Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
Anonymita, anonymizery a bezpecnost na groweru - Klikni zde pro originální téma
ooPs
Snazil jsem se najit na groweru neco o bezpecnosti a anonymite a prilis se nedarilo. Ne ze by tu nic nebylo, ale presto myslim, ze by bylo dobré soustredit vice informaci na jednom miste.

Vzhledem k tomu, ze to co tu vsichni (skoro vsichni) delame (a prezentujem) se pohybuje na hranici zakona, urcite uz vas napadlo, jak moc jste, nebo nejste na groweru anonymni. V tomhle threadu bych se chtel zabyvat tim, jestli ma smysl skryvat svoji identitu a pripadne jak. Mozna vam bude pripadat, ze nektery predpoklady a metody jsou prilis paranoidni. Ja osobne nemam z anonymity na groweru strach, nemyslim si, ze by po me policajti sli proto, ze jsem vystavil v galerii dve kytky.

"To ze jste paranoidni jeste neznamena, ze po vas nejdou ;)"
Prvni bod jak zajistit svoji anonymitu je zdravy rozum. Ze neni chytre postovat do fora groweru sve mobilni cislo asi napadne kazdeho. Veskere opatreni budou k nicemu, pokud treba pouzivate svuj velmi originalni nick na groweru a zaroven nekde jinde. Pokud ano, zkouseli jste ho treba jen zadat do googlu? Pokud na groweru jakymkoli zpusobem publikujete sve ICQ cislo, dohledani vasi pozice podle ICQ vetsinou taky neni prilis slozity ukol, nemluve o tom, ze nekteri lide v ICQ profilu pouzivaji skutecne jmeno a prijmeni.

Komu slova jako log a IP adresa neco rikaji, muze nasledujici odstavec klidne preskocit :). Snazim se to podat polopate.. srozumitelne pro vsechny, takze ti znalejsi musi omluvit urcitou rozvlacnost.
Takze predevsim logy. Kdykoli navstivite internetovou stranku, server zaznamena vas pozadavek to takzvaneho logu. Soucasti zaznamu muze byt spousta veci.. vzdy je to IP adresa.. podle ktere lze identifikovat pocitac u ktereho sedite (tedy vetsinou). V pripade ze se pripojujete pres modem, dostanete IP pokazde jinou. Celkem casto muzete slyset famu, ze diky tomu je to bezpecne. Neni!! Ze serveru, ktery jste navstivili ziska policie (pripadne nekdo jiny) cas a IP adresu, z logu vaseho poskytovatele internetu se podle techto dvou informaci vyhleda telefonni cislo, z ktereho jste se pripojovali. Podle telefoniho cisla policii cesky telekoumak sdeli vasi adresu. Pak uz se jen posle velkej a malej, ktery prijdou a zaklepou vam na dvere. Dodavam jen ze NAPROSTA vetsina serveru logovani pouziva a logy nejakym zpusobem uschovava. Nicmene pokud se nepletu a pokud se to v posledni dobe nezmenilo, stale neni v ceske legislative zakotvena povinnost logovat provoz na serveru. Nicmene pokud je provoz logovan a policie o to pozada, majitel musi logy vydat.

Spis jen tak pro zajimavost: co vsechno o vas jeste server vi a co vsechno muze byt soucasti logu si muzete zkontrolovat napriklad tady:
http://privacy.net/analyze/
http://www.anonymizer.com/privacyte...test.cgi?test=1

Jak je na tom grower?
V podstate jedine vyjadreni k bezpecnostni politice od nekoho z grower tymu, ktere jsem nasel bylo toto:
Deu:
citace:
Každopádně logy přístupu ke groweru nejsou archivovány, takže no problem.
. Chapu to spravne? Znamena to ne ze by logy neexistovaly.. jen se nearchivuji a jednou za cas jsou vzdy smazany? Ono totiz kratkodoby log file muze byt dost cennou pomoci pri odladovani chyb a zmenach na serveru, takze by me prekvapilo pokud by se provoz vubec nelogoval. Je mozne ze jsem neco vytrhl z kontextu, nebo se dokonce uplne pletu.. takze tady bych byl vdecny za vyjadreni nekoho z grower tymu, nejlepe Carlose.
[edited 2004-10-27 .. vyjadreni Carlose uz jsem nasel, bohuzel opet nevim kde. Strucne: GROWER LOGY NEARCHIVUJE... uuuf ]


Ted tedy k tomu, jak zvysit svoji bezpecnost na internetu. Hlavni vec, kterou budete chtit skryvat, je IP adresa, protoze podle ni neni velky problem vysledovat pocitac u ktereho sedite.
Existuje mnoho zpusobu jak tuto informaci zatajit, nebo zamlzit.. ty nejpouzivanejsi jsou pouziti anonymizeru a proxy serveru (i kdyz i anonymizer je vlastne jisty druh proxy severu). V podstate to funguje tak, ze vas pocitac chce zobrazit stranku (napriklad na groweru), posle pozadavek anonymizeru (pripadne proxy), ten si stranku vyzada z groweru jako by sam pro sebe a pak ji preposle vam. Cilovy pocitac, od ktereho jste si stranku vyzadali (v nasem pripade tedy grower) bude mit v logu IP adresu anonymizeru (proxy), nikoli vasi.

Ted jak na to:
Nejjednodussi zpusob je pouziti nejakeho online anonymizeru.
Otevrete si napriklad stranku http://www.anonymization.net/ a do vrchniho okna natukejte adresu kterou chcete navstivit(www.grower.cz). Jak jednoduche :). Pokud chcete bezpecnost zvysit, neni problem webove anonymizery zretezit. Do okna prvniho anonymizeru zapisete adresu druheho a teprve do okna druheho anonymizeru adresu dalsiho, atd... az do toho posledniho napisete adresu stranky, kterou chcete navstivit, cimz vytvorime "retez" anonymizeru. Uz pouziti jednoho anonymizeru vam samozrejme zpomali internet a plati tu bohuzel prima umera. Cim vic, tim pomalejsi net.

nekolik namatkou vybranych anonymizeru:
http://www.anonymization.net/ uspesne testovan s growerem
https://www.proxyweb.net/
http://www.anonymizer.com/services/surf_for_free.html
https://www.the-cloak.com/login.html
http://www.the-cloak.com/login.html
http://www.guardster.com/
http://proxify.com/
.. spoustu dalsich najdete kdyz do googlu napisete neco jako "web anonymizer free"

Pokud tedy nyni pouzivate anonymizer, cilovy server (grower?) nezna vasi IP adresu (misto ni ma adresu vaseho anonymizeru). Nicmene dodavam, ze i anonymizer uschovava logy, tudiz je mozne ziskat z logu serveru IP adresu anonymizeru a z logu anonymizeru potom vasi skutecnou IP. To ale vyzaduje pristup jak k logu serveru tak k logu anonymizeru. Pokud anonymizery zretezite, bude muset ten, kdo by vas chtel pripadne vystopovat ziskat a analyzovat logy vsech anonymizeru mezi vami a serverem v poradi od serveru k vam. Policie si samozrejme tyto logy muze vyzadat, nicmene tento administrativni postup je dost slozity a nakladny a pri pouziti anonymizeru v Cine vam to spolu s cinskou byrokracii temer zaruci, ze to soudruhum z PCR nebude stat za to. Pokud teda nedylujete, nebo tak neco. To uz je ale pak vas problem a ja doufam ze vas chytnou :flamer:
Ma to ovsem hacek. Anonymizery (aspon ty neplacene) vetsinou nepodporuji HTTPS a obousmernou autentifikaci = prihlaseni se do groweru pod svym uzivatelskym jmenem a heslem. Cestnou vyjimkou je www.anonymization.net, ktery tohle umi, nicmene rychlost ani spolehlivost neni nic moc. Na surfovani a cteni bez zanechani stop je to tedy vyborne, ale pokud chcete napriklad posilat fotografie do galerie musite bud vyuzit www.anonymization.com (pokud najdete jiny, ktery s tim nema potize, dejte mi vedet ;)), vyuzit nejaky jiny (placeny) anonymizer nebo pouzit proxy server.

Pouziti proxy serveru..
Jde o metodu, ktera je sice podstatne pohodlnejsi na pouzivani a obvykle byva i rychlejsi, nicmene vyzaduje o neco malo slozitejsi uvodni nastavovani a take byva treba overit, jestli dany server, ktery se chystate pouzivat je skutecne anonymni. Jde o to, ze misto weboveho anonymizeru pouzijete nejaky proxy server. Zmenite nastaveni vaseho prohlizece a potom uz surfujete pohodlne a pro vas zcela transparentne (=nemusite pokazde na stranku anonymizeru a o tom ze surfujete anonymne v podstate ani nevite). Kdyz natukate do prohlizece napriklad www.grower.cz , pozadavek je automaticky poslan ne ke groweru ale k proxyserveru, ten ho preposle ke groweru a .. proste to funguje stejne jako anonymizer, jen je to uzivatelsky privetivejsi. O tom vice az priste, pokud tedy bude nejaky zajem.

dalsi temata z groweru s tematikou bezpecnosti: (pokud vite o dalsich, nevahejte a postujte)
http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=2116
Deyna1
ooPs: Moc pěkně si to rozepsal. Mě by celkem zajímal ten proxyserver. Kterej soft je potřeba atd. Díky
Sinuhet
Zadejte si do google 'free http proxy list'. Mohlo by vam to najit seznam otevrenych proxy ruzne po svete. V nastaveni prohlizece je nekde kolonka pro zadani http proxy, sem muzete zkouset zadavat ty adresy ze seznamu a pak se zkouset spojit treba na seznam.cz. Vetsinou jich musite projet nekolik, nez najdete nejakou funkcni. Existuji na to jiste i automatizovane skripty. Na hledani a overovani otevrenych proxy. Pro jine aplikace, nez je prohlizec www, se pak pouzivaji casto SOCKS proxy. Postup je stejny, daji se najit seznamy a zkouset. SOCKS umi pouzit napriklad program DC++, apod.
ooPs
V podstate je to tak jak rika Sinuhet. Jenom bych upozornil na par veci: to ze pouzivate http proxy jeste neznamena ze jste anonymni. (Technicky: znacna cast proxy preposila IP klienta v HTTP hlavicce HTTP_FORWARDED nebo HTTP_X_FORWARDED_FOR). Takze si tu proxy kterou najdete, kazdopadne zkontrolujte (napriklad tady:
http://www.samair.ru/proxy/proxychecker/) a pak pouzivejte vyhradne proxy z kategorie anonymous a high anonymous, protoze jinak je to temer jako nepouzivat nic. Dalsi dulezita vec je vypnout v prohlizeci cookies a javu, pokud je nechate zapnute, sebelepsi proxy vam nemusi pomoct.

Zpusob bud pro nadsence, nebo paranoiky uz je treba zretezeni proxy serveru (proxy chaining).. i kdyz to neni tak slozite jak by to mohlo vypadat.

Clanek psat nebudu, protoze velkej zajem zjevne neni, ale .. ptejte se me na co chcete, ja na co chci (a na co budu vedet) odpovim.. :jumper:

Deyna1: soft nepotrebujes zadnej. Najdi si nejakej seznam proxy (viz Sinuhetuv prispevek), a v exploreru (pokud ho pouzivas) je to v Nástroje -> moznosti -> pripojeni -> nastaveni mistni site -> zaskrtnout a vyplnit proxy server. Druha moznost je skutecne pouzit software, napriklad anonymity 4 proxy (http://www.inetprivacy.com/a4proxy/), ja osobne s nim ale moc dobry zkusenosti nemam.
já když jsem jeden čas cozí proxy servery používal, nedávno sem se k nim zase vrátil, tak mě štvalo, že nejde najít proxy server, kterej by byl únosně rychlej. pomalost připojení mě pokaždé odradila. pokud chcete nějaký volný proxy zkuste toto
http://www.stayinvisible.com/index.pl/home
oOps: zajímalo by mě, jak volný proxy servery vznikají? kdysi jsems e o tom s někým bavil a mají to být údajně špatně zabezpečený servry, který jsou v podstatě hacklý. Z toho vyplývá, že dřív nebo později na tu díru přijde a proxy přestane fungovat. třeba je to ale úplně jinak, v tomhle oboru jsu docela laik.
Sinuhet
Ano, vetsinou to tak byva. Spatne nastavene proxy ze proxuji pro cely svet a ne jen pro nejake konkretni zakazniky.
Yennefer
Off-topic téma o anonymní karmě bylo přesunuto do vlastního vlákna:
http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=12909
ooPs
Yennefer: dik

futeW: Sinuhet byl opet rychlejsi.. :).. dodavam ze se to tyka priblizne 85% proxy.. to cislo jsem si nevycucal z prstu, nekde jsem ho zahlid ..

Jinak dalsi tema na groweru ohledne bezpecnosti (prubezne budu aktualizovat jakmile neco najdu):

http://grower.cz/forum/showthre...=&threadid=2116
Calzone
Docela by mě zajímalo jak to s bezpečností emailu, který má člověk zapsaný v profilu. Podle pravého emailu by se člověk dal dohledat asi už snáž, proto tedy předpokládám, že je asi lepší tam napsat ten email fiktivní, je to tak? Docela se mi ale líbí to zasílání odpovědí na něj, takže se mi do fiktivního moc nechce. :/
Erixon
Calzone: Jde o to kam ten mail zadáváš, je lepší mít jinou schránku na obchodní korespondenci a jinou na "anonymní" účely.

Dohledat někoho podle emailu neni tak jednoduchý. (samozřejmě když to neni ten co zadáváš "všude" to pak je google ukecanej).
Když někomu pošleš email může si zistit ip adresu stroje ze kterýho to bylo odeslaný. Podle samotný emailový adresy někoho dohledat by šlo asi jen podle logů na mailserveru, což slušně řeší mít učet na freemailu mimo EU ;)

O anonymizérech se říká že jich půlku založila fbi :) Když chceš mít jistotu tak si ňákej redirektor naprogramuj v php na zahraničním webhostingu. Když nemáš moc velikej trafic (tušim těch pár GB by ti stačit mohlo)
Calzone
Erixon:
děkuji mnohokrát, určitě se tvýma radama začnu řídit. A neměl by jsi ještě nějaký tip na vhodný free email prosím?
Calzone
Už asi dvě hodiny zkouším různé free anonymizery a nemůžu pořád najít nějaký, který by plně fungoval na tomto fóru. Ideálně kde jdou i odesílat příspěvky, neni to plný reklam a vyskakovacích oken, nějakou alespoň průměrnou rychlost... prostě plně funkční na tomto fóru.

Nemůže mi někdo nějaký doporučit?
vaaanha
proxy.org - něco tam najdeš(je jich přes 4000;)). Ale probůh - k čemu ti to bude?:rejp:
Jurasek
a co TOR...ma niekto skusenosti s tymto a growerom ? funguje aj na fora, guestbooky a tak ?
nejake info pre tych ktori vobec nevedia:
http://www.security-portal.cz/clank...-internetu.html
Calzone
No testovat 4000 anonymizerů se mi fakt nechce, oni jsou většinou stejně skoro všechny stejné, akorát v jiném kabátku. Stačí mi jeden a funkční. :)

Doporučuje se tu připojovat se přes ně, tak snad tu někdo má zaručenou adresu. Já anonymizery a proxyny používám sice poměrně často, ale nikdy jsem se s nima neprokousával skrz šifrovaný fórum.
Přemek Podlaha
díky za příspěvěk, jdu vyhodit compa,mobila,televizi,rádio přestěhuju se s kýtím někam do hor, koupim si někde sadu obálek se známkama, cestou do Karpat se zastavim u Šmuclera pro nový zuby kuli otiskům........................že jsem to četl fakt :o((((( to zase budou sny


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma