Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 041102 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Nejen volby, ale i referendum o marihuaně a kinu
Mladá fronta DNES | 2.11.2004 | rubrika: Ze světa | strana: 10 | autor: ÁJA BUFKA

Los Angeles (Od našeho spolupracovníka) - V řadě států a okresů se dnes současně s prezidentskými volbami uskutečňují místní referenda. V těch voliči rozhodují o požadavcích na změnu jednotlivých zákonů. "Pro naše obyvatele jsou místní referenda mnohem důležitější a mají větší naději na úspěch než celostátní prezidentské volby," říká politoložka z Public Policy Institute Tracy Gordonová.
Například v Kalifornii budou voliči rozhodovat o možné změně zákonů týkajících se sexu, pěstování marihuany pro lékařské potřeby a omezení přítomnosti velkých dobytkářských farem ve městech.
V Berkeley autoři požadují, aby byla prostituce u místní policie až na posledním místě v žebříčku pronásledování pachatelů. Veškeré bezpečnostní síly by díky tomu měly získat více času na boj proti daleko vážnějším zločinům, jako jsou vraždy, přepadení a krádeže. Bývalá prostitutka a ředitelka programu sexuálních pracovnic Outreach Project Robyn Fewová k tomu dodává: "Zavírat ženy za to, že se nabízejí k prostituci, není řešení."
Na Aljašce se bude jednat o legalizaci marihuany. Drogy budou na volební listině i v Oaklandu. Autoři návrhu si přejí, aby pěstování marihuany bylo zákonné a aby její prodej nebo držení pro vlastní potřebu nebylo tak tvrdě stíháno.
V San Francisku bojují filmové hvězdy proti rozrůstajícím se multiplexům. Podporují návrh o zachování kin s jedním plátnem, které by mělo být placeno z městského 15procentního hotelového příplatku. Nezisková nadace Save Our Theaters by měla odpovídat za vybrané peníze.
V referendu voliči rozhodnou i o zákonech na zvýšení bezpečnosti veřejnosti. Ta by měla být dle tvůrců i odpůrců návrhu zákona v Los Angeles na prvním místě u všech místních politiků.
V San Diegu se bude jednat o zachování náboženského symbolu, čtrnáctimetrového kříže. Ten je půl století umístěn na kopci Mt. Soledad. Pokud předpis u voličů neprojde, právní zástupci města budou nuceni požádat o jeho odstranění. Umístění náboženských relikvií na státních prostranstvích je totiž v USA doposud nelegální.
V 11 státech voliči rozhodnou o povolení či zákazu sňatků homosexuálů, jednat se bude i o zkvalitnění státních škol, jejichž výsledkem by mělo být další zvýšení daní.
Američané dnes také vybírají všech 435 členů Sněmovny reprezentantů a 33 ze 100 senátorů. Ve volbách do Kongresu bude důležité to, zda si republikáni v obou komorách parlamentu udrží dosavadní většinu, nebo se demokratům podaří tento stav po deseti letech zvrátit. Ve většině států unie se rovněž obměňují místní zákonodárné sbory a v 11 se volí guvernéři.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Koho budou volit
Haló noviny | 2.11.2004 | rubrika: Ze světa | strana: 6 | autor: (val, čtk)

Dnes budou Američané volit 44. prezidenta USA. Současně s prezidentskými volbami vyberou i všech 435 členů Sněmovny reprezentantů a 33 ze 100 senátorů. Ve volbách do Kongresu půjde především o to, zda si republikáni v obou komorách parlamentu udrží dosavadní většinu, nebo se demokratům podaří tento stav po deseti letech zvrátit. Ve většině států Unie se rovněž obměňují místní zákonodárné sbory, v 11 z nich se volí guvernéři a v řadě států, okresů či měst se uskutečňují místní referenda. Na Aljašce se budou občané vyjadřovat například o legalizaci marihuany a v 11 státech o povolení či zákazu sňatků homosexuálů.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

V okrese roste stále více obliba marihuany
Českokrumlovské listy | 2.11.2004 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 10 | autor: (vos)

Jindřichův Hradec - Příběh Michala a Evy, jejich první setkání s drogou, vznik drogové závislosti, jejich marný boj a tragický konec. Tak to je stručný obsah divadelní hry podle knihy Radka Johna Memento. Zájemci o zhlédnutí tohoto představení mohou dnes přijít v 18 hodin do kulturního domu Střelnice. Tam ho sehrají herci plzeňského divadla.
Po Mementu bude připravena beseda s místními odborníky o protidrogové problematice. Podle protidrogového koordinátora Městského úřadu v J. Hradci, který pořad připravil, Milana Týmala berou drogy většinou mladí lidé a jejich počet v současné době neklesá.
"Zrovna nyní vzrůstá spotřeba marihuany, kterou si poživatelé sami pěstují. V okrese je taky velmi oblíbená houba lysohlávka, která je volně dostupná v lesích," upřesnil Týmal. O podobném případu jako v Mementu, kdy dívka spáchala nakonec sebevraždu a chlapec skončil jako živá mrtvola, však na Jindřichohradecku neslyšel.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Na Fügnerce mladík prodával marihuanu
Liberecký den | 2.11.2004 | rubrika: Liberecko | strana: 17 | autor: (luj)

Z LIBERECKA

Liberec- Marihuanu nabízel kolem desáté hodiny večerní v terminálu MHD veFügnerově ulici v Liberci devatenáctiletý mladík. Potenciální kupec, kterému byla"marjánka" nabídnuta, přivolal hlídku městské policie. Po příjezdu strážníků oznamovatel prodejce určil, a tak byl muž zkontrolován, zda u sebe nemá zbraň. Přitom u něho strážníci nalezli sáček s marihuanou o velikosti 10 krát 10 cm. Vzhledem k podezření z trestného činu byla přivolána hlídka Policie ČR, která věc převzala k dalšímu vyšetření.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Nové knihy TIP
Literární noviny | 1.11.2004 | rubrika: Nové knihy | strana: 1

společnost

BOOTH, Martin
Konopí : dějiny
Praha : BB Art, 2004, 352 s. : váz., 299 Kč
Na stránkách této monografie o nejrozšířenější "droze" světa její autor shrnuje dějiny konopí od neolitických počátků až k dnešnímu dni. Vypráví příběh o pokroku lékařské vědy, o zbožném osvícení, o politických intrikách; o výkonné moci a celnících, o prohnaných pašerácích, pouličních prodejcích, válkách mezi gangy, o spisovatelích, umělcích, hudebnících a bezstarostných hippies. Booth mapuje velice spletitou a často i nejistou cestu, kterou konopí urazilo a na jejímž konci se ocitlo mimo zákon snad všech zemí západního světa. Hovoří o zničujícím dopadu těchto zákonů na celosvětové hospodářství. Především ovšem poukazuje na to, že otázka dekriminalizace konopí zůstává jedním z nejnaléhavějších problémů jedenadvacátého století. Přeložila Jaroslava Kočová.
ISBN 80-7341-348-5

DUPAL, Libor
Kniha o marihuaně
Praha : Maťa, 2004, 2., doplň. vyd., 136 s. : váz., 158 Kč
Matamata ; 1
Publikace shrnuje poznatky o konopí, historii jeho pěstování a používání, sklizni, vysvětluje chemické složení drogy a její působení. Pro druhé vydání byla po deseti letech v některých částech doplněna a nově graficky upravena.
ISBN 80-7287-082-3
-------------------------------------------------------------------------------------------------

očko
Literární noviny | 1.11.2004 | rubrika: OBČANSKÉ NOVINY | strana: 6 | autor: ZDENKA JELENOVÁ

Zajímavá diskuse o drogách, o možné legalizaci pěstování marihuany a o tom, jak se problematika řeší v Holandsku i jinde v EU, se vyvíjí na slovenském portálu občanské společnosti www.changenet.sk. Lakonické shrnutí jednoho diskutujícího: "S marihuanou přišlo do styku více než 60 procent mladých; podle dosavadního trestního zákona i podle připravované novelizace všichni tito lidé spáchali trestný čin, a kdyby spravedlnost fungovala dokonale (a to je přece ideální stav, ne?), tak by dvě třetiny mladých na Slovensku měly na krku minimálně podmínku. O tom se tu přece bavíme, všechny další kecy jsou úplně zbytečné!" Naopak, ještě mnoho keců bude zapotřebí, má-li se něco změnit!
Novým vládním zmocněncem pro lidská práva by se mohl stát Svatopluk Karásek. Jeho jmenování musí podpořit vláda, což mohli ministři udělat už minulou středu. Nestalo se tak, zato opět popudili ekology i zelená sdružení. Po vyškrtnutí návrhu na vyhlášení CHKO Novohradské hory z vládního programu teď ministři rozhodli, že chráněné ptačí území Heřmanský stav Odra-Poolší na Karvinsku nevznikne, a to kvůli plánované průmyslové zóně. Aktivisté chtějí vládu žalovat u Evropského soudního dvoru, protože podle nich porušila evropský zákon a vystavila zemi sankcím EU (až sto tisíc eur denně). No, hlavně že ta ekologie i lidská práva patří k vládním prioritám.
Na rozdíl od české vlády si Rusko v posledním týdnu vysloužilo pochvaly od Greenpeace, Hnutí DUHA i dalších "zelených". Ruský parlament totiž konečně ratifikoval Kjótský protokol, což znamená, že úmluva přijatá v roce 1987 může vstoupit v platnost. Protokol ukládá státům snížit emise skleníkových plynů a kromě stá- tů EU se k němu připojily např. Indie, Čína a Brazílie. Z významných zemí to odmítly pouze USA a Austrálie. Podle odborného poradce Greenpeace Steva Sawyera bude velkým úkolem přivést USA zpět k jednacímu stolu: "Toto je tvrdá porážka pro Bushe a jeho průmyslové spojence spoléhající na fosilní paliva. Bushově administrativě se nepodařilo zničit Kjótský protokol, ani umlčet veřejné mínění ve své zemi, které žádá aktivní ochranu klimatu." Hnutí DUHA upozorňuje, že České republiky, jež v přepočtu na obyvatele patří do druhé pětice nejhorších světových znečišťovatelů skleníkovými plyny, se problém týká dvojnásob. Že by však naší vládě globální ekologické problémy něco říkaly, se nezdá. Ještě že jsme ten protokol ratifikovali dávno "před Grossem".
Všech dvacet kladenských romských studentů rekvalifikačního kursu "Pracovník sociální péče" u závěrečných zkoušek uspělo. Podle LN jsou zřejmě prvními Romy vyškolenými pro práci v pečovatelských a zdravotnických službách. Zdá se, že při troše dobré vůle nemusí být Romové tak nevzdělavatelní, jak mnozí tvrdí...
Sběr podpisů za referendum o přemístění provozů Spolchemie z centra Ústí nad Labem přerušilo Sdružení pro zdraví, sport a prosperitu. "Nechceme, aby nás někdo napadal, že akci zneužíváme pro politickou propagaci," řekl ČTK místopředseda sdružení a kandidát na senátora Zdeněk Kubec. Ve snaze odstranit nebezpečnou chemii z centra nemá sdružení podporu ani vedení města (ODS, US-DEU a KDU-ČSL), ani opozičních ČSSD a komunistů. Po zkušenostech z Brna je otázkou, zda by k referendu přišlo hlasovat víc než polovina voličstva. A tak se chemicko-politická lobby asi příliš chvět strachem nemusí... (viz text P. Pavlovského na této straně). Ještě že Ústí před pár dny navštívil premiér Gross a slíbil, že městu pomůže. Myslel to zajisté upřímně, vůbec ne jako politickou propagaci!
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Drogy hvězdu dřív bavily
Vysočina - noviny Havlíčkobrodska | 2.11.2004 | rubrika: Panorama | strana: 13 | autor: (čtk)

Los Angeles * Hollywoodský "zlobivý hoch" Colin Farrell přiznal, že v minulosti bral heroin a že to bylo "příjemné." Osmadvacetiletý herec už dříve několikrát naznačil, že tuto drogu bral, a pak to zase popřel. Ale tentokrát uvedl doslova: "Párkrát jsem to kouřil, ale věděl jsem, kam to vede. V té době to však z nějakého důvodu bylo příjemné." Farrell také prozradil, že marihuanu kouřil poprvé v patnácti a extázi zkusil o rok později. Zdá se, že tento irský herec se od narození syna Jamese, kterého má s modelkou Kim Bordenaveovou, krapet usadil, ale jeho nejnovější komentáře roztrpčily organizace pro potírání drog: "Neměl by se chvástat, že bral heroin," citoval britský deník The Sun Petera Stokera z Národního sdružení pro boj proti drogám. "Farrell je vzorem pro dnešní mladistvé. Jestli si myslí, že je to tak úžasné, měl by zajít na sezení k Anonymním narkomanům a poslechnout si tvrdou realitu." Farrell nejnověji hraje v historickém dramatu Alexander.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma