Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 19.11.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Konopné drogy - výňatek z monitoringu
---------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------

Policie rozbila gang výrobců a distributorů pervitinu
Frekvence 1 | 16.11.2004 | 10:00 | pořad: Zprávy

Pavla HODKOVÁ, moderátorka
--------------------
Kroměřížská policie rozbila gang výrobců a distributorů pervitinu. Po zásahu skončilo na policii sedm lidí.

Magda PEKAŘOVÁ, redaktorka
--------------------
Celou akci kriminalisté dlouho připravovali. Do rodinného domku, kde distributoři žili, vtrhli právě ve chvíli, kdy pervitin vyráběli. Kromě toho policie v objektu objevila i velké množství marihuany. Omamné látky parta mladých mužů a žen prodávala také dětem. Jen třem hříšníkům ale kriminalisté nekalosti dokázali. Ti teď mohou strávit několik let za mřížemi. Zbylá čtveřice bude dál běhat po svobodě až doby, než na ní policie něco najde.
---------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------

Počet drogově závislých se ve středních Čechách stabilizoval
Zpravodajství ČTK | 18.11.2004 | 14:13 | rubrika: Zdravotnictví - Středočeský kraj | autor: JT

MĚŘÍN (Benešovsko) 18. listopadu (ČTK) - Drogová scéna ve Středočeském kraji je stabilizovaná, počet problémových uživatelů se nezvyšuje. Větším problémem jsou ale takzvané legální drogy - alkohol a cigarety, jimž propadá stále větší množství mladých lidí, řekla dnes ČTK krajská protidrogová koordinátorka Pavla Doležalová. "Legální drogy jsou mnohem větší problém než nelegální drogy," poznamenala.

Její slova potvrdil i Miroslav Zavadil z nymburského občanského sdružení Semiramis. Z dotazníků, které například vyplnili klienti jejich K-centra, vyplynulo, že mají zkušenosti s nikotinem a alkoholem už od osmi let.

Sdružení Semiramis poskytuje také primární prevenci na základních a středních školách okresů Nymburk a Praha-východ, v kontaktu je se zhruba 50 školskými zařízeními. Pracuje nejčastěji s dětmi ve věku 11 až 15 let. "V 11 letech už zhruba 50 procent dětí zneužívá návykové legální látky, tedy alkohol a tabák," dodal Zavadil. Počet uživatelů nelegálních drog neroste ani podle jejich statistik, mění se spíš typ drogy, kterou užívají. V současné době je na prvním místě pervitin, za ním heroin.

Doležalová uvedla, že také velký počet mladých lidí má zkušenosti s marihuanou; podle výzkumů asi třetina středoškoláků. "I když to neznamená, že by byli závislí," dodala. Zavadil se domnívá, že je tento podíl ještě mnohem vyšší, marihuanu navíc zkouší už i děti z osmých a devátých tříd základní školy.

Středočeský kraj dal na protidrogovou problematiku v roce 2002 pět milionů korun, letos osm milionů korun. "Pro příští rok chceme víc, abychom mohli služby pokrýt v plném rozsahu," dodala Doležalová. Zabezpečují totiž léčbu středočeských klientů i v jiných regionech. "Mnohdy je to pro ně bezpečnější a efektivnější," zdůvodnila.

Středočeský kraj vydá do konce letošního roku CD s mapou psychosociálních služeb, kde budou uvedeny všechny organizace poskytující služby v oblasti protidrogové problematiky a na ní navazujících sociálních služeb.

Jaroslava Tůmová mol
---------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------

Rakouští "dýdžejové" prodávali drogy po celé Evropě
Zpravodajství ČTK | 18.11.2004 | 12:28 | rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO | autor: VK

VÍDEŇ 18. listopadu (ČTK) - Rakouská policie v těchto dnech rozbila skupinu, která pod názvem "Neviditelní dýdžejové" pořádala drogové party po celé Evropě. Šestnáctičlenná skupina mladíků ve věku mezi 20 a 30 lety pochází z rakouské spolkové země Štýrsko a podle dnešního sdělení policie byla již z poloviny pozatýkána.

Podle tohoto oznámení skupina působila déle než čtyři roky a za tu dobu získala prodejem drog více než půl milionu eur (přes 16 milionů korun). Ještě při zatčení pachatelů bylo zadrženo množství drog za nejméně 44.000 eur. Hlavní organizátor, kterému je 28 let, je zatím ještě na útěku.

Skupina podle údajů policie pořádala diskotékové party pro 500 až 5000 účastníků kromě Rakouska také v České republice, Itálii, Německu, Nizozemsku, Španělsku a Chorvatsku. Při svých akcích prodávala kromě marihuany také LSD, extázi, speed a další drogy.

Celkově se na činnosti skupiny podílelo údajně až 40 osob. Akce byly pořádány v zájmu utajení většinou v opuštěných skladištích, lomech nebo na lesních mýtinách. Informace o nich byly šířeny internetem, letáky a osobními kontakty.

vk hej
---------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------

Oblíbená droga? Plyn ze zapalovačů
Mladá fronta DNES | 19.11.2004 | rubrika: Střední Morava | strana: 1 | autor: JITKA MOŤKOVÁ

V dopravě hejtman málem propadl

Mezi drogami vede v kraji i marihuana a pervitin

Olomouc - Marihuana, taneční drogy, plyn ze zapalovačů, ale i pervitin, jsou drogy, které stojí nejvýše na pomyslném žebříčku obliby u jejich konzumentů na Olomoucku.
„Do ambulance se k nám dostávají klienti experimentující nejvíc právě s pervitinem, marihuanou nebo tanečními drogami. Lidí beroucích třeba heroin je málo,“ potvrzuje terapeutka olomouckého P-centra Hana Štěpánková. Podle statistik z několika stovek lidí, které služby centra zatím využily, více než polovina nadále abstinuje.
Pomoci deset let v Olomouci fungujícího P-centra už za dobu jeho existence využilo čtyři sta dvacet tři závislých z celé republiky. Sto osmdesát z nich prošlo půlročním doléčovacím programem, který pomáhá lidem překlenout období mezi odchodem z léčebny a zařazením do běžného života. Více než polovina účastníků programu se pak úspěšně zařadila do normálního života. „Mezi úspěšné klienty řadíme ty, kteří neberou drogy, pracují, mají uspokojivé bydlení a přátele z nedrogového prostředí,“ vysvětluje Štěpánková.
Z celkového počtu lidí, kteří doléčovacím programem prošli, jich třiapadesát procent už znova po droze nesáhlo. Jedenáct procent ji naopak opět užívá. Desetina se pokouší z drogového vlaku vystoupit prostřednictvím nové léčby. Dvě procenta někdejších klientů zemřela. O zbývajících nemají pracovníci P-centra žádné informace. Klienti docházející na ambulantní léčbu mají v průměru osmnáct až devatenáct let. Doléčovací program absolvují obvykle asi o čtyři roky starší lidé. Nejstarší zájemce, který služby P-centra vyhledal, měl šestatřicet. Nejmladší třináct let.
„Význam P-centra ve stotisícovém městě je velký. Nezastupitelné je především v preventivní oblasti,“ uvedla rektorka olomoucké Univerzity Palackého Jana Mačáková.
Ta jako někdejší zastupitelka stála u zrodu tohoto zařízení, které prý nebylo snadné prosadit. Olomoucké P-centrum, které v roce 1994 vzniklo po dvou pražských jako třetí v České republice, může na rozdíl od ostatních tuzemských center poskytnout svým klientům i práci v chráněných dílnách a ubytování. „Chceme obohatit nabídku doléčovacího centra o program pro lidi závislé jen na alkoholu,“ řekla k budoucnosti ředitelka „péčka“ Radmila Herzánová.
Štěpánková si vzpomněla i na prvního klienta doléčovací programu. „Bylo mu tehdy devatenáct, pocházel z Olomouce a nezvykle si vybral doléčovací centrum ve městě, kde drogy před tím bral. To není obvyklé. Závislí se většinou snaží doléčit mimo toto prostředí. I proto tu máme například řadu klientů z Prahy,“ vysvětlovala Štěpánková.
Mladík přišel po zhruba roce léčení z terapeutické komunity v Bílé Vodě a s ohledem na problémy v rodině využil i možnost zůstat v chráněném bytě P-centra. Po odchodu se mu podařilo znova nepropadnout drogám, žije s přítelkyní, sehnal zaměstnání a pracuje.
---------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------

Policisté objevili u Plzně kravín plný konopí
Mladá fronta DNES | 19.11.2004 | rubrika: Kraj Plzeňský | strana: 1 | autor: (pek)

Plzeň - Policisté odhalili a zlikvidovali v bývalém kravíně na Plzeňsku pěstírnu konopí, ze kterého se získává marihuana. Tři lidé skončili po pondělní policejní akci ve vazbě. Byla to první objevená velkopěstírna na Plzeňsku.
Areál bývalého kravína stojí na samém okraji obce, od nejbližších domků je vzdálen asi tři sta metrů. "Policisté ke kravínu najeli asi v sedm ráno. Byli tam celý den, stavení bylo obklíčeno až do večera. Co jsem viděl, kytky nakládali do dvou dodávek. A ty pak odjížděly úplně plné," prozradil starší muž, který policisty sledoval od svého domku.
Policisté zatím nechtějí o případu oficiálně informovat. Protože případ je stále ještě na počátku vyšetřování, trvají na zachování anonymity místa, kde pěstírna fungovala. "Dělali jsme u podezřelých i domovní prohlídky. Zajistili jsme skutečně hodně rostlin nejen v bývalém zemědělském objektu, ale i jinde," řekl policista, který je o případu informován. Specialisté z kriminalistického ústavu nyní rostliny zkoumají.
Soudce vzal do vyšetřovací vazby tři podezřelé. Všichni jsou obviněni z výroby a držení psychotropních látek.
Areál kravína, v jehož části vznikla pěstírna, podle místních lidí osiřel asi před deseti lety. Že by se v budovách dělo něco podezřelého, toho si místní lidé nevšimli. Ve vesnici jich trvale žije asi třicet.

Areál bývalého kravína tvoří čtyři budovy. Část jedné z nich noví majitelé objektu přeměnili na pěstírnu. Kde policisté zasahovali, je jasné ze zapečetěných zámků a plomb na vstupních dřevěných vratech. U vstupu na oprýskané zdi visí poměrně nová lampa a v ní je úsporná zářivka.
Na oprýskaném přístavku u kravína je namontována nová anténa. Kabely, které k ní vedly, jsou přetrhané. Jejich zbytky vedou průduchem ve zdi do zapečetěné části budovy.
Lidé z obce říkají, že v opuštěném kravíně byli neustále dva muži. Údajně chodili i pytlačit do rybníka, který je pod bývalým zemědělským areálem. Když viděli někoho přicházet, vždy prý utekli někam mezi zemědělská stavení.
Na profesionální pěstírnu konopí narazili policisté na Plzeňsku poprvé. V minulosti se setkávali především s tím, že pěstitelé konopí svá cenná políčka schovávali v lánech obilí nebo u lesů.

---------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------

Cesty ke zdraví jsou všelijaké
Haló noviny | 19.11.2004 | rubrika: Ten podivný svět | strana: 4 | autor: Připravil Roman BOHÁČEK

Pokud někdo onemocní, většinou se léčí klidem a také různými prášky. Není však lék jako lék. O tom svědčí následující příběhy - možná se vám budou zdát trochu podezřelé, ale jsou skutečně pravdivé. Alespoň podle vědců, kteří výzkumy s danými »léky« prováděli, či díky zkušenostem s dlouhodobou aplikací těchto »medikamentů«. Posuďte však sami.

Jed vyléčí rakovinu

Jed modrého štíra, který je endemický na Kubě, se ukázal být účinným prostředkem při léčbě rakoviny v tisících případech, přestože onkologové dosud mají o jeho léčivém účinku jisté výhrady. Téměř 60 tisíc lidí užilo derivát z toxinů štíra Rhopalurus junceus čili modrého štíra od chvíle, kdy ho počátkem 90. let minulého století biolog Misael Bordier začal ve východokubánském Guantánamu aplikovat v boji s rakovinou. Patentovat si ho nechal u kubánských úřadů v roce 1995. Proces je jednoduchý: jed se užívá prostřednictvím systému elektrické stimulace a kombinuje se s destilovanou vodou, dokud se nedosáhne výsledku - tato kombinace závisí na typu rakoviny a stavu pacienta. Složka, kterou Bordier nazval »escozul« (ze slabik španělského označení škorpiona) a rozdává ji zdarma, se aplikuje ústní cestou, pomocí aerosolů nebo vaginálními výplachy. Dávka se zakládá na lékařských informacích pacientů. Biolog ujišťuje, že preparát zapouzdřuje nádor a nakonec ho likviduje. A jeho vedlejší účinky zapříčiněné případným předávkováním jsou minimální. Jed modrého štíra obsahuje řetězec proteinů, které útočí na rakovinu, ačkoliv » nevíme zatím přesně, který z prvků řetězce je ten aktivní. To je třeba ještě zjistit a syntetizovat (laboratorně), « připustil badatel. Nicméně výsledky jsou přesvědčivé - úspěšnost u pacientů, kteří se předtím nepodrobili chemoterapii, je 97 procent, zdůraznil. Zlepšení stavu pacientů, kteří absolvovali chemoterapii nebo chirurgický zákrok, je registrováno pouze u 40 procent, úmrtnost tvoří zbývajících 60 procent. Escozul zvyšuje rovněž obranyschopnost organismu, což umožňuje jeho aplikaci i u pacientů s AIDS. Bordier má mezi svými pacienty ideset lidí s AIDS, z nichž zemřel zatím jen jediný. Badatel experimentoval se štířím jedem u zvířat deset let a s léčbou u lidí začal na žádost rodin dvou nemocných bez naděje na vyléčení. Jeho první pacientkou byla Niurys Monzónová s rakovinou slinivky, která již v 15 letech byla nucena podstoupit léčbu chemoterapií a tři zákroky. Zkušenost dnes 29leté Niurys přivedla jejího otce Josého Felipeho Monzóna ke spolupráci sBordierem při šíření léčby a k otevření ordinace ve středokubánském Jagüey Grande. Monzón se teď stará o 6000 lidí a má chovnou stanici pro 3000 modrých štírů. Nicméně nehodlá produktu dělat reklamu, jelikož » neexistuje odpověď pro všechny pacienty «. Začátky nebyly lehké, » mnozí mě obviňovali z čarodějnictví i horších věcí «. Všechno, jenom ne čaroděj, říká Oswaldo, který trpí rakovinou prostaty. Již tři měsíce je léčen »escozulem« v kombinaci sdoporučeními svého onkologa. Iliana sem chodí každé dva měsíce pro dávku určenou její matce s rakovinou hrtanu - hodně se zlepšila, přestože jí » její lékař řekl, aby to nebrala a pokračuje v léčbě, aniž jí to řekl «. Monzón si je vědom, že mnozí onkologové odmítají »modrou naději«, ale on ji chce sladit s tradiční medicínou. V loňském roce kubánský onkologický institut požádal o část klinických záznamů jeho pacientů, aby je prostudoval. Podle Lorenza Amazagáse, zástupce ředitele jednotky pro zhodnocení protinádorových produktů, soudí, že vědecky výsledky »escozulu« nebyly prokázány. » Byl používán empirickým způsobem (...) není vyhodnocen a nemůžeme ho doporučit, protože ještě nejsou vědecké důkazy ,« řekl. Přes nedostatek důkazů připouští, že hlavní laboratorní pracoviště na Kubě Labiofam se na produkt již zaměřilo, má chovné stanice (štírů) a složky jedu zkoumá.

Koriandr není jen koření

Koriandr, který se v tradičním latinskoamerickém bylinkářství používá k předcházení infekcím při zraněních, zabíjí také nebezpečnou bakterii salmonely, jež je původcem onemocnění z potravin. O této zatím neznámé vlastnosti koriandru informují badatelé z univerzity v mexické Guadalajaře a kalifornské Berkeley v časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry. Tradiční medicína v Mexiku, na Blízkém východě i ve východní Asii koriandr doporučuje již dlouhá staletí pro jeho stavěcí, zažívací a diuretické vlastnosti: jde především o listy mladých rostlin Coriandrum sativum, rostliny z rodu petrželovitých podobných anýzu. Pokud se přijímá v podobě výluhu, pak koriandr zlepšuje chuť k jídlu u lidí, kteří trpí anémií, a zažívání u osob trpících zácpou. Vnější aplikace pomáhá k dezinfekci a zacelení ran. Koriandr je také jednou ze zásadních přísad mexické »salsy«, ostré omáčky z rajčat, cibule a zelených chilli papriček. Nyní ale chemik Isao Kubo z Berkeley zjistil, že koriandr obsahuje látku, která zabíjí salmonelu a slibuje dobré výsledky jako přírodní aditivum do jídel, jež by předcházelo nemocem z požívání potravin. Složka nazývaná dodecenal se ukázala dvakrát silnější než nejobvyklejší antibiotikum používané proti salmonelóze: gentamicin. Výzkumníci zjistili, že pro boj s bakterií je jedině přírodní dodecenal z koriandru účinnější než gentamicin. » Studie ukázala, že lidé by měli jíst víc (mexické) omáčky ke svému jídlu, především omáčku čerstvou ,« vysvětlil Kubo, který je přesvědčen, že omáčka obsahuje víc baktericidních složek, jež zatím nebyly identifikovány. Badatelé kromě toho izolovali desítku dalších antibiotických složek v čerstvém koriandru, jež vykazují jistou účinnost proti řadě škodlivých bakterií. Kubo nicméně varoval, aby si lidé nemysleli, že pokud jedí něco s příslušnou omáčkou, budou chráněni proti žaludečním a střevním infekcím způsobovaným potravinovými bakteriemi. Totiž množství koriandru, které se může objevit v porci omáčky k těstovinám, salátu či hamburgru, je velmi nízké ve srovnání s tím, jehož by bylo potřeba pro baktericidní efekt. Nicméně studie může být užitečná pro průmysl, pokud se vyrobí aditivum bez chuti do jídla, aby se předešlo nemocem, jež by jinak příslušné menu mohlo způsobit. Snad něco, co by bylo možné přidat do masa ve zpracovatelských závodech nebo jakýsi všeobecný dezinfekční prostředek, který by se používal na mytí rukou. Dalším významným aspektem dodecenalu je, že bakteriím nedovolí vyvinout obranu, jako se tomu stává s běžnými antibiotiky. Vědci věří, že složka ničí buněčnou membránu stejným způsobem, jako mýdlo zabíjí bakterie. Vzhledem k tomu, že dodecenal se zřejmě nijak neruší s mechanismy výroby bílkovin v buňkách, což dělají mnohá komerční antibiotika, je méně pravděpodobné, že by bakterie vyvinula nějakou resistenci, vysvětlil Kubo.

Mýdlo s kofeinem osvěží

Mýdlo s kofeinem je novinka, kterou mohou využívat ti, kdo chtějí spojit příjemnost sprchy s probuzením, aniž by museli polykat produkty s touto povzbuzující látkou. Mýdlo si oblibu získává díky rychlosti, jakou je kůže schopná kofein tímto způsobem absorbovat, a to i mezi těmi nejzávislejšími, kteří už nevědí, co by udělali, aby zůstali vzhůru. Když už vypité šálky kávy, nápoje či tabletky na bázi ženšenu nestačí zápasit s ospalostí, přišel čas dát si osvěžující »Shower shock«. Tenhle malý kousek průsvitného mýdla firmy Thingeek slibuje, že se s každým vysprchováním do těla dostane 200 miligramů kofeinu, tedy dvojnásobné množství, jaké se běžně vyskytuje v šálku kávy. Vystačí na tucet osprchování. Výrobek představuje » alternativní způsob konzumace kofeinu, jenž proniká rychleji do krevního řečiště prostřednictvím kůže «, vysvětluje Willie Vadnais, jeden ze zakladatelů firmy Thinkgeek. Přestože zatím nebyly prováděny empirické výzkumy tohoto mýdla, které není nijak levné - vyjde téměř na sedm dolarů, vypouštění jeho bublinek vyvolává běsy v kalifornském Silicon Valley, které je kolébkou velké části internetových firem i technologie a kde polykání kafe zřejmě předčí spotřebu vody. Zejména mezi těmi, kteří vyvíjejí software, bude káva podobným udržovatelem života jako kyslík, a proto neexistuje podnik, ať už velký, nebo malý, jenž by svým zaměstnancům gratis neposkytoval tenhle černý prostředek, aby vydrželi v pozdních hodinách, kdy už to vypadá, že z pracoven život vyprchal. Malá neformální anketa, kterou uskutečnil Network World Fusion, ukazuje, že pětapadesát procent lidí pracujících v informatice vypije denně jeden až čtyři šálky kávy či osvěžující nápoje s kofeinem. Čtyři až osm šálků denně spořádá dvaatřicet procent a osm procent jich do sebe nalije devět. Lidé, kteří nepijí nic, tvoří pouhá čtyři procenta. Rychlý pohled do odpadkových košů zaměstnanců společností v údolí, jako jsou Yahoo, Apple či Cisco, utvrdí v názoru na jejich závislost. Dr. Pepper, dietní kokakola, Red Bull, Frappucinos od Starbucks (lahvičky se studeným nápojem z řetězce Starbucks - v podstatě káva s mlékem a cukrem), případně ženšenový čaj - tohle všechno vlévá technokratům život do žil. Někteří informatici ještě zachovávají věrnost nápoji Jolt Cola, který spatřil světlo světa v roce 1986 se sloganem »dvojitá dávka kofeinu«, a citronu z Mountain View, jenž byl možná jejich věrným průvodcem v jejich studentských letech, když se připravovali na maratonská sezení při psaní programovacích jazyků. Dalším výrobkem z kofeinové škály Thinkgeek je například omáčka Timmy´s Torrid Tonic, brynda směsující kofein s pepřem, která slibuje, že to bude bomba. Mezi těmi sladkými produkty zaujímají významné místo bonbony (mátové a citronové), žvýkačky a čokolády. V nápojové nabídce má firma také vodu s kofeinem či energetické tekutiny všemožných druhů. Nabízí ale také Octane, gel na bázi ženšenu, aloe vera a dalších rostlin, jenž podle výrobce proniká rychle do kůže a způsobuje, že se člověk cítí bdělejší a s větší energií už půl minuty po aplikaci. » Jednoduchá aplikace Octane na krku a za ušima ti dá dostatek energie, abys znovu mohl vydržet život v krychli (= pracovně, kanceláři) ,« tvrdí se na firemních webových stránkách. Ale samozřejmě to není nic, co by se vyrovnalo mýdlu. Parfémované s vůní máty má jako výrobek jednu velkou výhodu - aspoň podle výrobce: jaký lepší dárek pro kolegu v práci, který zívá a přitom ještě lehce páchne?

Jablko je zdravé, ale ne pro zuby

Jedno jablko denně sice může lidskému organismu prospívat, ale zubům spíš škodí. Tvrdí to britští dentisté, podle kterých je to sjablky stejné jako se sladkostmi a perlivými nápoji: obsahují příliš mnoho kyselin a cukru, což není pro zubní sklovinu to nejlepší. Varování před konzumací jablek se netýká starších odrůd jablek, ale některých nových variet, které v posledních letech zaplavily britský trh. Jde především o moderní sorty, jako jsou například Pink Lady, Fuji a Braeburn. Právě tyto vyšlechtěné druhy vyvolávají mezi zubaři obavy. Ostatně údaje, které zveřejnilo americké ministerstvo zdravotnictví, jim dávají za pravdu. Hladina cukru v moderním jablku dosahuje patnácti procent, což jinými slovy znamená čtyři lžičky cukru. Ještě před deseti lety ale například sorta Delicious obsahovala deset až jedenáct procent cukru, píše list. Určité výhrady k nekritickému vychvalování jablek mají ale i dietetičtí odborníci. Profesor Tom Sanders z londýnské King´s College upozorňuje, že výrazněji trpí zubními kazy děti pocházející z přísně vegetariánských rodin, které vyloučily ze své stravy vajíčka i mléčné výrobky a konzumují výlučně ovoce. » Tyto děti vykazují následkem rozsáhlé konzumace ovoce a různých šťáv vysoký obsah cukrů ,« konstatuje Sanders a dodává, že pokud jde o koncentraci cukru, » mezi kokakolou a jablečnou šťávou není příliš velký rozdíl «. Na nebezpečí spojené s přemrštěným důrazem na příznivé výsledky konzumace jablek upozorňuje i sdružení britských dentistů BDA. BDA doporučuje, aby se ustoupilo od svačin doplněných jablkem, ovocnými šťávami a dokonce zeleninou, a to z jediného důvodu - jejich kyselina silně poškozuje zubní sklovinu. Podle zubařů by bylo rozumnější konzumovat jablka mezi jídly a pak si okamžitě vypláchnout ústní dutinu. A těm, kteří si už navykli těsně před odchodem do postele sníst jablko, BDA radí: než se uložíte ke spánku, ještě jednou si vyčistěte chrup!

Některé drogy léčí, nikoli však crack

Také heroin a kokain se občas používají k léčebným účelů, avšak například po pádu režimu apartheidu v Jihoafrické republice nabralo jejich užívání značně prudký kurz vzhůru, tyto tvrdé drogy si ale podle odborníků nejvíce aplikuje tamní bílá menšina. Vážné znepokojení ovšem vyvolává vzrůstající spotřeba levného cracku. Crack, což je směs kokainu upravená s kuchyňskou sodou, se většinou kouří s tabákem nebo jinak méně škodlivou marihuanou. Kouření provází praskot, který dal této droze jméno. Odborníci označují crack za ničivou drogu vyvolávající silnou závislost organismu. Dávka působí krátce a prudce, uživatel ale nemá pocity blaženosti jako u kokainu, zato silné a trýznivé halucinace. Chorobná závislost vzniká již po šesti dávkách a za krátkou dobu narkoman potřebuje již kolem 20 až 30 dávek denně. Při delší době užívání vzniká na mozku, plicích a srdci trvalé poškození. Naděje na návrat do normálního života je pak minimální. » Průnik kokainu - to byl jednorázový výbuch, crack je ale všude ,« říká nejmenovaný odborník americké Agentury pro potírání narkotik (DEA), která svou první kancelář v zemi otevřela v Pretorii již před třemi roky. Od zahájení demokratizace země v roce 1993 se za pět let množství zabaveného kokainu více než zdesateronásobilo: ze 78 na 636 kilogramů. Podle policie, odborníků i dle přímých výpovědí toxikomanů je rychlý vzestup cracku v JAR spojen s organizovaným zločinem, který je v rukou Nigerijců či občanů z dalších zemí západní Afriky. S rozšířením cracku je podle Adriho Vermeulena, z jednoho johannesburského střediska pro odvykání drogám, spojen strach z návazné zločinnosti, protože » historie cracku je vždy stejná« . » Po zastavárnách přijdou krádeže, prostituce a naprostý rozklad rodiny. S crackem přichází zkáza většinou velmi rychle ,« říká a dodává: » Crack a zločinnost jdou ruku v ruce .« Jeden výzkumný program z let 1999-2000, který organizovala MRC a pretorijský Ústav bezpečnostních studií, tuto tendenci potvrzuje. Například asi 70 procent zadržených zlodějů mělo pozitivní test na nějakou drogu. » Problémem cracku je, že je to jedna ze silně návykových drog ,« říká odborník z DEA. » Jestliže se crack uchytí ve velkých městech, rozloží to celou Jižní Afriku ,« dodává.
---------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------

Kuřáci marihuany se ani nesnaží skrývat
Českokrumlovské listy | 19.11.2004 | rubrika: Českokrumlovsko | strana: 17 | autor: IVAN STUDENÝ

Český Krumlov - Stále více mladých lidí holduje marihuaně. Se svou zálibou v užívání této drogy se také stále více vystavují na veřejnosti.
Dříve se kuřáci marihuany snažili skrývat a kouřili většinou potajmu na odlehlých místech. Dnes už se cítí bezpečně i v některých podnicích a na veřejných prostranstvích.
"To, že mnoho středoškoláků kouří trávu, nebylo nikdy úplným tajemstvím. V poslední době však bývám svědkem toho, že kouří přímo před sálem, kde pořádáme taneční. Nechápu, jak je možné, že se nestydí ani nemají strach," řekl vedoucí kurzů společenského chování a tance v Českém Krumlově.
"Nedávno se hodně mých spolužáků zkouřilo při akci, kterou pořádala škola v jednom z místních podniků, a byla z toho velká ostuda," svěřila se Káťa, studentka jedné z českokrumlovských středních škol.
Pravda je, že kouření marihuany na veřejnosti není přímo přestupkem. Protizákonné je totiž držení většího množství drogy a ne její konzumace. Přistižený při kouření se však vystavuje určitému nebezpečí.
"V případě zjištění držení drogy dále zkoumáme zdroj, odkud konzument drogu získal, a také se zajímáme o rodinné poměry, pokud jde o nezletilého," řekl velitel městské policie Slavomír Čurda. "Městská policie se však soustředí na kontroly podávání alkoholu mladistvým. Případy konzumace marihuany postupujeme kriminální policii, která zaměstnává odborníky na tuto problematiku," upřesnil Slavomír Čurda.
Vyšetřování kriminální policií jistě není příjemný zážitek, proto je s podivem, s jakou odvahou se kuřáci marihuany, zejména mladiství, vystavují se svým zlozvykem na odiv.
---------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------

Zakázané ovoce nejlíp chutná
Českokrumlovské listy | 19.11.2004 | rubrika: Českokrumlovsko | strana: 18 | autor: JAN LAŠTOVIČKA

POZNÁMKA

Stále více mladých lidí holduje lehkým drogám jako je marihuana. Tráva je cítit nejen v ulicích, ale někdy si mládež dokonce troufne zapálit i v restauraci či na jiných místech, kde si z přítomnosti cizích lidí nic nedělají. Takové obrázky snad nejsou vidění ani v Nizozemí, kde je marihuana legalizovaná. A možná právě proto, že je legalizovaná. Zakázané ovoce totiž nejlépe chutná. A kolem případné legalizace marihuany je v poslední době tolik povyku, že se tato droga mladým neustále připomíná. Ti si pak častěji vzpomenou, že by se mohli "ukázat" před vrstevníky a vytáhnout jointa z kapsy jako by se nechumelilo. A popravdě řečeno, vyšetřování kriminální policií v takovém případě stejně příliš pravděpodobné není. Tak čeho se bát?
---------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------

Policisté dopadli dealera marihuany
Deník Jablonecka | 19.11.2004 | rubrika: Jablonecký region | strana: 20 | autor: LENKA MARKOVIČOVÁ

Liberec - Ve vyšetřovací vazbě skončil jedenatřicetiletý muž z Liberecka, který je obviněn ze dvou trestných činů, a to z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a z ohrožování mravní výchovy mládeže. Policie ho ve spolupráci s kolegy z krajské policejní správy zatkla za to, že nabízel marihuanu. "O muže se začali kriminalisté zajímat zhruba před třemi měsíci, neboď měli informace, že se ohledně drog pohybuje na takzvaném tenkém ledě," uvedla tisková mluvčí Policie ČR v Liberci Vlasta Suchánková.
Na dopadení muže byly nasazeny desítky policistů, kteří ho zatkli přímo u něj doma. Po zásahu kriminalisté provedli domovní prohlídku. "Našli u něj narkosáčky se zbytky marihuany, které kriminalisté ihned zaslali k odborné chemické expertize," sdělila mluvčí Vlasta Suchánková.
Kriminalisté potvrdili, že zadržený dealer nabízel drogy především na periférii Liberce, především v malých obcích. "Počet odběratelů z řad mladistvých policisté stále dokumentují. Již dnes se však jejich počet blíží jedné desítce," řekla tisková mluvčí s tím, že předmětem dalšího vyšetřování je i to, jaký byl zdroj, z něhož muž drogy čerpal.
Policie rovněž upřesnila, že muž nabízel lepší odrůdu marihuany, takzvaný skank. Ta podle drogového experta Jiřího Vacka patří mezi velmi nebezpečné odrůdy. "Jedná se o druh marihuany, který je pro člověka velmi nebezpečný. Dokonce i holandská vláda kvůli této takzvané hydrokultuře stáhla marihuanu z lékáren," upozornil Jiří Vacek.
Vyšetřovatelé rovněž potvrdili, že muž nabízel drogu dokonce osobám mladším osmnácti let. Podle psychiatričky Michaely Petiškové patří marihuana k velmi nebezpečným drogám a právě u mladých lidí může vyvolat závažné duševní nemoci. "Bohužel mezi lidmi stále existuje mýtus, že marihuana je takzvaná lehká droga, která vlastně neškodí. Není to pravda. Právě marihuana bývá spouštěčem psychóz, jakými je například schizofrenie," upozornila lékařka.
Libereckým kriminalistům z linie nealkoholové toxikomanie se již od počátku tohoto roku podařilo odhalit 42 případů distribuce drog na Liberecku, obvinili z ní 46 pachatelů. "Na dvanáct z nich byla uvalena vazba," upřesnila Vlasta Suchánková.
---------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------

Bez drogy žije polovina léčených klientů P-centra
Olomoucký den | 19.11.2004 | rubrika: Olomoucko | strana: 7 | autor: Hana Hulíková

benefiční večer

Olomouc * Benefičním večerem dnes oslaví v prostorách hodolanského divadla Tramtarie deset let své existence olomoucké P-centrum, které pomáhá drogově závislým.Akci zahájí od 19.hodin y promítání krátkého dokumentárního filmu o činnosti sdružení. Následuje aukce uměleckých děl na téma závislosti, které pro P-centrum vytvořili umělci, kteří vystavovali v jeho Galerii UMloka.Vyvrcholením večera potom bude hra "Piš Kafka Piš", kterou sestavili a hrají členové divadla Sklep Monika Načeva, Lenka Vychodilová, Jan Slovák a David Vávra.
"Část výtěžku z prodeje lístků poslouží na nákup vybavení do naší chráněné řezbářské dílny.Zb ytek půjde na činnost občanského sdružení," uvedla ředitelka zařízení Radmila Herzánová.
Za deset let existence prošly P-centrem přes čtyři stovky drogově závislých. Téměř polovina z nich absolvovala šestiměsíční doléčovací program a více než polovina abstinuje, což je možné pokládat za velmi dobrý výsledek. Právě doléčovacím programem je Pcentrum mezi zhruba čtrnácti podobnými zařízeními v republice výjimečné. "V jeho rámci totiž poskytujeme klientům i chráněné bydlení, pracovní program v řezbářské dílně, poradenství a volnočasové aktivity" uvedla terapeutka Hana Štěpánková.P otřeba následné péče je podle ní velká."Klienti, kteří přestali brát drogy, potřebují pomocnou ruku.Vžd yť droga byla často jejich jediným společníkem," vysvětlila.P růměrný věk klientů P-centra se podle jejích slov pohybuje kolem dvaceti let, přičemž nejmladšímu bylo pouhých třináct.
Za potěšitelný trend označují odborníci současný ústup od aplikace drogy injekční stříkačkou, při kterém hrozí nebezpečí nákazy zákeřnou hepatitidou typu C."N ejčastěji užívané jsou v současnosti marihuana, plyn ze zapalovače a takzvané taneční drogy na diskotékách," uvedla Štěpánková.P odle ředitelky Radmily Herzánové by P-centrum chtělo do budoucna rozšířit svou činnost na cílovou skupinu lidí, ohrožených alkoholem.Záleží však také na dostupnosti finančních prostředků.


další monitoring


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma