Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
Vodní chlazení lampy - Klikni zde pro originální téma
Deu
Někdy se stane, že běžné vzduchové chlazení vaše lampy neuchladí, nebo jej nemůžete použít, např. v případě obohacování CO2. Objevil se zajímavý výrobek, vodní chlazení lampy. Je vyrobeno z borokřemičitého skla, stačí nasadit na výbojku, propojit se zásobníkem 200l vody a pumpou s výkonem min. 200l/hod, a uchladí lampu tak, že se jí můžete bez problémů dotknout.

Deu

Cena téhle vychytávky je značná, navíc pochybuji že by se dalo nějak spolehlivě objednat přes poštu - je to přece jenom ze skla. Nabízí se tedy jediná možnost, a to vyrobit to ve vlastní režii. Nedisponuji podobnou technologií, proto vyzívám někoho, kdo má zájem tuhle věc realizovat a má potřebné vybavení, aby se neváhal zapojit. Odhaduji, že bude plně vyhovovat běžný plamen na tváření skla.
Udělal jsem předběžné měření, kolik tepla výbojka přibližně vyrobí, aby bylo možné vybrat vhodný materiál. Testoval jsem MetalHalidovou výbojku Tungsram HgMI 250W. Při okolní teplotě 20C se sklo výbojky zahřálo na 370-380C.
Znamená to, že na 250W výbojku to bude chtít sklo odolné proti náhlým změnám teploty, které bez problémů vydrží dejme tomu 500C. Provedu ještě testy s 250W a 400W sodíkovou výbojkou.
Chladič by měl jít vyrobit univerzálně pro 250W, 400W a 600W výbojky, u kterých se liší pouze délka trubice, průměr zůstává stejný.
Očekávám vaše reakce :sun:



Bruce
Stačí umístit do těla lampy nad výbojku měděný chladič natřený na bílo s přívodem chladicí kapaliny (zásobník čerpadlo) a máš to vsuchu.
Ten měděný chladič je asi lepsi řešení. Vžyť v ty vodní spirale se musí ztratit spoustu svetelny energie z ty vybojky, nebo je to tak pruhledny, ze je to téměř bez ztrát?
sativa
taky by me zajimalo, kolik procent svetla sebera ta spirala, kdyz v ni jeste bude kolovat voda.
jestli totiz voda s tim sklem toho moc neubere, tak muzu rovnou svitit pres maly melky akvarium
Deu
Odhadem tak 10%, světlo se více rozptýlí po prostoru.
sativa
a slo by teda tam dat nejaky akvarium, tak 50 x 100 cm, vyska asi 5 cm, ze by to bylo zaveseny pod svetlem tak 10 cm, zajistovalo by to i treba vlhkost kdyby byla potreba, pred sklizni to sundat kvuli teplu na palice, svetlo by slo dobre skz nebo ne?
brel
Zdravím,
taky zkoumám chlazení lampy, svítidla vyrábím, tak je to pro mě zajímavý, šlo by to prodávat společně. Už mám koupenou skleněnou trubici z varnýho (SIMAX) skla o průměru 80 mm. Lampa by byla uvnitř trubice, na trubici by se připojila hadice odsávání a ventilátor by přes trubici odsával vzduch. Sání trubice by se spojilo hadicí s venkovním prostředím, aby to nesálo z pěstírny a celý by se to utěsnilo. Příští týden zrovna jedno světlo expeduju, zkusím udělat prototyp popsanýho zařízení a podám zprávu.
P.S. voda se podle mně nehodí, vytváří vodní kámen, což je, jak známo prevít, není přes něj vidět. :(
Dee
Domnívám se, že ta voda významně oseká spektrum po obou stranách.
Nepovažuji to za příliš šťastné řešení.
mott
No vodní chlazení je poměrně rozšířená věc. Chladí se tak výbojky v promítačkách v kinech, chladí se tak výbojky pro pěstování, ...

Ukázka



phmh
ta voda se musí používat čistá filtrovaná EC 0-
A myslím,že by se z té ohřáté vody dala přes tepelný čerpadlo transformovat el.energie!
jendan
PHMH: Tak to by bylo fakt hustýý. Takový malý perpétum - móbilé ;-)
Brunco
inac to sklo ani nemusi byt tepelne odolne, voda to spolahlivo ochladi, ked som bol harant, tak sme skusali varit nad taborakom vodu v plastovej flasi, voda vrela a plast sa iba deformoval, nezhorel,
to by bol konecne dokonaly sposob chladenia, a ani ten 200l zasobnik by nemusel byt :D
Sinuhet
To akvarko pod lampou by asi rychle zarostlo rasami a neresilo by unik tepla nekam bokem. Taky me napada udelat cooltube s dvojitym plastem. Dat ji do druheho skleneneho valce a meziprostor vyplnit vodou.
detlef
Nemáte někdo odkaz na nějaký shop, kde se dá koupit takovýto finální výrobek?
cotipotom
http://www.sunbeam-online.co.uk/sbo...ed_lighting.htm
Sirus
http://www.1-hydroponics.co.uk/grow...cooled-600w.htm
hardiron
Zajimalo by mě, jak je to řečené utěsnění, aby voda netekla do objímky


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma