Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 18.06.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Výročí a významné dny v týdnu od 21. do 27. června
Zpravodajství ČTK | 17.6.2004 | 10:00 | rubrika: Deník, avíza - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: SAD

Mezinárodní den boje proti zneužívání drog a nezákonnému obchodování s nimi.
________________________________________________________________________

BBC News: Je kontrolované podávání drogy ve Švýcarsku řešením?
Zpravodajství ČTK | 17.6.2004 | 10:10 | rubrika: Monitor tisku - Evropa, ES, NATO | autor: ROS

(servis MONITOR)

BERN 17. června (ČTK/BBC News) - Deset let poté, co začalo Švýcarsko nabízet heroin na předpis, se pro mnohé narkomany stala každodenní cesta na "heroinovou kliniku" záchranným lanem. Díky němu se netoulají po ulicích, nehrozí jim choroby, nedostávají se na šikmou plochu zločinnosti, zbavuje je mnoha negativních aspektů života závislého člověka. Ovšem, jak se zdá, s výjimkou závislosti samé, píše švýcarská dopisovatelka zpravodajského serveru BBC News Imogen Foulkesová.

Eliane Rentschové je šestatřicet let a žije osaměle na okraji Bernu. Vstává každé ráno v půl sedmé, umyje se, oblékne a nalíčí. Vypije šálek kávy, uklidí kuchyň, která je už beztak bez poskvrnky, a vydá se na cestu. Není na tom nic neobyčejného. Miliony lidí někde jinde dělají totéž. Ale když Eliane vyjde z domu, nezamíří do práce. Místo toho jde na bernskou kliniku, kde se legálně a kontrolovaně podává heroin. Dochází tam každé ráno a v uplynulých deseti letech ani jednou nevynechala.

"Než jsem se dostala na kliniku, toulala jsem po ulicích," vypráví. "Dělala jsem všechno možné, abych sehnala peníze na drogy. Kradla jsem, dělala prostitutku. Teď už nemusím."

Elaine je z rozpadlé rodiny a strávila spoustu času po ústavech. Heroin začala brát v patnácti letech. Naučila ji na něj kamarádka. Když ho okusila poprvé, zaplatila komusi, aby jí ho píchl přímo do žíly. Dostala příliš velkou dávku a z předávkování se zhroutila. Když se dala dohromady, začala brát heroin znovu.

Teď má paže tak zjizvené, že jí na klinice ošetřovatelka musí heroin píchat do kotníků - 200 miligramů do každého.

Každý den dochází na tuto bernskou kliniku 150 pacientů. Nejmladšímu je kolem dvaceti, nejstaršímu šestašedesát. To ráno, kdy jsem se tam vypravila s Elaine, bylo poněkud hektické. U dveří stála fronta lidí, zatímco další skupinka, která už svou dávku dostala, postává opodál, popíjí kávu a kouří. Je tu dětský koutek, kde skotačí děti, dovádějící s hračkami a pestrobarevnými polštáři. K frontě se připojuje dvojice s batoletem v kočárku a mladík v malířském overalu. Je rozzlobený a potí se, vykřikuje, že musí do práce, a tak prý by měl mít přednost. To všechno jsou narkomani, kteří nepůsobí dojmem, že by byli s to vymanit se ze závislosti na drogách.

"Naši pacienti se v průměru desetkrát pokusili dostat ze závislosti na heroinu, a neuspěli," vysvětluje lékař Christoph Byrki. "V průměru jsou závislí více než třináct let. Je to chronická situace a pro to je zapotřebí chronické léčby."

Znám doktora Byrkiho už několik let. Navštívila jsem jeho kliniku hned, jak ji otevřel. Legální podávání drog bylo tehdy velice kontroverzní otázkou, ale bylo zjevné, že ve Švýcarsku prudce roste narkomanie. Na kost vychrtlí narkomani, mnozí z děsivými otevřenými ranami na pažích a nohách, se houfovali v parcích, kde si píchali heroin přímo na očích kolemjdoucích. Injekční jehly pak nechávali povalovat okolo. A také si je půjčovali. Počet případů nákazy virem HIV a žloutenky byl vysoký. To teď do velké míry ustalo. Narkomanů neubylo, ale teď už nejsou na očích.

Švýcarsko je čistá a organizovaná země a týž postoj zaujalo k narkomanům: jsou odklizení a organizovaní. Popravdě řečeno, kontrolované podávání drog není jedinou odpovědí Švýcarska na narkomanii. Pořádají tu preventivní kampaně a terapie s cílem bránit jejímu šíření; možnost dostávat heroin oficiálně od státu je určena menšině, která prostě není s to se ze závislosti vymanit.

Stoupenci projektu argumentují zlepšením zdraví a stabilnějším životním stylem těch, kteří heroin dostávají. "Účelem kontrolovaného podávání heroinu nebylo nikdy zbavit lidi závislosti na něm," řekl mi jeden lékař. "Je jím omezit zlo. Mnozí z pacientů by bez něj už byli patrně mrtví."

Nicméně někteří švýcarští lékaři jsou nadále proti. Patří k nim i Sabena Bergmannová, která s narkomany osobně pracuje.

"Dáte-li jim heroin," říká, "vezmete jim poslední naději, že se ze závislosti dostanou. Je to naprosto chybné řešení. Zrovna tak byste mohli nabídnout plavky topícímu se."

Ale po deseti letech má kontrolované podávání heroinu ve Švýcarsku rozsáhlou podporu. Před několika roky ho dokonce podpořili i voliči v celostátním referendu. Přesto přihlížet tomu, jak Eliane dostává na klinice svou dávku, bylo deprimující zkušeností. Škubla sebou, když jí jehla vjela do kotníku. O několik okamžiků později pod vlivem heroinu zrudla a začala se třást. Nezdálo se, že by se po něm cítila lépe. "Ne, to mi tedy není," souhlasí.

Když začala na kliniku před deseti lety chodit, vážila Eliane, která je poměrně vysoká, jen padesát kilo. Teď je pěkně zakulacená. Získala byt, ale nemá práci a ani sebemenší zdání, co si počne po zbytek života. Docházení na kliniku je to jediné, co dodává jejímu každodennímu programu jakýs takýs rytmus a řád.

"Svým způsobem jsem teď závislá také na klinice," připouští. "Je to samozřejmě jednodušší, když člověk dostává drogu volně a zdarma. Nemusí se za ní honit po ulicích. Co víc si lze přát? Ale tím těžší je odvyknout si, člověk si říká: Proč se vůbec snažit?"

Její lékař Christoph Byrki prý neustále doufá, že jeho pacienti dosáhnou bodu, kdy se budou chtít závislosti na heroinu mermomocí zbavit. "Ale musíme být připraveni na pacienty, kteří k nám budou docházet celý život," dodává.

Eliane dostala svou dávku, utírá si kotníky, natahuje si ponožky, nazouvá boty a opouští kliniku. A je to - před ní se rozprostírá zbytek dne - prázdnota. Ptám se jí, zda to podle jejího mínění takhle půjde napořád. Uhne očima. "Nevím," krčí rameny.

"Jedna moje část s tím chce přestat, druhá ne. Myslím, že bych se s tím vypořádala, kdybych se nechala zavřít na klinice na zbytek života."

Odchází, aby chytila tramvaj, která ji odveze zpátky domů - obyčejně vyhlížející žena na městské ulici. Takový je úspěch kontrolovaného podávání heroinu - vrací lidi k určitému společenskému normálu. Nemohla jsem si pomoci, ale neustále se mi vnucovala myšlenka, že někdo by měl Eliane nabídnou trochu víc.

ros mik
________________________________________________________________________

Informace policie z Karlovarského kraje
Zpravodajství ČTK | 17.6.2004 | 15:53 | rubrika: Právo a krimi - Karlovarský kraj | autor: PNP

KARLOVY VARY 17. června (ČTK) -
Dvacetiletá žena ze Sokolova je stíhaná kvůli nedovolené výrobě a držení omamných a psychotropních látek. Policisté ji obvinili z toho, že od února do května letošního roku vyráběla a poskytovala bezúplatně psychotropní látku pervitin dalším lidem. Hrozí jí trest odnětí svobody až na pět let.

pnp kš
________________________________________________________________________

Policisté obvinili už desátého dealera drog
Kladenský deník | 18.6.2004 | rubrika: Kladensko | strana: 18 | autor: (rob)

Kladno - Tři hlavy saně chrlící na drogovou scénu narkotika setnuli v několika uplynulých měsících kladenští policisté. Poslední z nich tento týden, kdy pozatýkali desetičlennou partu výrobců a distributorů pervitinu.
Již loni v listopadu se ve spolupráci s pražskými kriminalisty podařilo usvědčit několik dealerů působících v Kladně, Smečně a hlavním městě. Při zatýkání jeden z nich v souvislosti se zdravotními obtížemi způsobenými dluhodobým užíváním narkotik zemřel. Počátkem letošního roku následovala v Kladně akce zaměřená na dodávání drog nejen do věznic. Při ní policisté objevili osmnáct tisíc tablet extáze a větší množství pervitinu. Hodnota zabavených omamných látek přesáhla dva a půl milionu korun. "Pachatelům se podařilo prokázat i krádež osmatřiceti automobilů," uvedl kriminalista, který se na vyšetřování případů podílí.
Tento týden uvízlo v síti policistů dalších deset distributorů. Devět z nich je z Kladna, zbývající z nedalekých Dolan. "Zabaveno bylo při domovních prohlídkách devět laboratoří, komponenty k nim a chemikálie potřebné k výrobě. Převážně se jedná o dlouhodobé uživatele a distributory. Většina z nich byla v souvislosti s drogami v minulosti už trestána, jeden z nich dokonce čtrnáctkrát," sdělil kriminalista s tím, že osm z deseti zadržených je nakaženo žloutenkou typu C. Policisté podali návrh na jejich vzetí do vyšetřovací vazby.
Ani tento zásah však drogovou scénu na Kladensku dlouhodobě neparalyzuje. Na místa zadržených dealerů, kteří drogy nabízeli k prodeji i mladistvým, nastoupí noví. "Kladno je blízko Prahy, navíc je v tomto směru napojeno také na severní Čechy. Mobilita zájemců o koupi drog je velká," popsal zkušenosti s výrobci omamných látek kriminalista.
Policisté v současnosti spatřují dva velké problémy na trhu s drogami. Jedním z nich je stále kvalitnější speciálně vypěstovaná marihuana, druhým fakt, že výrobci pervitinu nahradili jednu ze základních složek produkce - Solutan, který je pouze na lékařský předpis, Modafenem, lékem proti nachlazení a chřipce, jejž lze běžně zakoupit v lékárnách. "Výroba z něho je stejně náročná, za dvě hodiny je pervitin hotov a může se dále distribuovat. Konečný produkt je co do síly i kvality srovnatelný s drogou vyráběnou ze Solutanu," prohlásil kriminalista, který cestu k potírání problému drog spatřuje především v kvalitní prevenci ve školách, kde by se žáci měli seznámit s tím, kam až závislost vede a jaké katastrofické pro ně může mít konce.
________________________________________________________________________

Šňup aneb rozjezdy a dojezdy, komika a drsnost života s drogami
Mladá fronta DNES | 18.6.2004 | rubrika: Kultura | strana: 10 | autor: VLADIMÍRA ŠUMBEROVÁ

Film - glosa

Hodně divoká jízda. Tak by se dal také charakterizovat nezávislý americký film Jonase Akerlunda Šňup s přesvědčivými výkony herců, mezi kterými se objevuje ze známějších tváří Mickey Rourke.
Snímek s komediálním nadhledem a s pomocí expresivních i naturalistických obrazů vypráví příběh lidí, jejichž hlavní starostí je užít si "na drogách". Zároveň by se dal přirovnat k takzvanému coolness dramatu, které syrově zpracovává aktuální společenská témata a odkrývá nejrůznější tabu, zvláště ta, která se týkají drog a sexu.
Šňup se nepokouší o mravní ponaučení ve smyslu drogy jsou špatné, ale ani se nesnaží o reklamní propagaci toho, jak si lze opojení drogou užívat. Tvůrci si hned na počátku vytvoří alibi, když sdělí, že film byl natočen "podle pravdy a lží". Nechávají tedy na divákovi, aby si zvolil vlastní míru reálnosti. Akerlundovi jako by nešlo ani tak o příběh sám, jako o využití možností zpracování ztřeštěné jízdy ztřeštěných lidí nejrůznějšími prostředky.
V první, o poznání dynamičtější, polovině se sotva kdo bude nudit. Setkání s hlavními představiteli v jejich věrně skutečném a zároveň komickém prostředí okouzluje kamerou a nápaditými prostředky, které obrazně vyjadřují psychiku, paranoidní reakce a paniku zúčastněných.
Děj je prostříhán několika animovanými komiksovými sekvencemi, které zachycují drsné představy zdrogovaných postav. Hodně bláznivě se projevují zvláště ve vztahu hlavního hrdiny k sexu.
Výpověď téhle skupiny lidí, rodičů i dětí, chudých i bohatých, policistů i dealerů, kteří sdílejí společnou lásku k bílému prášku, podkreslují velmi osobité průpovídky. Za zmínku stojí například scéna, kdy Mickey Rourke coby "Kuchař" vede v prodejně pornografie monolog o nejrůznějších přednostech ženy - a ten se ve fantaskních představách proměňuje ve volební projev nebo policejní zásah jakoby vystřižený ze znělky ze seriálu Profesionálové.
Druhá polovina filmu je po zběsilém rozjezdu už zjevně poklidnější, nastavovanější a méně zábavná, přestože tím zároveň charakterizuje typický "dojezd" člověka po drogové dávce.
Nicméně divák, který snad nezná Trainspotting nebo Human Traffic, nemusí být Šňupem zklamán.
________________________________________________________________________

Guatemalská policie šetří, jak jí mohl zmizet kokain
Zpravodajství ČTK | 17.6.2004 | 22:05 | rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: DK

GUATEMALA 17. června (ČTK) - Policii v guatemalském hlavním městě hrozí nepříjemný skandál - snaží se zjistit, jak mohlo zmizet přímo z policejního skladu 120 kilogramů kokainu zabaveného při protidrogových operacích. Drogu někdo během posledních měsíců vyměnil za mouku a vápno.

Jak dnes píše agentura AFP, na záměnu přišel soudce, který se chystal nařídit likvidaci narkotika, ovšem jeho struktura se mu zdála podivná. Testy prokázaly, že se rozhodně nejedná o kokain.

V roce 2001 obdobným způsobem zmizelo z policejního skladu v Guatemale 1650 kilogramů drogy. Následoval poprask, který vedl k zatčení deseti zaměstnanců policejního oddělení pro boj proti drogám a nakonec tehdejší prezident Alfonso Portillo zcela rozpustil odbor pro boj proti narkotikům.

dk mik
________________________________________________________________________

Venezuelská policie zabavila pět tun kokainu
Zpravodajství ČTK | 17.6.2004 | 00:22 | rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: KJ

CARACAS 17. června (ČTK) - Více než pět tun kokainu zabavila ve středu venezuelská policie. Při akci proti obchodníkům s drogami ve státě Guarico bylo zatčeno 13 lidí. Oznámil to dnes venezuelský deník El Nacional.

Ministr vnitra Lucas Rincon listu řekl, že deset ze třinácti zadržených jsou kolumbijští občané. Státní agentura Venpres oznámila, že při další akci proti překupníkům s narkotiky policie zadržela deset venezuelských občanů.

Drogy do Venezuely dodávají obchodníci z Kolumbie. Kokain se poté různými pašeráckými cestami dostává z Venezuely do Spojených států a Evropy, poznamenala a Venpres.

Spojené státy oběma zemím poskytly v posledních letech rozsáhlou materiální i odbornou pomoc v boji proti výrobcům a obchodníkům s narkotiky. Úspěšné zásahy proti pašerákům jsou výsledkem užší spolupráce venezuelských a kolumbijských orgánů, poznamenala agentura.

kj
________________________________________________________________________

Prodával drogy
Mělnický deník | 18.6.2004 | rubrika: Mělnicko | strana: 18 | autor: (jfk)

Brandýs - Z nedovolené výroby a držení omamných látek obvinili policisté mladíka (19) ze Zelenče. Od ledna si měl opakovaně opatřovat pervitin v Praze a v různých obcích Středočeského kraje, a to vždy nejméně 200 miligramů. "Drogu pak několikrát předal sedmnáctileté dívce z Brandýsa. Ta musela být po požití pervitinu hospitalizována na detoxikačním oddělení," uvedla mluvčí policie Diana Bušková. Pervitin měl mladík dodávat i dalším lidem v regionu. V poslední době je to už poněkolikáté, co se policistům ze Služby kriminální policie a vyšetřování podařilo v oblasti zadržet a obvinit pachatele za prodej drog.
________________________________________________________________________

Druhý ročník cyklo - běhu za ČR bez drog se zastavil v České Lípě
Českolipský deník | 18.6.2004 | rubrika: Českolipsko | strana: 19 | autor: (bek)

Česká Lípa - Občanské sdružení "Řekni ne drogám řekni ano životu" pořádá druhý ročník cyklo - běhu za Českou republiku bez drog. Hlavní myšlenkou tohoto projektu je upozornit na problematiku drog, hlavně ve spojení s dětmi a mládeží. Akce vyvrcholí v Praze dne 26. června na Mezinárodní den boje proti drogám. "V tento den také předáme v Senátu ČR podepsané Prohlášení měst, která se připojila k myšlence cyklo - běhu tím, že vyjádřila přání být městem bez drog," řekl nám Jakub Špalek, mluvčí projektu.
Samotná akce je i solidní sportovní výkon, družstvo sportovců kombinuje běh a kolo, denní porce je v průměru 130 kilometrů. "Akci jsme zahájili 14. června v Plzni, navštívíme zhruba padesát měst, trasa měří přibližně 1600 kilometrů. Rozdáváme brožury s informacemi o škodlivosti drog, v některých městech máme přednášky, nebo besedy," poznamenal Jakub Špalek.
Členové družstva a jejich doprovod se na cestě napříč republikou tedy snaží hlavně o prevenci a osvětu. "Celá akce je součástí protidrogového preventivního projektu Scientologické církve. Jsme samozřejmě nesmírně rádi za vstřícný postoj měst a obcí, významně nám pomohla například i společnost Auto Esa, která nám veze po dobu, kdy členové týmu běží, kola," dodal ještě Jakub Špalek.
________________________________________________________________________

Krajem projel protidrogový tým
Deník Jablonecka | 18.6.2004 | rubrika: Jablonecko | strana: 18 | autor: JANA ŠRÁMKOVÁ

Jablonec n. N. - Celkem tisíc šest set kilometrů urazí účastníci "Cykloběhu za Českou republiku bez drog". Přibližně na polovině trasy se včera zastavili i v Jablonci. Podpisem prohlášení se město Jablonec zapojilo do protidrogového projektu scientologické církve s názvem Řekni ne drogám - řekni ano životu.
"Jedná se o celonárodní sportovní protidrogovou akci, jejímž cílem je upozornit na problematiku drog, a to hlavně ve spojení s mládeží a dětmi," vysvětlil mluvčí projektu Vlastimil Špalek. Cykloběh začal v pondělí v Plzni. Cíl mají účastníci naplánovaný na 26. červen, tedy Mezinárodní den boje proti drogám. V úmyslu mají navštívit více než 50 měst České republiky. Pouť po všech krajích zakončí v hlavním městě. Tam také prohlášení měst předají Senátu a Parlamentu. Kopii hodlají zaslat i zástupcům Mezinárodní kanceláře OSN pro drogy a kriminalitu ve Vídni.
"Hlavní přesuny se uskutečňují na kole. Cyklistické úseky kombinujeme s doběhy a výběhy z měst. Znamená to, že z celkové trasy urazíme asi 85 procent na kole a patnáct procent běžíme. Denně musíme zvládnout zhruba 140 kilometrů," přiblížil kapitán týmu Michal Tibitanzl. "Každá droga je jed. Sami žijeme bez drog a sportujeme," dodal s tím, že nejdůležitější je klást důraz na prevenci. Tým je proto vyzbrojen osvětovými brožurami a během své mise nabízí i přednášky.
Do Jablonce několikačlenný tým dorazil z Liberce, kde se setkal mimo jiné s místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou. Z Jablonce tým zamířil do Semil a včerejší trasu zakončil v Lomnici nad Popelkou. Dnes bude pokračovat až do Vysokého Mýta.
________________________________________________________________________

Cyklo-běžci bojují proti drogám
Liberecký den | 18.6.2004 | rubrika: Liberecko | strana: 17

Liberec - Ještě několik set kilometrů má před sebou skupinka cyklo-běžců. Ti se rozhodli podpořit druhý ročník akce Cyklo-běh za Českou republiku bez drog 2004. Čtrnáctého června vyrazili z Plzně a 26. skončí jejich pouť v Praze. Včera dorazili také na náměstí před libereckou radnici.
"V rámci akce navštívíme zástupce měst v České republice, kterých je asi před padesát, a chceme jim předat prohlášení za město bez drog, ke kterému se připojí. No, a tenhle list pak doneseme na konci akce do Senátu a zavezeme jej i do kanceláře OSN ve Vídni," řekla koordinátorka projektu Zuzana Leová, která uvedla, že akce se dotkne všech čtrnácti krajů.
Cílem kampaně je upozornit na prevenci. Ta není podle organizátorů dostatečná. "Drogy se šíří čím dál více, i když některé statistiky tvrdí něco jiného, ale podle našich zkušeností víme, že je to spíše naopak. Zlepšit by se měla určitě informovanost, děti i dospělí mají totiž často zavádějící informace nebo dokonce žádné," dodala koordinátorka.
S cyklo-běžci jezdí po republice doprovodné vozidlo. Jak upozornila Zuzana Leová, nikdo z nich není příliš trénovaný, denně ale přece jen zvládnou přes sto kilometrů. "Mezi městy jezdí na kole a ve městě běží od cedule k radnici," prozradila. K městům, které se rozhodly akci podpořit, se přidal i Liberec.
Pokračování na straně 18

Dokončení ze strany 17
I Liberec má podle náměstkyně primátora Dagmar Helšusové s drogami problém. "Bylo by zvláštní domnívat se, že je tomu jinak, i když by mě to velmi těšilo. Statistiky jsou velmi zavádějící, i tam, kde se domníváte, že je klid, můžete jednoho dne najít zdrogované dítě," zdůraznila náměstkyně.
Akce se zamlouvá i senátorovi Přemyslu Sobotkovi (ODS). Ten také prohlášení organizátorů v Senátu přijme. "Jsme dohodnuti, že o tom budeme diskutovat. Z jedenaosmdesáti senátorů jsem neviděl ani jednoho, který by chtěl drogy legalizovat. Takže to, co chce místopředseda vlády Petr Mareš, tedy uvolnit drogu, tak mohu říci, že v Senátu takový návrh neprojde," prohlásil senátor. (sol)
________________________________________________________________________

Drogy v pozadí černého trhu a zlodějny
Týdeník Havířovsko | 15.6.2004 | rubrika: Havířovsko | strana: 1 | autor: (bb)

HAVÍŘOV - Mnozí lidé ani netuší, jak jejich život ovlivňují drogy. Narkomani jim vykrádají auta, byty nebo obchody, aby měli peníze na své dávky.
Havířovští kriminalisté mají na svém kontě další podařený zásah proti distributorům drog. V jejich rozhozené síti tentokrát uvízla žena. "Podezřelou třiatřicetiletou ženu zadrželi minulý týden ve čtvrtek. Ve večerních hodinách ji zatkli v jejím bytě na ulici Mládí v Šumbarku. Přímo v bytě byl při domovní prohlídce nalezen pervitin a také některé věci, které pocházejí z majetkové trestné činnosti," uvedla k případu policejní mluvčí Zlatuše Viačková.
Kriminalisté se o dealerku začali zajímat letos na jaře, když pátrali po prameni, ze kterého někteří narkomani čerpají svou oblíbenou drogu. Stopy je dovedli až k podezřelé. "Zatím je prokázáno, že drogu prodávala nebo dávala několika osobám ve svém bytě. Jednalo se celkem o minimálně osmadvacet gramů," doplnila Viačková s tím, že žena je podezřelá ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie. V těchto chvílích má dostatek času připravovat si obhajobu, protože soud souhlasil s jejím izolováním od okolního světa ve vazební věznici.
Případ dokazuje, jakým způsobem drogová závislost ovlivňuje život lidí, kteří o drogy nikdy nezavadili. Při domovní prohlídce byly nalezeny věci, které pocházely z krádeží. "Drogově závislí samozřejmě potřebují na své dávky peníze. Kvůli nim jsou schopni udělat téměř cokoli. Nejsnazší jsou krádeže například v obchodech nebo krádeže vloupáním do automobilů. Lup pak prodávají, aby získali peníze nebo ho dávají svým dodavatelům přímo za drogu. Prodej kradených věcí na černém trhu pak zajišťují jiní lidé," vysvětlila Viačková.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma