Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 16.11.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Pětice dětí kouřila marihuanu
Mladá fronta DNES | 16.11.2004 | rubrika: Střední Čechy | strana: 1 | autor: RADEK PLAVECKÝ

Mladá Boleslav - Pětici dětí ve věku 12 až 14 let nachytali při kouření marihuany mladoboleslavští strážníci.
Hlídka si všimla skupinky dětí v centru, jak kouří cigaretu a v ruce jednoho z nich strážník spatřil igelitový sáček s nazelenalým obsahem. "Když děti zahlédly strážníky, rozutekly se. Na místě odhodily nedopalek cigarety a igelitový sáček. V něm byla marihuana asi na dalších pět cigaret," uvedl strážník Jan Leibl.
"Mezi dětmi jsou drogy celkem běžné," podotkl další strážník Tomáš Kypta. To potvrzují pracovníci mladoboleslavského K-centra, ale i samotné děti. "Kluci ve škole říkají, že mají marjánku, o přestávce nebo po škole asi chodí ven do parku kouřit," míní třináctiletý Ondřej z gymnázia. "Ale jsou to ti větší ze třeťáku a čtvrťáku. U nás ze třídy jsem nikoho neviděl," dodal jeho kamarád.
Mladoboleslavsko patří k regionům, kde jsou drogy ve srovnání s jinými okresy středních Čech velmi rozšířené. Podle výzkumu místního sdružení pro léčbu závislosti Helianna má zkušenost s drogami třetina dětí osmé a deváté třídy základní školy, na učilišti jsou to dvě třetiny a na střední škole necelé dvě třetiny dětí.
"Máme syna a dceru v tom pubertálním věku. Kluk ale chodí na hokej, tak by měl mít o zábavu postaráno, a dcera se tomu snad ubrání. Hodně si o tom doma povídáme, tak snad nic nehrozí," uvedla sedmatřicetiletá matka dvou dětí.
Podle ředitelky sdružení Heleny Bartoňové se rodiče mýlí, když si myslí kroužky a sportem dítě před drogami ochrání. "Nemusí to být pravda. I mezi sportovci mohou být závislí na drogách," řekla před časem. Právě kvůli snižování věku uživatelů drog v okrese chce Helianna v lednu zahájit program primární prevence pro děti od 12 let.
------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------

Policie rozbila gang výrobců pervitinu
Zlínské noviny | 16.11.2004 | rubrika: Zlínský kraj | strana: 2 | autor: Pavel Zrna

Kroměříž * Kroměřížští kriminalisté zaznamenali další úspěch v boji proti výrobcům drog. Podařilo se jim odhalit další skupinu výrobců a distributorů tvrdých drog. Dlouhodobé sledování podezřelých osob vyvrcholilo zátahem, při němž bylo při výrobě pervitinu zadrženo sedm osob.
Podle mluvčího kroměřížské policie Luďka Remeše byla celá akce pečlivě a dlouhodobě připravovaná a její závěr byl z policejního hlediska dokonalý a oplývající různými důkazními materiály. „Akce směřovala k rozkrytí jedné ze skupin výrobců a distributorů psychotropní látky metamfetamin, která je u nás známá pod názvem pervitin. V rámci rychlého a razantního zásahu byli v rodinném domě v obci nedaleko Kroměříže zadrženi přímo při výrobě drogy čtyři muži a tři ženy ve věku od sedmnácti do devětatřiceti let,“ potvrdil Luděk Remeš s tím, že při policejním zákroku nebyl nikdo zraněn a díky profesionálně odvedené akci nedošlo ani ke škodě na majetku či jiné újmě.
„Při následné domovní prohlídce byl zajištěn právě vyrobený metamfetamin, chemické látky, takzvané prekurzory, a předměty sloužící k jeho výrobě,“ uvedl Remeš. Kromě toho kriminalisté na místě zajistili i značné množství marihuany.
Dvěma mužům a jedné ženě bylo ihned sděleno obvinění z trestných činů šíření toxikomanie a nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. „Uvedených skutků se osoby měly dopouštět v průběhu tohoto roku nejen na území kroměřížského regionu. Psychotropní látky totiž nejenže vyráběly, ale také prodávaly, přičemž při distribuci drogy a předmětů, které slouží k její výrobě, je vůbec nezajímal věk kupujících. Z jejich rukou pervitin směřoval mimo široký okruh dospělých i k osobám mladším osmnácti let,“ upozornil Remeš.
Jak dále uvedl, čtyři zbývající zadržené osoby byly po provedení procesních úkonů propuštěny, protože se nepodařilo prokázat, že by se na trestné činnosti skutečně nepodílely. „S ohledem na závažnost případu byli obvinění muži vzati do vazby, žena bude stíhána na svobodě,“ dodal mluvčí policie.
Tento úspěch kroměřížských policistů, vztahující se k výrobě a distribuci pervitinu na Kroměřížsku, není zdaleka ojedinělý. Začátkem letošního května například kriminalisté zadrželi dvojici, která více než rok vařila a distribuovala tuto drogu.Oba pachatelé, z nichž jeden už byl za výrobu drog opakovaně odsouzen, si přitom počínali velmi opatrně, protože při vaření drogy nezůstávali na jediném místě, ale přejížděli na různá místa v okresech Přerov, Kroměříž a Zlín.
------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------

Slámisté a jejich minstrelové
Literární noviny | 15.11.2004 | rubrika: Literatura | strana: 11 | autor: J. T. Král

Psáno kurzívou

Představme si školní soutěž v poezii někde na základní škole v nejmenovaném dvacetitisícovém městečku, v němž žije devět mladých poetů, kteří hodlají změřit své síly. Nazvou ji třeba slam poetry, podle toho, že jejich tvorba vznikala převážně na slámě ve stodole. Spolužáci oněch básníků vytvořili na soutěži "výtečnou atmosféru", neboť ji vnímali jako "gladiátorské hry, v nichž neřinčí meče, ale kde vzduchem létají slova, verše či rapové útvary". Ostatně místní bulletin už předtím několikrát avizoval, že jistě půjde o "bouřlivý zážitek" a tak podobně. Po soutěži také zveřejnil i texty těch, kteří se umístili na prvních třech místech. Bronzový veršotepec říkal básničku o posílání pohledu: "Adresát/ vedle/ pár nových zvěstí;/ oblíznu Klause,/ přibouchnu pěstí!" Stříbrný zkoušel možnosti, jak tvořit rým: "Podplacený věštění/ Uklidnění třeštění/ Zkomolený řešení/ Odpad k nezahození/ Živí nenarození" atd. atd. A konečně vítězný poeta exceloval historkou o tom, jak se nějaký hubeňour nejdřív stal tlouštíkem, což mu ne úplně vyhovovalo, takže se dal na dietu a umřel hlady. Učitelka češtiny byla ráda, že se ti mladíci nezabývají vytloukáním výloh a kouřením marihuany, takže si tu soutěž mohla zapsat do kolonky "prevence kriminality a toxikomanie". Všechny soutěžící pak v bulletinu ještě pochválila, i když jí bylo jasné, že jejich výtvory nemají žádnou hodnotu. A říkala si, že kdyby takovou soutěž někdo chtěl pořádat ve větším měřítku, měl by asi problém s její propagací v tisku, neboť novináři z kulturních rubrik jistě poznají, že z jejich hlediska jde o pěknou pitominu, a nevěnovali by jí víc než noticku o pár řádcích. A nadšených výkřiků o výtečné atmosféře, gladiátorských hrách či bouřlivém zážitku by se rozhodně zdrželi. Nebo snad ne?
------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------

další články: http://monitoring.aktualne.cz/
breeder
nebo: http://monitoring.aktualne.cz/news_041116.htm


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma