Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 24.06.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Šimáková: Znám také lidi, kterým tráva v životě uškodila
Rovnost - deník pro Brno-město a Brno-venkov | 24.6.2004 | rubrika: Lidé - rozhovory, názory | strana: 6 | autor: Radim Hruška

rozhovor

Boskovice * Rozšířenost kouření marihuany neboli trávy, což je její používané synonymum, neustále vzrůstá. Situaci v Boskovicích popisuje tamní streetworkerka Jarka Šimáková.

* Jak vypadá situace ve městě?

Co se týká omamných látek v Boskovicích, tak jako všude je nejrozšířenější marihuana, hašiš, ale dá se mluvit také o toluenu, protože je to levná droga, kterou užívá spíše starší generace (nad 25 let). Vyskytují se i taneční drogy LSD, extáze. Z přírodních drog také lysohlávky, opium a durman.

* Vraťme se k marihuaně: kdy začínají mladí kouřit?

Průměr je asi tak třináct let, tedy sedmá třída. Ve škole se k omamným látkám dostávají mladí tak, že jeden z nich získá například marihuanu od staršího sourozence nebo kdekoli, a potom to roznese po třídě. Každý má kamarády, a tak následuje řetězová reakce. Nejvíc rozšířené je kouření marihuany v devátých třídách, na středních školách se to také drží. Pro někoho ale znamená závěr střední školy postupný konec v užívání.

* Proč je tak velký počet uživatelů marihuany?

Pokud nemáte nijak zaběhnutý režim týdne, tak je kouření zážitek, na který se jen tak nezapomene, a opakuje se třeba i denně. Lidi kouří většinou v partách, ale i sami. Zakouří si třeba před filmem nebo než se jdou dívat na televizi, ale také před školou nebo ve volné chvíli. Před padesáti lety byl v módě alkohol, teď marihuana. Společenské klima se změnilo a dopomohlo k tomu i otevření hranic. Některé statistiky hovoří až o osmdesáti procentech středoškoláků. Problém není v tom něco si zkusit, problém je sklouznout ke konzumnímu užívání. To vždycky škodí.

* Často se objevuje názor, že marihuana slouží jako můstek k tvrdším drogám. Je to tak i v praxi?

Jsou lidé, kteří kouří trávu třináct let a nic tvrdšího nevyzkoušeli, a někteří si něco tvrdšího dají hned nebo po půl roce. Záleží na psychickém rozpoložení člověka, na sociálním zázemí a řadě dalších faktorů.

* Je cesta, jak mladé od kouření marihuany dostat?

Těžko říci, myslím že tuhle generaci už nepřiměje nic. Osobně mám zkušenosti s lidmi, kterým tráva v životě ublížila. Neumějí se rozhodovat, najednou je jim všechno jedno. Někteří jsou třeba v deváté třídě, mají se rozhodovat, co chtějí v životě dělat, ale přestává jim na tom záležet, ztrácejí motivaci. Já nejsem proti marihuaně, ale myslím si, že by to měl každý zkusit až od osmnácti let. Je potřeba trestat dealery. Byla bych i proto, aby byly pro rodiče volně dostupné testy, aby si mohli doma prověřit, co má dítě v sobě. Dá se to poznat jednoduše, například z moči. A rozhodně by pomohla větší prevence mezi rodiči.
________________________________________________________________________

Zahraniční odborníci chválí českou protidrogovou politiku
Zpravodajství ČTK | 23.6.2004 | 16:15 | rubrika: Sociální problémy - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: ZKR

PRAHA 23. června (ČTK) - Česko je podle zahraničních odborníků na velmi vysoké úrovni v oblasti protidrogové politiky. Ostatní státy by se od něj mohly učit. Shodli se na tom zástupci světových neziskových organizací, kteří se dnes sešli na jednodenním sympoziu v Praze. Setkání se uskutečnilo u příležitosti Mezinárodního dne proti drogám a překupnictví, který je vyhlášen na 26. června.

"Česká republika je v Evropské unii nováčkem, přitom na ni ale udělala dojem svou protidrogovou politikou. Chceme proto Česko zviditelnit a napomoci tak mezinárodní diskusi, aby se od vás mohly učit jiné země," řekl novinářům Emmanuel Reinert z francouzské protidrogové organizace The Senlis Council, která sympozium zorganizovala.

Spíše než konkrétní opatření vyzdvihli účastníci dnešního setkání metody, jakými se Česká republika řídí. "Vaše politika je založena na komplexním hodnocení předchozích opatření. Je to založeno na reálných základech, ne na ideálech," dodal Reinert.

Účastníci také ocenili, že Češi nejdou cestou represí, podobně jako například USA. "Válka proti drogám se stala válkou proti jejich uživatelům. A to není správné," uvedl viceprezident Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce Massimo Barra.

Efektivnější je podle něho přistupovat k protidrogové politice jako k problému zdravotnickému a společenskému než jako ke kriminálnímu. Závislé na heroinu je třeba především léčit, a ne zavírat do vězení, protože pak jsou méně nebezpeční sami sobě i ostatním, míní Barra. Zároveň vyzval vlády jednotlivých zemí, aby dekriminalizovaly držení malého množství drogy. Podle viceprezidenta to povede k omezení obchodu s drogami.

Podobný názor má i bývalý spolupracovník OSN Tony White. "Když zakážeme marihuanu, tak to nepovede k tomu, že ji lidé přestanou užívat. Prohibice také nevymítila konzumaci alkoholu," dodal.

Ředitel Sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Josef Radimecký pochvalu svých kolegů přivítal. Domnívá se ale, že počet drogově závislých je v České republice na srovnatelné úrovni jako v Evropě. "U nás evidujeme až 37 tisíc problémových uživatelů. To jsou ti, kteří berou heroin nebo pervitin dlouhodobě či injekčně. V některých evropských státech jsou na tom hůře, v jiných zase lépe," uvedl. Připustil ale, že v USA, které jdou cestou represí, je v přepočtu na počet obyvatel zhruba dvaapůlkrát více uživatelů drog než v Evropě.

Zuzana Křesťanová
________________________________________________________________________

My tady ty feťáky nechceme!
Karlovarské noviny | 24.6.2004 | rubrika: Karlovarsko | strana: 10 | autor: Václav Šlauf o netolerantních spoluobčanech

K VĚCI

Skutečně nezávidím karlovarským příznivcům moderních adrenalinových sportů, jako jsou skateboarding, jízda na in-line bruslích a freestylovém kole. Místo toho, aby obyvatelé lázní byli rádi, že zmínění mladí lidé se netoulají ulicemi města bez zjevného cíle a raději volí aktivní způsob využití svého volného času, tak jim někteří z nich doslova hází klacky pod nohy. My tady ty feťáky nechceme! Podobné postoje a lámání holí jsou v Karlových Varech na denním pořádku. A hned se píší petice a je oheň na střeše. Tento opravdu hluboce 'tolerantní' a 'zasvěcený' postoj nechápu. Není divu, že se mladí sportovci zlobí a jako řešení své situace a i určitou formu protestu volí ježdění v centru města. Vždyť se zlobí právem! Protože jediné, po čem touží, je rovnoprávnost. V drtivé většině sami odsuzují drogy a styl života s jejich užíváním související. Nudu, duševní prázdnotu a vyhaslost. Ano, tyto věci charakterizují narkomany. A podívejte se na skateboardisty a bruslaře. Smích, radost ze života, pocit nespoutanosti a spousta barev. Vidíte nějakou podobu? Já tedy ne. Až se zmínění obyvatelé Karlových Varů naučí tolerovat touhu mladých lidí po pohybu a seberealizaci, tak se možná něco změní a nebude už důvod psát podobné komentáře. Snad neexistuje jiné sportovní odvětví, jehož příznivci by při jeho provozování naráželi na takovou netoleranci.
________________________________________________________________________

Policie rozbila na Litoměřicku gang výrobců a prodejců pervitinu
Zpravodajství ČTK | 23.6.2004 | 15:03 | rubrika: Právo a krimi - Ústecký kraj | autor: ELI

ÚSTÍ NAD LABEM/LITOMĚŘICE 23. června (ČTK) - Litoměřičtí kriminalisté spolu s příslušníky Národní protidrogové centrály rozbili gang výrobců a prodejců pervitinu. Při pátečním zátahu policisté zadrželi pět mužů a tři ženy, kteří jsou podezřelí z výroby, držení a prodeje omamných a psychotropních látek a jedů, řekla dnes ČTK litoměřická policejní mluvčí.

Podle zjištění policie provozovala skupina drogové obchody nejméně od od konce roku 2003. Sedm podezřelých již poslal soud do vazby. Na svobodě je stíhána mladistvá členka skupiny. Pokud soud uzná jejich vinu, hrozí jim odnětí svobody od dvou do deseti let.

Při domovních prohlídkách v Roudnici nad Labem a v Litoměřicích policisté odhalili jednu laboratoř na výrobu pervitinu, přes 200 dávek této drogy a větší množství marihuany.
________________________________________________________________________

V Peru kokové lístky zpracovávají malé děti
Zpravodajství ČTK | 23.6.2004 | 00:29 | rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: HIT

LIMA 23. června (ČTK) - Bandy obchodníků s drogami využívají šesti až osmiletých dětí k výrobě kokainové pasty z listů koky. Oznámila to v noci na dnešek peruánská komise pro rozvoj a život bez drog (Devida).

Na zveřejněných videosnímcích jsou děti šlapající listí koky v macerační nádrži, čímž jsou zároveň "vystaveny zhoubným účinkům chemických látek používaných při procesu jako jsou například kyselina sírová, kerosin či vápno".

Devida také zjistila, že "stále více rolníků se již nevěnuje pouze pěstování kokových keříků, ale vytvářejí také macerační jámy, aby ve výsledku zvýšili své příjmy".

Chlapci na nahrávce ochutnávají směs, aby zjistili, jestli má správné složení a může z ní být vyrobena kokainová pasta. Tato etapa předchází výrobě chlorhydrátu kokainu. Tyto "ochutnávky" zdraví dětí nenapravitelně poškozují, zdůraznila Devida.

Komise předvedla videonahrávku účastníkům limské schůzky Andského výboru pro alternativní rozvoj, kteří se zabývají alternativními programy, v jejichž rámci by v celém regionu mohlo být významnou měrou sníženo pěstování ilegálních kultur.

Peru je druhým největším producentem koky (po Kolumbii) na světě. Tato rostlina dává obživu asi 50.000 vesničanů a jejich rodinám. V Kolumbii je jejich počet dvojnásobný.

hit
________________________________________________________________________

ANKETA / Setkali už jste se svém okolí s drogou, například u svých vrstevníků?
Rakovnický deník | 24.6.2004 | rubrika: Rakovnicko | strana: 16 | autor: (el)

Vít Němeček 16 let, Rakovník Znám ve svém okolí lidi, kteří užívají měkké drogy a osobně se mi to vůbec nelíbí. Od měkkých drog, ke kterým většinou přijdete v partě, se lehce sklouzne pak k těm tvrdým. V Rakovníku se dnes už droga sežene všude lehce. Petr Novotný 15 let, Rakovník Já spolupracuji s protidrogovou organizací Nedrog a vím, že v Rakovníku lze sehnat drogu lehce. Rád bych takovým dětem také jednou pomáhal ze závislostí se dostat. Přímo v budově naší školy si ale děti kouřit nedovolí, ředitel je přísný. Michaela Šarlingrová 13 let, Pavlíkov Vím, že některé děti kouří. Vidím to okolo sebe dost často. Nejenom v Rakovníku pozoruji často shluky dětí, které chodí kouřit do jedné autobusové zastávky. Sama nekouřím. Oni asi ani neví, jakou dělají hroznou blbost. Karolína Vopatová 13 let, Rakovník Viděla jsem hodně dětí, převážně kluků, kteří kouří i trávu. Sejdou se za školou a už balí jointy. Rodiče mi často vysvětlují, jak se mám chovat, ale ve škole zatím moc ne, jen při rodinné výchově. Já sama na drogy kašlu, nic mi to neříká. Michaela Porcalová 12 let, Chlum Vím o klukách, kteří kouří trávu. Třeba v naší vesnici, tam kluci od patnácti let výše kouří opravdu cokoli. Je to hrozný nesmysl. Já sama se o jakékoli zkoušení drog nepokouším. Vím, že se pak těžko člověk tohoto návyku zbavuje.
________________________________________________________________________

Cyklo-běžci: Jsme tady, abychom očistili krajské město od drog
Zlínské noviny | 23.6.2004 | rubrika: Zlínský kraj | strana: 5 | autor: Gabriela Sluštíková

Zlín * Pod heslem Město bez drog dorazili včera cyklo-běžci do Zlína, aby obyvatele města seznámili se svým občanským sdružením Řekni ne drogám řekni ano životu. Hlavní myšlenkou akce bylo upozornit Zlíňany na drogovou problematiku, jejíž vliv na společnost je čím dál silnější.
„Je to již druhý ročník, který vznikl kombinací loňských celostátních protidrogových kampaní pod názvy Běh za Českou republiku bez drog 2003 a Cyklomaraton za Českou republiku bez drog 2003,“ vysvětlil mluvčí občanského sdružení Řekni ne drogám řekni ano životu Vlastimil Špalek. Navíc informoval o tom, že účastníci jízdu na kole a běh různě kombinují, převažuje ale jízda na kole.
Občanské sdružení se na akci podílí vydáváním informačních brožur o drogách, jako je například marihuana, extáze, heroin nebo kokain.
„Při každé zastávce v městě je distribuujeme mezi obyvatele. Cílem je, aby se veškeré informace o škodlivosti těchto látek dostaly do povědomí nejširší veřejnosti,“ podotkl Špalek.
Samotní účastníci protidrogového cyklo-běhu jsou na cestě po republice již desátý den a v sobotu by měli dorazit do Prahy. „Akce protne nejrůznější města ve všech čtrnácti krajích naší země. Navštívíme na padesát měst,“ doplnil. Podle Špalka má celá trasa asi šestnáct set kilometrů, šestičlenné družstvo urazí tuto vzdálenost za dvanáct dní. Průměrná denní vzdálenost, kterou musí cyklo-běžci překonat, je tedy asi sto třicet kilometrů.
________________________________________________________________________

Uvězněného streetworkera zatím zastupuje kamarád
Týdeník Krnovské noviny | 22.6.2004 | rubrika: Krnovské noviny | strana: 1 | autor: (frk)

KRNOV - Krnovský streetworker Dan Rajnoch je už třetí měsíc ve vyšetřovací vazbě skrze podezření, že si loni Źvypěstoval rostlinu konopí a že si opatřil léky Solutan, Kodein a Korylan, které mohou sloužit jako surovina pro výrobu drog.
Vedoucí krnovského K-centra Martina Mezírková je přesvědčena o nevině zaměstnance, proto nezvažuje rozvázání pracovního poměru. "Dan je pro policii stále narkoman a kriminálník, Źpřestože tato etapa jeho života už patří minulosti. Byl příkladem pro naše klienty, kterým dokázal, že za drogovou minulostí lze udělat tlustou čáru a začít plnohodnotný život. Jsem přesvědčena, že drogy nebral, nevyráběl, ani nerozšiřoval a že vazba je omyl," uvedla vedoucí K-centra Martina Mezírková.
Zadržením streetworkera nastal problém s výměnou stříkaček v terénu, protože mnohým narkomanům vyhovuje anonymita a nechtějí navštěvovat K-centrum. "Dan měl jako bývalý uživatel důvěru klientů a znal toto prostředí. Na jeho místo se už hlásili asi čtyři klienti. Neuvědomují si, že streetworkera Źmůže dělat jen člověk, který minimálně dva roky abstinuje. Tu podmínku nikdo z nich nesplňuje. Kontaktoval nás i Danův přítel Vladimír Kovačík, který je posledních devět let od nelegálních látek čistý," uvedla Mezírková.
Kovačík se rozhodl K-centru nabídnout svou pomoc zdarma jako dobrovolník. Věří, že Dan Rajnoch se na místo streetworkera zas vrátí.
Láďova kariéra těžce závislého narkomana trvala jedenáct let. "Dostal jsem se do fáze, kdy víš, že ti zbývají tři možnosti: blázinec, smrt nebo abstinence. V takových chvílích se instinktivně obrátíš k něčemu vyššímu nad námi. V mém případě Źto byl Ježíš, stal jsem se křesťanem. Mě to zachránilo, ale spojení víry s léčením závislosti není cesta pro každého," doplnil Láďa, který dokázal s drogami přestat na poslední chvíli. Většina kamarádů z jeho bývalé party už je po smrti.
________________________________________________________________________

Drogy zabíjí, slyšel Ajax od dětí
Rakovnický deník | 24.6.2004 | rubrika: Rakovnicko | strana: 16 | autor: ROMAN HARTL

V projektu Ajax děti ze dvou škol poznávaly práci policie, učily se dopravní výchově, probraly také problematiku drog a šikany.

Rakovník - Chtěly byste být policistou? Když René Černý, preventista okresního policejního ředitelství, položil tuto otázku školákům z prvního stupně při úvodní lekci osvětového projektu Ajax, málokdo odpověděl, že ano.
Po deseti setkáních s Ajaxem ale školáci obrátili. "Chci být policistou, moc se mi ta práce líbí," říkají nadšeně děti, které se během školního roku v projektu Ajax seznámily s činností jednotlivých složek policie. "Pro děti se policista stal vzorem, do jisté míry i hrdinou. Když se s prací policie seznámily, přestaly ji vnímat očima dospělých, kteří policistům většinou jen nadávají," řekl René Černý, který v tomto školním roce kresleného služebního psa Ajaxe, který projektem provází, přivedl do 2. základní školy v Rakovníku a Základní školy v Kolešovicích.
René Černý dodal, že práce policie byla tématem, které děti v projektu Ajax nejvíce zaujalo. "Zajímala je také dopravní výchova, hůře už vnímaly téma vlastní bezpečnosti, cítily se, jako když se jim opakuje, co slyší doma říkat, že smějí a nesmějí. Velice otevřeně jsme mluvili také o šikaně ve škole, kterou považují za projev slabošství," uvedl policejní preventista.
Přiměřeně k věku dětí s nimi René Černý hovořil také o nebezpečí drog. "Pár kluků se přiznalo, že kouřili za školou," řekl. Dodal, že pro školáky nebylo drogové téma novinkou. "Bylo znát působení školy, rodiny i médií," uvedl s tím, že děti vnímaly drogy jako špatnou věc. "Uvědomují si, že drogy škodí, že kvůli nim mohou i umřít," řekl.
Děti, s nimiž se při projektu Ajax sešel, byly podle jeho slov velmi vnímavé, měly velký zájem spolupracovat, upřímně a otevřeně mluvily o sobě, vztazích v rodině i škole.
"Do projektu se zapojila třetí a čtvrtá třída. Dětem i třídním se Ajax moc líbil. Bylo to opravdu velice pěkné," řekla ředitelka kolešovické školy Vladimíra Hartmanová.
Na rozloučenou s Ajaxem viděly děti z kolešovické školy na polním letišti za vsí ukázku zásahu služebních psů, vyzkoušely si střelbu ze samopalu nebo poznaly zblízka práci dopravních policistů. "Jeden ze školáků mluvil do vysílačky tak přesvědčivě, že mu dopravní policisté hned nabídli, jestli k nim nechce jít pracovat," uvedl René Černý, který osvětu mezi dětmi považuje za mimořádně důležitou. "Pokud děti budou mít už v tomto věku jasno, co je dobré a co špatné, kde je zákon a kde protizákonnost, samy se jednou na šikmou plochu tak snadno nedostanou," řekl.
Ajax bude na Rakovnicku pokračovat, chystají se i další osvětové projekty s obdobným zaměřením.
________________________________________________________________________

Dítě? Skoro vrah...
Blesk | 24.6.2004 | rubrika: Čechy/Morava | strana: 8 | autor: Pavel Čempěl

Romský školák (15) velel gangu lupičů *Přepadená stařenka zemřela

OSTRAVA - Bezmála stovku deliktů už měl na svědomí 15letý »školák« z Ostravy, než ho mohla policie poprvé obvinit. Mladý Rom se svým gangem terorizoval domovskou čtvrt. Jedna brutální loupež skončila dokonce smrtí stařenky.

Výrostek se dal na dráhu zločinu už v jedenácti letech. Vykrádal auta, bral drogy, loupil. Policie, která několik let evidovala jeho delikty, se dopočítala 94 případů se škodou půl miliónu. O trestním stíhání ale nemohla být řeč. Věk zločince svazoval kriminalistům ruce a gauner na to spoléhal. Osmnáctkrát utekl z dětského diagnostického ústavu.
Osudným se mu stalo, že nepřestal ani po oslavě patnáctých narozenin. Hlídka ho čapla krátce po loupežném přepadení starší ženy. Spolu s ním skončila v okovech i dvojka kompliců (19, 20).
"Skupině jsme prokázali dvanáct loupeží v Přívoze a Mariánských Horách. Během jediného dne byli schopni na ulici přepadnout i tři oběti," uvedl šéf ostravské kriminálky Tomáš Landsfeld.
Agresivita gangu, a především nejmladšího člena, se případ od případu stupňovala. Nepřímo má na kontě i lidský život. Stařenku (81) shodil při jedné loupeži ze strmých schodů. "Musel vědět, že z oběti zůstane jen hromádka polámaných kostí," komentoval násilníkovu brutalitu Landsfeld. Důchodkyně po dvou měsících ve špitále zemřela.
Přestože jde v případě patnáctiletého zločince o první stíhání, soudce se nerozpakoval uvalit na něj vazbu. Hrozí mu pětiletý žalář, jeho plnoletým společníkům dvojnásobek.
________________________________________________________________________

Policie dopadla mladíka, který spáchal téměř 100 zločinů
Haló noviny | 24.6.2004 | rubrika: Zpravodajství | strana: 4 | autor: (ng, čtk)

OSTRAVA - Téměř 100 zločinů má podle policie na svědomí patnáctiletý mladík z Ostravy. Chovanec výchovného ústavu se na dráhu zločince dal ve svých 11 letech a v poslední době přepadal hlavně bezbranné starší lidi.

Jednasedmdesátiletá žena, kterou se svým komplicem shodil ze schodů, zraněním po dvou měsících v nemocnici podlehla, řekl novinářům kriminalista Tomáš Landsfeld . Začátkem června policisté mladíka dopadli krátce po přepadení. Nyní je ve vazbě, sdělil náměstek ředitele ostravské policie Luděk Naivert . Dodal, že poslední zločin mladík spáchal společně se dvěma staršími společníky. Také je policisté později dopadli a skončili ve vazbě. » Podařilo se nám prokázat, že mají na svědomí nejméně 12 dalších podobných přepadení. Zajímavostí je, že v Ostravě-Přívoze během pěti hodin přepadli tři lidi. Peníze utratili za drogy, alkohol či jídlo. Když potřebovali další, šli to vyřešit loupežným přepadením, « uvedl kriminalista. Dodal, že zadrženého mladíka policisté dobře znají. Až dosud ale na něj neměli metr. » Je to problém, který nikdo neřeší. Chovanci z výchovných ústavů utečou, policie vyhlásí pátrání, najdou je a dodají zpět. Do čtyřiadvaceti hodin ale utečou znovu a na útěku páchají trestnou činnost,« postěžoval si Landsfeld. Jedinou možností pro policii je pak počkat, až mladý zločinec dosáhne 15 let a pak jej znovu zadržet a usvědčit ze zločinu. Mladíka z Ostravy kriminalisté dopadli v rámci akce Bezpečný prostor, během které se specialisté z pátracího týmu zaměřili na hledané a pohřešované osoby. Celkem jich zadrželi 69. »Asistovala nám i zásahová jednotka. U některých lidí, kteří se vyhýbají nástupu do vězení, jsme měli podezření, že budou klást odpor a budou ozbrojeni,« uvedl kriminalista. Hledané zločince zaskočila rozsáhlost akce. »Nasadili jsme 50 policistů. Navíc jsme zatýkali v sobotu ráno, kdy spali po flámu doma a cítili se neohroženi,« řekl s tím, že mezi zatčenými byl i muž odsouzený za násilné zločiny, na kterého tři okresní soudy postupně vydaly příkaz k dodání do výkonu trestu. »Ukrýval se v Ostravě v bytě svého známého. Okolní komunita jej kryla, takže bylo obtížné se k němu dostat,« řekl.
________________________________________________________________________

Převáželi heroin, dostali podmínku
Chebský deník | 24.6.2004 | rubrika: Karlovarský a Plzeňský kraj | strana: 15 | autor: JAN ŠVAGR

Tachov - Obžalobě z nedovolené výroby a držení omamných látek a psychotropních jedů čelila trojice mužů před Okresním soudem v Tachově. Do rozporu se zákonem se dostali poté, co před pěti lety nejstaršího z nich, třiačtyřicetiletého muže z Domažlic, policisté v Německu zadrželi s půl kilogramem heroinu.
Právě on u soudu vypověděl, že se v roce 1999 nechal přemluvit, aby za hranicemi v Německu předal igelitovou tašku jiné osobě. To udělal, ale heroin neskončil u správného příjemce, nýbrž u nastrčené volavky z bavorské policie. "Německým policistům se podařilo rozkrýt sí. kurýrů a překupníků s drogami ze západu Čech, kteří byli napojeni na skupinu Albánců. Tak uvízla v policejní síti i hlava gangu, 30letý muž z Plzně, který měl zajiš.ovat dodávky heroinu k nám i do zahraničí," uvedla soudkyně Michaela Řezníčková.
Zdatného pomocníka našel Plzeňan ve stejně starém muži z Domažlic, který posléze najal i zadrženého kurýra. Ten sice tvrdil, že o drogách v tašce neměl ani potuchy, ale převoz tašky nepopřel, zatímco ostatní dva obžalovaní svá obvinění kategoricky popírali. Všechny tři obžalované shledal tachovský soud vinnými. Třicetiletý Plzeňan dostal tříletý podmíněný trest a stejně starý muž z Domažlic podmínku 30 měsíců. Kurýr, který si už určitý čas poseděl v bavorské věznici, odešel od soudu s dvouletou podmínkou. Obvinění se na místě odvolali, proto se případem bude zabývat plzeňský krajský soud.
________________________________________________________________________

TOLERANTNÍ AMSTERDAM
HARPER'S BAZAAR | 15.6.2004 | rubrika: Cestování | strana: 112 | autor: JANA KREJČÍ, VLAĎKA JELÍNKOVÁ

Přezdívá se mu město bláznů nebo také nizozemské Benátky. Rozhodně v něm zažijete to, co skoro nikde jinde na světě.

Díky své vstřícnosti a otevřenosti vůči všem možným odlišnostem a menšinám patří Amsterdam k nejpříjemnějším evropským metropolím. Skoro všechno je tu považováno za normální -když jde po ulici čerstvě oddaný pár homosexuálů, z nichž jeden má na sobě frak a druhý bílé svatební šaty oblečené přes džíny a martensky, nikoho ani nenapadne, že by se nad tím měl pozastavit. Pověstná nizozemská tolerance má prý kořeny v šestnáctém století, kdy byla země celosvětovým obchodním centrem, a bylo tudíž nutné dobře vycházet s lidmi všech kultur a národností. Fotoeditorka Vlaďka Jelínková, která navštívila Amsterdam letos na jaře, říká, že kdyby si mohla vybrat, kde bude jednou žít, pak právě tady.

RYBÁŘSKÁ VESNICE

Amsterdam se rozkládá na několika ostrovech u řeky Amstel a protíná ho na 400 mostů. Velké množství budov stojí na kůlech podobně jako v Benátkách, odtud tedy přezdívka nizozemské Benátky. Podobně jako slavné italské město ho můžete celé objet v loďce. Amsterdam založil hrabě Floris V. ve třináctém století jako rybářskou vesnici, která velice brzy získala městská práva a stala se důležitým střediskem. Dnes je navíc významným kulturním centrem. Prohlídku můžete začít například na náměstí Dam, kterému vévodí královský palác ze sedmnáctého století, postavený v klasicistním stylu, s padesát metrů vysokou věží se zvonkohrou. Odtud pokračujte ke katedrále Nieuwe Kerk, která slouží ke korunovaci králů, a k místní raritě - renesančnímu kostelu s barokním vybavením a Rembrandtovým náhrobkem Wester Kerk. Nizozemští mistři jako Rembrandt, van Gogh nebo Hieronymus Bosch tu mají svá muzea a ta skutečně stojí za návštěvu, takže si je nenechte ujít.

SÝROVÉ HODY

Další amsterdamskou specialitou jsou klasické hospody ve starém stylu. Nabízejí nejrůznější tradiční pokrmy jako stampott, což jsou brambory vařené s kroupami, luštěninami a špekem, boerenkoolpot - šťouchané brambory s kadeřavou kapustou, nebo zuurkoolstampott - brambory s kysaným zelím. Ve všech restauracích se podávají ryby, které patří k hlavním složkám jídelníčku (vynikající jsou sledi nebo uzení úhoři), a moučníky. Ochutnejte lívanečky z pohankové mouky poffertjes či mikulášské kořeněné mandlové sušenky speculaas. Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na sýry. Nejkvalitnější jsou sýry označené nálepkou belegen a oude. Slova označují dobu zrání, přičemž oude zrají více než jeden rok a jsou také nejdražší. Přestože nemáme v úmyslu doporučovat drogy, můžete se zajít podívat také do některého z cofee shopů, kde se legálně prodává místo alkoholu marihuana. Musí vám být více než osmnáct let.

NÁKUPNÍ HOREČKA

Obchodu se v Nizozemsku vždycky dobře dařilo a tak tomu zůstalo dodneška. Je označováno jako země obchodních maniaků a v Amsterdamu najdete obchodů se vším možným nejvíce. Nejlepší se nacházejí v oblasti mezi Damem a Rokinem a v okolí náměstí Leidsplein, luxusní najdete v ulicích Van Baerlestraat a P. C. Hoosdstraat. Tady dostanete benátská zrcadla, starožitnosti a vyhlášené amsterdamské diamanty, které jsou považovány za nejkvalitnější na světě. Dalšími oblíbenými suvenýry jsou nizozemské doutníky, porcelán, panenky v tradičních krojích a samozřejmě dřeváky.

BOJ S VĚTRNÝMI MLÝNY

Nizozemsko je jedna velká placka a traduje se zde historka, že když je jasno, lze ho celé přehlédnout pouhým okem - stačí se prý postavit na malou stoličku. Zatím se to sice ještě nikomu nepodařilo, ale faktem zůstává, že nejvyšší přírodní kopec se nachází u hranic s Belgií a Německem a měří necelých 400 metrů. Díky tomu se zde tak rozšířily větrné mlýny, které jsou národní památkou. Udělejte si z Amsterdamu krátký výlet za některými z nich. Jet můžete autem či na kole, na nichž tu jezdí děti dříve, než se naučí pořádně chodit. Také nezapomeňte na květinové trhy, které jsou nejenom amsterdamskou chloubou.

JAK A KDY DO AMSTERDAMU?

Jestliže chcete vidět obrovské lány rozkvetlých tulipánů, hyacintů a dalších květin, pak jsou nejlepšími měsíci k návštěvě především duben, květen a červen. V létě si zase můžete udělat výlet z hlavního města k moři, které je jinak studené. Nejlevnější letenka do Amsterdamu vás vyjde na přibližně 4000 Kč. Aktuální ceny a slevové nabídky zjistíte na stránkách www.levneletenky.cz.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma