Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Receptář

 
Rychlosusenie v mikrovlnke - Klikni zde pro originální téma
walkinginspace
Ja som cital nasledovny navod na rychlosusenie v mikrovlnke, a podla mna to je najlepsi z rychlych sposobov susenia. Navod pochadza myslim z overgrow.

Potreby:
- Trava
- Mikrovlnka s nastavitelnou teplotou (funguje lepsie pri nizsej intenzite)
- Umelohmotna krabicka s vrchnakom ako na uskladnenie potravin (microwave safe!)
- Papierove uteraky (mozu byt aj servitky ale mali by vydrzat vodu)
- Voda

Postup:
1. Do krabicky dat na spodok jednu vrstvu sucheho papieroveho uteraku
2. Na to dat sisky (rozobrane na mensie rovnomerne kusky)
3. Namocit jeden papierovy uterak a vyzmykat, nech neobsahuje prebytocnu vodu
4. Mokry papierovy uterak sa da na vrch krabicky (krabicka musi byt dost vysoka, toto musi byt o dost vyssie ako sisky)
5. Prikryje sa to vieckom, ale aspon dva rohy sa neutesnia uplne nech moze trosku unikat para
6. Zapne sa mikrovlnka na silu 40-50 na 1 minutu
7. Otvori sa to, utrie prebytocna voda zo stien a necha sa trosku vyparit zvysok pary. Ak je aj uterak pod siskami trosku vlhky, treba hned vymenit.
8. Ak nie su sisky suche, treba zase pokracovat krokom 3.

Asi to 5 opakovaniach su sisky pripravene, ale to samozrejme zalezi od toho ake velke kusy su, a ake sisky to su. Funguje to podla mna vynikajuco a je to do 10 minut cele alebo aj skor, ako kedy. Je to velmi dobry sposob, ked je clovek naozaj smadny :-)

Dolezita vec: Nezabudajte to hned otvorit, ked skonci mikrovlnka, lebo inac to cele moze zvlhnut, aj ked to je vybavene za dalsi cyklus, ak nahodou.
Hyena
V nějakym dokumentu sem viděl celkem nudnou reportáž, alwe sem by se hodila :)
Vysušování starých knih vakuovou komorou...
Do komory se položí knihy a mezi každou vrstvu se ještě vloží nějaký matreriál, schopný abrorbovat vlhkost. Pak už se jen vysaje vzduch a je hotovo. Voda má totiž snahu vyrovnat vlhkost v celém objemu sloupce knih a mezivrstev; takže další kolo se jen vymění savý materiál a cyklus se opakuje.
Takže... jak udělat vakuovou komoru a čím odsávat vzduch ? :)
Sinuhet
Hyena: V tom vakuu by asi voda roztrhala tkane rostliny. Zacala by v podstate vrit. Myslim, ze by vysledek nebyl nic moc.
Hyena
Ale ani 100 let starou nachcanou knihu to nezničí. Právě kvůli tomu, že ji to nekroutí listy proti tomu, když ji dáš na topení...
Sinuhet
Jenomze v knize neni ta voda uzavrena uvnitr bunek. Je nasata do mezer mezi vlakny apod. Vy jste ve skole nedelali pokus co se stane s jabkem, kdyz ho das do vyvevy? Asi bys ho uz pak nejed. :-)

Ale to je jen muj odhad, co by udelalo vakuum s rostlinnou tkani.
k.o.h.o.u.t.
No nejlepší je si to usušit kořenem nahorů !
walkinginspace
Samozrejme, ale navod na susenie co som uviedol hore je rychly a ked treba susit rychlo, takto to bude ovela lepsie ako klasicky v mikrovlnke alebo v rure. Takze, asi tak.
Hyena
Sinuhet> No dobře, ale co když dám zeleninu uvařit do mikrovlnky... Mikrovlny taky proniknou skrz vlákna nebo buněčný stěny a ohřívá se v podstatě jen voda... která pak expanduje... taky to potom sežeru ;)
Takže ? Ale asi to bude drahý :( Ale rychlý :)
PiosOne
no hlavně to hulčo potom má pěkně hnusnou chuť, a to se vyřeši stejně jenom pomalých sušením :(
walkinginspace
Ked sa to robi takto, tak to nie je az take zle. Je to zatial najlepsi rychly sposob, aky som kedy skusal. Prave preto som dal sem ten navod. ked sa to hodi len to mikrovlnky alebo do rury, tak to je naozaj o nicom. Takto si to nahodou udrzi celkom fajn kvalitu. Nie je vzdy dost casu na pomale susenie, najma ked clovek skusa urodu :-)
walkinginspace
Takto je to o dost prijemnejsie ususene, ale stale sa to nechyta na normalne vesanie a cakanie :-) Ja susim takto len ked musim.
Landrover
A susenim v samutnej mikrovlnke ganja straca nie len na chuti ale aj na kvalite proste mne je luto dat sisku do mikrovlnky.
walkinginspace
Samozrejme, suhlas. Ale napriek tomu opakujem, ak je nevyhnutne susit rychlo (a mne sa to stalo velakrat), tak toto je zatial najlepsia methoda, aspon podla mojich vysledkov.
walkinginspace
2 hodiny je o dost dlhsie ako 5 minut, a tiez je to len rychlosusenie. Navyse nie kazdy ma susicku na ovocie. Ak mam cas hodiny, tak niekedy dam sisku na zosik a je to :-)

Hlavne, toto je ovela lepsie ako to susit v mikrovlnke alebo v rure standardnym sposobom, je to za par minut, a je to overeny navod z overgrow-u, ktory sa mi casto zisiel. Ale myslim, ze tato debata uz nikam nevedie, tak tymto asi svoj prispevok uzatvaram.
walkinginspace
alcool, v podstate s tebou suhlasim, mikrovlnka je najhorsi sposob, ale cas su niekedy peniaze, aspon teda u mna :-)
bubik
nechci se nikoho dotknout, ale sušit model v mikrovlnce může jenom psychopat. možnost, že pošlu 6ti měsíční práci během pár vteřin do hajzlu by mě asi odrazovala od všech takových experimentů. no a taky si nedokážu představit jediný důvod, PROČ bych měl model takhle sušit...
walkinginspace
Neviem ani kto by susil celu urodu alebo cokolvek podobneho, ale zjavne nie som sam, kto chce urodu alebo odrezky urychlene okostovat :-)
Hyena
Zkoušel sem teď sušit jednu malou kuličku OB a ->

Když dáte do mikrovlnky misku svého materiálu společně s 0,2 l sklenici (nebo dvě) studený vody, tak mikrovlnné záření bude pohlcováno vodou a jen malé množství trafkou. Sušení trvalo zhruba 10 minut na střední výkon (kolem 550 W). Tou dobou už se voda ve sklenmici začínala vařit ;)
:sun:
Setth
Tak tý mikrovlnce se přiznám taky moc nevěřim. Zcela jistě je mnohem lepší nechat to usušit přírodní cestou.

Já jednou sušil úrodu taky v troubě, ale v tý normální horkovzdušný. Neměl jsem jinou možnost jak to usušit a jinak by mě to zplesnivělo. Trvalo to teda podstatně dýl než 7 minut, ale chuť mi přišla normální.

Na druhou stranu musim uznat, že to bylo tak o 30% slabší a navíc (ale to nevim jestli to bylo tim) když jsem hulil tak z toho lezlo spoustu sajrajtu co se zachytává na filtru (?dehet?). No prostě tam toho bylo asi tak 2x - 3x tolik.

Ale jinak to bylo cool.
BRAINDEAD
No ja si teda odrezky na zkousku necham ususit u vetracku,sice to
trva 1-2dny ale sory na to si po 2,5 mesicich rad pockam-mikrovlnka
je fujfujfuj ,jako jedinnej duvod proc by to nekdo potreboval ususit
rychle v mikrovlnce me napada ze to chce rychle prodat(jinac si tech par dnu pocka ze jo) a stejne kdybych prodaval(jako ze ne) tak bych
si toto nikdy nedal,protoze mi to prijde jako fakt cunarna a ztraci to ve vsech ohledech!
Setth
No mě napadá ještě jeden důvod. Někdo holt nemá podmínky na to, aby mohl zavěsit kytky na pár měsíců někam, kde mu vklídku uschnou.
A v tom případě nezbývá nic jiného než je usušit rychle. Jasně je to trochu škoda, ale zas je to lepší než to nechat někde zplesnivět.
Kwjetoň
to sem takle jednou sušil pálku v troubě a zapomněl sem na ni :D

po deseti minutách smrad jaxvině a já si na ni vzpomněl...

vůně asi jako seno, když jsem se ji dotknul, taxe rozpadávala, jak byla přesušená, ale efekt v pohodě, no...:wink:

jen chci říct, že když už sušit narychlo, tak se to musí dost hlídat (přesně jak řikal Hyena)

:afro:
Niga
2: Kwjetoň:
To si mozno urobil to najlepsie co si mohol. Takéto susenie v trube, az na prach sa mi vzdy oplatilo - vzdy boli paldy silnejsie ako susené na povali alebo tak.:girl:
odporucam!
Kwjetoň
A co chuť? Škrábavost? Vůně?

Si myslim, že na tom curingu něco bude, woe...:sun:

Kwjetoň
:afro:
Niga
To je samozrejme, ale tu ide o rychlosusenie. Na to je pre mna suverenne najlepsia elektr. rura s ventilatorom.
Inak uz sa tu na G. rozoberal thread o vplyve teploty na premenu kyseliny THC na THC, ked ho najdem postnem sem link.
Nasiel som to: http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=11188
Dalsi sposob je susenie v PC zdroji. Akurat to trva podstatne dlhsie.
Landrover
Ked uz tak tak je tu ovela jednoduchsi navod:zoberes hrniec do nho nalejes vodu na vrch das pokrivku (tanier) a na to sisky.Za cca 10 min mas matro suche no a vyzera k svetu nie ako odvar z mikrovlnky!
Era
Zkuste sušit na PC monitoru :) (Z mého IBM stoupá docela teplý vzduch)
steve
ano jak psal Era...
na monitoru je to docela efektivní..
je to trošku seníčko, ale určitě se podstatně méňě účinné látky vytratí než z mikrovlné...
tak do 3-5 hodin jsem to měl suché
Ryyba
nejlepší je si pěkně počkat snad to vidržíte ne?!
a mikrovlna trouba to je to nemrdlejší co může bejt
1,hnus chuť
2,vyprchá thc což snad nikdo nechce
3,smrad po celím baráku
TAKŽE JÁ JSEM PROTI, ALE KDYŽ TO NĚKOMU VYHOVUJE TAK PROSÍM MIKROVLNUJTE DÁL:-):grrr: :death: :grrr:
zyf
rychlosuseni je totalni ztrata..vune...chute...i..ucinku.....
zyf
ja susil zastipky na tlumivce 400w a za 1,5 hodiny byli na drobno rozdrolené palicky suché....chutove lepsí nez jakýkoliv druh susení kterej sem kdy skusil......na monitoru od pocítace je to taky good ale tam se to susí podstatne déle......
Barbie
teoreticky si myslim ze pokud normalni clowek wi jak alespon zhruba funguje waporizer, by nikdy k takowymhle zpusobum neklesl... snad jen na ochutnawfku... :rejp:
Lahvan_FlaskiCZ
jedi ny opravdu qalitni zpusob jak si kvetiny vychutnat je koren hore, paldy dole. :satan: opravdu jiny urychlovaci zpusob jen znici chut a pozmeni obsah ucinnych latek. v podstate skoda materialu. :O
ewoor
walkinginspace dik prave som dosushil shishku podla rady a paradicka presne ako si pisal. Pre ludi zijucich v uponahlanom svete paradicka
a suhlasim aj s bubik-om ze netreba takto susit celu urodu ale peco by nie jednu shishku ?

A len tak od veci pre outdoor-growerou objavil som paradny sposob zavlazovania od teraz len zasadit, zastrihnut a po urodu ziadne polievanie (len ak velmi sucho). Vyvazame z Japonska na znovuzalesnenie pusti prasok ,ktory ked sa zmiesa zo zemou tak drzi vodu ,tym ze sa meni na gel. s tohto vsak rastliny mozu cherpat vodu 8) uplna paradicka. Objavil som ze tento prashok je aj v pamperskach a plienkach pre deti. Stachi vysypat tak za sachok plienok a zmieshat nadobudnuty prashok zo zeminou pri sadeni EUREKA to je parada co vy na to?
Toxikoman
nedaval by som to rozhodne do mikrovlnky...siska strati svoju xut aj power...ked uz chcem ryxhlo susit tak by som pouzil fen
smoke4ever
když jsem potřeboval rycle usušit paličku na košt tak se mi osvědčila trouba s ventilátorem. Dal jsem to na nějakých 40 stupňů a za 20 min připraveno k odpalu :crazy:
Kripix
To smoke4ever: nejak se mi nechce verit ze ti uschla siska za 20 minut pri 40 stupnich. jak ta siska byla velka??? to byl spis nejakej zarodek ne:):)

To Toxikoman: jestli umis susit v mikrovlnce a proste vis jak na to tak to neni zas takovej problem. nerikam za je good susit nejakou hromady ganji ale jestli to mas este na qetu a chces si zakouri tak v tom nevidim sebemensi problem. sam sem to praktikoval a kdyz jedes treba na rozmrazovaci rezim po 10 vterinach tak MW nema chybu.z nouze proste pohoda.
Westrip
Myslím si že kytka jako je Ganja by se neměla sušit v mikrovlnce. :)
*dR->ZmRd$!*
sem stejneho nazoru jako WESTSTRIP a OSTATNI protoze jak vsichni vime a mame zkusenosti tak velkou teplotou se straci vetsina THC a je tam magneticke treni elektronu takzvane magneticke pole ktere asi ty kytce taky moc k dobru nepomuze raci pomalu a v klidu treba na pude ;) :D *dR->ZmRd$!* ----PeAcE!!!
Sinuhet
Vase nazory vychazeji z toho, ze snad nekdo chce susit celou urodu v mikrovlnce. Nikoho takoveho jsem zde nezaznamenal. Jedna se o nedockave suseni malych vzorku, ktere pestitel odtrhava z rostliny jeste pred sklizni. Nejde o posouzeni chuti, ale spise ucinku takove travy. Proste to rychle ususit a zhulit. K tomu se mikrovlnka da pouzit.

Ja to delam tak, ze krome suseneho vzorku dam do mikrovlnky 3l misu plnou studene vody. Dam 10 min. 700W. Pak vymenim vodu za novou studenou a jeste 5 minut 700W.

Tu vodu hlavne kvuli tomu ze v navodu k mikrovlne pisou, ze pokud se zpracovava neco maleho, ma se pridat jeste neco dalsiho, protoze mikrovlnka bezici skoro na prazdno tim pry nejak trpi.
C.R.E.A.M.
Nevim no mě to příde uplně hrozný, svoje brka bych do mikrovlnky nikdy nenacpal. Zkoušel sem různý způsoby rychlosušení (asi před 8 lety), ale vždycky to bylo hrozně hnusný...

Moje rada zní: Pokud nemáš model z minulého cyklu, kup si v den sklizně aspoň 5g ať tě to nesvádí ničit si úrodu rychlim sušením. Pokud stříháš v průběhu květu, stříháš proto aby si zjistil jaký model je, jak chtuná, jak je silný atd.. a to z mikrovlnky určitě nepoznáš. FUJ!
Sinuhet
Zda je dostatecne silny z mikrovlnky poznam.
C.R.E.A.M.
No jasně zhulíš se to jo... ale nepoznáš nic protože nikdy nevíš jak moc to ta mikrovlnka degraduje a o chuti atd.. nemůže být řeč:)
Sinuhet
Vsak o chuti rec take nebyla. Nepotrebuji vedet jak moc to ta mikrovlnka degraduje. Kdyz me to zhuli, je to ok.
C.R.E.A.M.
... už se ti někdy stalo že by tě to nezhulilo?:)
Sinuhet
Ne :-)
romero
fakt nestrkejte hulení do trouby,tam si dejte ohřát jídlo ale hulení sušte pomalu
já svoje ochutnávky dycky sušil (a doufam ze letos budu zas) na stole a na šišku sem svítil z pár cm stolní lampou... za pár hodin suchý, chuť trochu jak seno ale nevadila mi a účinky bezva na to že to nebylo zralý :)
trávníkář
Trávníkář
Sandman
Zdravím vsechny. Nevím kde se s tim mam obratit tak to pisu sem pre mi to pripada nejblizsi tema. Hledam a nemuzu najit tema kdy sklidit.. Muze mi nekdo rict kde to je nebo Zalozit neco takoveho? Dik :)
d!Ne74
citace:
Původní příspěvek od Sandman
Zdravím vsechny. Nevím kde se s tim mam obratit tak to pisu sem pre mi to pripada nejblizsi tema. Hledam a nemuzu najit tema kdy sklidit.. Muze mi nekdo rict kde to je nebo Zalozit neco takoveho? Dik :)


:faq: Koukni se do FAQ - http://grower.cz/pestovani/navody/s...a-suseni/6.html ,příště použij hledání.
Zdravim, ja si myslim ze k nahlemu ususeni je ta mikrovlnka NEJlepsi zpusob! Sam to praktikuji a neztezuju si :-)
vaaanha
Mno já přišel na podzim na poměrně dobrý způsob rychlosušení, ale otázkou je nakolik je pro masy dostupný.

Základ je mít doma remosku. Ve zkratce je to taková zapékací mísa s tím, že teplo tvoří ta vrchní část, kterou se to přiklápí. Stačí pouze zapnout tu vrchní část, položit držákem naspod a dát naň nějakou podložku(talíř, já použil pánev na palačinky) a na něj položit paličku(y). Do deseti minut je usušeno a abych řekl pravdu, tak nějaké vyložené ztráty na chuti se nekonají.
KozlikSikula
Tráva z mikrovlnky smrdí rybinou, lepší naloupat to na CRT monitor nebo televizi, ale nejlepší nechat uschnout vzhůru kořenem pomalym procesem
Orsek
Přesně tak, taky jsme jednou z nouzovky po sklizni zkoušeli s kámošem sušit v mikrovlnce. Výsledek byl ten že nejdřív když sme to po nějakým čase vytáhli tak to bylo ještě takové polosuché, tak sme to tam dali ještě na chvilku. Vznikla nakonec z toho taková sušina o ničem, na rozdrolení na katr a do špeka nic víc.... Chuť: totálně nahořklá, nedalo se to vůbec hulit, takže 100% je lepší sušit přirozenou formou, než takhle.
MsPaavl
Zabalit do novin a polozit na tlumivku :) jednou otočit a model suchý za 10min :) jen chuť je bídná
mireq
osobne neodporucam mikrovlnku, zmeni to chut a strukturu byliny, pripadne naberie pachy z mikrovlnky, ...prirodzene susenie - za 10 dni je vo vetranej mini susiarni obsah použitelny :)
dmtart
...no co se tady člověk ještě nedozví...hrůza...myslel jsem že tato degradace kterou si konopí rozhodně nezaslouží skončila naším pubertálním věkem 15-16let kdy jme takto prznili květiny většinou techniky nebo někteří díky neznalosti i samce...katastrofa
..dle mého názoru neexistuje situace potažmo důvod proč toto dělat at už s 1 kg nebo malou paličkou..ještě nikdy za dlouhá léta se mi nestalo že bych potřeboval takto"rychle"..a "špatně" sušit a ochutnávat trávu at už po sklizni nebo během pěstu a NIKDY!se mi nestalo že by hulení nic nedělalo nebo nechutnalo...bez výše uvedených hloupejch experimentůse sušením..
..kámoši vám rádi nákej matroš na pohul u sklizně jistě dají..není tedy důvod proč takhle prznit..
dmtart
..a kdy ž už chcete hulit u sklizně svou trávu tsk týden před střihněte větev a ona vám do kosy uschne 100%..a s posr...mikrovlnkou(no fuj)..se to nedá srovnat, navíc bude model ne úplně zralý a dá vám hight...a mr.Sinuet is dobrou chutí..víme?
..at to roste čao
cannaBOY
V mikrovlnke sa neoplatí sušiť, stratí sa veľa THC, lepšie je šišku zostrihať na drobné kúsky a nechať vyschnúť na pár hodín, týmpádom sa oveľa rýchlejšie vysuší a zachová si pomerne dosť THC.
honesss
Přijde mi to jako barbarství:D
dmtart
...jaja..barbarosmethodosPitomumm..;-d
otoxy
Zkoušel jsem tu mikrovlnku.. ať to zkouším jak to zkouším, chutná to jak seno. Odedneska holt čekám na úplně vysuseni normální cestou.
buprenorfin
to vakuum, jak psal borec ze začátku, je moderní a šetrná cesta vysoušení. tzv lyofilizace je top metoda. rozhodně lepší než mikrovlnka. kdo ma doma vakuovou pumpu nechť ji zkusí použít a evakuovat brk. rozhodně ho to neroztrhá jak usuzoval ten druhý borec 😂. Další možností jsou exsikatory. Je to nadoba se sušidlem,které pohlcuje vzdušnou vlhkost a váže ji na sebe. Nechemikum a nefyzikům obyčejného zaměstnání nezbyde než čekat nebo mikrovlny. Ale kdo má přístup k moderním fyzikálním hračkám, má o starost méně. Šluku zdar.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma