Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 11.10.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Konopné drogy

V Moravskoslezském kraji usiluje o přízeň voličů 21 stran
Zpravodajství ČTK | 10.10.2004 | 10:01 | rubrika: Politika - Ostravský kraj | autor: MTK

OSTRAVA 10. října (ČTK) - zkráceno breedrem

Helax-Ostrava se baví

Krajský lídr je umělec Dimitrij Dostál. "Distribucí absintu a marihuany zdarma podpoříme vznik nových hodnotných uměleckých děl. Obnovíme tradici jízdní policie na oslech. Pokud bude málo oslů, zaskočí čerství absolventi policejní akademie," prohlásil mluvčí strany Daniel Rojan.

Morava (Moravská demokratická strana a Hnutí samosprávné Moravy a Slezska)

Do čela kandidátky zvolila strana podnikatelku Jarmilu Kopincovou. Federalistická strana chce bojovat proti centralismu. Nesouhlasí ale s rozdělením republiky do krajů. Uspořádání státu by mělo odpovídat historickým souvislostem a moderním principů. Ráda by obnovila jednotné moravské televizní vysílání.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V Rusku zakázali zmrzlinu s "drogovými" názvy
Zpravodajství ČTK | 10.10.2004 | 07:50 | rubrika: Mix zajímavostí - Země bývalého SSSR | autor: ROS

ROSTOV NA DONU (Rusko) 10. října (ČTK) - Kam se poděla čokoládová, vanilková či jahodová? Soud v jihoruském Rostově na Donu zakázal prodej ukrajinské zmrzliny, která se na pultech obchodů objevila pod názvy jako Tvá hašišová dávka či Opiová legrace.

Regionální soud nařídil, aby byl výrobek stažen ze všech tamních obchodů a dalších prodejních míst. Testy sice neprokázaly žádné nepovolené příměsi ve sladké pochoutce, nicméně podle úřadů "psycholingvistický a narkopsychologický výzkum" potvrdil, že by tyto názvy mohly "vyvolat a podpořit zájem o narkotika vyráběná z konopí a opiových máků".

Zmrzlina se do Ruska dováží ze sousední Ukrajiny. Společnost, která ji prodává, byla varována, že poruší-li zákaz, bude tvrdě pokutována.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Legalizovat marihuanu? Studenti jsou pro, policejní odborník proti
Mladá fronta DNES | 9.10.2004 | rubrika: Kraj Plzeňský | strana: 1 | autor: (pek)

Plzeň - Budou i nadále soudci řešit případy teenagerů, kteří jsou stíháni kvůli několika cigaretám marihuany? Publicista Jiří X. Doležal míní, že pěstování marihuany pro svoji potřebu by měl stát povolit. A zastánců má dost. V Plzni jich bylo v posluchárně vysoké školy přes sto a až na pár výjimek všichni takový postup schvalují.
„Alkohol ročně zabije v republice šest tisíc lidí, o důsledcích kouření cigaret se snad nemusíme bavit. Když někdo vykouří dvě krabičky cigaret, dostane do sebe víc škodlivin, než když za den zvládne dvě tři cigarety s marihuanou,“ naznačil v Plzni Doležal.
Před studenty Doležalovi oponoval šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous. Marihuana by podle něj měla zůstat mimo zákon. „Rostliny, které jsou nyní vyšlechtěné, mají mnohem vyšší obsah účinné látky, než sazenice před několika roky,“ vysvětlil na univerzitní půdě šéf policistů z protidrogového oddělení.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lysohlávky lákají stále více mladých
Mladá fronta DNES | 9.10.2004 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 1 | autor: MILAN BRABEC

Zajímavost

V lesích lze potkat sběrače halucinogenních hub

Jižní Čechy - O víkendech lze v lukách pozorovat houbaře specialisty zaměřují se na halucinogenní lysohlávky. Důkazem obliby této houby mezi mladými Jihočechy je případ, který se stal tento týden v Třeboni.
„Když strážníci kontrolovali sedmnáctiletého muže, který vypadal, že je opilý, mladík utekl a vylezl na strom. Pravděpodobně v tom byly i lysohlávky. Měl s sebou totiž krabičku a ještě se ve větvích dojídal,“ popisuje příhodu jindřichohradecký policejní mluvčí Jaroslav Beran.
Ke stromu se sjeli hasiči, záchranka i policejní vyjednavači. Kdykoli se k němu někdo přiblížil, byl agresivní. Drama vyvrcholilo, když vlivem chladu, vyčerpání i drogy ze stromu spadl. Odnesl to zlomenou klíční kostí.
Lysohlávky jsou nebezpečné tím, že jejich požití má nepředvídatelné následky. Vyvolané halucinace spojené někdy s pocity úzkosti mohou ohrozit zdraví. Snadné je zaměnit lysohlávky za jiné houby, například prudce jedovaté čepičatky.
„V případě lysohlávek nelze mluvit o fyzickém návyku, ale o psychickém a sociálním. Je to určitý rituál a zpestření pro příslušníky marihuanové kultury,“ uvažuje krajský protidrogový koordinátor Štefan Schwarc.
Houbař Petr považuje za přiměřenou dávku dvacet až třicet hub. Jednou jich ale snědl rovnou osmdesát. „Bylo to to nejdrsnější, co jsem zažil. Nerozeznával jsem, co je skutečnost a co jenom zdání. Nedokázal jsem řešit ani ty nejběžnější věci, jako třeba dojít si na záchod,“ vypráví devatenáctiletý houbař.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sklizeň konopí začala, policisté jsou ve střehu
Mladá fronta DNES | 9.10.2004 | rubrika: Kraj Hradecký | strana: 1 | autor: TOMÁŠ KUČERA

Hradec Králové - Každoročně v tomto období přibývá práce policistům, kteří se věnují drogové problematice. Končí vegetační období konopí, začíná sklizeň a sušení. Mezi konzumenty omamných látek v Hradeckém kraji patří k nejoblíbenějším marihuana. Policisté stále častěji nalézají pěstírny, ve kterých se produkují odrůdy s vyšším obsahem omamných látek. Jen tento týden speciální tým východočeské policie na potírání drog zajistil několik rostlin marihuany a zadržel několik lidí podezřelých ze šíření toxikomanie a výroby omamných a psychotropních látek.
"V tomto období se více soustředíme na místa, kde by se marihuana mohla pěstovat či zpracovávat. Několik případů bylo na Náchodsku a Rychnovsku," potvrdil šéf toxi týmu východočeské policie Ludvik Berger.
Jeden z posledních případů se stal na Broumovsku. "Pachatel převážel v autě několik vzrostlých rostlin marihuany tak nešikovně, že kořeny přesahovaly z vozu. Hlídka pohraniční policie si toho všimla a řidiče zadržela," uvedl náchodský kriminalista, který se věnuje drogové problematice. V Hradeckém kraji se stále častěji vyskytuje speciálně vyšlechtěné konopí s vysokým obsahem omamných látek.
Odrůdy se pěstují hydroponně v uzavřených místnostech s umělým osvětlením, výživou a zajištěnou klimatizací. Takové dosahují až dvojnásobně vyššího obsahu omamných látek.
Pokračování na str. C2

Pokračování ze str. C1
"Tímto způsobem produkovaná marihuana se nazývá skank a svou kvalitou dosahuje hodnot hašiše. Existuje velký rozdíl mezi marihuanou vypěstovanou na zahradě a marihuanou produkovanou ve skleníku speciálním způsobem," potvrdil Berger.
Pachatelé ukrývají hydroponní pěstírny v rodinných domech, v prázdných průmyslových objektech i v bytech v sídlištních domech. Pátrání po nich je pro policisty náročné.
"Hydroponně pěstovaných rostlin přibývá, objevují se i nové kvalitnější odrůdy," dodal Berger.
Počet drogově závislých roste a jejich věk se snižuje. Nejvíc lidí, kteří v Hradeckém kraji zneužívají omamné látky, policisté evidují ve stotisícovém Hradci Králové. Odborníci však tvrdí, že výrobci a distributoři drog se stále častěji zaměřují na venkov a že stejně jako ve městech i tam je mezi uživateli nejrozšířenější marihuana, pervitin, "taneční" droga extáze, či dokonce heroin.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na vychovatelku nevypadá, k dětem má ale blíž
Mladá fronta DNES | 9.10.2004 | rubrika: Kraj Hradecký | strana: 2 | autor: MAGDALENA SODOMKOVÁ

Hradec Králové - Maskáčové kalhoty, černé dredy a na rukou tetování. Na první pohled by nikdo neřekl, že právě ona je vedoucí klubu Paluba pro mladé od čtrnácti do dvaceti let. Pětadvacetiletá Simona Zatloukalová však denně tráví několik hodin v hradeckém nízkoprahovém centru Klídek s dětmi, jež zažily domácí násilí nebo jim chybí rodinné zázemí.
"Tyhle děti nemají žádné zájmy, rodiče je nevedli k tomu, aby chodily do zájmových kroužků. Kdyby nebyly u nás, trávily by čas na ulici," říká o svých klientech drobná dívka. Je jednou ze zakladatelek klubu.
Tvrdí, že nejdůležitější pro práci s mladými je navázat důvěru. "Kdo toho chce dosáhnout, nesmí si na nic hrát a musí se k mladým lidem chovat dobře. Samotný vzhled je rozhodně nepřesvědčí," míní Zatkloukalová.
Připouští ale, že jí vizáž pomáhá v počáteční komunikaci s nově příchozími dětmi. "Je to taková berlička, téma k prvním rozhovorům, ptají se mě třeba na tetování," říká dívka, která dálkově studuje na hradecké univerzitě obor sociální práce.
Vedení klubu vyžaduje, aby vedoucí měli odpovídající vzdělání. "Chodíme třeba na kurzy krizové intervence, kde se učíme, jak pomoci dětem, které jsou úplně na dně, někdo jim umřel nebo se bojí jít domů," vysvětluje Zatloukalová. Do klubu chodí například chlapci, kteří se dříve scházeli v suterénech panelových domů a hledali různé povyražení nebo se jen potloukali po okolí. Většina mladých, v současné době jich je kolem sto padesáti, dochází do Klídku víc než rok.
"Chodí sem rádi, dokonce těžce nesou, když je zavřeno nebo když jsou za přestupky proti pravidlům klubu potrestáni zákazem vstupu," říká Zatloukalová. Pravidla klubu stanoví, že když jeho návštěvníci něco zdemolují, ukradnou nebo si na toaletě zapálí marihuanu, mají různě dlouhý zákaz vstupu.
Reakce lidí z hradeckých Malšovic na klub jsou rozdílné. "Někteří nás mají rádi, jiní píší petice, že děláme hluk," líčí mladá žena. V dříve poklidné čtvrti je dnes občas slyšet hudba. "Nic hrozného se tady neděje, není to doupě narkomanů, ale sociální centrum, které provozují vysokoškolsky vzdělaní pracovníci," míní Zatloukalová.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Studenti: Chceme legální marihuanu
Mladá fronta DNES | 9.10.2004 | rubrika: Kraj Plzeňský | strana: 3 | autor: PETR JEŽEK

Téma

Na půdě Západočeské univerzity besedovali s posluchači Jiří X. Doležal a Jiří Komorous
ZÁPADNÍ ČECHY DNES

Bude mezi povolenými drogami kromě alkoholu a tabáku také marihuana? Před zaplněnou posluchárnou Západočeské univerzity o tom v týdnu diskutovali propagátor legalizace marihuany Jiří X. Doležal a šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous.

Plzeň - Většina zájemců o tento názorový střet měla na vysokoškolské půdě jasno - chceme mít marihuanu legálně. Posluchárna byla našlapána k prasknutí. Vpředu pod tabulí seděli oba hlavní protagonisté. „Nebylo by pro stát jednodušší marihuanu povolit a při prodeji ji výrazně zdanit? Alkohol a tabák škodí mnohem víc než kouření marihuany,“ argumentovali posluchači. „Společnost má tolik problémů s legálními drogami, že legalizovat ještě marihuanu, tedy další problém, nepokládám za správnou cestu. Víme, že minimálně pro nadpoloviční většinu uživatelů tvrdých drog byla startovací drogou marihuana,“ oponoval Komorous.
„Když si každý bude pěstovat marihuanu pro sebe, nebude s ní drogový trh. Konzumenti se oddělí od dealerů. Kdo by ji prodával, měl by být stíhán,“ vysvětlil svoji vizi Doležal. U plzeňských studentů s ní uspěl.
Doležal ještě před besedou vyvolal diskusi. Ve vysokoškolské galerii vystavoval věci spojené s drogovými problémy. Včetně jedné rostliny technického konopí, ke které měl i odborný posudek. „Zatknou mě kvůli té jedné rostlině hned po besedě, nebo pojedu domů?“ zajímalo ho ještě před besedou. Doležal s policií oplétačky neměl.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V kraji jsou drogy problémem, říká Komorous
Mladá fronta DNES | 9.10.2004 | rubrika: Kraj Plzeňský | strana: 3 | autor: PETR JEŽEK

Plzeň - Šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous připustil, že Plzeňský kraj patří v zemi k těm, kde jsou drogy problémem. „Situace zde se řadí k těm tradičně problematičtějším. Je to tím, že je v blízkosti bývalé západní hranice a je tu výrazná komunita cizojazyčných zločineckých seskupení. Řada z nich se zabývá právě drogami,“ vysvětlil.

* Do drogových obchodů se v západních Čechách zapojují i Asiaté. Ale ne jako dealeři, už jako organizátoři. Co tomu říkáte?

Zločinecké organizace tohoto původu nastoupily do drogové problematiky v posledních letech, a to velice razantně. Nejen co se týká užívání drog, ale už s nimi i kšeftují. Využívají při tom i možností své obtížné identifikace.

* Dá se říct, s jakou drogou obchodují právě asijské gangy? Vždyť tržnic je plné západočeské pohraničí!

Problém je v tom, že na tržnicích prodávají nejrůznější zboží. Stejné to je i s drogami. Obchodují se vším, k čemu se dostanou! Obchodují s pervitinem, marihuanou, heroinem, hašišem...

* Jak se v drogových obchodech angažují Češi?

Ti se do obchodování zapojili už počátkem 90. let. Nejdřív byli kurýry a plnili služební úkoly pro etnické Albánce nebo nigerijské klany. V poslední době už Češi začínají v některých případech řídit obchody s pervitinem.

* Vstupem do unie se zjednodušily kontroly na hranicích. Komplikuje to protidrogové centrále práci?

Velké zásahy na hranicích jsou prací dlouhodobého sledování. Co si vzpomínám, za třináct let existence Národní protidrogové centrály psi vyštěkali nebo pozorní celníci odhalili asi pět velkých transportů drog. Jinak vše ostatní byl výsledek dlouhodobě práce.

J. Komorous
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ne zmrzlinám s názvy drog
Metro | 11.10.2004 | rubrika: Notes | strana: 7 | autor: ČTK

RUSKO - Soud v jihoruském Rostově na Donu zakázal prodej ukrajinské zmrzliny, která se na pultech obchodů objevila pod názvy jako Tvá hašišová dávka či Opiová legrace. Firmě hrozí, že bude přísně pokutována.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Buldočí láska
Story | 4.10.2004 | rubrika: kolem světa | strana: 14 | autor: VLASTIMILA DUFKOVÁ

PRÁVĚ JEHO BULDOK BYL příčinou toho, že ho zatkla policie pro držení marihuany a dalších omamných zakázaných látek. Macaulay nechtěl nechat poslat svého miláčka v zavazadlovém prostoru letadla z New Yorku do Los Angeles, aby netrpěl odloučením. A tak raději vyrazil s kamarádem na dálkovou trasu autem. Protože pospíchal, zadržela ho policie za překročení rychlosti a při té příležitosti našla v jeho autě drogy. Macaulay byl propuštěn na kauci, ale v půlce října ho čeká soud. Hrozí mu až dva roky vězení...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

další články: http://monitoring.aktualne.cz/news_041009.htm
UdL
...je fakt výborný, že budou policajti ve střehu... :( Jsem zvědavej, kolik slušnejch lidí pochytaj...
Kuchta
Fuck this Shit Systems!!!
Taker
AD Studenti: Chceme legální marihuanu
Jen počkej Komorousi...
...až se ke kormidlu dostanou(/me) právě takovýhle lidi. Asi pak budete muset marihuanovou sekci odložit ad acta a začít si hledat jinou práci co? :rejp:


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma