Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 15.11.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Protidrogoví psi našli podezřelou bednu
Mladá fronta DNES | 13.11.2004 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 4 | autor: LUBOŠ DVOŘÁK

Cílem cvičení v areálu kasáren v Klokotech u Tábora bylo zjistit, zda tam vojáci neukrývají omamné látky

reportáž

Kolona vozidel vojenské policie vjíždí do kasáren v Táboře-Klokotech. V jednom z aut se vezou dva vlčáci, kteří budou hledat drogy.

Tábor - Psi mají jediný úkol - zjistit, zda vojáci v šatnách, učebnách, ubytovnách a v jiných místnostech neukrývají drogy.
Působí klidně, koncentrovaně a mírumilovně. Dokážou odhalit pachové stopy omamné či psychotropní látky i na pouhém oděvu. Ještě než se ale včera po 10. hodině dali do díla, vojenský policista Antonín Snášel, který akci velel, šel veliteli klokotského útvaru sdělit, že začíná preventivní prohlídka kasáren.
Pracují tu profesionálové z brigády rychlého nasazení. Ačkoli u profesionálů je výskyt drog mnohem menší než u vojáků základní služby, policisté mají své zkušenosti.
„I profesionální vojáci jsou jen lidé. Nemůžeme nic vyloučit,“ podotkl zástupce náčelníka oddělení pro odhalování a dokumentaci trestných činů u vojenské policie Vladimír Keprt. Včerejší kontrola však měla jediný výsledek - psi označili jako místo výskytu drog bednu, která byla po otevření prázdná.
„Asi v ní bylo něco dříve. Budeme proto zjišťovat, kdo s bednou manipuloval, co se v ní nacházelo, kdo k ní měl přístup,“ uvedl Keprt. Jinak byl klokotský vojenský areál čistý - žádné drogy psi nezjistili.
Sedmapůlletému Aronovi, který se letos stal neoficiálním mistrem Evropy, a skoro čtyřletému Cirovi by přitom nic neuniklo. Speciální výcvik jim dal schopnost najít drogu i za zamčenými dveřmi skříňky, v batohu či strčenou za radiátorem. Zatímco Aron je vycvičen i na vyhledávání a zadržování pachatelů, Ciro umí najít také zbraně a střelivo. Psovodi psům nejprve do kontrolovaných místností schovají drogu, ve včerejším případě marihuanu, která je nejrozšířenější. Pes si zvykne na pach a kromě návnady, kterou spolehlivě nachází, hledá další případné úkryty.
Pokud by pes drogu objevil třeba v zamčené skříňce, policisté by sehnali člověka, kterému patří. Majiteli skříňky by nastaly horké chvilky při vysvětlování. Případný postih plyne z toho, zda státní zástupce čin kvalifikuje jako držení drog, nebo distribuci. V případě držení rozhoduje množství. „Máme orientační tabulku, která nám pomáhá určit, jestli se jednalo o množství větší nežli malé. O množství ale definitivně rozhoduje státní zástupce, ne vojenská policie,“ sdělil Snášel.
Vojenští psi na podobné kontroly v kasárnách vyrážejí se svými psovody jednou až dvakrát týdně. Nepůsobí přitom jen v Táboře, ale v široké oblasti mezi Tachovem na západě republiky, Prahou na severu, Českým Krumlovem na jihu a Náměští nad Oslavou na východě. Tak velké je teritorium Vojenské policie v Táboře.
V klokotském areálu se protidrogové kontroly odehrávají zhruba dvakrát do roka. „Minimálně jednou za rok se uskuteční na naše požádání. Musím ale říct, že když tu byli takzvaní záklaďáci, byly s drogami větší problémy. Za kasárnami si pěstovali marihuanu na políčku,“ uvedl zástupce náčelníka štábu 42. mechanizovaného praporu Josef Skokan.
U profesionálů se předpokládá, že chápou pravidla svého zaměstnání. „Máme zájem na tom, aby drogy nebrali. Takové lidi nemůžeme stavět do služeb. V případě zjištěné konzumace nebo šíření drog je voják okamžitě postaven mimo službu,“ uvedl Skokan.
-------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------

Lady z jedovaté zahrádky
Boleslavský deník | 13.11.2004 | rubrika: Panorama | strana: 6 | autor: (red, čtk)

Londýn - První marihuanovou zahrádkou s požehnáním státu se bude moci v Británii pochlubit vévodkyně z Northumberlandu. Získala totiž oficiální povolení k pěstování rostlin konopí, halucinogenních hub a opiového máku na své zahradě u zámku Alnwick v severovýchodní Anglii.
Zakázané drogy se tu budou pěstovat spolu s dalšími padesáti druhy nebezpečných rostlin. Podobný projekt, nazvaný Jedovatá zahrádka, nemá v Británii obdoby. Ministerstvo vnitra udělilo vévodkyni zvláštní povolení, když vysvětlila, že se tu tyto rostliny budou pěstovat ke vzdělávacím účelům.
Do jedovaté zahrádky zřejmě většinou zabrousí školní mládež, aby si na vlastní oči prohlédla, jak vypadá koka a konopí. Nenechavci, kteří doufají, že si tajně uštípnou kousek drogy, mají smůlu přístup do zahrady obehnané zdí bude střežen a návštěvníci budou hlídáni, aby se rostlin nedotýkali.
-------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------

Děti kouřily marihuanu, strážníků se ale lekly
Boleslavský deník | 13.11.2004 | rubrika: Boleslavsko | strana: 14 | autor: (sva)

Mladá Boleslav - Oblast Na Kozině, za panelovým domem, stále častěji využívají děti. Chodí tam kouřit cigarety a také marihuanu. Není to dlouho, co na tamějším dětském hřišti byly nalezeny dokonce i injekční sříkačky, použité zřejmě k vnitrožilnímu podání drog. Není se proto čemu divit, že strážníci městské policie tam v minulých dnech narazili na partičku dětí ve věku 12 až 14 let, které kouřily nějakou cigaretu.
"Jakmile jsme vystoupili ze služebního vozidla, děti nás spatřily a rozutekly se," uvedl strážník Jan Leibl. Děti měly ze svého odhalení zřejmě takový šok, že při útěku na místě nechaly památku. "Hlídka na místě nalezla ještě hořící cigaretu marihuany a dále sáček s obsahem této dorgy," uvedl zástupce ředitele městské policie Tomáš Kypta. Z množství v sáčku by se dalo vyrobit nejméně pět nebezpečných cigaret.
-------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------

Křižovatka pomohla desítkám lidí
Děčínský deník | 13.11.2004 | rubrika: Děčínsko | strana: 16 | autor: ŠÁRKA PEŠKOVÁ

Varnsdorf - Už dva roky činnosti má za sebou varnsdorfské sdružení Na Křižovatce. Založeno bylo v září 2002, ale již nyní lidem nabízí pomoc ve třech svých projektech, v Kontaktním a poradenském centru pro drogově závislé, Nízkoprahovém centru pro děti a mládež a Občanské poradně.
"Naším cílem je pomáhat lidem v nouzi, čímž samozřejmě myslíme jakoukoli obtížně řešitelnou situaci, do níž se člověk může dostat. Ale nejen těmto lidem je naše sdružení otevřeno. V podstatě kdokoli, kdo má zájem o naše služby nebo kdo by nám chtěl pomoci, třeba jako dobrovolník, u nás bude vítán," uvedla vedoucí sdružení Pavlína Šafusová.
Na všech realizovaných projektech pracuje devět zaměstnanců a devět dobrovolníků a všechny jejich služby jsou bezplatné. Specifickým zařízením Na Křižovatce je K-centrum, které umožňuje bezbariérový kontakt s lidmi užívajícími drogy a v současné době jeho služeb využívá pětaosmdesát klientů. "Přitom tři se léčí, jedna klientka je v doléčovacím centru a jeden se na léčení připravuje," zdůraznila Pavlína Šafusová.
Mezi nejčastější klienty K-centra patří mladí mezi třinácti až šestadvaceti roky, ale výjimkou nejsou ani klienti starší a to ve věku okolo pětatřiceti let, jejichž závislost trvá patnáct let a více.
Denně je v provozu i nízkoprahové centrum pro děti a mládež, Pavučina, kde svůj volný čas pravidelně tráví kolem šestatřiceti dětí. V občanské poradně lidem zase bezplatně a diskrétně radí v oblastech bydlení, sociálního zabezpečení, pracovním a rodinném právu, mezilidských vztazích i ochraně spotřebitele. Jen v letošním roce o radu požádalo více než čtyři sta lidí a nejvíce právě v oblasti bydlení a rodinných a mezilidských vztazích.
-------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------

Policie jde proti zákonu
Deník Litoměřicka | 13.11.2004 | rubrika: Litoměřicko/region | strana: 19 | autor: TOMÁŠ PRCHAL

Z REGIONU

Ústí nad Labem - Čtyřicet jedna policistů bylo letos obviněno z trestného činu. Čtvrtinu všech případů tvoří zneužití pravomoci veřejného činitele. Potvrdila to severočeská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.
Například policista, který nastoupil do základního kursu ve Střední policejní škole v pražských Hrdlořezích, zde zásoboval své kamarády marihuanou. "Byl okamžitě propuštěn a státní zástupce ho obvinil z nedovolené výroby a držení drog. V říjnu bylo jeho stíhání na rok podmíněně zastaveno," řekla Jarmila Hrubešová. I když podle ní nešlo o klasického dealera, k činu se přiznal a litoval toho, k Policii ČR se již vrátit nemůže.
Z 41 obviněných severočeských policistů bylo deset postaveno mimo službu, čtyři odešli na vlastní žádost a stejný počet byl propuštěn. "Na Ústecku byli obviněni tři policisté, mimo službu byl postaven jeden," řekla Jarmila Hrubešová. Severočeský policejní ředitel Jiří Vorálek před časem řekl, že polovinu případů trestné činnosti policistů na severu Čech odhalí vlastní kontrola, na zbytek upozorní oznámení "zvenčí".
Mezi nejznámější případy na Ústecku patří zapojení policisty z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu do únosu podnikatele. Soud policistu potrestal 12,5 roky vězení.
Loni stoupla kriminalita policistů v zemi oproti roku 2002 o 32 procent. Inspekce ministra vnitra objasnila loni 599 jejich trestných činů. Více než polovinu zločinů spáchali policisté mladší 30 let.
-------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------

Hledání identity a smyslu života
Listy Jindřichohradecka | 15.11.2004 | rubrika: Jindřichohradecko | strana: 17 | autor: RŮŽENA VOSOLOVÁ

SERIÁL
DNES ODPOVÍDÁ: protidrogový koordinátor Městského úřadu v J. Hradci Milan Týmal.

" Uživatel drog vzdal svůj život. Závislost je otisk do osobnosti. Bývalý uživatel nikdy není vyléčený, pouze abstinuje," říká v rozhovoru protidrogový koordinátor Městského úřadu v J. Hradci Milan Týmal.
Včetně doplňování vzdělávání má desetiletou praxi v drogové oblasti. Vystudoval teologii, pochází z Písku a je pravoslavný kněz.

* Jaké drogy se berou nejčastěji?

"Na Jindřichohradecku právě v tomto období vedou marihuana a houba lysohlávka. To proto, že byla doba 'sklizně'. Podle statistik se nejčastěji zneužívají, vedle alkoholu a tabáku, produkty konopí, potom extáze, halucinogeny, pervitin a heroin. Hodně se zneužívají i léky, někdy v kombinaci s alkoholem.
Zatím je u nás relativně rozšířený kokain a jeho úprava zvaná crack. Neměli bychom zapomínat ani na hodně rozšířené hráčství na pro­herních automatech, i to je druh drogy."

* Jsou všechny drogy návykové?

"Víceméně všechny. U některých je to patrné až fyzicky, například u opiátů, u jiných psychicky, to se jedná o povzbudivé drogy. Halucinogeny pak mohou nastartovat psychické nemoci a životní dezorientaci."
Jak se stane člověk závislým na drogách? Jak si uživatel vybuduje návyk?
"Záleží na mnoha faktorech. Na jeho tělesných a psychických předpokladech, na prostředí, ve kterém drogy užívá i na druhu a kvalitě drogy samotné. Obecně platí, že každý je jiný a především, že nikdo sám sebe v tomto ohledu nezná.
Prakticky to lze poznat tak, že drogově závislí už bezpečně určí, kolik jim k získání závislosti stačí. Závislost ovšem vzniká nejen na droze samotné, ale také na způsobu života, který se kolem drogy točí. Je to otázka vlastní identity, kdy si uživatel říká: Jak obstojím v normálním životě? Proč bych měl vůbec žít jinak? Rychlá a silná závislost vzniká ale i na tabák. O tom asi moc třináctiletí nepřemýšlí."

* Vzniká při delším užívání určitá odolnost? Snesou závislí na drogách postupně více?

"Říká se tomu tolerance na drogu a nejznámější je asi u opiátu. Znamená to, že uživatel potřebuje k zážitku stejného pocitu nebo k tomu, aby mu nebylo zle, stále více drogy a tím i peněz. Některý uživatel heroinu mohl začít na čtvrt gramu heroinu a teď potřebuje dva a půl gramu. Normálního člověka by ta dávka zabila.
U pervitinu se zase nezvyšují dávky, ale berou se častěji. Takže i 'zasloužilý perníkář' bere například gram denně, který koupí na černém trhu za tisícovku."

* Zvyšující se potřeba peněz však vede k častějším krádežím. Jiní se asi rozhodnou pro léčbu, že?

"Některé uživatele heroinu to vede k návštěvám detoxu. To je počáteční fáze léčby, kdy se mimo jiné tělo zbavuje jedů. Za pomoci zdravotníků a léků tak dva týdny abstinují. Nějaký čas jim pak bude zase stačit jen čtvrt gramu. Když však závislý, který si neuvědomí tento efekt a třeba ve vazbě musí abstinovat, a pak si dá dva gramy, na které byl zvyklý, může ho to zabít.
Podobně to může dopadnout v důsledku různě namíchaných dávek. Když si najednou koupí stejnou gramáž, ale čistší a tedy účinnější, aniž by to tušil. Dealeři kvůli většímu zisku dávky co možná nejvíce ředí a jediná skutečně čistá dávka pak může být poslední."

* Kolik zhruba lidí umírá ročně na předávkování?

"Přesné číslo nikdo asi nezná. Do úmrtního listu se jako příčina smrti většinou uvádí selhání životně důležité funkce. Ze sběru různých dat víme, že ročně u nás zemře na předávkování kolem padesáti lidí. Do toho počtu nejsou ovšem zahrnuty smrtelné úrazy pod vlivem drogy, jako jsou autohavárie, sebevraždy, vraždy a neúmyslná zabití.
Pro zajímavost uvedu, že ročně v republice umírá na následky kouření přes 20 000 lidí. Mnohem více lidí umírá na následky pití. Co se ovšem týká okamžitých úmrtí na předávkování, tam vede toulen a heroin před otravou alkoholem. Na Jindřichohradecku jsme letos zaznamenali jedno nešťastné úmrtí, které mohlo souviset s předávkováním."

* Jak už jste zmínil, mezi drogy patří i alkohol. Jak se podle vás pozná alkoholik?

"Je to člověk, který nad svým pitím ztratil kontrolu. Alkohol musí mít, a to pod nejrůznějšími záminkami. Bez něj se cítí špatně, bývá zlostný nebo zoufalý. Když se k němu dostane, neví, kdy má přestat. V další fázi hledá líh v jakémkoliv nápoji. Duševně i tělesně chátrá, stává se nespolehlivým v lidských i pracovních vztazích, postupně se odsouvá na okraj společnosti."

* Kolik závislých lidí si nechá poradit?

"Co se týče Jindřichohradecka, v místním poradenském zařízení hovoříme většinou s lidmi, u kterých není problémem závislost na droze, spíše jen rekreační nebo problémové užívání spojené s potížemi ze zcela jiných oblastí. Přímo závislí tvoří tak jednu sedminu klientů. Naše rady si pak bere k srdci tak polovina z nich."

* Jak by se měla zachovat rodina a přátelé drogově závislých?

" Měli by si sehnat odborné informace, nepanikařit a nedoufat v okamžité řešení. Musejí umět počítat i s neúspěchem. Pokud se uživatel drog sám nepřizná, ale vše je jasné, měli by důsledně kontrolovat peníze, jeho volný čas a vazby na kamarády.
Pokud svůj problém sám přizná, snažit se zjistit příčinu a důvod. Problém se nesmí tutlat, dobré je obrátit se na odborníky včas."

* Je vůbec zájem o protidrogová centra na Jindřichohradecku. Co centra poskytují?

"Určitý zájem je, i když vzhledem k indiciím o situaci na drogové scéně by měl být teoreticky větší. Na Jindřichohradecku existují různě zaměřená centra. V Třeboni se jedná o klasické 'káčko', které provozuje tamní farní charita.
Každou středu odpoledne odtud přijíždí do Jindřichova Hradce terénní pracovník, který na určitých místech anonymně vyměňuje stříkačky, nabízí dezinfekci, kondomy, poradenské služby a provádí základní testy na HIV a žloutenky B a C.
Psychosociální protidrogová poradna v J. Hradci nabízí především poradenství v oblasti závislostí, pomoc psychoterapeuta a pořádá besedy na školách. Podobné poradenství provozuje i sdružení Podané ruce v Dačicích. Zájemci o pomoc si mohou zavolat i na telefonní čísla 728 183 675 (J. Hradec), 776 305 750 (Třeboň) nebo 777 916 272 (Dačice)."

* Za jak dlouho se dá "vyléčit" závislost?

"Závislost je otisk do osobnosti. Bývalý uživatel vlastně není doslova vyléčený, ale trvale abstinující. Obecně záleží na motivaci k léčbě a povaze člověka. Někdo si musí projít vězením, čtvrtletním pobytem v psychiatrické léčebně a ročním životem v terapeutické komunitě, někdo přestane jen za pomoci kamarádů, někdo se nevyléčí vůbec."

* Jak se má neustále stresovaný člověk vyhnout droze?

"Stres má i svůj pozitivní význam. Je varovným signálem o nezdravém životním stylu, podobně jako bolest je signál o nezdravém procesu v těle. Můžeme se rozhodnout buď léčit příznaky, to je zbavit se rychle stresu tím, že začneme něco dělat, co nás baví, něco užitečného pro druhé nebo sportem protahovat tělo anebo můžeme léčit příčiny. Například zamyslet se nad sebou, nad svou povahou, způsobem svého života, žebříčkem hodnot, nad svými cíli a jejich smyslem . . ."

* Jaké jsou tresty za přechovávání a rozšiřování drogy?

"Za přechovávání, i pro vlastní potřebu, může člověk dostat pokutu a v závažných případech i nepodmíněný trest. Tento paragraf nám trochu komplikuje práci, neboť někteří klienti (ač by to potřebovali) k nám vůbec nepřijdou, protože se bojí prozrazení.
U výroby a distribuce trestní zákon nerozlišuje měkké a tvrdé drogy a obsahuje, opět podle závažnosti činu, možnost uložení trestů od jednoho roku až do 15 let nepodmíněně.
S drogovou problematikou ovšem souvisí i zákon o přestupcích (menší množství než malé) a paragrafy trestního zákona o svádění ke zneužívání drogy a nepřekažení (i s drogami souvisejícího) trestného činu."

* Někdo může tvrdit, že kdo nezkusil drogu, nemůže od ní odrazovat. Co si o tomto názoru myslíte?

"Člověku, který drogu zkusil, mohou zase někteří jiní říct: Vždyť ty sám si drogy bral, tak co nám tu chceš vykládat? Kdyby právě zkušenost byla to nedůležitější, tak by ani lékař, který nikdy neměl zápal plic, nemohl jej léčit. Jenomže samotná zkušenost s drogou je jen část drogové reality. Jsou tu také zkušenosti s lidmi, kteří je berou a poznání mnoha souvislostí, o kterých člověk v drogovém skleníku nemá vlastně ani tušení."
V současném světě chtějí být lidé "in", moderní.

* Jsou drogy moderní záležitostí?

"Z jednoho úhlu pohledu je užívání drog postmoderním protestem proti nesmyslnému životu. Vstupovat do života v této době nemusí být vůbec jednoduché. Mladí jsou často svědky toho, jak je denně a veřejně zrazována pravdivost, poctivost a důvěryhodnost. V takovém světě chybějí mantinely základních hodnot, životní jistoty a perspektivy.
Někdy se i já ptám: Zbláznil jsem se já nebo svět? V této souvislosti si myslím, že nenapravitelnými uživateli drog jsou ti, kteří tohle pro sebe nechtěli řešit a vzdali svůj život. Já sám beru drogovou problematiku jako výzvu, která dost úzce souvisí s duchovními problémy a hledáním vlastní identity a smyslu života."
-------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------

Kde na nás číhá sladký zabiják?
Plzeňský deník | 13.11.2004 | rubrika: Zdraví | strana: 29 | autor: HANKA HOSNEDLOVÁ

Celá desetiletí jsem byla přesvědčená, že sladkosti působí na nervy uklidňujícím způsobem. Už moje babička říkávala: vezmi si sladké, aď si obalíš nervy. A pokud mám být upřímná, tak jsem onen zklidňující pocit s přísunem sladkosti také měla. Alespoň doposud, anebo jsem si to třeba namlouvala. Nedávná odborná studie totiž tyto mé představy načisto rozmetala. Tvrdí mimo jiné, že podmiňujícím činitelem depresí, neuróz, podrážděnosti, ale i agresivity je také cukr!
Už dávno jsme vzali za neoddiskutovatelnou pravdu, že všechno, co sníme, se buď přímo, anebo snadno vystopovatelnou oklikou podepisuje na našich životech. A to nejen v tom, jak vypadáme a jak se cítíme, ale také v tom, jak jednáme. Cukru jsme doposud připisovali kažení zubů, obezitu a nyní k tomu přibyly i pocuchané nervy.
Cukr ve větším množství totiž okyseluje vnitřní prostředí lidského organismu a svým typickým způsobem nabourává jeho rovnováhu. V součinnosti s dalšími činiteli, jako je kouření, stres, ale také třeba plísně anebo i častěji užívaná antibiotika, může poškodit něco, co si ani dostatečně nepřipouštíme - a to střevní mikroflóru. Což není zrovna legrace.
Původní mikroflóra je zárukou správného trávení a vyměšování, tedy odvádění využité potravy z našeho organismu. V případě jejího nabourání nebo odstranění se nám ve střevech začnou množit a roztahovat bakterie hniloby a také kvašení, jejichž dopadem je pak vznik kandidózy.
A jak se kandidová infekce projevuje? Napadený organismus je systematicky zamořován toxickými látkami, které se dostávají do krve, a s tou pak až do mozku. Takový člověk začne trpět bolestmi hlavy, neurózami, depresemi, špatně se soustřeďuje, a v důsledku toho je popudlivý, někdy až agresivní.
Při kvasinkových infekcích, které postihují miliony osob a převážně žen, je skutečně spolučinitelem cukr. Kvasinky obdobně jako mikroby vylučují jed a jeho důsledkem je třeba kazivost zubů, ale také - jak již bylo řečeno - se objevují jiné poruchy nervového systému včetně bolestí hlavy, břicha, špatného trávení, problémů s močovým měchýřem, poruch menstruace či neplodnosti. Vinou špatného trávení se zvyšuje příjem bílkovin, a to zase v dopadu vyvolává například agresivní nálady.
Někteří lékaři přirovnávají konzumaci cukru k požívání drogy. A to včetně závislosti a negativních důsledků. Takže pokud dítě odměňujeme sladkostmi, vytváříme v něm nebezpečný návyk, který je v konečném dopadu také nebezpečný. Někteří odborníci jej staví dokonce na roveň alkoholu, kouření či drog. Vhodné je tudíž nahrazovat sladkosti v dětském jídelníčku ovocem a zeleninou v různých úpravách. Jednak dítě uchráníme před vytvořením nedobrého návyku, a jednak v souhrnu i přede všemi výše popisovanými nepříjemnými dopady.
-------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------

Začala sklizeň drog . . .
Táborské listy | 13.11.2004 | rubrika: Táborsko | strana: 17 | autor: JANA HEŘMÁNKOVÁ

Tábor - Belgický ovčák čichá k jednotlivým skříňkám ve vojenském objektu. U jedné z dřevěných beden začne štěkat. Uvnitř je sáček, v němž se pravděpodobně nacházela marihuana. Takový byl závěr včerejší kontroly vojenské policie u praporu Brigády rychlého nasazení v Klokotech. Výsledek akce lze ale shrnout jako negativní.
"Klokotský areál, kde působí profesionálové, kontrolujeme, stejně jako jiná místa, průběžně. Snažíme se zjistit, zda naši vojáci nepřechovávají omamné a psychotropní látky od marihuany až po tvrdé drogy," uvedl tiskový mluvčí táborského velitelství vojenské policie Vladimír Keprt, "výjimkou nejsou ani profesionálové, využití drog je individuální."
V čele týmu jsou dva psovodi se psy zaměřenými na vyhledávání zmíněných látek, technik i kriminalisté, kteří se dostávají ke slovu ve chvíli, kdy pes něco najde.
Z prostor v Klokotech nebylo třeba vyhánět vojáky, část je jich v Kosovu. Vojenský policista Antonín Snášel nejdříve ohlásí zásah. Psovodi míří do šaten a dalších míst, kde psi očichávají určená místa. "Pokud by nějakou látku našli, bude zajištěna, zdokumentována, skutek bude kvalifikován, vzorek poslán na rozbor a členové týmu zahájí šetření," řekl Snášel. "Sem ale nikdo nechodí," namítá jeden ze zástupců praporu. "I proto to zde musíme kontrolovat," zaznívá z úst vojenských policistů.
"Co se týče skutečně nalezeného sáčku od marihuany, přijmeme potřebná opatření, událost vyšetřujeme. Není však podezření z konkrétního trestného činu," uzavřel Keprt.
-------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------

Strážníci přistihli mladíka, jak dopřával marihuanu
Havířovský deník | 13.11.2004 | rubrika: Havířovsko | strana: 11 | autor: (bb)

stíny

Havířov * Ani úkryt v garáži nepomohl třiadvacetiletému mladíkovi před odhalením strážníky městské policie. Ti zjistili, že nabízel marihuanu svému mladistvému bratrovi a své přítelkyni. Strážníci o případu informovali kolegy z republikové policie, kteří zahájili vyšetřování pro trestné činy nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie.
-------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------

Psycholog dětem radil jak odmítat drogy a alkohol
Prostějovský týden | 12.11.2004 | rubrika: Zpravodajství | strana: 2 | autor: -yk-

Pervitin dnes považují mladí lidé za lehkou drogu

PROSTĚJOV - Jak odolávat velmi snadno dostupným návykovým látkám radili dětem z vrahovické základní školy psycholog a zástupci prostějovského kontaktního centra pro drogově závislé a sportovního zařízení. Celodenní beseda proběhla jako součást celorepublikové akce Hledání blanických rytířů, v rámci které děti pozvedají pomyslný meč proti drogám.
„S drogami dnes experimentují i dvanáctileté děti,“ uvedl psycholog Roman Řežáb. „Vesměs začínají lehkými drogami, jako jsou rozpouštědla, marihuana a pervitin,“ dodal s tím, že pervitin považují za lehkou drogu proto, neboť je lehce dostupný.
Na besedě se děti psychologa mimo jiné ptaly na to, jak mají odolávat kamarádům a okolí, které je svádí k tomu, aby s cigaretami, alkoholem či drogami začaly experimentovat. „Za experiment přitom považuji už to, že děti zkoušejí vypěstovat a žvýkat marihuanu. Od toho už je jen krůček k tomu, aby si ubalily a vykouřily první cigaretu a pozorovaly její účinky,“ varoval Řežáb, podle kterého s drogami experimentuje zhruba čtvrtina mladých lidí ve věku 15 až 18 let. „Dětem vždy radím, aby drogu vytrvale odmítaly a neměly strach z toho, že se přitom ztrapní, neboť opak je pravdou. Právě odmítnutím deklarují svoji sílu, nezávilost a stabilitu,“ objasnil.
O tom, že drogy dnes na mladé lidi útočí ze všech stran, svědčí i poznatky dětí, které se besedy zúčastnily. „Znám lidi, kteří občas berou marihuanu,“ uvedl čtrnáctiletý Jakub s tím, že on sám drogám odolává. Jeho stejně stará spolužačka Nicol přiznala, že zná narkomany, kteří jsou závislí na různých drogách. Razantně však popřela, že by kdy chtěla jejich příkladu následovat. Na psychologa Romana Řežába se ročně obrátí v průměru dvacet rodin dětí, které začaly s drogou experimentovat nebo se na ní staly závislé. Jedná se však pouze o zlomek těch, kteří drogám podlehli.
-------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------

Kamery odhalily drogy i krádeže
Vysočina - noviny Havlíčkobrodska | 15.11.2004 | rubrika: Od sousedů | strana: 8 | autor: (kur)

Třeboň * Již týden mají strážníci městské policie v lázeňském městě další čtyři oči. V chodu je totiž nový monitorovací systém se čtyřmi kamerovými body. Prostřednictvím kamer již zachytili mimo jiné pokus o krádež na staveništi, ale také dealera drog přímo při předávání marihuany a houby lysohlávky.
-------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------

zbytek monitoringu
cilum
lol Z množství v sáčku by se dalo vyrobit nejméně pět nebezpečných cigaret. lol
to mě teda pobavilo
haggard
jojo,to je moc no...:)))
Mr.Floopy
Policie rovněž upřesnila, že muž nabízel lepší odrůdu marihuany, takzvaný skank. Ta podle drogového experta Jiřího Vacka patří mezi velmi nebezpečné odrůdy. "Jedná se o druh marihuany, který je pro člověka velmi nebezpečný. Dokonce i holandská vláda kvůli této takzvané hydrokultuře stáhla marihuanu z lékáren," upozornil Jiří Vacek


-uZ me pekne serou at dou do pici
Taker
Jéé Vacek už je zase nejchytřejší :(

S tim stahováním MJ z lékáren je to taky jinak ale nic no. Pan drogový expert zase jednou promluvil... FUCK!
Ale když sme se ho tenkrát v on-line diskusi optávali tak nám neodpověděl ani řádku šulin. Vybral si akorát ty "jednodušší" otázky a diskusi ukončil.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma