Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
Zakorenovani rizku v nestandardni poloze. - Klikni zde pro originální téma
viridis
Zdar, rad bych se zeptal, zdali nekdo zkousel - at jiz z profesionalniho zajmu, nebo pri vlastnim vyvoji technologie kolem rizkovani - zakorenovat rostlinne rizky v nestandardnich polohach (libovolny substrat). Potrebuji zjistit, zda rizek zakoreni v normalnim case a bez problemu v poloze 'nalezato' (svetlo z boku), event. (extrem) 'hlavou dolu' (tedy svetlo zespoda), ci variantu karusel, kde by se orientace rizku (nebo tkanovych kultur - viz nize) menily.
Rovnez bych se rad neco dozvedel o tvorbe rostlinych klonu z tkanovych kultur - kterak se odebiraji a kultivuji, slozeni pestebnich medii/roztoku (preferoval bych roztoky, bylo-li by mozno), podminky a ostatni veci, o kterych treba ani nevim, ze se na ne mam zeptat.
Nezbyl zde nejaky profesional, ktery o tom alespon neco..... zbytek nastuduji svepomoci, ale nejsem vyzkumny ustav (nedostatek casu a mentalnich dispozic) - nemohu si dovolit casove narocny vyzkum, takze pokud by nejake informace byly k verejne dispozici.....
Poxopitelne uvitam zkusenosti i s jinymi rostlinnymi druhy, nez ktere jsou v popredi zajmu tohoto serveru ;)
Predem vam obema/vsem (;)) dekuji za relevantni informace.
Tutti Frutti
hoj,
dufam ze to pre teba bude aspon trochu relevantne resp. minimalne to bude nazor do party (v ramci brainstormingu) tak podme na to
rastlina prijima svetlo na fotosyntezu zelenymi castami - tam kde sa nachadza chlorofyl, cize teoreticky i prakticky je mozne svietit zospodu, ak poznas sposob ako presvietit substrat :) dolezite ale je, ze kazda rastlina sa viac alebo menej rychle bude otacat za svetlom, nech uz ide odkialkolvek, z coho vyplyva ze mozes hodne skoro ocakavat otacanie minimalne listov (po case bych to ale tipol na cele stonky) smerom k svetlu (=dolu alebo nabok) - nakolko je to pre teba problem uz vies sam. co sa tyka pestovania (je to teda uz trochu mimo rizkovania) v inej polohe nez lampa hore - rastlina dolu, nemal by to byt problem, pokial zabezpecis par veci - tmu korenom, priame svetlo listom... rastliny gravitaciu necitia, ergo je dolezite odkial ide slnko ci uz origo alebo to nase sodikove :D tym padom ak napr. vemes naky box, plechovku apod, naplnis hlinou/substratom, z boku vyvrtas diery kam zapichnes rastliny (treba utesnit) a tiez z boku budes svietit, nemal by byt problem (ber do uvahy ze korene sa snazia rast vzdy opacnym smerom nez svieti slnko, i ked otacanie vrcholov za slnkom ma prednost) cele si to predstav ako akesi vodorovne pestovanie :D jediny problem by som videl v tom, ze pri polievani ti bude voda stekat smerom dolu, tam uz gravitaciu neo..bes takze asi castejsie a menej zalievat/rosit
inak, u mna v motherboxe je to podobne - sporivky smeruju zo "stropu" (kvoli tomu ze je moc nizky) kolmo dole, a maminy su vlastne vedla tych sporiviek, cize jedna strana rastliny je vzdy viac nasvietena, takze ich denne az obden otacam... a absolutne no problem :)
hexamin
heheh huliga ma pravdu a korene sa snazia rast dole (su tam take krpate zrna skobu v korienku)

tiez si myslim ze by to nemal byt problem dokonca som videl growbox ako valec ktory sa otacal okolo svetla a este mam pocit ze primanie svetla spodnou castou listov nieje efekivne
este zvedavost z akych pletiv rastliny chces robit klony?
Tutti Frutti
jj hexamin a huGILA (hemaxin woe, lubi sa ti to? :D) jj v korenoch je skrob kt. pada od gravitecie dolu cize aj korene sa tahaju dolu...
viridis
tusim se pouzivaji deliva pletiva (ze by kambium ?) ale to je desne davno, co jsem se to ucil. Pocitam, ze je treba za definovanych podminek rozsrotovat vrxolek, ale ty bijouxs kolem jsem zapomnel, pokud jsem je kdy vedel ... :(
vrrn
hehe, meristemy je delivy pletivo a a presne jak rika hugila -
- geotropismus ( v meristemech jsou bunky s presypavym skrobem..)
KABUTO
Čus Viridis and All:

Fototropismus:je ohyb působený jednostranným vlivem světla.Pokud je rostlinka pěstována ve vodní kultuře,tak že je celá(vč.kořenů)osvětlena.Je dokázáno že lodyha jde za světlem,a rostlinka se mu snaží nastavit plochu listů,naopak kořeny rostou ve směru od něj!(záporný fototropismus)
Odříznutím vrcholku lodyhy se ztrácí fototropická citlivost a jednostranným nátěrem pasty s Auxinem je možné vyvolat ohyb koleoptile(lodyhy) i ve tmě.

Geotropismus:Stonek roste proti působení gravitace,kořen roste ve směru jejího působení.
Souvisí to s přesýpavým škrobem ve špičce kořenů.

Tak napsáno v knize Za tajemstvím růstu rostlin.

Myslím,že by ¨řízky měli zakořeňovat v pohodě,záleží z jaké strany půjde světlo.
Počítej že budou mít řízečky prapodivný tvary:)

Řízky vrcholem dolu,nevim nevim.

Něco jiného by bylo,porodníček ve stylu omega garden,kde je světlo uprostřed a kytky zasazené po obvodu válce se neustále otáčejí.Neustále se mění působení G,ale světlo je stacionárně.
Velkej šéfing a hlavně by to chtělo vyzkoušet.:)

Dej vědět jestli příjdou nějaký výsledky.čůs
viridis
Ano, neco podobneho - svetlo, okolo otocny valec s rizky, hlavami k svetlu, z boku (pokud je valec svisle) ostrik aerosolem, nebo zespodu (pokud je valec vodorovne) cyklicke namaceni do roztoku.

Ale rizky me uz zase tak moc nebavi, je to moc humpolacke, zbytecne velke, je treba moc svetla, blbe se s tim manipuluje. Ctel bych se neco prostrednictvim trapeni rizku dovedet neco o cistych tkanovych kulturach. A taky postavit prislusne zarizeni. - jestli se povede, postnu. Ale potrebuju nejaky primerenu info...... poradte alespon prameny, dik.
Dude
ahoj virtuale:) - nedávno jsem narazil na OG na tohle - pro mě je to příliš complicated - ale třeba ti to k něčemu bude - v tom threadu je i spousta odkazů na další souvisejícnosti:eek:

http://www.overgrow.com/edge/showth...threadid=174956
Frank Krank
to : viridis

Narazil som na tento thread : http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=757
Tam to fungovalo ako otocna pestirna s 400 W vybojkou
hydroponickym pestovanim so zivnym roztokom,ktory bol na spodu otacaneho valca.

Tesim sa na tvoje riesenie,nech sa dari.:bandit:


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma