Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Komunita > Oznámení

 
MF Dnes hledá kuřáky - Klikni zde pro originální téma
carlos
Mladá Fronta Dnes hledá dva až tři kuřáky, kteří by byli ochotni promluvit do novin. Je to vynikající příležitost, jak opět ukázat, že nestojíme na okraji společnosti, nýbrž žijeme každý svým "normálním" životem. Kontaktujte přímo na email Jan.Jandourek@mfdnes.cz p. Jandourka. Pouze seriózní nabídky, jedná se tu přeci o vizitku nás všech!
Díky, carlos
Zelda
Ne, cracku...!!
Paran
To Carlos:
Dobra skusím to alespon bude sranda a zas mužem lanařit lidi pro nasi věc :punk:
Dan.Bass
Což takhle někoho někoho nominovat ? Je tady mezi náma pár výřečnejch a inteligetních expertů, tak hlasujme.
gona
chOdec:frog:
Mamba
hlasujte pro me :D dam si speka a pekna jim tam zahucim do tech jejich novin :D
hexamin
chOdec:)
Dan.Bass
ChOdec nebo Děda Mráz
morrissey
To že MF DNES hledá "kuřáky" je fajn, pane Carlosi ale jak tam zmiňuješ že se tím dokáže že "kuřáci" tak dokáží že nestojí na okraji společnosti je s tím trochu v rozporu. Protože proč se někdo má definovat jako "kuřák". Ja bych řek že ten termín "kuřák" vystihuje tak nějak kohosi kdose tím kouřením už téměř živí, nekdo kdo to má na pořadu dne jako čílo1. A už toto onačení tak nějak uživatele kamsi odsouvá. Většina z nás si zahulí s chutí, občas nebo častěji a nemá již chuť to někomu vysvětlovat a přesvědčovat někoho o "kvalitách hulení" a tak.
Nepovažuji tedy za príliš rozumné se vyčleňovat pod jakýmsi názvem. na druhou stranu je hulení tak nějak omezováno zákonem a je tedy jistě vhodné o této "problematice" i když mnozí to jako problematiku nevnímáme, ale do určité míry to problematika je, diskutovat. Na třetí stranu mě osobně současný právní systém nevadí. jistá omezení by zřejmě být měla. Jestli jsou mírná či přísná už nejsem v tento okamžik schopen posoudit anení to ani na pořadu dne. ješiš...., du zahulit.
koles
kdy to má vyjít?
bubik
a nebo by s ním mohl smotnout nějakou pořádnou mordu...:mutant:
De la Vastierre
Wooogi: jenom tak informativně, mohl bys sem hodit vzorek těch otázek? Dík
Taker
No my to máme předplacený takže by mi to utíct nemělo :)
Budu se těšit!!!
na to cos mu tam fšechno napovídal :D
blockhead
wooogi: mas nekde uz ten clanek? pro ty co noviny nekupujou by se hodilo to sem postnout jak si rikal vyse....
Jinak jsem zvedavej jak to vypada, a jaky na to bude ohlas. Diky za reprezentaci hulicu!
cannabio
Celý článek

Hoši děkujem!!!;)
Dude
cannabio - thx 4 link:)
woogi - kerejpa ty seš:p:?
jinak docela v pohodě...já mam dycky problém , že už vůbec newim jak článek zapůsobí na "normálního" člověka - tohle snad gut:)
Sinuhet
Normalni clovek si rekne, no kdyby napsali clanek s nazory trosek na Heroin, tak to taky vsichni jeho uzivatele budou chvalit. Nikdo neprizna, ze dela blbost, ktera mu skodi. :-) Nikdo z nas snad neveri tomu co o sobe lide rikaji, ale delame si nazor svuj podle toho co ten clovek skutecne dela a jaky je. I kdyz je pravda, ze pokud o nejakem cloveku nic nevim, tak si nejaky predbezny nazor udelam i podle rozhovoru v casopise, ale beru ho pak s rezervou.
De la Vastierre
Tož teda Oline, dobré! :frog: :frog:
De la Vastierre
Novináři sou pěkné ku*vy, je dobré, že aspoň takhle, páč oni si to vždycky udělajou podle sebe...:flamer:
Sinuhet
Wooogi: Kazdopadne diky ti za ucast.
gona
sinuhet ja snad vyronim slzu ziadna dalsia otazka????:bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo:
woogi: dneska sem to četl, dobrá věc. sice nic novýho, ale na mou matku to zapůsobilo a byla z toho zmatená. jen říkala, že je to až trochu moc zidealizovaný. mno, aspoň sme si o tom dobře promluvili.
kindereater
...absolutně neobjektivní kecy..asi tak no
Taker
Jó dobrý Wooogi, akorát by mě zajímalo co ty další dva? Ty sou taky z Groweru? A na tej fotce tam to si ty? :D


...a když už nic jinýho, tak debatu v těch novinách to určitě vyvolá. A proto bude zajímavý dál sledovat MFD rubriku názory. Tam to lidi zase začnou řešit a budou bitky :) :rejp:
Jen ať se něco zase děje :jumper:
Tajné
citace:
Víte jak řekl Leary, kdo kontroluje to co vidíte, kontroluje vaši realitu...
(original: "Brain is designed to design realities")



To mi nějak neodpovídá...
Dude
citace:
We cannot study the brain, the instrument for fabricating the realities we inhabit, using the mental constructs of the past


que?
mydena
Wooogi má recht,taky bych do toho něšel...
Tonnys
chvala vam co meli odvahu tu reportaz udelat + pekne vysvetleny smysl koureni, jinak nemate nekdo tu zminovanou fotku toho clanku? -> ja jsem nejak zaspal a cetl jsem si to az dnes 09.12.2004 z Newtonu.It ,a tam ta fotka neni, rad bych si ji nekde archivoval na pamatku :)
mydena
To wooogi:nešel bych se zveřejnit a codit potom kanálama, ostatně jak sám píšeš...
článek docela dobrej, ale hulím dost dlouho a neznám kuřáka, který si dá jointa aby se SOUSTŘEDIL..........
Sinuhet
Ale jo, problem je s tim ze predem nevis na co se soustredis. Slangove se tomu prece rika zasek.
2 Sinuhet: nemyslím si že zásek a soustředění je tatáž věc.... :D

2 Wooogi: zdárec chlape. Pokud jsem zkouřenej a všimnu si věcí, kterejch normálně ne, nemyslím si, že je to tím, že jsem soustředěnej, ale tím, že vidím v ten moment svět okolo sebe z jinýho "úhlu", z "úhlu" kterej mi vyhovuje......... neumím si ale představit, že bych v práci "soustředěnej" po ganje rozložil a složil stroj tak, aby fungoval..... když jsem zhulenej, mám navíc dost krátkodobou paměť, a ta mi v soustředění se na nějakou logickou činnost taky moc nepomáhá.....:D Tvůj příběh z čajovny znám i z osobní zkušenosti:rolleyes: , ale u nás se tomuhle stavu říká zásek, ne soustředění.........:D . Samozřejmě neberu Ti tvůj názor a ni si o něm nemyslím nic zlýho, prostě mě ta věta v tom článku překvapila a chtěl jsem vědět, jestli to takhle maj i nějaký jiný lidi, protože já ze svýho okolí nikoho takovýho neznám (a nebo znám a nevím o tom :frog: )
Každopádně článek jinak dost v pohodě.............:frog:
mintor
Kde je ten clanek???
Nejak mi ten odkaz nefunguje
Sinuhet
citace:
Původní příspěvek od Bredmen
neumím si ale představit, že bych v práci "soustředěnej" po ganje rozložil a složil stroj tak, aby fungoval..... když jsem zhulenej, mám navíc dost krátkodobou paměť, a ta mi v soustředění se na nějakou logickou činnost taky moc nepomáhá.....:D


Ale kdyz malujes, tak si zahulis a muzes dosahnout toho ze se stanes barvou i stetcem, ponoris se do obrazu, atd... Takze soustredeni na malbu muze byt podporovano. Takze asi zalezi o soustredeni na co je rec. Stejne jako se dokazu lepe soustredit na hudbu.
BrooD
Ahoj vsici
mohli byste plz nekdo nekam dat ten clanek ??? sem cikl na ten odkaz ktery ma odkazovat na MFD ale uz tam asi nic neni ... plz ci to videt :c))))
2Sinuhet: soustředění ?????????????????????????? to nevím, to bych to spíš pojmenoval inspirace a jinej pohled, ale je to o tom, jak to kdo má....... nenazval bys to u hudby spíš prožíváním než soustředěním ???? ale pokud se opravdu dokážeš soustředit na tyto věci, tak proč ne :bravo: já to neumím, a stýpkama který mluvili v tom článku jseš čtvrtej člověk v mém životě, který to o sobě tvrdí. Zkus si ale jen tak někdy dát nějakej logickej psychotest střízlivej, za měsíc ten samej zhulenej, a budeš kulit oči, kam se poděla soustředěnost....... teda já je kulil.... ale na druhou stranu nepopírám to, že v můzických oborech po intoxikaci THC mohou nebo vznikají nové nápady nebo díla, ale asi mě opravdu nepřesvědčíš, že je to soustředěním se...... .....ale samozřejmě mohu se mýlit, protože jsem jenom hommo cannabisus......
:frog:

P.S: udává se, že při testech prováděných letectvem USA bylo zjištěno, že je nebezpečné řídit letadlo ještě 18 hodin po vyhulení jointa, z důvodu možných poruch soustředění pilota.......... ale to může bejt jen negativní propaganda, na 100% jí nevěřím, protože bych musel zahodit svý auto.....:D
mintor
no tak napiste uz kde ten clanek je nebo alespon jak se jmenuje....prosim prosim
cannabio
Tady je zkopírovanej, páč už nejde nalinkovat.

06.12.2004 - JAN JANDOUREK - str. 06

Marihuanu ničím nenahradíš... říkají


Kouzlo té rostliny není jen v chemickém vzorci. Má totiž svého ducha, velmi moudrého

PROČ KOUŘÍM MARIHUANU?

Téměř každý mladý člověk v Česku má zkušenost s marihuanou. A téměř nikdo se k tomu nepřizná. I pouhé držení rostliny konopí pro vlastní potřebu totiž může být trestné. Proto v následujících příbězích o setkání mladých lidí s konopím chráníme anonymitu těch, kteří se s námi o svou zkušenost podělili.

Osmnáctiletý Olin, který je číšníkem v Karlových Varech, se s existencí populární měkké drogy setkal poněkud paradoxním způsobem. "Myslím, že o existenci konopí jsem se vůbec poprvé dozvěděl někdy na druhém stupni základní školy, když u nás dobrovolníci z krizových center pořádali krátké pojednání o drogách." Připouští, že si tehdy ještě nedokázal udělat na marihuanu a její účinky vlastní názor, ale dodává: "Už tenkrát mě tato obdivuhodná rostlina zaujala."

Poprvé to nefungovalo

Svou první zkušenost si pamatuje velmi dobře. Bylo to někdy před pěti lety, když mu bylo třináct. S přáteli chtěli zkusit něco zakázaného, a tak si od žáků z vyšších ročníků koupili za 40 korun gram marihuany. "Hned po škole jsme běželi v netrpělivém očekávání do lesa nedaleko školy a tam jsme si zakouřili." Tehdy se ještě nic nestalo. "Po hodině vzájemného přesvědčování, že to určitě každou chvíli přijde, jsme to vzdali a rozešli se zklamaně domů."
Když se ke konopí vrátil, matka tím byla znepokojena. "Začala se mnou jezdit po psychiatrických vyšetřeních a krizových centrech. Po všem tom snažení jsem jí vysvětlil, že konopí není žádná droga, na kterou by vznikala psychická či fyzická závislost. Je to spíš jako když ráno vstanete a dáte si čaj." Matka i zbytek rodiny podle Olina pochopily, že kouření marihuany není životu nebezpečné.

Kousek mého já

Proč ji vlastně kouřit? Podle Olina mu konopí přináší uklidnění a relaxaci po těžkém dnu a nervovém vypětí, působí vnitřní pohodu a lepší soustředěnost. "Když vidím v televizi, jak patnáctiletí kluci říkají: 'No já hulím, protože mám potom hustý stavy', tak tím vlastně ukazují, že konopí vůbec nerozumějí."
Konopí si Olin sám pěstuje, neboť má averzi k dealerům všech drog. Navíc si k němu vypěstoval osobní vztah. Krom toho se zajímá o kultury s ním spojené, třeba o rastafariánství (africké duchovní hnutí vzniklé počátkem 20. století).
Olin nepřipouští, že by mu "tráva" něco brala. "Když o tom přemýšlím, tak mi konopí vzalo kousek mého já, v tom smyslu, že mě celkově zbavilo nervových vypětí a stresů. Začal jsem pomalu zaznamenávat, jak odcházejí pocity jako agrese, nenávist nebo zášť, ale to jsou věci, kterých jsem zbaven rád!"

Zhoubné účinky nenastaly

Jedenadvacetiletý David, student matematiky ze severní Moravy, se s marihuanou poprvé setkal v patnácti prostřednictvím kamaráda, tehdy univerzitního studenta. Stejně jako Olinovi mu to poprvé nefungovalo. Za půl roku to však zkusil znovu, a tentokrát se účinky dostavily. "Bylo to něco úplně jiného než se opít. Tráva mi dávala a dává mnohem příjemnější pocity a stav relaxace, klidu a zjitření pozornosti oproti otupujícím, až devastujícím účinkům alkoholu."
Právě to, že mu marihuanu nabídli známí, jej ovlivnilo. "Soudil jsem, že není nebezpečná, když mi ji nabízeli moji kamarádi, lidé starší a chytří."
Davidovo okolí o jeho vztahu k "trávě" ví. Matka, bratr i kolegové. "Zpočátku byla matka plná obav, trochu jsem jí vysvětlil, jak je to ve skutečnosti a jak funguje represe, propaganda a dezinformace." Částečně ji přesvědčil, ale říká, že matka stále má svůj rigidní názor. Protože však výborně odmaturoval a dostal se na vysokou školu, bylo zřejmé, že zatím žádné zhoubné účinky nenastaly.

Vnímat přilehlé reality

Kouření je pro něj součástí širšího pohledu na svět. Od patnácti let se zajímá o východní mystiku, náboženství, jógu, kabalu a knihu I-ťing. "Tráva" mu podle jeho slov dává možnost vnímat "existenci přilehlých realit", "duchovních světů". "Myslím, že kdybych nekouřil trávu, byl bych stupidní ovce, jakých je u nás spousta."
Tráva podle něho souvisí s jeho životním stylem, nejen pokud jde o oblékání (obléká se nenápadně, nechce budit dojem "huliče") a oblíbenou hudbu. Má zájem o filozofii a různé duchovní proudy. Zapůsobil Nietzsche a náboženství pojímá jako něco mezi jógou, kabalou, taoismem, neurovědou a umělou inteligencí.
Přesto ví o rizicích. Tráva, kterou kouří denně, mu bere zdraví, a tak se bojí o plíce. Kouření ho také vzdaluje od některých přátel. Kromě toho se bojí represe, protože má pocit, že stát z něho dělá kriminálníka. Marihuanu si totiž pěstuje sám, protože nechce dávat peníze dealerům. Věří, že kdyby došlo k nejhoršímu a ocitl se před soudem, byl by schopen se obhájit. "Pokud ne, zničilo by mě to," dodává. Kvůli klidu by možná rád odešel do nějaké země, kde není zákon proti kuřákům marihuany tak represivní.
"Tráva" je také náročná na čas, protože se člověk musí na svou rostlinku naladit. Nejdříve se věnovat povinnostem ("zkouřený nic moc neuděláte") a večer si místo piva dopřát trochu osvícení, zjitření, relaxace.
Od případné legalizace si David moc neslibuje. Dopadlo by to podle něho tak, že by v televizi běhaly reklamy na "bezva úlet s naší prima trávou". "To raději budu mimo zákon."

Platí svým zdravím

Roman, jedenadvacetiletý grafik ze středních Čech, se s marihuanou také setkal poprvé v deváté třídě. Bylo to v hospodě na zahrádce. "V té době jsem byl silným odpůrcem jakéhokoliv kouření, cigaret i marihuany. Přesto jsem chtěl vědět, o co jde! Pravda je, že jsem se tehdy mnoho nedozvěděl. A ten pocit mi vydržel další tři roky. Pak přišel druhý pokus. Moje bývalá holka mě pozvala na vyhlídku do lesa a byl to krásný zážitek! Ještě dnes si to pamatuji."
Roman si chválí, že má mladé a tolerantní rodiče, a se svým "pěstitelstvím" se před nimi neskrývá. Možná k té toleranci také pomohlo, že jeho teta žije v Nizozemsku, které je ve vztahu k marihuaně liberální.
Proč trávu kouří? Má vlastně stejné důvody jako Olin a David. Uvolnění po příchodu z práce, lepší koncentraci, když se chce soustředit. Více fantazie. Myslí si však, že za to všechno platí tím, že se mu zhoršuje krátkodobá paměť. A pochopitelně plíce.
Osamělý se však necítí, protože v komunitě lidí mezi 18 až 25 lety, které je součástí, "trávu" podle něho kouří 99 procent lidí.

Život bez "trávy"?

Výpovědi tří mladých mužů se v mnohém shodují. Místem i věkem první zkušenosti. Způsobem, jak se přes kamarády k trávě dostali. Hodnocením toho, co jim dává.
Co by však dělali, kdyby marihuana neexistovala a mohli si místo ní vybrat něco jiného? "Asi bych si nevybral nic, snad nesmrtelnost," tvrdí Roman. Podobně to vidí Olin: "Pokud bych si musel vybrat něco jiného, byl by to stálý stav klidu mysli a skvělé vyhlídky do života, jako mám teď! Žádnou hmotnou věcí se nemůže konopí nahradit." A co by si místo marihuany vybral David? "Jedině lidskou upřímnost nebo lásku. Prostě bez trávy bych mohl žít jedině v nějaké duchovně vyvinutější civilizaci. Nebo bych potřeboval nějaký lepší neurotransmiter, který účinkuje podobně. Ale kouzlo té rostliny není jen v chemickém vzorci. Má totiž svého ducha, velmi moudrého..."

***

Konopí u nás
Konopí se pěstovalo pro technické účely po celou existenci Československa. První případy kouření marihuany se objevují ve 30. letech v Praze.
Mírně se užívání konopí rozšířilo v 60. letech se společenským uvolněním a pod vlivem ciziny. Sovětská invaze a silná represe však užívání marihuany zatlačila zpět do part toxikomanů a skalních příznivců undergroundu. Ti byli v obstarávání semínek konopí vynalézaví - třídili třeba ptačí zob dovážený z Indie, v němž byla semínka obsažena. Pěstitelé je poté i křížili, mnohdy s dobrými výsledky.
Opětovný nástup konopí zaznamenalo v 80. letech s prohlubující se krizí socialismu. Po roce 1989 přišlo kouření konopí do módy a jeho produkce prudce vzrostla. Začalo se pěstovat na ilegálních políčkách, ale i v květináčích.

Kde se nejvíc kouří "tráva"
(věk 15-24 let, v procentech)

Česko 22,1
Británie 20,0
Španělsko 17,7
Pramen:http://www.biotox.cz/enpsyro/

KOUŘENÍ JAKO ŠIRŠÍ POHLED NA SVĚT. "Tráva" dává možnost vnímat existenci přilehlých realit a duchovních světů, tvrdí někteří její kuřáci.
FOTO: CORBIS
koles
co dodat? možná trochu povrchní a na můj vkus příliš "sladké", ale jinak ucházející článek, ketrej si snad přečte dost lidí, který se k trávě staví negativně
snark
woogi - hele kámo právě že v poho - svýmu účelu to posloužilo podstatně víc než reflexcannabiscup
carlos
citace:
Původní příspěvek od snark
woogi - hele kámo právě že v poho - svýmu účelu to posloužilo podstatně víc než reflexcannabiscup

a jak to asi muzes hodnotit, kdyz reflex cc ma uzaverku na Silvestra!?
mintor
je to lepsi nez nic. doufam ze si to precte co nejvice lidi aby se otom zacalo vic mluvit...
maslox
na clanku v MF jsem se s Panem Jandourkem podilel. dostal jsem emailem jiz pripravene otazky na ktere jsem reagoval. Jiz hotovy clanek na mne pusobi spise informacnim dojmem pro lidi jako jsou rodice atd... otazky kterë se me zdali vice dulezite ale zahrnuty nebyli...
nezapominejte že jde o rubriku Společnost a seriál „proč jsem…“
,

Otázky:
Kdy jsem se poprvé seznámil s existencí „trávy“?
Co jsem si tehdy o tom myslel?
Ví o mě moje rodina, rodiče, partner, děti, sourozenci – že kouřím trávu?
Jaký byl můj první pocit, když jsem to zkusil? Kolik mi bylo? Sám, v komunitě…atd.
Co mi „tráva“ dává?
Co mi „tráva“ bere?
Považujete českou společnost ve vztahu ke kuřákům trávy za tolerantní?
Pěstuji si ji sám? Souvisí ještě nějak s mým životním stylem (typ hudby, kterou mám rád, s náboženstvím, meditací, výtvarným uměním, četbou…)
Kdyby mi někdo řekl, nebudeš už nikdy v životě kouřit „trávu“ ale můžeš si zvolit cokoli jiného, co se ti splní, co by to bylo?
Co všechno bych byl ochoten pro ni obětovat: peníze, čas, vztahy k určitým lidem?
Jaký je můj vztah k českým pijákům alkoholu? Pivařům atd. atd…
Co by se podle vás stalo, kdyby „tráva“ byla legalizována?
mufin
hehe soxi .... ta jsi na ty otazky nakonec odpovidal ... ;) .... heh
maslox
jo :D
sorethroat
wella zajímavý :sun: Maslox škoda že tě tady nemůžu zKarmovat :) jinak rezpect!
Dub-Teaser
Maslox- A kterej ty ses v tom clánku?
MeLaNy
Takže,
dovolte, abych se představil. Jmenuji se Jan Raab. A do tohodle projektu teda pudu. Stejnak jsem na vozíku. Invalidním. 2 roky už nehulím, je to síla, ale pořád stojím za Vámi.
BraŇ se!
mykee
clanek je ok,ja sy ale mylim ze ty ovce sou uplne tupy a asy nigdy nepochopi ze hulici nejsou zadny narkomani.podle me se bude hulit i gdyby na chleba nebylo....
biscuit
ja si teda moc vazim takovejhle aktivit, ale na druhou stranu mi to prijde jako takovy hledani si cesticky. ja jsem pomerne radikalni a tvrdim, ze nemusim nikomu vysvetlovat proc hulim. je to moje vec a moje pravo a tohle by se meli vsichni (hlavne ty ovce, jak vy rikate) naucit respektovat. o pestovani ani nemluvim. hawk
Lukasheck
Zajímavej článek, ale trochu povrchní bez nějakého hlubšího zkoumání. Chtělo by to v nějakém magazínu seriál o mariuhaně...
Sinuhet
citace:
Původní příspěvek od biscuit
ja si teda moc vazim takovejhle aktivit, ale na druhou stranu mi to prijde jako takovy hledani si cesticky. ja jsem pomerne radikalni a tvrdim, ze nemusim nikomu vysvetlovat proc hulim. je to moje vec a moje pravo a tohle by se meli vsichni (hlavne ty ovce, jak vy rikate) naucit respektovat. o pestovani ani nemluvim. hawk


A respektuji? Pomohlo byt radikalni? :-)
odoctore, o tom, že má marihuana zhoršovat prokrvení mozku a o těch 350 jointech týdně tu debata už dávno je :-/ http://grower.cz/forum/showthread.p...light=prokrveni
navíc to zrovna nepatří do Oznámení :( příspěvek sundávám (odoctor psal o textu, který byl v magazínu Epocha 3/05)
Dub-Teaser
Slyšte,že až na to bude svět připraven Velký Císař Taffari Makkonen sestoupí na zem a všechny jeho děti se spojí a společně přinesem na tento zvrácený svět mír,lásku a toleranci... žádné nenávisti již nebude a tehdy obletí celý svět vlna Harmonie soužití....

Jah children united..
:bravo:
Pěstujte mír a války již nebude.:)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma