Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
Debata o drogove problematice na iDNES.cz - Klikni zde pro originální téma
Dneska jsem na serveru iDNES.cz narazil na docela zajímavej rozhovor ohledně drogové problematiky. Zkuste si ho přečíst, otázky jsou celkem kvalitní (krom té poslední, myslím :) Je to trošku delší :)
Ptejte se odborníka na drogovou problematiku
Hmm snad nebude vadit, že jsem to zkopíroval :)

Bojíte se, že vaše děti berou drogy a vy o tom nevíte? Jako šanci mají narkomani na vyléčení? Odpovídal Martin Hulík, specialista z drogového informačního centra Sananim

OTÁZKA: ( Jerry ) Doporučujete metadon? Co vlastně obsahuje a jak funguje?
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:06 ) Metadon je opiát, tj. droga ze stejné skupiny jako např. heroin. Používá se jako substituce (náhražka) pro lidi dlouhodobě závislé na opiátech - obvykle na heroinu. Je-li vám více než 18 let, jste-li delší dobu závislý a máte za sebou opakované neúspěšné pokusy o léčbu a abstinenci, pak se dá o metadonu uvažovat.

OTÁZKA: ( jana ) Dobrý den, v jakém věku nejčastěji ochutnají děti první drogu?
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:08 ) Nejrizikovější je puberta a období dospívání. Takže věk zhruba od 13 do 20 let. Většina si pořídí první zkušenosti s cigaretami a alkoholem kolem 13-14 let.

OTÁZKA: ( pavel ) Zdravím, které drogy nejčastěji užívají žáci základních škol?
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:10 ) Obvykle cigarety, alkohol, marihuana - většinou v tomto pořadí. Mezi žáky ZŠ se ale samozřejmě vyskytují i další drogy.

OTÁZKA: ( Helena ) Dobrý den, existuje univerzální návod jak "vybavit" dítě do života, aby nemělo potřebu sáhnout po droze? Děkuji.
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:12 ) Bohužel, neexistuje. Přiměřená výchova, ani naprostý dohled, ani nezájem, otevřená komunikace s dětmi o drogách, atd. Ale stoprocentní jistotu mít rodiče nemohou, pokud dítě nestřeží 24 hodin denně. A to pak asi nebude šťastné dítě..

OTÁZKA: ( Týna ) Jak dlouho lze "užívat" metadon?
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:13 ) Délka metadonové substituce se stanovuje individuelně podle potřeb a přání klienta. Lze jej užívat rok, ale taky doživotně.

OTÁZKA: ( nano ) Jak vypadá vaše práce?
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:16 ) Pracuji v doléčovacím centru SANANIM, kde pomáháme překonat klientům po léčbě první rizikové období - tedy půl rok až rok. Cílem je, aby se nevrátili k drogám, našli si normální práci a bydlení, zaplatili dluhy, vyléčili případné choroby z doby braní drog, prostě aby žili relativně spokojeně jako většina normálních lidí. Spektrum služeb je velmi široké, pro bližší informace doporučuji www.sananim.cz/sananim

OTÁZKA: ( Sporstman ) Jste pro legalizaci marihuany?
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:17 ) Ano, s výhradami. A asi ne v nejbližší době.

OTÁZKA: ( ) Je to opravdu s drogami mezi mladými (žáci základních škol) tak špatné? Je nějaká spolupráce mezi vámi a školami?
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:20 ) Pravda je, že v posledních ročnících ZŠ je v mnoha třídních kolektivech normou pití alkoholu a kouření cigaret a marihuany. Situace se ale dost liší místně a dokonce i třída od třídy. Se šlolami spolupracujeme - z nových projektů je to třeba server zaměřený na primární prevenci odrogach.cz, v případě potřeby jsme schopni působit i na školách, např. formou vzdělávání učitelů. Záleží na poptávce škol.

OTÁZKA: ( ) Dobrý den, co si myslíte o protidrogových přednáškách v mateřských školách? Nejsou tyto děti příliš malé?
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:23 ) Úzce zaměřená protidrogová prevence nemá v mateřských školách moc smysl, ale správně vedená prevence (s ohledem na věk) zaměřená např. na násilí, prevenci zneužívání, drogy, atd., je vhodná. Děti by měly vědět, na co si dát pozor - ani v tomto věku přece nejsou úplně imunní.

OTÁZKA: ( Jirka ) Dobrý den, je možné, aby se narkoman zbavil své závislosti sám bez pomoci odborníků?
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:24 ) Teoreticky ano, ale pokud opakovaně selhává, měl by raději zkusit spolupráci s profesionály. Ony ty neúspěchy člověka časem unaví - a závislost se protahuje o další roky.

OTÁZKA: ( Vlasta ) Ahoj, máte vlastní zkušenost s drogou? Dík za upřímnost.
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:25 ) Nějaké zkušenosti mám. Nezlobte se, ale tady na chatu to bude muset stačit takto.

OTÁZKA: ( ) Dobrý den, můžete uvést základní varovné signály, podle kterých rodič pozná, že dítě užívá drogy?
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:28 ) Ano, některé signály exitují - náhlá ztráta zájmů o dosavadní aktivity, zhoršení prospěchu, pozdní návraty domů, známky podivné intoxikace (změny v chování, agresivita nebo apatie,..), rozprodávání osobních věcí dítěte, krádeže peněz v domácnosti, atd. Nejlepší je o tom s dětmi mluvit a nechodit dlouho kolem horké kaše. Někdy ale vzniká závislost tak, že rodiče si nemají příliš šanci něčeho všimnout.

OTÁZKA: ( Stana ) Jak se pozna u deti, ze zacaly s drogou? To mam kontrolovat ruce? Sacovat jim tasky?
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:30 ) Děti bývají na šacování tašek poněkud citlivé. Doporučuji být pozorný, všímat si zvláštností v chování (které ale mohou být dány i věkem) a hlavně s dětmi o drogách mluvit. Zeptejte se ve škole, jak je zajištěna primární prevence. Komunikujte s rodiči kamarádů (ne jen pro kontrolu, ale prostě pro přehled o tom, co vaše dítě dělá ve volném čase).

OTÁZKA: ( pavel ) Píšete "další drogy mezi žáky ZŠ". Jaké, proboha? Kde je berou?
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:32 ) Neznamená to většinou, že děti užívají drogy přímo ve škole. Získávají je obvykle od spolužáků, starších kamarádů, na diskotékách. A ty legální není často problém koupit v trafice nebo obchodě. Ve věku ZŠ jde především o cigarety, alkohol, marihuanu. Ty ostatní až na výjimky maximálně na úrovni experimentu.

OTÁZKA: ( Vladimír ) Jaká jsou zdravotní rizika spojená s užíváním extáze ? Lze si na ni vypěstovat závislost ? Je pravda, že se na ní nemá pít juice z černého rybízu ? Děkuji.
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:34 ) Existuje množství rizik. Od předávkování, nebezpečné příměsy v tabletě, závislost, atd. Podívejte se na extc.cz nebo na drogovaporadna.cz pít rybízový džus v kombinaci s E skutečně předtavuje riziko.

OTÁZKA: ( Luboš ) Když přijdu na to, že dítě fetuje, je lepší ihned vyhledat odbornou pomoc, nebo to zvládneme vyřešit sami?
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:35 ) Pro nezávaznou konzultaci je vždycky výhodné kontaktovat odborníky, nezůstávejte na tento problém sami. stejně si jako rodiče "užijete" mnoho nepříjemného - řekněte si o podporu.

OTÁZKA: ( Petr ) Mužete něco vzkázat 60% vysokoškolákům, kteří kouří marihuanu?
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:36 ) Ano: 1. Opatrně. 2. Jsou i lidé, kteří marihuanu nekouří. Neobtěžujte je s tím. 3. I marihuana má jistá rizika. Pokud je neznáte, něco si o tom aspoň přečtěte. 4. Je to nelegální a to je dobré vědět.

OTÁZKA: ( south park ) Vy jste streetworker, nebo psycholog? Jaký je mezi tím rozdíl?
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:39 ) Jsem socioterapeut v doléčovacím centru. Streetworkeři pracují v ulicích s populací aktuálních uživatelů, kteří nejsou jinde v péči (výměna stříkaček, osvěta, krizová intervence, první pomoc, doporučení do nějakého zařízení, atd). Psychologové se uplatňují ve všech typech zařízení, zejména v abstinenční léčbě závislostí, v doléčování, v metadonovém programu, atd.

OTÁZKA: ( BAGRISTA ) Uz se me to netyka, ale pred par lety jsem se sam zbavil zavislosti na heroinu (2 roky nitrozilne kazdy den) diky Nemexinu - tenkrat jsem si ho nechal dovezt ze zahranici. Je uz u nas v prodeji? Pokud ne, tak je to jednoznacna skoda, mne pomohl zbavit se zavislosti takrka "bezpracne".

ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:42 ) O tomto preparátu bohužel nic nevím, bližší informace dostanete třeba prostřednictvím www.drogovaporadna.cz Léky někdy mohou pomoci, ale i vy jste pravděpodobně musel změnit životní styl, známé, musel jste se pro abstinenci rozhodnout a vydržet. Vhodný lék může pomoci, ale to nejdůležitější je stejně na vás samotném. Pro ostatní bych měl varování - brát takovou medikaci je vhodné pod dohledem lékaře-psychiatra.

OTÁZKA: ( ) Píšete, že metadon lze užívat doživotně. Nejde potom o závislost na metadonu?
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:43 ) Ano, samozřejmě. Metadon je opiát, nejde o abstinenci. Oproti braní heroinu to má ale obrovské zdravotní a sociální výhody. Kdo chce abstinovat a nebýt závislý, měl by podstoupit abstinenční léčbu a metadon si nechat jako krajní možnost.

OTÁZKA: ( Michal ) Je podle vás marihuana návyková??? Tedy, myslím fyzicky. Psychicky si lze navyknout i na čokoládu...
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:45 ) Psychická závislost je prokázaná a v některých případech může být velmi nepříjemná a postiženému hodně komlikovat život. Výrazné fyzické potíže po vysazení by neměly nastat. Pokud abstinujete od marihuany a jde to příliš ztuha (to je jedno proč), doporučuji konzultovat to s odborníky.

OTÁZKA: ( roots ) Bojujete proti synteticky upravovanym drogam vic nez proti prirodnim? Na ktere skupine je vice zavislych? Diky
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:47 ) Těžká otázka. Taky si nejsem jistý, zda proti něčemu bojuji, spíš pomáháme lidem, kteří se chtějí zbavit potíží v souvislosti s drogami a kteří chtějí přestat. Je lhostejné, zda ty potíže způsobila marihuana, pervitin nebo heroin. Naši klienti jsou většinou bývalí uživatelé pervitinu a heroinu. Heroin je "napůl" přírodní droga, pervitin je syntetický. Velká část těchto lidí ale v životě okusila co šlo..

OTÁZKA: ( Mikus ) Dobrý den, zajímalo by mě, jak působí dlouhodobé užívání marihuany (1-2 cigarety denně) na organismus (paměť, plíce, riziko rakoviny ?) třeba 22letého muže/ženy. Je rozdíl v důsledcích pro muže a ženy ? Může to ovlivnit plodnost ? Díky
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:52 ) 1-2 jointy denně je skutečně intenzivní užívání a uživatel je vlastně permanentně pod vlivem. Během užívání bude trpět zmateností, poruchami paměti, kvůli kouření většímu riziku rakoviny plic, atd. Při takovém užívání jde o drogový životní styl, tzn. že uživatel asi nebude velký sportovec, atd. Vzal bych taky v úvahu další užívané drogy (pokuds kouří cigarety a pije alkohol, je to významné). Pro bližší informace o zdravotních rizicích marihuany se podívejte na www.sananim.cz, www.drogy-info.cz

OTÁZKA: ( Hájek ) Jak poznám, že můj syn bere drogy, nebo se kolem nich motá?
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:53 ) Především s ním o tom mluvte. Není jisté, že bude vždycky zcela upřímný, ale měl by vědět, že se s vámi o takových věcech dá hovořit. Chová-li se divně, nebo zhoršuje-li se prospěch ve škole, mohou to být varovné signály (ale nemusí jít nutně o drogy).

OTÁZKA: ( QaQ ) Zdravim ,v jedne odpovedi rikate ,ze jste pro
legalizaci marihuany ,ale ne ted a s vyhradami. Mohu se zeptat tedy kdy a s jakymi vyhradami? Sam pro legalizaci jsem, ale "prodejny" by musely mit nejakou statni licenci nebo neco ,aby se mohl sledovat pohyb "zbozi" ...
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:58 ) To je na delší diskuzi a sám nemám vyhraněný názor. Eventuelní dekriminalizace marihuany je především věcí odborných argumentů a otevřené a věcné debaty ve společnosti. Protidrogová politika je bohužel ve stavu, kdy odborníci se drží zpátky (ať už mají jakýkoliv názor) a o drogách rozhodují politici na základě toho, jak to cítí (v lepším případě) - to trochu zjednodušuji. Nehledě na to, že spoustě dětí dnes prodají v krámě alkohol nebo cigarety. Až se společnost bude chovat zodpovědně a bude schopná zralé debaty, třeba se něco změní.

OTÁZKA: ( erik ) Slyšel jsem, že nejhorší návyk vytváří heroin. Dá se z
toho vůbec vyléčit? Znáte někoho takového?
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 12:59 ) Nevím jestli nejhorší, ale jde o jednu z drog s největším potenciálem návykovosti. Heroinisté se ze závislosti léčí a můžu vás potěšit - znám jich hodně úspěšných.

OTÁZKA: ( gaga ) Je LSD bezpečná droga? Prý není návyková?
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 13:01 ) U LSD není závislost významným rizikem. Spíš jsou to stavy paniky, úzkosti, možná zranění během intoxikace a taky provokace duševní choroby (např. psychózy), s kterou pak postižený musí žít. Tato rizika jsou poměrně významná a nedají se zcela odstranit.

OTÁZKA: ( Benda ) Je prosim mozne vyhledat pomoc i pri navyku na marihuanu? Nejak me zatim jeji uzivani v zivote nebrani, ale stastny a spokojeny s timto stavem nejsem a nemam silu sam prestat.. Zkousel jsem to jiz mnohokrat a nic. Pritom treba prestat kourit se mi podarilo (a byl jsem velice silny kurak..)
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 13:03 ) Ano, bez obav se můžete objednat ke konzultaci i s potížemi s marihuanou. Víme, že marihuana umí způsobit vážné problémy. doporučuji napsat na www.drogovaporadna.cz ve dvou větách, o co jde a odkud zhruba jste - dostanete vhodné kontakty. Kontakt naleznete též na stejných stránkách v sekci Kontakty.

OTÁZKA: ( superstar ) Léčíte i alkoholiky a kuřáky?
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 13:06 ) Kuřáky ne, existují jiné specializované poradny. Pátrejte na internetu, možností je dost. Závislé na alkoholu léčíme většinou pouze pokud jde o kombinaci alkoholu a drog, alkoholiky spíše výjimečně. S alkoholem by vám měla poradit spádová psychiatrická ambulance nebo AT ambulace, též doporučit vhodnou léčbu (pobytové léčebny zabývající se alkoholem jsou většinou státní).

OTÁZKA: ( Adam ) Práce s narkomany musí být psychicky vysilující. Kde berete tu energii?
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 13:08 ) Vhodné je mít své pracovní problémy s kým konzultovat (v týmu, s vedoucími pracovníky a s externím supervizorem), držet se etických zásad profese, které chrání nejen klienty ale taky nás, absolvovat sebezkušenostní psychoterapeutický výcvi, průběžně se vzdělávat a pečovat o svůj soukromý život (např. nenosit si práci domů).

OTÁZKA: ( Daf ) Dobry den mam mensi problem.Jsem zavisly na pervitinu a tak by me zajimalo jak se dela.Muzete mi to prosim prozradit?..na nejake kecy typu ze to skodi a podobne kaslu.Je to muj zivot ktery chci profetovat tak bych byl rad kdybyste mi pomohli. dekuji.
ODPOVĚĎ: ( 22.06.2004 13:13 ) tak to jste na špatné adrese. jo a mimochodem, škodí to zdraví :-) Zdá se, že to byla poslední otázka, takže se se všemi loučím a budete-li v sobotu v Praze, přijďte odpoledne do Kafé Na půl cesty, kde v rámci Mezinárodního dne proti drogám (pořádají O.S.N., SANANIM, A.N.O.) kromě kulturního programu bude fungovat improvizovaná drogová poradna. Takže pokud jste nestihli poslat dotaz...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma