Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 26.07.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Opojení z makovic
ČT 1 | 24.7.2004 | 10:40 | pořad: Týden v regionech - JM

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
--------------------
O máku se už před revolucí potichu mluvilo jako o komponentu pro výrobu omamných látek. Dnes se o drogách může, dokonce by mělo, mluvit nahlas a mák nezůstává pozadu. Maková sezóna je v plném proudu, řada narkomanů v létě využívá šťávy z nezralých makovic jako náhražku syntetických drog. Někteří si ji po úpravě dokonce vstřikují přímo do žil. Ohlídat maková pole je téměř nemožné.

Zbyněk VIČAR, redaktor
--------------------
16. července po sedmé hodině večer si někdo udělal výlet na toto makové pole poblíž Brna. Po neznámém návštěvníkovi zůstaly desítky nařezaných makovic, nešlo o jednotlivce, na rostlinách lze vypozorovat několik různých stylů řezu. Situace se opakuje rok co rok, nezralá maková pole přitahují drogově závislé.

Roman HLOUČEK, sdružení Podané ruce
--------------------
Většina našich klientů jsou buďto uživatelé pervitinu, nebo heroinu, nebo jiných opiátů a vlastně během tady to makové sezóny využívají toho, co jim ta příroda nabízí, vlastně že ušetří a nemusí utrácet ty peníze za ty drogy.

Zbyněk VIČAR, redaktor
--------------------
Policie to nepovažuje za velký problém.

Dagmar BARTONÍKOVÁ, mluvčí Policie České republiky Správy Jihomoravského kraje
--------------------
Získávání drogy z makovic způsobem nařezávání makovic nebo ničením makových polí je případ spíše ojedinělý a na jižní Moravě se vyskytuje zřídka.

Zbyněk VIČAR, redaktor
--------------------
Letmá návštěva několika makových polí ale dává jiný obrázek. Získat surovinu pro výrobu drogy je velmi snadné. Makovice se nařízne, vytékající mléko se pak několikrát přepracuje a smísí s dalšími látkami, výsledek vypadá takto.

drogově závislý
--------------------
Jsem vařil já, to není žádnej hnus.

Zbyněk VIČAR, redaktor
--------------------
Nevábná tekutina končí v žilách drogově závislých.

drogově závislý
--------------------
Jehličky od hlavy až k patě a zpátky, když se to povede, paráda.

Zbyněk VIČAR, redaktor
--------------------
K čistotě syntetických drog má tento produkt daleko. Makovicové mléko je plné látek, které mohou uživatelům značně znepříjemnit život.

drogově závislý
--------------------
Tomu se týká absces.

Zbyněk VIČAR, redaktor
--------------------
A to je z těch makovic nebo něco?

drogově závislý
--------------------
To je blbě vstřelený.

Roman HLOUČEK, sdružení Podané ruce
--------------------
Kromě těch normálních abscesů, který vznikají, jako to jsou ty hnisavý ložiska, který vznikají po aplikaci drog, tak třeba to užívání toho opia může jako způsobit zacpání plicních kapilár, který je vlastně nevratný.

Zbyněk VIČAR, redaktor
--------------------
Někteří proto volí jiný způsob konzumace.

drogově závislý
--------------------
Si to radši zakouřím, že jo, než bych si to střílel třeba do žil.

Zbyněk VIČAR, redaktor
--------------------
Pro silně závislé mají terénní pracovníci alespoň nezávadné přísady.

Roman HLOUČEK, sdružení Podané ruce
--------------------
Poskytujeme nějaký ten materiál, který ještě jako snižuje riziko užití té drogy, vlastně třeba tady vodu, která jako slouží k /nesrozumitelné/ aplikacím, dezinfekci, protože na dezinfikování toho místa.

Zbyněk VIČAR, redaktor
--------------------
Policie na jižní Moravě dosud zadržela pouze tři osoby, které drogu z makovic získávaly. Ostrahu polí berou do svých rukou především zemědělci. Mák je pro ně výnosná plodina a nepřejí si, aby jeho pěstování vyvolávalo zbytečný rozruch. Ve starých zemích Evropské unie roste na bedlivě střežených polích pouze pro lékařské účely. Kdyby se podobný trend prosadil i v České republice, staly by se buchty s mákem nenávratně minulostí.
________________________________________________________________________

Marihuana míří do Receptáře
Respekt | 26.7.2004 | rubrika: Domov | strana: 5 | autor: Jan Kovalík

Stále více kuřáků konopí pěstuje i v Česku svou drogu doma

Z nové analýzy OSN je patrné, že marihuana a syntetické "tablety" a la extáze vytlačují z trhu tvrdé drogy jako heroin či kokain. To je dobrá zpráva. Mladým lidem zjevně dochází riziko konzumace drog a dávají vědět, že na své cestě za změněným vědomím nehodlají ztratit zdraví či život. A že se taky nechtějí zaplétat do osidel zločinného překupnického byznysu, který je s drogami nedílně spojen. To poslední dokazuje i trend pěstování marihuany doma, který v Česku znatelně sílí stejně jako v celé EU.

Grow shop

Jihočeský podnikatel Jiří (35) si před rokem koupil za třináct tisíc korun přes inzerát v Hospodářských novinách aparaturu na pěstování zeleniny v bytě, takzvanou hydroponní cestou. Skleněným skříním a lampám je ovšem jedno, co v nich roste - a Jiří místo okurek zasadil konopí. "Mám k té kytce kladný vztah, a tak jsem chtěl zkusit, jestli to dokážu," říká. "Navíc, když si chci zakouřit, nechce se mi to od někoho kupovat." Za tři měsíce sklidil svou první úrodu. Deset rostlin, jejichž sazenice sehnal přes internet. "Není to nic složitého, na síti je spousta informací," říká. Se svojí úrodou se pochlubil známým a část jí rozdal. To ale byla chyba. "Na malém městě se všechno hned roznese, a tak jsem začal mít strach z policie," říká podnikatel. Podle současných zákonů by mu taková pěstitelská štědrost mohla vynést i několik let za mřížemi a to je pro řádného občana s dvěma dětmi samozřejmě hrozivá představa. Takže se po druhé úrodě rozhodl aparaturu prodat. Dal si inzerát "Prodám hydroponní skříň, dohoda jistá" a za dva týdny si jeho soupravu za stejných 13 tisíc odvezl další konopný nadšenec. Opatřit si aparát k domácímu pěstování "trávy" není žádná ilegální operace. Zařízení lze běžně koupit ve speciálním grow shopu, obchodě s pěstitelskými potřebami, který je dnes alespoň jeden v každém větším městě. Na pražském Žižkově funguje už pět let. Už na schodišti k němu je slyšet tiché vrčení větráků. Stěny prodejny jsou ověnčené filtry, zavlažovacím zařízením a pytlíky s hnojivem. Pod nimi na čelním místě trůní pěstitelská skříň, ve které se pod paprsky sodíkové lampy kroutí několik ukázkových rajčátek. Většina amatérských zemědělců, kteří zde nakupují, ale nesní o úrodě zeleniny. Stejně jako Jiří pěstují v malých sklenících konopí. "Pěstování marihuany hydroponní cestou jde během posledních tří let zásadně nahoru," říká Viktor Moravčík z Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti "Je to pochopitelné - při pěstování v bytě klesá riziko prozrazení a rostliny mají vyšší obsah účinné látky THC." K šíření trendu přispívá skutečnost, že celá "hydroponní souprava" (včetně filtrů vzduchu, aby domácího farmáře nerozhádal se všemi sousedy notný zápach používaného hnojiva) vyjde na pár tisícovek. Kolik lidí si dnes magickou rostlinu pěstuje doma nelze zjistit. Podle lidí z pěstitelského obchodu se například sodíkových lamp nebo zářivek prodají ročně tisíce. Zákazníci jsou stále obezřetní, objednávku dávají většinou přes internet a místo jména používají přezdívky. Zboží pak jen osobně vyzvednou. "Je běžné, že sem přijde člověk a říká: Mám tu mít jeden větrák na Ahmeda," popisuje systém jeden z prodavačů.

Jako živý tvor

Štěpán (19) kouří trávu od svých patnácti let, minulý rok dal s kamarády dohromady ušetřené peníze a po domácku vyrobili ve sklepě jednoho z nich pěstírnu. "Semínka jsme objednali přes internet z Holandska a hnojivo jsme koupili v zahrádkářství," říká Štěpán. Po čtrnácti dnech dorazilo poštou deset semen zabalených v obalu od kompaktního disku a za čtyři měsíce se chlapcům podařilo vypěstovat tři rostliny. "Je to jako kus tebe, živý tvor. Pořád kontroluješ, zalejváš a hnojíš. Ne na kouření, ale na pěstování mám závislost," směje se čerstvý maturant. Rodiče o jeho koníčku vědí. "Nevadí jim to. Sám jsem našel fotky, když byli mladý a fotili se se svýma kytkama," říká Štěpán. Podle Evropské školní studie o alkoholu a drogách vyzkouší v Česku čtyřiačtyřicet procent šestnáctiletých účinky marihuany nebo hašiše. To je realita, kterou nelze ignorovat. Většinou svou první trávu dostanou od překupníka, od kterého mohou stejně snadno získat pervitin nebo heroin. "Pokud někdo marihuanu užívá, což samo o sobě nelegální není, je patrně vážnějším ohrožením společenských mravů získávání drogy od ilegálních obchodníků než tzv. samozásobitelství," říká již citovaný Viktor Moravčík. Policejní prezídium se však dealerů tolik nebojí. "Samozásobitelství hydroponní cestou je nebezpečný trend," říká mluvčí policejního prezidia Lucie Uhlířová. "Jednak se nám domácí pěstírny jen těžko odhalují a za druhé mají rostliny ze skleníků více omamné látky, takže zvyšují zdravotní rizika."

Britskou cestou

Nemožnost ignorovat tak velkou skupinu obyvatel, kterou v Evropě tvoří kuřáci marihuany, si v roce 2001 uvědomila Velká Británie. Počet britských občanů trestaných v souvislosti s konopnými drogami dosáhl v roce 1999 téměř devadesát tisíc oproti roku 1980, kdy kvůli konopí překročilo zákon pouhých patnáct tisíc. Jednalo se v drtivé většině o přechovávání nebo kouření na veřejnosti. Kuřáků trávy ve věku od 20 do 24 let bylo v roce 1980 dvanáct procent, zatímco o dvacet let později již dvaapadesát. Ministr vnitra David Blunkett proto nechal vypracovat odbornou studii, která na základě nových vědeckých poznatků přezkoumala toxicitu a nebezpečnost konopných drog. Výsledkem bylo přeřazení marihuany a hašiše do třetí, tedy nejméně nebezpečné kategorie, vedle léků a anabolických steroidů. Kuřák přistižený policií tak riskuje maximálně napomenutí či zabavení drogy. A veřejný zájem policii velí zaměřovat svou pozornost na překupníky a organizovaný zločin, který na drogách vydělává.
________________________________________________________________________

Cigarety a vlastenci zdraví i dobra
Mladá fronta DNES | 26.7.2004 | rubrika: Názory | strana: 6 | autor: DALIBOR ŠPOK

Protikuřácká kampaň sílí. První irský hospodský byl potrestán vysokou pokutou za to, že si jeho hosté zapálili. Co na tom, že je to vpád do svobody podnikání, vždyť účel světí prostředky, obhajují tento akt zastánci nikotinové prohibice. Účelem je přece zdraví, a tedy dobro nás všech. Je sice možné, že tržby restaurací poklesnou, ale jen počkejte, až je začneme navštěvovat my, žízniví nekuřáci, a vůbec, chcete-li chodit do veřejných prostor, nekuřte.
Že pokud by byla poptávka po nekuřáckých podnicích, rostly by jako houby po dešti? To může říct jen polovzdělaný kuřák. Kouření není normální, kouření je nezdravé, zlozvyk, zlo. A proti zlu se musí bojovat všemi způsoby. Počkejme si, který stát jako první uzákoní všeobecný zákaz kouření.

Věčný příběh o symbolu zla

Že tato situace a diskuse něco připomíná? Rozhodně ano. Příběh je totiž věčný, jen jeho aktéři a momentální oběti se mění. Je to velký případ boje proti zlu, ve skutečnosti proti symbolu zla, který umíme vždy pohotově vytvořit a který se potírá mnohem lépe a se zvonivějšími fanfárami než skutečné, neuchopitelné, nepojmenovatelné a nejednoznačné stíny okolo nás i v nás. Mnohdy jsou bojovníci za věčné zdraví, život a sociální kontrolu velmi úspěšní.
Jejich velkým triumfem byla alkoholová prohibice v USA mezi lety 1922-1930. Protože mají důležitější věci na práci, musíme jim odpustit, že již nepřipomenou přehlédnutelné drobnosti jejich tažení. Konzumace alkoholu během prohibice stoupla, nikdo nedokázal spočítat úmrtí a škody na zdraví způsobené nekvalitně či "podomácku" vyrobeným alkoholem a škody na morálce vzniklé kriminalizací výrobců i uživatelů alkoholu. Mnozí lidé díky jeho nedostupnosti přešli na dostupnější tvrdé drogy či se stali závislí na lécích. Byl to jistě zajímavý experiment. Normální je přece nepít.
Ocenit musíme také jiné dílčí bitvy této velké války vlastenců zdraví a dobra.

Obřízka a kastrace

V boji proti masturbaci, nelítostně vedeném lékařskými kapacitami ještě v první polovině minulého století, se užívaly zbraně jako obřízka, mechanické zábrany, klitorektomie, či dokonce kastrace. Kastrace, hypnóza nebo nucení k pohlavnímu styku s prostitutkou byly metody užívané na přelomu 19. a 20. století k vymýcení další nebezpečné metly lidstva - homosexuality.
Proti zlu duševních chorob a slabomyslnosti byly v USA nasazeny uzákoněné sterilizace, které probíhaly ještě v šedesátých letech.
Vedle toho vypadají pohřební parte na cigaretách, zákazy kouření ve veřejných prostorách a nikotinové žvýkačky jako dětské pistolky. Je zřejmé, že humanismus je stále na postupu. I když středoškolák zatčený policisty za cigaretu marihuany bude mít možná jiný názor.
Jistě lze namítnout - toto vše předtím byly chyby, ale kouření je evidentně škodlivé, nezdravé, umírá se na ně a pouze ignorant to nepřipustí. S tím souhlasím, chci jen podotknout, že stejně evidentní se v historii zdálo i opodstatnění léčebných zákroků a opatření uvedených výše.
Navíc, chceme-li bojovat za dobro, zdraví a dlouhý život, buďme důslední. Podle odhadů by příští rok měla v USA otylost a nedostatek pohybu coby příčina odvratitelných úmrtí předčít kouření. Je proto nejvyšší čas nezůstávat staromódní a vyhlásit novou válku. Zavést spotřební daň na živočišné tuky a uzeniny.

Jsem paštika a zabíjím tě

Zakázat prodej klobás a paštik dětem do 18 let. (Dítě ještě nemá dostatek rozumu a informací o tom, aby o tak závažném rozhodnutí, jako je příjem cholesterolu, mohlo samo rozhodovat.)
Trestat řezníky, kteří prodávají smrtonosný skrytý tuk mladistvým. Na každé krabičce sádla 50 procent plochy věnovat nadpisu "Ucpávám ti tepny a vedu k bolestivé smrti".
Kontrolovat pravidelný ranní jogging obyvatel a při jeho neplnění zvýšit sazbu zdravotního pojištění neběžců. Proč by sportovec měl připlácet na ty, co nesportují?
V restauraci zřídit oddělené plochy pro obézní a tukožrouty. Proč by se měl normálnímu člověku zvedat žaludek, když vidí, jak si jeho spolustolovník ničí tepny uzenou krkovičkou, z níž ještě odkapává mastnota? Uvádět obsah nasycených a nenasycených tuků na všech potravinách včetně jídel v hostincích. A v neposlední řadě zákonná povinnost masokombinátů a prodejen bílého pečiva dotovat pěstování ovoce, zeleniny a zdravého životního stylu. Normální je být fit. Že je životospráva soukromou záležitostí každého občana a že mu do ní stát nemá co zasahovat? To může prohlásit jen zkornatělý mozek tukožrouta. Vždyť totéž byste mohli říci ... třeba o kouření.
Kde však vzít peníze a jak přesvědčit společnost, aby se k této bitvě odhodlala? Pomohou (tak jako v boji s kouřením) všemocné farmaceutické společnosti. Tak jako každý letáček na krabičce cigaret již dnes obsahuje doporučení, ať se kuřák s důvěrou obrátí na nejbližšího lékárníka (byť selskému rozumu je lékárník stejným odborníkem na kouření jako třeba zahradník či hrobník), tak bude v budoucnu obdobný letáček přišpendlen k balení slaniny. Bohaté farmaceutické společnosti větřící zisk se již postarají o marketing, reklamu, vědecké konference, výzkumné granty, PR i veřejné mínění. Až takto zařízneme dalšího obětního beránka společenského zla, připijeme si sklenicí minerálky a začneme dumat nad další bitvou. Návrh bych měl - pojďme bojovat proti umírání. Vždyť normální je žít.

Autor je psycholog
________________________________________________________________________

V Kolumbii a Brazílii zabaveny tuny kokainu a heroinu
Zpravodajství ČTK | 24.7.2004 | 00:43 | rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: LCM

SAO PAULO (Brazílie)/BOGOTÁ 24. července (ČTK) - Kolumbijské policii se v pátek podařilo rozbít gang obchodníků s narkotiky, kteří dopravovali heroin a kokain ukrytý v místních řemeslných výrobcích do USA, Nizozemska, Španělska a Ekvádoru. Zatčeno bylo 11 osob. Při jiné akci kolumbijská policie zabavila ve městě Necocli 4,5 tuny kokainu, přičemž tuna této omamné látky byla nalezena již ve čtvrtek večer také ve městě Yumbo. Tunu kokainu zadržely rovněž brazilské úřady v největším jihoamerickém městě Sao Paulu.

Při dnešní operaci kolumbijských bezpečnostních sil, na níž se podíleli i členové amerického protidrogového úřadu, bylo zatčeno devět lidí v městě Cali ležícím asi 500 kilometrů jihozápadně od Bogoty a dva další v Pastu vzdáleném od Bogoty zhruba 920 kilometrů. Drogy gang ukrýval ve skleněných předmětech, v oblečení a v soškách domorodců.

V městě Necocli našla policie 4,5 tuny kokainu, který patřil veliteli polovojenských jednotek v regionu. Tuna velmi čistého kokainu byla nalezena již ve čtvrtek večer také ve městě Yumbo v departementu Valle del Cauca. Kolumbie je považována za největšího světového producenta kokainu; ročně je zde vyrobeno na 800 tun této drogy.

Tunu kokainu zabavily rovněž brazilské úřady ve středu v Sao Paulu. Podle agentury AP jde o největší množství této omamné látky, které se podařilo policii ve městě zadržet.

Kokain byl objeven v lepenkových krabicích v dodávce na průmyslovém předměstí Sao Paula. "Vyšetřovatelé sledovali dva podezřelé, kteří drogu převáželi na schůzku, kde ji chtěli předat překupníkům operujícím v Sao Paulu," sdělil Antonio Carlos Silveira z oddělení pro boj proti obchodování s drogami. Policii se povedlo oba muže v dodávce zatknout, překupníci však uprchli.

lcm
________________________________________________________________________

Policisté postřelili dealera drog
Právo | 24.7.2004 | rubrika: Kronika dne | strana: 4 | autor: Barbora Silná

Se střelným poraněním na noze skončil v liberecké nemocnici 31letý dealer drog, kterého přišli policisté zatknout do jeho bytu v Liberci. Když muže vyzvali, aby otevřel dveře od bytu, nereagoval, a proto je zásahová jednotka vyrazila. Proti ní stál muž s legálně drženou zbraní v ruce a mířil na policisty. Ti zareagovali a muže postřelili do nohy. Případ se odehrál 30. června, ale tisková mluvčí Okresního policejního mluvčí v Liberci Vlasta Suchánková o něm Právo informovala až v pátek.
"Zraněného dealera policisté ošetřili a přivolali rychlou záchrannou službu, která ho přepravila do liberecké nemocnice. Tam se podrobil menšímu chirurgickému zákroku a se souhlasem lékaře byl převezen do policejní cely," pokračovala Suchánková.
V bytě byla při zásahu i jeho 19letá přítelkyně, kterou spolu s dealerem policisté sledovali od počátku letošního roku a mapovali jejich trestnou činnost. Oba pak obvinil policejní komisař z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a muže navíc z útoku na veřejného činitele.
"Při domovní prohlídce kriminalisté nalezli a zajistili více než deset narkosáčků s pervitinem připraveným k distribuci, 13 tablet extáze a marihuanu," upřesnila policejní mluvčí. Zároveň specialisté zajistili počítačovou sestavu kvůli dokumentaci další hospodářské trestné činnosti.
"Z výpovědi 19leté ženy vyplynulo, že prodali od začátku roku pervitin za několik set tisíc korun, přesná suma je předmětem dalšího šetření a dalších výslechů. Od zadrženého muže získávali drogy níže postavení dealeři z okresu Liberec, útočiště u něho nalezli i řadoví toxikomané. Drogy předával a prodával v místě svého bydliště. Kriminalisté nyní vyšetřují počty odběratelů drog, ale i to, odkud psychotropní látky pocházely," uzavřela Suchánková.
Od začátku letošního roku odhalili liberečtí kriminalisté 28 případů dealerství drog, z nichž komisař obvinil 31 osob a většina je stíhána vazebně.
________________________________________________________________________

Udal se na policii, že mu ukradli konopí
Metro | 26.7.2004 | rubrika: Notes | strana: 8 | autor: (ČTK)

Austrálie - S kuriózním případem krádeže se setkala australská policie, na kterou se obrátil muž s oznámením, že mu zloději po rozbití okna ukradli z domu dvě rostliny konopí.
Ač tím postižený upozornil na vlastní nezákonnou produkci marihuany, ujde
údajně trestu. Podle policie ve městě Adelaide totiž chybí předmět doličný.
________________________________________________________________________

Místo tepláků prodávali heroin
Večerník Praha | 24.7.2004 | rubrika: Krimi | strana: 6 | autor: JIŘINA ZÁVODSKÁ

Členům gangu hrozí až deset let vězení

Skupina podnikavých Asiatů si podle státní zástupkyně na území Prahy 4 vydělával na živobytí distribucí heroinu. Případ právě dostal na stůl soudce pražského městského soudu, a tak povedení podnikavci v těchto dnech čekají na jeho verdikt.

Praha - O tom, že Vietnamci u nás neprodávají pouze tepláky a papuče, ale že někteří se zaměřují i na výnosnější zboží, svědčí případ deseti Asiatů, který právě dostal na stůl soudce pražského městského soudu. Osm Vietnamců a dva Číňané tak zakrátko navštíví soudní budovu na Karlově náměstí, kde se bude jednat o jejich obchodování s heroinem.
Obžalovaní podle státního zastupitelství se svou obchodnickou činností započali někdy v první polovině roku 2001, kdy se organizovaně v menších skupinkách zabývali nákupem a prodejem heroinu, a to zejména ve čtvrtém pražském obvodu. Své hlavní stany přitom podle obžaloby rozložili například v ulicích Meteorologické a K Novému sídlišti. Hlava organizace, osmatřicetiletý Vietnamec, podle státní zástupkyně

tedy v heroinu. Omamný prášek pak podnikavci podle obžaloby prodávali zejména svým krajanům, a to především v rodinném domku v ulici K Novému sídlišti, kde svým zákazníkům poskytovali narkomanské zázemí a za úplatu i nocleh.
Obžalovaní svou trestnou činnost popírají. "Heroin jsem si kupoval pouze pro svoji potřebu, nikomu jsem ho neprodával," tvrdil policistům šéf bandy. Policisté ovšem při domovních prohlídkách v bytech Asiatů jen kroutili hlavami nad množstvím feťáckého a dealerského nádobíčka. Muži zákona tu zajistili větší množství drog, digitální váhy, plastové sáčky, vodní dýmky, lžičky a kovové folie. Obžalované dále usvědčují svědecké výpovědi jejich zákazníků a odposlechy telefonních hovorů.

"Spis jsem již prostudoval a hlavní líčení jsem nařídil na září," svěřil se soudce Petr Braun. Sedm z obžalovaných v současné době dlí ve vazbě a dva si ve vězeňské cele odpykávají již dříve uložené tresty za podvod a padělání a pozměňování peněz Pokud se vina Asiatů prokáže, hrozí jim dvě léta až deset let za mřížemi, jednomu z nich dokonce až dvanáct let.

drogu nakupoval od jakéhosi Phuonga z Chomutova, přičemž dopravu zboží zajišťoval čtyřicetiletý Čech a neznámý Vietnamec, kteří za svou práci dostávali odměnu v naturáliích.
________________________________________________________________________

Mladík vařil pervitin
Moravskoslezský deník | 24.7.2004 | rubrika: Regiony | strana: 12 | autor: (ipa)

krimi

Studénka * Pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů policisté stíhají mladíka (23 let) ze Studénky na Novojičínsku. Mladý muž od září do letošního března doma nejméně desetaž patnáctkrát vyrobil z modafenu a paralenu plus pervitin. „Drogu užíval pro svou potřebu,“ sdělila krajská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková s tím, že trestní stíhání mladíka policie vede na svobodě.
________________________________________________________________________

Dealer Carlos prý prodával trenýrky
Nedělní svět | 25.7.2004 | rubrika: Události | strana: 4 | autor: Zuzana Tvarůžková

Soudnička

Jiří Unger je urostlý mladík s nagelovanými kudrnatými vlasy. V červnu před dvěma lety ležel s kamarádem Danielem Veselým na dece v parku před budovou České televize. Opalovali se a v žilách jim kolovala dávka heroinu.
Vtom jedenatřicetiletému Ungerovi zazvonil mobil. Volal zákazník. Petr Bauma se svými přáteli, Lucií Drážilovou a Ondřejem Bírešem, měli zájem o nějaké zboží. Domluvili si schůzku, na níž si od Ungera koupili za dva tisíce korun dva gramy heroinu.
Bauma nejdřív spolykal celé plato rohypnolu a pak si s kamarády "šlehli hero". Petr Bauma během několika minut zemřel na předávkování. Případem se začala zabývat kriminálka. Vyšetřovatelé se dozvěděli o Ungerovi a obvinili ho z šíření toxikomanie a z prodeje tvrdých drog mladistvým.
"Drogy jsem občas někomu prodal, i Baumovi. Ale neživil jsem se tím. Byl jsem soukromý podnikatel. Prodával jsem potištěné trenýrky s budíčkem a nápisem rok 2002, taky ponožky, dobře se to prodávalo hlavně před Vánocemi," objasnil své podnikatelské aktivity obžalovaný. Přítomní v soudní síni po této větě jen stěží zadržovali smích. Unger prý na trenýrkách vydělal asi 10 tisíc korun. Účetní knihy u sebe pochopitelně neměl.
Pak přišli na řadu další svědci. Polovinu přivedla justiční stráž v poutech. Jako první vypovídala Lucie Drážilová, která dorazila i s maminkou: "Bauma měl ten den narozky, tak dávky zaplatil. Nedávno předtím se vrátil z léčebny. Pak zůstal na Kavčích horách a nechtěl odejít, byl dost zfetovanej." Na rozdíl od ní si další účastník drogového dýchánku Ondřej Bíreš nepamatoval téměř nic: "Já nikoho v této místnosti nepoznávám, byl jsem pod silným vlivem alkoholu. Vyšetřovatel chtěl, abych vypovídal, teď už si na nic nevzpomínám, prostě jsem lhal," prohlásil trochu netakticky.
"Takže chcete být stíhán pro křivou výpověď?" optala se ho třikrát soudkyně. Podobně reagovala i na výpověď dalšího narkomana Josefa Lichtenberga: "Kupoval jsem drogy od Carlose, ale byl menší než Unger, spíš Arab," tvrdil a rozčiloval se, že "nefoukal toluen" od šestnácti, jak je uvedeno ve spisu, nýbrž od dvanácti... "Arabský dealer Carlos je už dávno zpátky v Alžírsku, je to jen shoda přezdívek," oponovala mu předsedkyně senátu.
Unger si podle obžaloby vydělal prodejem drog jen na jediném zákazníkovi - a kamarádovi - Veselém prý 500 tisíc korun. Veselý však u soudu tvrdil, že to bylo vlastně jen sto padesát tisíc.
Proces zamlžený heroinem, protichůdnými výpověďmi a lhaním trval pět hodin. Přesto se soud nedobral závěru. Pozvánku na další přelíčení dostali čtyři svědci, jejichž jména zatím zůstávají v utajení. "Teď už to nebude zajímavé. Sejdeme se opět v srpnu," ukončila soudkyně vyčerpávající slovní souboj.
________________________________________________________________________

Thajci poslali do vězení dalšího Čecha za držení drog
Mladá fronta DNES | 26.7.2004 | rubrika: Události a politika | strana: 2 | autor: JOHANNA GROHOVÁ

Praha, Bangkok - Silniční kontrola na severu Thajska. Policisté zastavují vůz, v kterém cestuje i osmačtyřicetiletý Čech. Jeho vzhled vypovídá o tom, že v Asii pobývá přinejmenším několik let a žije ze dne na den. Při kontrole policisté objevují několik gramů heroinu a pilulky drogy extáze a muže, který o sobě nechce zveřejnit jakékoli podrobnosti, posílají do vězení ve městě Chiang Rai.
Tento případ, o kterém MF DNES nyní získala informace, se stal před třemi měsíci. Čeští diplomaté se zprvu obávali, že mají na krku další případ Čecha, kterému hrozí i padesát let vězení. V Thajsku je trestné držení jakéhokoli množství drogy.
Nakonec však muž vyvázl jen s půlročním trestem a úřady ho překvapivě před několika dny propustily na svobodu. "Soud asi uznal, že nejde o pašeráka drog, protože to malé množství měl pro vlastní potřebu," poznamenal český velvyslanec v Thajsku Jiří Šitler. Thajské vězení je pověstné svými drsnými poměry, pro tohoto Čecha však podle informací diplomatů nebyla vězeňská cela nic neznámého. Zřejmě z podobných důvodů se za mřížemi ocitl i v jiných zemích Asie.
"Už je v Bangkoku a vyřizuje si doklady. Požádal nás jen o jediné, o dokumenty, které potvrzují rozsudek a jeho propuštění," uvedl Šitler. "Jinak nechce nic, nehodlá se vracet domů do České republiky ani nechtěl zprostředkovat kontakt s rodinou," dodal. Zadržený a odsouzený Čech putuje Asií jen s batohem na zádech.
Nejsou to však jen známé sledované případy českých drogových pašeráků, které přidělávají starosti konzulárním pracovníkům na mnoha místech světa. Někdy se přitom mohou dostat do vězení za přestupek, za který by doma zaplatili maximálně pokutou. V Thajsku třeba stačí, že někdo překročí povolenou dobu k pobytu, a octne se v regulérním vězení. "Musí zaplatit vysokou pokutu, a protože jim často propadne letenka, pak si musí koupit novou," říká Šitler.
Kolik českých občanů sedí za mřížemi v zahraničí, není známo. Odhaduje se, že jich bude několik stovek. I když státy mají povinnosti hlásit si navzájem uložené tresty v délce přesahující jeden rok, často to nedělají.
________________________________________________________________________

V Brazílii odhaleny ilegální letiště
BBC - česká redakce | 23.7.2004 | 06:00 | pořad: Dobré ráno s BBC

Andrea MÁSLOVÁ, redaktorka
--------------------
Speciální průzkum, který provedlo brazilské vojenské letectvo, odhalil v pohraničních oblastech této největší země Jižní Ameriky pětačtyřicet ilegálních letišť. Využívali je zejména pašeráci drog a zbraní. Začátkem měsíce začal platit v Brazílii zákon povolující sestřelit každé letadlo podezřelé z přepravy narkotik.
________________________________________________________________________

Polští drogoví dealeři využívají k transportům také státní poštu
Zpravodajství ČTK | 24.7.2004 | 11:39 | rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO | autor: VSJ

VARŠAVA 24. července (zpravodaj ČTK) - Tisíc tabletek takzvané taneční drogy extáze objevili polští celníci v poštovní zásilce, která mířila do Spojených států.

Balíček, jehož hodnota na černém trhu činí v přepočtu asi 350.000 korun, byl podán na poště na jihu Polska a adresátem měla být anonymní poštovní schránka za oceánem.

"Zatím se nepodařilo zjistit, kdo zásilku odeslal, ani komu byla určena," uvedl mluvčí polských celníků Witold Lisicki. Proto také nebyl v souvislosti s kuriózním případem nikdo obviněn.

vsj šeb
________________________________________________________________________

I lehká droga dokáže pořádně přitížit
Listy Jindřichohradecka | 26.7.2004 | rubrika: Jindřichohradecko | strana: 16 | autor: MILAN BRABEC

Byť marihuana patří mezi lehké drogy a ještě nebyl zaznamenán případ jejím předávkováním s následkem smrti, velké množství účinné látky THC může s člověkem pořádně zahýbat.
Při vykouření jednoho i více jointů uživatelé prožívají euforizující stavy a neodolatelné nutkání se smát. Velké dávky THC však již mohou způsobovat halucinace či prožitky vůbec ne veselé. Potvrzuje to i nedávný zážitek skupiny dvacetiletých vysokoškoláků.
Marihuanu nekouřili, ale několik hodin ji vyvářeli v mléce THC se totiž váže na tuk a díky tomu ho lze v mléku vyextrahovat ve vysoké koncentraci. "Dva litry plnotučného, tři litry polotučného, cukr a strašně moc palic (samičí květenství obsahující největší koncentraci THC pozn. autora)," popsal recept jeden z účastníků mejdanu, na který všichni jen tak nezapomenou. "Dal jsem si sotva půl hrnečku," dodal.
"Bylo to strašný," prohlásil rezolutně Dušan. "Byla to opravdu velká dávka. Nemohl jsem pohledem uchopit žádnou věc, zaostřit, udržet pohled na jednom místě. Neviděl jsem, neslyšel jsem, mohl jsem jenom čekat, až to přejde a doufat, že to přežiju nepoznamenaný." Nápoj vypili v jedenáct hodin večer a až do čtyř do rána jen seděli a zírali do prázdna, nemohli usnout. "Měl jsem takový stav, kdy jsem se modlil, abych usnul a až se vzbudím, bude všechno úplně jinak," uvedl zase Karel. "Nejhorší byl strach, že už takový zůstanu napořád, že mi něco přeskočilo v hlavě a nevrátí se to," přidal se David. Karel dodal: "Byla tam holka, která trávu nikdy neměla. Nekouří, tak si s námi dala mléko. Rozbrečela se. Nevěděla, co jí je, bušilo jí srdce, strašně ji to vyděsilo."
Nikdo z nich si pořádně nedokáže vybavit, co konkrétně prožívali, mozek jim prý pádil jako o závod bůhvíkam. Karel si matně vybavuje. "Nemohl jsem se pořádně hýbat, byl jsem paralyzovaný. Zavřeli mě v pokoji, kde jsem si lehl na postel. Bylo tam trochu světla, takového měsíčního, jen obrysy. Myslel jsem si, že jsem v prostoru, kde je člověk těsně před smrtí."
lister
tak to s tou pastikou me fakt dostalo :D:D
Kash
citace:
Nikdo z nich si pořádně nedokáže vybavit, co konkrétně prožívali, mozek jim prý pádil jako o závod bůhvíkam.


Tak proc to kurwa pijou ,kdyz jim to nechutna ... ;)
Aryan
citace:
Původní příspěvek od breeder
Policejní prezídium se však dealerů tolik nebojí. "Samozásobitelství hydroponní cestou je nebezpečný trend," říká mluvčí policejního prezidia Lucie Uhlířová. "Jednak se nám domácí pěstírny jen těžko odhalují a za druhé mají rostliny ze skleníků více omamné látky, takže zvyšují zdravotní rizika."


To sou svine :( My co pestujem pro sebe vadime vic nez dylaci :(

jaky zvyseny zrdavotni rizika co je to za keci :( Jaky vice omamneych latek kuwa.
gunman
MFdnes a Mr. Špok ma dostali, to je nádherná osveta :-) normálne mám viac nádeje do budúcnosti :-))
Kristl
paštika fakt hustá....
to za chwilu bude na všem něco....


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma