Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Kondenzator u sodikovky - Klikni zde pro originální téma
Hyena
Tady je obrazek s kondenzatorem... u zarivek to snizuje prikon, ale kdyz sem se ptal jednoho starsiho pana v elektro soucastkach na Karlaku ve Vaclavsky pasazi, rek, ze to facha i bez nej (navic je drahej) a ze tim okradam elektrarnu...
What's up?:confused:
cityman
stoji cca 200Kc a dle ruznych rad na groweru jsem se rozhodl ho zapojit. Neni to az tak velka investice a minimalne to zvysuje zivotnost vybojky.
cityman
jinak zapojeni pro lamy vcetne vetraku je tady: http://grower.cz/forum/image.ph...30297&size=full
Sinuhet
Kondenzator je tam prave kvuli elektrarne. Pomaha kompenzovat fazovy posun, ktery na tom svitidle vznika. Dokonce myslim, ze bez kondiku ti elektromer nameri vetsi spotrebu, nez s nim.
cityman
No mel by, kdyz mas pri spusteni odber cca 6kV. To by melo byt na elektromeru videt.
Sinuhet
Sorry, ale s tim to nesouvisi. 6kV nehraje roli.
cityman
Chces rict, ze se ten start neprojevi na elektromeru? Podle me bude odber mensi hlavne pri tom startu diky kondezatoru.

Nijak to neodporuje kompenzaci fazoveho posunu pri provozu.
Sinuhet
Nevim jestli je tam pri startu nejaky proudovy naraz, to je totiz to oc tu bezi a kondik to nijak nezmeni. Kondik si tu elektrinu nevymysli, stejne ji musis vytahnout ze site. To o cem mluvis je napeti a ne proud. V televizi je v obrazovce myslim 15 kV trvale celou dobu co bezi a zere to cele treba 70W.
mydena
To cityman:Chlape,ten kondík je tam na kompenzaci jalové složky.Takhle to tady někde stojí.Když ho nezapojíš,nic velkého se nestane,,ale za elektřinu budeš platit o něco víc než kdybys ho tam dal./cca o 15 %/
Někde to tu najdeš když budeš hledat...
QTH
přesně tag jag řiká mydena !!! Příkon lampy se ti zvětší právě o ten jalovej proud, kterej odstraníš jedině paralelně zapojeným kompenzačním kondenzátorem na napájecím přívodu. Skutečně po kompenzaci klesne odběr až o 15 % což je třeba u 600 W svítidla docela kotel .
QTH
jo a to že je drahej..., já ho kupuji asi za 150 kč (40 uF) dle hodnoty , ta záleží na příkonu výbojky. Opravdu doporučuju ho používat , a nejen já ; )
Hyena
Nó, nějak ste se tady rozkecali... :), ale díky za odpověď; přesně tohle sem hledal...
Ikdyž mám 150W sodíkovku, takže se na něj asi vykašlu. Vzhledem k tomu, že se v podnájmu a mám el. včetně, platí to domácí...
Sinuhet
No treba bys mohl chtit spotrebovat energie co nejmene i kdyz ji neplatis. Treba ji platis spalenym uhlim atd...
Hyena
Jasně, že máš pravdu, ale jako student bez příjmu... na to teď nemám. Chvíli to počká, a až bude čas, něco s tím provedu...
Peace
cityman
Dik za objasneni!

Jinak s tim placenim. Muze se ti dost dobre stat, ze kdyz se pronajimateli cena zvedne, bude rozdil chtit po tobe. Respektive ti rekne zhruba tohle: "pred tebou tu byl stejny pocet lidi, meli to a to a na to jsou nastaveny zalohy. Nevesel ses do toho, budes muset doplatit rocni vyuctovani." Me se to stalo a doplacel jsem za plyn 5000 a za elektrinu 6000. A to jsem zadnou skrin nemel, jen pocitac.
Sinuhet
http://grower.cz/forum/showthre...&highlight=kond
gunman
na počudovanie vo FAQ :D
1.ondras
Pánové, sorry, ale co tady na groweru čtu o kondíku je dobrá fáma.
Rád bych věděl kdo tvrdí, že bez kondíku ti elektroměr naměří více než s ním.
Kondenzátor vyrovnává fozový posun , který vzniká kvůli indučnosti tlumivky.Ale když tam není, elektroměr naměří o něco méně.Mám to odzkoušené na zářivkách.Dal jsem zářivky 2 x 18W bez kondíku a měřený výkon vyšel na 30W namísto 36W.
Elektroměr nedokáže měřit jalovou složku proudu.
Hyena
Jak píšu nahoře... nevyznám se, ale ten typ - stav se na Karláku v pasáži Václavská sou elektrosoučástky > je mu tak k 60ti - mi říkal, že když jí tam dám, hodiny natočí míň.
Brunco
to je fakt ale v elektrárni na to možu prísť - a to neni dobré,
takisto -tlmifka je horucejsia a hlucnesia, skracuje sa zivotnost komplet vsetkych casti lebo kond vyrovnava aj spicky v napetii siete
heh tak jestli mužu taky rejpnout ptal jsem se na to známého co dělá do ele. a říkal že kondík by tam nedával za prvé tím jenom otravuješ elektrárnu ! a jestli tady někdo říkal o ušetření 15% z výdajů za ele.?? mám se prej zeptat jestli sis nespletl desetinou čárku :) ale nic proti jestli se nekdo cejtí líp s kondíkem !!!
Sinuhet
Neotravujes tim alektrarnu. Je to naopak. Otravujes tim elektrarnu, kdyz ho tam nemas.
Brunco
sinuhet ma pravdu - vsetky zapojenia original su s kondom - tak naco by ho tam davali woe???
hena
Můj fotřík je elektrikář a řek mi na to tohle: ten elektroměr měří jen
činnou složku proudu a ne jalovou. Kondik by byl good dyby byl moooc velkej odběr. Na elektroměr to vliv nemá, nenatočí víc nebo míň.
Svitu zdar!!!!
dab
.... hmm, tak to neviem... samo ked mas 70W je to vcelku zbytocne pripajat C(no skoro zbytocne), ale niekto tu spominal, ze ele. robi fazovy posun U a I.... hmm ja si skor myslim, ze elektrarne "vyrovnavaju".... aby sa im lepsie prenasala z ele. napr. k nam. a kondik posuva o nejaky ten fazovy uhol..... ele to len nazor laika
Sinuhet
elektrarna musi srovnat to co zpusobi a nevykompenzuji spotrebitele. Fazovy posun stridaveho proudu vuci napeti zpusobuje kazda kapacita, nebo indukcnost v obvodu. Lidove kondik, nebo civka. Kazdy z nich posouva opacne. Na prumce jsme se ucili pravidlo: Cívka je jako dívka: Nejdřív napětí a pak proud. Takž indukčnost způsobuje zpoždění proudu vůči napětí a kondík zase opačně. Jelikož máme v obvodu tlumivku, což je cívka, je pro kompenzaci nutný ten kondenzátor.l
Dj.Cesla
Když už tu probíráte ty kondíky. Jakej kondík potřebuju k 250Watové sodíkovce??? Kolik by měl mít ¨mf¨
hena
2 DJ.cesla: potřebuješ 32 mikroFarad
Hyena
Tak sem pokecal s jedním spolužákem (provozní technik). Udělal mi v tom docela jasno...
Kondik, jak je napsáno výš kompenzuje jalovou složku. Jenže pro watáže pod 1kW se, podle něj, nedá dosáhnout pozorovatelného rozdílu.
Používá se třeba u bvelkejch podniků, kde se jede v desítkách kW.
A dává se tam proto... ne abych já okrádal elektrárnu, ale aby elektrárna neokrádala mě :)
Vzhledem k tomu, že mám 150W, na kondik se :satan:
Sinuhet
Hyena: Pozorovatelneho rozdilu v cem? Ze si tvoji 150W vybojky v elektrarne nevsimnou? No jasne, ze ne, kdyz jim jedna turbina toci 400 milionu watu. O tom to neni. Je to o tom chovat se slusne vuci rozvodne siti. Kdyz zahodis na ulici papirek, tak se ten tvuj jeden taky nijak katastroficky neprojevi. Ale ja holt papirky po ulici nehazu.
Hyena
Jasně, že máš pravdu, ale 2 kila na čisté svědomí nemám...
gabba
hm
QTH
To Cool - T

to bílý hranatý je tlumivka, to stříbrný zapalovač, jen zkontroluj podle nakreslenýho schématu na zapalovači, odkud mj výst dráty na výbojku (ty co ti vedou k objímce) jestli je nemáš přehozený, (modrej za červenej) Jinak to máš dobře zapojený, pak jen špatný sodík či zapalovač, tlumivka to většinou vydrží.
cityman
Nechci se extra do toho michat, nerozumim tomu. Ale ja jsem zapojoval taky sodil a to stribrne je u me kondenzator. Starter mam jako dalsi krabicku... Jinak to vypada zapojene dobre. Ale treba jsou i takove startery, fakt netusim.
Hathor
Mám taky jeden dotaz - mám dvě sodíkovky a když jsem je zapojila přes mech. hodiny, tak hodiny přestaly fungovat. Tzn. nerosvící a nezhasínají. Při zapojování přímo do rozdvojky to jiskří. Pojistky drží, lampy svítí, vše je jinak v poho. Co s tím? Poradíte? Už mne nebaví denně rosvícet i zhasínat osobně. Díky
Sinuhet
ty hodiny odesly tak, ze uz nefunguji ani s jinymi spotrebici? Je na nich napsano kolik W max mohou spinat a u sodiku navic dela neplechu to, ze tam pri startu je velky proud myslim, coz opaluje spinaci kontakty.
cityman
Jo presne, pri zapnuti je tam masakr aktualni odber, takze to nemusely ty hodiny prezit. Jake 2 sodiky mas? Pokud vice nez 400W, tak bych se pri koupi tech hodin priptal, jak zvladaji vetsi odber.
Hathor
mám 400, třeba s lampičkou fungujou normálně. jen u sodíku to zlobí.. dík za rady:smoker:
Pan_Mlha
Něco málo o jalovém proudu:
obecně by se to dalo přirovnat jízdě na kole po nakloněné rovině, kde kolo nemá volnoběh a Vy jste nuceni šlapat tak rychle, jak rychle jede kolo, rozuměj jízdu směrem dolů. Velikost fázového posunu = úhel sklonu. Generátor v elektrárně je nucen tento úhel dohnat vyššímy otáčkami, tak jako Vy jste nuceni více šlapat. Na tomto je závislá stabilita frekvence 50Hz, které máme v síti a účinost generátoru v elektrárně. (dříve se fázovému posunu říkalo účinník) Kondenzátor Vám udělá to, že zmenšuje úhel sklonu, po kterém se na kole řítíte dolů, zrovna tak generátor není nucen vyššímy otáčkami dohánět fázový posun (což činní proto, aby docházelo k elektromagnetické indukci).

Snad sem Vám moc nezamotal hlavu tak jako sobě. Prostě, pokud není jalovina tak šlapete po rovině. Zrovna tak generátor není nucen se rychleji točit aby byl stále v záběru. Což být musí.

Ještě dodám toto. Pokud dosáhne velikost fázového posunu určité hodnoty (přesně si nepamatuji, pokud to někoho zajímá zjistím) přestalo by v cívkách generátoru docházet k elektromagnetické indukci a on by v podstatě běžel naprázdno.

A ač tam být nemusí, jsem pro kondík v obvodu výbojky, pomáháte tím elektrárnám a našemu státu. Říká se, že stabilita frekvence sítě vypovídá o životní úrovni národa.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma