Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 04.10.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Konopné drogy

Reuters: "Narkoatleti" pašují drogy přes mexicko-americké hranice
Zpravodajství ČTK | 3.10.2004 | 09:09 | rubrika: Monitor tisku - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: ROS

(servis MONITOR)

NOGALES (Mexiko) 3. října (ČTK/Reuters) - Jsou to samí muži, jsou mladí a tak štíhlí, že mají často jen tři procenta tělesného tuku. Bleskurychle pěšky urazí velké vzdálenosti přes pouště i rozeklané horské masivy na americko-mexické hranici s těžkým nákladem drog na zádech, píše agentura Reuters.

Tihle pašeráci, těžko dopadnutelní a neuvěřitelně vytrvalí, urazí v hornatém terénu až 65 kilometrů během několika málo dní. Pohybují se tak rychle, že často za nimi na trase zůstávají mrtví opozdilci.

Drogoví "mezci" s neuvěřitelnou hypervýdrží, nazývaní "burreros", kteří přepravují marihuanu po stezkách spojujících mexický stát Sonora a americkou Arizonu, dělají těžkou hlavu bezpečnostním agentům, kteří se ze všech sil snaží udělat přítrž přílivu narkotik do Spojených států.

Agenti americké pohraniční policie, málo známí mimo složky zajišťující zákonnost, se občas ve snaze tyto atlety dopadnout vydávají po stopě plechovek vysoce účinných energetických nápojů. Má se za to, že si tito pašeráci drog přijdou na 500 až 1000 dolarů za každý podniknutý "výlet".

Podle mexické policie mají někteří z pašeráků ve zvyku vloudit se mezi úředníky do posiloven jižně od hranic a svou stravu obohacují o vitamíny, aby se pro tří až čtyřdenní cestu dostali do vrcholné kondice.

Mexické drogové kartely přepravují na sever do USA celu škálu drog, včetně kokainu, heroinu a amfetaminů. Podle zdrojů amerických pohraničních sil ale "burreros" přepravují téměř výlučně marihuanu. Podle agentů se na cestu vydávají v noci po malých skupinkách o pěti až deseti mužích a překonávají pouště a borovicemi porostlé hory jižní Arizony až se 36 kilogramy narkotik v jutových pytlích na zádech.

"Za normálních okolností jsou ve skupině ještě dva další lidé - jeden nese zásoby a druhý, který má na starosti bezpečnost, pátrá po banditech, kteří by se mohli pokusit jejich náklad drog ukrást," vysvětluje letecký pozorovatel pohraničních hlídek Bradford Rubinoff. "Obvykle jsou vyzbrojeni pistolemi, ačkoliv sem tam mají i útočné pušky AK-47, nebo jen příležitostně lovecké pušky," dodává.

"Mezkové" rychle překonávají horské průsmyky, některé až ve výšce 1380 metrů. Někteří opozdilci, kteří neudrží tempo s ostatními, odpadnou na trase.

"Našel jsem mrtvé muže a jsem si jist, že to byli pašeráci drog. Měli ale trochu nadváhu a velmi pravděpodobně zemřeli na infarkt," říká Rubinoff. "Snažili se udržet krok se skupinou, ale srdce to nevydrželo. Tak těžce pracují."

"Narkoatleti" ve věku od 18 do 25 let, vážící 64 až 80 kilogramů, hrají s příslušníky elitních pohraničních jednotek vysokou hru na kočku a myš. Agenti celostátně nasazovaného týmu BORTAC SWAT a lokálně dislokovaných sil SRT (Special Response Team) jsou vysazováni z vrtulníků ve vysokých polohách horského masivu Huachuca na jihovýchodě Arizony, kam se nedostane žádné vozidlo. Vyzbrojeni plně automatickými zbraněmi, s vybavením včetně brýlí pro noční vidění a magnetických a seizmických senzorů, podnikají svou misi pěšky.

Zásahové jednotky pohraničních sil nemají povoleno mluvit o svých zkušenostech z honu na pašeráky s médii. Ale piloti vrtulníků, kteří je na jejich misi přepravují, říkají, že pokud jsou 'narkoatleti" dopadeni, nevzdávají se tak snadno.

"Většina z nich bere buď kokain, nebo nějaký metamfetamin, takže jsou pořádně 'nadupaní'," vysvětluje Kimmel, který byl před tím, než přešel na letecké operace, deset let agentem pohraničních patrol. "Jsou připraveni dát se zčistajasna na útěk, nebo bojovat... a obvykle je velice těžké je zatknout," dodává.

Piloti, vyzbrojení pistolemi ráže devět milimetrů, neprůstřelnými vestami a plastovými želízky, potřebnými k zatýkání při podpůrných leteckých misích, říkají, že pašeráky není jen tak snadné udržet.

"Popadnete-li je za paži, máte pocit, že svíráte ocelovou tyč," vysvětluje letecký instruktor Leo Turner.

ros mik
-------------------------------------------------------------------------------

U narkomanů vede heroin
Mladá fronta DNES | 4.10.2004 | rubrika: Severní Čechy | strana: 4 | autor: (ula)

Krátce DNES

Teplice

V žebříčku oblíbenosti u narkomanů na Teplicku je na prvním místě heroin, nejužívanější je marihuana. Tepličtí narkomani jsou také nejčastějšími pacienty největšího infekčního oddělení v kraji, v ústecké Masarykově nemocnici. Počet Tepličanů nakažených žloutenkou typu C, která se šíří nitrožilním užíváním drog, se navíc rok od roku zvyšuje.
-------------------------------------------------------------------------------

Vychovatel: Ostnaté dráty nejsou třeba
Mladá fronta DNES | 2.10.2004 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 4 | autor: ANTONÍN PELÍŠEK

Děti přicházejí do výchovného ústavu v Šindlových Dvorech s pocitem, že je lepší být grázlem než nikým

Šindlovy Dvory - Dětský výchovný ústav v Šindlových Dvorech u Českých Budějovic, lidově pasťák, je náhradním domovem pro čtyřiadvacet chlapců, kteří mají zdejší pobyt nařízený soudem. Většinou jsou to mladí lupiči a zloději. „Sní o krásném domě, autě a blonďaté manželce,“ popisuje vnitřní život těchto dětí dvaatřicetiletý speciální pedagog Jan Urban.

* Jaké případy u vás máte?

Od mladých lupičů a zlodějů až po záškoláky. U těch nejde jen o pouhé neomluvené hodiny, ale zpravidla utečou z domova a páchají ještě jinou trestnou činnost. Vždycky soud posuzuje, z jakého je dítě zázemí a zda je rodina schopná dítě vychovávat. Hodně je tu agresivních dětí. Například čtrnáctiletý chlapec, který pěstí napadl učitele. Má sadistické rysy, a proto se dostane do psychiatrické léčebny. Odborníci často u násilných případů, kdy třeba dítě napadne holí dospělého a okrade ho, říkají, že intenzita takových útoků je velká a hranice, kdy by mohly i zabít, nepatrná.

* Máte přísný řád?

Režim je jasný. Volnost mají v tom, že dostanou další příležitost a mají možnost volby. Naším cílem není tady děti držet, ale dostat je ven a zařadit do společnosti. Jezdíme na letní pobyty. Teď zrovna odjela jedna naše skupina do Magdeburgu, kde se zúčastní mezinárodního fotbalového turnaje týmů z podobných výchovných ústavů.

* Jak ústav funguje?

Máme tři výchovné skupiny po osmi dětech. U nás jsou do konce základní školní docházky, některým ale je i šestnáct let.

* Z jakých rodin pocházejí?

Často tam nepoznaly ani základy hygieny. Je otřesné, když přijedete na místní šetření do rodiny dítěte a jeho matka má zamřížovaná okna, protože ji její vlastní syn s partou několikrát vykradl. Nebo když jsme si prohlédli místnost, kde chlapec spal a žil - rohy měla přímo zaoblené plísní. Nemluvě o tom, že se všude kouří a popelníky přetékají nedopalky.

* Vyznáváte komunitní výchovu na způsob protialkoholních léčeben?

Komunitní plánování a rozhodování má velkou výhodu. Ať je řád sebelepší, motiv chování, třeba útěku, je rozličný. Dítě může být šikanované nebo se bojí trestu. Právě na komunitách je možné najít nuance, které zákon nedokáže pojmenovat. Zákon neumožňuje ani trestat tak, jak to děláte ve své rodině. Abychom mohli potrestat, musíme dětem dát činnost, která je baví. Třeba sport. Výhody jim potom můžeme odebrat.

* Myslíte si, že v našem systému něco chybí?

V západní Evropě jsou ústavy rozlišené podle specifiky dětí. Ať už je to poškození mozku nebo zanedbané rodinné prostředí. My máme dost ústavů, ale nejsou specializované. Stát chce hodně práce za co nejméně peněz a odpovědnost přenáší na vychovatele.

* Stává se vám, že kolektiv rozbijí jedinci, kteří jsou agresivní?

Někteří vychovatelé jsou rádi, že takového člověka dostanou. Říkají nadneseně, to je dobrý materiál, protože výchova je o tom rozebírat konflikty, ne se jen podrobit řádu. Zjednodušeně, jsou dvě skupiny dětí. Agresorů a obětí. Druhá jsou volně řečeno fackovací panáci, ale i oni umějí své role využívat.

* Co útěkáři? Váš minulý ředitel se chlubil, že dokáže dostihnout útěkáře v běhu po poli.

Nevím, zda je dobře, aby pedagogičtí pracovníci honili někoho po polích. Notoričtí útěkáři mají většinou gangsterskou minulost a budou to dělat celý život. Může za tím být chyba výchovného ústavu, myšlenkový zkrat. Nedávno nám sdělila plzeňská policie, že nemůže zadržet takové dítě, pokud neudělalo nějakou trestnou činnost, maximálně je legitimovat. Musíme pro tyto děti neustále jezdit, je to drahé.

* Nemůžete ústav lépe hlídat?

Máme na budově mříže kvůli tomu, aby děti nevypadly, ale ze zákona vyplývá, že se musí dostat ven. Nepotřebujeme ostnaté dráty. Diagnostický ústav určí způsob hlídání. Dohledem nebo dozorem. Právě dozor je způsob, který není u nás dořešený.

* Jste pro snížení věkové hranice trestnosti?

Osobně ano. Na čtrnáct i méně let. Děti, které páchají trestnou činnost třeba ve dvanácti letech, přece vždycky zkoumá psychiatr. Není to o tom, že se automaticky šoupne do vězení. Navíc děti s beztrestností počítají. Když se stane průšvih a je v tom parta, vinu na sebe berou nezletilci.

* Zakazujete dětem televizní krváky?

Výchova znamená rozebírat konflikty, nikoli se jenom podrobit řádu.

Minulý rok u nás probíhal klasický filmový klub. Děti jsou zvyklé na akční filmy a je pro ně složité nenudit se u filmu, ve kterém se nestřílí. Využívám toho, že mohu k tomu dát komentář. Pro mě je to další možnost, jak s dětmi komunikovat.

* Nepřipadá vám, že státem nařízená převýchova je vymývání mozku, že tím můžete brát někomu osobnost?

Právě naopak. Většina dětí k nám totiž přichází s pocitem, že jsou nikdo. Že je pořád lepší být grázlem. Pro mě je to poučka, kterou uznávám. Nám to dává možnost pomoci.

* Mají vaše děti představu, jak by chtěly žít?

Při prvních pohovorech jim dáváme otázku - popiš svůj sen. Většinou to není nic reálného. Touží po blonďaté manželce, hezkém autě a vlastní firmě. Také mít pěkný dům a hodně peněz. Hodně kuřiva marihuany. Tráva je pro ně symbol revolty. Být vysmátý a stále nad věcí. Ze silnějších drog mají spíše strach. Jinak si myslím, že naše děti jsou vlastně určitým obrazem společnosti.

JAN URBAN. Speciální pedagog a českobudějovický rodák je ženatý, má čtyřletého syna. Ve svém povolání vystřídal jedenáct míst, zakládal mimo jiné v Písku centrum Naděje, kde jsou byty pro nepřizpůsobivé obyvatele a neplatiče.
FOTO: MAFA - JAROSLAV SÝBEK
-------------------------------------------------------------------------------

EXPRES
Blesk | 4.10.2004 | rubrika: Morava/Slezsko | strana: 4

Bránil portmonku

HAVÍŘOV (tch) - Drzý lapka (44) úřadoval v herně na Dlouhé třídě v Havířově. Hostovi, který se chystal platit, vytrhl z ruky peněženku. Okradený si to nenechal líbit a strhla se rvačka, kterou zarazila až policie.

Kouřili »trávu«

HAVÍŘOV (tch) - Marihuanový dýchánek překazila hlídka městské policie v havířovské ulici U Stromovky. Trojice výrostků kouřila »trávu« na rampě obchodu. Svou kratochvíli musili vysvětlovat na služebně.

Srazili z kola

OLOMOUC (rys) - Neznámí lupiči přepadli o víkendu v ulici U Ambulatoria v Olomouci čtyřiapadesátiletého cyklistu. Srazili ho z kola, surově zkopali a kolo za 28 tisíc mu sebrali.
-------------------------------------------------------------------------------

EXPRES
Blesk | 4.10.2004 | rubrika: Praha | strana: 4

Hřebejk prodával

PRAHA (red) - "To je dobrot!" jako by říkal režisér filmu Horem Pádem Jan Hřebejk. Byl další osobností, která v rámci charitativní akce Pečení pro děti prodávala koláče i buchty. Výtěžek půjde tentokrát dětem do Súdánu.

Foto Blesk - Jindřich Mynařík

Dva přiotrávení

PRAHA (sta) - Na interně krčské nemocnice skončili o víkendu dva mladíci. Jeden (20) se v Praze 4 předávkoval zřejmě marihuanou vyvařenou v mléce, druhý (24) v Modřanech snědl smaženici z blíže nespecifikovaných hub.

Nový supermarket

JIŽNÍ MĚSTO (pop) - Na pozemku mezi ulicemi Bajkonurská a Kulhavého v Praze 11 vznikne supermarket. Radnice se záměrem soukromého investora souhlasí, ale chce, aby novostavba měla střechu osázenou zelení.

Lupiči žalovali

NOVÉ MĚSTO (sta) - Neuvěřitelnou drzost projevili lupiči. Ti okradli mladíka v centru metropole o mobilní telefon, a když se bránil, ještě na něho zavolali policisty! Policejní rada je obvinil z loupeže.
-------------------------------------------------------------------------------


NEJVĚTŠÍ REBELOVÉ A PRUŠVIHÁŘI SPORTOVNÍHO SVĚTA
Sport | 4.10.2004 | rubrika: Basketbal | strana: 22

DIEGO MARADONA

(Argentina, fotbal)
Kdysi fotbalový fenomén, dnes koule tuku bojující se závislostí na kokainu. Tělo má zdevastované drogami. Lékaři odhalili, že jeho srdce pracuje na pouhých 38 procent. V minulosti proslul střelbou ze vzduchovky na dotěrné novináře, pozitivním dopinkovým testem na MS 1994 či skandálem s nemanželským dítětem.

PAUL GASCOIGNE
(Anglie, fotbal)
Proslulý britský pijan a hrubián. Mezi jeho nejznámější kousky patří říhnutí do mikrofonu televize místo odpovědi na otázku. Při cestě národního týmu Anglie dohnal letušku k slzám, když během oslav svých narozenin zdemoloval dvě televize a sedadla. Dal o sobě vědět i několika násilnými činy při zápasech. Získal i titul nejhloupějšího Brita.

JOHN McENROE
(USA, tenis)
Jeho největšími protivníky byli rozhodčí. Jednou v záchvatu vzteku požádal diváka o kapesník. "Nebudu plakat, chci jen, aby si sudí utřel hubu od těch sraček, co mi řekl," křičel směrem k sudím. Žil s rockerkou Pat-ty Smythovou a sám hrál se skupinou na elektrickou kytaru. Dnes provokuje svými názory jako televizní komentátor.

THEOREN FLEURY
(Kanada, hokej)
Bojoval se závislostí na kokainu a alkoholu. Několikrát porušil pravidla léčebného programu a měl problémy s NHL. Závislost hodně poznamenala jeho hru na sklonku kariéry. V záchvatu vzteku pouze 167 cm vysoký útočník zbil svou manželku, která se s ním později rozešla. Vulgárními gesty urážel diváky, jako šílený mlátil hokejkou do maskota San Jose Sharks.

ALBERTO TOMBA
(Itálie, lyžování)
Na olympiádě v Calgary, kde získal dvě zlaté, šokoval prohlášením, že na Hrách měl za noc tři ženy a spát chodil v pět ráno. Když ho fotograf Mar-tinuzzi zvěčnil nahého v sauně a ukázalo se, že nemá pohlaví tak velké, jak se vychloubal, při další příležitosti hodil po reportérovi ze stupňů vítězů broušenou vázu. Měl problémy s daňovými úniky.

MIKE TYSON
(USA, box)
Odsouzený na šest let za znásilnění. Již v mládí byl silným kuřákem marihuany a alkoholikem. Do svých třinácti let byl celkem osmatřicetkrát zadržen policií. Při zápase ukousl Evanderu Holyfieldovi kus ucha. Po řadě vyšetření byl prohlášen za psychicky labilního, ještě předtím surově napadl účastníky automobilové nehody.
-------------------------------------------------------------------------------

Pijí děti, pije celá rodina, pije celá zem
Týden | 4.10.2004 | rubrika: Názory a komentáře | strana: 94 | autor: Martin Fendrych

Občas teď v televizních zprávách vidíte zprávu o tom, jak se u nás v hospodách, barech a na diskotékách nalévá alkohol nezletilým. Rozčílí to: Vždyť jsou to děti! Jenže doma, když rodina slaví, pijí mnohde děti také. Aby jim to nebylo líto. Alkohol je u nás nejen tolerován, ale masivně propagován, milován, vydáván za všelék.
Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je Česká republika rájem pijáků. Ve spotřebě alkoholu držíme čtvrtou světovou příčku. Na jednoho dospělého spotřebujeme 14,9 litru stoprocentního alkoholu ročně. Za poslední dvě dekády spotřeba vzrostla o litr na hlavu. Pivo je levnější než nealko, Češi je pijí jako živou vodu.
Činí se i naše děti. Alkohol je sice oficiál-ně povolen až od osmnácti, ale podle šetření mezinárodního projektu ESPAD (The European School Survey Project on Alkohol and Drugs) u nás pravidelně pije pětina šestnáctiletých, opilost třikrát do měsíce uvádí 14 procent, zkušenosti s pitím běžně přiznávají třináctiletí. Kráčejí v našich stopách.
Pití přitom člověka nemilosrdně ničí. Potácejí se mezi námi desetitisíce alkoholiků se zničenými játry a mozky, šest procent z nás na tuto závislost umírá. Dá se pekelná a pravidelně rostoucí konzumace omezit? Experti navrhují tři kroky: zvýšit spotřební daň u alkoholu, zavést licenci pro jeho prodejce a omezit dostupnost pití. Tedy zdražit pivo, víno, tvrdý alkohol, trestat odebráním licence ty, kdo nalijí nezletilým, a snížit nabídku, třeba zakázat točení piva do kelímků u stánků.
Nejen alkoholici, ale i většina nepijanů, běžných konzumentů, kteří pít nemusejí, nejsou závislí, zdražení nejspíš odmítne. Přitom zdražit alkohol by prospělo (ve sněmovně a Senátu by byl samozřejmě dál levnější). WHO uvádí: "Když jdou ceny nahoru, spotřeba jde dolů." Jistě to neplatí absolutně, ale kdyby stála dvanáctka nikoli zhruba pětadvacet až třicet, ale čtyřicet až padesát korun, místo dvou byste si dali jednu atd. Pro nedospělé by vyšší cena znamenala ještě horší překážku, pili by méně.
Jenže zkuste zdražit pivo v zemi, kde platí za národní symbol, kde "alkohol je řešení", ač návyková látka, jejíž nadměrné užívání vede k demenci a rozpadu osobnosti. Zdražit je sebevražda, věčně se zdražuje všechno a obyvatele to štve. Tak snad pití zakázat? To tu naštěstí nikoho ani nenapadne. Že se zákaz míjí účinkem, dokazují měkké drogy, které mladí lidé užívají čím dál víc zákaz nezákaz.
Měkké drogy slouží jako dobrá ilustrace české lásky k alkoholu. Prodávat a kouřit marihuanu je trestné, můžete za to jít do vězení. Přitom je nesrovnatelně méně návyková než alkohol a není známo, že by přímo zabíjela. Ale je to droga, cosi cizího, ne náš chlast, na který jsme prý v Evropě po staletí zvyklí, je tu doma. Naopak pití dětí, nalévání dětem je pouhý přestupek, ačkoliv právě zhruba do dvaceti návyk na alkohol vznikne děsivě snadno.
Není hloupé zavést licence na prodej alkoholu. Prodáš šestnáctileté holce a doprodával jsi. Hrozba by se týkala také stánkařů. Co by zřejmě neprošlo, je zavést nalévání nezletilým jako trestný čin. Přitom by to bylo nejúčinnější. Neškodilo by zvýšit věkovou hranici pro pití alkoholu na dvacet či jedenadvacet let. Číšník si hůř splete sedmnáctiletého kluka s jedenadvacetiletým. Doma se vám bude hůř přiťukávat se čtrnáctiletou dcerou. Alkoholová lobby by však proti takovému posunu tvrdě bojovala.
Problém je hlubší. Když má kolega těžkosti, nabízíme: Dej si frťana. Nutíme druhé pít. Když ve společnosti někdo alkohol odmítá, kazí zábavu, je "divnej", není normální. Běžně pijí řidiči, lékaři, policisté. Alkohol se toleruje. Společensky se unavit je rozkošné, ne trapné.
Na každé krabičce cigaret najdete větu, že kouření škodí zdraví. A kouří se méně. Dovedete si představit, jak na lahvi desítky stojí napsáno: Nadměrné pití piva způsobuje demenci? Pilo by se méně. Alkohol se propaguje všude, běží masivní pivní kampaně, cpou nám tvrdý alkohol, sport je úzce spojen s chlastem (Gambrinus liga). Politici se vyznávají z vášně ke slivovici či becherovce.
Jak to změnit? Přestat alkohol milovat, přestat jej vnucovat dospělým i dětem. O nic nepřijdou.
-------------------------------------------------------------------------------

Mladoboleslavští strážníci dopadli drogového dealera
Boleslavský deník | 4.10.2004 | rubrika: Mladoboleslavsko | strana: 14 | autor: JAROMÍR PUMR

P ř í p a d y m ě s t s k é p o l i c i e
Mladá Boleslav - Dramatické chvíle čekaly na strážníky mladoboleslavské městské policie při řešení drobné krádeže 28. září v deset hodin dopoledne v mladoboleslavském obchodním domě Kaufland.
Hlídka tam totiž vytypovala mladíka, který nabízel v okolí obchodního domu drogy. Strážníci podezřelého sledovali a skutečně vypozorovali další nabízení drogy, pravděpodobně marihuany.
Jakmile si mladík strážníků všiml, pokusil se utéct. Po honičce ho ale u Erbenovy ulice hlídka městské policie zadržela. Strážníci zjistili, že má u sebe igelitové balíčky plné zelené látky. Později se strážníkům přiznal, že balíčky opravdu nabízel v okolí Kauflandu k prodeji. Za jeden balíček inkasoval asi 150 korun.
Pro podezření z trestných činů držení a prodeje omamných a psychotropních látek byl předán Policii České republiky k dalšímu šetření.
4. díl

Každé pondělí si na tomto místě můžete přečíst, že strážníci se ve službě pěkně zapotí. Pouze v Boleslavském deníku nabízíme drama, které se odehrává kolem vás!
-------------------------------------------------------------------------------

Strážníci zabavili sklizené konopí
Deník Chomutovska | 2.10.2004 | rubrika: region | strana: 18 | autor: (pro)

Most - Cizí políčko marihuany sklidila ve Vtelně u Mostu pětice mladíků ve věku šestnácti až dvaadvaceti let. Konopí však nestačili usušit. Dříve než je donesli domů, lup jim zabavili strážníci.
"Rostliny a zadržení mladíci skončili v rukách státních policistů," informoval tiskový mluvčí městské policie Luboš Trojna. Policie v součané době šetří, jestli se muži dopustili trestného činu, nebo jen přestupku. Prověřuje například, zda mladíci natrhali skutečně marihuanu nebo jen technické konopí, a komu "úroda" patřila. "Rostliny budou podrobeny znalecké expertize," sdělila tisková mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.
-------------------------------------------------------------------------------

V krabičce našli drogu
Týdeník Havířovsko | 29.9.2004 | rubrika: Události | strana: 5 | autor: (mar)

HAVÍŘOV - Pravděpodobně marihuanu kouřili tři osoby, které během hlídky spatřili v sobotu 18. září havířovští strážníci.

Podezřelou trojici potkala hlídka městské policie v ulici U Stromovky. Pozornost strážníků vyvolaly osoby tím, že po spatření strážníků jedna z nich zahodila nedopalek cigarety do lesoparku a druhá schovala krabičku do batohu. Při kontrole strážníci zjistili, že se v krabičce nachází návyková látka. Protože hlídka pojala podezření, že by na místě mohlo dojít ke spáchání trestného činu, přivolali státní policii, která případ převzala.
-------------------------------------------------------------------------------

Zachtělo se mu marihuany
Týdeník Krnovské noviny | 29.9.2004 | rubrika: Krnovské noviny | strana: 1 | autor: (vlk)

Město Albrechtice - Pětapadesát rostlin konopí k získání marihuany vypěstoval dvacetiletý mladík z Města Albrechtic. Policie jeho políčko objevila a obvinila jej z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.

Velkovýrobcem marihuany se zřejmě rozhodl stát dvacetiletý z Města Albrechtic. Od června letošního roku vypěstoval padesát pět kusů rostliny Cannabis sativa, ze kterých chtěl po té vyrobit marihuanu. Za to byl obviněn z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.
V červnu zasadil semena Cannabis sativa do umělohmotných kelímků. Předpěstoval si sazenice, které koncem července vysadil nad místním rybníkem zvaným lidově Celňák. Zde celé políčko mladého zahrádkáře, čítající čtyřiačtyřicet rostlin, objevili policisté a rostliny zajistili. Dalších jedenáct kusů rostlin měl ještě v kelímcích a dobrovolně je policistům vydal. Zvýšený výskyt této trestné činnosti v oblasti Města Albrechtic potvrdila tisková mluvčí OŘ PČR Lucie Krašteničová, která k tomu říká: " V oblasti Albrechticka k této trestné činnosti dochází poměrně pravidelně. Je to dáno především tamními příznivými klimatickými podmínkami. Policisté však soustavně na drogovou trestnou činnost kladou vysoký důraz."
S tímto názorem souhlasí také streetworker Milan Kročil, který doplňuje: "Zvýšený výskyt rostlin konopí a dalších přírodních drog je přímo charakteristický pro podzimní měsíce. Z hlediska rizik užívání drog je pro naše klienty výhodnější konzumace konopných produktů než užívání těkavých látek, rozpouštědel a dalších tvrdých drog. Přesto klienty upozorňujeme na trestnost pěstování konopí a manipulace s ním." Trestní stíhání je vedeno na svobodě.
-------------------------------------------------------------------------------

Josef už nechce z ústavu utíkat
Týdeník okresu Nový Jičín | 29.9.2004 | rubrika: Nezletilci, Mladiství a zločin | strana: 3 | autor: (ela)

NOVÝ JIČÍN - Sedmnáctiletý Josef z Ostravy, který je dlouholetým klientem Výchovného ústavu pro mládež v Novém Jičíně, má ve svém věku zajímavou minulost a zkušenosti. V ústavu se vyučil ve dvouletém učebním oboru zedníkem. Nyní se dobrovolně pustil do dalšího oboru, kterým je malíř-natěrač.

Josef přišel jako dítě brzy o rodiče. "Když jsem měl dva roky, umřel můj otec. V sedmi letech jsem přišel i o matku, která měla rakovinu plic," vypráví. O Josefa, který má tři starší bratry, se začala starat jeho babička a dědeček. "Babičku, která byla fajn a nahrazovala mámu, jsem ztratil, když mi bylo třináct. Zůstal jen děda, bráchové měli své rodiny a práci. V té době jsem začal mít problémy," svěřil se Josef.
Tři úmrtí v rodině jej poznamenala a útěchu začal hledat mezi partou hochů, které drogy nebyly cizí. "Kouřil jsem s nimi marihuanu, někdy bral pervitin. Měl jsem problémy ve škole. I když jsem ve vyučování byl, vůbec jsem se neučil. Dědovi, který mě ani nebil, jsem doma bral peníze," líčil své životní zážitky.
Na popud dědy nastoupil do ostravského Diagnostického ústavu v Koblově, kde strávil dva měsíce. "Když jsem se vrátil k dědovi, zase jsem se začal stýkat se svojí bandou. Sociální pracovnice mi navrhla ústavní výchovu a děda souhlasil," vysvětluje. Josef proto strávil ve Výchovném ústavu mládeže v Bohumíně opět dva měsíce. Poté byl umístěn do Ostravy-Hrabůvky. "Tam byl volný režim, kdy jsem mohl sám chodit do školy. Učební obor zámečník jsem však nedokončil. Měl jsem to totiž blízko domů a často se stýkal se svojí partou ," vzpomínal.
Proto jej přeložili na tři měsíce do výchovného ústavu v Janové. "Tam byl drsný režim. Ostud jsem šel zpět do Ostravy-Hrabůvky, ale nenapravilo mě to. Asi proto, že jsem o to ani nestál. V Novém Jičíně jsem tři roky. Vyučil jsem se tady zedníkem a chtěl by jsem si udělat ještě natěrače," dodal Josef s tím, že první ročník učebního oboru zvládá dobře a nyní jej čekají rozdílové zkoušky. Záleží i na jeho dobrém chování, kterému vždy přitížily opakované útěky z výchovného ústavu. "Kluci na pokoji hulili trávu a asi před čtyřmi týdny jsem z pasťáku utekl, tak mám omezení vycházek. Teď už ale nechci utíkat," uzavřel.

Josef M., který je již tři roky klientem novojičínského Výchovného ústavu mládeže má ve svých sedmnácti letech bohatou minulost.
foto: ELLEN WEISSBRODOVÁ
-------------------------------------------------------------------------------

Patnáct tisíc - hodně, nebo málo?
Týdeník Ostrava | 29.9.2004 | rubrika: Historie | strana: 15 | autor: Stranu připravil: Marek Kupec

Po roce 1989 u nás nastal drogový boom, kterému podlehla spousta lidí bez ohledu na věk, pohlaví či sociální zařazení. Důvodů je bezpočet. Pro někoho společenský bontón, pro jiné tlak životních realit nebo obyčejná zvědavost. K dostání jsou prakticky všechny myslitelné drogy. Zato evidence, kolik drogově závislých Ostraváků dnes je, stále chybí. "Nelze prakticky dosáhnout přesné evidence drogově závislých uživatelů, natož uživatelů drog vůbec. Jejich počet je na území města Ostravy zainteresovanými odborníky odhadován na cca patnáct tisíc osob, z toho problémových, drogově závislých je léčebními a kontaktními zařízeními evidováno přes osm set uživatelů. Do tohoto čísla nejsou zahrnováni experimentátoři, kteří ukojí zpravidla svou zvědavost jednorázovou drogovou zkušeností. Po roce 1989 narůstal počet uživatelů geometrickou řadou, dnes jich podle signálů z terénu sice stále ještě přibývá, ale na druhé straně dochází k pozitivní stagnaci počtu problémových uživatelů, zejména závislých na heroinu a také se zvyšují počty narkomanů motivovaných k odvykání.V uváděném počtu problémových uživatelů drog je většina závislá na pervitinu, následují závislí na heroinu, léčivech a syntetických těkavých látkách, mezi ostatními uživateli dominují drogy extáze a marihuana," nastiňuje současný stav doktor Gembal.

Podle Vladimíra Gembala přesná evidence uživatelů drog v Ostravě neexistuje, jejich počty lze pouze odhadovat.
foto: MAREK KUPEC

Hitem dneška jsou taneční drogy jako třeba tzv. extáze. Ideálním místem ke konzumaci pak technoparty. Výsledek působení extáze vypadá asi takto.
foto: ARCHIV
-------------------------------------------------------------------------------

V Kalifornii LSD, v Ostravě toluen, pervitin, braun
Týdeník Ostrava | 29.9.2004 | rubrika: Historie | strana: 15 | autor: Stranu připravil: Marek Kupec

S nástupem totality po roce 1948 se situace na ostravské drogové scéně začala stejně jako jinde měnit. Veškeré informace o drogách byly oficiálně tabu, tento problém prostě neexistoval. Železná opona do značné míry zabránila přílivu drog z nepřátelské ciziny, čímž ale paradoxně a v nebývalé míře dala v tehdejším Československu, Ostravu z toho nevyjímaje, podnět k rozmachu zneužívání těkavých látek - sniffingu neboli čichání. "Méně utajitelný začal být tento problém v sedmdesátých letech. Souviselo to s určitou nápodobou amerických hippies. Samozřejmě kopírovat je nebylo možné. Jejich životní styl prosákl do celého světa, ovšem železná opona jej patřičně zfiltrovala. Zatímco hippies v Americe si mohli dopřát alespoň kvalitní drogy, především produkty konopí, u nás bylo třeba hledat náhražky. To, co bylo dostupné, např. zneužívání léčiv, nebo marihuana pěstovaná z pracně vybíraných semínek obsažených v ptačím zobu dováženém z exotických zemí, apod. Ale především to byly syntetické těkavé látky. Velmi dominující a velmi rizikové, a to platí dodnes. Často zde docházelo a stále dochází k úmrtí kvůli předávkování. Závažným důsledkem sniffingu těkavých látek jsou těžká a trvalá poškození životně důležitých orgánů," přibližuje dobu před třiceti lety Gembal. Nitroředidla byla levná a snadno dostupná, lepidlo na duši kola, čistič koberců nebo toluen si mohl pořídit každý. Dostupné drogy však vytvořily širokou poptávku po dalších látkách. Začala éra pervitinu, který ve světě získal přezdívku česká droga. Neprávem, protože jej nevymysleli čeští "vařiči", byl znám již dříve. Jenže šikovné české a také ostravské hlavy přišly se způsoby, jak dostat "perník" z kde čeho, především samozřejmě z volně dostupných léků. Jakmile byl zakázán jeden lék, přišli "chemici" na další, z kterého pervitin dostali. Vyráběli také tzv. braun, který nahrazoval heroin. Nové způsoby získávání drog v kombinaci s domáckými podmínkami její výroby přinášely nová rizika. Nebylo jasné, jak je nově získaná droga silná a čistá a tak se experimentátoři sami stávali prvními oběťmi. Není známo, kolik jich bylo, statistiky se záměrně nevedly. Vládnoucí režim se stále tvářil, že žádný takový problém neexistuje. Jen občas proskočily zmínky o drogách u nás, jako třeba v seriálu Třicet případů majora Zemana, v 80. letech ve filmu Pavučina, nebo knize Radka Johna Memento. Dvě poslední díla "pustil" režim jen velmi neochotně a reagoval tak na rostoucí nemožnost drogový fenomén držet pod pokličkou.

Účinky podomácku uvařené drogy se daly těžko odhadnout. Pokud byla příliš silná, bývaly následky tragické.
foto: ARCHIV

další články


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma