Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
5000 mcd, 640 nm LED za 1Kč!!! - Klikni zde pro originální téma
fernetman
Hele, vidim, ze ja tady celekm dost prudim do lidi, ale celkem me stve, kdyz veci ktere patri k sobe jsou v uplne jinejch threadech a jeste k tomu v jine rubrice, ale tohle ja nijak nevyresim, nemam na tohle prava.

Ted k tematu:
Cena je dost fajn na to jake jsou to ledky u nas se daj sehnat 660nm 1 cd za kačku, coz je 1 lumen a pro vyrovnani se nejake HPS by to bylo dost prace a naklady by byli o dost vetsi nez HPS (ale provoz by byl levnejsi), jo a mimochodem si jeste neuved (nechce se mi ty ledky hledat) jakej maj uhel vyzarovani, coz je dost dulezite. A nebylo by trochu drahe objednavat ty ledky z USA ??? to bys jich musel koupit kamion, ale pokud jich budes kupovat kamion, tak ja pak jich tak 1000 od tebe koupim
The X
Ja si taky rejpnu sice verim ze v LED je budoucnost ale uhel 20 stupnu me prijde dost malo a 640 nm taky.Neber to osobne svetu mir.Sledoval jsem supa ale jeste nejak nedotah ten zaver.
Locki23
Maharsi: Diky za info, mas samozrejme tu karmu. Mluvil jsem s jednim chlapikem, kterej se zivi navrhovanim ruznejch elektronickejch sracu(cemuz ja naprosto nerozumim) a prednesl jsem mu Tvoji vizi z Tveho paralelniho vlakna o ledkach. Nejak to propocitaval a videl docela problem v cenach toho balastu kolem(ma-li to segmentove blikat atd.) a jeste par dalsich technickejch veci. Nemohl bys prosim vysmolit nejakej presnejsi nakres jak to chces popajet, jaky odpory a dalsi blbosti kolem pouzijes, jak to budes segmentovat a parametry zdroje( a ricich prvku toho blikani), kterym to chces napajet? (Pokud to teda neni Tve know-how, se kterym se nechces delit).

Pripominka: Kamo, lidi prilis nezmenis az na jedinou vyjimku, kterou ses Ty...vis co rikal Tvuj jmenovec Ramana Maharsi co na nas cumi z Tvy ikonky...vse nahlizej z pozice nezaujateho pozorovatele...kdyz uz je do toho sveta zapleteny telo, je zbytecny tam zapletat i mysl...atd... :) ... jinak samozrejme s Tebou souhlasim, pacto kazdej, kdo neni prumernej pes Novak nutne na prumernost narazi.

Jinak...pristupujme k tomu vedecky. Teorie je pekna vec, ale vsechno bude prijatelny(a je to tak dobre) az se u Tebe doma rozsviti LED panel, vyroste pod nim uroda srovnatelna kvantitou a kvalitou s HPS a bude jasny, ze se to matlani s LEDkama a ponekud vyssi vstupni naklady vrati v nejakym realnym poctu urod v elektrice. Do ty doby neni na skodu jista skepse, byt treba ja osobne jsem Tvuj velkej fanousek...
fernetman
to Maharsi: Hele, omlouvam se, jestli sem te nejak tak nasral, muj prispevek zni urcitym tonem, ale pak jsem ti poslal K+ a tam jsem jeste taky neco napsal, coz melo vyznit jako ze ti fandim. Ja vim, ze a jsem si tim i docela jistej, ze LEDky jsou lepsi nes HPS. Doufam, ze tim nevyvolam nejakou velkou vlnu odporu, ale je to muj nazor, neco o ledkach vim a celkove o elektronice a proste ledky jsou jediny veci, ktery se ted vyviji straslive rychle dopredu, asi vsichni vite ze je to prechod PN, kterym kdyz prochazi proud, tak vyzaruje svetlo, no a lidicky ktery se tim zivi a vyviji takovehle prechody, tak pouzivaj ruzny pracovni technologie (nechci to rozebirat do detailu, vybavujou se mi vzpominky na skolu a jak sem se musel ucit spoustu blbosti, ale tuhle blbost aspon vyuziju tady :-)) a zkoumaj a vyvijej porad dal a dal, takze vyroba led uz neni nakladna a jejich parametry jsou vyborne. Ted uz jenom zbyva, aby se nasel clovicek, ktery zainvestuje do takoveho projektu a posadi vsechny pestitele z GROWER.cz na prdel, protoze jeho vysledky pak budou totalne dokonale a prevratne. Jediny problem, ktery aspon vidim ja, je to ze to jeste nikdo nezkusil ve vetsim meritku a ta pocatecni investice.

Pokud ma nekdo prachy a chtel by do toho investovat, tak ja se klidne hlasim jako prvni a postavim mu takovou LED pestirnu, ze presvedcime cely svet o pravde PN prechodu. Vim o tom dost a uz davno bych do toho sel, ale nejsem schopnej do toho investovat dostatecnou sumu. :-(
fernetman
No, zatim to vypada jako dost velkej a dobre vypadajici projekt, tak doufam, ze u toho vydrzis.
lSlUlPl
Cus taky ti fandim at to vyjde.Jen ty parametry by mozna mohli bejt lepsi ale nahradis to snad kvantitou.Zkousel jsem neco podobnyho ale nedal jsem tomu nalezitou peci holt mam slabou koncovku.Ani jsem k tomu svymu therdu nedodal zaver protoze jsem nekam zalozil fotky.Ale vyslo to nejak 15 az 20 g na asi tak 20w.A kytky prospivali jak nikde takovou zelenou jako meli jsem jeste nikde nevidel.Ale vyvoj jde dal a dal jak rek fernetman a za par roku tu budou diody ze se nebudem stacit divit skoda jen ze se vyvoj nejvic zabejva bilou.
fernetman
TAk to by me taky zajimalo, vysledna kvalita tvojeho matrose SUPe
Tajné
Maharsi: Nebyl by místo těch kondenzátorů lepší kapacitor, co se zapojuje mezi baterku a zesilovač když máš sub v autě?
STAXSOS
Neboj nejses sam kdo to chce skusit jak pises na zacatku moje kiti pod led us zacina nakvetat takze jediny co muzu potvrdit je to ze to pod tema led roste to jesli s toho neco bude je otazka na kterou budu znat otpoved as za mnesic nebudu tu prat kojkik mam diod jinak preju hodne uspechu s tvym megalomanskym projektem
fernetman
Zda se mi to nebo Pan Maharsi je dosti vsestranny pestitel ?!? :sodik, ledky, CO2 .... fak¨t je do toho zapalenej :-), takovehle lidi si cenim.

to STAXSOS: sver se a podel so o sve zkusenosti, treba aspon jakej model, jak dlouho rust, do jaky vysky se to vysplhalo, pak treba aspon, kdyz uz ne pocet LED, tak vlnove delky a treba i pomer cervene a modre, no i kdyz ten pocet by nebyl spatny, growering pod LED neni zatim nijak moc prozkoumanej, je potreba se delit o vsechny ziskane zkusenosti, kdyz tak mi to pls postni aspon pres PM, fakt me to zijima a nejvic ty miny projektiky, protoze na 10000 led fakt nemam, bohuzel :-(
STAXSOS
Neco k mojemu mini projekticku je na staxsos.Webpark.Cz ale sou tam jenom zacatky "mnesic stary" kazdym dnem bych mnel mit doma opravenej komp tak tam hodim vic podrobnosti .
fernetman
A nemohl bys hodit aspon jednu aktualni fotecku sem ??? jsem zvedavej, miluju tohle made by home nebo made by czech-hand, ale pokud by to bylo mozny tak by to chtelo jeste trochu vice info, treba uhel vyzarovani u tech cervenejch, a fakt me zajima, jak to rostlo s takovym rapidnim pomerem cervena modra, protoze modra je na rust. A co takhle predstavit samotne aktery ??? Myslim tim kyticky, k jake rase populace kanabis patri ??? Nebo jake mely rodice a tak. :-)

Hele pokud ti muzu radit, tak zaloz novej thread, pokud mas vic fotek a dej to sem na grower, uvidi to urcite vice lidi a ponauci se z tvych uspechu nebo i chyb. Je treba ukazovat nevericim lidem, ze ledky maji budouctnost. Uz se tesim na to, jak to vykuti Maharsi, tohle myslim bude prukopovej cin, kterej ukaze ze Ledky zanedlouho nakopaj sodikum jejich zavity.
STAXSOS
Ne rostlo ale roste :-) a roste celkem dobre mam porovnani protoze mam neco i za oknem a muzu rict ze na okne se to hnalo hodne do vysky pod led to pekne jede pomalo se stejnym poctem pater takze se mi to zda lepsi i p6d tak malo led Kdybych mnel pristup ke kompu tak sem hodim vsechno ale nemam a tyhle textiky boucham na svy nokii 3650 takze jenm cekam na pocitac :-( .
fernetman
Tak to mas teda chytrejsi telefon nez ja :-) A co takhle, kdybys mi telefonem vyblejskl kytinky a poslal mi je jako MMS ??? Ne, to zas po tobe nemuzu chtit, kazdej tu ma sve soukromi a ja ho ctim. :-) A stejne muj "kvalitni" telefon ma tak shitovy rozliseni, ze bych nerozeznal fotku policajta od fotky vodarny. :-) hihihi

Kurňa, mam zapeklitou otazku, tak jaky je ten "the best" pomer cervene a modre slozky svetla pro rust nasich zlatych kyticek? Vi to snad nekdo ??? Nebo to teprve nekoho ceka zjistit to zdlouhavymi pokusy ?? Sodikari to maj jednoduchy, bouchnou si to skrine to co sou schopni uchladit a vic neresi, ale kdyz ma clovek moznost volby, tak teprve narazi na zadrhely, ktere by normalne nepotkal na sve konopne ceste :-)
fernetman
Tak panove a damy, premyslel jsem jak efektivne (co nejjednoduseji) udelat ono zminovane pulzni napajeni (v mensim provedeni nez planuje Maharsi) a dosel jsem k zaveru, ze kdyz mi bezi pocitac 24 hodin denne, 7 dni v tydnu, tak muzu pouzit napajeni primo ze zdroje kompu a kdyz chci pulsni napajeni, tak proc to jednoduse neudelat taky rizene z kopmu, zatim jsem to jenom testoval pomoci jedne led, ale kdyz pouziju tranzistor jako spinac, trak muzu spinat jakoukoli zatez. Tak ale dospel jsem k jednomu problemu, ze jsem schopny nastavit casy 1 ms on /240 ms off sem se smiril, ale kdyz to spustim a koukam na ledku, tak mi to pripada, ze ledka 50% casu sviti a 50% casu nesviti, je to v tom, ze ledky maji taky svou "setrvacnost", ze chvili trva nez uplne zhasnou po rozzareni prerchodu PN? nebo je to v tom, ze moje (lidske) oko neni schopno zaznamenat svit v tak kratkem okamziku a nez se informace prenese do mozku, tak uz to blikne znova a me to pripada vyse zminovanym zpusobem ?
fernetman
Tak to sou lidsky oka celkem o nicem zarizeni.
fernetman
Tak a jsem tu zas a znova, prinasim info o svych pokusech, takze jsme si napsal takovou malou blbustku na ovladani serioveho portu a pomoci nizkofrekvensniho tranzistoru spinam jednu led v case 1 ms ON/240 ms OFF, velice zapeklitym zpusobem sem pripevnil na led odporove teplotni cidlo, chtel sem to jeste zapatlat tepelnou vodivou pastou co je na procesory, ale nejak sem ji rano nemohl sehnat, takze mereni muze byt trochu zavadejici, ale stojim za temiti hodnotami, pri kazdem mereni teploty jsem pockal hodne dlouho (10-15 minut). Zkutecna teplota muze byt jina, ale kdyz nekde napisu 25 stupnu a jinde taky 25 stupnu, tak byly namereny stejne hodnoty. Teplota v mistnosti, byla 23 stupnu, na te se shodli cidlo i teplomer, takze led ve vypnutem stavu mela 23 stupnu (necekane, ze ?), tak jsem ji pripojil na kontinualni napeti 2 V a pockal az se teplota(odpor) na cidle srovnal, a po prepoctu mi vyslo nejakych 25 stupnu, pote jsem zapojil led na pulzni napajeni, nejdriv na 9V, pak na 12V, proud byl tedy 100mA a 130 mA, a zmeril jsem teplotu pri obou techto napajeni a vysla mi podobna - 24 stupnu, takze bych zivotnost zase az tak moc neresil, myslim, ze vydrzi dlouho a dlouho (jeste dele nez baterky energizer :)).

Ted bych chtel jeste podotknout, ze zminovany posun v barevnem spektru nezpusobuje, zvysene napeti a tim i proud, ale teplota cipu - pn prechodu. pokud ma cip svou pracovni teplotu, tak posun muze byt pouze jen nekolik nanometru, ale pokud se pracovni teplota zvysi, tak teprve se zacne menit spektrum uz i o desitky nm, tohle me tvrzeni bych podlozil tim, ze kdyz na pulzni napajeni 9V date oranzovou led, tak je stale barva vyzarovani oranzova, ale kdyz ji date na stalych 9 V, tak sice sviti kratce ale to v skoro cervenem spektru.

Tak vse co zde uvadim, tak bylo vyzkouseno a namereno na uplne obycejnych LED diodach. Az se dostanu do vhodneo obchodu nakoupim zasobu supersvitivych a vyzkousim vse na nich, protoze maji pn prechody vyrobene jinou technologii a nemusely by vse snaset uplne stejne. Chce to jenom testovat testovat a testovat a jednou se dockame ocekaveneho vysledku a jak zde nekdo rika LEDKY RULEZ !!!


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma