Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Jak napojit více větráků - Klikni zde pro originální téma
ganjafarmerbomber
spojis cerveny draty a cerny draty a napojis to na adapter :) jak jednoduche :) :)
STAXSOS
No jo je to fakt jednoduche ale při většim počtu třeba 5 větračku bych se koukl i na spotřebu neni nic jednoduššiho otpalit trafo
GanjaHarvester
LoL sem v tom amatér kde seženu ten adaptér a kolik stojí a jak vypadá ???
mydena
To GanjaHarvester:Seženeš ho třeba ve stánku u větnamců nevím přesně,ale tak za 250Kč.Je to usměrněné trafo,vesměs krabička s vidličkou do zásuvky a vedou z ní dva dráty,nebo dvojlinka.Vyrábějí se nastaviteklé,nebo již pevně nastavené.
lordWilliam
Než u větnamců je lepší levnější kouknou se na nedis.cz a tam mají zdoj s volitelným napětím (1,5 -12v) 500 mA za 79kč a to si mylím že je dostačujcí a pokud ne tak mají docela výběr.
Ještě poznámka k zapojení dá se zapojit sériově a paralerně .
Sériově to je zapojevý za sebou: červenej drát spojíš s černým na druhým větráku atd. pak se ale výkon dělí (dyž máš 12v a 3 větráky tak na jeden přijde 4v) a parlerně je že spojíš všechny černý a všechny červený do sebe pak odebírají všechny stejně.
mydena
Ovšem při DC 12V do série bych je nezapojoval,jelikož by nepracovaly ani na poloviční výkon./zda-li by se při tomto zapojení vůbec rozběhly/:(
lordWilliam
No rozběhly by se ale ...
Jen jsem chtěl demostrovat princip.
Kdyby těch větráků bylo tak 15 tak by se to dalo napojit na 220V a ušetřilo byse za trafo :-°) (odzkošeno ale pro brutální výkon a hluk jsem se vrátil k trafu)
THC-Tea-Team
lordWilliam : s těma 15 bych to neriskoval. Nebo tam alespon hodil jiny draty, ty dratky jsou staveny na 12V a ne na 250V. Pri delsim
zatizeni se to může spalit. Boris
lordWilliam
Nejde o to na kolik V jsou stavěný, např el. ohradník má 10 000V a vydží to i 0,5mm dráty. Je to hlavě o tom kolik tam proudí ampér.
PS nejsem elektrikář tak mě dyž tak opravte :-°)
Locki23
Pouzij paralelni zapojeni pomoci cokolady. Ja to tak mam ke vsi spokojenosti. Koupil jsem cokoladu(tu elektrikarskou :) ). Dejme tomu, ze ma deset paru sroubku, cili je na 5 paru dratu z kazdy strany. Na jedny strane vyuzijes prvni par k pripojeni trafa. Kratkejma oblouckama dratu propojis tuhle stranu tak, ze spojis diry 1(dejme tomu, ze tam mas +V z trafa), 3, 5, 7, 9 a diry 2, 4, 6, 8, 10...coz je jednoduchy a doufam jasny, jak facka. Na druhy strane mas pet paru dir pro vetraky. Cokolada je lepsi v tom, ze kdyz potrebujes nekterej vetrak oddelat, nebo odstavit z provozu, je to narozdil od smotance vsech dratu jednodussi a predevsim neomezene opakovatelny. Jo a taky to zapojeni pak trochu vypada. :)

Jaky trafo koupit zjistis tak, ze se podivas na dva parametry outputu - proud a napeti. Vetraky mas na 12 V a protoze zapojujes paralelne, logicky koupis trafo nekde okolo 12 V. Pak si secti prikon vsech vetraku, ktery na to chces navesit(u PC vetraku je to vetsinou napsany na ty nalepce na "rotoru" vrtule a pohybuje se to podle vykonu vetraku od 0,1 A do cca 0,35 A ... silnejsi jsou vyjimka) a podle toho zvol trafo s primerenym vystupnim proudem. Radeji at ma trafo o neco vic...at se to toci. :)

Levny trafa, ktery budes predpokladam kupovat jsou nestabilizovany, takze cim mensi odber proudu na nich je, tim vetsi je na nich napeti. V idealnim pripade maji uvedeny vystupni napeti pri tom max. odberu proudu, kterej je na nich uvedenej. Hlavu si s tim ale moc lamat nemusis, PC netraky docela vydrzi.

Konkretni pripad me pestirny(paralelni zapojeni pres cokoladu, presne jak jsem psal):

Trafo output 13,5 V / 1,5A nestabilizovany.

Vetraku 5, celkovej odber cca 1 A.

Kdyz zmerim napeti pri provozu, je nekde kolem 18V.

Takze jasne vydis, ze trafo je silnejsi a proto se to vyrazne vic toci. Tohle pretizeni vetraky vydrzi prakticky bez omezeni zivotnosti(nektery z nich pouzivam uz roky).

Kdyz si koupis nastavitelny trafo od 1,5 do 12 V s lehce naddimenzovanym proudovym vystupem, muzes si s vetranim delat co chces. Na zaver upozornuju, ze nejsem elektrikar a pisu jen z dlouhodoby praxe...pracuju s pocitacema, takze k vetrani nepouzivam nic jinyho, nez vetraky z PC...mam je zadarmo.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma