Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
Potřebuju pomoct se spínáním 12V/200A na několik mikrosekund! - Klikni zde pro originální téma
viridis
poznamka ke konstrukci: zvaz hlucnost reseni s rele ! Pocitam, ze to bude jecet jako das.
big_pietro
Mno do elektra trochu vidim, ale trochu nechápu na co to potřebuješ. Možná když prozdradíš víc bude něco vymyslet jednodušší ..
big_pietro
mno .. hele tak jsem ti neco málo zjistil ...
tak jedinej prvek co by to mohl zvádnout je polovodič na principu tranzistoru. jmenuje se to SSR ... přibližná cena celé elektroniky by byla 3 - 5k (akorát to bude mít velké velké vyzařování tepla-ustřední topení)
další možnost je rozdělit to na např. deset sektorů a spínat to tím podobným obvodem, cena by pak byla daleko menší.

pokud chceš něco konkrétnějšího tak na PM ..
kafevar
2 Maharsi:
Rele 10 mikorsekund, to je dost dobry. Ale myslim, ze kdybys chtel spinat 6 mikro, tak uz jedine nejaky tranzistory, ktery vydrzi 200A. Coz uz mozna existuje. Silnoproudy polovodice udelaly ohromnej pokrok. Ty transistory bys pak uz jenom spinal nejakym slaboproudym oscilatorem (par odporu, par kondenzatoru a krystal :))

2 viridis:
Prepokladam, ze takhle rychly relatka uz nepracujou na principu, ze lita tezka kotva mezi dvema magnetama (ssr urcite ne), takze s hlucnosti by to melo bejt v pohode.
big_pietro
2 maharsi - ok pošli konkrétní údaje a parametry a já se na to kouknu podrobněji ...
fernetman
Je celkem zajimavy resit to na 200A, ale co takhle kdyby nekdo, kdo se v tom vyzna (taky bych mel, uz nejakou tu dobu studuju na elektrotechnicky prumce, ale spis proplouvam) by mohl treba ukazat nebo aspon naznacit reseni pro uplne nahore avizovane 2,5A, ne vsichni maj na 10000 led, ale i par led by pomoci tohodle "vylepsovaku" dokazalo celkem dost, protoze jsem si vzal kalkulacku a pocital jsem, ze vlastne 5x zvysime vykon, ale samotna spotreba bude mnohokrat mensi, je to proste vychytany napad.
fernetman
Takze sem si snazil pomoct sam a nasel jsem tohle zapojeni 555, ale problem je v tom, ze nejde udelat 3 ON/240000 OFF ale jde to naopak 240000 ON/3 OFF, tady jsou jeste vzorve k vypoctum casu: t1=0,693*C1*(R1+R2) a t2=0,693*C1*R2, potom jsme nasel jeste SSR rele (in 5-12 VDC out 100 VDC, 3A, 30W) za 195 kacek, ktere by to zvladalo spinat pro moznost s jen "nekolika LED", ale je tu stale ten problem s vhodnym casovacem, protoze se da spinat to rele pomoci 5 V, tak jsem si nastavil na vystup z 555 5V a zkusil to zapojit pres negator (7404), ale ten nedokaze zvladat reagovat na tak velikou frekvenci, takze by to chtelo najit jine schema k 555 nebo pouzit ty MAXIMY, ale s tema mam minimum zkusenosti, takze nevim ktery pouzit a jak ho vhodne zapojit.

Jeste k tem 200A, ten casovac muze byt jakykoli, jde o to aby nejake to rele nebo spinac (napadlo me pouzit treba tranzistor, tyristor nebo triak, vsechny se daj pouzit jako spinaci soucastky) dokazalo prezit tak velky pruchozi proud.

Proc se mi u obrazku nikdy nevytvori miniatura ???
fernetman
Ono clovek si rekne, udelam pestirnu s 11000 LED, ale pak uz nastava problem cim je napajet a pak kdyz jeste chce udelat ono zminovane pulzni napajeni, tak clovek by musel byt elektrikar, aby to zmaknul, ale jeste ze je grower plny inteligentnich lidi, kteri ochotne pomuzou a poradi (aspon si to ja myslim). Kdyby ted nebyly prazdniny, tak bych skaknul za nekterym profesorem elektroniky a vsechny problemy by byly hnedle pryc, ale to pujde az za mesic. Mozna by pomohlo, kdybych vzdycky v hodinach elektroniky nesvacil a neprobiral s kamosem temata jako holky, hospy, huleni .... Celkem se tesim na podrobnejsi dokumentaci k celkovemu napajeni toho tveho projektu, protoze to nebude zadna sranda to rozchodit, lae chtel bych dat do kupy reseni pro mensi pocty LED, protoze diky pulsniho napajeni se i s "nekolika" led da nahradit rekneme sodik 70W nebo i 150W a s minimalni spotrebou elektriny a taky myslim, ze velka vyhoda led je v tom, ze nepotrebujou extremni chlazeni, myslim, ze bohate bude postacovat cirkulacni vetrani ve skrini, proste LED maj nepochybne hafo vyhod, chce to jenom jednoho prukopnika, ktery to vse dokaze a doufam, ze ty to zvladnes a dotahnes to az do konce. Drzim ti palecky.
Jokerrr
jojo jdu asi do LEDek taky.... to pulsni napajeni mi vrta v hlave cim dal vic.... doufam ze se nekdo zasveceny podeli o zkusenosti... ;) PS: nerad bych aby cca 1000 diod po zapojeni blikalo 2minuty a pak by to cele "vyhorelo" :D mno jen badejte ja se taky snazim... ale zatim jen obevuji obevene :( a nerozumim neobevenemu.. hmmm asi to chce fuck ZKOUSET zkouset a zase zkouset az jednou....... uz se tesim ;)

PS: jen dotaz?? neslo by zapojit el.soucastku(blize neidentifikovatelnou-tranzistor,IO....) na svuj zdroj, kde by nebylo takove Amperove zatizeni? Pouze by napajelo tuto soucastru a ta by spinala okruh jiz velice zatizeneho obvodu s diodami??. je to pouze domnenka zadna fakta....
fernetman
vsak jo, spinaci obvod by byl napajen podle potreby a matice s LED by byly napajeny zdrojem s potrebnymi parametry, coz znamena, casovaci obvod muze byt jakykoli ale pak tranzistor, ktery je dostatecne rychly a ne zas tak drahy jako ssr rele, musi byt dimenzovany na spinonou zatez.

Ono samotne pulzni napajeni nevidim jako problem, ledky by toto meli prezit hodne dlouho,ale kdyby se stalo, ze by nahodou doslo k nejakemu skratu nebo vypadku proudu nebo tak neco a spinaci obvod by nefungoval tak jak ma a ledky by zustali chvili svitit na plne napeti, tak ti behem nekolika okamziku odejdou, proto je treba tohle nejak zabezpecit daslim obvodem ,ktery by hlidal delku impulzu a pokud by byly delsi nez by meli byt, tak by automaticky odpojil napajeni
1.ondras
to Maharsi:žádná firma Darlington není!!! TO JE TYP TRANZISTORU!!!
Relé bych samozdřejmě vyloučil, víš jaký el. oblouk by přeskočil mezi kontaktama?????
Tyristor a triak, nesehnal jsem max. spínací frekvenci,.....???

Tak připadá v úvahu tranzistor:

- našel jsem typ darlingtonův NPN tranzistor - MJ11032 (info o něm http://www.datasheetarchive.com/download.php?pi=239663 a musí se zmáčknout tl. accept , ten kdo to bude navrhovat by to měl vidět)
- tr. by měl vydržet spínání 50 A při celkovém výkonu 300 W ( asi to bude pěkně topit )
- spínání by mělo jít až na 5 MHz

Vycházím z toho, že chceš mít 10 000 LED, které chcou 2 v a 15mA:
- musíš si je rozdělit do okruhů asi po 50-ti (LED spojíš sériově, zasebou)
- chtělo by to, ale aspoň 2 tranzistory (2 zapojení )
- budeš mít 2x100 okruhů, které spojíš paralelně (100 okruhů bude spínat jeden obvod a 100 druhej )

Dále třeba vyřeši odpor :
- měl by to být drátový výkonový - z katalogu GM je nejvíce 20W
- chtělo by to 80 ohmů, ale měl by vydržet 180 W
- odpor se musí poskládat z menších - třeba 17x 4,7 ohmů - výkon se rozděli mezi ně


Shrnuto pro jeden obvod:
- tranzistor - MJ11032
- 17 x 4,7 ohmů na 20 W
- zdroj???? na 120 V / min. 3 A ( to je pro oba obvody ), kde ho seženeš??????
1.ondras
S tím zapojením bych se na to vykašlal, radši aby se na to někdo podíval...........Ještě by to chtělo oddělit vstupní řídící signál nějakým optočlenem.Ale s těma LEDkama, no nechci nikoho odrazovat..........
Až to někdo postaví, tak by to chtělo vzít watmetr a zkusit, kolik to všechno ( tj. ledky, zdroj a prostě všechno ) zežere elektřiny.
Myslím, že v zimě budete muset vypnout topení v baráku či bytu.
Ale s chutí do toho,......a půl je hotovo.
fernetman
No, myslim, ze se k tomu vyjadri Maharsi sam, ale nejak jsi zapomnel na to pulzni napajeni, ktere je fakt na misti, protoze mit led na takove urovni a nepouzit pulzni napajeni, by byla vylozene skoda, takze misto 1,8V 20mA, Maharsi mluvil o 60mA a tudis 5,4V, ale pri takove frekvenci spinani, ktere by jsme pouzili na kytky, by mela vydrzet vyrobcem avizovanych 160mA a ja osobne tvrdim, ze je to zcela realne a s zivotnosti to nic neudela, takze jsme na nejakych 14V a tim se zase pohybujeme uplne ve vyssich sferach vykonu, nez to pro co si to vse pocital, ale jinak K+ za snahu, jde videt ze se o led zacina zajimaat cim dal tim vic lidi, coz je dobre
1.ondras
Myslíš že jedna LED je na 60mA???A proč tudíš 5,4 V??
Prosím vysvětlit..........posléz to přepočítám a opravím.
Dejte mi prosím link na toho výrobce.
Pulsní napájení??? Ten tranzistor je pulsní napaječ LEDek.Spíná ho IO 555 co psal fernetman.
Jestli myslíš spínané zdroje, které májí lepší účinnos ( nižší spotřebu ),ty se dají použít akorát k napájení toho tranzistoru.
fernetman
asi si tdy neprosel vsechny thready od Maharsiho, takze to zhrnu, kytkam staci svitit v intervalech 3 us ON a pak 240 ms OFF (vyuzivaji ziskanou energii z leticich fotonu), zadny jiny zdroj nez LED neni schopny vyzarovat energii v tak kratky cas, a kdyz svitime jen tak malou chvili a pak je relativne dlouho led zhasnuta, tak i pri vetsim napeti se vubec nezahreje a tim muzes do ni poustet i 160mA, ale jenom s pulznim napajenim (pri trvalem takto vysokem napeti by vdrzela jenom par desitek ms), a protoze nemame proudove zdroje, ale napetove zdroje, tak musime zvednout napeti, aby se zvysil protekajici proud. Pri mem testu, kdy sem do jedne led poustel asi 130 mA v case 1ms ON/240ms OFF, se led absolutne nezahrala, takze nemenila spektrum a zarila nekolikanasbne vic, tim z malo svitivych led se da udelat slusnej svitici zdroj, pohledej si o tom dalsi veci, uz sme to tu zlehka probirali
Spoji
Promiťe pánové,to mi přijde dost šílené.Stěmi led.Mám šílenou radu.Dej si tam nějakou brutální lampu? GU43 nebo 5*GU50.Dělám si sranu.Měl bych výkonové tyristory 200A/1000V. Kdybys je užil,budou za pár švestek.
1.ondras
Pánové trochu to přehodnocuji, to co jsem psal výše je blbost, ale princip O.K..
Blbost je to v tom, že jsem použil zdroj 120V , napájet by se to mělo přímo ze zásuvky.
to Spoji: no snad by šli použít , jak jsou staré a odkuď je máš, k čemu měli sloužit?????
Našel jsem tranzistory tyhle : http://www.semitek.cz/taiwan/pdf/ts13005-0312a.pdf
Akorát nevím kolik stojí
1.ondras
Tak a ještě jeden problém tu je, zkoušel jsem si obyčejné LEDky zapojit do série a zjistil jsem, že každá svítí jinak.Každá ledka měla o trochu jiné parametry.S těma vašima by to chtělo vyzkoušet.

to MAHARSI : máš už nějaké LED nakoupené, pokuď jo tak mi napiš soukr. vzkaz, napíšu Vám jak se to musí odzkoušet, ale pokuď nepude zapojit aspoň 50 LEDek do série, tak to bude problém.
fernetman
v siti je napeti dost nestabilni, musel bys ho nejak usmernit a stabilizovat a j se spis tak trochu vyznam ve slaboproudu, tohle bych musel zjistit ve skole, ale v zari, by se dalo pracovat na nejakem silenem projektu.

Tyristory by se dali pouzit taky a s takovymi parametry tranzistor nesezenes, ale chybi nam prachy na vyvoj !!! Staci penize a vsem dokazem co LEDky umim, proto vyzyvam, kdo ma zbytecne penize - prispejte na vyvoj !!!!!
oton
hoši já teda do vašeho problému zas až tak nevidim, ale mám ten dojem že ty ledky se chtěly prapůvodně použít hlavně z úspornejch důvodů, ale jak to tu tak čtu 200A při 220V 16A tak ně teda napadá, že to asi moc úsporný nebude, protože lampa sodíková mi určitě nebere 16A???!!!
fernetman
ale tvoje sodikova lampa nedokaze spinat 3 us ON/240 ms OFF, takze ty ledky budou svitit jenom v tisickrat mensi cas nez sodik, akze hlavni uspora je v tom !!! a taky veskere vyzarene svetlo ve spektru ktere dokaze kytka vyuzit,tudis, zadna zbytecna vydana enrgie navic !!! ne jak u sodiku - teplo + spousta lumenu v ve spektru, ktere kytky nevidi !!! Uz chapes ??? Ono je to trochu slozitejsi cos e tyce eltroniky a elektriny a veskereho zapojeni nez sodik, ale me to sve plusy !!!
oton
trochu do elektriky vidim, tak že díky za osvětu, i tak , jak dlouho dejme tomu z 18/6 budou ty ledky svítit a jak dlouho nebudou? podle toho už se dá zjistit jak je to úsporný, ale pokud se vám budou několikrát za sekundu nahazovat(startovat) 16A, bude to technicky teda pěkná sranda na provedení :D jsem zvědavej jak to vyřešíte a držim palce
1.ondras
to oton: mě se ty led taky nezdají, když jsem se to snažil někomu nastínit, že to až taková úspora nebude, a kolik to bude stát peněz, tak mě všeci zdrbali, že prej tomu nerozumím a dokazovali mi to tím, že LEDka tolik nesežere jako sodík a že sodík svítí v pásmu, které kytky nevidí a že je to zbytečné a že...........Každý tady vídí pouze výkon , ale radši by se každý měl zaměřit na příkon.Samo, je to šílené spínat takové proudy, ale snažím se jen ukázat cestu............
fernetman
no v dobe svetla budou blikat v tempu 3 us ON/ 240 ms OFF porad dokola po dobu 18 hodin denne, no to teda je technicky pekna sranda, prave jediny problej je udelat vhodnej zdroj a prachy na ledky a trada muzem svitit o 106, sel bych do toho ale namam an takove testovani prachy, takze se musi najit nejaky sponzor :) nebo kdo to tesne na vlastni pest
1.ondras
to fernetman : s těma LEDkama to asi jinak nepůjde, někdo prostě musí nakoupit aspoň část zařízení a pak se může experimentovat.Chtělo by to aspoň vědět na jakém zapojení to už někomu funguje, tady co píšu to jsou pouze moje dohady, jak by to mohlo fungovat.
fernetman
Ano, vse co tady je kolem leda a pulzniho napajeni je jsou pouze dohady a domenky, ale ktere Maharsi podlozil patenty a vuhledem fyziky, biologie, alektroniky .... jsou vsechny tyto domenky spravne, staci to jenom vyzkouset, podle me se da i s panelam 100 led s 6x zvysenym vykonem dosahnout lepsich vysledku nez ma sodik 70W, ale jsou to zase jenom dohady a vypocty, kuwa je treba dat hlavy dohromady a sehnat nekoho kdo by byl schopnej financovat veskere testy: napajeci, pomer barev atd.... a myslim, ze by sme zanedlouho dosli k prvnim vysledkum, pak rozjet byznys a prodavat usporne panely s led i zdroji, ktere by se dali skladat dohromady a tim bys mohl mit svetelny vykon jaky bys chtel, ale tohle je daleka budouctnost, ja sem jen pouhy student a ze sveho kapesneho nejsem schopnej neco takoveho financovat :(
1.ondras
No nějak takhle bych si to představoval, je to spočítané tak, že LEDka musí vydržet 150mA!!!Což mě se zdá moc, ale fernetman říkal, že je to v poho.Možná by bylo lepší to zkusit s 20mA.
fernetman
Hele kompletne si me dostal, napsal si to dost elegantne, ale hodilo by se schema pro uplne pochopeni. Dik
Jokerrr
mno takze co jsem zjistil?!.... .pulzni zdroj by byl, ALE urcite by nezvladnul vic jak 15A (co jsem nasel za zapojeni tak to bylo pouze pro 4A !). a navic je tu jedna nemyla vec. Tento zdroj pulsuje pouze 1 OFF a 1 ON (proste obe doby jsou stejne!) tento zdroj by mohl vest k podobnemu efektu jak jste chteli,ale uspora energie by tim padem byla pouze cca 50% (ale i to by slo ne). Nejsem si ovsem jist zda by toto zvladlo pulsovat v dostatecne rychlosti,aby byl efekt pro oko a hlavne kyticky linearni. Jinak po konzultaci s osobou "znalou" mi bylo sdeleno ze je to dobry napad,ale dnes vpodstate neproveditelny!!! Ze pry nejsou na trhu odpovidajici soucastky! propo povidal ze kdesi nekde videl "LEDku" v nejakem pouzdre, ktera sama o sobe pulsovala (blikala) a tyto pulsy se dali regulovat. Mno kazdopadne rekl ze nedokazala pulsovat rychle (videl blikani)....... nechci vas odrazovat od badani (ja take budu dal hledat ;) ) ale nejspise jsou tyto zdroje svetla hudbou budoucnosti! (snad blizke)
fernetman
Existujou samoblikaci led, ale my potrebujeme specialni frekvenci a pokud by byl pomer blikani 1:1, tak je nam to stejne na nic, protoze led snesa maximalni proud pri pmeru blikani 1:10 :(
u blikani, ktere potrebujeme, taky vidis blikani, ale ne zkutecne , je to pouze tvuj vjem, protoze oko nevidi, tak kratke zablesky, takze se ti spoji nekolik zablesko dohromady a tobe to pripada jako normali blikani 1:1, ale kytka to bude videt tak jak ma.

to pitrysek: ted kdyz to ctu probuzeny (ne jako v noci), tak asi chapu cos myslel, ale pokud by to slo, tak zkus nakreslit schema, protoze mam jednu otazku, ale nejsem si jistej jestli bych nerek uplnou blbost
1.ondras
to pitrysek : jasně bylo by to lepší, zkus to nakreslit.
To co jsem tu nakreslil nepovažuju za nic geniálního a ani nevím kolik to může žrát, s tímto opravdu nemám zkušenosti.
Ještě mi prosím napiš jak zapojíš LEDky, aby ti stačil zdroj do 10W.
Budu čekat na tvé schéma.
1.ondras
Pánové díval jsem se na : http://www.ledgrowlights.com/index.htm . Je to celkem zajímavé , akorát nevím jestli tam řeší nějaké blikání, spíš si myslím, že to mají zapojené přes trafo na 220V.
A pak je otázka jestli jsou všechny paralelně,sériově nebo je to nějak kombinované.Podívejte se na to.
fernetman
To cos vyplodil fakt vypada elegantne a co se tyce spinani, tak jsi to vyresil uplne idealne, ale mam jeste jednu otazku, na co jsou tam ty kondiky ??? Mozna, ze az na to kouknu rano, tak mi to dojde, ale ted fakt nevidim duvod proc by tam mely byt. Jeste zbyva najit vhodny zdroj, neco okolo 80V by bylo idealni, ani nevim jestli se da sehnat vhodnej transformator 220/50Hz - 80V/ X A

Jaka to je verze EWB ? To tam jsou i knihovny se skutecnymi soucastkami a cenou nebo si to tam pripisoval jako text ???

Kouknu na to jeste rano a uvidim co me napadne, ale dal sis zalezet, odmena te nemine :-)
1.ondras
to pitrysek : to je pěkný, ale prosímtě mohl bys ještě spočítat kolik LED má být v tom jednom okruha a navrhnou zdroj.Totiž furt řešíme otázku 10 000 LED a nejúčinější napájení.
1.ondras
to fernetman : napiš mi ten link na ledky.......
1.ondras
Napadla mě ještě jedne myšlenka, i když není úplně super, ale...
Zapojit LED do série asi po 80-ti, přes jednu diodu na 220V.
Obvodem by procházela jen kladná půlvlna el. proudu, takže by se šetřilo na 50 procent.
Je to velká blbost???
fernetman
No myslim ze z teoretickeho hlediska by to slo, ale ja bych to tak nikdy neudelal :), 1)ty serie po 80kusek je moc, jedna se ti spali a budes tyden hledat ktera to byla a za 2) chcem prece setrit vic jak 50%, ne :) ?

No a jeste tohle: ja osobne neresim zapojeni pro 10 000 led, ale tak na 500 kusu a to az vyhledove, takze to pitryskovo zapojeni je cool a uz sem prisel i na co sou ty kondiky :) (par hodin spanku dela divy),a le porad je problematicky ten zdroj a to je mrzute :(
1.ondras
to fernetman : ty kondíky jsou tam na vyhlazení proudu ze zdroje.
To zap. je v poho, akorát to neřeší ten máš problém, jak zapojit ledky to víme, ale co ten zdroj????
Ty diody by se neměli kazit, a i když tak to najdeš tak za 5 minut s voltmetrem.
Šetřit chceme víc , to jo, ale šlo by zpočítat kolik by tahle varianta ušetřila oproti zářivkám ( oproti sodíku určitě ).
fernetman
Sitove napeti ma frekvenci 50Hz, takze pokud bys pouzil jenom diodu na usmerneni, tak budes blikat 10ms ON/10 ms OFF,slo by to pouzit ale je to dost daleko od 3 us ON/240 ms OFF, posila jsem ti ten odkaz a tam je ze pri cyklu 1/10@KHz snase led az 160mA, ale otazak zni kolikrat by se dala led "pretaktovat" nebo jestli vubec by to zvladla jenom s usmernenym sitovym napetim, chtelo by to otestovat. Zalezi na tom kolikrat by sel zvednout vykon led, pak teprve muzem spocitat o kolik je to uspornejsi nez sodik nebo zarivka, ale to je zalezitost porizovacich nakladu, takze srovnani led s 18W zarivkou. Zarivka 18W ma zhruba 1300 lm, zalezi na tom jaky je to typ, v jake barve sviti(cool,warm,day light), takze nevim kolik aspon zhruba lumenu vyzaruje v danych nejaktivnejsich fotosyntetickych pasmech, ale nepretetaktovane led maji vykon 60mW, takze 18:0,06=300 led, protoze budem svitit jen 50% casu, takze 50% vykon, takze na nahrazeni 18W muzem dat 600 led, ted uz zalezi jake zvolis led, supersvitive jsou od 1-5lm, takze muzes dosahnou 600-3000 lm za 18W na sitoveho napeti, frekvenco 50Hz i to je urcita uspora, ale porad muzeme o dost brutalnejsi zpusob usetrit.
1.ondras
Tak a ještě jedna myšlenka:
- zapijit LED do série s diodou na 220V - budou procházet jen kladné pulvlny..
- tento obvod spínat pomocí tyristoru
- tyristor spínat pomocí varistoru nebo transilu tak, že propustí proud až bude napětí aspoň 200V do monostabilního klopného obvodu a ten pak sepne tyristor na 10 - 100 us ( záleží kolik zvládne )
Ale ze školy jsem už nějakej pátek a nevím jestli ten varistor by to zvládl a jak to zapojit???

Šlo by to?
1.ondras
A nebo se zenerkou.
1.ondras
No jasně ta zenerka má být naopak!!!!Jsem to ale blbec.
V principu by to mělo být takto:
- půjde kladná půlvlna a když dosáhne 200V zenerka začne propouštět a na R1 bude nějaký úbytek napětí, který spustí MKO.
- MKO sepne tyristor na 100 us (raději uvádím 100 us neboť nevím jestli by to tyristor zvládnul )
Poměr mezi světlem a tmou by měl být asi 1 / 200.

S tou zenerkou:
- nevím jak je rychlá
- lepší by bylo, aby byla na 250V ( možná by šlo spojit 2 sériově , ale to taky nevím )
fernetman
Nasel jsem jeden zajimavej odakz testujou tam to puzni napajeni a jak jde videt, tak to pod tim roste !!!! Ale nepouzili zadne prezaktovani led, skoda

a tu je ten link: http://www.imagesco.com/articles/space/01.html
fernetman
jenom je finta v tom, ze tam pisou neco ve smyslu, ze kytka by mela fungovat na svetlo 3 Hz a cyklu 100%, ale oni tam testovali 5,9Hz 50% cyklus, takze 90 ms ON / 90 ms OFF, takze plany poplach, neni to uplne ono
fernetman
Ja sem taky proto,aby se to napajelo necim mensim nez 220V,ale jine efeketivni reseni nevidim.

to pitrysek:
Ted sem te absolutne nepochopil !!! Otocil si cely muj svet elektroniky zhuru nohama. Se zdrojem 80V/100mA, bys byl scopnej napajet takovych 200 led a to na typicke parametry(1,8V/20mA), jak chces prosimte timhle napajet 10000led, kazdou na 130mA ??? Tohle chci fakt vysvetlit !!! Jo a DC/DC menice maj vzdy Uin vetsi nez Uout(aspon v katalogu sem jiny nenasel), tak jak timhle udelas z 12V - 80V ???
1.ondras
a co toto
1.ondras
to pitrysek : prosím tě, já jsem asi blbej a potřebuju všechno vysvětlit polopaticky.
Budeš mít 11000 LED rozděleny po 30 na jednu větev, pak buseš mít asi 366 větví......je to tak nebo jsi to myslel jinak?????
Díky za odpověď.

PS. jestli je to tak, tak ta matematika dělá někomu ještě problémy a nebo ohmův zákon........
1.ondras
to pitrysek : ad tvůj výpočet :
spočítej prosím koli můsí dávat watů ten zdroj při rozsvícených ledkách,
tvoje výpočety jsou průměr a né max.
fernetman
citace:
Původní příspěveky od pitrysek

Kdyz to shrnu, tak 11000 diod, ktere dostanou v pulzu nalozeno 600mA (tj 30/ti nasobek bezneho proudu) pri 75% ucinnosti zdroje a spinace sezere 500mW. Pri 80 voltech to bude proud 6,25 mA. A to jde udelat treba i jednoduchym nasobicem z 12V trafa. Tech 12V bude slouzit k napajeni ridiciho oscilatoru. Bezpecny, levny.. nevidim v tom problem.


led snese maximalne 160mA, takze 600mA by neprezila ani nahodou

citace:

Zdroj 80V / cca 100mA je dnes snadne udelat pomoci DC-DC konvertoru z nejakeho normalniho napeti, treba 12V.


Predtim si mluvil o 600mA, tak jak by ti na to stacil tenhle zdroj ?

Bylo by vhodne aby jsi to vysvetli polopaticky, protoze ja sem asi totalni hnup a neumim pocitat a o elektronice nic nevim.

citace:

Na 220 to nedavejte, to leda nekoho zabije!!


Se to zakrytuje a prasata co tomu nerozumi, tak na to nesmi sahat :)
1.ondras
to fernetman : jo, takhle hezky bych to asi nevyjádřil.
Děkuji.

to pitrysek : tak už konečně navrhni kompletní řešení a nedělej utržkovité závěry, které nejsou konstruktivní.
1.ondras
to maharsi : tak teoreticky ano, taky by teoraticky šlo udělat zdrov na 5V, který zvládne 300A, ale zkusme se bavit prakticky, jaký zdroj?
Nebylo by lepší spínat pouze 220V bez nějakého zdroje?
S fernetmanem na tom děláme, já teoreticky a on brzy začne i prakticky.Však uvidíme.

to všem : ty moje nákresy neberte vážně, až to bude fungovat napíšeme.
fernetman
citace:

led snese maximalne 160mA, takze 600mA. LED snese velky proud, pokud je v kratkem pulsu. Muj odhad optimalniho proudu je 100 - 600mA. To bude nutny vyzkouset - zacit treba s 50mA a zvedat to a sledovat vysledky.

vyrobce udava maximalni proud 160mA a on asi vi o cem mluvi, kdyby ten PN prechod zvladal 600mA, tak to vyrbce nebude tajit a napise to do datashitu, nemyslis ??? PN prechod snese proud jenom do urcite hranice. On se blbe sledujou vysledky kdyz nevidis, ty realne zablesky svetla, ale spoji se ti 3-4 zablesky led v jeden, protoze oko to nezvlada vnimat a vsechno je tak rychly, ze se podle oka spatne porovnavaj parametry.
citace:

0,6A * 333 = 199A . A ted k tomu jak to muze fungovat.

Tak konecne jsi dospel k nejakemu realnejsimu cislu, sice nefandim tem 600mA, ale budis, my kdyz to budem spinat, tak je sepneme najednou,aby byl ucinek co nejvetsi, takze potrebuje ten maximalni vykon v tech danych 3 us, kdyby jsme vychazeli z prumernych cisle, tak to muzem napajet cimkoliv, ale my potrebujeme pokryt ty spicky, na tech 3 us potrebuje Umax a Imax, coz ve tvem pripade je 80V/199A, kondik mi neudela ze 100mA 199A i kdybych se pokrajel, takze to zkus nastinit nejak jinak a realne a vysvetlit to jeste vic polopaticky a pripadne prihodit schema zdroje, stabilizatoru nebo neceho takovyho cim bys chtel takhle brutalne zvedat proud.

K 220V mam taky respekt, taky me to uz koplo a to jeste z me blbosti, takze ....................
1.ondras
.......takže koho to kopne, může si za to vždycky sám........
hexamin
fernetman Maharsi
mozno je to blbost a konstrukcne nemozne ale ak mate 10k diod preco by mali blikat v rovnakom cikle??? co tak 10 panelov po 1k (cikly by sa doplnali) a max prud hned bude mensi netusim ci existuje suciastka ktora to vie zabezpecit ale mozno ano
fernetman
taky me to napadlo, ale my potrebujem aby blikli vsechny najednou, kytka prijma fotony jenom jednou za cas (3us/240ms),takze je potreba v tom kratkem casovem useku vyzarit tech fotonu co nejvic, pokud by to blikalo segmentove, tak by to nemelo takovy ucinek, aspon takhle sem to pochopil z toho patentu, ktery Maharsi nasel.

Nebyl by problem to udelat, aby ty panely blikali jeden za druhym v urcitem casovem intervalu,ale my potrebujem v jednu chvili, dostat z tech LED maximum a z toho vyplyva, ze potrebujem na kratky okamzik obrovsky proud a proto nechapu jak to pitrysek mysli
hexamin
fernetman no dajme tomu ze tie paneli budu svietit z vrchu a kazdy osvieti cca 10% boxu pretoze diodky svietia v jednom smere (zanedbal som odraz) takze to mozno bude ook a aj keby nie porozmyslaj nad tym a teoria (tak ako som ju pochopil ja) hovori ze postupne blikajuce paneli budu fungovat heheh

a ako pitrysek spominal kondenzator sa mi nezda az taky zly napad na prekonanie prudovych maxim existuju ook velke kondenzatory hehe napr 0,1F 80V netusim ako rychlo sa dokazu vybit a aky max prud ti daju vsetko co viemo elektrike su znalosti co pochyti poctivy hulic pocas jedneho semestra elektriky a optiky heheheheh a to nieje vela

este ma napadlo fernetman spominal si ze studujes elektriku niekde opytaj sa na to na skole bud ti poradia alebo ta poslu do pici nikdy ich nenapadne naco to potreujes hehehe nemas co stratit:-))
fernetman
Kdyz to rozeberem teoreticky, tak kytka prijma fotony po cas 3us a pak 240ms nic, teda pokud je to fakt pravda, takze znamena, ze by ten jeden panel musel byt pro 1 kytku, protoze tak kdyby tech panelu bylo vic, tak jeden panel osviti kytku na aktivni 3 us a pak kytka tech dalsich 240ms absolutne nereaguje na to svetlo, ktere by vyzarili dalsi panely takze by to bylo zbytecne, ale treba u scrogu, by byly 4 kytky a nad nima 4 panely, ktere by se rozvecovali postupne, to by mozna slo.

Jo to uz mam v planu vysosat co nejvic uzitecnych informaci z profesoru, kdyz uz tam chodim se vyspat, tak proc bych nekdy neziskaval nejake info, ktere by mohli byt vhodne pro kytky. :-) Ale skola je jeste daleko, hehe, no moc uz ne, vono se to blizi, no ale taky se blizi cas sklizet outdoory, takze to ma i sve klady, ve skole je spousta kamaradu ..............
Locki23
FERNET: Uz jsem to tady psal...neni to jak rikas. Komplex kaskadovejch reakci navazanejch na chlorofyl potrebuje ten dlouhej cas(240000) na prevedeni energie fotonu na chemickou vazbu("detaily" si usetrime, protoze vydaj na 600 strankovou knihu:D). Ten kratkej cas svetla teoreticky tomu komplexu staci k "chyceni" fotonu.

Bylo by naivni si myslet, ze tim kratkym zableskem naraz zaktivujest ty miliardy miliard chlorofylu, ktery muzu fotosyntetizovat. Normalne to ani nahodou nefunguje synchronnim zpusobem. a nikdy to tak fungovat nebude.

Proto predpovidam, ze se pri stejnym svetelnym vykonu, co by mela kontinualne svitici lampa bude muset blikat o dost casteji, nez v tempu 3/240000. Rozdeleni na nesynchronne blikajici fragmenty je logicky lepsi. Proc, to uz snad kazdej domysli....
hexamin
Locki23 no pekne si to povedal tiez by som sa podobne vyjadril ak by som nebol lenivy teraz ta aspon podporim hehehe podla mna mas pravdu
Tajné
že se tak blbě ptam, ale proč prostě nepoužiješ míň diod a nenecháš je svítit pořád?
fernetman
protoze kdyz budes s diodama blikat dostanes z nich nekolikanasobne vice fotonu v potrebny cas.

to pitrysek: nejsem v elektronice tak zbehlej a vim jenom par zakladnich veci, a ty mi staci na to abych vyzkousel to pulzni napajeni na kytkach, soucastky uz mam a i par diod, staci jenom udelat plosak a ten zdroj postavit a pak napajet ledky a otestovat to, pokud to pojede, tak v tom budu smele dal pokracovat a pak se muze treba dal rozvijet nejlepsi zpusob napajeni, ale ted je v prvni rade nejdulezitejsi to vyzkouset a pak se muzem bavit dal. Pokud budu mit behem tohodle tydne cas, tak to postavim a zacnu testovat provoz, pak sem 10 dni pryc a pak mam v planu to testovat s vetsim poctem led uz primo na kytce (kytkach), ale jsem na tom ted spatne s casem, takze nevim jestli to zvladnu, tak doufejte a snad tak za mesic by mohly byt uz nejake zavery z pulzniho sviceni s led. A pak muzem debatovat dal :D
Tajné
No to je přece blbost, když budou blikat, tak přece vydají míň fotonů!:confused:

Já si myslim, že tady zkoušíte naprostou krávovinu, tim, že budete blikat těžko zvýšíte účinnost nebo čeho to vlastně chcete dosáhnout. Jestli je něco co nevim tak mi to vysvětlete, ale zatim mi to přijde jako totální blábol.
fernetman
tim ze budu blikat, tak tech fotonu dostanu z jedne led vice a pokud jsou zde teorie spravne, tak by to melo fungovat, ale chce to overit v praxi, jak budou kytky reagovat na pulzni svetlo, takze vse ukaze jen cas
Tajné
fernetman: A nemoh bys konečně napsat, jak jsi k tý teorii dospěl? To prostě nedává smysl! Blikáním z ledky víc fotomů nedostaneš, zvlášť při takhle velkým poměru světlo/tma. Opravdu je to kravina a jak tu někdo navrhoval udělat to samý s výbojkou tak taky. Ano, u zářivky se zvýšením frekvence dá zvýšit účinnost až o třetinu, ale jde o to, že i bez toho ta zářivka bliká se stejným poměrem světlo/tma.
Zorb
No takovej nesmysl to az tak neni, zkus si dat tu praci a neco si tady a na netu o tom neco precist. Jen si myslim, ze tady bohuzel neni nikdo, kdo by postavil zdroj na ty ledky... Kazdopadne drzim palce.
citace:
Původní příspěvek od Tajné
fernetman: A nemoh bys konečně napsat, jak jsi k tý teorii dospěl? To prostě nedává smysl! Blikáním z ledky víc fotomů nedostaneš, zvlášť při takhle velkým poměru světlo/tma. Opravdu je to kravina a jak tu někdo navrhoval udělat to samý s výbojkou tak taky. Ano, u zářivky se zvýšením frekvence dá zvýšit účinnost až o třetinu, ale jde o to, že i bez toho ta zářivka bliká se stejným poměrem světlo/tma.
Tajné
Zorb: A nechceš to sem napsat? Nemam vůbec představu kde a jak bych to měl hledat.
Tajné
Teď čtu ty vaše úvahy nad chlorofylem, vy ste vážně pitomci :D :rolleyes:
osim
Listoval som si tymto forom a zistil som ze tu riesite problemy ktore uz davno niekto vyriesil. Najskor tie fotony uz som to tu raz rozoberal ide o to ze ked ledka svieti neustale vyziari za urc. cas urcite mnozstvo energie (fotony) ked svieti v kreatkych impulzoch tak zalezi na pomere dlzky impulzu a dlzky medzery. Podla toho co sa tu pisalo 3us/150ms to bude urcite vyzarovat menej fotonov ako keby to svietilo nepretrzite pri prevadzkovom prude diody(dokazem jednoduchym integralom na vyziadanie). To ze sa to javi ako vyssi svit diody je ok pretoze oko nezaregistruje to blikanie.
Teraz k tej spotrebe ak je impulz 3us tak za sekundu bude tych impulzov zhruba 7. za 18hod ich bude asi 10000 co znamena ze za 18hod to bude svietit (resp. spotrebovavat tych 12V*200A=2400W) vlastne iba neuveritelnych 30 MILISEKUND (dufam ze som dobre pocital) takze nam tu vychadza uzasna uspora energie teda len v tom pripadeze to nechces napajat nejakym trafakom ;-D (ale malo by to vyhodu mohol by si tym aj zvarat).
No a nakoniec to spinanie pri takom odbere to bude pomerne zlozity spinany zdroj ale ohrievat by sa to nemalo pretoze ak je tranzistor zopnuty 3us a rozopnuty 150ms stiha sa ochladit takze je to ok. Horsi je ten prudovy naraz. 200A je riadna supa pamatam si ked kolegovia vyrabali zalozny zdroj k PC pri tom zopnuti im tie tranzistory vybuchovali jedna radost. Proste sa tam musia dat tlmivky a traba pocitat s vela vecami o ktorych sa nam ani nesniva :-)). Inac zaujimave by bolo pouzitie autobaterie dobra baterka aspon 60 alebo az 120Ah by to podla mna zmakla v pohode pri startovani su tiez prudy radovo 10ky az 100ky amperov. Nabijat by sa mohla napr. pocas tmy. Lenze to uz by bola dalsia spotreba navyse a.... neviem co by som Vam k tomu dodal. Inac ak niekto potrebuje poradit s nejakou teoriov popr. riesit nejake obvody kludne sa na mna obatte najlepsie mailom lebo tu tak casto cas netravim, ale inak velmi rad poradim.
Zorb
Nezlob se na mne, ale pitomec ses ty a navic ignorant.
Kdyz nebudes linej a zkusis si neco najit...
Navic boxy na pestovani pod blikajicima ledkama se uz prodavaj pro lab. ucely, akorat ze to stoji okolo melounu dolaru (je to novinka a profi..)

citace:
Původní příspěvek od Tajné
Teď čtu ty vaše úvahy nad chlorofylem, vy ste vážně pitomci :D :rolleyes:
Zorb
Myslim ze jediny reseni je spinany zdroj, ale na tranzistory hned zapomen... Existujou jiny soucastky...

citace:
Původní příspěvek od osim
Listoval som si tymto forom a zistil som ze tu riesite problemy ktore uz davno niekto vyriesil. Najskor tie fotony uz som to tu raz rozoberal ide o to ze ked ledka svieti neustale vyziari za urc. cas urcite mnozstvo energie (fotony) ked svieti v kreatkych impulzoch tak zalezi na pomere dlzky impulzu a dlzky medzery. Podla toho co sa tu pisalo 3us/150ms to bude urcite vyzarovat menej fotonov ako keby to svietilo nepretrzite pri prevadzkovom prude diody(dokazem jednoduchym integralom na vyziadanie). To ze sa to javi ako vyssi svit diody je ok pretoze oko nezaregistruje to blikanie.
Teraz k tej spotrebe ak je impulz 3us tak za sekundu bude tych impulzov zhruba 7. za 18hod ich bude asi 10000 co znamena ze za 18hod to bude svietit (resp. spotrebovavat tych 12V*200A=2400W) vlastne iba neuveritelnych 30 MILISEKUND (dufam ze som dobre pocital) takze nam tu vychadza uzasna uspora energie teda len v tom pripadeze to nechces napajat nejakym trafakom ;-D (ale malo by to vyhodu mohol by si tym aj zvarat).
No a nakoniec to spinanie pri takom odbere to bude pomerne zlozity spinany zdroj ale ohrievat by sa to nemalo pretoze ak je tranzistor zopnuty 3us a rozopnuty 150ms stiha sa ochladit takze je to ok. Horsi je ten prudovy naraz. 200A je riadna supa pamatam si ked kolegovia vyrabali zalozny zdroj k PC pri tom zopnuti im tie tranzistory vybuchovali jedna radost. Proste sa tam musia dat tlmivky a traba pocitat s vela vecami o ktorych sa nam ani nesniva :-)). Inac zaujimave by bolo pouzitie autobaterie dobra baterka aspon 60 alebo az 120Ah by to podla mna zmakla v pohode pri startovani su tiez prudy radovo 10ky az 100ky amperov. Nabijat by sa mohla napr. pocas tmy. Lenze to uz by bola dalsia spotreba navyse a.... neviem co by som Vam k tomu dodal. Inac ak niekto potrebuje poradit s nejakou teoriov popr. riesit nejake obvody kludne sa na mna obatte najlepsie mailom lebo tu tak casto cas netravim, ale inak velmi rad poradim.
Sinuhet
200A, ostry impuls, premyslej co to udela s ruznymi indukcnostmi a kapacitami ve vedeni. I s parazitnimi, mohly by s toho byt nehezke spicky, ktere budou rusit vse okolo a vyhazovat jistice.
Tajné
Já nevim, co se kde prodává, já jen vim, že ty vaše úvahy sou prostě krávovina. Je úplně jedno, jestli aktivujete všechny molekuly chlorofylu najednou, nebo postupně. Prostě, když budete blikat, aktivuje se 98% molekul a pak zbytek nic. Pokud budete svítit stejnoměrně, tak se sice zaktivuje jen 0.00124% molekul, ale příští 3us se zaktivuje dalších 0,00124% molekul atd. Takže to vyjde úplně nastejno. Navíc, pokud by druhý impulz následoval třeba jen o 3us dřív, tak je jeho veškerá energie promrhaná, pokud bude následovat dýl, tak zase je po tu dobu kytka úplně neaktivní.
Sinuhet
Opravdu slovem vsechny molekuly myslis VSECHNY molekuly? Jak tak znam prirodu, ona nerada 100%.
Tajné
Maharsi: to už jsem si ráčil přečíst, tak nechápu proč to sem znova píšeš?
Tajné
Tak podle tebe to chápu špatně? vždyť jsem to docela podrobně popsal! nebo snad chceš tvrdit, že ať je světla kolik chce, tak pracují všechny molekuly synchronizovaně? no to je ale pěkná krávovina, protože to by potom měl chlorofyl účinnost <0,00125%!!! (a to nemá)
Tajné
A když teda už chcete dělat to blikání, (ale bude to úplně na hovno) tak nechápu, proč to chcete spínat přesně na 3us, to je zbytečná komplikace. Stačí cokoliv, co dokáže každých 250ms na určitou dobu sepnout, a paralelně k tomu zařadit kondenzátor, kterej má zvolenou kapacitu tak, aby se vybil právě během těch 3us. Nevim jestli je to dost srozumitelný, kdyby ne, nakreslim zjednodušený schéma.
1.ondras
No to schéma nakresli, a přidej k tomu vzorečky, kterýma spočítáš plný svit led na těch 3us.Berme v úvahu, že led vydrží 100 - 150mA.A těch led, aby bylo aspň 1000.
A toto : " cokoliv, co dokáže každých 250ms na určitou dobu sepnout " nějak objasni.......

Je tady moc lidí, kteří do toho akorát kecají, a málo těch, kteří něco vymyslí.........
Tajné
Jaký napětí chtěj ty ledky? A na jakej zdroj to chceš napojit, nebo zapojit přímo do sítě?
fernetman
Byl jsem chvili pryc a uz se tady zase siri bludy :(

to Tajné: Prosím tě, přečti si tady na groweru vše o pulzním spínání led co jsme zatim vymysleli, protoze ty ses linej cist a jenom zahlcujes forum zbytecnejma prispevkama. Jak chces nakreslit schema, kdyz nevis jaky napeti potrebujkou led? :D :D :D A i kdyby, tak 1.ondras psal o 100-150mA a led ma pri otevrenem prechodu celkem dobrej konstantni odpor, tak pokud znas ohmuv zakon :), tak by sis to mel zvladnout spocitat, ja osobne myslim, ze ty tady do toho jenom "blbe" kecas aniz bys neco vedel o problematice, tod muj nazor
highlander
osobně bych zapojil ledky do série tak aby potřebovali třeba 300V 150mA no a to už spínat jde a neni s tim problém,...
Vychází to tak asi na 100 až 150 kusů ledek v sérii záleží na jejich napětí na přechodu,.. každá barva má jiné.

300V proto, že síť po usměrnění dá asi 320V. Takže neni důvod to dál snižovat.


schéma by bylo asi dost primitivní,.. nějaká 555 k tomu výkonový mosfet,.... Je třeba vyřešit gumování různých rázů které budou vznikat na indukčnosti drátů atd,...

nejspíše by bylo vhodné udělat moduly např po 150ks ledek které by byly škálovatelné a všechny synchronně spínané jedním řídícím obvodem,...

Řekněte mi jaké ledky je potřeba použít,..
V pěstování se nevyznam a tak nevim co ty kytky chtějí za světlo...
Vyznam se v elektronice tak to tu píšu,...

podobný návrh tu už padl,.. ale mělo to mouchu chtělo to ještě nějaký regulátor pro výrobu nižšího napájecího napětí..
daQuirm
Podívejte se prosím sem:
http://grower.cz/forum/showthre...&threadid=12553
fernetman
to co pises sme uz davno vymysleli, jenze to zatim nikdo neotestoval, mam na to i soucastky, ale nemam cas to postavit
Tajné
fernetman: A jak mam vědět jaký ledky máš?
Tajné
A vůbec, polibte mi všichni prdel, beztak je to kravina už vod začátku.
Tajné
vyser si voko!
Tajné
Tak to vůbec necápu, já jsem za tohle fórum dostal neutrální karmu :confused: Jak se vůbec dá dát neutrální karma?
Zorb
Nejdulezitejsi na tom blikani ty jouzo je to, ze pri kratkym impulsu muzes ty Ledky kratkodobe pretizit... Kdyz nechces blikat musis mit vic vykonejsich LEDek, takze se nedoplatis a spotreba bude taky vyssi atd..
Stejne, ale nikdo nepostavi ten zdroj.. A az to nekdo dokaze, tak mu brzo dojde, ze by nemusel pracovat....
Jo mimochodem cetl sem, ze na ISS maj zkusebni pestirny, zatim na hrasek. A planujou ze budou blikat LEDkama...


citace:
Původní příspěvek od Tajné
Tak to vůbec necápu, já jsem za tohle fórum dostal neutrální karmu :confused: Jak se vůbec dá dát neutrální karma?
Tajné
Zorb: To jo, o něco přetížit je můžeš, ale pochybuju, že je můžu přetížit 80000krát! Kdyby sis přečet alespoň nadpis, tak bys věděl, že chce do těch ledek na 3 us pouštět 2.4 kW a to by podle tebe měly vydržet ledky o normálním příkonu <30mW? ha, ha, ha. Vždyť píše, že tam bude mít deset tisíc ledek! A co se týče spotřeby jsi opravdu úplně mimo. Je úplně jedno, jestli se energie spotřebuje v jednom 3us pulzu nebo během čtvrt vteřiny. Cos měl na základce z fyziky?
bigfoot
Tajné neumi cist, a pochybuji ze nakej test IQ delal, protoze ho neprecet :D
na_pohodu
tajné:
"Je úplně jedno, jestli se energie spotřebuje v jednom 3us pulzu nebo během čtvrt vteřiny. Cos měl na základce z fyziky?"

to mas pravdu,ze spotreba je stejna,jestli svitis pulzne,nebo normalne,ale TY ses trochu mimo v pochopeni toho,na co je to pulzni sviceni dobry...

kdyz vemes vykon vyzarenej kontinualne a pak stejnej vykon vyzarenej ve spravnou dobu,tak zjistis,ze stejnym vykonem dosahnes teoreticky lepsich vysledku.TO znamena,ze kdybys chtel vypestovat stejnou kytku pulzne i normalne,tak pulzne ti to sezere min.Uz to chapes?Fakt si to precti,nez zacnes machrovat jakej si chytrej,vyjde to pak trochu vnivec:-)
Tajné
Ano, důležitý je tam právě to slůvko teoreticky. Až uvidim nějakej praktickej důkaz, že blikání přináší při stejné spotřebě lepší výnosy, tak možná, ale zatim jsou to jen kecy.
QTH
Asi bych našel doma tyristor , myslim že měl 160 A sinus, tzn. že špičkově by s chladičem zvládl i dvojnásobek ; )
Zorb
tajné: ještě jenou koukni se na nadpis.
Potřebuješ spínat 12V 200A, což si správně spočítal že je 2400W (šikulka gratuluji). Jenže pak tam zminuješ že tam bude 10000 ledek, což je na jednu 0,24W...
Tajné
Zorb: To se přece týkalo tvý poznámky, že pokud budu pouštěd do diod plikání, tak že do nich budu moct pustit celkově vyšší výkon. takže když mam periodu 240ms tma/3us světlo to dává 2400/240000*3=0,03W! Takže podle tý tvý úvahy by mu měly právě stačit diody výkonu 30mW nebo i míň! To se maharsiho nápadu netýká, těch 2,4 kW jsem psal pro srovnání, abych ukázal, jak je tvoje úvaha nesmyslná.
Zorb
jeden o koze druhej o voze..
To nema smysl..




citace:
Původní příspěvek od Tajné
Zorb: To se přece týkalo tvý poznámky, že pokud budu pouštěd do diod plikání, tak že do nich budu moct pustit celkově vyšší výkon. takže když mam periodu 240ms tma/3us světlo to dává 2400/240000*3=0,03W! Takže podle tý tvý úvahy by mu měly právě stačit diody výkonu 30mW nebo i míň! To se maharsiho nápadu netýká, těch 2,4 kW jsem psal pro srovnání, abych ukázal, jak je tvoje úvaha nesmyslná.
Tajné
Já se držím své teorie, že to nemá cenu zkoušet.
Zdravím všechny, celkem pozorně jsem pročetl toto fórum a konfrontoval vaše úvahy s cca 10 let starými učebnicemi elektroniky a elektrotechniky . . . .

Otázka není čím to chjcete napájet, ale co tím chcete napájet? Jaké konkrétní diody máte na mysly? Standardní LED dioda se rozvěcí cca 10us a zhasíná cca 40us. Pokud byste měli nějaké špéci diody jsem technicky schopen věřit polovičním hodnotám. Tedy náběh 5us a zhasnutí 20us. Celkově světlo tedy vždy minimálně 25us. Nevím jestli existují diody s kratší reakcí, ale pokud ano a autor uvádí záměr použít 10.000 ks, pak bude celý projekt dosti neufinancovatelný. Další věcí je, že impulsní napájení takového množství diod/rezistorů může rozkmitat i vnější síť, což je bez problémů měřitelné a operátor to nechá prověřit. Tím pádem přijdete o utajení pěstírny. Další věc je životnost panelu o 10.000 diodách. Prostě se nemůže vyplatit :-D Nic hošani. Koukám, že do fóra X let nikdo nepřispěl, takže jste to už asi vzdali :-D
Mr. Knorr
Taky me zajima jestli to nejak dopadlo...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma