Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 29.07.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
U řidiče, který zavinil tragickou nehodu, byly zjištěny v krvi drogy
ČT 1 | 27.7.2004 | 18:00 | pořad: Report

Šárka BEDNÁŘOVÁ, moderátorka
--------------------
U třiadvacetiletého řidiče, který v sobotu v Ostravě zavinil tragickou havárii s linkovým autobusem, bylo z předběžných rozborů krve zjištěno užití drog před jízdou. Konkrétně šlo o pervitin a marihuanu, a to v kombinaci s alkoholem. Muž, který řídil plně obsazený osobní automobil bez řidičského oprávnění, vjel při odbočování do protisměru a čelně se střetl s autobusem. On a jeho spolujezdkyně zemřeli, tři spolujezdci leží s těžkými zraněními v nemocnici. Z pasažérů autobusu byli lehce zraněni dva lidé.
________________________________________________________________________

MfD: Obviněný podnikatel měl údajně kontakty na arabské teroristy
Zpravodajství ČTK | 28.7.2004 | 01:26 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: VIV

PRAHA 28. července (ČTK) - Podnikatel Dalibor Kopp, jenž byl obviněn z pokusu nelegálně vyvézt munici do Iráku, byl údajně napojen na arabské teroristické organizace. Podle informací Mladé fronty Dnes (MfD) jednal s arabskými obchodníky o dodávce zbraní pro militantní palestinské hnutí Hamas. Kopp nyní pobývá v Libérii, protože na něj po zadržení nebyla uvalena vazba. Nařčení popírá.

Kopp měl údajně pomoci s vyzbrojováním hnutí Hamas. V letech 1995 a 1996 jednal s arabskými obchodníky o vývozu 25.000 samopalů a 12 milionů nábojů na Blízký východ. Aby se obchod dal hůře vysledovat, měla zboží koupit jemenská firma, která je následně prodala do Iráku. Teprve poté měly zbraně a munice skončit v rukou Hamasu. List se odvolává na zprávu Bezpečnostní informační služby (BIS), která Koppovy aktivity sledovala.

Není jasné, zda se nakonec obchod uskutečnil. V knize jednoho německého novináře, který mapoval činnost německé tajné služby, se však o podobném obchodu píše jako o realizované transakci.

Kopp je nyní v Libérii. Na telefonický dotaz MfD ke kauze obchodu s Hamasem uvedl, že nezná žádné arabské obchodníky. Dodal také, že se do Česka hodlá vrátit. Dosud však neví, kdy.

Kopp údajně v minulosti plánoval či organizoval řadu dalších podezřelých obchodů s vojenským materiálem. Podle Hospodářských novin hodlal například z Kazachstánu do Česka přepravit marihuanu a stovky samopalů. Dnešní MfD dodává, že Kopp se stýkal s bývalým velvyslancem Česka v Kazachstánu Miroslavem Andrem, který byl z diplomatické funkce v roce 2002 odvolán. Ukázalo se totiž, že v rámci vojenské rozvědky řídil někdejšího generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srbu.

Dvaačtyřicetiletého Koppa policisté zatkli letos 14. dubna na Znojemsku kvůli plánovanému vývozu munice do Iráku. Spolu s ním zadrželi jeho obchodního partnera Josefa Ondroucha. Při prohlídce Koppovy firmy objevili policisté linku na výrobu střeliva. Kopp ji dovezl i provozoval bez povolení. Policie ho obvinila z nedovoleného obchodování s vojenským materiálem a nedovoleného ozbrojování. Hrozí mu až deset let vězení.

viv
________________________________________________________________________

Narkoman má jít za pokus o vraždu známého na 13 let do vězení
Zpravodajství ČTK | 28.7.2004 | 13:04 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: JHR

PRAHA 28. července (ČTK) - Ladislav Hrdina, obžalovaný z pokusu o vraždu svého známého kvůli dávce pervitinu, má jít na 13 do vězení. Dnes o tom rozhodl pražský městský soud. Soud ho shledal vinným i z výroby a držení drog. Muž se proti verdiktu na místě odvolal.

Několikanásobný recidivista loni v listopadu bodl v parku poblíž Bezové ulice v Braníku pětatřicetiletého V. K. nejprve do krku a poté dvakrát do hrudníku. Muž utrpěl těžká zranění průdušnice a dutiny hrudní. Nebýt včasné lékařské pomoci, svým zraněním by podlehl. Obžalovaný však prohlásil, že je nevinen a že nikoho nebodl.

pokr. jhr kar

Předsedkyně trestního senátu Miroslava Straková neuvěřila obhajobě, podle níž se poškozený zranil o pilníček, který měl Hrdina během bitky u sebe. "Že by (V.K.) třikrát nalehl na pilník, to z technického důvodu nelze," prohlásila.

Podle soudu si v osudný den chtěl devětatřicetiletý Hrdina se svým známým koupit drogy. V. K. čekal ještě s jedním mužem v Braníku, Hrdina tam za nimi přijel se svou přítelkyní. Předtím si ale už část dávky vzal, chtěl pak podat pervitin i své družce. Poškozený nesouhlasil, dal prý na drogu nejvíc peněz.

Mezi muži se strhla bitka, ve které byl V.K. těžce zraněn. Zachránil se tím, že vyběhl z parku, kde se o něho postarali kolemjdoucí, kteří ho dovedli k blízké záchranné stanici.

Podle obhájce to byl však právě on, kdo agresivně napadl jeho klienta, strhl ho na zem a nalehl na něj. Právník poukázal na údajnou agresivitu poškozeného i v soudní síni, kde se s Hrdinou hádal při minulém i dnešním líčení.

Soudkyně po vynesení rozsudku konstatovala, že agresivita poškozeného nemohla Hrdinovi příliš vadit, protože spolu trávili většinu volného času. Poukázala naopak na kriminální minulost obžalovaného, který byl za fyzické násilí, v jednom případě spáchaném na policistovi, již několikrát odsouzen. Naposledy pobodal muže do hrudníku a ramene v Praze 4. "Opět pan Hrdina vytáhl nůž, opět bodl a opět utekl," upozornila.

Podle ní nebylo při rozhodování o trestu možné přihlédnout k žádné polehčující okolnosti. "Ta fyzická agresivita je u něho dána, (možnost) resocializace je podprůměrná," dodala. Muž má být umístěn do věznice se zvýšenou ostrahou.

Hrdina před časem vystupoval jako přítel drogově závislé dívky v dokumentu Heleny Třeštíkové V pasti. Pár propadl heroinu, přichází rozchod, následují zdravotní problémy. Dívka končí na ulici, živí se prostitucí a podle lékařů má před sebou dva roky života.

Jakub Hornek kar
________________________________________________________________________

Probační služba již řeší i mladistvé pachatele
Listy Strakonicka | 29.7.2004 | rubrika: Strakonicko | strana: 16 | autor: MARTINA JURAJDOVÁ

Strakonicko - Počet odsouzených, kterými se zabývají pracovnice strakonické probační a mediační služby (PMS), oproti loňskému roku mírně vzrostl. Nejvíce se jedná o pachatele, kteří mají tresty za krádeže, neplacení výživného a maření úředního výkonu.
"V loňském roce nás za první pololetí navštívilo pětasedmdesát lidí a letos jich do konce června bylo dvaadevadesát," konstatovala včera pracovnice PMS Marcela Šťastná. Nárůst způsobuje jednak to, že soudci ukládají více alternativních trestů, protože se jejich působení na odsouzené osvědčuje. "Největší podíl ale vyplývá z toho, že platí nový zákon o mladistvých, a ti docházejí na naši službu," podotkla. Díky mladistvým se zvýšil i počet v přípravných řízeních během prvních šesti měsíců z pěti loňských případů na osmnáct letošních.
Nejmladšímu z klientů, na kterého pracovnice měly vypracovat zprávu, bylo čtrnáct let, a pak zde také řešily případ šestnáctiletých klientů.
Ze zkušeností s mladistvými vyplývá, že ti mnohdy ještě netuší závažnost svého jednání, např. že podat marihuanu kamarádovi je trestný čin nebo např. vniknutí na cizí pozemek. "U dospělých je nyní v tomto směru informovanost lepší než dříve," dodala Šťastná.
Počet klientů, kteří PMS kontaktují kvůli tomu, že vykonávají soudem uložené obecně prospěšné práce, je stejný za první polovinu roku jako loni, a to 56 lidí.
Mírný pokles za první pololetí je u odsouzených s dohledem, z loňských jedenácti případů klesl jejich počet na osm. "Máme mezi nimi dva odsouzené, kteří splácejí milionovou škodu. Jeden z nich pobírá částečný invalidní důchod," uvedla. Služba kromě dohledu poskytuje i konzultace těmto lidem.
________________________________________________________________________

Brněnští kriminalisté odhalili další varnu pervitinu
Zpravodajství ČTK | 28.7.2004 | 18:09 | rubrika: Právo a krimi - Brněnský kraj | autor: GEP

BRNO 28. července (ČTK) - Brněnští kriminalisté z týmu Toxi odhalili varnu pervitinu v bytě v centru města. Pervitin z léku nurofen vyráběla osmatřicetiletá žena, která již byla za výrobu drog podmínečně odsouzena. V bytě na drogu čekali dva zákazníci. ČTK to dnes řekla mluvčí brněnské policie Jana Šípková.

V pondělí kriminalisté provedli domovní prohlídku ve vytypovaném bytě, v němž byli čtyři lidé. Kromě podezřelé tam byl osmadvacetiletý muž, který při výrobě pomáhal, a dva zákazníci v obdobném věku, kteří čekali na vyrobenou látku.

Policisté oba výrobce přistihli krátce před dokončením produktu, a to ve chvíli, kdy se na varném skle vysušovalo několik gramů omamné látky. V bytě nalezli i řadu chemikálií, skla a dalších věcí, které se při výrobě drog používají.

Ženu a muže nyní policie stíhá pro nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.

Tým Toxi má letos na kontě již 23 odhalených varen, což je tři a více zlikvidovaných varen měsíčně, dodala mluvčí.

gep snm
________________________________________________________________________

Ženy se snažily do vězení v Jiřicích pronést pervitin
Mladá fronta DNES | 29.7.2004 | rubrika: Střední Čechy | strana: 2 | autor: (vob)

Jiřice - Pronést drogy do věznice v Jiřicích na Nymbursku se nepodařilo dvěma mladým ženám z Liberecka. Policie je v úterý odpoledne zadržela a oběma teď hrozí, že budou trestně stíhány.
Pervitin chtěly ve věznici předat svému známému, který si tam odpykává trest.
Starší žena drogu koupila letos v dubnu v Jablonci nad Nisou. Sáček, který chtěla do věznice propašovat, obsahoval asi 0,6 gramu pervitinu. Přidala k němu tři injekční stříkačky a s tímto balíčkem se snažila dostat do věznice.
Vězeňská služba ji ale odhalila a okamžitě zavolala kriminalisty. Ti zatkli i mladší ženu, která své přítelkyni zřejmě pomáhala.
"Byla obviněna, protože této ženě radila, jak balíček pronese k odsouzenému vězni, a navíc jí pomáhala s přípravou," řekla středočeská policejní mluvčí Soňa Budská.
________________________________________________________________________

Pašeráci všili drogy do psích žaludků
Právo | 29.7.2004 | rubrika: Zajímavosti | strana: 4 | autor: (tim)

Policie odhalila další případ krutosti pašeráků drog, kteří ke své nelegální činnosti zneužili zvířata. Dva obyvatelé Velké Británie chirurgicky vpravili do žaludků dvou psů balíčky s kokainem.
Sedmadvacetiletý Gregory Gragam a o sedm let mladší Kaye Chapmanová věřili, že se jim díky chlupáčům podaří do Británie dopravit 1,3 kilogramu omamné látky.
Jejich záměr však zmařila nizozemská policie při tranzitu z Kolumbie do Londýna na amsterodamském letišti Schiphol. Tamní strážníci zalarmovali veterináře a upozornili je na apatické chování jednoho ze dvou labradorů.

Kokain zabíjel

Specialisté na základě jejich upozornění vyňali z útrob bílého Rexe jedenáct sáčků s kokainem, z černé Frispy se jim podařilo vyjmout jen deset balíčků. Poslední se již protrhl a následně psovi způsobil smrt.
Majitele domácích mazlíčků posléze zadržela britská policie na londýnském letišti a obvinila je z nelegálního dovozu drog. Po dalších případných spoluvinících bude pátrat.
________________________________________________________________________

Úřady se distancují od projektu Řekni ne drogám, řekni ano životu
Frekvence 1 | 27.7.2004 | 18:00 | pořad: Rozhlasové noviny

Květa MORAVCOVÁ, moderátorka
--------------------
Úřady se distancují od projektu Řekni ne drogám, řekni ano životu, podle lidí z ministerstva školství, vnitra i policejní Národní protidrogové centrály nemá projekt s protidrogovými aktivitami vůbec nic společného a dokonce se prý může jednat o akci Scientologické církve, která chce získat více nových členů.
________________________________________________________________________

Vládní rada varuje před protidrogovou kampaní scientologů
Zpravodajství ČTK | 27.7.2004 | 18:10 | rubrika: Zdravotnictví - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: KVR

PRAHA 27. července (ČTK) - Program "Řekni NE drogám, řekni ANO životu" nemá podle vládní rady zabývající se problematikou drog za cíl snížení počtu narkomanů, ale spíše šíření názorů scientologů a matení široké veřejnosti. Kampaň scientologů zužuje prevenci na pouhé podepisování petic o městech bez drog, řekl dnes ČTK ředitel sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové problematiky Josef Radimecký.

Mluvčí scientologů Vlastimil Špalek ČTK řekl, že zprávu, kterou vydala Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky nezná, proto se k ní nemůže vyjádřit.

Rada má k programu, který sekta pořádala během letošního i loňského června, v podstatě dvě hlavní výhrady. "V řadě zemí jsou scientologové vnímáni negativně jako sekta, v několika zemích jsou dokonce zakázáni, například v Německu," uvedl Radimecký. Je tedy podle něj otázkou, nakolik chtějí scientologové svou aktivitou přispět ke snížení počtu uživatelů drog, nebo zda se pouze snaží získat publicitu a etablovat se v české společnosti.

Druhým problémem je provádění scientologického protidrogového programu. Rada mu vytýká, že není v souladu se základními požadavky na primárně preventivní programy, mezi které patří dlouhodobost a systematičnost projektů, návaznost na další aktivity nebo odborná kvalifikace. Scientologové oslovují starosty měst kvůli podepisování petic a prevenci zužují na pouhé deklarace, míní Radimecký. "Kampaň dává falešnou informaci veřejnosti, že se problémy odstraní pouhým podpisem," uvedl. Materiály scientologů také podle něj obsahují zavádějící a vědecky nepodložená tvrzení.

Součástí letošního protidrogového programu scientologů bylo prohlášení Města bez drog, ke kterému se podpisem připojila řada představitelů obcí.

Církev vznikla v roce 1954 v USA a jejím cílem je prý dovést člověka k úplné svobodě pomocí studia a duchovní konzultace. Scientologové o sobě tvrdí, že se zabývají duchovní podstatou člověka a jeho vztahem k okolí a vesmíru. Současně však také čelí názorům, že představují nebezpečný kult, který je motivován hmotnými zájmy. V Česku fungují scientologové zatím jako občanské sdružení, údajně připravují pro ministerstvo kultury žádost o registraci jako církev.
________________________________________________________________________

Msty se nebojím, říká státní zástupce, který stíhá policisty
Zpravodajství ČTK | 27.7.2004 | 14:25 | rubrika: Právo a krimi - Ostravský kraj | autor: DVC

(ČTK k této zprávě vydává foto)

OSTRAVA 27. července (zpravodaj ČTK David Moravec) - Sedmapadesátiletý ostravský krajský státní zástupce Alois Dlouhý se poslední více než dva roky specializuje na zločiny spáchané policisty. Za tu dobu poslal před soud řadu chybujících strážců pořádku. Od násilníků s obuškem ve službě přes dealery drog až po policisty, kteří si na ulici řekli o úplatek.

Za volant svého vozu ale stále usedá s pocitem jistoty. Strach, že by ho z pomsty šikanovaly silniční hlídky policistů nemá. Naopak tvrdí, že mu řada policistů vyjadřuje podporu. "Nebojím se. Kdybych měl strach, nemohl bych pracovat s žádným podezřelým. Většina rozumných policistů ale chápe, že to je moje práce. Navíc je i v jejich zájmu, aby od policie ti špatní odešli," řekl Dlouhý ČTK.

Za svůj největší úspěch považuje nedávné odsouzení policisty Václava Filipce ze Studénky na Novojičínsku, kterému lidé začali přezdívat Mlátička ze Studénky. Podle Dlouhého obžaloby Filipec brutálním způsobem zneužil svou pravomoc a obuškem zbil spoutaného cyklistu. "Jde asi o nejzásadnější zločin policisty ve službě, který jsem řešil," řekl státní zástupce. Během své závěrečné řeči u soudu řekl, že Filipec nepochopil úlohu policie v demokratické společnosti.

Dlouhý vzpomíná i na případ jiného novojičínského policisty, který ve svém volném čase známým dával a prodával drogy. Tablety extáze a pervitin dodával celkem devíti lidem. Dvěma z nich ještě nebylo 18 let. V únoru už soud vynesl rozsudek. Policista dostal tříletý nepodmíněný trest. "Hned nabyl právní moci. Policista se ani neodvolal," doplnil Dlouhý.

Zločiny strážců pořádku v minulosti vyšetřovala vojenská prokuratura a řešily je vojenské soudy. Tyto instituce ale zanikly a nějakou dobu se trestné činnosti policie věnovali policisté z úřadů vyšetřování. "Nakonec se dospělo k názoru, že policisty by kvůli objektivitě neměli vyšetřovat jejich kolegové. Případy proto od 1. ledna 2002 od Inspekce ministra vnitra přebírají státní zástupci," vysvětlil.

Dlouhý každý rok v průměru obžaluje dvě desítky policistů. Připouští, že mnohdy jsou mnohem rafinovanější než ostatní zločinci. "Jsou to profesionálové, kteří, když už páchají úmyslný trestný čin, tak si ho promyslí tak, aby zanechali co nejméně stop," řekl. Dodal, že policisté svých znalostí, které získali během práce, využívají i při vyšetřování a výslechu před soudem.

dvc snm
________________________________________________________________________

Muž pěstoval konopí ve folii
Mladá fronta DNES | 28.7.2004 | rubrika: Kraj Moravskoslezský | strana: 2 | autor: (nos)

Krátce DNES

Ostrava

Pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů zahájil v pondělí policejní komisař trestní stíhání třicetiletého muže z Ostravy-Hošťálkovic. Obviněný si letos v březnu opatřil semena konopí a zasadil je doma ve foliovníku. Policisté zabavili devět kusů rostlin určených k výrobě marihuany," sdělil mluvčí policie Milan Klézl. Pěstitel je stíhán na svobodě a hrozí mu až pět let vězení.
________________________________________________________________________

Program vlády - podpora rodin, vyšší tresty, snazší podnikání...
Mladá fronta DNES | 28.7.2004 | rubrika: Z domova | strana: 3 | autor: RADEK BARTONÍČEK, VÁCLAV DOLEJŠÍ, JIŘÍ NÁDOBA

NOVÁ VLÁDA

Koalice se chce zaměřit na pomoc rodinám s dětmi

Praha - Majetková přiznání pro politiky, větší sociální dávky pro rodiny na úkor bezdětných, tvrdší tresty za násilí a drogy, příprava na přijetí eura v roce 2010 a zavedení jediného úředního místa pro podnikatele.
To jsou nejzajímavější konkrétní návrhy z koaliční dohody o programu příští vlády, kterou včera sestavili šéfové vládních stran. Vyplývá to z podrobných informací, které o obsahu smlouvy včera získala MF DNES. Konkrétnímu programu předchází devět bodů, v nichž jsou stanoveny hlavní cíle příští vlády v obecné rovině:
- ochrana národních zájmů - boj s terorismem - urychlení hospodářského růstu - podpora rodin s dětmi - podpora vzdělání - snížení nezaměstnanosti - důsledný boj s korupcí - zlepšení života na venkově - ozdravení veřejných financí. Dokument, který je nejméně o polovinu kratší, než bylo prohlášení Špidlovy vlády, i dále obsahuje řadu nejasných příslibů typu "strany podpoří rodiny s dětmi a vytvoří podmínky pro to, aby bylo možné skloubit péči o děti s prací rodičů".
Jsou v něm však i nové a konkrétnější přísliby příští vlády. Podnikatelům koalice slibuje, že si budou moci všechny úřední záležitosti vyřizovat na jednom místě a že se pokusí zlepšit dostupnost úvěrů. Říká také, že zrychlí zápisy do obchodních rejstříků.
Koalice slibuje, že zařídí právní pomoc pro ty, kteří si z finančních důvodů nemohou dovolit vést soudní spory.
V rámci boje proti korupci se pak strany dohodly, že rozšíří zákon o střetu zájmů tak, aby se týkal i veřejných činitelů na nižších úrovních. Ti také budou muset předkládat majetková přiznání. Z textu smlouvy není podle zdrojů MF DNES úplně jasné, zda se majetková přiznání budou týkat i lidí mimo politiku.
V oblasti boje se zločinem smlouva slibuje vyšší tresty pro násilníky a také pro výrobce a prodejce drog.

Chtějí šetřit i rozdávat

V hospodářské politice koalice slibuje, že bude šetřit a snižovat dluhy, aby země mohla přijmout euro v roce 2010. Na druhé straně však má plno nápadů, kde utrácet. Koaliční smlouva také slibuje posun v deregulaci nájemného - má se připravit "postupné otevření trhu s bydlením".
Velké reformy, jaké jsou potřeba ve zdravotnictví či v důchodech, slibuje koalice "připravit".
Celková výše daní má zůstat na stejné úrovni, jakou dohodla už počátkem letošního roku Špidlova vláda.
________________________________________________________________________

V Buchlovicích vařil pervitin
Právo | 28.7.2004 | rubrika: Střední Morava - Olomoucký kraj, Zlínský kraj | strana: 10 | autor: (mih)

PŘEROV - Pro trestný čin nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů je stíhán jednadvacetiletý M. Ch. z Přerova. V Buchlovicích u místní přehrady vyráběl pervitin. Byly u něj zjištěny věci, sloužící k výrobě drogy. Proto byl vydán podnět k jeho vzetí do vazby.
________________________________________________________________________

Stíhají tři dealery drog
Právo | 28.7.2004 | rubrika: Praha - Střední Čechy | strana: 11 | autor: (dph)

PRAHA - Dva výrobce a distributory pervitinu z Nymburska a asi dealera heroinu z Kolínska začali stíhat nymburští policisté.
Třicetiletý muž a devatenáctiletá žena z Nymburska jsou podle náměstka Okresního policejního ředitelství v Nymburce Jaroslava Nováka podezřelí, že od loňského prosince opakovaně vyráběli pervitin a předávali ho dalším osobám. V pondělí policisté oba obvinili z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. "Zatím provádíme domovní prohlídky a ztotožňujeme další osoby," poznamenal Novák. Třicetiletý "vařič" čeká na rozhodnutí o vzetí do vazby. Dívka je stíhána na svobodě.
Po třech měsících pak nymburští policisté začali stíhat 25letého dealera, kterého v dubnu policejní hlídka v Poděbradech přistihla s devíti psaníčky s heroinem.
________________________________________________________________________

Řidičák? Ne! Alkohol, marihuana, pervitin...
Blesk | 28.7.2004 | rubrika: Morava/Slezsko | strana: 4 | autor: Radek Lukša

OSTRAVA - A je to tady! Ivo N. (22), který v sobotu večer vjel v Heřmanicích s půjčeným autem pod autobus, byl opilý i zfetovaný! Není vyloučeno, že si dodal kuráž před řízením. Neměl k němu oprávnění a mimoto mu to zapověděl soud. Kdyby se nezabil, zavřeli by ho.
"U zemřelého řidiče renaultu byly z předběžných rozborů krve zjištěny drogy, konkrétně pervitin a marihuana, a to v kombinaci s alkoholem," potvrdil ostravský policejní mluvčí Milan Klézl. Kolik měl viník bouračky promile, se zatím neví. Vzorky jsou na expertizách.
Ivo N. byl sice »neřidič«, ale na kontě měl už nehodu i kontrolování hlídkami policistů. Každé se rovnalo přestupku. O víkendu přibylo i ohrožení pod vlivem návykové látky, maření výkonu úředního rozhodnutí, vícenásobné těžké ublížení na zdraví plus fatální následek (kromě něho podlehla zraněním 33letá spolujezdkyně).
Policie vyšetřování vzhledem k smrti viníka odloží, ale kvůli drogám si asi povykládá se zbývajícími pasažéry stříbrného renaultu sešrotovaného autobusem. Mladíci ve věku 21, 22 a 24 let leží v nemocnicích. Mají poranění především na hlavách, a to od mnohačetných zlomenin v obličeji po těžký otřes či pohmoždění mozku. "Všichni se budou léčit přes šest týdnů," doplnil Klézl.
________________________________________________________________________

Mák je pravým zlatem pro farmacii
Boleslavský deník | 28.7.2004 | rubrika: Ekonomika | strana: 5 | autor: EUGENIE LÍNKOVÁ

Praha - Česká republika je druhým největším producentem máku na světě, hned po Turecku. Pro pěstitele je to velmi výnosná plodina, nikoliv ovšem proto, že by z ní získávali opium. Na ploše zhruba 32 tisíc hektarů se nepěstuje mák s vysokým obsahem drogy, ale odrůdy olejné.
Dříve převažovala odrůda Gerlach, dnes Opál. V jejich makovicích totiž chybějí takzvané mléčnice, z nichž se získávají alkaloidy morfia. Narkomani mají proto při polním pychu smůlu. "Jeden případ napadení pole feťákem již máme hlášený," řekl Petr Šimek, jednatel společnosti Český mák. Tato společnost nejen vykupuje mák v České republice, ale sdružuje i pěstitele a poskytuje právní i pěstitelské rady.
"Jsme schopni vypracovat vzorovou smlouvu i pro nečleny, kteří chtějí prodávat mák do zahraničí a nechtějí dopadnout tak, jako jejich kolegové, kterým zahraniční nákupci máku dluží již několik let milionové částky a pohledávka se stala nedobytnou. O český mák je velký zájem, je totiž velmi kvalitní a ačkoliv se z více než 50 procent pěstuje pro potravinářské účely, zbytek se zpracovává na léky," uvedl Šimek. Je zajímavé, že v našem máku je zhruba 0,34 procenta drogy v makovici a ve stéblu tak kolem 0,03 procenta. Proto se nesklízí jen makovice, ale i makovina, upravená sláma po kombajnové sklizni. Po řepce je proto pěstování máku hned na druhém místě v efektivnosti. Za kilo máku dostane pěstitel při prodeji hned po sklizni okolo 24 korun, přitom z hektaru sklidí kolem 800 až 1200 kilogramů máku. Makoviny se sklidí z téže plochy kolem 300 kilogramů a za kilogram se platí kolem 18 korun. Při pěstování máku tak sedlák může z hektaru získat až 30 tisíc korun, což je určitě víc, takřka dvojnásobek, než kolik získá za obilí, ale i za řepku.
Pokud mu někdo nezákonně pole ničí, je dnes už za kradení makovic velmi přísný postih. "Zcizit z pole brambory je úplně něco jiného, než když pěstitel načapá zloděje makovic. V prvém případě jde o přestupek a pokutu, v druhém se jedná o nezákonné opatřování psychotropních látek a postih s výkonem trestu ve vězení,"uvedl Šimek.
________________________________________________________________________

Radnice podpořila zavrženou kampaň nebezpečné sekty
Deník Jablonecka | 28.7.2004 | rubrika: Jablonecko | strana: 18 | autor: (jaš)

Jablonec n. N. - Zatímco Jablonec se 17. června připojil svým podpisem k městům bez drog, vláda České republiky se včera od akce písemně distancovala. Jednalo se totiž o aktivitu scientologů.
"Přiznám se, že nic takového jsme ani netušili, a neřešili jsme, zda se jedná o scientology. Protidrogovou problematikou se město zabývá, a tak jsme je v Jablonci přijali," řekl starosta Jiří Čeřovský. Ten stejně jako dalších více než padesát představitelů měst přijal v červnu účastníky "Cykloběhu za Českou republiku bez drog". Scientologové, kteří celou akci organizovali, měli v úmyslu předat listinu se všemi podpisy Senátu a parlamentu. Kopii pak chtěli zaslat zástupcům Mezinárodní kanceláře OSN pro drogy a kriminalitu ve Vídni.
Do Jablonce tým dorazil z Liberce, kde účastníky Cykloběhu přijal mimo jiné

místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.
Rada vlády svůj odmítavý postup odůvodňuje tím, že scientologové uplatňují výrazně manipulativní postupy a chybí jim odborná kvalifikace. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy upozorňuje vedení všech škol a školských zařízení, že podporou programů prováděných scientology se mohou vystavit riziku stížností až trestního stíhaní ze strany rodičů.
________________________________________________________________________

Mladík je viněn z pěstování konopí
Táborské listy | 28.7.2004 | rubrika: Táborsko | strana: 16

Z POLICEJNÍ SVODKY

Táborsko - Z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů obvinil na začátku týdne policejní rada Služby kriminální policie a vyšetřování v Táboře muže (26). Ten měl od května do současné doby pěstovat na zahrádce domu na Táborsku zhruba 60 rostlin konopí. Případem se dále zabývají táborští kriminalisté.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma