Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 07.07.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Pákistánská policie zabavila čtyři tuny hašiše pro Nizozemsko
Zpravodajství ČTK | 4.7.2004 | 20:14 | rubrika: Právo a krimi - Asie, Austrálie | autor: DK

LÁHAUR (Pákistán) 4. července (ČTK) - Pákistánská protidrogová policie zabavila v Láhauru více než čtyři tuny hašiše v hodnotě téměř šesti milionů dolarů. Droga byla určena pro nizozemský trh, píše dnes s odvoláním na policejní zdroje agentura AFP.

Hašiš byl ukrytý v nákladu rýže určené k vývozu pro nejmenovanou nizozemskou firmu. "Pokračujeme v operaci s cílem zatknout osoby odpovědné za náklad," uvedla policie.

Pašeráci narkotik často využívají Pákistán jako tranzitní zemi pro vývoz drog ze sousedního Afghánistánu, který je největším producentem opia na světě.

dk ank
________________________________________________________________________

Stopy zahladili, chalupu vypálili
Noviny Náchodska | 3.7.2004 | rubrika: Náchodsko | strana: 7 | autor: (mz)

Z POLICEJNÍHO BLOKU Česká Skalice Kuriózní případ řešil Městský soud v Náchodě. Tři výtečníci, z toho dva mladiství, se v průběhu listopadu dopustili několika krádeží v rekreačních chatách v České Skalici a jejím okolí. Způsobili tak škodu v řádu několika tisíc. Při jedné z loupeží se však vrátili na místo činu zahladit stopy. Po požití alkoholu a vykouření konopí je nenapadlo nic jiného, než místo činu zapálit, čímž způsobili majiteli škodu na chalupě a jejím zařízení v celkové částce přes půl milionu korun.
________________________________________________________________________

Z POLICEJNÍHO ZÁPISNÍKU
Klatovský deník | 3.7.2004 | rubrika: Klatovsko | strana: 10 | autor: (ng)

Marihuanu prodával i dával
Sušice - Za trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů je stíhán 23letý muž ze Sušice. Policisté zjistili, že dotyčný obchodoval s marihuanou a několikrát ji také jen daroval. Na podobné prohřešky ale pamatuje trestní zákon.
________________________________________________________________________

Ve sklepě pod restaurací rostla marihuanová plantáž
Deník Chomutovska | 7.7.2004 | rubrika: Chomutovsko | strana: 19 | autor: JAROSLAV ŠÍCHO

Příběh, který skončil u soudu

Chomutovští policisté a strážníci si mohli hlavy ukroutit podivujíce se, odkud se bere tolik marihuanou opojených mladých lidí. Ať pátrali jak pátrali, ničeho se nedobrali, konzumenti zmíněné drogy ani slůvkem neprozradili, kde roste tráva, poskytující jim náhražku nadpozemské blaženosti.
"Pane vedoucí, restaurace V Jámě zase neuhradila spotřebu elektřiny! Na upomínky nereagují a přitom mají odběr jako pořádně veliká provozovna. Co s tím budeme dělat?" přišla za šéfem pracovnice energetického závodu. "Ukažte, podíváme se na to spolu. Máte pravdu, tři měsíce neplatí a mají pořád vyšší spotřebu. Nechte mi tady podklady, já se spojím s policií, podám trestní oznámení a budeme úhradu vymáhat soudně," rozhodl inženýr Blažený.
Na ranní poradě, když rozdělil úkoly pro nastávající den, major Pukrle vyzval strážmistra Čamrdu, aby ještě neodcházel. "Pro tebe mám speciální úkol. Potřebuju, abys omrknul hospodu V Jámě, je to starej barák na Kadaňský ulici. Energetici podali oznámení, že majitel neplatí za elektřinu a odebírá jí skoro tolik jako Poldovka."
Čamrda v odrbaných džínách a upatlaném tričku s vyobrazenou hlavou buvola se vploužil do lokálu. Hned ve dveřích neomylně poznal kouř z marihuanových cigaret. V restauraci nebylo jinak nic neobvyklého, nesvítila ani jedna žárovka přesto, že byl podmračený den. Policista si poručil pivo a když měl skoro dopité, šel si ulevit. V chodbě k záchodům mrknul na elektroměr a hle! Točil se jako pominutý!
"To není samo sebou, co velkýho tady můžou pohánět?" Nechtěje vzbudit podezření vrátil se ke stolu, nalil do sebe další pivo a znovu se vydal na průzkum. Sestoupil po schodech do sklepa a narazil na dveře, na nichž visel zámek větší než pěst. Dírou po suku nahlédl dovnitř a do oka jej udeřilo ostré světlo.
"Pane majore, byl jsem jako v Jiříkově vidění. Za těmi dveřmi je skleník velkej jako plantáž a pěstují v něm marihuanu. Nemůže to být nic jiného, bezpečně jsem ji poznal, skleník začíná hned za dveřmi," hlásil ještě téhož odpoledne.
________________________________________________________________________

Lékař feťákům drogy nedával
Plzeňský deník | 3.7.2004 | rubrika: Plzeňsko | strana: 10 | autor: TOMÁŠ PACKAN

Po nepříjemných čtyřech letech zbavil soud plzeňského psychiatra vážných obvinění.

Plzeň - Čtyři nepříjemné roky má za sebou třiašedesátiletý plzeňský psychiatr František Čákora, mimo jiné autor posudku na vraha z borských serpentin Jiřího Kajínka. Spolu s dalšími šesti kolegy byl totiž nařčen z šíření toxikomanie. Včera ho však Městský soud v Plzni od všech obvinění očistil.
"Jsem spokojen. Myslím si, že spravedlnost zvítězila," řekl po vynesení rozsudku Čákora. Jak celá nepříjemná kauza začala, nám líčil se svým obhájcem Františkem Korandou. Jednoho dne podle jejich vyprávění přišli do lékařovy ordinace policisté. Ptali se, jestli ho při službách na pohotovosti neobtěžují toxikomani. Čákora jim sdělil, že se občas objeví a žádají léky na bolesti. V takovém případě že je vyšetří, a je-li to nutné, léky jim předepíše. Zdánlivě neškodná informace se však za tři měsíce proměnila v soudní obsílku. Lékař byl obviněn z toxikomanie. Podobná situace potkala i další lékaře. "Nevěděli jsme s kolegy, co si o tom máme myslet," popsal tehdejší překvapení Čákora.
Obžaloba tvrdila, že lékař v roce 2000 předepsal čtyřem toxikomanům recepty na léky Alnagon, Diazepam, Rohypnol a Korylan. Některé z nich jsou dnes na seznamu látek zákonem zakázaných a k jejich předepsání je zapotřebí takzvaných opiátových receptů.
Soud ale včera potvrdil, že Čákora postupoval správně. Nemalou mírou k tomu podle obhájců i státního zástupce přispěl znalecký posudek znalce z oboru zdravotnictví, farmakologie a toxikologie Jaroslava Koutenského. "Lékař poznal začínající syndrom z odnětí. Indikoval léčbu, která měla zabránit rozvoji abstinenčních příznaků a stavů, které mohou být nebezpečné pro pacienta i okolí," stálo mimo jiné v posudku.
Zproštění obžaloby proto nakonec v závěrečné řeči navrhl i státní zástupce František Zahradník. "Konstatuji, že skutek tak, jak byl původně popsán v obžalobě, se stal. Ale nelze v něm spatřovat trestný čin," řekl Zahradník.
________________________________________________________________________

Surovci zmlátili známého do krve
Boleslavský deník | 3.7.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: (rh)

Křivoklát - Drogy a násilí. Agresivní trojlístek z Kladenska zaútočil v noci na čtvrtek v Křivoklátě na sedmatřicetiletého známého z Kladna. Napadený byl uvnitř škodovky, do které dva muži a žena mlátili kovovými tyčemi.Vylomili dveře, vytloukli okna, zničili plechy. Řidiče našli policisté ležet zkrvaveného vedle vozu. Napadený muž je v nemocnici. „Má vážná zranění,“ uvedl mluvčí rakovnických policistů René Černý. Dodal, že útočníci byli pod vlivem omamných látek. Motiv napadení policie šetří, uvedla pouze, že útočníci a oběť se znali. S přispěním svědka, který řež viděl, zadrželi policisté trojici útočníků ještě téže noci v Lánech.
________________________________________________________________________

EXPRES
Blesk | 3.7.2004 | rubrika: Čechy/Morava | strana: 7

Prodávala »perník«

TEPLICE (krk) - S pervitinem kšeftovala od loňského října žena (30) v Teplicích. Dopadli ji policisté a obvinili z nedovolené výroby a držení drog. Drogu měla doma.
________________________________________________________________________

Dealer skončil ve vazbě
Blesk | 3.7.2004 | rubrika: Čechy/Morava | strana: 6 | autor: (uá)

LOUNY - Lounští kriminalisté zadrželi dealera drog (41) z Chomutova. Protože věděli, že je ozbrojen, povolali zásahovou jednotku. „Při domovní prohlídce našli prekurzory na výrobu pervitinu, laboratorní a varné sklo se zbytky krystalů, stříkačky a chemikálie,“ uvedla lounská policejní mluvčí Jaromíra Střelcová.
________________________________________________________________________

Spor o drogu skončil téměř smrtí, útočník stojí před soudem
Zpravodajství ČTK | 2.7.2004 | 12:56 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: RAV

PRAHA 2. července (ČTK) - Spor dvou narkomanů o dávku pervitinu skončil loni v Praze 4 téměř smrtí jednoho z nich. Muž utrpěl těžká zranění krku a hrudníku po trojím bodnutí nezjištěným ostrým předmětem. Městský soud v Praze případ řeší jako pokus o vraždu a nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek. Obžalovanému hrozí až 15 let vězení.

Devětatřicetiletý Ladislav H. podle obžaloby 3. listopadu bodl v parku poblíž Bezové ulice v Braníku pětatřicetiletého Václava K. nejprve do krku a poté dvakrát do hrudníku. Způsobil mu těžká zranění průdušnice a dutiny hrudní. Nebýt včasné lékařské pomoci, Václav K. by svým zraněním podlehl. Obžalovaný však prohlásil, že je nevinen a nikoho nebodl.

V osudný den podle dnešní výpovědi poškozeného chtěli spolu koupit drogy. Dojeli do Braníku, kde Václav K. ještě s dalším mužem čekal, až ji obžalovaný se svou družkou obstarají. Po hodině a půl se vrátil i s drogou, ale část dávky si už vzal. Chtěl pak podat pervitin i družce, ale s tím poškozený nesouhlasil, dal údajně na drogu nejvíc peněz.

"Já jsem mu to nechtěl dovolit, začali jsme se hádat. Sundal jsem si bundu, přistoupil jsem k němu a řekl, že si to klidně vysvětlíme. V tu chvíli vytáhl z rukávu nějaký nůž a bodl mě do krku," popisoval událost napadený. Nejprve byl prý hodně šokován tak zákeřným útokem, ale rozhodl se bránit.

"Šel jsem do něj, ale nevím, co přesně se stalo, akorát jsem cítil bolest v krku a v hrudníku a začal jsem ustupovat. Byl jsem celý od krve. Kdyby mi alespoň pomohl, ale i s těmi dalšími mě tam nechali. Řekl jim, ať si mě nevšímají," vypověděl. Zachránil se tím, že stačil dojít ven z parku, kde se o něj postarali kolemjdoucí a dovedli ho k blízké záchranné stanici.

Poškozený strávil v nemocnici několik týdnů, z toho 14 dní v umělém spánku. "Tak závažná byla jeho poranění," řekla ČTK předsedkyně senátu Miroslava Straková.

Po dnešním svědectví se Václav K. začal v soudní síni velmi intenzivně hádat s obžalovaným, až musela zakročit justiční stráž, která oba muže uklidnila.

Oba muži byli několikrát soudně trestáni, Ladislav H. je také mediálně známou osobou. Před časem uvedla Česká televize dokument o narkomanech, kde vystupoval jako partner hlavní hrdinky. Podle pořadu tehdy drogový pár za 18 měsíců utratil za drogy 1,3 milionu korun.

Soud bude pokračovat 14. července.

Radim Vaculík kar
________________________________________________________________________

Počet policejních odposlechů telefonů stále roste
Zpravodajství ČTK | 2.7.2004 | 15:05 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: STK

PRAHA 2. července (ČTK) - Počet případů, kdy policie při vyšetřování nasadila odposlechy telefonů, v posledních letech stále narůstá, ještě strmější je křivka v počtu odposlouchávaných telefonních stanic. Zatímco v roce 2000 policie využila odposlech v 1336 případech, loni to bylo již ve více než 5000. Podle nejvyššího státního zastupitelství se však tento vývoj vzhledem k rostoucímu počtu vyšetřovaných případů nejeví jako zásadní.

"Odposlech je všeobecně hodnocen jako velmi vhodný a účinný prostředek postihu kriminality," řekla ČTK mluvčí nejvyššího státního zastupitelství Alena Blažková s odkazem na zvláštní zprávu úřadu.

Nejvyšší žalobkyně Marie Benešová se loni v reakci na sílící hlasy, že je policejních odposlechů moc, rozhodla zjistit skutečný stav věci. Zadala proto okresním a krajským státním zástupcům, aby shromáždili všechny případy odposlechů v loňském a předloňském roce. Výsledkem je zvláštní zpráva nejvyššího zastupitelství, která se jako první věnuje této problematice.

"Hysterie kolem odposlechů stoupá, a to by mohlo znamenat, že o ně nakonec přijdeme. A nevím, jak by potom (šéf protidrogové policie Jiří) Komorous pochytal evropské drogové bossy," zdůvodnila loni iniciaci zprávy Benešová.

Užití odposlechů navrhuje státní zástupce, schvaluje ho soudce. Odposlech a následný záznam hovorů provádí policie. Počet návrhů na odposlech roste každým rokem, drtivé většině soudci vyhoví. Loni vyhověli v 5015 případech, nevyhověli v 64. V roce 2002 se odposlechy použily v 4261 kauzách, neúspěšně o to žalobci žádali šestnáctkrát, v roce 2001 nebyli úspěšní v šesti případech, soudy vyhověly v 1336 kauzách.

"Tento vývoj nelze v žádném případě přeceňovat, byl-li by vzat v úvahu celkový počet věcí..., pak se uvedený nárůst, tak často zmiňovaný na různých fórech, nejeví tak zásadní," řekla mluvčí Blažková. Za sledované období jde podle ní o 350.000 až 400.000 nových trestních případů.

Odposlechy se používají zejména při vyšetřování závažné hospodářské trestné činnosti, například korupce, časté je také jejich využití při drogových obchodech či nájemných vraždách. V převážné většině evidovaných případů policie odposlouchává mobilní telefony. Záznam je poté možné použít u soudu jako důkaz.

Policejní prezidium již dříve připustilo, že v posledních letech počet odposlechů stoupl. Podle něj to souvisí také s tím, že se zvýšil počet majitelů mobilních telefonů. Zatímco v roce 1999 jich bylo 5,7 milionu, předloni se počet zvýšil na téměř 12,6 milionu, uvedlo prezidium.

Stoupající počet odposlechů často kritizovali zejména poslanci ODS, kteří v této tendenci vidí "náběh na policejní stát". Například předseda ODS Mirek Topolánek argumentoval srovnáním s jinými zeměmi. "Jestliže ve Spojených státech amerických je to 1491 odposlechů za rok, v Japonsku jenom dva mimochodem, tak prostě je to znamení toho, že něco zdravého není," uvedl před časem šéf nejsilnější opoziční strany.

Nejvyšší státní zástupkyně proto do zprávy zahrnula také srovnání české právní úpravy se zahraničím - konkrétně s Rakouskem, Německem, Slovenskem a Polskem. "Česká úprava odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu plně odpovídá standardům ochrany lidských práv a základních svobod a nezřídka jde i nad jejich rámec," uvedla mluvčí Blažková.

Štěpánka Kučerová mal kar
________________________________________________________________________

Likvidace opiátů
TV Nova | 6.7.2004 | 22:40 | pořad: Na vlastní oči

Radek JOHN, moderátor
--------------------
Mobilizace, povolání vojáků ze zálohy k mimořádné službě, doplnění vojenských útvarů na válečné počty. Není to zas tak dávno, co jsme se připravovali na válku. Pamatujete? Z téhle doby nám zbyly sklady plné léků a mezi nimi i tuny opiátů. Když přijdete do lékárny vrátit ampuli morfinu aby ji zlikvidovali, pošlou vás na magistrát. Opiát musí být likvidován za dohledu zdravotního rady a komise, která sepíše likvidační protokol. Co byste čekali, že se stane, když nejde o likvidaci jedné ampule, ale tuny opiátů?

Jiří
--------------------
Každopádně mít tohleto všecko, co je tady napsáno, jo, tak pro toxikomana by to znamenalo, že je zásobenej na hodně moc dlouho a ještě by na tom hodně moc vydělal.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Klášter u Nepomuku, malá západočeská vesnička. V téhle budově se po desetiletí skladovaly tuny léků z ústavu s tajemným názvem - Ústav pro řešení mimořádných situací.

redaktor /ukázka/
--------------------
Naši spoluobčané ve stejnokrojích. Naše ozbrojené síly budované a zdokonalované pod vedením Komunistické strany Československa za podpory pracujícího lidu. Ti, kteří jsou v případě ohrožení našich socialistických vymožeností, svobody a samostatnosti připraveni nasadit i své životy pro dosažení vítězství nad kterýmkoli imperialistickým útočníkem.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Ještě před dvaceti lety jsme se intenzívně chystali na válku. Pro případné napadení a mobilizaci byly ve specielních skladech připravené tuny léků.

Ing. Jaroslav HORA, ředitel Odboru bezpečnosti a krizového řízení, MZ ČR
--------------------
To byly zásoby sloužící jako mobilizační rezervy. To znamená, v případě nějakého válečného napadení k použití pro obyvatele České republiky a pro armádu.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Válku by provázela těžká zranění a infekce. Proto byly ve skladech připraveny tuny speciálních léků.

MUDr. Zdeněk VESELÝ, Centrum metadonové substituce
--------------------
Odpovídá to úrazový chirurgii, klidně třeba válečný chirurgii, jsou tady teda opiáty.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
K čemu tam jsou ty opiáty, k čemu jsou to vůbec léky?

MUDr. Zdeněk VESELÝ, Centrum metadonové substituce
--------------------
No, většinou na ztlumění, že jo, tady prvoplánovitě na ztlumení bolesti a zjevně některý se používaj, jejich zdroj je /nesrozumitelné/ a to je zklidnění pacienta, no.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Ve skladu Ústavu pro expertizy a řešení mimořádných situací se během let nashromáždily desítky tun léků a také více než tuna opiátů, látek normálně přísně evidovaných a hlídaných s nálepkou návykové.

MUDr. Zdeněk VESELÝ, Centrum metadonové substituce
--------------------
Většinou se dají využít k výrobě buď heroinu nebo nějakých látek podobných heroinu, tady acetilací třeba morfinu, anebo se dají využívat, tak jak jsou prostě, eventuelně k výrobě kodeinu, k výrobě hydrokodeinu, braunu, ale to spíš ta starší generace. Ty mladší by si asi ten kodein nechali, i ten morfin i ten /nesrozumitelné/, aby ho využívali tak, jak je.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Pan Jiří je ze staré školy vařičů a přesně ví, jaký poklad skrývá pro narkomany tuna těchto léků.
Kolik jste toho třeba v životě navařil?

Jiří
--------------------
No, tady v podstatě jde akorát o ten morfin a o kodein. Sto litrů ... No, do kilogramu, pokud se jedná o pervitin.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Myslíte si, že by o tyhle léky byl zájem třeba na černém trhu?

MUDr. Zdeněk VESELÝ, Centrum metadonové substituce
--------------------
No, určitě. Tak to jsou samozřejmě ... Především o morfin určitě /nesrozumitelné/ určitě taky, určitě by o ně byl velký zájem.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Místo války přišla reorganizace, a tak se v roce 1996 sklad likvidoval a s ním i tuny léků a opiátů. Výběrové řízení vyhrála firma P-EKO. Tyto dvě pracovnice z inspekce životního prostředí se přesto už osm let snaží upozornit na podivné okolnosti při transportu a údajné likvidaci opiátů.

Dana SLÁDKOVÁ, Česká inspekce životního prostředí
--------------------
Ten transport samozřejmě byl hned od začátku, co jsme kontrolovali na skládce odpadů, podivný.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Opiáty vyjely ze skladu desátého září, aby absolvovaly necelých sto osmdesát kilometrů dlouhou cestu na skládku do Všebořic. Kdyby jely šedesátikilometrovou rychlostí, byly by tam za tři hodiny.

Jana PŘÍHODOVÁ, bývalá pracovnice ČIŽP
--------------------
Na cestě do skládky Všebořice byly v podstatě tři dny a co se dělo po tu dobu těch tří dnů, se dá říct, že zůstává pod rouškou tajemství. Akorát jediné, co víme nebo co jsme zjistili my, bylo, že byly odváženy jedním autem, na skládku přijely v jiném autě.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Opiáty byly totiž podle tohoto protokolu naložené na auto s ústeckou SPZ 56 42. Na skládku ale dojel náklaďák s poznávací značkou 54 56. Překládal snad někdo náklad opiátů? Další velkou záhadou je i samotný příjezd tohoto auta na skládku.

Dana SLÁDKOVÁ, Česká inspekce životního prostředí
--------------------
Přijelo osm ... Dva, čtyři, šest, osm nákladních aut, což ani není možné, aby v průběhu, v průběhu dvanácti minut přijelo osm nákladních aut se stejnou poznávací značkou, aby přivezly náklad, vjely do skládky odpadů, náklad vyložily, vrátily se zpátky někam, naložily odpad a přijely znova přes bránu, aby mohly být zváženy.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Náklad léků dorazil na skládku po třech dnech v jiném autě, než do jakého byl původně naložený. Veškeré léky byly označené jako zvlášť nebezpečný odpad, a proto se s nimi nesmělo manipulovat.

Jana PŘÍHODOVÁ, bývalá pracovnice ČIŽP
--------------------
Tyto léky byly rozpečetěny, vytříděny na takový ostatní odpad, obalový materiál a opiáty. To v té době nebylo možné, protože se jednalo o opiáty.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Pokud by se ale někdo chtěl dostat ke konkrétním lékům, je právě třídění odpadu tím nejlepším způsobem. Pokud ale nějaké léky vyjmu, musím za ně něco vrátit, aby souhlasila váha. Možná proto se v medicínském odpadu objevily dřevěné palety.

Jana PŘÍHODOVÁ, bývalá pracovnice ČIŽP
--------------------
To není možné, protože vůbec takovýto odpad nebyl vyexpedován. To znamená, tento odpad v podstatě se dal škrtnout, ten tam prostě nemohl být.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Ale to byl docela odpad, který tam byl uváděn ve velkém množství.

Jana PŘÍHODOVÁ, bývalá pracovnice ČIŽP
--------------------
No, co se za tímto odpadem skrývalo, to právě jsme doufali, že některé orgány, kterým byly předány tyto kauzy, že toto zjistí.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Lidí z firmy P-EKO jsme se chtěli na vše zeptat, ale nakonec z domluvené schůzky sešlo, a tak nám nezbylo, než telefonovat.
Můžu se ještě zeptat, jak je možné, že jste tam třeba objevili dřevěné palety nebo smršťovatelné folie a podobně, které tam údajně vůbec nebyly, a vy tady píšete, že toho máte tam přes tři tuny?

Václav ŠUTERA, P-EKO, s. r. o.
--------------------
Takhle to bylo zabalený. Co já vím, když se dávaj ty léky na skládku, tenkrát ještě část mohla na skládku podle zákona, tak tam byly palety a podobný věci ...

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
To tam právě ale nebylo.

Václav ŠUTERA, P-EKO, s. r. o.
--------------------
... a to se roztřídilo, než se to ukládalo do kazet.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
To tam ale prý nebylo, protože to bylo ...

Václav ŠUTERA, P-EKO, s. r. o.
--------------------
Prý nebylo ... Takhle jsou na to doklady všechny. Šetřila to policie a uzavřeli to jako normálně, že to takhle bylo. Takže já nevím, kde jste vzala takovýhle informace.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Informace jsme měli z inspekce životního prostředí, ale i z dokladů její firmy. Byli to totiž právě oni, kdo prohlásili, že ke zneškodnění odpadu došlo dvacátého září. Mělo to ale jednu chybičku.

Dana SLÁDKOVÁ, Česká inspekce životního prostředí
--------------------
V době, kdy měly být spáleny, a tak, jak jsme zjistili, spáleny být nemohly, neboť spalovna v tu dobu vůbec nebyla v provozu.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Náklad obsahoval sedm druhů opiátů, mimo jiné třináct tisíc ampulí morfinu, čtrnáct tisíc sto krabiček kodeinu.

Jiří
--------------------
Kodein se používá na výrobu brauna. Braun, to je, prosím vás, lidovej název. Ta látka je hnědá po tý výrobě, jo, proto se tomu říká braun. Je to dihydrokodeinon. Říkalo se tomu českej heroin.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
A tak jsme počítali. Deset tub, tři gramy kodeinu. Z nich pan Jiří vyrobí čtyřicet mililitrů drogy. Těchto čtyřicetimililitrových dávek by mohl z likvidovaného množství vyrobit padesát šest tisíc čtyři sta. Při ceně dvě stě korun za mililitr, jak se braun prodává, by ho mohl pak prodat za jedenáct milionů dvě stě osmdesát tisíc.

Jiří
--------------------
Mít tolik toho brauna, tak s tím vytěsníte tady ilegální prodej heroinu, protože ten heroin je krátkodobější, člověk by si radši koupil za dvě stě korun dávku brauna, která mu vydrží, když si to píchne, osm až dvanáct hodin.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Na tomto místě je důležité říci, že u likvidace více než tuny opiátů nebyl nikdo ze státní správy. Možná proto, že i dnes je těžké zjistit, pod koho sklad v Klášteře spadal.

Jana PŘÍHODOVÁ, bývalá pracovnice ČIŽP
--------------------
Takže já předpokládám, že to bylo pod ministerstvem obrany.

Ladislav ŠTICHA, tiskový mluvčí ministerstva obrany
--------------------
Já předpokládám, že pravděpodobně pod ministerstvo zdravotnictví.

Ing. Jaroslav HORA, ředitel Odboru bezpečnosti a krizového řízení, MZ ČR
--------------------
My jsme tady nedohledali ty patřičné dokumenty.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Naprosto absurdní bylo i složení likvidační komise.
Kdo byl v té komisi? Kdo tam byl třeba za armádu nebo za zdravotnictví?

Václav ŠUTERA, P-EKO, s. r. o.
--------------------
To už si nepamatuju, to opravdu nevím.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
V komisi nebyl žádný zástupce státní správy, jen dva lidé z firmy P-EKO a jeden člověk ze spalovny. A tak ti, co likvidovali, se i sami hlídali.
Jak dlouho by mi třeba trvalo, než bych našla někoho, komu bych byla schopná to třeba prodat?

Jiří
--------------------
Asi tak dvě hodiny.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
To znamená, že když bych někde k takové věci přišla, není problém, abych se toho lehce zbavila?

Jiří
--------------------
To víte, že ne.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Kdo určoval, jaké léky budou součástí mobilizačních rezerv?

Ladislav ŠTICHA, tiskový mluvčí ministerstva obrany
--------------------
Tak to je samozřejmě součástí strategických plánů a mobilizačních plánů ministerstva obrany.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Aby měla armáda o zásobách léků přehled, měla v té době na ministerstvu zdravotnictví svého člověka.
Kdo tady byl z ministerstva obrany jako takový specialista pro právě řešení těchto krizových situací?

Ing. Jaroslav HORA, ředitel Odboru bezpečnosti a krizového řízení, MZ ČR
--------------------
To, co my jsme našli, tak tady byl pan doktor farmacie, pan doktor Lachs.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
A jeho nadřízeným byl tady?

Ing. Jaroslav HORA, ředitel Odboru bezpečnosti a krizového řízení, MZ ČR
--------------------
To vám nepovím, jestli v té době byl pan inženýr Srba finančním ředitelem. Ono to spadalo pod finanční odbor.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
To znamená, že v té době tady byl pan Karel Srba jako šéf finančního odboru?

Ing. Jaroslav HORA, ředitel Odboru bezpečnosti a krizového řízení, MZ ČR
--------------------
Zřejmě ano.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Pan magistr Lachs tři měsíce po likvidaci skladu odchází do civilu. Na ministerstvu zdravotnictví ani nepředal materiály utajovaného charakteru a zamířil pracovat. Kam jinam než do lékárny.

PharmDr. Richard LACHS, bývalý zaměstnanec MOČR na MZČR
--------------------
O co vám jde, prosím vás, jako?

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
No, mě zajímá, jak se to tehdy likvidovalo. Vy jste u toho byl ...

PharmDr. Richard LACHS, bývalý zaměstnanec MOČR na MZČR
--------------------
Nechcete někoho zavolat? Já opravdu nejsem ten kompetentní. Co po mně chcete?

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
No, vy jste byl přece člověk, který tam za to ...

PharmDr. Richard LACHS, bývalý zaměstnanec MOČR na MZČR
--------------------
Prosím vás, ať se na mě obrátí kompetentní orgány. Vy nejste žádný kompetentní orgán televize Nova. Já o ničem nevím, na nic se nepamutuju, u žádné likvidace jsem nebyl, stačí? Stačí to?

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
No, u likvidace jste nebyl, ale měl jste být a vlastně bylo to pod vámi.

PharmDr. Richard LACHS, bývalý zaměstnanec MOČR na MZČR
--------------------
Stačí to, stačí to takhle? Nevím o ničem. Zeptejte se pana Srby, jestli máte nějaké pochybnosti. To byl ředitel finančního odboru, pokud si vzpomínám.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
No, ale vaše funkce ..., jaká byla vaše funkce na zdravotnictví?

PharmDr. Richard LACHS, bývalý zaměstnanec MOČR na MZČR
--------------------
Já už si nepamatuju.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Vy jste přece byl ten, kdo obhospodařoval a vlastně domlouval mobilizační zásoby, co tam má být, co tam nemá být.

PharmDr. Richard LACHS, bývalý zaměstnanec MOČR na MZČR
--------------------
Nepamatuju se.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Nepamatujete se?

PharmDr. Richard LACHS, bývalý zaměstnanec MOČR na MZČR
--------------------
Ne.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Tak ..., tak na shledanou.
Finační odbor ministerstva zdravotnictví, pod který ústav pro řešení mimořádných situací zřejmě spadal, vedl Karel Srba. Muž známý krabicí od bot s třiceti miliony a přípravou likvidace novinářky Slonkové.
Musely by se tyhle čisté injekční podoby nějak vlastně předělávat v laboratoři?

Jiří
--------------------
Ne, ne, vůbec.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
To znamená, že to je použitelné okamžitě?

Jiří
--------------------
Okamžitě.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Byl by o to zájem na našem trhu?

Jiří
--------------------
Samozřejmě. To by vám trhali ruce.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Cesta opiátů na skládku trvala tři dny. Auto, na které byly údajně naložené, nikdy nedorazilo. Léky byly vytříděny. Opiáty ležely čtrnáct dnů ve skladu. Zlikvidované měly být v době, kdy spalovna vůbec nejela, a tak skupina odborníků z inspekce životního prostředí zkonstatovala, že neexistují důkazy o zneškodnění opiátů spálením. Celý případ tak skončil na policii.

por. Veronika BERANOVÁ, Okresní ředitelství PČR Ústí nad Labem
--------------------
Tento případ byl v roce 1998 odložen.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
To znamená, že se nezjistilo nic, co by bylo důvodem k podání nějakého trestního oznámení?

por. Veronika BERANOVÁ, Okresní ředitelství PČR Ústí nad Labem
--------------------
Byl odložen.

Jana ŠKOPKOVÁ, redaktorka
--------------------
Firma P-EKO likvidovala opiáty i v dalších sedmi skladech. My jsme si namátkou vybrali jen jeden.
Byl byste i vy schopen si s tímhle poradit?

Jiří
--------------------
Samozřejmě a každej to zná a kdo, komu pracuje aspoň osmina mozku.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma