Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 11.08.04 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Zátah brněnských policistů
ČT 1 | 9.8.2004 | 06:20 | pořad: Regiony - JM

Lenka TICHÁ, redaktorka
--------------------
Zadržený pervitin a marihuana, to je výsledek víkendového zátahu brněnských policistů na bary a noční podniky, ve kterých by se mohly prodávat a konzumovat omamné a psychotropní látky. Policisté zkontrolovali desítky podniků. Kromě drog se policisté ze speciální jednotky pohotovostního pořádkového oddílu zaměřili i na nalévání alkoholu mladistvím a pátrání po hledaných osobách.

Marek HAMÁČEK, vedoucí zásahu
--------------------
Celkem jsme tam nasadili dvanáct policistů, použili jsme i psa, který je speciálně vycvičen pro vyhledávání těchto látek.

Libor STARÝ, zasahující policista
--------------------
Jsme našli nějakou mariánku, pervitin a bylo zastaveno jedno vozidlo, ve kterém se našlo v popelníku určitá dávka nezjištěné zatím drogy.

Lenka TICHÁ, redaktorka
--------------------
Fenka Ora našla drogy v zastaveném vytipovaném voze, kde měl osmnáctiletý narkoman, po němž policie pátrala, stříkačky pravděpodobně s pervitinem. Odhalila i odhozenou marihuanu v jednom z barů, který po příjezdu policie horlivě opouštěla parta mladých lidí.

Milan SVOBODA, psovod
--------------------
Tam, kde to bylo schovaný, že za těma automatama prakticky to máte tam samou cigaretu odhozenou, že, tabák osahaný od lidí, pot, že jo, a prakticky vzduch, který tam je, tak to je stálý vzduch, který se tam netočí, takže ještě ten pes to má o to složitější.

Marek HAMÁČEK, vedoucí zásahu
--------------------
Akce proběhla s relativním úspěchem, takže my jsme spokojeni.

Lenka TICHÁ, redaktorka
--------------------
Všechny nalezené omamné látky budou odeslány na expertizu, ta ukáže, o jak čisté drogy se jednalo.
________________________________________________________________________

Policie obvinila dealera drog
Právo | 10.8.2004 | rubrika: Vysočina - Jižní Morava | strana: 11 | autor: (ČTK)

JIHLAVA - Z nedovolené výroby, držení a prodeje omamných látek a jedů obvinil policejní komisař devatenáctiletého mladíka z Pelhřimovska. Od května do srpna údajně nejméně v sedmi případech nabízel mladistvým marihuanu.
________________________________________________________________________

Státní zastupitelství: o drogovém boomu bez důkazů
Hospodářské noviny | 10.8.2004 | rubrika: z domova | strana: 2 | autor: Petr Holub, www.ihned.cz/autori

ANALÝZA

Praha, 10. 8. 2004

Spor o tom, jestli roste spotřeba zakázaných drog, rozděluje státní instituce. Dnes je o to ostřejší, protože vláda má rozhodnout, jestli drogovou politiku dostane na starost ministr vnitra, anebo ministr spravedlnosti.
"Je nesporné, že Česká republika prochází drogovým boomem," tvrdí výroční zpráva Nejvyššího státního zastupitelství za rok 2003.
Tomu odporuje Návrh protidrogové strategie na léta 2005 - 2009, který čeká na projednání ve vládě. "Problémové užívání drog (především injekční užívání heroinu a pervitinu) se v posledních čtyřech letech stabilizovalo," píší její autoři z vládní Rady pro koordinaci protidrogové politiky. Také zdravotní následky spojené s užíváním ilegálních drog jsou podle nich nižší.
Podle toho, jaký názor převládne, rozhodne vláda o příští strategii boje proti drogám, a také o tom, kdo bude řídit další postup.
Liberálové situaci spíše zlehčují. Hledají argumenty pro to, aby se zmírnila represe proti příležitostným kuřákům marihuany, jejichž počet je odhadován v Česku na milión (v tom dosahujeme průměru Evropské unie). Jejich názor převládne, pokud drogovou problematiku dostane na starost ministr spravedlnosti z Unie svobody.
Naopak konzervativci využívají každé příležitosti, aby dokázali, že situace je vážná a vyžaduje radikální řešení. Za pravdu jim dávají policisté, kteří mají drogy na starosti na Ministerstvu vnitra, a vedení KDU-ČSL.
Lidovci v čele s drogovým expertem Jiřím Vackem už na jaře polemizovali s vládní radou, podle níž rizikových uživatelů drog nepřibývá.
Statistika Národního monitorovacího centra uvádí, že za poslední tři roky klesl počet rizikových spotřebitelů pervitinu a heroinu z 37 na 35 tisíc. Koncem devadesátých let zemřelo na předávkování těmito drogami ročně zhruba sedmdesát osob, loni a předloni jen třicet.
"Nakonec se ukázalo, že naše kritika byla správná," připomíná spor Jiří Vacek. Rada vlády musela uznat, že pokles by nebyl tak výrazný, kdyby do statistik zachytila narkomany ve věznicích a ty, kteří se ze závislosti na heroinu léčí pomocí subutexu.
Přesto ředitel monitorovacího centra Viktor Mravčík trvá na tom, že údaje byly v zásadě správné. Subutex loni užívalo nejvýš 1200 narkomanů a ve věznicích je pouze 600 lidí za drogové trestné činy.

Víc souzených než stíhaných

Údaje z Nejvyššího státního zastupitelství jsou podle Vacka dalším důkazem, že statistiky o poklesu spotřeby tvrdých drog nejsou věrohodné. "Kdyby nerostla nabídka, drog, státní zástupci by tolik případů nezaznamenali," míní Vacek.
Statistiky zastupitelství uvádějí, že za výrobu, obchod a přechovávání drog bylo loni žalováno 2737 osob, to je o pětinu víc než loni.
Počet drogových trestných činů roste průběžně od roku 1990, takový skok ale dosud zaznamenán nebyl.
Experti Národního monitorovacího centra takový výklad odmítají: "Je to nesmysl," hodnotí údaje státního zastupitelství Mravčík.
Ve zprávě pro vládu odkazují vládní experti na údaje policejního prezídia. Podle ní trestná činnost výrazně neroste. Stíhaných bylo před dvěma lety 2204, loni 2295.
Pokud by člověk bral vážně údaje obou institucí, dostalo by se před soud víc osob, než policie stíhala.
Zjistit chybu státního zastupitelství je možné při podrobnějším rozboru - jejich statistiky sčítají žalované ze čtyř různých drogových paragrafů, nepřihlížejí však k tomu, že někdo může být stíhán za dva nebo tři paragrafy najednou. Namísto boomu v drogách tak statistiky státního zastupitelství ukazují pouze to, že podezřelí často dostávali víc paragrafů. "Ta chyba se zřejmě opravdu stala," připouští tisková mluvčí Ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková.

Zaostřeno na konopí

Z údajů policejního prezídia vyplývá, že loni se nejčastěji stíhalo za marihuanu a pervitin. Okrajově se před soud dostávají další drogy včetně heroinu a extáze.
Fakt, že policisté častěji stíhají pěstitele a kuřáky marihuany, potvrzuje i fakt, že za pouhé držení drogy bylo loni žalováno 277 lidí, o třetinu více než před rokem.
Tvrdší trend proti marihuaně odpovídá posledním trendům v Evropské unii. Před čtyřmi týdny vyzvali ministři zahraničí členské státy k přísnějšímu postupu proti konopným drogám. Rezoluci prosadili zástupci Švédska a Francie. Argumentovali, že obchod s marihuanou dává šanci mezinárodnímu zločinu.

Dva názory na boj proti drogám

* Liberální

Drogová scéna je stabilizovaná. Držení konopných drog má justice stíhat mírněji a soustředit se na potírání obchodu s heroinem a pervitinem. Konopným drogám se musí věnovat větší prevence, zároveň je nutné zasáhnout proti rostoucímu konzumu alkoholu a tabáku mezi mládeží.
Rozhodující je zdravotnický rozměr boje proti drogám. Sociálně-zdravotní služby narkomanům by měly poskytovat především neziskové organizace, které jsou efektivnější než státní ústavy.

* Konzervativní

Spotřeba drog v Česku dramaticky roste. Není možné rozlišovat mezi tzv. lehkými a tvrdými drogami. Například konopné drogy jsou prvním krokem k heroinu, prodávají je stejné sítě mezinárodního zločinu. Proto jsou nutné přísnější postihy dealerů. Rozhodující je policejní rozměr boje proti drogám. Sociálně-zdravotní služby narkomanům by měla poskytovat pevná síť zařízení. Stát by krajům ručil za jejich financování. Mnohé neziskové organizace si ze služeb pro drogově závislé udělaly výnosný byznys.
________________________________________________________________________

Nakladatelství žaluje Karase kvůli Ježíšovi
Lidové noviny | 10.8.2004 | rubrika: Domov | strana: 5 | autor: Pavel Vokatý

Před soud se znovu dostala kniha Život Ježíše, která kvůli svému humoru pobouřila část českých katolíků

Satirická knížka stále vzbuzuje emoce. Nejprve podal poslanec trestní oznámení na nakladatelství, teď zas ono na něj žalobu.

PRAHA - Rozruch kolem kontroverzní loni vydané obrázkové knížky Život Ježíše neutuchá. Oba aktéři vleklého sporu - lidovecký poslanec Jiří Karas a zástupci nakladatelství Fragment, které knihu Rakušana Gergarda Haderera vydalo, se včera tváří v tvář setkali u soudu.
Fragment totiž zažaloval poslance za pomluvu. Janu Eislerovi a Pavlu Nýčovi se na Karasových výrocích na adresu publikace nelíbí, že je podle něj k jejímu vydání údajně vedla jen touha po zisku. Jiří Karas naopak tvrdí, že nechápe, o co oběma pánům jde. Soudce zatím vše odročil kvůli vyjasnění některých důkazů.

Ta kniha je zlo, trvá na svém lidovecký poslanec

Eisler s Nýčem poslance viní z poškození jejich občanské a profesní cti. Karas totiž v březnu v Lidových novinách ve svém příspěvku napsal, že kniha je hrubou urážkou všech křesťanů. Proto se má podle nakladatelství omluvit a své výroky odvolat. A to zase na stránkách Lidových novin. "Přímo srovnával humoristickou knížku s nenávistnou nacistickou propagandou proti "jedné skupině lidí," stojí na internetových stránkách nakladatelství.
Poslanec ale tvrdí, že nechápe, o co nakladatelství jde. "Mě ti pánové nezajímají, mě zajímá kniha. O té knize říkám, že je to špatná kniha, že je to zlo," tvrdí lidovec.
A co vlastně křesťanskodemokratického poslance tak rozlítilo? Celá kauza odstartovala ve chvíli, kdy se na předvánočních pultech knihkupectví objevila knížka, která recesisticky zachycovala osudy Ježíše Krista. Ten si už od mala podle autora rád přivoněl k zapálenému kadidlu, které čím více hořelo, tím více se Kristův obličej rozzařoval. V dalším odstavci se pak píše, že to bylo díky příměsi konopí, které bylo přimícháno v dýmající směsi.
Humoristický titul okamžitě rozvířil nečekanou debatu. Na jednu stranu si nakladatelství proti sobě postavilo část českých katolíků, kteří by podobně jako Karas knihu nejraději stáhli z trhu, na druhou stranu Život Ježíše dobýval špičky knižních hitparád.
Poslanec KDU-ČSL Jiří Karas spolu s dalšími patnácti lidmi záhy podal na nakladatelství trestní oznámení kvůli snaze poškodit někoho na víře, Fragment však za necelé čtyři měsíce od vydání připravil několikatisícový dotisk. Pak Státní zastupitelství zprostilo Fragment obžaloby a to následně na Karase podalo vlastní žalobu za pomluvu.

***

Co se píše v knize...

* Zlata a myrhy si děťátko v jesličkách vůbec nevšímalo, zato vůně kadidla se mu moc líbila a hle, čím víc ji vdechovalo, tím jasněji začínalo zářit.

* Kadidlo obsahuje stejně jako hašiš účinnou látku THC.

* Jednou je cesta zavedla na dvůr starého krejčího. Už hodně špatně viděl. "Náš mistr oslepl," volali jeho tovaryši. Ježíš však zašel za mistrem do komory, sňal mu tmavé brýle a vyvedl jej ven. Ten krejčí vykřikl: "Já už vidím!"

...co říká Jiří Karas

* Tato skandální publikace neuráží jen křesťany, ale nepřímo i všechny občany. Hanobí totiž hodnoty, jako je pravda, láska a spravedlnost, které jsou společné všem.

* Každý knihkupec, který si chce na kauze cynicky přivydělat, takto svým postojem říká, že mu žádné peníze nesmrdí. Podíváli se někdo do novin a knih ze čtyřicátých let minulého století, kde byla jedna skupina lidí zesměšňována jako nečistá prasata, možná pochopí, že ne každý hanopis může být označen za nevinnou recesi.

* Před zlem nelze nikdy zavírat oči. Obchodovat se dá i s mrtvolami. Je povinností nás křesťanů, abychom řekli, že je to špatně.
________________________________________________________________________

Od delšího vězení ho zachránila matka
Blesk | 10.8.2004 | rubrika: Čechy | strana: 4 | autor: Helena Lacinová

Rodičům pustil plyn a hrozil uříznutím hlav * Přesto za něj bojují

MOST - Marihuanu začal kouřit v jedenácti letech. V osmnácti se stal závislým na pervitinu. Rodičům, když spali, pustil v bytě plyn, zamkl a odešel. Přežili jen náhodou. Od té doby byl na ulici. Přespával ve vchodech domů a po kamarádech. O půl roku později matce vyhrožoval, že jí uřízne hlavu. "Zabiju vás všechny," hrozil ženě a otčímovi.

O tom všem vypovídá případ Vladislav Trenda (19) z Mostu, obžalovaného z násilí proti jednotlivci a skupině obyvatel, který včera stanul před mosteckým soudem.
"Po tátovi mám jen jmépředno. Není můj biologický otec. Zamykal přede mnou lednici. On mě vyhodil z bytu. Máma je alkoholička. Brala na mě kudlu," přiblížila dál odstrašující příběh čtená výpověď obžalovaného.
Vytáhlý mladík plačtivým hlasem a třesoucíma se rukama za zády totiž v úvodu hlavního líčení mluvil zmatečně. Vše sváděl na svoji závislost na drogách, přičemž se stále omlouval.
Dramatický osud mladého muže dostal vzápětí další zvrat. Jeho matka, která soud předstoupila v cyklistickém úboru, zastavila proti synovi trestní stíhání. "Myslím, že už je potrestaný dost," argumentovala. "Děkuji, mami," reagoval její syn, který má za sebou odvykací kúru v psychiatrické léčebně a další abstinenci drog mu zaručuje kriminál, kde si odpykává trest za majetkovou trestnou činnost. Oba doufají, že čistým zůstane.

Vladislav Trenda
________________________________________________________________________

Odborníci: Mladí rádi experimentují s drogou
Listy Jindřichohradecka | 10.8.2004 | rubrika: Jindřichohradecko | strana: 13 | autor: (vos)

Jindřichohradecko - Smutná zpráva obletěla v uplynulých dnech české deníky: osmnáctiletý mladík z Radouňky u J. Hradce po požití drogy z nezralých makovic zemřel. Poskytl mu ji o rok starší "kamarád".
Podle dotázaných protidrogových odborníků se stává čím dál častěji, že lidé s různými druhy drog experimentují. Kolik však ročně umře na předávkování lidí, nikdo přesně nemůže zjistit. Podle celostátních statistik se má jednat zhruba o sto lidí, kteří v největší míře požívali toulen a heroin. Oblíbenou drogou je i pervitin, jehož gram stojí na černém trhu kolem 1000 korun.
"Po požití opiátů se může stát, že člověk usne, přestanou mu fungovat plíce a další orgány a on umírá," popsal včera průběh protidrogový koordinátor Městského úřadu v Jindřichově Hradci Milan Týmal. Podle něj je mezi jindřichohradeckými experimentátory velmi oblíbené kouření konopí.
Podle ředitelky třeboňské Farní charity Lucie Bickové musí drogově závislým pomoci rodiče a následně pracovníci protidrogových center. "Sami toho nejsou schopni," řekla.
________________________________________________________________________

Dopisy
Mladý svět | 10.8.2004 | rubrika: Dopisy | strana: 4 | autor: Lacuna Coil, e-mail

(MS č. 29 od čtenářky Dany Hroudové k článku V dýmu kanabisu z MS č. 26-27)

Nedalo mi nereagovat na otištěný dopis paní Hroudové. Po přečtení jejích názorů jsem na židli nadskočila hrůzou. Sama vím o několika jedincích ve věku jejích dětí, kteří ganju vdechují jako vzduch, a proto je pravděpodobné, že ačkoli to sama neví (taky bych matce nepřiznala zkušenosti s marihuanou), její ratolesti se setkaly s touto drogou. S diskusemi souhlasím, rodiče tak mají možnosti získat informace a mohou své děti pozorovat. Když totiž dvanáctileté dítě má víc zkušeností než já v devatenácti, je to smutné...
A k tomu číslu, které vyjadřuje, kolik lidí užilo drogu - u nás na Ostravsku se hulí víc ganja než z komínů. Takže ať milá paní Hroudová místo neustále nespokojeného výrazu prokoukne, možná se bude divit! Ono i když se marihuana zilegalizuje, hulit se bude pořád stejně, sáček marihuany seženete někdy jednodušeji než v Praze jízdenku na MHD!
________________________________________________________________________

Na louce? Jak u blbejch na dvorečku!
Mladý svět | 10.8.2004 | rubrika: Reportáž | strana: 8 | autor: Vojtěch Lindaur

Odredovaný chlapec s tváří nevyspalého vlka zamžoural do britského ranního slunce léta Páně 1990.
"Tak ty jseš, vole, z Prahy? Slyšel jsem vo tý pláni... Milion lidí nebo co. Tam by byla rave party!"
"To je jako mejdan?"
"Jo. Pro milion lidí."
Během toho dopoledne jsem se naučil ještě další nová slova: extáze, sound systém a bpm, tedy počet rytmů za minutu.
"A kde chceš v Praze sehnat extázi?" ptal jsem se v době, kdy i hašiš byl u Vltavy ještě luxus.
"Stačí hláška a v tu ránu tam mám dva tisíce dealerů s tím bílým," pravil sebevědomě zaprášený brach v ještě dávno nemobilních a neinternetových časech.
Duc-duc-duc. Po dlouhé a nudné pop-video-éře by se zas v hudbě mohlo dít nějaké dobrodružství, napadlo mě. Jenže co fízlové, ptal jsem se v duchu a vnitřním zrakem jsem se vrátil o málem dvacet let zpátky do Rudolfova u Českých Budějovic. Třicátého března 1974...
Dnes, jen pár hodin po prý policejně poklidném ukončení taneční party CzechTek, se mi vybavuje přízračný fízlácký hon na účastníky tehdejšího koncertu v malebné jihočeské hospodě. Služební auta najíždějící do lidí, psi bez košíků puštění ze řetězu, dýchavičné zdrhání v prudkých zatáčkách. "Chceš do držky? Ne?! Tak tumáš!!!" Následné nahánění do přistavených hytláků, násilné stříhání vlasů, vylučování ze středních škol a učilišť. Socialistické gestapo v akci. Ani už nevím, kdo tam měl hrát, snad DG-307, prý Plastici, Adepti... Pryč s nimi, pryč s námi, pamatuju si to dodnes, jako tu Anglii.
Rave parties, svobodné a "ilegální" spolčení lidí (gathering). Jako první s nervy nevydržel tehdejší britský premiér John Major, voják už podle jména a inspirátor jednoho z nejostudnějších zákonů Criminal Justice Bill. Třetího listopadu 1994 ho schválil britský parlament coby Criminal Justice Act.
Jen pár hrůzných odstavců:
n Policie má právo každou osobu v dosahu pěti mil od ilegálního shromáždění zadržet, prohledat a poslat zpět. Dále má právo zajistit ty, kteří takovou akci připravují, čekají na její začátek nebo se jí účastní.
n Akce (gathering) je ilegální tehdy, účastní-li se jí víc než sto osob a hraje-li elektronicky zesílená hudba, která je charakteristická opakujícími se beaty.
n Pokud policie sezná, že více jak devět lidí organizuje gathering, může je zatknout a bez náhrady zabavit jejich vybavení (desky, reproduktory, ano, i mixážní pulty, pane premiére, a dokonce i auta - pozn. autora).
Na letošním "nepovoleném" technivalu CzechTek tančila a bavila se od pátku také moje sedmnáctiletá dcera. Vodní děla si sice vyzkoušela ještě v kočárku při Palachově týdnu na Václaváku v lednu 1989 a pocit adrenalinového dobrodružství je pro ni jistě přitažlivý, přece alespoň za ni musím protestovat proti povelu novopečeného předsedy vlády. Je mi divné, že Gross, který se vidí v Blairovi, nechal se tentokrát inspirovat Johnem Majorem, jehož podobný (zmíněný Criminal Justice) akt stál premiérské křeslo. Ale možná si náš mašinfíra jen popletl jména.
Těžkooděnci zábavu nemilují, stejně jako ministři vnitra a premiéři, tenkrát Obzina, Štrougal nebo který čert, a teď tedy Gross. Vsjo rovno. Rudolfov, Castlemorton nebo Boněnov. A když si majitel pozemku navíc plete pojmy má dáti - dal, je to jak u blbejch na dvorečku. Tedy vlastně na louce.
Tak jsem vzpomněl na všecky ty blbé časy a zase si říkám, že by se brzy, ale velmi brzy mělo už dít (a nejen v hudbě) nějaké dobrodružství.
________________________________________________________________________

Surové opium z makovice stálo chlapce život
Listy Jindřichohradecka | 10.8.2004 | rubrika: Jindřichohradecko | strana: 13 | autor: (nov)

Jindřichohradecko - Devatenáctiletý mladý muž z okresu čelí obvinění z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek. Podle mluvčí krajské policejní správy Jany Kameníkové na poli seškrabal ze setého máku takzvané surové opium. "Takto získanou látku poté ve formě kuliček předal o rok mladšímu mladíkovi, který po jejím požití následující den zemřel," uvedla.
Jak jsme včera zjistili, mladý muž, který na experiment s drogou doplatil životem, je z Radouňky, místní části J. Hradce. Jeho "kamarád", který mu drogu podal, je stíhaný na svobodě.
________________________________________________________________________

Mák je zlatem pro farmacii a stříbrem pro potravináře
Rovnost - deník pro Brno-město a Brno-venkov | 10.8.2004 | rubrika: Ekonomika | strana: 21 | autor: (lin)

Brno * Česká republika je druhým největším producentem máku na světě, hned po Turecku. Pro pěstitele je to velmi výnosná plodina, nikoliv ovšem proto, že by z ní získávali opium.
Na ploše zhruba 32 tisíc hektarů se nepěstuje mák s vysokým obsahem drogy, ale odrůdy olejné. Dříve převažovala odrůda Gerlach, dnes Opál. V jejich makovicích totiž chybí takzvané mléčnice, z nichž se získávají alkaloidy morfia.Narkomani mají proto při polním pychu smůlu. "Jeden případ napadení pole feťákem již máme hlášený," řekl Petr Šimek, jednatel společnosti Český mák. Tato společnost nejen vykupuje mák v České republice, ale sdružuje i pěstitele a poskytuje právní i pěstitelské rady. "Jsme schopni vypracovat vzorovou smlouvu i pro nečleny, kteří chtějí prodávat mák do zahraničí a nechtějí dopadnout tak, jako jejich kolegové, kterým zahraniční nákupci máku dluží již několik let milionové částky a pohledávka se stala nedobytnou. "O český mák je velký zájem, je totiž velmi kvalitní a ačkoliv se z více než 50 procent pěstuje pro potravinářské účely, zbytek se zpracovává na léky," uvedl Šimek.
Je zajímavé, že v našem máku je zhruba 0,34 procenta drogy v makovici a ve stéblu tak kolem 0,03 procenta. Proto se nesklízí jen makovice, ale i makovina, upravená sláma po kombajnové sklizni. Po řepce je proto pěstování máku hned na druhém místě v efektivnosti. Za kilo máku dostane pěstitel při prodeji hned po sklizni okolo 24 korun, přitom z hektaru sklidí kolem 800 až 1200 kilogramů máku. Makoviny se sklidí z téže plochy kolem 300 kilogramů a za kilogram se platí kolem 18 korun.
Při pěstování máku tak sedlák může z hektaru získat až 30 tisíc korun, což je určitě mnohem víc, takřka dvojnásobek, než kolik získá za obilí, ale i za řepku. Pokud mu někdo nezákonně pole ničí, je dnes už za kradení makovic velmi přísný postih. "Odcizit z pole brambory je úplně něco jiného než když pěstitel načapá zloděje makovic. V prvém případě jde o přestupek a pokutu, v druhém se jedná o nezákonné opatřování psychotropních látek a postih s výkonem trestu ve vězení," uvedl Šimek.
________________________________________________________________________

Informace pražské policejní správy
Zpravodajství ČTK | 10.8.2004 | 14:22 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: VIV

PRAHA 10. srpna (ČTK) - Policie v těchto dnech zadržela osmadvacetiletého muže a pětatřicetiletou ženu kvůli prodeji drog. Muže policisté viní z toho, že nejméně od dubna do června prodával v jednom z podniků v Praze 1 hašiš a marihuanu. Peníze z prodeje odevzdával majiteli provozovny, který drogy obstarával. Pětatřicetiletou ženu zadrželi policisté poté, co v Praze 1 bezplatně předala třicetiletému muži pervitin. Žena však měla drogu rovněž prodávat. Muže policisté za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů stíhají na svobodě, žena je za stejný přečin v cele a možná skončí ve vazbě.
________________________________________________________________________

Klub v Žitné ulici nabízel drogy
Mladá fronta DNES | 11.8.2004 | rubrika: Praha | strana: 1 | autor: (dav)

Praha - Marihuanu a hašiš prodával v jednom z klubů v Žitné ulici osmadvacetiletý Pražan nejméně čtvrt roku. Peníze získané nelegálním prodejem odevzdával přímo majiteli podniku, který podle vyšetřování kriminalistů drogy také obstarával.
Osmadvacetiletý muž, který v klubu v centru města podle policie prokazatelně nabízel drogy od dubna do června letošního roku, je prozatím stíhán na svobodě. "Skončil u policejního komisaře, který mu sdělil obvinění z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů," prozradila pouze policejní mluvčí Eva Miklíková.
Za dealerství však v těchto dnech skončili ve služebnách policie dva lidé. Druhým zadrženým byla pětatřicetiletá žena, která opakovaně nabízela drogy za obchodním domem u stanice metra Národní třída.
Ve čtvrtek kriminalisté zadrželi bezprostředně po činu ženu z Prahy. "V Charvátově ulici bezplatně předala třicetiletému muži malé množství pervitinu," uvedla Miklíková. Tuto drogu podle ní na tomto místě také prodávala za sto až dvě stě korun za dávku.
Zatčení se přitom neobešlo bez snahy zbavit se zbylých dávek. Žena odhodila několik malých sáčků s pervitinem na zem, další sáček s drogou u ní policisté nalezli při osobní prohlídce skrytý za spodním prádlem. Zajištěný materiál pak policisté odeslali na odbornou expertizu. Zadrženou obvinil policejní komisař z trestného činu a skončila v policejní cele s návrhem na vzetí do vazby.
________________________________________________________________________

Mladí lidé si drogy víc vybírají
Mladá fronta DNES | 11.8.2004 | rubrika: Jižní Morava | strana: 3 | autor: (usj)

JIŽNÍ MORAVA DNES

Téma

Třebíč - Pokles uživatelů tvrdých drog, patrný v posledních letech, je dán také tím, že tuzemsko má skoro nejlepší síť kontaktních center v Evropě. Alespoň je o tompřesvědčený Jaroslav Žák z K-centra v Třebíči, které má na starosti i část jižní Moravy a provozuje je Diecézní charita Brno. „Centra především pracují s ohroženými skupinami lidí a vysvětlují jim rizika užívání tvrdých drog,“ dodává Žák.

* Nezpůsobuje úbytek uživatelů tvrdých drog i to, že stárnou a místo nich nastupují mladí lidé? Ti, kteří dávají spíš přednost lehkým drogám, protože jsou modernější?

To je různé podle lokalit, jiné je to v Praze a jiné na venkově. Určitě ale nemáme tolik mladých lidí jako například před čtyřmi roky. Je pravda, že mladší uživatelé spíš preferují extázi, taneční a kanabisové drogy. To je dáno i výv o j e m drogové subkultury a svoji roli možná hraje také lepší informovanost mládeže. Cílová skupina víc ví o rizicích tvrdých drog, o závislosti, a víc si vybírá, které drogy bude užívat.

* Podle některých odborníků začíná být problémem mírný nárůst uživatelů drog mladších patnácti let ze sociálně slabých skupin. Pozorujete to také?

To je spíš specifický problém ve velkém městě, jako je Brno, kde panuje velká anonymita. Prostředí dává růst různým dětským gangům, to je třeba problém Židenic. Na venkově něco takového neregistrujeme, drogy tu nejsou tak dostupné.

* Může mít nějaký vliv na pokles uživatelů tvrdých drog i skutečnost, že před několika lety stát napumpoval hodně peněz do protidrogových projektů?

Ano, to je možné. Rozvinuly se terénní práce s uživateli či lidmi ohroženými drogami. Kontaktní centra pracují s cílovou skupinou, které dávají informace o riziku užívání tvrdých drog. Navíc také mladí lidé víc cestují ven a porovnávají. Třeba na Západě se ten, kdo nitrožilně bere drogy a je na nich závislý, považuje za póvl. U nás to bylo donedávna naopak, lidé byli hrdí na to, že berou tvrdé drogy. Mládež také vidí kamarády, kteří kvůli drogám skončili ve vězení. Na prevenci jde ale pořád zanedbatelná část peněz, ve srovnání s represí.

Jaroslav Žák


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma