Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
elektronika uspornych ziaroviek = dead - Klikni zde pro originální téma
tiki
Zdravim vsetkych, potreboval by som pomoc zdatnejsieho elektrotechnika ako som ja. Prerobil som elektroniku klasickych trubicovych ziariviek z tlmiviek a vsetkeho toho "zhaviciho" bordelu na elektroniku z uspornych ziariviek (z 25W - na 25W trubice). Parada, lahke, malo miesta, nehreju ako radiatory...ale...po zapojeni mi asi po 5 min. odisli 2 ks. Po otvoreni som zistil, ze to nevydrzal odpor v oboch pripadoch ten isty. Zvysne 2 idu zatial OK, ale dokedy?

Moja otazka - da sa nahradit zhoreny odpor nejakym inym, cize je ostatna elektronika v poriadku alebo to mozem cele vyhodit? A ma vobec vyznam skusat to znova s dalsimi vnutornostami zo ziariviek?

Neviem, ci moze byt dovodom zhorenia odporov to, ze som prave na tychto 2 ks prehadzoval trubice pod prudom. Cize nemohlo sa nieco stat, ked som vybral z patice trubicu? Som v podstate laik, tak to tak aj chapte ;)

Vdaka vsetkym za rady, zatial som ich tu vzdy nasiel, aj ked som sa nepytal. Ved aj radu pouzit vnutornosti uspornej ziarivky som dostal tu.

A este nieco......prepacte za obsiahlejsi thread, ale dovod, preco som vymenil tlmivky bolo okrem vyssie spominanych vyhod aj zo, ze predtym som s tlmivkami nemal zapojene kondiky. Casto sa spomina, ze to neovplyvni spotrebu energie. Po mojich asi rocnych skusenostiach tomu velmi neverim. Totiz po tomto zapojeni (tlmivka bez kondika) nam doma rapidne vzrastla spotreba energie, pritom ostatne spotrebice idu cely rok zhruba rovnako, nic zvlastne sa nemeni. Doplatok za elektrinu bol dost vysoky.
mydena
Začneme pěkně popořádku.Důvodem proč ti odešel odpor u předřadníku z úsporné žárovky bylo zřejmě to, že jsi nedodržel danou wattáž,pro kterou je úsporka konstruována.Zjednodušeně řečeno použil jsi zářivkovou trubici s větším výkonem než na jakou je předřadník stavěn.Zjisti kolik wattů má na štítku úsporka a pak porovnéj s použitou trubicí.Píšeš,že odešel jeden z odporů.Hmm,musím tě zklamat,ale pravděpodobně odešel i tyristor.Vypájej ho a proměř.Pokud můžes, zjisti jeho parametry a kup sylnější tzn. pro větší proud a přidéj chladič z kousku hliníkového plíšku #2-3mm./uděléj rezervu/.Odpory kup stejné jako ty původní.Vyměń tyristor,odpor a mělo by to šlapat.Budeš muset vyměnit i tepelnou pojistku/tenký skleněný váleček/na vstupu napájení.
Co se týče těch kondíků u zářivek,měly by tam být kvůli vyrovnání jalové složky a rovněž kvůli menšímu účtu za el. energii.
Kondíky doporučuji:)
Mnoho zdaru.
tiki
No, vdaka mydena, uz som myslel, ze sa na to vsetci vykaslali hodit sem nejaku vyssiu odbornu skusenost ;) Ze by futbal? Ani by som sa nedivil....hrate to dobre!

K Tvojej pripomienke, ze som nedodrzal wataz....praveze som dodrzal. Ved som to aj napisal: "na elektroniku z uspornych ziariviek (z 25W - na 25W trubice)." Cize na trubicu 25w som dal samozrejme elektroniku z 25w usporky. Zapojil som 4 a 2 odisli, ale az potom, ako som zacal menit trubice. Tie 2, ktore som nemenil svietili, az kym navyletel hlavny istic. Od vybratia tych 2 dalsich trubic z patic po vypadnutia istica ubehlo tak 30 sek, mozno minuta.

No nic, vdaka za info ohladom "opravy", nemam na to prostriedky, aby som mohol nieco zmerat a ani tomu az tak nerozumiem, aby som sa do toho pustal...odlozim to na neskor. Kupil som uz dalsie lacne usporky, vykuchal, pripojil a ide to OK.

Islo mi hlavne o to, ci mohlo byt dovodom poskodenia obvodu odpojenie trubic z patic pod prudom alebo to bola len obrovska zhoda okolnosti a chyba bola prave v tych 2 usporkach, ktore proste odisli. Ale aj tak, radsej uz vypnem najprv privod prudu a az potom vymenim trubice.
Este raz vdaka!
mydena
Nemáš vůbec zač.Lidi si přece mají pomáhat:)
Omlouvám se,ale nějak jsem přehlídl tebou zmińovanou wattáž/25-25W/.Je možné,že úsporky byly vadné už od výroby,jinak si to nedokážu vysvětlit.Nemyslím si, že příčinou bylo odpojení trubic pod proudem, i když je to docela možné.Možná si výrobce takto chrání tyto před zapojením "cizích" komponent.Chtělo by to vidět zapojení.Vybral sis nejjednoduchší cestu,koupil nové a píšeš, že to funguje.V jednoduchosti je síla:) A ta se Ti jistě vyplatí.
K tomu fotbalu: Hrajou to moc dobře, kluci,díky za to:)
tiki
Je fajn stretavat fajn ludi :)

Myslim, ze ten skrat mohol byt sposobeny tym, co som napisal, pretoze je jasne, ze v normalnej usporke sa to stat nemoze....ak vyhori, ide vsetko do kosa, teda aj elektronika a mozno po vyhoreni original usporky rupne aj ten odpor a je to potom ozaj na vyhodenie. Ono by totiz nebol vobec problem usporku rozobrat a neposkodit sklo, odpojit cast so sklom (trubicou) a pripojit inu z inej usporky.

Ale mam silne nutkanie to vyskusat znova, vybrat trubicu z patic a pockat, ci to rupne znova. Potom by som hadam aj nieco objavil (?)...az kym tu niekto iny nenapise, ze je to jasne :) Ale aspon som hadam upozornil na riziko odpalenia elektroniky z usporky pri vymene trubic pod prudom ;)
mydena
Kdysi jsem šel z hospody večer domů a u jedné z popelnic se povalovala úsporka zn. Philips.Tak na ní koukám a něco mi řeklo:Vem si jí.Zvedl jí ze země, vzhledově zkontroloval /měla nakřápnuté sklo a uvnitř v blízkosti vlákna ohořelá/.Doma jsem jí zapnul,chvíli svítila a samozřejmě po chvíli zkolabovala.
Hodil jí do šuplíku a šel spát.Od té doby jsem na ní nesáhnul.Ráno se na ní podívám,připojím jí a uvidím zda bude fakat.Pokud nezapomenu,poreferuji.
Sunrise
Ad "odpojení trubice pod proudem": Jelikož předřadník v úsporce není nic jiného než impulsně regulovaný zdroj (povětšinou FlybackConv.), rozhodně mu skokové odlehčení zátěže neprospívá ku zdraví :wink: a může jej snadno poslat do toalety.
tiki
dik, takze pomaly svita :)

mydena: som zvedavy.
mydena
Ano,ano,přesně tak.Úsporka,která mi až do včerejška ležela v šuplíku je K.O.
K jejímu šasy jsem připojil Wattově vhodnou zářivkovou trubici /15W/ a co myslíte,Svítila,nebo nesvítila? Nesvítila!Z důvodu nedostatku času jsem celou věc nedotáhnul do konce,ale zjistil jsem pouze,že/oba/ tyristory jsou v háji.Jediné co mi nejde do hlavy je, že pojistka uvnitř je v naprosto normálním neporušeném stavu.Pokračování příště:)Tiki,už se rozsvítilo.Pravda je na obzoru!!!


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma