Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 19.07.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
EXPRES
Blesk | 17.7.2004 | rubrika: Poslední strana | strana: 16

Droga pomáhá
NEW YORK (INT) Američtí vědci zjistili, že omamné látky v marihuaně mohou pomáhat pacientům, kteří trpí například roztroušenou sklerózou. Snižují bolesti takto nemocných lidí.
________________________________________________________________________

Informace pražské policejní správy
Zpravodajství ČTK | 17.7.2004 | 16:48 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: BEN

PRAHA 17. července (ČTK) - Zhruba 175 gramů konopí, které je vedené jako omamná látka, zajistila 13. července krátce před půlnocí ve Vršovické ulici v Praze 10 v osobním vozidle policejní hlídka. Konopí převážel pětadvacetiletý řidič. Policie řidiče obvinila z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Muž je dále stíhán na svobodě.
________________________________________________________________________

Informace severomoravské policie
Zpravodajství ČTK | 16.7.2004 | 15:08 | rubrika: Právo a krimi - Olomoucký kraj | autor: SRD

OLOMOUC 16. července (ČTK) - Až pět let vězení hrozí sedmadvacetiletému muži z Přerovska za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Muž si nejprve vloni vypěstoval na zahradě rodinného domu rostliny konopí setého, usušil je a následně vykouřil. Dalších 27 rostlin vypěstoval také letos.
________________________________________________________________________

Konopí pěstoval už druhým rokem
Olomoucký den | 17.7.2004 | rubrika: Olomoucký kraj | strana: 3 | autor: (ilo)

Přerovsko * Z nedovolené výroby a držení omamných látek je obviněn 27letý muž z Přerovska. Policisté u něj na zahradě rodinného domu objevili 27 rostlin konopí. Stejného skutku se mladý muž dopustil i vloni. "Letošní rostliny ještě před sklizní muž vydal policistům," sdělila policejní mluvčí Miluše Zajícová. Muž je stíhán na svobodě. Za pěstování marihuany mu hrozí až pět let vězení.
________________________________________________________________________

Marihuanu nejen kupoval
Moravský sever | 16.7.2004 | rubrika: Moravský sever | strana: 1 | autor: (dk)

Javorník - V policejní síti uvízli dva obchodníci s drogami. Oba výtečníci se zaměřili na distribuci marihuany.
„Třiadvacetiletý muž ze Žarošic na Hodonínsku přechovával od března v domě v Javorníku, který užíval pro svou potřebu, třicet plastových sáčků s konopím setým o hmotnosti nejméně 30 gramů. Drogu jsme 9. července zajistili při domovní prohlídce. V současné době již byl obviněn z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných, psychotropních látek a jedů,“ sdělila mluvčí jesenické policie Natálie Pastuchová.
Policie zjistila, že obviněný drogu nakupoval i prodával. „Od čtyřiatřicetiletého muže z Javorníku získal šest sáčků s marihuanou za osmnáct tisíc korun. Část užil pro svou potřebu a část prodal při hudebních produkcích. Dodavatel již také čelí trestnímu stíhání,“ sdělila mluvčí.
Policie prozatím nezná všechny zákazníky distributora. Podařilo se jí ale zjistit, že gram drogy prodával po 150 korunách.
________________________________________________________________________

Alkohol je návyková droga
Vysočina - listy Pelhřimovska | 17.7.2004 | rubrika: Zprávy z Pelhřimovska | strana: 5 | autor: Jana Koubková

Pelhřimov * Počet mladistvých, kteří mají zkušenost s drogou, rok od roku stoupá. Jednou z prvních omamných látek, se kterou se nezletilý setkávají, je alkohol. Ačkoli je prodej alkoholických nápojů osobám mladším než osmnáct let zakázán, dát si v restauraci pivo nebo koupit si v obchodě láhev není pro mládež většinou velkým problémem.
Asi nejčastějším důvodem, proč mladí pijí, je snaha dostat se do příjemného opojení. Požívání alkoholu může ale vyvolat i zcela jiné než příjemné zážitky. "Alkohol je jednou z prvních návykových látek," podotýká primář dětského oddělení pelhřimovské nemocnice Zdeněk Rod. "Pokud si na něj dítě navykne, k ostatním drogám už je jen krůček. K nám se občas dostávají dospívající, u kterých se dá hovořit už o otravě alkoholem. Někdy to bývají otravy velmi silné a je třeba si uvědomit, že mohou být i smrtelné, neboť při určité hladině alkoholu v krvi selhávají pacientovi vegetativní funkce."
Policie ve spolupráci s městským úřadem zaznamenala v uplynulém roce zvýšený výskyt podnapilých mladistvých v ulicích města. Jak ale sami policisté říkají, odchytávat je tady je už pozdě. "Většinou tvrdí, že jim láhev koupil neznámý mladík, který jim ji z dobré vůle dal, protože je jim jasné, že svého hostinského prozradit nesmí," říká velitel uniformovaných policistů v okrese major Martin Vaněček.
Policie proto začala pořádat akce zaměřené právě na tuto problematiku. "Podle velikosti kontrolovaného podniku nasazujeme dvacet až třicet policistů. Vytipujeme osoby, které nevypadají na osmnáct let a ty poté perlustrujeme a provádíme u nich dechovou zkoušku. Musím přiznat, že většinou naměříme hodnoty do 0,5 promile alkoholu v krvi, ale setkali jsme se i s hodnotami nad jednu promile. V takových případech přistupujeme k zajištění dané osoby a předáváme ji buďto rodičům nebo přímo do zdravotnického zařízení," říká major Vaněček.
Podobných policejních akcí bylo v nedávné době už pět, poslední během druhého červnového víkendu. Policisté při ní objevili celkem třiadvacet mladistvých v alkoholovém opojení, z toho jenom v Pelhřimově osmnáct. Nejvyšší naměřená hodnota alkoholu v krvi se přehoupla přes jeden a půl promile. "Dnes už máme vytipované podniky, kde k tomuto dochází častěji, a rádi bychom se na ně do budoucna více zaměřili," potvrzuje Martin Vaněček. Za podávání alkoholu mladistvým může být postižena jak osoba, která jej dítěti bezprostředně podá, tak provozovatel, jemuž podnik patří. Pokud k tomuto deliktu dochází opakovaně, může být hodnocen i jako trestný čin.
Reakce přistižených dětí bývají podle policistů různé. Zatímco některé mají strach z postihu, jiné jsou překvapené, že si je muži zákona vůbec dovolují
kontrolovat.
Podobné razie mají podle majora Vaněčka především preventivní účinky: "Přístup personálu v podnicích k tomuto problému se zlepšuje. Už jsem slyšel o reakcích typu: Nenaleju ti, protože by mohla přijít šťára..."

Martin Vaněček
________________________________________________________________________

Dvojice recidivistů vyráběla drogy a kradla dodávky
Děčínský deník | 17.7.2004 | rubrika: Děčínský deník | strana: 18 | autor: (top)

Ústí nad Labem - Krádež dvou dodávkových aut a výrobu drog prokázali policisté dvojici recidivistů, kteří způsobili škodu za nejméně 450 000 korun. Obviněni byli z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a z krádeže.
Podle včerejší informace Lubora Štise z okresního policejního ředitelství dvojice ukradla Citroën Jumper za čtvrt milionu korun a Peugeot Boxer za 200 000 korun. "Od loňského srpna nejméně jednou v Chabařovicích a několikrát na Ústecku vyráběli a distribuovali pervitin a kodein. Při domovní prohlídce byla nalezena i laboratoř k výrobě drog," řekl policista.
V bytě v Neštěmicích vyráběla drogy i 27letá žena a 45letý muž. Policisté jim prokázali, že šlo o pervitin a kodein. Pervitin navíc prodávali narkomanům. Při domovní prohlídce byla zajištěna i laboratoř na výrobu drog.
________________________________________________________________________

Děti pily alkohol i v doprovodu rodičů
Deník Mostecka | 19.7.2004 | rubrika: Mostecko | strana: 15 | autor: LUCIE BARTOŠ

Mostecko - V sobotu ve večerních hodinách kontrolovala policie v místních restauracích, zda není nezletilým a mladistvým osobám podáván alkohol. Z výsledků vyplývá, že hospodští jim sklenice nalévají, ačkoliv to zákon nepovoluje. Často u toho bývají i rodiče dítěte.
Desítky policistů pořádkové policie spolu s policisty kriminální služby a strážníky městské policie navštívili předem vytipované restaurace v Mostě, Litvínově i v okolních obcích. Zkontrolováno bylo během noční akce 200 osob. Z toho osmi osobám mladším 18 let byl alkohol i přes zákaz podán. "Alkohol byl zjištěn provedením dechové zkoušky a mladiství sami sdělili, kolik alkoholu vypili," uvedla Ludmila Světláková, tisková mluvčí mostecké Policie ČR.
Zarážející je, že tyto osoby konzumovali alkoholické nápoje i v doprovodu samotných rodičů, případně dospělých kamarádů. Ti však postiženi nijak nebudou. "Policie tyto případy řeší jako přestupky na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi. Týkají se těch, kdo hostům mladším osmnácti let alkohol podali," uvedla Světláková. Dotyčné čeká přestupkové řízení na mosteckém magistrátu či litvínovském městském úřadě. Podle zákona jim může být uložena pokuta do výše tří tisíc korun. Problém alkoholu mezi mladými lidmi vůbec není zanedbatelný. Podle Evropské studie o alkoholu se 17 procent chlapců v jednom měsíci opije třikrát, dívek mladších 16 let se tento údaj týká v 10 procentech. "Tento trend je velmi negativní. Alkohol bohužel patří k průchozím drogám a jeho pití v časném věku je pro děti a dospívající rizikovým faktorem ve vztahu k jiným návykovým látkám," uvedl Karel Nešpor, koordinátor Evropského akčního plánu o alkoholu.
Přítomnost rodičů u konzumace alkoholu je bohužel také častým motivem pro pokračování v pití. Prostředí a návyky, které člověk přijme, mají na budoucí alkoholovou závislost nemalý vliv. Alkohol pijí stále mladší děti. "Konzumace alkoholu dětmi pod 15 let není vůbec výjimkou," potvrdila Marcela Sakařová, vedoucí Střediska výchovné péče v Mostě. "Preventivní akce, jejichž cílem je zamezit podávání alkoholu mládeži, budou pokračovat i nadále," ubezpečila Světláková.
Právě ukončená akce byla již třetí v letošním roce. Kromě toho v průběhu roku probíhají rovněž kontroly v rámci běžného výkonu služby policistů.
Během provedených kontrol policisté v restauracích tentokrát nezaznamenali žádné projevy výtržností ani nedošlo k narušení veřejného pořádku.

Akce Mládež a alkohol v restauracích
* kontrola zákazu podávání alkoholu nezletilým se letos za účasti zvýšeného počtu policistů konala již potřetí
* zkontrolováno bylo 200 osob
* alkohol byl podán osobám mladším osmnácti let v 8 případech, někdy tomu asistovali jako hosté i jejich rodiče
________________________________________________________________________

Policisté sbírali drogy ve velkém
Ústecký deník | 19.7.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: PETR MÁLEK

Teplice - Na jednom z největších českých festivalů elektronické hudby se o víkendu prodávaly drogy ve velkém. Přitom velké většině účastníků festivalu bylo méně než sedmnáct let.
Policisté jen namátkově objevili u návštěvníků Cosmic Tripu v Teplicích 148 tablet taneční drogy extáze. Příznivců dunivé muziky přijelo o víkendu do Teplic podle prvních odhadů zhruba 10 000.
Případy objevených tablet extáze nadále policisté vyšetřují. "Zatím jsme nikoho kvůli držení omamných látek neobvinili," řekl včera policejní důstojník. Návštěvníky hudební přehlídky byli hlavně mladí lidé. Na festival přijeli stovkami osobních vozidel. Policisté zkontrolovali 77 aut, pět motoristů řídilo pod vlivem alkoholu. Kromě toho policisté vyšetřovali vloupání do tří aut.
Dealeři drog, kteří na takovýchto párty mají žně, se i přes osobní prohlídky u vchodu do placené zóny v areálu dostali. Extáze, známá rovněž pod označením "droga pravdy", se zde prodávala od 200 do 500 korun. Mezi mladými návštěvníky byla v areálu cítit marihuana. Balíček se dal sehnat od 150 do 250 korun. Podle ochranky byly prohlídky lidí u vchodu zaměřeny především na kontrolování zákazu vnášení plastových lahví s pitím a nebezpečných předmětů.
Někteří tanečníci se netajili tím, že jim právě droga pomáhá ke kvalitní zábavě. "Jsem po extázi úplně uvolněná. Vnímám okolí a chovám se přátelsky. A především intenzivněji vnímám hudbu, což je na těchto párty nejdůležitější. Přijdu se přeci odreagovat, tak proč bych se měla omezovat," obhajovala se v sobotu v noci na Pudláku třiadvacetiletá Marcela, která na Cosmic Trip přijela z Poděbrad.
Pokračování na straně 3

Pokračování ze strany 1
Obdobné pocity po užití drogy měl na Pudláku osmadvacetiletý Martin z Prahy, který omamnou látku vdechoval prostřednictvím cigaretového kouře. "Je to prostě odvaz. Připadám si, jako bych pořád někam letěl. Super," stačil popsat své pocity ještě před tím, než ho podlamující se nohy odnesly ke skupině zpola oblečených tanečníků ve vypuštěném bazénu koupaliště Pudlák.
Pořadatelská služba Next Level, která Cosmic Trip připravila již poosmé, zavedla pro bezpečnost návštěvníků u vchodu osobní prohlídky. "Žádné drogy v areálu nebudou. Neexistuje," reagovala žena z ochranky na žádost jedné z návštěvnic, která se přes bránu chtěla vrátit do auta pro další balíček s marihuanou známou jako "bílá vdova". Dalším cenným zbožím při párty byly papírky (na balení omamných cigaret).
Najatý zdravotnický personál, který dohlížel na lidi při dvoudenním festivalu elektronické hudby, nemusel až na ošetření řezné rány na noze a vytažení klíštěte, prakticky zasahovat. Potvrdil to Aleš Burger z pořádající agentury. Výjezd na Pudlák neměla během festivalu ani teplická záchranka.
"Po stránce bezpečnosti byl Cosmic Trip v pohodě. Interpreti si párty pochvalovali. Návštěvnost byla o něco nižší než loni," hodnotil včera dopoledne maratón techno hudby, hip-hopu, breakbeatu i drum'n'bass organizátor. Loni festival navštívilo 13 tisíc fanoušků. Letos byl zájem nižší.
Otázku výskytu drog Aleš Burger nekomentoval s tím, že pořadatelská služba se snažila udělat maximum. "Splnili jsme požadavky. Nejsme ale zákon. Od toho jsou jiné složky, které by na to měly dohlížet. Navíc, já osobně jsem se s drogou při festivalu nesetkal," řekl.
Pořadatelé také na možný výskyt nebezpečných drog reagovali na oficiálních festivalových stránkách, kde otiskli vyjádření Pavla Kubů ze Státního zdravotního ústavu: "Žádné zvláště nebezpečné syntetické drogy se na nelegálním trhu nevyskytují. Jsem si jist, že návštěvníci zjistí, že nejlepší XTC je z tance a ti, co se budou do tranzu dostávat za použití drog, nepůjdou přes svou míru," byl přesvědčen drogový odborník. Návštěvníci Cosmic Tripu byli hlavně mladí lidé, kteří se sem sjeli z celé republiky i ze zahraničí, převážně z Německa. Právě mezi touto skupinou se taneční drogy nejvíce šíří.
Kromě soukromé ochranky dohlíželi na bezpečnost tanečníků policisté. Teplická policejní mluvčí Helena Pikalová včera sdělila, že festival se obešel bez vážnějších incidentů. Operační důstojník teplických policistů včera uvedl, že bylo zadrženo okolo 148 tablet extáze a menší množství marihuany. Cosmic nabídl během dvou dnů taneční hudbu, kterou do Teplic přivezla padesátka světových i našich diskžokejů a dalších interpretů. Program byl koncipován na čtyři pódia. Letošní novinkou byla scéna Teplice Stage, na které se v sobotu během dne předvedli diskžokejové z teplického regionu. Pořadatelé hodnotí festival kladně.
Dalším festivalem v Ústeckém kraji, na který se mladí lidé chystají, je Mezinárodní festival taneční hudby Creamfields. Konat se bude 6. srpna na roudnickém letišti.

Kolik drogy stály
* extáze se prodávala od 200 do 500 korun
* balíček marihuany od 150 do 250 korun
________________________________________________________________________

V Paříži našli 92 kilogramů kokainu
ČT 1 | 16.7.2004 | 12:00 | pořad: Zprávy

Bohumil KLEPETKO, moderátor
--------------------
Devadesát dva kilogramů kokainu objevili celníci na pařížském letišti Orly. Zásilka s drogami byla odeslaná z francouzských Antil. Policie v té souvislosti zatkla sedm lidí.

redaktor
--------------------
Drogová zásilka z francouzských Antil měla být určena především pro narkomany na předměstích Paříže. Byla ukrytá ve vodním skútru a naparfémovaná proti policejním psům.

Thierry HUGUET, policejní komisař, Paříž
--------------------
Protože doprava je mimořádná výnosná, zvolili francouzský dopravní prostředek, kde nebudili tolik pozornosti. Žádná celní nebo policejní kontrola.

redaktor
--------------------
Cena zabaveného kokainu se odhaduje na čtyři miliony eur. Kontraband obsahoval navíc půl milionu eur v bankovkách, diamanty v hodnotě osmnáct tisíc euro a střelné zbraně. Policii na stopu přivedl informátor a pak sledování šifrovaných zpráv na Internetu. Kriminalisté sledovali zásilku až na místo určení a dopadli bandu sedmi dealerů.
________________________________________________________________________

Čínské úřady odsoudily pašeráka drog k trestu smrti
ČRo 6 | 17.7.2004 | 23:00 | pořad: Zprávy

Věra ČERMÁKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čínské úřady odsoudily pašeráka drog k trestu smrti s dvouletým odkladem a jeho dva komplice k doživotnímu vězení. Trojice Číňanů měla pašovat sto kilogramů heroinu přes Hongkong do Kanady. Výroba a spotřeba drog v Číně dramaticky vzrostla poté, co se země otevřela zahraničí a zlepšila se ekonomická situace. Peking proto v dubnu vyhlásil rozsáhlou protidrogovou akci.
________________________________________________________________________

Největší teroristickou hrozbu pro Evropu představuje Maroko
ČRo 1 - Radiožurnál | 16.7.2004 | 12:00 | pořad: Ozvěny dne

Jaroslav SKALICKÝ, moderátor
--------------------
Největší teroristickou hrozbu pro Evropu představuje Maroko. Netvrdí to nikdo menší než známý španělský vyšetřující soudce Baltasar Garzón. Podle něho se v současnosti jedná o největší problém tohoto druhu na kontinentně, který je třeba urychleně řešit. Více nám o tom řekne kolega Jiří Hošek, dobrý den.

Jiří HOŠEK, redaktor
--------------------
Dobré poledne.

Jaroslav SKALICKÝ, moderátor
--------------------
Je možné Garzónovu tvrzení věřit?

Jiří HOŠEK, redaktor
--------------------
Já si troufám říct, že bychom ho měli brát vážně, a to z několika důvodů. Hlavně Garzón nevyslal nějaký zkušební balónek, ale vypovídal před španělskou parlamentní komisí, která vyšetřuje madridské atentáty z 11. září. Garzón tam svědčil jako expert na islámský terorismus. Nesmíme zapomínat ani na to, že soudce minulý měsíc ukončil osmileté vyšetřování, na jehož konci byla obžaloba celkem jednačtyřiceti lidí z napojení na Al Kajdu, takže jde skutečně o terén, ve kterém se Garzón velmi dobře orientuje. Španělský kasační soud, pro který Garzón pracuje, vede hlavní vyšetřování madridských útoků, ovšem sám Garzón ho nemá na starosti. Parlamentní komise pak prověřuje správnost jednání španělské vlády vlastně těsně po útocích, ale také to, zda kabinet mohl teroristickému činu zabránit.

Jaroslav SKALICKÝ, moderátor
--------------------
Ona vlastní informace o marocké hrozbě není zase tak překvapivá, když si připomeneme, že většina ze sedmnácti podezřelých z podílu na madridských útocích byla právě marockého původu.

Jiří HOŠEK, redaktor
--------------------
To určitě, Garzón tvrdí, že lidé zapojení do organizace madridského krveprolití mají v chudobou zbídačeném Maroku zhruba tisícovku následovníků, což je velmi špatná zpráva. Jde podle něj o lidi odhodlané spáchat sebevražedné útoky, kteří navíc umí sami vyrobit nálož, ale hlavně mají prostředky a prý i metody k tomu, jak proniknout z afrického k nám na evropský kontinent. Podle soudce mají teroristé navíc vynikající finanční zázemí, přičemž jejich peníze pocházejí jednak z prodeje hašiše a také z pašování lidí právě do Španělska.

Jaroslav SKALICKÝ, moderátor
--------------------
To ale nebyla zdaleka jediná zajímavá informace, kterou včera v Madridu Garzón pronesl.

Jiří HOŠEK, redaktor
--------------------
Vyšetřující soudce doslova šokoval sdělením, že už 11. března večer, to znamená v den madridských atentátů, byl pevně přesvědčen o tom, že výbuchy náloží v příměstských vlacích má na svědomí Al Kajda. Usoudil tak podle obrovského rozměru katastrofy i nesmírně přesné koordinace oněch deseti prakticky simultánních explozí. Pak ho prý na chvilku zmátla policie onou známou mylnou informací, že použitou výbušninu mají v oblibě baskitští teroristé z ETA, ale po nálezu nahrávky s verši koránu v zaparkovaném autě před madridským nádražím měl prý definitivně jasno. Jinak Garzón řekl ještě jednu zajímavou věc, která by tak trochu mohla zlepšit teď velmi pošramocenou pověst bývalé Aznarovy pravicové vlády. Myslí si totiž, že ona kontroverzní podpora války v Iráku byla jen jedním z vícero faktorů, které vedly nakonec k těmto hrůzným útokům.

Jaroslav SKALICKÝ, moderátor
--------------------
Pojďme se ještě na celou věc podívat ze strany marockých úřadů?

Jiří HOŠEK, redaktor
--------------------
Tak, reakce na ty včerejší Garzónovy výroky ještě nemáme k dispozici, ale asi bychom v první řadě měli zmínit ten fakt, že španělsko-marocké vztahy v posledních letech byly všechno jenom ne dobré v roce 2002. Mnozí si možná pamatují, že se obě země ocitly prakticky na pokraji válečného konfliktu. I tak ale marocké úřady, jak tvrdí, zasáhly velmi drsně proti tamním radikálním islamistům, kteří v roce 2003 zaútočili na několika místech v Casa Blance, zabili tam pětačtyřicet lidí. Zatkli celkem pět tisíc osob, sedm set radikálních islamistů je stále za mřížemi, sedmnácti dokonce hrozí trest smrti, který se ale v Maroku od roku 1993 nepraktikuje. Jinak marocké úřady tvrdí, že proti přívržencům Al Kajdy bojují velmi tvrdě na svém území a že Španělsko skutečně varovaly před aktivitami jednoho z hlavních podezřelých v kauze Madrid - Maročana jménem Džamal Zugam.

Jaroslav SKALICKÝ, moderátor
--------------------
U našeho mikrofonu byl Jiří Hošek.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma