Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Je úsporná žárovka COOLWHITE ? Poraďte.. - Klikni zde pro originální téma
ziki
Čau lidi, řešim zrovna stavbu takový malý skříňky, jen tak pro jednu matku a možná pár řízků (rozměr asi 35 x 40 x 50 - d x š x v). No jenže mám problém, protože se mi tam nevejde ani 18W zářivka, tak mě napadlo, že bych tam mohl dát ty úsporný žárovky. Představoval jsem si asi 3 x 13 W (u nás je maj za 55,-, což mi příde dobrý). A teď o co jde:
nevím, jak poznám, jestli ty mizerný úsporný žárovky jsou studený světlo (COOLWHITE) nebo ne. Ptal jsem se asi tak v šesti prodejnách a jedni tvrděj že všechny jsou COOLWHITE, v další že takový se vůbec nedělaj, další o tom nikdy neslyšeli. Tatík mi tvrdí že COOLWHITE sou, jenže neni elektrikář a navíc kdyby mi kytky chcíply tak by ho to spíš potěšilo. Nevim vůbec na čem jsem.

Takže mi prosím poraďte jak poznám, jestli je světlo COOLWHITE nebo uvítám jakékoliv rady na toto téma, případně nějakou alternativní (ale cenově nenáročnou) metodu jak své matičce posvítit. Nebo jestli třeba myslíte že by to šlo i pod teplým světlem, nebo nějaký typy úspornejch žárovek, který zaručeně svítěj studeně.

BTW: Jsem naprostý elektrotechnik amatér takže zkuste své odpovědi formulovat polopaticky.

Mockrát dík

Ziki
viridis
Ty usporky nejsou jedina varianta - existuji prece i takove jakoby trpalici zarivky - maji prumer trubice asi 12-15 [mm] a jsou v ruznych delkach cca 100 az 600[mm]) a ruznych barvach. Koukni se po elektrech ve Tvym okoli, ja se Ti kouknu u nas a pak Ti tady poreferuju, co jsem zjistil, mas-li zajem. <img src="http://www.sweb.cz/viridis/smile/smoke.gif" border=0> Stopro by to vyslo i levnejc jak usporky...ehm, prehlid' jsem cenu u vas teda oprava: levnejc by to vyslo v delsim casovem horizontu: ty levny usporky zařvou dost brzy (postupna ztrata svitivosti) a kupujes znovu celou, kdezto takhle poridis jen trubici.

[Edited by viridis on 29-08-2001 at 11:52 AM]
ziki
Jo dík za odpověď. Ty krátký zářivky tak to mě nenapadlo, zkusím se na to zeptat. Ale zas ty úsporky by mě vyšly levnějc a navíc to neni tolik zapojování (jen objímky na drát). Tak jestli by tady ještě někdo věděl jestli se dá pod úsporkou držet matička a příp. jak rozpoznat že je světlo studené tak prosím napište. Chtěl bych zvážit všechny možnosti než do něčeho půjdu. Zatím teda uvažuju mezi úspornejma žárovkama a krátkou zářivkou.

Tak čus a ať vám to pěkně kvete
TommyBoy
Jestli je usporka coolwhite nebo warmred poznas podle toho ze je to nan nich napsany (bylo to jak na tech drahejch tak na nejlevnejsich) Takze hledej..
Zdar.
(Jinak mam dojem ze ta matka bude v chabem svetle od usporek velmi stradat)
Walhalla2000
No, ja mam doma nekolik usporek, a na zadny neni nic napsany. Teda jako zda cool nebo warm... Ale zcela laicky sem to otypoval tak, ze sem k ni prilozil ruku. A jelikoz nevydavaly vubec zadny teplo, tak sem je ohodnotil jako cool...

No, ale 100% spolehlivy to asi neni

.-)
Hlava
Musíš pořádně potrápit prodavače , nenechat se odbejt , jsou tam od toho :sun: . Na krátkejch zářivkách je na patici číslo - watáž , a i svítivost já mám ve skříni na klony 2x18w a svítivost 21 . /teď si ale nejsem jistej s přesným číslem , upřesním to zejtra . nemůžu si vše pamatovat /

Čau

JO tak jak jsem psal tady nahoře , tak svítvost na usporkách mám 27 je to poslední číslo na patici . A jsem spokojen :sun:

[Edited by Hlava on 31-08-2001 at 11:47 AM]
ziki
Dík, no já jsem to teda nikde nenašel, akorát na jedný značce bylo že vydává příjemné teplé světlo. Jinak mi všude řekli že studený úsporky jsou vzácný a drahý a že je nemaj. Takže ty trpasličí zářivky by mohly bejt řešením. Ještě se zeptám: Pokud budu teda pěstovat matku pod teplým světlem z úsporky, bude to problém ? Co nepříjemnýho se může stát ?
Děkuju za rady
COBBA
99 procent prodavanejch usporek jsou warm. Cool white sezenes mozna v nakym velkoskladu. na vetsine neni nic napsany a to i kdyz jsou od znamyho vyrobce.
Ja mel matku pod warm usporkama tri ctvrtre roku a celkem to slo ,az na to ,ze ta matka neroste moc do sirky ,ale spis do vysky ,protoze svetlo z usporek je koncentrovany spis do jednoho bodu ,takze matka je moc stihla a vytahla a ty rizky jsou jeden vedle druhyho a nedostava se jim moc svetla.
ziki
Dík, to jsem potřeboval vědět. Zkusim to pod těma úsporkama a když to nepude, koupim něco jinýho. Ještě poslední dotaz: jak daleko musej bejt ty úsporky od kytky aby nepopálily listy ? Chtěl jsem dát jednu nahoru a dvě na strany skříně, to by mohlo bejt dobrý aby se kytka netáhla tak do vejšky, ne ? Ale zas se bojim aby se pak ta kytka nespálila (přecejen ta skříň je dost malá). Bude tak 5-7 cm vzdálenost mezi kytkou a žárovkou stačit ?

[Edited by ziki on 31-08-2001 at 07:24 PM]
TommyBoy
Takze usporky ti tu kytku nespalej. (i kdyz Warmred muze spalit pokud se listy budou dotykat primo zarovky). Ale ta matka asi nebude stat za moc nebot pod Warmred svetlem ti poroste zejmena stonek, nicmene asi ti to pujde...
Good Luck.
YAHMAN
Co to je svítivost 27, ty hlavo? Nemůže to být třeba velikost patice?
TSUBA
Coolwhite úsporky jsem našel tady: http://www.philips.cz/lighting/cenik.xls, ale viděl jsem jen nástrčné, ne šroubovací, ale možná tam někde jsou, moc podrobně jsem to nestudoval.
Jinak číslo 27 na úsporce vyjadřuje vyzařované spektrum - tedy tu nejdůležitější informaci, co hledáš. 27 je už warmwhite (spektrum se vyjadřuje ve stovkách - myslím, že od 827 - 935 (?) a v desítkách (teď z hlavy nevím), ale vím, že coolwhite je asi 20 - 22 a warmwhite je asi od 28 - 35. Zkus se v OBI zeptat na spektrální graf - vydal to myslím OSRAM a mají to hned vedle svých zářivek - tedy alespoň v Brně to tak mají. Je to taková hodně barevná A5 na křídovém papíře.
Jinak já sám se teď pokouším pěstovat pod ůsporkama 4 x 22W - 27(!) a je to na hovno, radši si tam pořiď nějaký slabší sodík. Pro mně dneska koupil kámoš ve F-M 250W sodík, tak se těším, až to šoupnu do skříně. Čau.
Hlava
2TSUBA - tak já jsem zase spokojenej , mám je v skřínce na klony a ok :sun:

2YAHMAN - tak někak jak píše Tsuba , já jsem je kupoval v Hornbachu a byla tam taková deska na ní bylo asi 20druhů zářivek - barvy , spektrum ... a všechny dokonce svítily - vedle nich bylo napsáno jak se jmenujou , jaký maj označení a na co se používají . Takže doporučuji Hornbach (já osobně jsem to viděl - Černý Most Praha 9) . :smoker:

2ziki - usporky by ti to vůbec neměli spálit , já měl asi tři kyti přímo na světle a v poho .

Zdarec :sun:
brel
Zdravím,
předně bych chtěl malinko poopravit doměnku, že když je KOMPAKTNÍ ZÁŘIVKA, o tý je tu doufám řeč, označená COOLWHITE, že míň hřeje. Znamená to teplotu chromatičnosti vyzařovanýho světla, studená bílá, nevím co to bylo za výrobce, slovní označení se různí, tipuju tak 6000K.
Barva světla je na trubicích zářivek, i kompaktních, označovaná podle normy DIN 5035 pomocí číselnýho kódu, mělo by to bejt jednotný u všech výrobců.
Takhle je označená kompaktní zářivka OSRAM např: DULUX EL 15W/ 41-827 E27, a znamená to odzadu, (ODZADU !):
E27 - druh patice, tady jako běžná žárovka E27, může chybět
827 - stupeň podání barev 1B, teplota chromatičnosti 2700K, může chybět
41 - barva světla označovaná u OSRAMU jako INTERNA
*********************************************
TAKŽE: zajímá nás část za lomítkem. Poslední tři znaky značí patici, někdy tam ani nejsou.
Trojčíslí před tím značí stupeň podání barev a teplotu chromatičnosti (první číslice 8 = stupeň 1B; první číslice 9 = stupeň 1A). ( 27 = 2700K; 30 = 3000K... 65 = 6500K) viz. příklad nahoře. U barevnejch žářivek taky nejsou
První dva znaky za lomítkem značí u jednotlivých výrobců barvu světla, tady značení fy OSRAM:
11 - denní
12 - denní DE LUXE
20 - bílá
21 - bílá
22 - bílá DE LUXE
25 - univerzální bílá
30 - teple bílá
31 - teple bílá
32 - teple bílá
41 - INTERNA
60 - barevná, červená
62 - barevná, žlutá
66 - barevná, zelená
67 - barevná, modrá
72 - BIOLUX
76 - NATURA DE LUXE
77 - FLUORA; pro fotosyntézu rostlin
*
Nejjednodužší označení pak vypadá třeba takhle: L 18/20 = zářivka lineární, 18W, bílá
*
Je to možná trochu nesrozumitelný, nechce se mi to dál řešit, už nad tímhle jsem strávil hodinu, snad to tak stačí.
TommyBoy
2 brel: karma for you. Za perfektni vysvetlivky...

V pripade ze nekdo chce barevny schema toho co se prodava doporucuju tento thread.. Tungsram
http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=900

Pokud nekoho zaujima spektrum.. je tu dalsi obrazek
http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=738

Zdar Tom
oton
myslim, že "trpasličí" malé zářivky budou v pohodě, sám sem onehdá nějaký koupil, a sám sem byl překvapenej jak jsou levný, a je u toho aspoň jistota, že víš, jestli jsou warm nebo cool, na jednu matky by jich mělo stačit pár.......
Karël Bezbarel
Walhalla2000-> asi mas pravdu ze mas cool white protoze já mám doma úsporky a ty maj na sobě napsaný warm white a když si na ně šáhnu tak sou teplý po case zacinaj bejt i horký.
Chtěl bych se zeptat když mám ve skříni 4x warm white úsporky a jednout nějakou žárovku,zářivku či co to je která svítí warm i cool stačí my to prozatim než seženu sodík???
Karël Bezbarel
A dál se chci zeptat jestli na kytky před tim než je přepnu na květ stačí svítit jen cool white protože děláme eště jednu skříň a máme jen halogen üž se na tady někde ptám asi po desátý ale zatim sem nedostal žádnou rozumnou odpověď dík
pakor
Ty si trubka Karel! Mas vlastny thread http://grower.cz/forum/showthre...=&threadid=8816
kde sa ti venuje tim growerov (ktory by sa na teba mohli vysrat lebo to co sa pytas sa to preberalo 1000x) uz tyzden a ty pises ze si nedostal rozumnu odpoved. NEVDAK VLADNE SVETOM
Ak ti to pomoze tak tie cool white na rast stacia.
Karël Bezbarel
Tak sory vole jenze ani z jedny vodpovědi sem nepochopil jestli to stačí nebo ne.
Pauele
dnes som kupil tri usporky jednu 24w whitewarm a dve 15w ties whitewarm chcem to na jednu rastlinku{ viac sa neda som na intarku } dam to do krabice od monitora a oblepeneho alobalom.
Chcel som zohnat sodik ale je to skoro nemozne u nas. tak poradte co s tym nieje to len strata casu?
Karël Bezbarel
kámoš vypěstoval Great White Shark outdoor a dopěstovával ho pod dvěma úsporkama ve skříni a zhulovalo to a bylo to dobrý pálení takže to asi stačí
Pauele
Ako dlho mu to trvalo vypesovat? Popis mi prosim ta trochu podobnosti. Indoor sa pokusam prvy krat tak sa informacie hodia hlavne od niekoho co ma skusnosti s usporkami.Nieco som okolo toho na groweri cital ale je to take chaoticke.
Harvest....
otázečka dá se pjestovat pod....ůsporkou...je tam napsaný 45QL M
2700K


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma