Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Cooltube inšpirované Coolglas - Klikni zde pro originální téma
Brunco
tak toto som zbuchol na 250dik - ale bolo to roboty jak na kostole:punk: :flamer: :smoker: :punk:
Brunco
no ešte to niekedy poriadne pofotím a zdokumentujem ale no teraz sa mi nexe, inač sklo normálne 3 mm - hore sa mi puklo ,preto tá páska, lebo som to chcel kovové a take tenké sklo nevydržalo pnutie jak som to stahoval ocelovými strunami - vidno na boku

a ešte princíp - ventilátor je v skryni(menší hluk) , tlačí vzduch na výbojku zo zadu taá vzduch ohrieva (výbojka sa chladí) a ten fučí dalej - von
a kyti budú mať príjemné klima

zatial to celé zapadá prachom - niet miesto na tolké swetlo, ale časom -snáď


aaa foto tak to je balast na vertikálnom plechu a 3 kondíky 20+8+4 uF=32uF
Deda Mraz
Tak mě tak napadlo, podobných glasscube je tu už několik a všichna provedení zahrnují kovovou konstrukci, která drží tabulky skla pohromadě...proč to teda jednoduše neslepit silikonem? Myslím, že by ty podmínky vydržel a jako lepidlo je prostě nepřekonatelnej.
Krychle
2 Deda Mraz
Taky jsem si vyrobil na svou 150W nahrazku CoolTube, rikam ji CoolCube a je sestrojena presne jak rikas. Skla jsou k sobe prilepena silikonem a nemuzu si to vynachvalit...:)
Brunco
no silikon som neskusal, ale sklo je zlepene locite glassatak
a drzi jak kurwa -
inac ta odrazova folia je tam namiesto tienidla
a je to z AUTOLEKARNICKY - vychytavka vydrzi to 150 stupnov, mimoriadne aj 180, takze vpoho
Brunco
4xsklo 3mm 10x30 cm - 50 sk
objimka E40
1x mriežka k 8cm ventilátoru - 40 sk
Ventilator potrubný 10cm -110m3/h - 200sk
4 x drevenné boky
1 x hliníková lišta
alu potrubie Prespor (nie aluflex) - 70sk/2m

ocelová struna, šrubky, lepidlo GlasAtak,lepidlo chemoprén, mrtne roboty

dokopy ma to stálo cca 400sk(aj s vetrákom a porubím)

Sklo je dopredu zlepené lepidlom a celok držia dokopy
dve ocelové struny,kus pet flaše(násadka na porubie) je pod hliníkovou lištou,
ventilátor je pripevnený len alu potrubím, ktoré drži drevenný bok,
objímka je na dvoch šróboch pripevnená k mriežke
a tá je pripevnená štyrmi šróbami k drevennému boku.
Tak takto to celé drží v kope
Mr. Manson
Udelal jsem to podle tvého návodu na 70W a jede to v poho. Dik za nápad
Pan_Mlha
Maharsi: proč není plexisklo vhodné? Nízká propustnost světla, nebo tepelný vliv výbojky?
massmurder
Hled nechci nikoho nabadat ke kradezi, ale stinidlo z venkovnich lamp je takhle pekne zahle, mam vybojku vodorovne a takovou podobnou parabolu co ukazuje Maharsi na obrazku, tak snad to delam dobre :)
Sinuhet
A proc je svetlo odrazene od plechu paraboly lepsi nez svetlo odrazene od plechu cooltube? Ty vybojku svisle prece celou utopis v te parabole, jinak by zbytecne svitila na steny ne? Takze odrazis svetlo z vybojky stejne jako v pripade vodorovneho ulozeni. Ze by slo o tu parabolovitost a tedy to ze u vodorovneho ulozeni se cast svetla odrazi zpet do vybojky? No vzhledem k tomu ze cast vybojky pri svislem ulozeni bude mimo ohnisko paraboly, tak se tohle projevi asi i pri svislem.
conspirator
Dovolim si este jeden maly detail. Myslienka paraboly je fajn. Ja osobne uz davno zvazujem tuto alternativu prevedenia. Je naozaj nesporne, ze ma co najlepsiu geometricku efektivitu odrazu. Ale je tu otazka: je vhodne, ak nebudu z casti osvetlene aj steny skrine? Myslim si, ze ak je osvetlovany odrazovy povrx skrine (za predpokladu efektivneho osvetlenia, tj. spravne odrazove casti a primerana miera), svetelne luce sa dostanu aj na casti rastlin, kam sa iba pri cisto vertikalnom osvetleni nedostanu. Tak ako aj slnko nesvieti iba nad hlavami, ale putuje svojou drahou. Pripominam vyznam iba k bush-style.
conspirator
Ibaze priamy dopad svetla nedosiahneme ani v pripade paraboly, pretoze aj to je uz iba svetlo odrazene. A nevidim rozdiel medzi svetlom odrazenym parabolou a stenou boxu. Ze je najefektivnejsi dopad priamyx a nie odrazenyx lucov suhlasim, ale to si parabolou nedosiahol, iba si kumuloval smer lucov.
conspirator
Ja som ale pisal o inom moriss. Takze citaj od zaciatku ;)
Sinuhet
Pro ty kteri nedavali ve skole pozor jen upresnim ze parabola ma sve ohnisko. To je bod kam se odrazi kazdy paprsek, ktery do paraboly vnikne a naopak paprsek vychazejici z ohniska se odrazi tak ze ven vychazi rovnobezny paprsek s osou paraboly. Pokud chcete konstruovat parabolu doma, tak pokud se nepletu je to graf obycejne kvadraticke rovnice.
conspirator
Ano ale iba z casti, pretoze mas aj priame luce, ktore nie su odrazene parabolou a smeruju bez odrazu. V tom pripade by bol odraz od stien iba prvym odrazom.
conspirator
Ale to pises o konstrukcii paraboly, ktoru preferujes Ty. Vybojka pohltena parabolou. Je mozne pouzit parabolu, ktora by nezaxytavala vsetky luce. A sme na zaciatku. Ide o to, ze moj nazor zastava myslienku, v ktorej nedoxadza k osvetlovaniu lucmi iba z cisto jedneho smeru. Myslim si, ze toto by bolo velmi vhodne, ale iba pri SOG. Pri bush-style nie.
conspirator
;)
Pan_Mlha
Když je řeč o těch parabolách. Jaký máte názor na ta velká parabolická stínidla co se houpou na nádražních stožárech?
TheKeptn
Ten samý systém parabolického stinitka můžeme též videt u automobilu nebo u svítilen (aspon te mojí) takže nejde o nic převratneho,ale spis by me zajimalo jestli mi nekdo takový parabolický stinitko vyrobí ? jak je to složitý na výrobu ?
psilos
to Maharsi: nezapomeň na typ výbojky- pokud to bude philips, budeš muset použít typ son pro vertikálná svícení. sonT to "téčko" je horizontální provedení
Sinuhet
ALCOOL: A to ti pripada vtipne? :-( Mimochodem jestli myslime ty stinidla co ja, tak ty jsou obrovske. Nevim jestli by mi zbylo ve skrini nejake misto.
dolpe
citace:
Původní příspěvek od psilos
nezapomeň na typ výbojky- pokud to bude philips, budeš muset použít typ son pro vertikálná svícení. sonT to "téčko" je horizontální provedení


Čao, maám takový dotaz sice mimo téma ale co už :p: Je moc špatně pokud mám 70W Philips sonT pia+ ve v-scrogu? :rolleyes: Pricházím tím o nejaké to světlo nebo tak? pište když tak pm ;) díííky baj dolpe
Krychle
Maharsi: Tak clovece, kde se flakas?:wink:
Ted jsem si promeroval velikosti te paraboly...chtel jsem to vyjadrit pomoci matematicke funkce...pro nas pripada v uvahu jedine x2 (x4, x6, atd.. jsou nepouzitelne)..fajn, nacrtnul jsem si tri parabolky-> 1/2x2 , x2 , 2x2...je to v podstate jedna a ta sama parabola, jen se na to koukas v jinem meritku..no a dejme tomu, ze bych chtel, aby ten nejspodnejsi polomer reflektoru byl polovinou jeho vysky...bla bla..proste aby ta vysledna parabola byla zhruba stejne vysoka jako siroka...vsechny paraboly, ktere maji predpis y=x na neco(2,4,6,8) prochazeji body [1,1] a [-1,1], pokud jejich vrchol umistime do pocatku soustavy souradne [0,0]...parabola s predpisem y=2x na neco(2,4,6,8) bude prochazet body [-1,2] a [1,2] <- vse dano predpisem...budeme tedy pouzivat paraboly druhe mocniny..tudiz, jestli chci parabolu, ktera je stejne vysoka jako siroka, je to predpis y=2x2..kde body [-1,2] a [1,2] budou mista, kde "konci" reflektor..za tyto body snad nema cenu parabolu uvazovat, protoze rychle nabira na strmosti a tezko bychom pak hledali ohnisko..nas zajima jen priblizeni paraboly k pocatku...pro x nalezici intervalu <-1,1>...samozrejme tato parabola je desne mrnava, tak si ji napriklad 20x zvetsime...to uz se dostaneme do nam pouzitelnych rozmeru...a pokud si v teto parabole ( stale uvazuji predpis y=2x2) o rozmerech ted uz 40 cm vyska a prumer taky 40cm vyriznu nahore diru pro rouru(d=12cm), tak se mi ohnisko teto paraboly take odrizne...konecne jsem se dostal k jadru problemu..pokud je parabola hluboka, ohnisko se priblizuje k vrcholu...a pokud ma byt ve vrcholu paraboly dira pro odtah, tak ejhle, ohnisko je mimo...samozrejme to plati jen pri urcitych rozmerech a tak, ale u hlubokych parabol je toto problem. U predpisu y=x2 s vyse uvednymi podminkami tento problem myslim nenastane...jen tako parabola uz neni hluboka, jeji spodni prumer je dvojnasobkem jeji vysky...je to takova "miska"...u teto paraboly by to slo, ale zase je vice rozevrena a svetlo se bude odrazet i od sten...teda pokud tu parabolu clovek nenarve az uplne na kytky..
Jen by me zajimalo, jak jsi tedy myslel to "utopit vybojku v parabole"...pokud ji utiopis v hluboke parabole, ohnisko(horak vybojky) bude mimo parabolu...neni mi jasne, jak to ma resene ty..mohl bys to prosim nejak "osvetlit"...dik:)
Sinuhet
Ohnisko snad nemuze byt nikdy mimo parabolu. Akorat snad, ze kdyz je blizko vrcholu, tak by objimka vybojky musela byt nekde nad parabolou a cast vybojky hned za objimkou by svitila nekde mimo parabolu.
Krychle
Ne mimo normalni parabolu, tady jsem myslel uz parabolu odriznutou..tehdy je vlastne ohnisko mimo...doufam, ze to vyznelo takhle....jasny, ze ohnisko nikdy neni mimo parabolu...me jde jen o to, ze by horakj vybojky byl mimo toto parabolicke stinitko a vybojka by svitila do roury treba..:(
Krychle
tady je jeste obrazek... co jsou osy a parabola je snad jasny.. ta cervena cara je jedna z moznych linii rezu te paraboly kvuli odtahu...F- ohnisko...a ty ciselne udaje berte jen jako pomery...:D
Kdyz bychom tu parabolu takto odrizli, tak ohnisko lezi mimo ten zbytek a tudiz nemuze dojit k pozadovanemu odrazu svetla, pac horak vybojky se nachazi (castecne) mimo reflektor.. toto se myslim stane jen u parabol mensich rozmeru, s velkymi rozmery jsem nepocital...samozrejme roura, ktera ma treba 12cm prumer, vezme z male paraboly tu podstatnou cast, u paraboly vetsi by to zas tak nemelo vadit...nevim....:)
Pan_Mlha
Omlouvám se Bruncovi za to, že si přidám do týhle diskuze, která je už někde úplně jinde než čím thread původně začal.

V oblastech kde probíhala stavba koridoru se modernizuje i nádražní osvětlení a tato stará svítidla jsou odvážena do starého železa. Kdo hledá najde :D

Tohle sem s tim proved proto, aby to vyhovovalo mýmu boxu.

Vnitřní stěna je smaltovaná, přestříkal jsem ji. Smalt byl poněkud zašlý.

Výška 38 cm

průměr (měřeno zhruba po 5 cm odshora ;) )
20
24
28
33
40
44
48
51
50
seba
Mám dotaz, na polohu výbojek? Master Philips HPI - t + 250W
a SON T pia + mohou být provozovány jen vodorovně nebo i takto.
nebo je pro svislé nějaké označení ???????
mýval
Potvrzuju slova Pana_Mlhy, na koridorech nevím, ale všude na venkově se ruší kravíny, a v nich se tyhle svítidla taky používaly. Nemusíte ani nic krást, já je dostal zadarmo, už byly připravený na haldě šrotu. Vemte auto, a udělejte si výlet, stojí to za to:-)))))
Deda Mraz
seba: HPI-T je doporučena pro horizontální pracovní polohu, ale svislou by asi snesla také, protože to doporučení je odůvodněno spíš nároky na kvalitu barevného podání (mh výbojky jsou určeny právě pro osvětlování se zachovanou vysokou věrností barev osvětlovaných předmětů - např. různé vitríny, výstavní prostory apod.) To by při pěstovaní, a zvlášť ve V-ScroGu, nemělo vůbec vadit. Konstrukční překážky pro provozování ve svislé poloze výbojka, podle mě, nemá.
SON-T naproti tomu lze bez obav a s požehnáním výrobce provozovat v obou variantách pracovní polohy.
seba
Díky za odpověď ohledmě poloh výbojek. Stinítko bych vyrobil při nejhorším z plechu sám , ale co s odrazivostí. Dala by se vy zžít folie \agro nebo ne. Je nějaké jednoduché řešENÍ ?????
rtep-petr
Zdar Pánové
Zaregistroval jsem, že pomýšlíte na stavbu paraboly. Chtěl bych upozornit na to, že aby odrážela světlo (a teplo také!) rovnoměrně musí být vyrobena velice přesně, což je v domácích podmínkách prakticky nemožné! Proč myslíte, že to stojí takové prachy?! Je to velký konstrukční oříšek. Při nekvalitním provedení vzniknou více a méně prosvícená místa (zhoršení výnosu...) a teké místa s velkými teplotními rozdíly. Jednodušší je naohýbat plech do tohoto tvaru: /\/\/\ nebo /\/\ tím by se mělo dosáhnout celkem dobrého rozptylu světla relativně jednoduchou cestou.
matko291
tak to si pis ze to je na h...o plexisklo a keby si ho tak skusil dad na 600W tak upne by som sa to nebal nehat zapnute bez dozoru.Podla mna klasicka borokremicita trubica z Kavaliru je na CT idealny material.Niekde tu bola este rec o pouziti nadoby na spagety co sa bezne predava v domacich potrebach ale neviem ako je to z priepustnostou pri tomto druhu materialu.
syncro
jestli to chceš bastlit z hořlavého materiálu - plexisklo, dej si do vnitř tepelnou nevratnou pojisku. Ta ti HPS zhasne dřív, než všechno lehne popelem ;)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma