Andrej |
Sklidil som.. Susil som na tmavom mieste povesene vzhuru nohami.. 7dni a boli obalene v papieri...
Teraz sem ustrihal palice a dal do igelitovych pytliku a ked ich otvorim vyvali sa smrad (nedobry) ked necham vetrat chvilu zacne byt vona dobra... Co mam robit.
Uz som zkusal i hulit, ale strasne to cadi a chutove to nee moc dobre (zhuluje to perfektne)...
Je to este mokre? Ako to poznam? |
|
|
Julius Caesar |
igelitovy pytlik vobec, nieeeeeee...
...ked sa uz na oko neda rozoznat vysusena palica od mokrej tak potom dalsi zo zmyslovych vnemov je hmat. Po stalceni sistule medzi prstami a) ak je vysusene, co nie je v ziadnom pripade dokonale za 7 dni, sa ti zacne medzi prstami drvit, ako ine ususene napriklad listie z orecha, b) ak je este mokra palica, moze byt lepkava, nie je este ani taka stiahnuta ako po poriadnom presuseni, jednoducho vyzorovo stale nema daleko od vyzoru, aky mala po useknuti... |
|
|
Andrej |
Dakujem, presne tak to vyzeraju...
Takze co mam robit? Susit dalej v papirovej krabici? |
|
|
maestro_007 |
Takovy dotaz, ususil jsem (zatim jenom listy) v papirove krabici, dostatecne dlouho!!!
Potom jsem je dal do zavarovacky, ale kdyz jsem nechal ty listy v te zavarovacce tak tri dny tak tam zacla radit plisen!!!
Co proti tomu mam delat, nebo jak jinak skladovat huleni (krome lednicky!!) |
|
|
sativa |
tak je dej do zavarovaci sklenice a zakopej je tak 1 metr do zeme, ale pred tim si musis byt jisty, ze jsou suchy, nekdy se kytky susi i nekolik mesicu - treba 2-3 mesice |
|
|
Aaron Lightner |
Celkem dobrou zkušenost jsem udělal s následujícím postupem: asi 5 dní jsem nechal kytky zavěšené na provázku ve skříni, až byly vnější lístky na omak už dost oschlé. Pak jsem to ostříhal a nacpal do sklenice. Asi po dni zevnitř palic vyšla vlhkost a celá úroda opět zvláčněla. Tak jsem to vyndal na takové plastikové mřížkované misky, dal do papírové krabice a nechal den dosušit (bylo hodně teplo). Tím odešla přebytečná vlhkost a minimálně další měsíc byla konzistence úplně v pořádku. |
|
|
Julius Caesar |
tyzden aj dva je naozaj malo na susenie, ked mas este k tomu hutne palice, bambusaky, mikrofony. Ono to z vonka vyzera preschle ale vo vnutri sa este poflakuje vlhkost. Najlepsie ano zavesit naopak do papieroveho vreca niekde na spagat, a radsej dlhsie vyckat, ako so susenim skoncit skor a potom to zacne plesniviet. Ja som nechaval susit takto cele stromy, potom som si ich rozsekal na vetvicky, a potom som do jednej krabice-papierovej dalval sistule a do druhej listy. V tej krabici som to tiez este nejakych par dni nechal. Netreba sa bat z tych krabic to neutecie. No a ked som ich daval vyvarit v kuchte tak som si najprv vybrane sistule niektore v ruke poriadne premackal aby som si vytvoril obraz ako su na tom. Ked som ich daval do tychto zavaraninovych flias daval, dal som na vrch taky ako keby celofan, ktory sa pouziva na balenie jedal v potravinarstve, ktory uchovava to jedlo jedlym, no a potom nasledovalo veko. V kuchte bolo vody tolko, aby nepresahovala voda toto veko, aby tlakom ktory sa tam vytvori bol odsaty vzduch. No apotom sup s tym do tmy. Ja som to do chladnicky nedaval a drzal som to po cleu dobu v izbovej teplote, vydrzalo to takto rok kym som to vsetko nespotreboval a vobec to nebolo zle, naopak sa to casom este vystupnovalo. Nie je zazle takto zavarene a odlozene aspon v prvotne dni okom skontrolovat, ci sa tam nedeju zle veci. V tom horsom pripade neostane naozaj nic, iba otvorit. Mozno som mal stastie ale nic zle sa mi zatial nepostastilo a urobim to takto aj tento rok. :) |
|
|
|