Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Outdoor Pěstování

Stránky: [1] 2 3 4 5 
Listy ostříhat či neostříhat , Stříhání listů ?? - Klikni zde pro originální téma
Marcus
Myslíte si, že je lepší ostříhat listy, když kytka kvete? Nemyslím všechny, samozřejmě. Řekl bych, že nejlepší bude ostříhat spodní high listy. Ale hlavně by mne zajímalo, jestli ofikat ty, který rostou u novejch větví? Někde jsem četl, že malý listy podporujou růst bočních větví a velký ho brzděj, ale kdo ví, co je na tom pravdy?
sativa
nekdo tu psal, ze se maj ostrihat asi tak 14 dni pred sklizni, ale ja sem je uz ostrihal mesic a pul pred sklizni a kytka se mi libi, jeste ji asi ostiham tak tyden pred sklizni a uvarim si z toho mliko, tak bych to videl ja
kerry
no,minulej rok sem ostříhal listy pod palicema a šlo to strašně brutálně do palic-možná to byla náhoda,ale zkusim to i tenhle rok..zatim sem ostříhal dvě z dvaceti a ty už maj pěkný pálky,zatímco těch zbylých 18 sotva kvete
sativa
neco na tom pravdy bude
Marcus
Udělal jsem pokus: kytky již týden kvetou, tak jsem jim u některých větví ostříhal listy a u některých ne. Výsledkem bylo, že větve zbavené listů(ne všech samozřejmě) začali růst o obalovat se palicemi mnohem rychleji, než jejich listnaté kolegyně.
Proto si myslím: stříhat!
Živinami obsaženými v listech bych se taky netrápil, dostatečně pohnojená kytka si je vytáhne z půdy.
Kytky jsou mnohem prosvětlenější a nemusí zbytečně vyživovat listy, které dle mého už v květu nepotřebuje.
Ropak
Na tuto, stejně jako na všechny otázky, které mě napadnou v souvislosti s pěstováním se snažím odpovídat v souladu s přírodou. Proč by tam ty listy rostly, kdyby je ta kytka nepotřebovala. Jsou to její plíce a žaludek. Nebráním se ostřihávání listů např. z důvodů světla (indoor), nebo prostoru. Ve svých začátcích jsem pořád dělal nějaké pokusy a myslím si, že to kytičkám spíše ublížilo. Nejlepší je nechat je pěkně růst v klidu, zaštípávat tak akorát a snažit se co nejvíce přiblížit ideálním podmínkám v přírodě...
hihi
Takze: Dr. Smokalot mÁ sice pravdu, ale ty listy tu víc škodí, než pomáhají a to z důvodu toho, že přece nechceme mít kytku, která má na konci hezký šišky a uprostřed nic, protože se tam nemohlo dostat slunko.
Souhlasím s Marcusem, v květu už kytka nepotřebuje vůbec velký listy, a ani ty který jsou po větvičkama, který maj už tak 3-5cm. Jsou to sice zásobárny podrůstků, ale víc se jim udělá líp (těm kytkám) když ve finální fázi, která je tak 1,5-2 měsíce před sklizní, začnem ostříhávat od největších listů-prvně z důvodu slunka a zhuštění uvnitř rostliny a potom viz níž. Taky z důvodu toho, že tam bude větší vzdušnost v té rostlině-tudíž míň plísně. Dle mých 5 letých zkušeností, je stříhat velký listy jedině dobře. A ve fóliovníku velice potřebné-kytky outdoor, to zase tak nepotřebujou, ale velice jim to prospěje a posledních 14 dní bych oholil všechny listy, jednak z důvodu, že všechny živiny půjdou do palic a nikam jinam a taky proto, že až sklidíš, nemáš tolik práce s ostříháváním listů, líp se to dělá na rostlé kytce. Prostě prostříhávat prostříhávat a prostříhávat, je to strašná práce, ale potřebná a moc potřebná.
Ale na druhou stranu, pokud to neuděláš, tak to taky nevadí, je to plevel a ten se s tím vyrovná. Jde hlavně o to slunko, no a vedlejší efekt je ten, že když už není co hulit, takse dá dobře vařit :)
Mějte se good
Zdarec
hihi
Dr. Smokalot:
to neva, že se neshodnem, ale vyměníme zkušenosti. Pozor, jen Tě upozorním na jistou věc, pokud Ti "zlistnatí přímo palice", ne, že se udělá víc lístků na palicích, který nejsou jejich součástí, tak to nemusí být daný tím, že jsi prostříhal listy, ale tím, že ty kytky rostou ve vlhčím prostředí, všimni si toho a porovnej to s kytkama, který dozrávají a rostou na suchu.
Jsem rád, že se bavím s někým, kterej ví oč jde. Pěstuju taky 7 let, ale ty první dva roky stály za prd. :) Jinak palice se víc olistnatí (tzn. udělá na sobě víc lístků, který potom otrháš a nejsou samotnou součástí palice), ale to je logický a na tom místě kde je to potřeba, přímo u palic (takhle se ta živina dostane až k té palici a nezachytí se někde v listu u stonku<pouze domněnka, tady to v závorce), protože musí nějak dělat fotosyntézu, a když ostříháš velký listy tak musí někde, v menší míře dorůst jiný. Ovšem stejně ta kytka dá nejvíc do palic. Zvýšení počtu a objemu palic uvnitř jsem docílil právě tím prosvětlením, jak při outdooru, tak při fóliovníku. Pro mě taky není důvod, ostříhat kytce listy na vaření (včera jsem vškubl dva samce u známýho), ale bylo to myšlený, že když už to stříhám nebo vytrhnu samce, tak to nevyhodím. :)
Mějte se good
Zdarec
Plany_jablicko
Tak...díky za zajimavy počteničko...Doufam ze sem na nikoho nezapoměl s KARMOU...
Jen bych se chtěl zeptat...Su rozhodnutej listy ostríhat..Jen netusim jak to tak udelat nejlip...V jake asi tak vzdalenosti je ustrihavate? Hned u stonku nebo kousek od nej aby tam potom čouhali pahylky???
Sleepless
Jenom by me jeste zajimalo, kdyz uz ty listy ostriham, ale porad jeste kytku hnojim, tak nejsou nahodou ty listy taky plny hnojiva? Jenom abych pak nevaril nejakou chemii :(
Marcus
Planý_jablíčko: Listy stříhej nůžkama na nehty, nebo odřezávej žiletkou hned u stonku

Sleepless: Listy z hnojený kytky budou samozřejmě plný chemie, takže já osobně je vyhazuju, i když je to možná škoda. Mlíko si uvařím až ze sklizně, je to tak lepší.
sativa
listy podle me nejsou plny hnojiva, to bys potom mel celou kytku, vsechny listy a palice plny hnojiva amohl bys ji rovnou zahodit a to, ze ji prestanes 14 dni pred sklizni hnojit ji podle me to vsechno hnojivo nesebere
Janys
Souhlasím z "hihi" .
For "Marcus"-nechal bych to raději na těch nůžkách.
For "Plany Jablicko"-to je jedno kde to ufikneš, omo to asi za 5 dní i dříve zežloutne a když se ti to tam nelíbí, tak to můžeš oddělat-když to jde-a když si toho třeba nevšimneš,tak to po čase prostě uschne a větrem odpadne.Já osobně to ufiknuhned za tvořící se halouzkou nebo plodem, ale musí mít už lístečky a hlavně už musí jít vidět.kde se to ufikne brzo, halouzka neroste.Asi bych ti to musel ukázat.

Zkus to a uvidíš sám.

Hodně štěstí hade
Sleepless
Tak jak je to s tim hnojivem v listech a kytce vubec? Vsude tu ctu, ze je dobre vysadit hnojeni 14 dni pred sklizni, aby se kytka vycistila, tak jak? Ja tedy nevim, ale hnojivo snad pridavame do zalivky, takze to jde do hliny ne? A jsou to vlastne ziviny pro kytku, ktera si je taha pres koreny ... ale do jaky podoby se pak tyto latky premenej v kytce samotny? Muzeme proste jen tak rict, ze je ta kytka plna chemie? Zda se mi to nejaky divny ... ale fakt nevim a pro jistotu hnojit pred sklizni taky prestanu a ty listy co sejmu v prubehu hnojeni vyhodim ...
sativa
proste kytky nejsou plny hnojiva, je ho tam malo, jen vysad 14 dni pred tydnem hnojivo, at ho tam neni ani kousek a taky aby to nemelo po tom hnojivu hnusnou chut´
hihi
Sleepless:
vždycky jsem jedl pokrmy dělaný z hnojených kytek a nic mě z toho nebylo. Je taky možný, že je to tím, že používám Bio-algen s90, což je přírodní. Ale rozhodně bych to neřešil. Je to jedno, pokud nehnojíš něčím, co je pak z té kytky cítit (třeba slepičince) tak je to úplně jedno. Nic se Ti nestane, max. tak, kdyby jsi použil nějakej prostředek proti plísni, tak to už bych se mrkl do návodu co a jak, ale přece jabka který jíš a okurky atd jsou taky hnojený, ale akorát o tom nevíš. Nikdy jsem s tímhle neměl problém. Takže je to v pohodě. A myslím, že rozdíl mezi tím, jestli děláš jídlo před sklizní z listů a nebo po sklizni z listů a palic, není žádnej :) Já bych hlavně posledních pár dní, až 14-dní zalíval velice sporadicky, což znamená, že skoro nehnojíš. Ale doopravdy bych neřešil, jestli je kytka plná hnojiva nebo ne.

Listy bych zastřihl 1-2cm od stonku, hezky to zaschne a potom to jen zlehka odšprtneš prstem, nebo to samo upadne.

Mějte se good
Zdarec
Marcus
K čemu je dobrý ustříhnout list 1-2 cm od stonku, nechat ten pahýl zaschnout a potom odšprtnout, jak píšeš? To jako jen tak ze srandy?
Sleepless
hihi: jo taky sem mel ten pocit, ze by to melo byt s tim hnojivem v poho, ale nebyl sem si jistej ... takze dik za ujasneni. Kazdopadne by me taky zajimalo, proc ty listy strihas tak daleko od stonku? Je vubec nutny to primo strihat? Ja osobne to vzdycky utrhnu tak, ze chytim ten list primo u stonku a trhem/tlakem dolu ho proste ustipnu bez nejmensich problemu ... tak nevim.
hihi
Marcus: je prakticky jedno, kde ten list ustřihneš, jen je to takhle daleko rychlejší, když nemusíš přesně trefovat místo u stonku. A víš taky, že jediný do čeho střihneš je list.
Sleepless: není nutný to stříhat, ale přijde mi to rychlejší a může se taky stát, že zatrhneš ten list do stonku (takový ty vlákna, který sou pevnější a tím trhem je neoddělíš), ale prakticky je to jedno, takhle mi to přijde šetrnější a jistější a nejrychlejší jak to jde nůžkama (amozřejmě je nejrychlejší to odtrhávání, ale občas ne tak šetrný). Ono když máš stříhat víc kytek, tak je jakýkoliv urychlení dobrý.

Mějte se good
Zdarec
Sleepless
Jo jasne mas recht, ze pri tech tvejch padesati kytkach to jde tema nuzkama jako po masle :) A s tim utzenim toho listu i s vlaknem ze stonku je to taky jasny, kazdopadne nemam zase tolik kyticek a naucil sem se to skubat tak, aby se mi to nestavalo ... takze pohodicka i bez nuzek.
Ted uz schovavam kazdej listecek a nemuzu se dockat na mlicko :p:!
KLKOV
Vůbec se neboj vařit mlíčko z hnojenejch kytek já jsem vařil mlíko i bramboráčky jedině z nich a chutí i účinkama si je nemůžu vynachválit takže Dobrou chuť
Dandy
Po přečtrní všech příspěvků jsem se rozhod, že si vemu od každýho něco. Prostřihávat listy budu jen velký a vždy tam nějaký nechám a stim prostřiháváním začnu 2 měsíce před sklizní. Nevim jestli je ale dobrej nápad 14 dní před sklizní osříhat všechno, protže ta kytka pak nemůže provádět fotosyntézu a tak se musí odklonit od cpaní energie do palic na to že musí vytvořit někde nějaký jiný listy a to nejspíš na palicích, protože ny ty velký už nemá sílu. Ještě jedna věc, která se toho taky týká a jde o sušení, při sklizni to vyškubnete s kořenama nebo bez? Pak to necháte sušit s listama nebo je voholíte všechny a sušíte jen stonky s palicema a ty listy sušite jinde? a ty miny lístečky na palicích vostříháte před nebo po sušení nebo je tam necháte nafurt i na kouření?
prenda
Do ty doby nez jsem spatril prvni bliznicky , tak sem vubec nic nestrihal . Pak jsem ustrihl nejvetsi megalisty (tam kde jsem udelal zastipek ,ty listy mely i se stopkou asi 20 cm bez stopky asi 14 cm ) chvili sem to nechal , az se na vrcholku vytvorily asi 2cm palicky a pak jsem kytku (chudaka) razantne zkrouhnul asi na 30% puvodnich listku . Nechal sem jenom listky na vrchnich vetvich , u palicek a na bocnich vetvich sem jich nechal jenom par . U vetvicek 3 radu sem je nechal vsechny .
Vypada to ze palice docela rychle lezou na svetlo.

Bye
sodik
Můj názor....

Listy stříhat či ne????

Podle mě když je ustřihneme listy hodně brzo, v květu, tak kytka pak vydává zbytčně mnoho energie, do toho aby vyrostly nové listy, a né do toho aby šla do palic...

Ale já jsem teď v situaci kdy mi začaly hnít kořeny(23. den květu), a tak počkám, stejnak mi ty listy opadnou samy, a musím kytky nechat proschnout, ale bude to ok, vždyť kytky jsou silné a veřím v jejích nesmyrtelnost ( jenom někdy) Ať to výjde čaf. ALL
TheKeptn
Muj nazor je : ostrihavat , ma to par vyhod, 1. je to vyhodny matros na nejake pochutiny co z toho jdou uvarit , 2. Po prostrihani vsech velkych listu se mi uplne brutalne zacali vylejzat dolni palicky , coz jsem opravdu necekal s za 3. Se tim da docela prijemne zabavit a pohrat s kytkama a kdyz neni co delat tak je jakakoliv cinnost vitana.

Zdar
sodik
Jo tak to s tebou uplně souhlasím.. :-)
virus
jo...pryc s listama ale az tak 6-15 dni pred sklizni:)pak se daj udelat kolacky,mliko...a nejen to:):)
MUT
ahoj
můj názo je nejblíž Dandymu. Prostě jako správní pěstitelé musíme chytit ten správnej fel(cit), vcítit se do kytky, pak jí neublížíme, ale pomůžeme......zapojit mozek mnohdy stačí, ale zapojit mozek i duši vede k nejlepšímu řešení. Snad mi rozumíte :)

[Edited by mut on 15-11-2002 at 10:14 AM]
lubomier
ked strihat tak kde? ktoru cast rastliny? vrchne listy aby sa predralo "slnko" aj dole?
chosen one
Custe no já myslim že pro tu každou jedn u kterou jakoukoliv kytku prostě bych řek že pro to stříhání (at už je to stříhání, zalejvání hnojení nebo cokoliv jinýho prostě člověk musí mít cit, tu kytku musí znát, prostě musí beyt jeho kámoshka:-)))
Havro
No, ja jsem koupil tricet semen a vyrostlo mi z toho asi 18 kytek. Tak jsem je nechal trochu povyrust a nařízkoval je. řízky jsem zasadil na volné místo v kýblech a kytky ze semen začal často zaštipovat a trhat z nich skoro všechny listy. Celkem to zabrzdilo jejich další růst a řízky je v pohde dorostly. Takže si myslím že přílišné zastříhávání kytek a hlavně trhání horlivého množství listů vede k pozdějšímu pomalejšímu rů. Což ale třeba v mém případě nebylo vůbec na škodu. :D
fasmos
já bych je taky asi nestříhal,během růstu klidně trošku,ale potom ať jich je tam víc.....neni i tak kytička přece jen hezčí???

a i se to určitě projeví na velikosti palic(aspoň ve skříni jo)
ale venku podle mně aspon trochu jo......
zmrskank
mymu kamosovi asi tak mesic pred sklizni vohlodal celou kytku srnec-tagze zbyl jen stonek-sundal fsechny listy i palicky.kamos byl nasranej jaxvine ale ale dys tam prisel za tejdem kytka se zacala vobalovat a delat husty salamy.nakonec to byla jeho nejlepci kytka. tagze letos planuju ze as kyti nasadi palicky tak to fsechno sundam :)).
jan_nikodym
A kdy zacit s hnojenim venku?
MIXER
zmrskank: To je docela peknej napad, ale neni to uz trochu moc? kytka to nemusi prezit, a navic bude trvat dyl nez bude hotova...
zmrskank
to mikser ..wo kytku se neboj chlape ta vydrzi fuck hhhhhooooodne--pokud se treba nezatopi nebo neco takovyho,i kdys se ti kytka treba zlomi taxtejne doroste je to takovej nezmar. a s tim qetem-myslim ze to nevykvete pozdejs,nebo aspon o moc pozdejs. kytka nebere v obdobi gdy nema zadny listy a palicky silu a pak dys nasadi novy sisky tak kam myslis ze dou ty ziviny??:)) ..no jasne ...tagze myslim ze s tim qetem to nebude takovej problemos. letos mi naky kytky dozraly us na konci srpna,docela me to sralo protoze mohly este rust,chtel sem sklizet as v rijnu ale nema to cenu tam nechavat dys uz ta kytka proste nic neudela-krome tohio ze splesnivi.tagze negdy je lepci dys kytka zacne kwet pozdejc ale zato bujařeji(doba qetu je furt stejna ale dys ti kytky udelaj za tejden co jiny za tri tak podle toho ty palice vypadaj)jentak pro zajimavost ty palice meli15cm v prumeru :) a to je pekny cislo ne? :)
zmrskank
to jan nik,,. ja zacinom hnojit dys ma kyti asi tak 30 cm ale davam slabci koncentraci hnojiva ,potom ji postupne vic nakladam (kytka vydrzi fuck hooodne hnojiva dys ho pridavas postupne,ale paxe to odrazi v chuti no :( ) letos chci poprvy skusit hnojiva z growshopu i na rust i na kvet, drif sem hnojil slepicima hovnama a na kvet krystalon. po hovnech to jede do vejsky jaxwine ale nemas takovej zakla d pro palicky ale asi fuck nejlepci biohnojivo...si myslim,ale wo tom se tady pise na jinym threadu.
profesor
rozhodně velký listy, když jde kytka do květu, odstanit. Světlo se líp dostane k palicím. samozřejmě všeho smírou, kytka listy potřebuje k fotosyntéze
offfca
Ja to robim asi takto:
strihat ci nie:
striham postupne velke listy, ktore vychadzaju priamo zo zakladnej stony, + ostatne velke listy na hlavnych konaroch.
v case ked dozrieva rastlina tak sa snazim co najviac vystrihat vsetko, zabera to ale dost casu. Tak 1x do tyzdna ich chodim strihat. Zatial som nezistil, zeby im to skodilo & vyzera to fakt pekne ;-).

offfca
ARCHIBALD
Zdravím, jen krátký dotaz - měl jste někdo problémy se zdravím kytky v květu po ostříhání listů ?
zmrskank
Tak POzOOOR odpovim vam na vaši otazku :::udelal sem takovej pokus protoze me zajimalo jak to je s tim strihanim esi to pak dela veci palicky nebo jak to je. vybral sem si na svy kyti 2 stejny vetve- se stejne velkyma palickama.na jedny sem ostrihal fsechny listy a na druhy sem fsechny nechal. a vysledek?? ta co ma listy tak ma o dost vetsi palicky a ta co sem ju vostrihal ma takovy chaby. tagze z tutoho pokusu plyne ze moc nestrihat. ja striham listky jenom dy s nak brani slunicku aby proniklo k nize polozenym palickam. samozrejme se jedna o extremy a nejspis by z toho vylez jakysi kompromis mezi strihanim a nestrihanim
zmrskank
jo a ..pokus sem udelal asi pred 2 tejdnama tagze nemuzu posoudit dlouhodobejsi vysledky
lobotomi
cus,
diks za informacky, kdybych vedel jak na K+ uz rozdavam... klidne napiste, kam mam kliknout, nertad bych udelal K-
...listky co ostriham hazim kytce rvnou pod nohy, tead nohu :)
...chtel jsem se zaptat,... situace po trech patrech prvni zastrihnuti >pokus o fim nevysel>klasicky veco se dvema velkymy listy. Ja myslel, ze ji se necham pro to Vecko, at ho muze zivit, takze bych je poslal pod nohu?
....jak to dopadne s vetvickama bokovkama? Stoji vynos za to, abych je nechal nebo je to skoda energie pro ty hlavi?
DIKS
arbi
Hele a co takhle stříhat listy, ale ne celý ale jenom do půlky. necháte stonek a ty jednotlivýlístky ustříhnete v půlce. má to několik výhod... jednak to prosvětlíte, jednak se nezbavíte úplně listů, takže jima kytka i tak dál přijímá živiny a hlavně... když je zastříhnete takhle napůl... tak nezačnou růst nový listy takže se kytka nevysiluje a všechno jde do palic :pimp: :jumper: :crazy:
Lukas Machala
TO plany jablicko
Stříhat jen velký listy - tak aby jsi to nestříh hned u kytky. Osobně dávám cca 2ccm. Stejně to za pár dní uschne a upadne.
Kwjetoň
To je jasný - stříhat se musí. Řiďte se rozumem, pár listů nechte (kvůli fotosyntéze) a zbytek nemilosrdně TRHAT!!! nebo STŘÍHAT!!! nebo JINAK!!! a z listí VAŘIT!!! :devil:
THCjahoda
Hi hroweři!
Tak jsem dneska sklidil mojí první sklizeň (thanks TIME)!A listy jsem škubal!Vzal jsem všechny ty velký (sedmičetný) a nechal jsem jrnom ty lístky u palic (asi tak 14 před sklizní)!A v pohodě!
Tak se mějte a přeji dobrou sklizeň
kospo
Ahoj

mam dotaz. Kytka na obrazku je cca 3 tydny stara a 10cm vysoka. Je tak husta a kosata, ze som to este nevidel. Je to normalne? Mal by som ju trochu preriedit a zostrihnut???
Je to rizek z matky, v hydru.

nECH TO RASTIe
plastic
:afro:
po mejch skusenosti rikam listy oskubat hned pri prvnim naznaku kvetu a fakt to pomaha uplne obroste apal se fak dari cus plastic
jumpp
zdravim co ja vim a co sem si uz zazil tak listy striham myslim si nebo spekuluju o tom ze kdyz je ostrihate tak vlestne misto toho stoneku (ten hajzl co de vod listu) vyplni nase cilena hmota:D
..palkicky co se nevystrihujou mi pridou takovy spis listovy a neni tam tta hutnost a objemnost a vypahaji lepe vzhledove ja striham vlasten porad prosvetluju a tak podle miho se to vyplato jestli chcete kourin materialek dobrej na vuni a chuti a ne listovi :D zatim

..dit z kvalitni kyticky si z listicka uvaris uvarris mlicko a pak uz jen...o jak si skvostna ty moje kyticko:D:D:D hih ...uz nehulim:Dhih
indicky-konopi
urcite je dobry ostrihat ty prebytecne listy aspon tak 14 dni pred sklizni...ale ja bych vas chtel videt jak kazdy kytce voskubavate listy...to bych musel bejt pri mym mnozstvi prinejmensim blazen:)...me by to dozralo driv nez bych to stacil vostrihat:)...vemte si, ze ne kazdej pestuje 10 kytek, ale treba 50 či i vic...ja nez sem voskubal jednu kytku, tak mi to zabralo pres hodku a este by to trochu chtelo (samozrejme neni kytka jako kytka)...taxe chci zeptat vopravdu skubete kazdou kytku?:)
jumpp
zdravim indicky-konopi ja striham kazdou je to stejny jako by si ostrihal dcerku a ona mela jeste dve sestricky a ty by byly potom nastvany ze si je neostrihal taky:D a pak by zlobily a zlobily a zlobyli az by treba ani nebyly,:D hej to je blbost co moc hulim
jo je jasny ze kdyz mas pole na kterym je 50ks kyticek ke vsem se nedostanes ale na co tolik nevim rekl bych zbytecna starost TOLIK jestli chapes neni dulezita kvantita ale kvalita toho se ridim proto striham kazdou zatim jp
420kotliik
strihat to do pulky mi prijde jako blbost....ten list stejne pak odumre a kytka akorat vydava energii aby ho zachranila ( cetl jsem v jednej knize ze listy by se meli strihat jakmile zacnou zloutnout protoze kyka vynalozi spoustu zbytecne energie aby je zachranila coz se ji stejne nepovede)...a to uz vubec neberu v uvahu estetiicky faktor :)
Sinuhet
Ja jsem cetl v jine knize, ze zluty list je zasobarnou cukru a v metabolismu rostliny ma svou ulohu. A listy do pulky striham pri rizkovani a ony neodumrou.
kamil
zdravim
mam zdravej rozum, tak listy nestříham. Vycházím z dlouhodobých zkušeností. Jak píš Sinuhet, list je zásobárna látek a když žloutne odevzdává nahromaděnou energii do vyšších pater. Takže, když to stříhnu, vezmu jí látky co musí schánět jinde. Já osobně stříhám až po sklizni kvůli sušení. Jo jestli jste se nevšimli, tak po zžloutnutí list sám odpadne
osvald
cest panove mam dotaz, jak casto prostrihujete listy a nebo jestli je strihate uplne nejakej cas pred sklizni.Dekuji predem za radu
Janxu
jo tak kamo, o tom je tady miliony threadu. par dni pred sklizni ostriham vsechny listy a dal si to najdi sam. cti
to a pak se teprve ptej.
peace
HALUZAK
Myslíte že ked ostrihám listy ako píšete rastlina je potom ochudobnená o živiny tak to nemá vplyv na silu rastliny???
jumper
pestuju uz nakou dobu a zastavam nazor ze listy by se strihat nemely, kytce tim vlastne ublizujes a neni pravda ze u ostrihanych kytek jsou palice nejak vyrazne lepsi,navic kytka uz vubec nevypada jak kytka spis naka opelichana kopriva,a taky nema cim prijimat ziviny a nefunguje fotosynteza.... ja vzdycky odstipnu jenom ty zazloutle nebo nezdrave, ale ty co jsou pekne zelene neni duvod strihat, navic z toho vzdy uvarime taaaaakove dobrutky :-) peace @ grow
HALUZAK
nemyslite si že ked sa ostrihajú listy ide viac THC do šišiek a učinky su potom silnejšie???Fakt by ma to zaujimalo lebo nemam nato nejaku rozumnu odpoved...
osvald
cau panove.ja je ostrihal a myslim ze se rust dost zpomalil.tak si myslim rozume prostrihavat a pak ostrihat pri sklizni. ostrihal sem je asi 50 den kvetu.a mam taky dotas,dozravaji kytky kdyz zacnete flusing(nevim jak se to pise)
HALUZAK
Nikto mi tu ešte neodpovedal nato že či si nemyslíte že ked ostriham listy či nepôjde viac THC do šišiek???
Sinuhet
THC neslouzi pro vyzivu listu. Ale kdyz je ostrihas zpusobis minimalne dve protichudne veci. Omezi plochu ve ktere probiha fotosynteza, tedy jakoby zpomalis metabolismus rostliny. A zaroven usetris kytce "starosti" s vyzivou tech listu. Takze konecny vysledek zalezi dost na tom ktere listy ostrihas, apod. Kdyz ostrihas listy, ktere jsou ve stinu, tak mozna prevazi kladny efekt a kytka bude moct venovat vice energie palicim. Jsou tu o tom vecne hadky. Zda strihat nebo nestrihat. Zatim nikdo nebyl ochoten udelat pokus se dvema stejnyma kytkama pod stejnym svetlem, kdy jedne by listy strihal a druhe ne. Takze nevime.
HALUZAK
Sinuhet: Si ma nepochopil som myslel to že listy majú tiež určity obsah THC tak že ked ostriham niektoré tie listy či nepôjde THC namiesto listov do šišiek???
Sinuhet
Myslim si, ze takto to nefunguje. To by predpokladalo, ze kytka dostane pridelenou davku THC kterou musi celou pouzit. A kdyz ji seberes listy pouzije ji do palic. Ono to bude slozitejsi. V konecnem dusledku to muze zvysit obsah thc v palicich, ale myslim si, ze ne tim mechanismem, ktery popisujes. Ale stejne jako predchozi prispevek musim i tento ukoncit slovem nevim. :-)
enzo
ja si myslim ze prava je taka stredna cesta. ziadne extremy, aspon ja to tak robim. s rozumom ich ostrihat, aby bolo dost listov na fotosyntezu ale zaroven aby si aj usetril rastlinke nejaku tu energiu ktoru by do nich davala. musim sa vsak priznat ze som este nerobil tieto dva extremy naraz (ostrihat celkom a neostrihat vobec), takze neviem bohuzial posudit ucinky :( Myslim si vsak ze je individualne u kazdej rastlinky a vplyva na to aj mnoho externych faktorov...takze aj ked niekto takito test urobi, zovseobecnovat to na vsetky rastlinky bude chyba.
enzo
Kwjetoň
diskutovat o tom je celkem zbytečný, gdyš to stejně každej dělá po svým způsobu, kerej je prostě nejlepčí...:sun:
asi jako stříhat jo, ale decent, a před sklizní dost a po sklizni taky...
tak asi tak...:)

:afro:
finch
souhlasim se Sleeplessem , hnojiwo bych neresil pri konzumaci !!!!!!!!! :)
Arachnox
přidal bych taky pár mých poznatků. Pár let už pěstuji a doposud jsem měl nejlepší zkušenosti s tím, že žádný listy nestříhat, ale necht je hezky po prvních mrazech opadat. Pokud totiž kytka projde mrazama, tak už jdou opravdu poslední živiny do palic a listy opadají úplně samy. Je dokonce i míň práce se sklizní, jelikož se kytky dají usušit v celku a nejsou žádný problémy s ostřiháváním suchých listů. Letos ale chci zkusit ¨postupně zastřihovat protože bych řekl, že v palicích není chlorofyl až zas tak potřeba, protože způsobuje zarudnutí očí a taky ničí chuť při kouření. Takže podle mého názoru by se větší listy mohly postupně stříhat. Ale asi všeho s mírou
triper
Moje metoda: Velký listy stříhat a menší poblíž palic nechat!!! Prostě ty největší otrhám(ve spodní části kytky) a tam, co de nejvíc světla tak je nestříhám, spomalovalo by to kytce růst a květení, ale zase, když má míň listů, tak jí mohutněj palice, je to zporný!!! Neni odvěci pár listů otrhat...
ddt
Zas len citat z mnou prelozenej knihy o Botanike Marihuany uverejnenej aj tu na groweri. Ludia citajte ju na to som ju sem dal aby ste sa nemuseli pytat!!!
citace:
V skutočnosti len málo ak vôbec nejaké z teórii stojacich v pozadí teórie odstraňovania listov dávajú nejaký náznak o ich vierohodnosti. V skutočnosti metóda odstraňovania listov pravdepodobne má svoj význam v spojení so svojím pôvodným zámerom. Veľké listy majú jednoznačne význam pri raste a vývoji konope. Veľké listy slúžia ako továrne pri fotosyntéze na výrobu cukrov a ostatných potrebných látok potrebných pre rast. Taktiež vytvárajú tieň, no v tom istom čase zároveň zachytávajú slnečnú energiu a produkujú „potravu“, ktorá bude využitá počas kvitnutia rastliny. Predčasné odstránenie listov môže viesť až k zakrpateniu pretože sa obmedzí potenciál rastliny pre fotosyntézu. Časom ako tieto listy starnú strácajú postupne schopnosť fotosyntézy, začínajú žltnúť a opadávať z rastliny na zem. V oblastiach s vlhkou klímou by sme mali tieto žlté, alebo hnedé listy zozbierať z rastliny, lebo môžu poslúžiť ako potenciálny hostitelia rôznych húb a pliesní. Počas chlorózy dochádza u rastlín k znižovaniu množstva látok ako napr. chlorofyl a molekulárne častice sa premiestňujú do nových rastúcich častí rastliny ako napr. kvietky. Väčšina rastlín konope začína strácať veľké listy keď začnú kvitnúť a tento trend pokračuje až do staroby. Pre rastlinu je efektívnejšie znova využiť energiu a rôzne molekulárne častice existujúceho chlorofylu ako syntetizovať nový chlorofyl v čase kvitnutia. V čase kvitnutia je táto energia potrebná na tvorbu palíc a dozrievanie semienok.

Odstránením veľkého množstva listov ale zasahujeme do metabolickej rovnováhy rastlín. Ak táto metabolická zmena nastane príliš neskoro počas sezóny môže to ovplyvniť vývoj palíc a oddialiť dozrievanie. No ak odstránime hocijaký z inhibítorov kvitnutia tak namiesto zamýšľaného efektu zrýchlenia kvitnutia bude naše úsilie zmarené metabolickou nerovnováhou v rastline. Odstránením tieniacich listov v záujme presvetlenia vnútorných častí a ich následného vývoja nemusíme nič dosiahnuť pokiaľ listy nevyprodukovali dostatok energie a malé vnútorné paličky aj napriek lepšiemu prístupu k svetlu pravdepodobne už viac nepodrastú. Odstránením listov taktiež môžeme dosiahnuť obrat v sexuálnej orientácii, ktorý spôsoby metabolická zmena.
MF23
Vzdycky sem strihala (teda spis trhala) ty nejvetsi listy anebo ty, ktery stinili palicim..ale rozhodne ne nijak moc..vzdycky mi vyrostly obrvsky kytky bez vetsich potizi..
Obel
Hello pánové, po tom co jsem tu pročetl celej tento thread a ješte pár další dozvěděl jsem se hodně názorů na stříhání listů v období květu. Ale co období růstu? máme kyti venku, rostou krásně ale teď když už mají přes 2metry velký listy jsou opravdu veliký a do středu kytky proniká světlo jen obtížně. tak a teď k tomu na co bych se chtěl optat. Velký listy co bránily světlu proniknout až do středu kytky jsme ostříhali, i na bočních větvích, ale jen ty veliky. Co si myslíte je to dobře nebo špatně. Já zastávám ten názor že teď když sluníčko prosvítí celou kytku vyvinou se líp i celý boční větve a ne jenom jejich konce kam svítí pořád. Listy narostou nový a podle mě čím víc se vyvinou boční haluze tím víc potom paliček se na nich udělá.
tak jsem zvědav co mi na tohle povíte.

Keep Growing

PEACE

Obel
DJpokrok
Za jak dlouho by se tak mělo asi sklízet??Jak poznám že je čas na sklízení??Poraďte please!!
steve
je to individuální na každé kytce co roste.
jestli chceš mít kompaktní celou kytku s palicemi všude a nedosahuje tam tolik to slunce tak bych ji rozumně prostříhal :)
žiwiny s ostatních listů ji uživí.
můj názor
Mr.goldie
To steve....souhlas....je potřeba stříhat,ale s mírou...já obvykle prostříhávám kytku tak 3x až 4x za růst.... Nyní mluvím o qětináčovém outdoru a indicovém modelu.. Krásně všechny lístky dorostli a kytka zkvétala jen dál a houšť:)
Modeli v zemi...jsou poněkud jiné....Tady bych asi souhlasil s Obelem.
až kytka naroste do potřebných měřítek je nasnadě trochu jí pomoci od nažloutlých a velkých listů...samozřejmě s mírou....přímo uměrně velikosti květiny...:)
peAce
u4eea
ja teda nevim ale jsem s toho cela zmatena:confused:

ja ctu tady v knizce (Indoor Bible- M. Cervantes, 2003) ze jse maj spodni vetvicky odstranovat, a vsechni listy se maji nechat pokud nejsou vic nez 50% poskozeni. on rika ze odstranovani listku je skodlive pro kytku, jak tu pisou i jine. je to logicke.

listy= chlorophyll= photosyntheza= cukry= thc
spodni vetve nepomahaj, maj male palicky, a ta energie je lepe vjuzita jinde
:bounce:
ta knizka dale vjsvetluje ze jeden spusob jak sklizet je aby jse vsechni listy osmjkly o par dni predem a zbjdou jenom dozravajici palice. ale to jenom nejvic tak 1 az 2 tydny pred sklizni. je to dobry pro groweri ktery chtej svuj poradek asi ne. vzdyt je to stejni= jaky pes takovy pan.

ja osobne/ striham jenom kdyz uz me listek o to par dni prosi.:sun:
haggard
taky myslim ze nejlepsi je prostrihavat jenom velky listy,v kvetu,a jenom ty co stinej tem pod nima nebo sou fakt nemocny...ale tezko rict,taky nemam wodkzkousino:( na jednu stranu bych rek ze dyz woberu listy tak to thc de do palic,ale na druhou to muze bejt fakt tak ze tim ze wostriham listy seberu kyti naky ty ziviny...takze taky nevim co je lepci:)
travicka05
Ostříhaní je trošku složitější než se na první pohled zdá , záleží jestli se jedná o indor , nebo venek. Vliv má take odrůda , jestli tvoří spíše jednu palici , nebo se větví a zastříhává se FIM technikou. Doporučuji taky mít jednu odrůdu více sklizní, aby trochu odrůdě porozumněl a ne míz kkkaždou sklizeň jinou. Prostřihávat venku,když je dobrá hlína a hnijí se dobrým hnojivem je nutnost , protože by to byl za chvíly prales. Doporučuji taky odstranit později se tvoříci šlahouny na spodku kytky,palice , které se na nich udělají , jsou nanic. u indoru taky záleží na tom , jestli je kytka v růstu , nebo květu a pod čím je pěstována , jestli je v růstu pod zářivkama , nebo metlou a tak by se mohlo pokračovat podle metody pěstování atd,je to rozhodně individuální záležitost.
Vagi13
Taky jsem zastánce ostříhávání listů, dělám to jak venku tak indoor, většinou 2-3 týdny před sklizní a beru listy co mají větší stonek, takvé ty co rostou přímo z palic si nechávám až na sklizeň, ale musim uznat, že vždycky kytka zabere a než sklidim, tak má zase listů jak nasráno. Řek bych, že jí to prospívá, vypadá zdravější. U malejch kyti indoor odřežu většinou 3-4 spodní větve, energie se pak přesune nahoru, dolu už to stejnak moc neprosvítí, tak tam sou na prd a akorát kyti brzděj v růstu. Takže stříhání ano, ale práci si stejnak neušetříte, stejnak to doroste. Zrovna nedavno jsem to udělal, kytky jsem měl hodně huňatý a špatně skze ně pronikalo světlo, tak sem si dal práci obral jsem všechny listy z delším stonkem jenom na vršku sem jich pár nechal a teď už mám zase huňatce. Jako kdybych je nakop a ony nabraly zase na síle. Přemejšlim, že příště zkusim obrat spíš ty malý lístečky a nechám ty velký, to už byse to nemuse tak zahuňatět.........těžko říct......
Pan Ker
Podle mě je otrhávání venkovek zbytečná práce. Narozdíl od indooru, kde je lampa pořád na jednom místě se Slunce pohybuje a kyti(pokud je na dobře prosluněném místě) je osvícena dostatečně. Navíc rostlina listy k fotosyntéze potřebuje, takže je určitě blbost oškubat ji celou jako slepici. Dobrá věc je také sklidit nejdříve vrchní větve a spodní nechat ještě pár dní dojet...
2 pan ker: já bych to otrhávání outů zas tolik nezatracoval...s tím světlem máš sice pravdu, ale proč tomu sluníčku trochu neulehčit cestu...a fe fázi květu kytka sice energii pořád potřebuje, ale bohatě jí stačí ta, kterou si dokáže lapnout palicema...a taky mi přijde, že pak není taková pruda se zalíváním, když máš kytku přes dva metry, tak Ti vysaje takovejch litrů vody a velká část z ní jde na udržení zbytečnejch listů...já obvykle trhám velký listy hned na začátku květový fáze a jdu čím dál tím vejš, jak kytka roste...
Takže, kdo máte čas, TRHEJTE
potom rostou palice skutečně před očima...a hlavně taky to mlíko :-)

mugli
quik1
zdravim lidicky a jsem rad ze jsem se dopracoval k tomu jestli otrhavat listy ci ne a myslim ze rozhodne jo
Kolom&n
j au uz je mam vsechny otrhany
quik1
rozhodne strihat, strihat a strihat je z toho rozhodne jen a jen uzitek
Pan Ker
4 quik1:A v čem je to podle tebe tak užitečné??

Neříkám, že vůbec nestříhat, ale rozhodně to nepřehánět, kyti potřebuje fotosyntetizovat. Přece jen slunce má výkon 16 terawattů, což už něco prosvítí;)...
quik1
urcite ohedne slunicka
quik1
phyt - amin vse zaridi
Pan Ker
Takže když ostříháš listy, címž snížíš povrch rosliny, kterým může přijímat světlo, tak pak víc poroste??
quik1
neda se rict poroste ale behem dvou dnu se ze soku po ostrihani probere a jde toho vetsina do palic alespon to mam tak vychytany
jestedman
palice jsou ale vyživovány těmi listy, které rostou přímo pod nima, pokud je očešeš, tak růst zpomalíš. palice oproti listu provádí zanedbatelnou fotosyntezu.
ja bych otrhal maximalne spodni vetve, protoze ty vetsinou nedorostou, popr nedozraji a berou kytce stavu, bavim se o outu
wad
Oholit kýtíz odspodu od lístků i od halouzek z kterejch nikdy nic nebude, ale s rozvahou. U horních lůsků províst jen pruning, tzn. lístky který stíní jinejm paliczkám z 1/3 ufiknete (viz. kabutův thread v out g.) když oholíte kýtíz od listí kompletně, paliczky nebudou mít s čeho růst.. (jediný listí který už není potřeba jsou ty z zásobou dusíku, ale ty kýtíz při přechodu na qet odhazuje sama, takže v klidu :sun:
Janísek
protrhávám pravidelně. a vůbec se toho nebojim:-)) když už jsou paldy pěkně nakvetlý, otrhám listí, co to jde a nechám jen ty nutný k životu. pěkně to prosvětlí kytku a pořád má z čeho žít. Takže tak nějak.
valdez
Hmm.. vzít kytce listy, divit se jak zabere že má co nevidět nový a myslet si že to zvýší úrodu? BLáznovství.

Stříhat má smysl cokoli ze spodní třetiny kytky, jako například hluchý výhonky, který za nic nestojej, výhonky přímo na hlavních stoncích, starý velký listy, který už maj svý odsloužený. Rozhodně nestříhat velký listy v horní polovině kytky, jelikož právě ty obsahují a syntetizují živiny a minerály pro kvetení. Nedoporučoval bych ani stříhat malý lístky, jelikož právě z nich kytka po setnutí dojíždí nejrychlejší zbytky.

Nejoptimálnější je porstříhávat kytku kompaktně, držet se výše zmíněných zásad a odtstrnovat listy, které oprvadu stíní palicím pod ním nebo do středu kytky. Nejenže se nesníží potence, ale ve všech těch mikrostínech od malejch i většéch lístěčků sou palice mnohem víc orošenější, něž kdyby tam nebyly. Gud lak
FlickerBird
kytky oholuju postupně... když přeply na květ ufilk jsem největší spodní listy, pak prostřihal menší co stínily paličkám a zbytek oholím až při sklizni (kytky dostanou psycho, na den dva pujdou do uplné tmy)
zatím se daří, šišky rostou a i když jsem toho nastřihal hafo listí je na kytkách furt dost. IMO přiměřený stres je nutí k rychlejšímu květu
#77
kdy nejdrive muzu ostrihat naky ty listky?? mam dva a pul tydne stary kytky maj 25 cm a ty uplne prvni lnejnizsi listy us sou zluty tak ze 40ti %
RomAaL
a to je máš venku nebo za oknem?? každopádně jestli něčim nedosvicuješ tak chcípnou..pokud sou ze semen, tak ta kytka se pokusí o něco jako rychle trochu vyrůst udělat semena(palice) a umře-bohužel při tom jak je ted krátká perioda nestihne ani jedno pořádně takže je to bezvýsledný..kdybys měl řízky tak ty ti vykvetou za oknem
jestli to máš venku tak za chvíli zmrznou-jestli už neni pozdě
takže ktomu stříhání ti asi neporadim..pokud nenapíšeš víc, popř. foto.
peace
dokktor
celé sem to tu nečetl, ale pokud chcete opravdu pálky, tak k nim musí světlo > stříhat. a eště bych doporučil - odmlada kytku pokládat na zem ať stonek "leží" na zemi a halůzky rostou hore > víc světla k jednotlivým halůzkám. přece jenom světlo de ze tří stran, takže halůzky na severu jsou celkem v nevýhodě.
maruna
Ja to taky striham co to jde.
Ono
2PETREF:

Mali ste rovnaký model? V akej miere si strihal listy?


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma