Listy ostříhat či neostříhat , Stříhání listů ?? - Klikni zde pro originální téma |
Dudušek |
Já jsem popravdě ještě na 100% nepřišel na to, jestli šmikat či ne... Já fakt, že se spíše přikláním ke šmíkání lístů v průběhu kvetenství a to cca po prvních 3týdnech v květu, zdáse mi, že i menší šišky jsou pak lepší, ale naopak vrchní paldám něco chybí, takže to má své + i - dle mého názoru... |
|
|
xpapousek |
citace: |
Původní příspěvek od plha
Já osobně nestříhám listy vůbec, nebo beru ty kompletně zastíněné, co ztrácejí barvu. Názor "aby svítilo na palice" - Na co ty květy světlo vůbec potřebují? Důležité jsou elekrárny v podobě listů. |
Presne-na co kvety potrebuji svetlo,podle me ma jediny vyznam listy ostrihat nejdrive 14 dni pred sklizni za ucelem potrapeni kytky tzn. boji se o budoucnost rodu a chrani palice pred slunickem pryskyrici...cili jeste musi byt slunecno,aby to melo vyznam...Muj nazor,nevnucuju... |
|
|
xpapousek |
No asi mas pravdu v tom,ze zroj zivin je koren,ale na co ti tam jsou ziviny pokud kytka nema(ma malo)energie(tj. podtlaku ktery se vytvari odparovanim v listech)ji dostat nahoru?.Ano jiste je zde otázka jesi tech listu nestaci i méně aby celou výživu rostliny "v klidu utáhly".
Jediny mozny duvod proc srihat kytce listy nekdy pred 30. dnem kvetu(nevim presne ale pryskyrice se nevytvari behem kvetu rovnomerně,ale produkce postupem casu stoupá) by podle me nastal v prípadě,kdy list toho kytce bere vice nez ji dává-podle mě,ale takové listy neexistujou,pokud nejsou nějak napadene ci podobne(muj nazor,biologii rostlin jsem nestudoval:) )
To by bylo z hlediska kytky,ale jak vime pestiteli nejde o to aby kytka měla nejlepsi podminky k vyvinu,ale o to aby mnoztvi pryskyrice bylo co nejvetší.No a z toho důvodu kytku nejprve nechávám tak jak je,aby byla co nejvetší a nejzdravjejší(aby bylo potenciální množtví vyprodukované pryskyrice co nejvetsí) a ke konci květové fáze se ji snazim potrapit(aby se tento potenciál promenil v real)
No jak rikam,školy nemám,je to only muj selsky rozum.
xpap |
|
|
xpapousek |
No ja nevim.Podle me ta kytka neni zas tak blba(co je tohle za formulaci... :) )a pozna ze uz se blizi konec jejiho zivota,tedy pokud ji ostrihas listy v pozdni fazi veg. vyvoje tak uz se nebude starat o listy(ze ji chybi),ale o ochranu sveho rodu,tzn. ochranu kvetu,tzn. o tvorbu pryskyrice.No a co se tyce toho objemu a mnoztvi palic to je druha vec;ciste teoreticky by jich prece v pomeru k listum melo byt porad stejne mnoztvi(x listu uzivy y palic),ale asi to(soude podle zdejsich prizpevku)neplati.Dokazes tento fenomen vysvetlit teoreticky? :)
No jinak vim ze teorie je bez praxe na nic a tudiz ti drzim palce pri tvych experimentech.Hod sem pak link at se muzu juknout.
xpap |
|
|
xpapousek |
No k ty pryskyrici,vycetl jsem to asi tady na G :)
Jinak myslim ze je to ochrana proti neprizni pocasi....hlavne proti slunicku....cili proti suchu...nejsem si ale na 100 procent jist.
No a ktem novim vetvickam-na to ja pouzivam techniku zastrihavani.... :)...ale stonku ne listu(jasne ze nejakej to taky odnese) |
|
|
xpapousek |
Původní příspěvek od PETREF
.Já jen doufám,že nikdo nebude bručet,že jsme se tu tak rozkecali.Ještě pořádně nevím,jak to tu chodí |
Hi...a od ceho by potom G byl...?
No sejne si asi neporozumime....k te hustote ...treba me ted napadnul tenhle blbej priklad....kdyz na jabloni(jahode,vinne reve...) zacnu otrhavat listy,bude se pocet jablek(jahod, hroznu...)snizovat nebo zvysovat?Podle me je odpoved jasna.... |
|
|
GANJOS |
kdy zastříhávat listy? |
|
|
Kellogg |
to je otazka jezisi,staci si procist toto tema nebo i nejake dalsi ,kterych je tu na groweru kotel a urcite by ses tak neptal |
|
|
iceCube |
to je pravda...ja du teďka zastřihnout fimkou;)) |
|
|
|
mno, minulý rok sem se průběžně zbavoval těch největších listů, kytka vypadá ze začátku hole ale konečný výsledek stojí za to. Jde o to, že velké listy zastiňují palice a těm se nedostává dostatek slunce. |
|
|
iceCube |
to barrington:
taky pravda....:)
No ten FIM střih se my letos na kyti povedl fakt už teď mám na každý kytce kolem 5-7 new vrcholů...takže pecka:) |
|
|
Wiki |
A jestli si nejsi jistej tak to prubni. Treba jednu kytku hnoj az do konce :-)
A listi strihej hlavne ty ktere nejvic stini. |
|
|
haty |
Já jsem trhal high listy,které rostou hned pod větvý..a některé t vetších listů na větvých.Zdá se mi,že pak kýti jdou více do palic...dělám to ovšem když už jsou kýti větší..Pak-pokud máš opravdu pěkný keřík-je i lepsí prosvítavost.to znamená že větší lysty,které rostou pod vetví už nestíní..tak sem to měl tedy já..a kytičky rostly jedna radost..
Když si tu tak píšete o tech hnojivách..Já po sklizni hezky zrýpu zahrádku,srovnám hráběma a nasipu tak cca. 5 cm vrstvu ptačince..používám od krůt a nemůžu si vynachcálit,ale ptačinec je proste good..také jsem je minulý rok zalil kozí krví na kterou ksem navalil hlínu,aby mi nenakladly masařky vajíčka :D a vyjely nádherné barvičky :D..celkově jsem na zahrádku házel vše organické...ryby atd..
Trochu jsem odběhl,ale určitě si myslím,že má vliv trhání lystůů...já když už dozrávají,tak otrhám všechny listy mimo tech co vylejzají z květu..a noblesa...Growing 4ever |
|
|
elanius |
Tak toto je tema, ktora sa tu rozobera uz od zaciatku vzniku groweru... Chvilu bolo "iste" , ze strihanim listov sa zvysuje vynos. Chvilu zase naopak. Momentalne mam uz v hlave jasno a keby ste poriadne hladali, mali by ste aj vy. :afro: Par growerov tu uz robilo testy (napr. Jahudka) a vyslo im, ze ostrihana rastlina ma MENSI vynos. Ked ostrihate listy, rastlina ich bude hnat z palic - listnatejsie palice. Mozete si vsimnut aj na groweroch zo seedbaniek, ze listy nestrihaju, vacsinou ich tam nechavaju az dokonca. Osobne striham listy zo spodku rastliny, aby pod nou lepsie cirkuloval vzduch a nahustene listy, len aby som sa vyhol plesni.
Jednoducho, strihanim si zmensujete vynos, bolo to tu povedane uz sto krat. Ale je na kazdom, ako sa rozhodne, niekto si holt poradit nikdy nenecha... |
|
|
|
Zdravým všechny rád bych se zeptal jak správně zaštipovat kyti,aby jse mi krásně rozvětvyli? Předem díky za odpověď. |
|
|
Pan Ker |
Původní příspěvek od oTis
Tak toto je tema, ktora sa tu rozobera uz od zaciatku vzniku groweru... Chvilu bolo "iste" , ze strihanim listov sa zvysuje vynos. Chvilu zase naopak. Momentalne mam uz v hlave jasno a keby ste poriadne hladali, mali by ste aj vy. :afro: Par growerov tu uz robilo testy (napr. Jahudka) a vyslo im, ze ostrihana rastlina ma MENSI vynos. Ked ostrihate listy, rastlina ich bude hnat z palic - listnatejsie palice. Mozete si vsimnut aj na groweroch zo seedbaniek, ze listy nestrihaju, vacsinou ich tam nechavaju az dokonca. Osobne striham listy zo spodku rastliny, aby pod nou lepsie cirkuloval vzduch a nahustene listy, len aby som sa vyhol plesni.
Jednoducho, strihanim si zmensujete vynos, bolo to tu povedane uz sto krat. Ale je na kazdom, ako sa rozhodne, niekto si holt poradit nikdy nenecha... |
Konečně jeden rozumnej názor! Ovšem jak začne další strana a tento příspěvek zmizí, bude se tu rozebírat to samý;)! A tak to tu je se všim... |
|
|
Nebulaquest |
Jak správně otrhávat listy |
|
|
Zedy |
Loni sem listy z kytek normálně obíral, hlavně na mlíko a v jendom tématu sem si to prosazoval, že letos obírám listy zase, ale pak sem dostal přes PMko zprcáno od jednoho growera:D že je to blbost brát listy kytce, trochu sem po tom pídil a letos už neutrhnu ani list :) Jak píše PETREF: LISTY NESTŘÍHAT! ;) |
|
|
paepek |
no urco bych tu hnojku 14 dni pred slizni vysadil...coz i pro me jako zacatecnika je samozrejmosti....jinak listy odrezavam i v pubehu rustu kdyz nejak stinej vrskum.... |
|
|
|
tak to idem aj ja vyskusat, ze na jednej obtrham listy ana jednej , nie. S u take iste velke rozkonarene, takze by som mohol aj vysledok najblizsie vydiet. Ja som vzdy doteraz nejake listy obtrhaval a prislo mi ze potom to uide viac do dalsich konarov a listov bo bac tie velike uz iba zbytocne beru ziviny tym novym, ale neviem je to len moj nazor. A vyskusat to urcite iodem cez tento vikend, ako som spominal, a o dva tyzdne pojdem pozriet vyslledok a mozna uz pride prve hnojenie na kvet. To sa vsetko este len uvidi. |
|
|
mischief |
hele.. já to dělám takhle.. ostříhám listy pod pálkama... nezdravý listy.. a ty co jsou ve stínu.. největší.. a nejzdravější tamnechám.. je jich tam dost aby kytku vyživovaly.. a kytka se pak může starat víc o pálky než o listy.. |
|
|
Wevi |
souhlasím s MISCHIEFEM...já stříhám listy, které stíní vrcholkům..letos jsem mlékoval už několikrát..a nikdy jsem si nevšiml, že bych nějak té kytce ublížil..ba naopak..Listů je tam více a více...roste nádherně...určitě stříhat listy...ale to je věc názoru... |
|
|
mischief |
hehe.. však v poho... na to asi musíme přijít každej sám... vidět to.. mě to zatím ukázalo to že se pálky rozrůstaj líp... nezastříhával sem radikálně něja.. spíš menší listy u pálek. .a sem tam velký když jich bylo ultra moc.. niv cí.. a velký ožraný listy který začaly uscihat nic víc.. uvidim... |
|
|
Wevi |
petref: V pohodě:)....já ale ve skleníku listy stříhám..kytku "stresuju":)..opravdu se snažím její růst zpomalit...A i když listy ostříhám, tak jsou tam za chvíli nové a stejně mi roste výš a výš....V tom skleníku to roste opravdu nějak zvláštně...jedu svůj první out, tak nemám zkušenosti, ale zatím mi ta metoda vyhovuje..:) |
|
|
papírek |
preferuji nestrihani..v zivote bych svym kytickm nezal listky to je jako je svliknout do naha...to fakt ne navic nevim jak bych to delal tak mesic bych na tech listech stravil...a striham jenom nejak nezdrave nebo poskozene listy...trbe suche zlute...atd...a rostou kraaasne! |
|
|
elanius |
...dokonca ani zlte listy sa trhat nemaju, az pride cas rastlina ich sama odhodi.
Okrem toho, minuly rok som odtrhol list na Nebulke a potom som mesiac bojoval s stonkovou plesnou. Aj to sa moze stat a je to riziko - zbytocne... |
|
|
Pepiik |
trhali byste si plíce??? odpovím za vás NE!! tak to nedělejte kytkám
Peace Pepiik |
|
|
BlackStar |
Já je neotrhávám, jen ty úplně žluté, které skoro samy odpadnou. Jinak neotrhánám, rostlina si to sama ohlídá a až je nepotřebuje , tak se jich zbaví! Rozhodně neotrhávat !!! |
|
|
Hyde |
Původní příspěvek od Pepiik
trhali byste si plíce??? odpovím za vás NE!! tak to nedělejte kytkám
Peace Pepiik |
Nenechal jsem si vytrhnout ani mandle, no kdyby mi žloutly, odumíraly a dávali by se mi do nich nějací saframenti...
Asi jako s otevřenou ranou - vyčistit až do zdravého masa, s citem. |
|
|
Sinuhet |
Ja jsem cetl ze rostlina proste list shodi sama. Zloutne proto ze se z nej cerpaji zasobni latky v nem ulozene pred tim nez jej rostlina necha upadnout. V zasade jak roste kytka vyssi a vyssi tak dolni listy se ji nevyplati, protoze na ne nesviti svetlo. |
|
|
|
Listí prostříhávám pravidelně každý týden...vono to dycyk tak pulku igelitky takže šup s tím do mlíka a je to:D:D |
|
|
luckyBOB |
Původní příspěvek od quido
Listí prostříhávám pravidelně každý týden...vono to dycyk tak pulku igelitky takže šup s tím do mlíka a je to:D:D |
kazdy den? a kdy si ta kytka odpocine? o svatcich??? |
|
|
Pepiik |
Původní příspěvek od quido
a až nebudou listy taky šišky co???:D :D |
|
|
Dr.Shadow |
Listí prostříhávám pravidelně každý týden...vono to dycyk tak pulku igelitky takže šup s tím do mlíka a je to:D |
Takhle brutálně je střihat?! Jestli máš nějakej extrémní keř nebo šílený pole, proč ne, ale uvědom si, že listy jsou skladovací prostory pro živiny a pro další látky...rostlina je pak musí tvořit znova, což ji stojí energii, a třebas tak dobře nepokvete, a budeš mít menší sklizeň. Až na vyjímky (paraziti, plísně, zástin) bych listí nechal tam, kde je...;) Vždyť je to škoda:)
Stříhat s citem...
peace, out |
|
|
El_Liberal |
jedine prostrihat, jednou za cas, ono kdyz ti vyroste kos velikosti slona, tak se to vazne vyplati :D
jinak jak rekl sinuhet |
|
|
k/-\pr |
no,ale hele,ja taky prostrihavam dost brutalne a asi tak 1-max 2 tydne a myslite si ze vypada nako spatne....ne.dokonce ji to sveci... |
|
|
pisko |
mno ja mam jeden kerik pestovany venku zastrizeny asi po sestem patre a doted mi moc nevyrostla... byla moc casto zastrihavana(kamosi na byte) a ted vypada ze se konecne vzpamatovala a krasne kvete ma asi 60 cm a neni prez ni videt ale nevim estli ji mam prostrihat nebo ne... aby ji to neponicilo... kdyz sezenu baterky hodim sem fotku jak vypada... |
|
|
rastajohn |
ja teda zastřihávám jenom při květu, jenom minimálně ty listy které stíni paličkám, jinak kdyby ty listy kytka nepotřebovala tak si je nedělá ne? Teda pokud někdo má 15 kytek na m2 tak to je jiná, ale takový způsob growu je podle mně neefektivni (viz sog, paličky jako bonbonky, jak kdosi kdesi psal :)) |
|
|
pisko |
tak tohle je moje princezna. prenasel jsem ji z venku do skleniku takze je zmokla a proto ma listky dolu jinak je tyci slunci vstric:-) |
|
|
Fantasie |
nic nestřihejte prosimvás ! nechápete že to je zbytečné? |
|
|
Dýmy |
No minuly rok jsem je zastrihaval asi tak mesic pred sklizni a na palicich se to projevilo a navic jsem nemel u sklizne tolik prace s listama na paldach(paldy jsou chutnejsi bez listi)ale musis brat ze listy davaji kytkam kyslik,ktery maj dosti radi,proto jim chci davat holkam to nej,tak rikam nee |
|
|
|
luckyBOB,Dr.Shadow: Hele chlapi naučte se pořádně číst! Quido psal že každý týden! Ne každý den!!!Za týden to listí hravě doroste ani nepoznáš, že jsi něco stříhal!;) |
|
|
Dr.Shadow |
M.B.: Ty taky, kedlubno..:D...kde píšu, že denně:D
Ohlížim se na to, co vim:
1-fotosynteza jede v listech z valné většiny, tedy tam vznikaj cukry a jiný "stavební" látky
2-když zmenšíš plochu k fotosyntéze, budeš cukrů mít méně
3-kytka na výstavbu novejch listů potřebuje látky, který by jinak vrazila do něčeho jinýho - a pokud kvete, tak do palic
4-když bude stavět listy, dostane se na palice méně
(5-bonus-ztratily by smysl veškeré prostředky, které zvyšujou obsah chlorofylu v listech a tím nakopávaj fotosyntézu)
Ušmiknu to, kde to stíní, kde je to sežraný broukem bo plísní a ošmikám to týden před sklízením. Jinak je to, dle mého, zbytečné. Jsem spíš zahradník..;)
Každej si udělejte názor:) |
|
|
groover |
Zdravy, pekny listy bych urcite nestrihal, striham jen zluty, nebo starsi listy, navic v poranenych mistech muze zacit bujet nejaka ta plisen, vzlaste pri tomto pocasi. Listy nechávam pod kytkou, coz nevim jestli je uplne dobre kvuli plisnim... |
|
|
Stoner |
to groover : Listy by som pod kytkami nenechaval, plesen je svina... |
|
|
RASTA s.r.o |
Původní příspěvek od sativa
nekdo tu psal, ze se maj ostrihat asi tak 14 dni pred sklizni, ale ja sem je uz ostrihal mesic a pul pred sklizni a kytka se mi libi, jeste ji asi ostiham tak tyden pred sklizni a uvarim si z toho mliko, tak bych to videl ja |
Sativa>>>presne tak to delam i ja....dokonce mi za to nejaky slovak nadal ze jsem blb a ze si o tom mam precist nejake info... :D
ja je strihal taky asi mesic a pul pred sklizni,mozna dva.Samozrejme uz kyticka musi mit krasne sisky,jinak tomu spis uskodis nez pomuzes...Takhle nejak to delam ja a jsem s tim maximalne spokojeny,takze se toho vubec neboj,pokud uz mas solidni "kvety" ;)
Listy vzdycky ostrihavam vetsinou jenom u "salamu" , u stonku ani moc ne,ale samozrejme kdyz uz jsou hodne velike tak jdou do mleka nebo buh vi kam vsude... :)
Takhle to delam ja a funguje to sqele,ale kazdy tady tvrdi neco jineho takze myslim ze zakladatel tohohle threadu uz je z toho uplne zmetěný :) |
|
|
čepra |
Původní příspěvek od RASTA s.r.o
... ja je strihal taky asi mesic a pul pred sklizni,mozna dva.Samozrejme uz kyticka musi mit krasne sisky,jinak tomu spis uskodis nez pomuzes... |
Rasta nechci být :rejp: , ale jaktože Tvé kytky mají 6-8 týdnů před sklizní již krásné šišky?
Myslím to tak, že když si vezmu, že kytka má dobu květu v průměru 7-8 týdnů /některé samozřejmě i více/ tak v době toho střihu ty šišky asi ještě moc krásný nebyly.
Ale k tématu, já průběžně odstraňuju pouze žlutý či poškozený listy. Týden před sklizní jdou dolů, pokud mám náladu, ty mega velký, ostatní při kose. A funguje to myslím také skvěle. |
|
|
J.J. |
Jojo, ja jsem byl asi čtyři roky obětí growerdesinformace o stříhání listů, naštěstí se to teď rozlousklo a já prozřel, takže nestříhám (nebo stříhám minimálně) a IMHO je to rozhodně vidět. Vona ta kytka vždycky neco vytlačí, bez listů to vypadá víc ehm... salámovitě a člověk má pocit, kdoví jak jí to neprospělo...
já teď uplně vidim, jakse ty kytky nebožky ostříhaný cítí, nekecám :)
Ona ta příroda fakt neni blbá! |
|
|
outdoorista |
Listy v zásadě nestříhat,úplná blbost,minulej rok jsem celou dobu růstu a květu trhal listy,a z 2,5metru vysoké kytí jsem měl pouhých 120g suchého,sice výborného materiálu,ale za to listů 65% a palic 35%,hodně řídké,i když orosené,kytka nemá čím dýchat a tak místo květů tvoří listy,takže lidi nestříhat!!!Listy=Plíce
Tento rok jsem vzal jen listy od hlavního stonku(v době růstu),něco opadalo samo,a to bylo vše,vyplatilo se to jak kvalitou,tak kvantitou,na kytích jsem měl 75%palic a 25%listů,maximálně,výnos jsem měl o dost vyšší a chut byla taky lepší,taková mín''chlorofylová'',byla spíš cítit chut pryskiřice a palic:)
Listy(všechny) jsem otrhal 3-5 dní před sklizní,aby paldy nabobtnaly a orosily se,taky proto,že až to uschne,tak se v tom nechci přehrabovat,ale rovnou hulit a uskladnit:)
Ale zálež i občas na odrůdě,jednou jsem měl čutečku a ta neměla skoro žádný listy puáč jsem jí je pořád trhal, a občas nechával jen záštěpky,to samý v květu,a když jsem sklízel,tak jsem měl 90%palic a 10% listů,a byl to model jak genetika,někdy jde fakt o model,ale listy spíš nestříhat:)
Takže nestříhejte,čím mín,tím líp,jen pár dní před sklizní:smoker:
Majte se... |
|
|
outdoorista |
nevim je to na tobě,co se svojí rostlinou uděláš,ale poznáš tam chut listů,takže už žádný nestříhej,já to taky nedělám a jsem spokojenej:) |
|
|
Dr.Shadow |
Stříhat jen výchovně, prostě "kde to překáží, tam to ušmiknu"...;)
Letošní out (OBxSH) jsem stříhal minimálně, obral jsem jen pár listů odspoda, které napadly svilušky, nebo se o ně pokoušela plíseň.
Paličky pěkné, krásně se orosily i přesto (a právě proto), že jsem kyti nechal s listama...;) |
|
|
outdoorista |
clorofyl,a jiný látky co jsou v listech obsažený,proč mslíš že se hulej palice? |
|
|
hasun |
Dřív sem listy stříhal jak zběsilej, možná kytky rychlejc rostli, právě proto že nemaj čim dejchat, ale taky se nemělo do čeho opřít sluníčko.
Takže po letech už nestříham vůbec, když kytka nějakej list nepotřebuje, nebo už nadešel jeho čas, zežloutne a upadne.
Nestříham listy ani před sklizní,protože neni nic krásnějšího než kytky krásně zbarvený do žluta,oranžova,fialova.
Takže ať si každej vyskouší jestli stříhat ,nebo ne. |
|
|
PUNX |
Ja som listy ostrihat musel. Bojim sa ze by mi to inak napadla pliesen. Takto je tam aspon dobre prudenie vzduchu. Na druhom fleku som listy zatial nechal tak, takze aspon budem moct porovnat rozdiel... |
|
|
vaaanha |
Původní příspěvek od outdoorista
clorofyl,a jiný látky co jsou v listech obsažený,proč mslíš že se hulej palice? |
Já měl za to, že chlorofyl je barvivo-zelené. Šišky sou snad růžové? Tím neříkám, že je dobré hulit listy... |
|
|
larroya79 |
tie velke listy co idu od stonky v prvom rade produkuju cukor takze tie by som odstranil az naposledy, a listy vseobecne nevadia a nic nebrzdia, keby to tak bolo nenarastli by tam, robi sa to iba kvovoli presvetleniu a prevzdusneniu. ak chces mat vacsie sisky tak odstran spodne konariky. ja davam podla velkosti rastliny prec jednu tretinu az polovicu. a tak isto to robim z kazdym konarom, zlikvidujem vsetko co je v prvej tretine od hlavnej stonky. |
|
|
Siki |
Myslím, že listy není dobré stříhat a když, tak maximálně tak týden před sklizní.Vždyť listy jsou "plíce" rostliny a navíc se v listech ukládají odpadní látky, takže když se listy ostříhají, tak ten "odpadní bordel" jde do palic, což se projeví na chuti výsledného produktu.Toť má zkušenost.Takže asi tak. |
|
|
Zombaj |
podle me je dobrý ostříhat tak 3/4 kytky odzhora ... tak se ten bordel uloží v listech a taky pronikne světlo tam kam potřebuje .... takže to vypada tak že máte dole takovej keřík ze kterýho koukaj velký palice |
|
|
pjsky |
Původní příspěvek od xpapousek
Hi...a od ceho by potom G byl...?
No sejne si asi neporozumime....k te hustote ...treba me ted napadnul tenhle blbej priklad....kdyz na jabloni(jahode,vinne reve...) zacnu otrhavat listy,bude se pocet jablek(jahod, hroznu...)snizovat nebo zvysovat?Podle me je odpoved jasna.... |
je. zase u vetvi se s redukci pocet jablek snizi ale vetsi procento doroste plne velikosti a provede vsechny nezbytne akce k dozrani v plne sile. Kdyz jich je moc, stoji za prd. Ale srovnavame nesrovnatelene. Ganja haze listy bleskove...
Navvic kdyz oholis nedomrle palice tak ty ostani budou mit vic energie a zivin pro sebe.
Oholit listy? Urcite dojde k poklesu zasob a plochy pro vyrobu energie = spatny. Zas na stranu druhou kytka nahodi novou zelen, napr. v hydru je mnozstvi zasob nevycerpatelne, takze no problem, a nove koste dobre mete: sice nejsou tucne na zasoby, ale mnohem snaze vyrabi energii: pletiva listu rostou ruzne a list narostly v pozdejsi fazi zrani/kvetu budu mit jinou konfiguraci zasobnich/aktivnich bunek nez ten stary: navic rostlina pri stresu "nasadi tempo" a veskere metabolivcke funkce se urychli. A ted pozor. Co je palice? kam rostlina potrenuje ukladat v kvetu energii nejvice? Palice je shluk malych kvitku. Jsou to vlastne listy a premenene listy pro ruzne funkce. Pokud tedy akceleruje rust a metabolizmus listu, kvety cely proces zasahne taky. Navic do premenenych listu rostlina casto uklada zasoby energie vice, jak do listu [takova jablon natlaci ve forme cukru vsechno do plodu]. :titanic: Jakmile rostlina obnovi nezbytnou hmotu zelene [sok po sestrihu, delsi cas se zda ze rust ustal] tak to energeticke/metabolicke usili poklesne, ale to je prave na rostlinach skvele, ze vse trva delsi dobu.
Navic statsticky "strihaci" vitezi nad "naturalisty" na tomhle i jinych forech...
abych nemluvil do vetru, zde je navrh realizace cele smyslenky. Pridal sem meritko :drools: a uvidime, kolik dorostou.. kvet mam cca v idelanim okamziku podle meho nazoru: palice uz jsou patrne a pekne zalozene. Ted to chce jen boom. :flower:
:cox:
|
|
|
pjsky |
jeste sem nad tim premyslel a chtelo by to mit tak 20 kytek a ruzne upravovat podminky [zakryvat palice pred svetlem atp.] aby se ukazalo co a kde se vyrabi a skladuje :D |
|
|
bomboliny |
u me sem to vyskousel nejak 1mesic pred sklyzni sem srihal listy vypadaloto velice goood palice se orosily brutalne priskyrici vsechno tom slo do palic, kartace jak svin |
|
|
k/-\pr |
v listech si kytka schovala ziviny a kdyz je ustrihnete tak se palice asi tezko nafouknou. |
|
|
luckyBOB |
Původní příspěvek od k/-\pr
v listech si kytka schovala ziviny a kdyz je ustrihnete tak se palice asi tezko nafouknou. |
kde ze si kytka schovava ziviny?? |
|
|
k/-\pr |
Původní příspěvek od luckyBOB
kde ze si kytka schovava ziviny?? |
no v listech! |
|
|
luckyBOB |
Původní příspěvek od k/-\pr
no v listech! |
jo?:whisperer |
|
|
Krakohor |
Jistě že v listech, v čem jiným by se je měla ukládat :-)) |
|
|
Zombaj |
a co kořenovej sistem palice a stonky? to ne-e co .-p |
|
|
elanius |
Paneboze tu sa furt riesi ci strihat alebo nie ? :D Kolko stran musi mat tento thread nez pochopite, ze strihanim si len znizujete vynos a stresujete rastlinu? |
|
|
dědek |
stříhám v pruběhu 3krát maximum 4krát.ideál podle mně. |
|
|
Hydrotekk |
hoj
ja celou dobu rustu apsolutně NESTŘÍHAM!!!!!!!
a kdys to kvete tak jen cepele listu...
at se vam zelena |
|
|
autogen2 |
ja som vzdy pockal kim sa mi nad listami zacali tvorit pocne vetvicky a potom som ich odstrihol a rastlo to pekne |
|
|
|
v růstu nestříhám a v době k větu to jen prostříhám ty listy co stíněj spodnim větvičkám. |
|
|
Satanek |
podle me je taky lepsi strihat listy jen pokud by stinili spodnejsim patrum.. Jinak znamemu ve skleniku kytule silene rostou tak zkusil vystrihat hodne listi, aby rust zbrzdil, ale nevim nevim... |
|
|
k/-\pr |
ve skleniku vostrihas 20 listu a druhej den tam mas 40 novejch a jeste vetsich,e skleniku to roste brutal rychle
abych nebyl OT
ja striham listy pouze pokud jsou nejak napadeny,zmutovany nebo pokud stinej tak,ze nema cenu je na ty kytce mit |
|
|
strahlen |
Tak urobil som aj ja mensi testik a z neho vyplinulo ze ak nestrihate listy , tak sisky su mensie . Ide viac vyzivy do rastu listov. Skusobne modely boli Early mysty.
Strahlen |
|
|
Ono |
strahlen:
Listy si zastrihával počas rastu aj počas kvetu? Inak mali rovnaké podmienky? |
|
|
autogen2 |
strihat strihat strihat ale jak som vyssie napisal pockaj te si kim sa vam zacnu robit bocne vetvicky |
|
|
|
Původní příspěvek od autogen2
strihat strihat strihat ale jak som vyssie napisal pockaj te si kim sa vam zacnu robit bocne vetvicky |
Nestrihat a nestrihat a nestrihat !!!
Duvod 1, Potrebuju je pro rust !!!
2, Dobre zadrzuju prenikaniu slnka na zem a tim brani rychlemu schnuti pudy |
|
|
Apofis |
Tak já vám newim, zkoušel sem na ňákým patře listy šmiknout, šmikal sem obpatro, a sledoval jak ta větývka roste, abych pravdu řekl, tam kde sem list sebral, větev rostla rychlejc, tam kde sem nechal je teď větývka znatelně menší.
Větev kterou sem odrbal má oněkolik pater víc, menší rozestupy, a už zní jedou další větyvky.
Myslim si že když má rostlina vše co potřebuje v půdě tak když ji seberete pár listů tak jí neublížíte, spíš naopak, nemusí se zabívat tvorbou listu a de vše hned do větve. ale asi nejvíc poznám až ve finále. |
|
|
PuP z5 |
Ja se snazim strihat tak nak stridme a uz lehce i v rustu kvuli prosvetleni stredu kyti (hlavne indiky stema svejma lopuchama zastini snad vse) Tento rok zkousim aji obirat spodni vetve a vyhony aby nabyl trochen vrsek resim u toho ale hafo papu abych to neprepisk kytula s min listama ma urco min vytality se vyporadat s poradnym obedem v podobe hnojek. |
|
|
Syst3m_t3r0r |
zdravím, tak dlouho kukám na toto téma a jsou tu rozporuplné názory.
Ja bych listy nestříhal a to ze 2 důvodů:
1) listy slouží k fotosyntéze (jakoby dýchání) a přemeně látek, tzn čim více listů , tim se kytce lépe daří. to máte totéž jakoby vám nekdo utrhával kousky plíce, to by se vám asi lepe dýchalo?
2) zásobárna a úložistě chem. látek. A to jak živin vzniklých při fotosyntéze, tak i nepotřebných látek , kterých se kytka chce zbavit.
Z rostlin odstrenuji pouze listí které už je značne nažloutlé či nahnědlé a suché (aby nezahnilo) kytka do nejstarších listů ukládá nepotřebné a sobě škodlivé látky a proto nekteré listy žloutnou - hnědnou - upadnou. přirozený proces každé rostliny.
jeste k té fotosynteéze, někdo by namítal že svetlo neprosvítí kytku až dolu-> TOTÁLNÍ PAKÁRNA!!! to je skoro totéž jak kvitko roste pod mrakem, taky na něj přímo nesvítí , ale fotosyntéza probíhá , DÝCHÁ!!
jinak tvrdost palice neovlivní jen to že ji ostříháte od poloviny listů a dáte pod největší světlo s doměním že takto nabyde.
Zkuste si nekdo pohrát a nestříhat nic, jen čistit od starych zdechlonů a uvidime, co vy na to? |
|
|
peccca |
Syst3m_t3r0r :mas pravdu v tom ze kytka pouziva listy k fotosynteze a rozhodne je blbost celou kytk ostrihat,nesouhlasim s tebou ale v tom neprosviceni,moje zkusenosti jsou jine,pokud mi nejaky velky list stini male vetve pod nim,vetve se tahaji do vysky a maj na 30 cisel 2 patra je treba ho utrhnout,samo ze si kytka bere svetlo i pres mrak i kdyz ji stini listy,ale nebere si ho tolik,dukazem je tahani do vysky,ja otrham ty nejvic stinici a kyti pak zesili na spodnejsich kam jde vic svetla,takze ve vysledku se zbavim par nepotrebnych listu,ale mam vetsi vynos diky silnejsi spodnejsim vetvim s vice vyhonky. |
|
|
_Dr.Skunk_ |
ja teda nevim jak vy ale me to pride lepsi kdyz se striha delal sem i zkousku na jenom miste ustrihnou list kterej stini a na druhy ne a na ty co sem ustrihl se to lip vytahlo a uz davno tam rasi jiny vyhonky... vim ze to kytku stresuje kdyz ji strihate a ze tim prichazi o energii..ale proste neco ve me rika ze toho nakonec bude asi vic me nejde o listy ale vyhonky z kterejch budou palice.. cim vic vyhonku a vrsku tim vic palic do mejch plic...resim rizky ktery kdybych nestrihal od listu tak za 2 tydny mi bude prosvitat do prostred kytky minimum svetla.. a tudiz ty maly vetvicky tolik nevyrasej... manty ze seminek ani nijak neskubu akorat zatipuju pac ty se tak pekne samy nerozvetvujou |
|
|
bassgooch |
Listy jen tak prostřihávám aby byla kytka pěkně vzdušná a mohlo na ní sluníčko. Jednou jsem jí vzal trochu víc asi tak 3 týdny před sklizní a zdálo se, že víc šlápla do palic, ale těžko říct páč nevim jak by kvetla, kdybych jí neprostřihal... Těžko říct, ale průběžně lehce stříhat je určitě třeba |
|
|
k/-\pr |
Původní příspěvek od Marokanec
Listy nestříhat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Každej list,dokud nezežloutne,dodává důležité živiny a energii.Až začne žloutnout,přišla pravá chvíle na to ho utrhnout.To že stíní malejm větvičkám,je jen ochrana proti nadměrnému slunečnímu záření.Velkej list už je pevnej a výhonky chrání před spálením,zároveň mu díky fotosyntéze jako elektrárna dodává energii.Proto si každého listu cením a jeho ztráta mě mrzí:(.Jak by vám bylo,kdyby vám někdo začal otrhávat plíce,kůži,ledviny:injured: :rejp:
Vím o čem mluvím,taky jsem byl trhač:angel: :baseball:.Vytahaná košťata,fuj:hanged: |
no,jako kdybysme meli 30 plic atd,tak by me ani ta ztrata maleho % z nich nevadila,a jestše k tomu ze me casem narostou novy plice
kdyz roste velkej list a pod nim je schovana vetvicka,tak ta vetvicka je na prd,kdezto kdyz ten list,co ji stini odstrihnu,tak se zacne rozjizdet
kdyz ma kytka 3 patra listo tesne nad sebou,tak ten nejspodnejsi list nedostava moc setla,a prezto do nej kytka dava ziviny,kdyz ten list ustrihnu,tak ta kytka zacne davat ty ziviny jinejm listu a vetvickam,kery to potrebujou vic |
|
|
pikap108 |
Nooo, taky se pokusim prihodit trochou do mlyna.
Ja ostrihavam pouze nazloutle listy,ktere jsou vetsinou ve stredu kyti,ale pro vetsi vzdusnost davam pryc i vnitrni a spodni haluze.Ja vim,ze se mne snizuje vynosnost,ale predchazim plisni a kvalita horni palic se zvysuje diky vetsimu prisunu vyzivy.Nekde jsem i dokonce cetl,ze nechani listu po sklizni je lepsi z duvodu,ze i listy obsahuji nejake THC,ktere pri suseni prechazi do palic.Oudoor jsem takhle susit jeste nezkusel,ale letos ozkousim.
Jinak to asi bude vec nazoru:megafon: |
|
|
Blood_THC |
Strihat listy je podla mna uplna blbost. Ked striham listy tak len pri kvytnuti dam dole par listou koli presvetleniu ale to iba malinko. A ties ostrihavam spodne salbe vetvycky s ktorych by ajtak nic nebolo. |
|
|
suri |
Vsetko co teraz tu napisem je len moj osobni nazor podporeny mojimi 4 a tento rok uz to bude 5 rocnimy skusenostami.....Zacnem hnet od zaciatku ..Prvi rok co som pestoval ak sa to da tak nazvat tak som zacal tak ze ma zobral kamos sebe na pole dal mi 5 semien do ruky ze nech mame skolu cez leto co robit...:D-----JA som samozrejme nic o metodach FIM a podobnych veciach v tedy nevedel a tak robil vsetko na raslinach len on a ja som sa pozeral.......Az na jednu vec.,...On ako nenapravitelny hulic a konzument trchal listy co to dalo a ja ako zastanca a ochrana som nedovolil otrhnut z "mojich" ani jeden.....A vysledok ....jeho vynosi z rastlin boli 1,5 mozno 2 krat vacsie ako som mal ja ...Tie paldy boli oproti mojim proste obrovske.....Preto som zacal strihat aj ja .....ale az na daslie roky a postuptne som sa dopracoval k tomu ze strichat treba ale nie zase vsetko...... |
|
|
suri |
No som teraz tak na papier hadzal ze ake pomeri by som napisal a je to nasledovne.......Az do kvetu respektine do tej polevice augusta ja nestricham vobec nic.......intenzivny rast........POtom ako zacne kvet a zmenim aj hnojiva na kvet tak davam dole asik 50 az 60 percent velkych listov ::::Ale ozej len tych velkych kde v pazuchach vyrastaju dalsie vetvy....Potom nestriham asik 3 tyzne nic......az na vynimky ked vidim ze tena onen list velmi cloni nejakej vetve.....Zaciatko septembra davam dole vsetky velke listy pokial uz sami nepovedli a snazim sa raslinu presvetlit rozrihanym aj vsetych ostatnych 7 prstovych listov......a potom tak 2 tyzden pred zberom davam dole skoro vsetky listy....samozrejme nieco sa nechat musi.........A tak 2 dni pred oholim koplet celu rastlinu ,.,..vobec jej to nevadi a este to lepsie schne a mesnie moznost zapelsnenia a samozerejme menje roboty tiez.....
Prosim berte to jen ako moj nazor a skusenosti ........ja to robim tak a som s tym spokojny.,..Podla mna strihat sa musi a kde neskusil nech skusi.......Ide len o to urcit si kolko:::::::D |
|
|
acheron |
ked to chcem vediet tak si to asi musim skusit sam, lebo z vas sa fakt neda vist :mutant: .len sa chcem opytat ze ked uz strihate, tak aj listy co rastu z palic alebo len tie stonkove? |
|
|
Zedy |
acheron:
jestli si to chceš zkusit sám, tak si stříhej listy jaký chceš, ale doporučuju nechat bejt kytku,tak jak je;) |
|
|
Hydrotekk |
Původní příspěvek od Zedy
acheron:
jestli si to chceš zkusit sám, tak si stříhej listy jaký chceš, ale doporučuju nechat bejt kytku,tak jak je;) |
to je jasna vec |
|
|
luckyBOB |
Původní příspěvek od Zedy
acheron:
musim nesouhlasit...kytka jde vylepsit bez vetsich zasahu a VYRAZNE to poznas..mam namysli ohybani a roztahovani... |
|
|
acheron |
myslel som,ze polku skusim ostrihat a polku nie alebo tak, nie ze vykosim vsetky.chcem to vidiet sam,aky ma co vysledok |
|
|
Ono |
acheron:
Najlepšie porovnanie by bolo na jednej odrode, ešte lepšie z klonov.:) A keď otrhávam listy, tak iba tie, čo rastú zo stonky, nie zo šišiek. Nechcem tým riskovať ďalší rast nových listov z dôvodu straty pôvodných. |
|
|
suri |
No urcite opodstatnenie ma to ze otrhate ci ostrihate tie obrovske listy...a ci uz viac alebo menej treba nechat na kazdeho ale kdo neskusi nech nevravi ze to nefunguje no |
|
|
|
|