Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 05.10.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Konopné drogy

Soud začal projednávat případ pašování kokainu v žaludcích
Zpravodajství ČTK | 4.10.2004 | 17:29 | rubrika: Právo a krimi - Ústecký kraj | autor: ELI

ÚSTÍ NAD LABEM 4. září (ČTK) - Přes 60 ampulí s kokainem převezli podle obžaloby ve svých žaludcích Otakar Pavelec a Kateřina Poláková z ostrova Curacao v Malých Antilách do nizozemského Amsterodamu. Tam drogu ze svých těl vyloučili a pokusili se ji dovézt autem přes Německo do Česka. Na hraničním přechodu Hřensko byli zadrženi před rokem. Kokain skončil v rukou policie. Případem se ode dneška zabývá ústecký krajský soud.

Na lavici obžalovaných kromě Pavelce a Polákové stojí i Elemír Slepčik, Vlastimil Havlíček a Ladislav Bisenia, kteří podle obžaloby transport drogy organizovali. Obžalován je i Nigerijec Uchenna Ezenwa Ohaka, který je stíhán jako uprchlý.

Podle obžaloby se nejprve Uchenna dohodl se Slepčíkem na dovozu kokainu do Česka. Uchenna se Slepčíkem akci řídili, Slepčík ji platil a Havlíček zajistil lidi na dovoz kokainu: Pavelce, Polákovou, Bisenia a Pavlu Václavíkovou. Václavíková ale nakonec odmítla drogu ve svém těle převážet, tvrdí žalobkyně.

Kromě toho se podle obžaloby Havlíček pokusil přimět Václavíkovou pod pohrůžkou zastřelením ke změně její svědecké výpovědi. K tomuto činu ho podle obžaloby inspiroval Slepčík.

Státní zástupkyně všechny obžalovala z pokusu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Havlíčka navíc z vydírání a Slepčíka z návodu k trestnému činu vydírání.

Před soudem dnes Poláková uvedla, že je nezaměstnaná, a tak přijala nabídku Havlíčka strávit na ostrově pár dní zaplacené dovolené a ještě si přivydělat. O druhu práce a výši odměny prý ale konkrétně nehovořili. Na ostrově je pak kontaktoval neznámý černoch, který jim dal kapsle s drogou. Poláková prý nevěděla, co v nich bylo. Až později zjistila, že to mohou být drogy.

Podobně vypovídal i Pavelec. Chtěl se podívat na vzdálený ostrov. Pracuje jako číšník a na podobnou dovolenou by prý musel dlouho šetřit. Proto i on přijal Havlíčkovu nabídku. Původně si myslel, že tam jede za obchodem s kůžemi, diamanty a snad i s marihuanou. Havlíček mu prý řekl, aby se po obsahu tobolek nepídil.

Soud dnes ještě vyslechl Bisenia, který uvedl, že s celou věcí nemá nic společného. Byl tam prý jen na dovolené. Zaplatil si ji z peněz, které mu dal Havlíček za to, že je odvezl z Děčína do Amsterodamu.

V úterý pokračuje hlavní líčení otázkami státní zástupkyně a obhájců na Bisenia a výslechy dalších obžalovaných.

Eliška Cesarová snm
--------------------------------------------------------------------------------

Řezníka jsem nezabil, tvrdí mladík
Mladá fronta DNES | 5.10.2004 | rubrika: Vysočina | strana: 1 | autor: LUBOŠ DVOŘÁK

Táborský soud začal včera projednávat letošní brutální vraždu v Horní Cerekvi

Horní Cerekev, Tábor - Václav Matějka, devatenáctiletý mladík z Horní Cerekve na Pelhřimovsku, stojí od včerejška před senátem Krajského soudu v Táboře kvůli vraždě zřejmě s loupežným motivem. Brutální usmrcení osmaosmdesátiletého muže popírá.
Podle státního zástupce Josefa Kaliny letos v březnu zasadil obžalovaný v uzenářství v Horní Cerekvi jeho majiteli nejméně sedm ran kladivem do hlavy a nejméně sedmkrát jej bodl nožem do hrudníku. "Způsobil mu tak zranění, kterým muž na místě podlehl. Obžalovaný si odnesl nezjištěné množství peněz," sdělil Kalina.
Mladík jakoukoliv vinu odmítá s tím, že u řezníka naposledy byl, když tři měsíce před vraždou kupoval lovecký salám. "V době vraždy jsem tam nebyl, já jsem to neudělal," řekl Matějka, který letos přerušil učební obor zedník ve škole v Jindřichově Hradci.
Ačkoli senátu tvrdil, že se svými příbuznými má dobré vztahy, pravdou je, že ho otec vyhodil z bytu, protože mu vzal 15 tisíc korun a prohrál je na automatech. Od té doby spal mladík v garáži, myl se asi jednou týdně a měl nedostatek peněz. Jídlo mu prý dávali kamarádi. Obžalovaný se přiznal, že asi tak obden kouřil marihuanu a několikrát vyzkoušel i pervitin.
K osudnému dni včera vypověděl, že vstal až ve 13 hodin a hledal několik kamarádů. Pak se asi v 15 hodin dostal do otcova domu, který byl odemčen. Vykoupal se a snědl polévku. Někteří svědkové však mladíka viděli přecházet v centru Horní Cerekve dříve než před 13. hodinou.
Když soudce Zdeněk Kučera četl Matějkovy dřívější výpovědi před policisty, mladík se bez zjevného důvodu rozplakal. Vazební eskorta ho vyvedla na chvíli ven ze síně. "Když to čtete, je mi blbě," řekl soudci muž, kterého usvědčuje především jeho mikina s krevní skvrnou. Test na DNA prokázal, že to byla krev zavražděného.
K soudu přijela i dcera mrtvého majitele obchodu. Jako svědkyně, kterou teprve senát vyslechne, musela při soudním líčení na chodbu. "Nejdříve jsem si myslela, že to udělala nějaká cizí bestie, ale pak mi došlo, že ten člověk musel vědět, že k otci do krámu už moc lidí nechodí, že je tam sám a že obchod leží stranou od náměstí pod farou," řekla dcera zavražděného. Obhajobě mladíka ale neuvěřila. Dodala, že otec pracoval v řeznictví dvaasedmdesát let a toto povolání bylo jeho láskou.
Dnes soud pokračuje v Pelhřimově výslechem svědků. Pak se líčení vrátí do Tábora, kde rozsudek zazní ve čtvrtek nebo v pátek. Mladíkovi hrozí patnáct let vězení.

VEDOU OBVINĚNÉHO. Justiční stráž přivádí Václava Matějku, obviněného z vraždy v Horní Cerekvi.
FOTO: MAFA - JAROSLAV SÝBEK

další články


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma