Vyroba CO2 - Jedla Soda , Ocet , Kvasnice - Klikni zde pro originální téma |
junfun |
přátelé dotaz, CO2 o kterym tu je řeč se používá na fázi rústovou, ale co kvetoucí fáze, bude to k něčemu dobrý? |
|
|
Jekyll |
Jak to tady tak čtu, tak hasiči budou mít asi dost práce :-D Pánové trošku opatrnosti s těma bombama by neškodilo....bouchající plyn není určitě nic pěkného........kazdopádně....jak to je s tím sycením....může se sytit i v květu ? A když sytit tak v noci nebo ve dne.....už bych si konečně přečetl něco od někoho , kdo s tím má nějakou zkušenost, a né pořád: Sytit nesytit, bomba, ne ocet, ne kvasinky.,....napiste nekdo kdo to ma vyskousené.....já sem si tedka zrovna postavil system SODA x Ocet a mám kytky na qětu ,tak by mě zajimalo, jestli to má vůbec nějaký význam..,.thx |
|
|
Jekyll |
a sytit v noci nebo ve dne ? ... podle mě kytky prez den produkují kyslík a zpotřebovávají CO2 a v noci v menším měřítku ale naopak. |
|
|
junfun |
koukam že fundované odpovědi se asi nedečkáme, tak sem si dneska nechal naplnit hasičák co2 za 300kč. hned po práci sem to tam napral, takže za par dnu dam vědet jestli to funguje, zatial. |
|
|
fukokuko |
inak uz som videl CO2 tabletky co si mozete kupit za 20 sk jednu tabletku, a ta sa riedy s vodou a postrekava sa na listy , moze sa s nou aj polievat , a jako to je s tym octom a sodou , aka soda? soda bykarbona ? |
|
|
|
CO2 se lepe vstrebava listama ale take korenama. Vstrebavano je pouze za svetla. Pomoci by melo jak behem rustu, tak behem kvetenstvi.
Idealni je tedy behem svetla zalevat vodou s CO2 tabletama, a taky prifukovat do vzduchu CO2.
(POZOR! nezalevat vodou obohacenou CO2 na noc - je pry v pudnim roztoku nestale a muze se rozkladat na nejake sracky)
|
|
|
DeThomas |
No a jak by fungovalo CO2 (vyrobeny pomoci octu a sody), kdybych ho poustel do zivnyho roztoku v dripu? Pocitam, ze asi dobre. =o)
Jen nevim jestli to ma v kvetovy fazi jeste smysl... |
|
|
JakuPIC |
nemůžu tim nějak tu kytku předávkovat tim CO2 když použiju metodu ocet+soda? |
|
|
|
citace: |
Původní příspěvek od JakuPIC
nemůžu tim nějak tu kytku předávkovat tim CO2 když použiju metodu ocet+soda? |
ne...ale myslim ze by ti mohly kytky nacichnout od toho octa :D a hlavne davkuj jen ve dne ;)
EDIT
misto octu pouzivam kys.citronovou...pomery si musis vychytat
EDIT
vzpomnel jsem si ze existuje i KVASNICOVAC ktery pouzivaji akvaristi, ten by se hodil do hydro systemu asi nejlepe... |
|
|
qilonet |
Doporučuji zakoupit CO2 tablety.Po octu ty kytky budou smrdět a mít špatnou chuť. |
|
|
HiGhLaNdEr |
Po pár pokusech s výrobou CO2 pro ledničku s maminkama jsem vyplodil tohle. Třeba se to někomu hodí.
CO2 vyrábim pomalým směšováním octa a jedlé sody.
Takže reaktor na CO2 je nádoba s víčkem kde je umístěna u dna vrstva molitanu. Zkrz molitan je až úplně ke dnu protažena hadička pro přívod octa. Na povrch molitanu je nasypána jedlá soda. Pro odvod CO2 slouží hadička které konec je umístěn v horní části nádoby. Přívodní i odvodní hadička je protažena víčkem a utěsněna silikonem.
Jak to funguje. Přívodní hadičkou přitéká ocet z kapačky. Ocet se vsakuje do molitanu až dosáhne jeho hladina k jedlé sodě. Probíhá reakce. Uvolňuje se CO2, voda a další zbytky z octa. |
|
|
HiGhLaNdEr |
Ještě je potřeba dodat něco k nádobě. Nádoba pro reaktor je u mně sklenice objemu 1,7l. Octa v kapačce je 1l. Takže nehrozí že se reakor přeplní a vzniklé zbytky se dostanou odvodní hadičkou ke kytkám. Až se soda všechna rozpustí je třeba dosypat novou. Až je raktor plný zbytků z reakce tak stačí vzniklou vodu odlýt pryč.
Neni to žádný zázrak, ale u mně neni možné místnost s ledničkou nějak rozumněji větrat. Takže kyti si včechno co2 v místnosti zakrátko spálí. Proto se snažim timhle dodat alespoň něco. |
|
|
robbbie |
To ja mam ve vysce palic dokola skrine primontovanou pruhlednou hadici v ktere mam vyvrtany diry. Hadici mam vyvedenou ven dirou ze skrine. Vedle ni 10kg bombu (naplneni 150,- u znameho) a kazdy den pri svetle vypnu odtah a na minutu otevru ventil. Po minute zastavim a necham kyticky pekne papat. Tento cyklus opakuji 3X. Pak zase zapnu odtah. Takhle to aplikuji jak v rustu tak i v kvetu kazdy den... je to GOOD! |
|
|
makak |
hale a jak to foukat kdyz budu mit celou lahev co2 pomalu a casteji nebo poradne a obcas jak je to nejlepsi dik za radu |
|
|
Dragan |
Co2 - výroba pomocou kvasníc
Do vrchnáku od 1/5L alebo 2L fľaše vyvŕtame dieru presne na veľkosť hadičky tak aby neunikal okolo vzduch. Hadičku prevŕtaným otvorom pretiahneme - stačí pár cm (kvôli úniku CO2 je okolo spoju lepšie ešte naliať z oboch strán lepidlo). Na druhý koniec hadičky pripevnite čo najjemnejší vzduchovací kameň. Do fľaše dáme asi 20g droždia, 2-3 veľké lyžice cukru a zalejeme trochou teplej vody. Fľašu zatvoríme a droždie s cukrom trepaním rozpustíme. Po rozpustení do fľaše dolejeme teplú vodu (voda sa nesmie dotýkať hadičky s vrchnákom). A to je všetko - fľašu dáme na svoje miesto a hadičku so vzduchovacím kameňom umiestnime do akvária - najlepšie pred výpusť filtra nech sa nám co2 čo najlepšie v akváriu rozpustí. S fľašou už manipulujeme čo najmenej. Do 20-30 minút by sa mal rozbehnúť proces kvasenia a so vzd. kameňa by nám mali pomaly vychádzať prvé bublinky CO2. Na noc ja CO2 nechávam v akváriu ale môžete ho odtiaľ vyberať - len si treba pripraviť aspoň 2L fľašu do ktorej na noc ponoríte hadičku so vzd. kameňom. Ak by sme ju nechali len tak "navoľno", tak by nám do rána všetok CO2 bez tlaku unikol. S dávkou kvasníc a cukru môžete experimentovať - čím viac cukru, tým viac bude produkovaný CO2 a zároveň náplň vydrží kratšiu dobu (mne jedna náplň v 1,5L fľaši vydrží asi 14 dní).
Co poviete ? |
|
|
lapaj |
ktosi tu písal, že postrikuje sódou celú rastlinu. ja som robil ph test jedlej sódy práškovej a lekárskej v tabletách a úroveň ph je vysoko zásaditá, pričom lekárska sóda je kus slabšia. tak by ma zaujímalo či to neblíži rastline, keďže dostáva dosť hustú ryžu v podobe zásaditého dažďa?
generátor co2 cukr+kvasinky+vodný filter vsvadlenka k+ |
|
|
tornado12 |
Původní příspěvek od lapaj
ktosi tu písal, že postrikuje sódou celú rastlinu. ja som robil ph test jedlej sódy práškovej a lekárskej v tabletách a úroveň ph je vysoko zásaditá, pričom lekárska sóda je kus slabšia. tak by ma zaujímalo či to neblíži rastline, keďže dostáva dosť hustú ryžu v podobe zásaditého dažďa?
generátor co2 cukr+kvasinky+vodný filter vsvadlenka k+ |
Nebylo soda jako sodová voda????
Myšleno jako čistá Voda sicená CO2.
Takto dělám já. kupuju vlastně čistý sifon za 4kč 1,5l a potom s ním zalívám.
Ale pouze hlínu. v hydru by se to prodražilo. když to já zalívám max 3 l týdně. |
|
|
lapaj |
Původní příspěvek od tornado12
Nebylo soda jako sodová voda????
Myšleno jako čistá Voda sicená CO2.
Takto dělám já. kupuju vlastně čistý sifon za 4kč 1,5l a potom s ním zalívám.
Ale pouze hlínu. v hydru by se to prodražilo. když to já zalívám max 3 l týdně. |
-ano bol to "sifón". kedysi sa to volaako prebublávalo cez vodu pomocou tých bombičiek takže vlastne to je ten istý princíp. keď to takto polievaš, nerobí to haluze s PH vody? |
|
|
tornado12 |
-ano bol to "sifón". kedysi sa to volaako prebublávalo cez vodu pomocou tých bombičiek takže vlastne to je ten istý princíp. keď to takto polievaš, nerobí to haluze s PH vody? |
jedu v hlíně.
PH a EC neměříl.
Přidávám vždy 1ml 30%peroxidu / 1l vody
A další hnojky, phitamin atd do jednoho apotom haliju.
kytky mě neukazujé žádnou chudobu na víživě a PH fakt nemám páru.
CO2 snižuje do kysela a peroxid zase do zasadita.
Když kytka ukáže že ji chybý živyny nebo přeliju tak prostě buď nezalinju nedo dodám hnojky.
používám royalty mix a do 3-4 týdnů vůbec nehnojím a potom střídmě začínám.
Pouze podle návodu na hnojkách. ( alga plagron ) většinou jenom květ.
A mám to namíchané s kokosem s trichodermou. |
|
|
lapaj |
jedu v hlíně.
PH a EC neměříl.
Přidávám vždy 1ml 30%peroxidu / 1l vody
A další hnojky, phitamin atd do jednoho apotom haliju.
kytky mě neukazujé žádnou chudobu na víživě a PH fakt nemám páru.
CO2 snižuje do kysela a peroxid zase do zasadita.
Když kytka ukáže že ji chybý živyny nebo přeliju tak prostě buď nezalinju nedo dodám hnojky.
používám royalty mix a do 3-4 týdnů vůbec nehnojím a potom střídmě začínám.
Pouze podle návodu na hnojkách. ( alga plagron ) většinou jenom květ.
A mám to namíchané s kokosem s trichodermou. |
Tento spôsob starostlivosti aplikujem aj ja, len toho peroxidu dávam trochu viac na 2L asi 10ml. Podla tvojho príkladu to ale znížim na menšiu koncentráciu. Pestujem v zemi, dodávam od plargonu Alga-grow. -k phitaminu (ten je proti stresu?)
Skúšal som aj výrobu CO2 ocot+jedla soda reakcia trvala asi 30s pri 1 tablete, cez minutu pri 3 tabletach vhodenych do octu, pricom sa vyrobilo asi dost CO2 -boli vidiet jeho oblaciky. |
|
|
lapaj |
tie tablety poznám, mne išlo ale čisto o experiment s výrobou co2-teoreticky ak to má niekto v skrinke pri posteli dostatok ho nadýcha pokial má svetlo v noci pri "dennej fáze" netreba vtedy umelo vyrábať tento skleníkový plyn. co2 by som naisto ale odporúčil tým, ktorí chcú mať pekné hrubé stromčeky. |
|
|
lapaj |
experimentoval niekto s vodou obohatenou o síru? |
|
|
tornado12 |
Tento spôsob starostlivosti aplikujem aj ja, len toho peroxidu dávam trochu viac na 2L asi 10ml. Podla tvojho príkladu to ale znížim na menšiu koncentráciu. Pestujem v zemi, dodávam od plargonu Alga-grow. -k phitaminu (ten je proti stresu?)
Skúšal som aj výrobu CO2 ocot+jedla soda reakcia trvala asi 30s pri 1 tablete, cez minutu pri 3 tabletach vhodenych do octu, pricom sa vyrobilo asi dost CO2 -boli vidiet jeho oblaciky. |
Phitamin má mineráli, stopové prvky, a hlavně hormony.
Vytvoří ochranou vrstu a celkově to prospěje. Mám s ním strašně dobrou zkušenost. Nemíchám si to a postříkám 1x týdně nebo po sestříhání řízků.
Až sou kytky mokré i zespodu tak to rovnoměrně rozleju do květináčů. |
|
|
lapaj |
Phitamin má mineráli, stopové prvky, a hlavně hormony.
Vytvoří ochranou vrstu a celkově to prospěje. Mám s ním strašně dobrou zkušenost. Nemíchám si to a postříkám 1x týdně nebo po sestříhání řízků.
Až sou kytky mokré i zespodu tak to rovnoměrně rozleju do květináčů. |
kvetom človek dá viac ako sebe. zdravé rastliny = zdravý užívateľ. |
|
|
Timer |
Já jsem v poslední době narazil na tuhle věcičku a odtý doby jenom hledám podobný nebo stejný mechanizmus za minimální částku. Co si o tom myslíte? Btw už to tu bylo řešený-jako výroba hořením |
|
|
|
dík za zajímavý téma moc mě to nitro zajíma...:)pokud jsem tomu s těma kvasinkama dobře rozuměl tak mam vzít dvoulitrovou flašku nalít do ní půl litru vody..vysipat dávku těch kvasinek což bude zřejmě jeden ten pytlík(je jeden pytlík úměrný půl litru vody?)přidat 3lžíce cukru.. uskladnit mimo skřín někde do tmy...natáhnout z flašky nějakou PVC hadičku dejme tomu doprostřed mezi čtyři květináče aby hadička čouhala cca 1cm nad povrchem květináče aby se Co2 rovnoměrně rozptylovalo samo tlakem pomalu e uvolnovaného plynu? udělalbych to takhle správně? |
|
|
Dragan |
Tu hadicku by som namontoval k ofuku,ze by pekne rozfukalo co2 na rastlinky |
|
|
|
Dragan...myslíš že z jedné 2l láhve a pytlíku kvasnic bude dostatek co2 na to aby to rostlinky stihli pobrat kdyz jej budu rozptylovat sílou toho větráku? bude to mít ůbec nejaký smysl? |
|
|
Dragan |
Ja ked som planoval stavbu boxu,tak som pocital s 2-3 flasami kvasnic ,je to lacne a preco to nevyuzit |
|
|
Pioneer001 |
proste a jednoduse mam vedle ledek zavesenej kbelik kilo cukru kostka kvasnic :D a docukrovavam :) ale tak kdyz uz si pestovat i chlast :D asi flaknu aspon 10l kvasinek :D misto drozdi :D |
|
|
Mard |
Původní příspěvek od Pioneer001
proste a jednoduse mam vedle ledek zavesenej kbelik kilo cukru kostka kvasnic :D a docukrovavam :) ale tak kdyz uz si pestovat i chlast :D asi flaknu aspon 10l kvasinek :D misto drozdi :D |
Dneska jsou už vypěstěný prima kvasinky co přežijí i 25% obsahu alkoholu. Takže je z toho celkem pěkný dryják. Prodávají kvasinky "whisky", "vodka" či "rum", ale spíše mám pocit že to je o nějakých příměsech do cukrového roztoku. |
|
|
frek |
Zajímavý téma... Teď jsem si to celý pročetl, porozdával karmy a pak čumim že to je starý 15 let. :D
Ale určitě ten ocet s jedlou sodou zkusim na jaře na předpěst. Chemie mě baví a kytky taky, tak uvidíme.... |
|
|
schutzesan |
Původní příspěvek od frek
Zajímavý téma... Teď jsem si to celý pročetl, porozdával karmy a pak čumim že to je starý 15 let. :D
Ale určitě ten ocet s jedlou sodou zkusim na jaře na předpěst. Chemie mě baví a kytky taky, tak uvidíme.... |
Uz jsi to vyzkousel? A jak to vyslo? Taky premyslim ze bych to vyzkousel pri svem prvnim pestu... |
|
|
frek |
Ještě ne... Jak jsem psal, sázet budu na jaře, tedy v dubnu. |
|
|
Pioneer001 |
fuuuj ta cena :D barel cukr drozdi ..............
barel 5l... vydrzi furt 25kc balena voda
voda 35C 5 kc
drozdi 5kc ks....
cukr (v akci 12,5) kg ;) |
|
|
Kalli |
Říkám, našel jsem někde levnější mnohem, ale nevím kde. :D
A tak je to levnější jak bomba s ventilem :D aspoň poslouží jako námět. :D
Zajímalo by mě co je uvnitř, že jim to vydrží 6 měsíců. |
|
|
Pioneer001 |
6 mesicu vazne neverim D: :D jeste by to slo ze zucheho ledu |
|
|
Kalli |
Hele a co šumáky? :D |
|
|
MocnyOkurek |
Na principu sumaku imo pracuje co2 tableta od nomercy. Dycky jak to hodim do hydro nadrze tak to bubla jako klasicky sumak do vody a k piti. Ale osobne si myslim ze to nema prinos a vyhodil sem 400kc |
|
|
Kalli |
A co ty tablety taky nějak korigovat, jako kvasnice pomocí nějaké uzavřené nádoby s rozvedenými hadičkami? |
|
|
MocnyOkurek |
V navodu pisou ze jedna tableta je na 4-6 hodin. Pro hydro se ma normalne fouknout do nadrze. Ja predpokladam ze to obohacuje tu vodu v nadrzi. Neco jako kdyz si udelsa doma sodovku. Ale prave si muyslim ze to nema vliv. Rozhodne ne tak jako bomba, vypnuti odtahu 2min co2 a pak sup zase secko zapnout. |
|
|
Pioneer001 |
kazdopadne rostlina prijma CO2 havne listama :) |
|
|
Mard |
Původní příspěvek od MocnyOkurek
V navodu pisou ze jedna tableta je na 4-6 hodin. Pro hydro se ma normalne fouknout do nadrze. Ja predpokladam ze to obohacuje tu vodu v nadrzi. Neco jako kdyz si udelsa doma sodovku. Ale prave si muyslim ze to nema vliv. Rozhodne ne tak jako bomba, vypnuti odtahu 2min co2 a pak sup zase secko zapnout. |
No dost bych se obával že CO2 ve vodě skutečně vytvoří sodovku, tedy kyselinu. Tím srazí pH na hodnoty pro nás velmi nevhodné :-( |
|
|
MocnyOkurek |
PH je v klidu. Merim kazdej den a vzdy ej tam neco mezi 5.6-5.8. Ale podle toho jak se PH drzi bych i veril ze to snizuje zvysovani PH ale rozhodne to samo nesnizuje. ta tabletka je mala. Zhruba jako nehet :). Pro 70litrovou nadrz jako bys tam naplival. |
|
|
Mr.X |
Zdravím mám po bokach skříně pc větráky co vhání vzduch do vnitř ve vísce 50cm od podlahy.. Takže co kdybych ke každému větráčku dal flašku s hadičkou k větráku a to co2 tam vhanel pomocí těch větráku.. Bude to fungovat? |
|
|
Pioneer001 |
bude ale vetraky se ti slepi :) |
|
|
Mr.X |
Tak to nic :D takhle sem řád že sem na idealni teplotě a to se sakra snažím :D nevím jak to udělam v létě.. Uvime no.. |
|
|
dmtart |
...a co takhle oxid uhelnatý...bože to se mi snad zdá..arolampu do skříně...chlapi přemejšlejte!! |
|
|
skoroduchodce |
pred cca. 1 mesicem jsem delal pokus s kvasnicema a cukrem, do boxu jsem dal cooltubu ( pripravenou na leto) a nechal v boxu vzduch pouze cirkulovat, box jsem vetral 2x denne. pouzil jsem 2 PETky , 2 baleni kvasnic a 24 lzic cukru. pro predstavu o mnozstvi vytvoreneho co2 jsem na petku nasadil balonek a po cca. 4 hodinach hrozil balonek prasknutim. pres noc jsem strkal petky s kvasnicema za okno do zimy, cimz se bez tepla proces kvaseni zastavil.krome neprijemneho zapachu a plisne na substratu sem nezaznamenal zadny rozdil oproti prirustku bez pridavaneho Co2. pochybuju,ze bych chtel nekdy inhalovat neco s prichuti kvasnic, tedy kvasnice za me ne!!! |
|
|
TommyH |
Rád bych tohle tema oživil protože o CO2 docela uvažuji. Mám uzavřenou, utěsněnou místnost 3x1m a v ní 80x80 box. Chystám se na 200w ledky + naplnit a uzavřít místnost CO2. Myslíte že to stěny uchladi? Odvlhčovač samozřejmostí...
A celkově rád bych se zeptal je tu někdo kdo má zkušenosti s pěstováním pod CO2? |
|
|
Bucket |
Ahoj! Taky bych rád toto téma rozjel.. O Co2 taky uvažuji a rád bych tu nejlepší variantu tudíž lahev s el. dávkovačem. Co jsem teda zatím našel.
Na growshopech se prodávají kompletní kity s bombou nebo bez.. ceny začínají na 5000kč. Dál jsem začal hledat na jinde.. . cena většinou kolem 3500. viz:
Dávkovač 1
Taky jsem zabrouzdal k číňanovi, ten tyto kity prodává od 800kč výš. záleží na tom jaký přesně. např zde sada za 1500kč.:
Dávkovač 2
Já bych měl dotaz zda-li to zde někdo používá popř. jestli si to doma někdo poskládal sám? Pokud ano, byl by dotyčný schopný sepsat seznam součástek a nějaký zjednodušený návod? Díky za příspěvky. :) |
|
|
TommyH |
Láhev seženeš na bazosi za pár korun... Hlava s elmag. Ventilem se dá sehnat třeba na Aliexpress tuším kolem 800 nová. Pak ještě musíš sehnat měřič CO2 který v Česku stojí nejlevnější cca 4000,-. Dá se ovšem zase sehnat z Ali za 1000,-. No a v poslední řadě nějaké spínací hodiny. Pak zalezes do místnosti s boxem pustíš opatrně CO2 a zmeris za jak dlouho bude v místnosti cca 1500ppm. Čas si zapises. A budeš čekat v místnosti dokud nebude hodnota cca 1200ppm opět si čas zapises. Tyto hodnoty jsou pro člověka bezpečné, neudusis se. Ale bylo by dobré kdyby tě někdo pro jistotu hlídal. Tyto hodnoty pak nastavit na spínacích hodinách. Snad nemusím vysvětlovat jak. Takhle se to dá zautomatizovat pokud nechceš kupovat dávkovač za cca 30tis.
Samozřejmě předpoklad je že pěstujeme pod LED (nízká teplota) nebo cooltube. V uzavřené utěsněné místnosti, jinak ti CO2 půjde okamžitě pryč a nevyplatí se to. |
|
|
|
|