Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 01.07.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Děti pijí, dospělí často zavírají oči
Chebský deník | 1.7.2004 | rubrika: Chebsko | strana: 9 | autor: MICHAL HOUDEK

Prázdniny jsou tradičně obdobím, kdy se řada dětí poprvé setkává s alkoholem. Psychologové varují, že pití je pro mladé lidi daleko nebezpečnější než pro dospělé.

Cheb/Aš - Konzumace alkoholu nezletilých je i na Chebsku vážným problémem. Právě na konci školního roku a o prázdninách po sklence vína či destilátu sahá stále více žáků základních škol. Městští strážníci se snaží právě v tomto rizikovém období zvýšit počet kontrol, výsledek však není nijak přesvědčivý.
"Dospělí dávají svým potomkům velmi často špatný příklad," reagovala včera na náš dotaz chebská dětská psycholožka Venuše Humheyová. "Alkohol i cigarety patří k tolerovaným drogám, řada lidí je nepovažuje za příliš nebezpečné. Zvlášď pro děti, u nichž není vývoj nervové soustavy ukončen, může požívání alkoholu vést k nevratným změnám," varovala Humheyová.
Důslednou akci na zjištění a hlavně zamezení konzumace alkoholu dětmi připravili na dnešek, stejně jako před rokem, ašští strážníci. "Budeme kontrolovat parky i další místa, kde se mladí scházejí. Nevynecháme pochopitelně ani restaurace a herny," řekl nám včera řídící ašských městských policistů Richard Kosík. "Opilé děti předáme rodičům. Pokud zjistíme, že někdo nezletilým nalévá, většinou přestupek hlásíme městskému úřadu. Můžeme ale také uložit na místě blokovou pokutu do tisíce korun," dodal Kosík.
"Každý rok řešíme asi pět případů nalévaní dětem či nezletilým," sdělil nám mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.
"Ani jedním podobným případem se letos ještě nemusel zabývat Městský úřad v Chebu," uvedla mluvčí Martina Kuželová. "Problému nalévání mladistvým se samozřejmě věnujeme," zdůraznil vedoucí chebské městské police Ladislav Svobodník. "Přes prázdniny kontrolujeme děti častěji," dodal.
________________________________________________________________________

POZNÁMKA
Chebský deník | 1.7.2004 | rubrika: Chebsko | strana: 10

Jedna sklenka nikoho nezabije?

Michal Houdek o popíjení dětí

Alkohol provází lidstvo už od nepaměti. Téměř každý si velmi dobře vzpomíná na svoji první sklenku, ’opičku’ či dokonce totální výpadek paměti, zvaný okno. A ruku na srdce, velmi často to bylo před dosažením dospělosti. Nejčastěji jsme po první sklence sáhli právě na konci školního roku či o prázdninách.
Většina lidí si v průběhu dospívání vztah k alkoholu více či méně úspěšně vyřeší. A zcela samozřejmě předpokládají, že si stejně či dokonce daleko lépe poradí i jejich potomci.
Je neuvěřitelné, že první opojení alkoholem, často ve velmi útlém věku, nevyvolává v rodičích zděšení, ale spíše pobavení.
Aď se nám to líbí, nebo ne, alkohol je prostě droga. Skutečnost, že na něm stát velmi slušně vydělává, na jeho nebezpečnosti vůbec nic nemění. Spíš naopak.
________________________________________________________________________

Wölfelová: Pozor na prázdninové experimenty dětí s drogami
Liberecký den | 1.7.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: LENKA ZLATNÍKOVÁ

K VĚCI

Severní Čechy - Prázdniny přinášejí i rizika. U dětí, které nemají na prázdniny naplánovaný žádný program, hrozí riziko prvního experimentování s návykovými látkami, řekla ústecká psycholožka Ilona Wölfelová.
Je pravda, že začátek prázdnin může pro děti znamenat první kontakt s drogou?
Do určité míry ano. Převážná většina dětí není během prázdnin pod přímým dohledem rodičů. Mládež navazuje nové známosti, a tak samozřejmě může dojít k tomu, že se dítě dostane do nevhodného prostředí, kde se setká s drogou.
Jak by se měli rodiče zachovat, aby se jejich děti podobného experimentování vyvarovaly?
V tomto případě jsou veškerá opatření k ničemu. Pokud dítě není zvyklé uposlechnout rad rodičů, tak stejně udělá, co uzná v danou chvíli za vhodné. Vliv kamarádů a party je velký. Rodiče nemohou být s dítětem 24 hodin denně, tudíž velmi záleží především na celkové výchově. Rodiče by s dětmi měli drogovou problematiku prodiskutovat již v raném věku.
Měli by rodiče dětem naplánovat na prázdniny konkrétní program? Jaký?
Rodiče by svým dětem měli rozhodně zajistit co nejvíce aktivit. Než aby je nechali celé prázdniny někde lítat, ať je raději pošlou na tábor, kde jsou děti pod dohledem speciálních pedagogů či vyškolených vedoucích.
Na táborech riziko setkání s drogou nehrozí?
Záleží na tom, o jaký tábor jde. Najdou se bohužel i takové, na kterých jsou děti ponechány samy svému osudu a vedoucí sedí někde v hospodě. Rodiče by měli tábory vybírat pečlivě a vedení tábora si pro jistotu prověřit.
Projevuje se o prázdninách nárůst počtu dětí, které tráví příliš času u počítače, internetu či televize?
I to je možné. Jde však pořád o mnohem méně nebezpečnou činnost, než je experimentování s drogami. Bohužel některé prázdninové pokusy s kouřením či alkoholem mohou končit těžkými závislostmi. O páchání trestných činností nemluvě.
________________________________________________________________________

zeptali jsme se
Metro | 1.7.2004 | rubrika: Metro z domova | strana: 2 | autor: Eva Jarešová

Evy Šimsové

zakládající členky a předsedkyně sdružení Rodiče proti drogám

* Na co se sdružení při své činnosti zaměřuje?

Především na to, čemu se nevěnuje vládní politika, to znamená na prevenci a předcházení drogové závislosti. Snažíme se, aby děti vůbec k drogám nepřišly a nezkusily je, což se tady zanedbalo. Světová zdravotnická organizace nás v předloňském roce zařadila na druhé místo v Evropě v konzumaci marihuany mezi mladými lidmi. Dnes už dokonce zaznamenáváme i deseti- a jedenáctileté děti, které marihuanu vyzkoušely.

* Hovoří se o dělení drog na tzv. měkké a tvrdé a o legalizaci prvně uvedené skupiny. Co si o tom myslíte?

Podle nás je to vyloučeno. Droga je jen jedna, není žádné dělení na měkké a tvrdé. To zde zavedli po-dle našeho názoru takzvaní drogoví odborníci. Tato společnost nebyla na invazi drog nijak připravena. Dřívější režim si průnik drog přes hranice dobře kontroloval. Po roce 1989 se ale drogy dostaly všude. Názor, že to patří k západnímu stylu života a je to "běžné", šíří dospělí, ale doplácejí na něj děti.

* Jaký postih by byl podle vašeho názoru optimální právě v případě mari-
huany?

Za kouření marihuany nechce nikdo nikoho zavírat. Tresty musí být přiměřené. Jestliže někdo kouří marihuanu na veřejnosti, je určitý postih podle mě správný, stejně jako třeba za přecházení silnice na červenou. Tresty by měly být odstupňovány. Někoho zavírat do vězení je ale absurdní.

* Existuje nějaký "návod", jak by se mohli rodiče teď v létě pokusit ochránit své děti před kontaktem s drogou?

To podle mě takto narychlo nejde. Pokud rodiče s pedagogy nepracovali na tom, aby si dítě vytvořilo morální postoj, že drogy nechce, je to velmi obtížné. Nemá-li totiž dítě tento postoj, dá se lehce přemluvit. Alespoň by mu rodiče měli vysvětlit, že zkoušením drogy udělá něco, čeho bude litovat. Měli by mu domluvit, ale zároveň je i kontrolovat. Mluvím ale spíš o dětech, u mladých lidí je to samozřejmě horší.
________________________________________________________________________

Narkomani požadují jehly, jinak občas dělají vyrvál
Příbramský deník | 1.7.2004 | rubrika: Příbramsko a okolní okresy | strana: 19 | autor: KAREL CHLUMEC

Benešovsko - Několikrát týdně přicházejí narkomani do lékáren pro jednorázovou stříkačku. Spolu s ní dostávají kontakt na K-centrum.
Pro člověka závislého na heroinu nebo pervitinu není žádný problém si obstarat jednorázové stříkačky. Stačí zajít do nejbližší lékárny. Pracovníci lékaren z toho ale příliš nadšeni nejsou.
"Stává se nám to tak jednou, dvakrát týdně. Kolegyně si občas postěžovala, že je to nepříjemné, protože když náhodou inzulinky nemáme, dělají narkomani vyrvál," říká magistra benešovské lékárny Na Zámecké Alice Nováková a dodává, že každému ze závislých předávají letáky s kontaktem na K-centrum. "Je otázka, jestli ale do Káčka chodit chtějí, možná je to takhle pro některé jednodušší," doplnila magistra.
K-centrum v Benešově narkomanům stříkačky vyměňuje, vždy kus za kus. "Za první pololetí jsme jich vyměnili přes tisíc," informovala vedoucí K-centra Hana Slámová a dodala, že s lékárnami v rámci preventivního programu spolupracují už pět let. "Dodáváme lékárnám kartičky s kontaktem na nás. Dobrou spolupráci máme hlavně s lékárnou v nemocnici Rudolfa a Stefanie a lékárnou u gymnázia," říká Hana Slámová. Pokud si narkoman koupí stříkačku přímo v lékárně, ocitá se mimo dosah pracovníků protidrogové prevence, kteří minimalizují negativní dopady užívání drog na ostatní společnost. "K injekčním stříkačkám tady dáváme i hygienický balíček s desinfekčním tamponem Alkomed, vodou do injekcí, náplast a kondom," sdělila vedoucí K-centra.
Asi dvakrát do týdne zkusí narkomani koupit injekční materiál během pohotovosti i v lékárně U Zlatého orla na benešovském náměstí.
"Myslím, že to chtějí zkusit, když jdou kolem. My ale jednorázové inzulinky nevedeme, takže se nás to příliš netýká," sdělila Veronika Plasová. "Když jim řekneme, že stříkačky nevedeme, moc nechápou a bývají občas i podráždění," dodala magistra.
"Dřív k nám chodili pro stříkačky narkomani i pětkrát denně, dnes je to tak jednou za dva týdny," řekla Daniela Císařová z nemocniční lékárny. Ta vidí důvod poklesu zájmu ze strany narkomanů v dobré preventivní práci a spolupráci s K-centrem.
________________________________________________________________________

Zakázané ovoce nejvíc chutná
Vysočina - noviny Havlíčkobrodska | 1.7.2004 | rubrika: Zprávy z Vysočiny | strana: 2 | autor: Roman Martínek, r.martinek@vysocina.vlp.cz

ke dni

Potkat mladé opilce není v těchto dnech nic zvláštního. Bohužel. Škola skončila, prázdniny začínají a důvod k oslavám tedy školáci rozhodně mají. Desetiletý žák čtvrté třídy, který se minulý týden opil skoro do bezvědomí, není totiž jediný, který zkusil zakázané ovoce.
Stačilo se včera dopoledne projít po ulicích Jihlavy a člověk zjistil, že pro dnešní školní mládež není alkohol vůbec žádné tabu, stejně jako například lehké drogy. Marihuanu dnes kouří i děti na základních školách. Jejich vysmáté tváře jen stěží prozradí, která droga jim vlastně v těle koluje. Jisté je však to, že v dnešní době není těžké se k jakékoli droze dostat, ať už je to flaška slivovice, nebo joint marihuany. Kromě toho, že se včera rozdávalo vysvědčení a mladí bezostyšně slavili, všiml jsem si mnoha policejních hlídek u přechodů v blízkosti škol. Je vidět, že o bezpečí budoucí generace je postaráno. Položme si však otázku, zda na správném místě.
________________________________________________________________________

Bude-li na občana Česka vydán eurozatykač, bude vydán do ciziny
Zpravodajství ČTK | 30.6.2004 | 14:59 | rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: HS

(Doplněno ve 3., 11. a 12. odstavci o další podrobnosti)

PRAHA 30. června (ČTK) - Pokud bude na občana České republiky vydán evropský zatykač, bude moci být vydán do jiného státu Evropské unie. Předpokládají to předlohy, které dnes schválila Poslanecká sněmovna.

Předlohy počítají s tím, že občané by byli na základě eurozatykače vydáni jen do země, která by své občany na základě evropského zatykače rovněž vydala Česku. Čeští občané by byli v cizí zemi jen souzeni, ale trest by si mohli odpykat v ČR.

Na základě eurozatykače by mohl být vydán do ciziny člověk podezřelý z terorismu, obchodu s lidmi, pedofilie, korupce a obchodu s drogami a zbraněmi. Vydáni by byli i lidé podezřelí ze znásilnění, únosů letadel a lodí, vydírání, padělatelství peněz, rasismu, vraždy a dalších závažných trestných činů.

Eurozatykač má být nástrojem boje s terorismem. V zemích EU ale nepanuje kolem jeho zavedení jednota. Evropská komise v pondělí upozornila, že Česko patří k šesti zemím EU, jež nezvládnou jeho zavedení do konce června, jak se zavázaly. Podle komise se tak tyto země vyřazují se z evropského systému boje proti terorismu.

Sněmovna dnes sice předlohy s eurozatykačem schválila, ale to neznamená, že budou platit. Musí je totiž projednat ještě Senát a podepsat prezident Václav Klaus, což potrvá několik týdnů. Navíc parlamentní opozice dala najevo, že je připravena předlohy napadnout u Ústavního soudu. Dlouhodobě totiž nesouhlasí s vydáváním občanů Česka do ciziny.

Zavedení eurozatykače je přímým důsledkem teroristických útoků proti USA v září 2001. Jeho smyslem je usnadnit a urychlit procedury vydávání stíhaných osob a přimět členské státy, aby vydávaly k potrestání v rámci EU i své vlastní občany. Znemožňuje, aby se pachatelé závažných trestných činů vyhýbali stíhání v zahraničí. Procedura vydávání stíhaných lidí se má díky eurozatykači zkrátit z 1,5 až na čtvrt roku.

Koalice a opozice v Česku se přes půl roku bezvýsledně přely o to, zda se má kvůli evropskému zatykači změnit nejen běžné, ale i ústavní zákony. Vláda chtěla vydávání občanů do ciziny zajistit novelou ústavní Listiny základních práv a svobod, kterou ale sněmovna už na jaře díky opozici neschválila. Proto se koalice rozhodla prosadit zatykač prostřednictvím novel trestního zákona a trestního řádu, které schválila dnes. Už na jaře ale někteří vládní politici varovali, že tento postup je sporný.

"Naši občané mohou být proti své vůli vydáváni k trestnímu stíhání do zahraničí na základě evropského zatýkacího rozkazu," řekl dnes ČTK a České televizi stínový ministr spravedlnosti ODS Jiří Pospíšil. ODS zváží, zda se obrátí na Ústavní soud, aby věc přezkoumal. Opozice tvrdí, že listina neumožňuje vydávat občany do ciziny. Takové vydávání podle opozice porušuje práva občanů.

Naopak vládní poslanci argumentují tím, že eurozatykač je nástrojem v boji proti terorismu. Exministr spravedlnosti Karel Čermák na jaře varoval, že nepřijetím eurozatykače by se ČR stala "zaslíbenou zemí všech zločinců z celého světa, anebo aspoň z Evropy".

Šéf poslanců US-DEU Karel Kühnl ČTK a České televizi řekl, že předlohy nebudou mít zpětnou platnost. K námitkám opozice poznamenal, že občané nebudou nuceni k trvalému odchodu do ciziny. Předlohy by měly platit poté, až vyjdou ve Sbírce zákonů.

Také premiér Vladimír Špidla schválení eurozatykače přivítal. "Velmi to zvýší bezpečnost v Evropě, a tudíž i u nás," řekl novinářům. Nechtěl spekulovat o tom, zda a jaký dopad by eurozatykač mohl mít na majitele firmy Diag Human Josefa Šťávu, na kterého je v Německu vydán mezinárodní zatykač. "Nemohu se vyjadřovat k jednotlivým právním případům, každý (případ) je originální a já nemám dostatek informací," řekl.

Český stát vede s firmou Diag Human spor, jde v něm o krach obchodu s krevní plazmou. Republika už Šťávově firmě zaplatila 327 milionů korun a státu dál hrozí až několikamiliardová škoda.

Jiří Hybš Jan Hrdlička kš
________________________________________________________________________

Mladík obchodoval s pervitinem
Mladá fronta DNES | 1.7.2004 | rubrika: Kraj Hradecký | strana: 2 | autor: (ČTK)

Krátce DNES

Moravská Třebová

Za obchodování s pervitinem stíhá policie dvaadvacetiletého mladíka z Moravské Třebové na Svitavsku. Ten měl letos nejméně patnáctkrát prodat drogy dvěma mužům ze Svitavska.
________________________________________________________________________

Policisté vědí více o výrobně drog
Mladá fronta DNES | 1.7.2004 | rubrika: Kraj Plzeňský | strana: 2 | autor: (pek)

Plzeň - Exekutoři při stěhování bytu neplatičky nájemného v plzeňské čtvrti Doubravka před týdnem odhalili, že se v bytě vyráběly drogy. Svědčily o tom skleněné baňky a elektronická váha, které byly schované v polorozpadlých skříních. Informovaný policista včera potvrdil, že výrobce drog už je ve vazbě.
„Asi před třemi týdny jsme zadrželi muže, který měl u sebe vyrobené drogy. Když jsme od něj chtěli zjistit, kde drogy vařil, zarputile mlčel. Obviněný je ve vazbě. Neměli jsme ani zařízení, na kterém vyráběl. Vše zatím zcela jasně nasvědčuje tomu, že výrobnu měl právě v tomto bytě,“ řekl informovaný policista. Policisté při exekuci zabavili také několik skleněných baněk a elektronické váhy. „Nebylo to celé zařízení, ale jen jeho část,“ dodal policista.
Obecní byt 1+1 čtvrté kategorie měla přidělený čtyřicetiletá Anna Krumlová. Musela se do něj přestěhovat, když počátkem 90. let neplatila nájemné v jiném a větším bytě. Začátkem loňského roku přestala platit nájem i v tomto náhradním bytě. Navíc na ženu si opakovaně stěžovali další nájemníci. Nejprve byt načerno pronajala romské rodině, později se v něm scházeli feťáci. A policisté do domu jezdili i několikrát týdně. „Lidi jsem uklidňoval, že vše spěje ke zdárnému konci, ale musíme počkat na nabytí právní moci. Když jsme paní Krumlové doručovali rozhodnutí o výpovědi, jenom nám nadávala,“ popsal šéf majetkového odboru městské části Doubravka Miroslav Němec.
________________________________________________________________________

Co napsali naši nejbližší sousedé
Českobudějovické listy | 1.7.2004 | rubrika: Publicistika | strana: 13

NMK

Zprávy z rakouského a bavorského tisku potvrzují, že sousedé mají podobné starosti jako my.

Jak se žije

KONOPÍ kouří v Německu téměř třikrát víc lidí ve věku 18-29 let než v roce 1992. O ambulantní léčení v roce 2002 požádalo 14 700 narkomanů. Přes devět milionů lidí už učinilo s drogou nějakou zkušenost, 400 000 uvedlo, že na ní jsou závislí.
________________________________________________________________________

Marihuanu či hašiš vyzkoušel každý pátý Evropan
Mladá fronta DNES | 1.7.2004 | rubrika: Ze světa | strana: 9 | autor: HANA LEŠENAROVÁ

Brusel (Od naší zpravodajky) - Spotřeba hašiše a marihuany v Evropě stále roste. Podle poslední zprávy Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost v Lisabonu jednu z těchto měkkých drog už vyzkoušel každý pátý Evropan.
S rozšířením Evropské unie spotřeba nejen neklesla, ale naopak se zvýšila. Navíc někteří nováčci, jako třeba Česká republika, v těchto číslech předčí i většinu starších členů unie. Studie o světovém stavu drog, již tento víkend zveřejnila OSN, uvádí, že Češi jsou hned po Britech druhými největšími ročními konzumenty drog na bázi cannabisu. Světovým žebříčkům uživatelů marihuany pak dominují především čeští šestnáctiletí, upřesnil Viktor Mravčík z vládního sekretariátu pro koordinaci drogové politiky. "Naši mladí holt experimentují s cannabisem ve zvýšené míře," říká Mravčík. "Je to tím, že je dostupný a je součástí jakési subkultury a trávení volného času," poznamenal. Podle něho tyto statistiky "nejsou pozitivní", ale zároveň ani negativní, neboť neříkají nic o škodlivých dopadech na zdraví.
Evropa se však začíná strachovat. Například britský expert John Henry z Nemocnice sv. Marie v Británii či americký drogový expert John Walters vyslovili nedávno obavy, že síla marihuany a hašiše roste. Rizika těchto drog se zesílenými účinky nejsou dostatečně prozkoumána.
Narůstající potřeby konzumentů měkkých drog podporuje čím dál sofistikovanější pěstování marihuany: například hydroponickou technikou, kdy se rostliny pěstují pod speciální lampou. Závisí také na genetickém typu semen, technice osvětlení i přiživování rostlin, uvádí studie.
Většina měkkých drog sice přichází do Evropy z Maroka, významný však je i podíl Nizozemska, jediné země EU, kde je cannabis povoleno užívat a pro lékařské účely i pěstovat. I když marihuana pěstovaná v Evropě je účinnější, zatím se vyskytuje ve většině zemí v malém množství. To se však může změnit a unie se začíná obávat, že právě efektivnější metody pěstování budou mít negativní dopady na zdraví, které se u obvykle účinné marihuany či hašiše neobjeví.
Marihuana a hašiš jsou vůbec nejčastější užívanou drogou na světě, alespoň jednou ročně ji zkusilo asi 150 milionů lidí. Pro srovnání: kuřáků tabáku je asi 1,3 miliardy. Následují amfetaminové drogy, které nejméně jednou ročně užilo 38 milionu lidí.
________________________________________________________________________

Osudné kuřácké kupé
Českobudějovické listy | 1.7.2004 | rubrika: Českobudějovicko | strana: 16 | autor: JAN ŠTIFTER

NA VLASTNÍ KŮŽI

V poslední době jsem často jezdil vlakem mezi Českými Budějovicemi a Pardubicemi. Jako kuřák hledám ve vlaku "kuřácké zóny", a tak jsem i nedávno zapadl do kupé, ve kterém seděl postarší pár s cigaretou v ruce.
Posadil jsem se naproti nim k oknu. Zapálil jsem si, když se najednou otevřely dveře a v nich se objevila statná postava průvodčího a začala kontrolovat jízdenky. Dotyčný si všiml mé hořící cigarety a jen mě přátelsky upozornil, abych se náhodou cigaretou nedotkl jedné z věcí, na které jsou zřejmě České dráhy patřičně hrdé starého zažloutlého závěsu. Jedná se prý o závěs nehořlavý, ale byla by ho škoda propálit, stojí pětistovku.
Až ve mně hrklo. To se pak snadno dělají dluhy, když České dráhy vyhazují za věčně ušmudlané závěsy tolik peněz. Ve vlacích visí nehořlavé statisíce. Inu, alespoň nám vlaky neshoří, řekl jsem si a sledoval krajinu z okna.
O dvě zastávky dále manželé vystoupili. Vylezl jsem na chodbičku a všiml si, že jsem celou dobu neseděl(!) v kuřáckém kupé, ale z nekuřáckého jsem si ho udělal. Do nosu se mi dostalo aroma marihuany. Jen jsem nenápadně nakoukl do vedlejšího kuřáckého oddělení, kde si partička náctiletých vychutnávala jointa. U vstupu do vagónu se náhle objevil průvodčí, šel mi naproti. "Vy jste tady kouřil, viďte... Ale to vaše není kuřácké kupé, ty jsou tady vedle. To bude za stovku, mladej pane." Tak jsem byl o stovku chudší. Ještě čtyři takové pokuty, říkal jsem si, a budou si moci koupit České dráhy nový závěs.
Notně otrávený a o stovku lehčí jsem usedl do svého nekuřáckého kupé. A kluci vedle dál vesele kouřili trávu . .


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma