Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 04.11.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Konopné drogy
----------------------------------------------------------------------------------------

Tresty za obchody s extází
ČT 1 | 3.11.2004 | 18:00 | pořad: Jihomoravský večerník


Silvie BÍNOVÁ, moderátorka
--------------------
Nečekaně nízké tresty za obchodování s drogou extází na českém trhu dnes padly u Krajského soudu v Brně. Pro hlavního obžalovaného, Američana Marca Paula Blisaca, požadovala státní zástupkyně jedenáctileté vězení, nakonec tam ale stráví pouhé tři roky. Další čtyři dealeři drog vyvázli s podmínečnými tresty. Marc Paul Blisac přivezl do České republiky téměř čtyřicet tisíc kusů tablet extáze, dvě třetiny z nich tady i prodal.

Hana OROŠOVÁ, redaktorka
--------------------
Marc Paul Blisac vozil do České republiky extázi z Holandska, měl tady svoje odběratele, kteří drogu prodávali zejména na Moravě. Předložené důkazy ale soud nepřesvědčily o tom, že se jednalo o organizovanou skupinu obchodníků s drogami.

Dana KANCÍROVÁ, soudkyně
--------------------
Není zde pojem organizovaná skupina naplněn. Jednalo se o dvoustranné vztahy bez nějakého propletení mezi sebou samými.

Eva ŽĎÁRSKÁ, státní zástupkyně
--------------------
S názorem soudu nesouhlasím. I v tomto směru zaměřím odůvodnění svého odvolání.

Hana OROŠOVÁ, redaktorka
--------------------
Američan je už téměř rok a půl ve vazbě, loni v červnu ho zadrželi celníci s policisty z Národní protidrogové centrály, v autě tehdy ukrýval čtrnáct tisíc kusů tablet extáze. U soudu přiznal, že dalších přibližně dvacet pět tisíc tablet už dříve v České republice prodal.
Jak dlouho jste vozil extázi do republiky?

Eva ŽĎÁRSKÁ, státní zástupkyně
--------------------
Tři roky trest odnětí svobody nepodmíněně pro hlavního dovozce drog, to je při samé spodní hranici, to je skutečně velmi malý trest.

Hana OROŠOVÁ, redaktorka
--------------------
Extáze je po marihuaně a pervitinu třetí nejoblíbenější drogou v České republice. Jde o lehkou drogu, její nebezpečí ale bývá podle odborníků často podceňováno.

Jiří VALNOHA, Sdružení Podané ruce
--------------------
Člověk snadno se stane dehydrovaným, může zkolabovat. Je tady riziko zvýšené tělesné teploty.

Hana OROŠOVÁ, redaktorka
--------------------
Státní zástupkyně také požadovala pro Marca Paula Blisaca vyhoštění z České republiky, ani v tom jí ale soud nevyhověl.
----------------------------------------------------------------------------------------

Prodej extáze vynesl nízké tresty
Mladá fronta DNES | 4.11.2004 | rubrika: Brno | strana: 2 | autor: IVANA KARÁSKOVA

Státní zástupkyně, která pro obžalovaného Američana žádala 11 let, se ihned odvolala

Dealeři drog, kteří v letech 2002 a 2003 zásobovali jižní a severní Moravu extází, si včera vydechli. Soud nevyhověl státní zástupkyni, která pro ně žádala tvrdé tresty.

Brno-střed - Američan žijící v Česku Marc Paul Blisak za nedovolenou výrobu a držení psychotropních látek stráví za mřížemi tři roky. Jeho čtyři komplici, tři mladíci a jedna dívka, dostali jenom podmínečné tresty.
Blisak přivezl podle obžaloby do republiky šestadvacet tisíc balíčků extáze z Holandska a Belgie, kde byl napojený na lidi, kteří obchodovali s drogami. Na stopu se jim dostali brněnští specialisté z protidrogového oddělení a loňského 12. června na hraničním přechodu v Rozvadově Blisaka zadrželi. Celníci u něj zajistili dalších čtrnáct tisíc tablet extáze, které se chystal prodat.
"Pachatelé jednali jako organizovaná skupina působící ve více státech. Jejich jediným motivem byl zisk a někteří sami drogy užívali. Jednání Blisaka bylo vysoce společensky nebezpečné," argumentovala v závěrečné řeči státní zástupkyně Eva Žďárská, která požadovala pro hlavního obžalovaného jedenáctiletý trest a vyhoštění.
Senát se však ve svém verdiktu přiklonil k názoru obhajoby. Blisakův obhájce Pavel Fryšák zpochybnil jako důkaz odposlechy telefonních rozhovorů a poukázal také na Blisakovo doznání. "Je to osudem zlomený muž. Zemřela mu matka, která neunesla jeho stíhání, družka v důsledku této události potratila. Je třeba také vzít ohled na to, že Marc Blisak má v Česku tři děti s bývalou ženou, o které by se měl starat," argumentoval obhájce.
Blisak využil právo posledního slova a svého jednání litoval. "Rád bych vzal nazpátek ten čas, kdy jsem učinil špatné rozhodnutí a ublížil tak svým nejbližším. Velice bláznivým a hloupým způsobem jsem ohrozil budoucnost mých dětí," řekl cizinec, který na našem území spolupracoval s třemi dealery, malou část zboží prodala i jedna dívka.
Podle obžaloby prodávali tři mladíci - Petr Fabičovič, Petr Chmela a Zdeněk Parma - balíčky, které měli od Blisaka, po třiceti až pětapadesáti korunách za kus. Státní zástupkyně vypočítala, že Blisakovi zůstalo v kapse po odečtení všech nákladů přes šest set tisíc korun. Tuto skutečnost ale podle verdiktu nebylo možné prokázat. "Na základě odposlechu nelze dospět k jednoznačnému závěru, kolik tablet extáze u nás pachatelé prodali, ani to, že se Blisak svou činností výrazně obohatil," uvedla předsedkyně senátu Dana Kancírová.
Soud se také přiklonil ke stanovisku obhájců, že obžalovaní nejednali jako členové organizované skupiny a zpochybnil i vysokou nebezpečnost drogy. Blisak navíc nemusí po odpykání trestu území republiky opustit.
Státní zástupkyně byla verdiktem rozčarována a proti rozsudku se na místě odvolala. "Ty tresty jsou nepřiměřeně nízké," uvedla Eva Žďárská.

***

Co je extáze

Extáze (taneční droga) patří mezi psychotropní látky. Vedle marihuany je u nás nerozšířenější nelegální drogou. Odborníci ji řadí k méně nebezpečným, přesto má svá rizika - potlačuje pocit žízně a hladu, takže může dojít k dehydrataci i kolapsu. Užívá se nárazově, fyzický návyk na ni nevzniká.
----------------------------------------------------------------------------------------

Republikáni vyhráli takřka vše
Mladá fronta DNES | 4.11.2004 | rubrika: Volby v USA | strana: 3 | autor: MICHAL STRNAD

Washington - Republikánská strana si bez ohledu na výsledek prezidentské volby připsala významné vítězství.
Její kandidáti uspěli při volbách do obou komor Kongresu a mají v nich převahu. V dolní komoře, Sněmovně reprezentantů, mohou republikáni kontrolovat až 232 z celkových 435 křesel. K většině jim přitom stačí 218 zástupců. V horní komoře, ve stočlenném Senátu, získali republikáni nejméně 53 křesel.
Nepřekonali však hranici 60 senátorů, která je důležitá pro omezení provádění tzv. obstrukční politiky. Díky této metodě se demokratům v minulém volebním období podařilo zbrzdit mnoho Bushových iniciativ.
Pokud v prezidentských volbách zvítězí George Bush, umožní mu kontrola obou komor rychlé prosazování jeho návrhů. Naopak, pokud by se stal prezidentem demokratický kandidát John Kerry, představoval by pro něj republikánský Kongres významnou překážku, která by mohla rozhodnutí jeho exekutivy blokovat.
Poprvé za více než 50 let neuspěl v senátorských volbách vůdce strany v Senátu. Týká se to demokrata Toma Dashleho. Tomu se nepodařilo obhájit mandát v Jižní Dakotě. Média jeho prohru přičítají také faktu, že si koupil ve Washingtonu dům, voliči v Jižní Dakotě si to vysvětlili jako zradu a ztrestali ji.

Jediný černošský senátor

Ve stohlavém Senátu zasedne pouze jediný černošský senátor. Je jím Barack Obama, který vyhrál ve státě Illinois jedno ze senátorským míst. Proti němu kandidoval za republikány jiný Afroameričan.
Kromě prezidenta a Kongresu rozhodovali Američané o guvernérech 11 států Unie. V tomto klání udrželi republikáni i demokraté své pozice. Jen si v některých státech vyměnili posty.
Zatímco demokraté uspěli v New Hampshiru a v jinak republikánské Montaně, republikáni sesadili demokratické guvernéry v Indianě a Missouri. Jediný stát, kde včera nebyly výsledky jisté, je Washington. Republikáni tak řídí 28 států, demokraté kontrolují 22 států.
Prezidentských a kongresových voleb využily i jiné státy k uspořádání místních referend. 11 amerických států se vyslovilo proti legalizaci homosexuálních svazků. Na Aljašce neprošla legalizaci marihuany a v Coloradu ztroskotala reforma volebního systému. Vůle Kaliforňanů se postavila proti prezidentu Bushovi. Referendum v nejlidnatějším státě USA schválilo výzkum kmenových buněk.
----------------------------------------------------------------------------------------

Prezidentské klání provázela série místních referend
Právo | 4.11.2004 | rubrika: Ze zahraničí | strana: 10 | autor: (DPA, ČTK, nek)

Týkala se obnovitelných energií, výzkumu kmenových buněk, marihuany či legality svazků gayů

WASHINGTON - Mnohé státy americké unie využily prezidentské a parlamentní volby i ke konání regionálních referend o otázkách týkajících se homosexuálních svazků, výzkumu kmenových buněk, reformy volebního systému či obnovitelných energií.
O homosexuálních manželstvích se hlasovalo hned v jedenácti státech - Arkansasu, Georgii, Kentucky, Michiganu, Mississippi, Severní Dakotě, Ohiu, Oklahomě, Montaně, Utahu a Oregonu. Stoupenci takových svazků utrpěli ve všech těchto státech porážku, když voliči podpořili dodatky k ústavám jednotlivých států, které definují manželství pouze jako svazek muže a ženy. V deseti případech byl výsledek hlasování jednoznačný, zatímco v Oregonu dodatek prošel silou "jen" 55 procent voličů. "Prohráli jsme bitvu, ale začali jsme vítězit ve válce," komentoval výsledek David Buckel, představitel jedné z organizací bojující za práva gayů. "Většina z těchto států vepsala diskriminaci do svých zákonů a nyní je i v jejich ústavách," dodal.
K hlasování dali podnět někteří náboženští aktivisté poté, co nejvyšší soud státu Massachusetts posvětil v roce 2003 svazky mezi osobami stejného pohlaví. Massachusetts tak zůstává jediným státem USA, kde jsou homosexuální manželství povolena. Jen stát Vermont uznává podobné občanskoprávní svazky, které však nezaručují stejná práva a výhody jako manželství.

Kaliforňané dali zelenou vědě

V Kalifornii se voliči v referendu vyslovili pro výzkum kmenových buněk a odmítli tak politiku dosavadní Bushovy administrativy, která se k této otázce staví negativně. Pro hlasovalo 59 procent účastníků plebiscitu. Stát guvernéra Arnolda Schwarzeneggera tak v příštích deseti letech podpoří výzkum v oblastí embryí celkem třemi miliardami dolarů (téměř 80 mld. Kč).
Hlasování předcházela kampaň, v níž se angažovali mnozí nositelé Nobelovy ceny, zakladatel Microsoftu Bill Gates, herec trpící Parkinsonovou chorobou Michael Fox, ale i Schwarzenegger, jenž se v této otázce distancoval od Bushe.
"Je to triumf. Další badatelé ve světě, jejichž práci překáží legislativa, velmi pravděpodobně přijdou do Kalifornie a usadí se tu," prohlásil Paul Berg z lékařského centra Standforské univerzity.
Před svou nedávnou smrtí stačil natočit ještě reklamu ve prospěch výzkumu kmenových buněk ochrnutý herec Christopher Reeve, někdejší představitel filmového Supermana. "Kmenové buňky jsou budoucnosti medicíny," vzkázal voličům.
Vědci si od tohoto výzkumu slibují velké možnosti při léčení celé škály chorob od cukrovky po Parkinsonovu nemoc. Kmenové buňky se mohou přeměnit v jakýkoli typ lidské tkáně, což by mohlo mít v budoucnu velký význam při transplantacích. I ti nejnadšenější stoupenci výzkumu však připouštějí, že na konkrétní výsledky si bude třeba ještě řadu let počkat.

Colorado odmítlo reformu volebního systému

Se záporným výsledkem skončilo referendum ve státě Colorado, kde se hlasovalo o reformě volebního systému. Stoupenci změn požadovali, aby devět volitelů, kteří stát reprezentují při vlastní volbě prezidenta USA, hlasovalo proporčně podle toho, jak hlasování o hlavě státu dopadlo.
Obyvatelé Colorada však změnu velkou většinou odmítli, takže hlasy zástupců tohoto státu ve Sboru volitelů budou i napříště přičteny jen kandidátovi, který v jejich regionu dostal více hlasů. Dělení volitelských hlasů je zatím možné jen ve dvou státech - v Maine a Nebrasce.
Naproti tomu s kladným výsledkem skončilo v Coloradu referendum o využívání obnovitelných zdrojů energie. Místní koncerny tak budou muset od roku 2015 vyrábět nejméně deset procent elektrického proudu v solárních, vodních či větrných elektrárnách.
Na Aljašce voliči v referendu odmítli legalizaci marihuany. V Montaně naproti tomu podpořili možnost jejího použití pro lékařské účely, čímž se tento region stal desátým americkým státem, kde pacienti za určitých podmínek k této droze mají přístup.
----------------------------------------------------------------------------------------

Zákaz sňatků homosexuálů slavil úspěch
Hospodářské noviny | 4.11.2004 | rubrika: agenda | strana: 5 | autor: Martin Ehl, www.ihned.cz/ehl

Praha/los angeles, 4. 11. 2004

Konzervativní část obyvatel Spojených států během úterního hlasování ukázala, že má převahu, nejen pokud jde o volbu prezidenta. Voliči v jedenácti státech, kde byla ke schválení v místních referendech otázka sňatků osob stejného pohlaví, velkou většinou takové návrhy odmítli. Tyto státy se přitom rozprostírají po celém území USA, není to tedy pouze otázka konzervativního jihu - zákaz, který Bush dokonce chtěl navrhnout na ústavní dodatek, prošel třeba v Ohiu, Montaně, Kentucky, Arkansasu nebo v Utahu.
"Věděli jsme, že prohrajeme ve všech státech, kde byla tato otázka předložena ke hlasování. Dát hlasovat o základním právu je vždy velmi těžké a špatně se to vyhrává," řekl listu New York Times v první reakci Matt Foreman, ředitel Národního hnutí gayů a lesbiček.
V Kalifornii Nejvyšší soud v srpnu zrušil na čtyři tisíce homosexuálních svazků, které posvětil starosta San Franciska Gavin Newsom. V Oregonu, kde zvítězil John Kerry, čeká na tři tisíce oddaných homosexuálních párů na soudní rozhodnutí ohledně svého statutu. Zákaz sňatků osob stejného pohlaví v tomto státě prošel nejmenším rozdílem ze všech jedenácti, kde se o tomto tématu hlasovalo.
Jediným státem, kde "sociální konzervativci", jak odpůrce homosexuálních sňatků nazývají američtí politologové, prohráli, byla tradičně levicová Kalifornie, také volící Johna Kerryho. Ve zdejším hlasování většina obyvatel obešla federální příkazy prezidenta George Bushe a povolila vytvořit třímiliardový fond, z něhož bude financován výzkum kmenových buněk.
Montanští voliči na druhé straně povolili použití marihuany pro lékařské účely, i když prezident Bush proti tomuto tématu bojoval. V Oregonu naopak toto opatření neuspělo a Aljaška neschválila návrh na dekriminalizaci vlastnictví marihuany.
V mnoha dalších státech se rozhodovalo o zdánlivých maličkostech, které však potvrzují decentralizovaný charakter místního politického života. Obyvatelé Floridy například schválili, že rodiče musí být informováni o interrupci prováděné nezletilým a o zvýšení minimální hodinové mzdy na 6,15 USD, což je o dolar více, než je celostátní výše.
Arizonští voliči zpřísnili zacházení s imigranty, jichž do tohoto státu na hranici s Mexikem přicházejí tisíce.
Alabama přidala do své ústavy právo lovit krevety. Aljaška zase zakázala používat potraviny jako návnadu pro vylákání medvědů z lesů za účelem lovu nebo fotografování.
----------------------------------------------------------------------------------------

Všichni naši politici obsahují
Magazín Mladé fronty DNES | 4.11.2004 | rubrika: Objev | strana: 4 | autor: text Ladislav Verecký foto MAFA Nguyen Phuong Thao a David N
jedovaté látky
Objev DNES

Nález zakázaných toxinů v krvi ministra životního prostředí Libora Ambrozka odstartoval aféru, která odsouvá i kauzu Kořistka nebo volby. Testy národní referenční laboratoře totiž prokázaly, že nepřípustné substance se nacházejí v těle všech významných politiků naší země.
Polychlorované bifenyly, DDT či zpomalovače hoření koberců, zjištěné u pana ministra Ambrozka., jsou ještě relativně neškodné chemikálie v porovnání s jedy, které se objevují v laboratorních výsledcích ostatních českých zákonodárců i představitelů výkonné moci," konstatuje socidlně-biochemický analytik České akademie věd Petr Louch.
Největší zděšení vzbudily testy premiéra Stanislava Grosse, v jehož krvi přístroje naměřily padesátinásobek normální hodnoty hormonu uzurpinu. "Osoby se zvýšenou hladinou této látky, produkované infantilně zvětšeným brzlíkem, vypadají, jako by neuměly do pěti počítat, ale žene je obrovská touha po moci," vysvětluje
hlavníepidemioložka Nora Rychetská. "Pokud se růst hormonu vymkne kontrole, vytvářejí tito jedinci s podobně postiženými osobami polo-oficiální mocensko-podnikatelské struktury, prorůstající společností jako zhoubné bujení."
Kromě obrovské dávky uzurpinu kolují v žilách Stanislava Grosse také stopy kosmetických prostředků vyráběných z derivátů vepřové kejdy a distribuovaných nejmenovanou společností prostřednictvím multilevel marketingu.
Buranin - tak se jmenuje hormon, ve vysoké koncentraci obsažený v pěně, která se při mítinku v Benešově vytvořila u úst Mirku Topo-lánkovi a ulpěía na mikrofonu. Osoby trpící nadměrným výskytem buraninu v těle trpí nej-
prve koprolálií, tedy nutkavým sklonem vyslovovat vulgarismy, později se dostavuje presenil-nídemence.
Topolánkovy testy budou mít patrně soudní dobru, protože předseda ODS neposkytl pěnu od svých úst k vyšetření dobrovolně. "Můj klient považuje odebrání vzorků z mikrofonu, do nějž řečnil, za nezákonný biochemický odposlech, " říká advokát Tomáš Sokol.
Stopy lehkých topných olejů byly zjištěny zejména v krvi zakládajících členů ODS.
V tkáních členů poslaneckého klubu KDU--ČSL byl kromě THC, který se lidovcům dostává do těla již tradičně kouřením marihuany, objeven také mutacin, látka, která se vyskytuji v kožních buňkách chameleóna. "Umožňuje přežít v rozličných prostředích, na její výskyt však můžou být alergičtí příslušníci ostatních koaličních stran," zdůrazňuje hioložka Noenu Lopušná.
V krvi většiny českých konzervativců byl zjištěn klobásový jed, v krvi komunistů prudce jedovaté alkaloidy lenin a Stalin. Projevy Petra Pitharta či Cyrila Svobody obsahovaly účinná hypnotika, svým složením podobná barbituratům třetí generace.
Existuje metabolická porucha, kterou by sdílely veřejně činné osoby napříč politickým spektrem? Sociálně-biochemický analytik Pětr Louch uvádí: "V porovnání se skupinou lidí vy braných z normálních obyvatel měli všichni politikové v krvi i v mozkomíšním moku enormní množství žluči."

Stanislav Gross
má v krvi látku uzurpin, která
u každého jedince zvyšuje
touhu po moci.

Hormon buranin v těle Mirka
Topolánka vyvolává nutkavý
sklon vyslovovat vulgarismy.
----------------------------------------------------------------------------------------

Jsem technik slov
Instinkt | 4.11.2004 | rubrika: Rozhovor | strana: 70 | autor: Marcela Pecháčková

Olivier Cadiot

Jeho originální knihy se ve Francii vydávají, ač nejsou nikdy kasovními trháky. Olivier Cadiot každou cizeluje několik let. Živí se psaním divadelních her a písňových textů. Nedávno ze svých knih četl v Praze.

Jste hrdý, že jste spisovatel?
Ne, já se za to stydím a neznám jediného spisovatele, který by řekl, že je hrdý. I Arthur Rimbaud říkal, že psát je hanba. Na druhou stranu jsem hrozně rád, že se moje knížky prodávají, jsem rád, že vzbuzují emoce.

Co myslíte, že bude cítit vaše dcera, až kamarádkám řekne: Můj táta je spisovatel?
Neumím to odhadnout, zatím jí je rok a půl a vztah ke knihám dává najevo tak, že každý den přijde k mé knihovně a všechny knihy vyhazuje na zem. A taky je ráda ničí, což je mi sympatický a dělám to taky - klidně do nich píšu, klidně na ně vyleju kafe - žádný respekt.

Jak vypadá váš obyčejný den ?
Pokud jsem v Paříži, tak je to jeden telefon za druhým, protože dělám divadlo a musím mluvit s režiséry a pak taky s muzikanty, pro které píšu texty. To spolkne hrozně moc času a na opravdové psaní už nezbyde. Jediné řešení je tedy pracovat venku, třeba v kavárnách. Nejradši mám jednu venkovskou restauraci, kde si pokaždé objednávám stejné jídlo.

Co to je?
Kuře! A tam píšu rukou, nepracuju na počítači...

Co píšete?
Nic nového, pořád jen přepisuju. Když už je to nečitelné, přepíšu to do počítače - a začnu s novými poznámkami. To udělám tak stokrát s každou knihou a trvá to tak čtyři roky. Nejsem koncentrovaný spisovatel, který ví, že ve čtvrté kapitole vejde muž, hrozně zpocený, je mu vedro, spěchá na rozhovor s českou novinářkou, kterou nikdy neviděl.... Ne, já nepíšu větu po větě, zkouším vrstvit situace a obrazy, jako bych maloval.

Jak byste se pro ty, kteří vás neznají, charakterizoval?
Píšu poezii - nikoliv čistou, tu nemám rád. Zajímám se o formu jazyka a poezii dělám jakoby uvnitř románu.

Vaše knihy jsou i graficky zajímavé. Text má refrén, vypíchnuté věty...
To je ono - v psaní mě zajímá překvapení. Připravit text, aby román byl paštika z husích jater s mandličkami uvnitř.

Jste ve Francii úspěšný?
Mám výhodu, že mé knihy vydává nakladatelství P. O. L. Je slavné, ale současně nezávislé. Nakladateli je jedno, kolik mých knih se prodá. Dost se o mě taky zajímají novináři, vycházejí velké články - což ovšem nic nemění na prodeji knih. Třeba jsem měl dvoustranu v Le Monde a možná se prodalo o deset exemplářů více.

Jsou spisovatelé elita společnosti?
Ne, takové označení si nezaslouží.

Jako spisovatel se asi neuživíte...
Ne, musím dělat jiné věci. Překládám, píšu divadelní hry...

Jen pro peníze?
Nejen. Taky kvůli vztahům s lidmi. Tahle činnost mě živí a zároveň ochraňuje knihu, kterou píšu - dovoluje mi psát. Rukopis knihy můžu odevzdat kdy chci - za pět let nebo za šest měsíců. A hned pak je vydaná. Není to úžasné?

Co vás nutí psát romány, když vás nikdy netlačí termín ani peníze?
Myslím, že literatura může dokázat zvláštní věci, které neumí ani hudba, ani film.

Náš bývalý prezident Václav Havel kdysi vyzval intelektuály světa, aby se angažovali v politice. Nechce se vám?
Vůbec. Ale vůbec. To je omyl. Sice obdivuju intelektuály, kteří se v politice angažují a dokážou vést ty rituály... Možná je pro politiku vhodný spisovatel, který dostal Nobelovu cenu za literaturu, jenže k čemu je pak dobrý pro literaturu?

Co vám chybí, abyste se mohl stát politikem?
Všechno. Miluju jazyk, hraju si s ním, vymýšlím originální - prostě mluvím z druhé strany než je řeč kolektivní, tedy politiků. Používám skutečně opačný extrém než politici - mluvím zevnitř, oni zvenčí. A pak je tu ještě jeden problém - patřím ke generaci, která věřila, že i slova - literatura - můžou změnit svět.

To už je ovšem pryč!
Jo, dávno. Netvrdím, že moje knížky změní svět, to by bylo dost pitomý. Ale nějaký smysl to přece jen má - nikoliv v kontextu účelnosti, ale ve smyslu rezistence. Aktivní rezistence, ne naivní. Ve svém řemesle jsem svobodný, chovám se například antibushovsky, skromně. A to není málo. Žádný člověk se nesmí nechat otrávit úspěchem - říkám, že je dobrý prostě čtyřicet let pracovat a nenechat se zkazit úspěchem nebo intelektuálstvím.

Umíte si představit, že byste se zbavil svého známého jména, odstěhoval se tam, kde vás vůbec neznají, a začal znovu?
To je zvláštní, že se mě ptáte právě na tohle. Ještě před chvílí jsem si v hotelu četl z knihy amerického spisovatele, transcendentalisty, který žil v 19. století, a ten nemluví o ničem jiném! Na tisíci stránkách: jak se odosobnit, jak ztratit jméno, zkrátka takový americký zen dávno před tím, než se stal módním buddhismus. Poslední dny se zabývám tím, jak to udělat - jak se ztratit...

Vy si opravdu dokážete představit, že se z vás stane třeba Marcel Lebrun ve francouzském hornickém městě?
Něco podobného mám za sebou. Bydlel jsem dva roky v Berlíně, rok v New Yorku, odjel jsem a úplně zapomněl na francouzský univerzitní a intelektuální svět. Musím to udělat ještě jednou. Pokouším se o to v Paříži a docela mi jde žít mimo.

Jak jste žil, když vám bylo dvacet?
Jako teď. Chodím po Praze se sešitem a tužkou v kapse. Už ve dvaceti jsem měl úspěch v divadle a mohl chodit jen tak po městě - tak je to pořád stejný.

Byl jste někdy rebelem, který vzdoruje otci a s ničím nesouhlasí?
Když jsem řekl doma, že chci být spisovatel, vypukl skandál. Otec si přál, abych se stal bankéřem. Takže jen volba profese byl vzdor. Matka je sice klavíristka, ale vládlo přesvědčení, že umění by se dělat nemělo - rozhodně ne kluci. Moje rozhodnutí byla prostě rodinná ostuda.

Můžu si s vámi zahrát asociační hru? Třeba o vás vypoví nejvíc - já řeknu slovo a vy mi odpovíte, co vás hned napadne?
Určitě, to mě bude bavit.

Muž a žena?
Ta da da tadadadada ta da da ...

Lesbičky?
Daleko ode mě.

Podzim?
Neznám. Znám jen zimu.

Polibek?
Pusinky, žádný velký polibek.

Sex?
Ještě pořád...

Bageta?
Komplikovaný chleba. Když chcete koupit v Paříži chleba, musíte jít k pekaři a u pultu na to máte minutu. A před vámi je 45 druhů baget. Každá se svým jménem a ve frontě za vámi spousta lidí. Chci normální bagetu, ale musím říct jméno, konkrétní jméno. Bageta se z francouzské tradice ztratila. Na bagetu musím mít zvláštní vzdělání!

Marcel Proust?
Jak to víte? Toho mám nejradši. Jeho život, dílo, psaní, zlost, inteligenci - všechno. Jediný spisovatel, kterého bych se stal nadšeným obdivovatelem a koupil si kus jeho obnošené ponožky.

Malý Princ?
Trapný...

All you need is love?
První vyznání, první sex.

Opustila mě.
Moje knížka! Jmenuje se Dokonalý a trvalý návrat milované bytosti.

Usáma bin Ládin?
Dobrý úkryt.

Rtěnka?
Ó - obdivuju, miluju holky, které si malují rty - strašně.

Vive la France!
Příběh: Jednou můj děda stříhal břečťan, který obrůstal náš dům, a najednou tam našel ukrytý nápis Vive la France! Hned na mě houknul: Tos tam napsal ty? Ne, já ne - tvrdil jsem mu, ale udělal jsem to, aby to vypadalo, že našel něco hodně historického.

Děravá ponožka?
Už zase - zrovna včera se mi to stalo! A řekl jsem si: půjdu si koupit nový ponožky. Já nosím černé, dva tisíce ponožek mám a nejdou dohromady! Nikdy! Nějaký perverz leze ve všech domácnostech na světě a krade jen jednu ponožku z páru.

Hašiš?
Chléb náš vezdejší...

Sperma?
Vzácnost!

McDonald?
Dám si ho v roce 2070.

Brigitte Bardot?
Fašistka.

Revoluce?
Ještě.

Kokain?
Chléb náš vezdejší II... a vždycky špatná kvalita.

Okousané nehty?
Už to nedělám.

Kráva?
Mé romány - je jich tam spousta. Nedávno jsem zjistil, že když jím hovězí, tak jím krávu. A já myslel, že hovězí je s rohama a s pinďourem. Teď jsem zjistil, že je to kráva, a bylo to hrozné. Sníst ji potom, co nám dala mléko! Když se řekne kráva, cítím bolest.

Panic?
Stanu se jím. Postupně.

Mobil?
Naučte mě psát sms.

Rekviem?
Napsal jsem ho! Vzal jsem jedno rekviem napsané v latině a vypustil všechna slova o Bohovi. Zůstalo jen ááááá.
----------------------------------------------------------------------------------------

Jak poznat, že dítě bere drogy?
Nymburský deník | 4.11.2004 | rubrika: Servis Nymburska | strana: 18

S touto otázkou se na naše Kontaktní centrum v Nymburce obrací stále více rodičů a rodinných příslušníků. Odpověďvšak není tak jednoduchá jako otázka.
Jednak proto, že zneužívání návykových látek lze poměrně dlouhou dobu "s úspěchem" tajit a maskovat a k jejich "provalení" dochází až tehdy, když jsou obranné mechanismy utajování oslabeny, a jednak proto, že mnoho signálů ukazujících na užívání návykových látek se může shodovat s normálním průběhem dospívání.
Jedná se zejména o: změnu zájmů, životního stylu, přátel, obhajoba lidí, kteří užívají, deprese, střídání nálad, zanedbaný zevnějšek, útěky z domova, narůstající potřeba peněz, zhoršený prospěch, zamykání se v pokoji, v koupelně atd.
Relativně více typické pro braní drog jsou např. nevysvětlené ztráty peněz, krádeže v rodině, stopy po vpichách, nález drog nebo pomůcek k jejich užívání a soubory příznaků lidí čichajících těkavé látky, červené spojivky u lidí kouřících marihuanu, nadměrná aktivita a posléze několikadenní nepřetržitý spánek u lidí užívajících stimulující látky atd.
Nejprůkaznější je samotné přiznání dítěte, že drogy užívá a dosti průkazný je také test na přítomnost drog v moči, který v K-centru rodičům anonymně nabízíme. K dispozici jsou testy na přítomnost THC (marihuana, hašiš), Metamfetaminů (pervitin, extáze), opiátů (heroin) a test na přítomnost samotné extáze (MDMA). Testy se dělají doma a výsledek je znám během několika minut. Vedle testů na drogy nabízíme rodičům poradenství a informace ohledně drog a drogové problematiky. Vaše dotazy můžete adresovat e-mailem na info@os-semiramis.cz či se ozvat telefonicky na naši poradenskou linku č. 325 514 424. V neposlední řadě je možné K-centrum v Nymburce navštívit, a to na adrese Velké Valy 995, od 10 do 17 hodin, v pátek od 10 do 16 hodin. Jana Zatřepálková kontaktní pracovnice
----------------------------------------------------------------------------------------

Streetworker propuštěn z vazby
Týdeník Krnovské noviny | 2.11.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: (frk)

KRNOV - Po šesti měsících strávených ve vazbě byl propuštěn krnovský streetworker Daniel Rajnoch, kterého policie podezřívá, že se dopustil trestné činnosti v souvislosti s drogami.

Vedoucí krnovského K-centra Martina Mezírková vychází z presumpce neviny, takže dokud nerozhodne soud, bude Dan dál vykonávat práci streetworkera. "Bývalí uživatelé drog běžně pracují jako streetworkeři, protože dobře znají toto prostředí a mají větší důvěru klientů než člověk z venku. Etický kodex streetworkera od bývalého uživatele vyžaduje minimálně dva roky abstinence a samozřejmě mu zakazuje užívání, výrobu nebo rozšiřování drog. Jsem ráda, že je Dan zpět, protože za dobu jeho nepřítomnosti nefungovala v Krnově terénní práce s klienty, takže za poslední půlrok nebyly navázány žádné nové kontakty. Dan je nejlepším streetworkerem v historii Káčka," uvedla Mezírková, která právě řeší jak pobyt zaměstnance ve vazbě sladit se zákoníkem práce.
Dan ve vazbě zhubnul o deset kilo a přibylo mu šedivých vlasů. "Kdo už někdy ochutnal koprovku s rýží a podobné vězeňské speciality, tak ví, proč se tam tak snadno hubne. Potkal jsem tam klienty různých nízkoprahových zařízení, tak jsem se vyptával, jak to u nich chodí, abych mohl srovnávat tato zařízení s krnovským Káčkem. Na rozdíl od mých předchozích trestů se po vstupu do unie něco zlepšilo, například se prodloužily návštěvy a už se s nimi nemusím bavit ponižujícím způsobem po telefonu přes sklo," vzpomíná Dan Rajnoch na pobyt ve vazbě.
Dan má za sebou dlouhou kariéru narkomana, celkem sedm let si odseděl za drogové delikty. Poslední tři roky ale abstinoval, byl pod dohledem psychologa, podstupoval testy, vytvořil si silnou vazbu na rodinu a pečoval o dvouletou dcerku. Policie jej obvinila, že si loni doma vypěstoval jednu rostlinu konopí a o marihuanu se podělil se dvěma mladíky. Dalším osobám měl pomáhat při nákupu léků Solutan, Kodein a Korylan, které mohou být surovinou pro výrobu drog.
V době Rajnochovy vazby K-centru nabídl výpomoc jeho kamarád Láďa Kovačík. Podobně jako Dan byl jedenáct let závislý na drogách a poznal i vězení. V jeho životě nastal zvrat, když uvěřil a stal se křesťanem, řadu let již abstinuje. "Chtěl jsem kamarádovi pomoct, aby kvůli vazbě nepřišel o místo, tak jsem za něj pár měsíců zaskakoval," uzavírá Kovačík.
----------------------------------------------------------------------------------------

Za zneužívání mladistvé dívky dostal podmínku
Týdeník Krnovské noviny | 2.11.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: (vlk)

KRNOV - K trestu odnětí svobody na jeden rok s odkladem na osmnáct měsíců byl odsouzen v minulém týdnu za opakované pohlavní zneužívání třináctileté dívky jednadvacetiletý mladý muž z Krnova.

Skutku se měl dopustit v létě roku 2003, když několikrát uskutečnil pohlavní styk s mladistvou ve svém bytě. Důvodem trestu na nejnižší hranici trestní sazby byla až přílišná svolnost třináctileté dívky. Ta se údajně dozvěděla, že její milenec užívá drogy, a pak se s ním rozešla. Brzy však stihla otěhotnět se svým současným partnerem z Opavy, který je rovněž vystaven riziku trestního stíhání. Jednadvacetiletý mladík se u soudu hájil tím, že neznal věk mladistvé. "Tvrdila mi, že jí je patnáct a tak jsem dál po jejím věku nepátral," uvedl jednadvacetiletý muž. Ten se již v minulosti dvakrát dostal do konfliktu se zákonem. V roce 1998 z důvodů rasově motivovaných činů, o dva roky později kvůli distribuci marihuany. Obviněný, státní zástupce i obhajoba se vzdali práva na odvolání, rozsudek tak nabyl právní moci.

další články: http://monitoring.aktualne.cz/news_041104.htm

další monitoring: http://monitoring.aktualne.cz/
Creed
Ty tresty jsou podle mého nazoru přiměřený.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma