Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 02.06.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
TK ředitele Národní protidrogové centrály Jiřího Komorouse
Zpravodajství ČTK | 1.6.2004 | 09:42 | rubrika: Právo a krimi - Budějovický kraj | autor: JEF

ČESKÉ BUDĚJOVICE, 2. června 2004

13:30, Okresní ředitelství Policie ČR, zasedací místnost, Pražská 5

TK ředitele Národní protidrogové centrály Jiřího Komorouse. Témata: drogová scéna v ČR, nezbytnost vyváženého přístupu v oblasti prevence a represe a význam primární prevence.

Zdroj: českobudějovická policejní mluvčí Alena Toningerová, e-mail: piscb@mvcr.cz

ČTK
________________________________________________________________________

Kamarádka hodně zhubla, chci jí pomoci, píše dívka
Mladá fronta DNES | 2.6.2004 | rubrika: Jižní Morava | strana: 3 | autor: (avo)

Téma

JIŽNÍ MORAVA DNES

Brno - Dětí, které využívají Modré linky na internetu, přibývá. Píší své příběhy a žádají o pomoc. Nejedno z nich žádá o radu pro sebe, ale také třeba o to, jak pomoci blízkému člověku.
"Je mi šestnáct let, chodím do druháku na střední školu. Mám ve třídě spolužačku, se kterou se poslední dobou děje něco divného. V prváku jsme byly dobré kamarádky, ale během prázdnin se Jana hodně změnila. Rozhodla se zhubnout a fakt za tu dobu prázdnin, co jsme se neviděly, hodně zhubla. S námi ve třídě se skoro nebaví, o přestávce sedí sama a čte si články o dietách. Přestala s námi chodit na obědy, kupuje si jen jablka a nízkotučné jogurty. Pořád nám říká, že to jídlo v jídelně je tučné, nezdravé a tloustne se po něm. Přitom jsme ji ale párkrát já i další kamarádka ze třídy našly v době obědové přestávky v šatně, jak se cpala koblihami, pila colu a měla vedle sebe obal od velké čokolády a bagetu," píše například Monika a žádá o radu.
Děti se však svěřují i s tím, zda vyzkoušet drogy "Je mi čtrnáct a potřebuji se na něco zeptat. Už týden mě kámoši přemlouvají, abych s nimi vyzkoušel jointa, že je to fakt senzační. Oni sami to už kouří aspoň dva měsíce a nic jim není. Tak by mě tedy zajímalo, co je na tom tak strašného? Proč to všichni zakazují? Mám to taky vyzkoušet, když na tom nic není?" píše například Michal.
Jiní se svěřují s depresemi, další zase s tím, že jejich přítel myslí na sebevraždu. Podobných dětských příběhů dostává Modrá linka hodně. A právě na internetu se pokouší těmto dětem nabízet pomoc.
________________________________________________________________________

Na čem se shodla levicová mládež
Haló noviny | 2.6.2004 | rubrika: Mladá levice | strana: 11 | autor: Stránku připravil Jan EXNER, FOTO - www.tydenneklidu.cz

O konání i průběhu dubnového setkání levicové mládeže v Příbrami se čtenáři Haló novin dočetli na zpravodajských stránkách i na minulé stránce Mladá levice. Slíbili jsme, že v červnu zveřejníme i některé z většinou účastníků schválených diskusních workshopů. Bez komentáře k vybraným textům splácíme tedy svůj dluh. Nechceme však jimi zaplnit celou stranu, vybrali jsme ty, jimž předcházely zřejmě nejžhavější diskuse a které možná vyvolají další diskusi mezi mladšími členy strany, levicovými aktivisty a ostatními. Nicméně, bez konstruktivní diskuse - byť třeba ostré, i sebevznešenější myšlenky kostnatějí...

Postup proti drogám? Prevence!

Problém nevidíme pouze v samotné existenci drog, ale v potřebě lidí drogy užívat a v následné závislosti. Drogová závislost však není problém osobní morálky, ale má sociální, ekonomické a další kořeny. Proto vidíme řešení v prevenci (tedy odstranění příčin, které vedou zejména mladé lidi k tomu, že z nedostatku možností jiné
zábavy a perspektiv sahají po droze), která by odstranila poptávku. Represi zaměřit především na drogové mafie, nikoliv na jejich oběti - experimentátory a konzumenty.

Režim před rokem 1989 nebyl socialismem

Účastníci workshopu se po diskusi shodli prostou většinou na potřebě hlubší analýzy minulého režimu na základě marxistické metody, ale odmítli již nyní označovat minulý režim za socialismus. Odmítli též byrokratické formy práce před listopadem vládnoucí KSČ a přihlásili se k tradici autentického komunistického hnutí.

Lepší svět je možný....

Všichni se shodli na tom, že chtějí i mohou mít svět lepší tehdy, když si zameteme před vlastním prahem a půjdeme pozitivním příkladem. Musíme v sobě odbourat veškeré negace, musíme motivovat lidi k tomu, aby si připustili, že se mohou podílet na nutné změně. A dát jim lídra. Další většinová shoda spočívá v cestě změny. Chceme-li tento svět změnit, musíme ho nejprve přijmout. To ovšem nevylučuje základní principy mezigenerační a mezistavovské solidarity a jejich prosazování. Debatovalo se o tom, co nás čeká - o válce o ropu, o válce o vodu, o pětinové společnosti, smyslu volebního procesu, přežití planety - souladu ekonomických potřeb s ekologií. Motto: Teprve když se všichni budou mít dobře, bude se mít dobře každý z nás!
________________________________________________________________________

Kvůli cigaretám každý rok umře stovka Tepličanů
Deník Chomutovska | 2.6.2004 | rubrika: Krušnohorský region | strana: 18 | autor: (toš)

Teplice - Na Teplicku každoročně umírá na zhoubné nádory plic způsobené kouřením kolem sedmdesáti mužů a pětadvaceti žen. Přestože čistota ovzduší v regionu se v posledních letech zlepšuje, počet nemocných rakovinou plic roste.
Podle dat, která shromáždili tepličtí hygienici, je mezi těmi, kdo chorobě podlehnou, 90 až 95 procent kuřáků a bývalých kuřáků. Až 5 procent těchto nádorů má na svědomí takzvané pasivní kouření.
"Všichni kuřáci jsou ohroženi. Riziko se zvyšuje s počtem vykouřených cigaret," tvrdí Robert Boldiš, který na toto téma píše diplomovou práci. Muži, kteří vykouřili 300 tisíc cigaret, mají podle něj 30 až 50 krát vyšší riziko vzniku zhoubného nádoru plic než nekuřáci. U žen je toto nebezpečí téměř dvojnásobné. "Kouření marihuany je ještě nebezpečnější. Není pravda, že kouření dýmek či doutníků je bezpečné," vyvrací vžité mýty student Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.
Podle odborníků začíná veškerá snaha při prevenci rakoviny plic u snižování kouření. Cigaret by se měli vyvarovat především těhotné ženy. Děti by k nekuřáctví měli vést doma i ve školách. Podle údajů brněnského zdravotního ústavu si totiž cigaretu denně zapaluje třetina českých teenagerů.
________________________________________________________________________

Učitelé i středoškoláci většinou kouří venku
Deník Lučan | 2.6.2004 | rubrika: Lounsko, Žatecko, Podbořansko | strana: 17 | autor: TÁŇA VAVŘÍNOVÁ

Louny, Žatec - Boji proti kouření tábáku zasvětila poslední květnový den Světová zdravotnická organizace. I když některé sdělovací prostředky věnovaly tomuto "svátku" značný prostor, veřejnost zatím o Dni boje proti kouření tabáku přiliš neví.
"Žádnou zvláštní akci proti kouření jsme na 31. květen pro studenty nepřipravili," předeslal ředitel Střední zemědělské školy a Obchodní akademie v Lounech Ing. Miloslav Bouda. O nepříznivých vlivech nikotinu, který patří mezi návykové a zdraví škodlivé látky, se podle něj studenti dovídají vždy po nástupu do prvního ročníku školy na zvláštní přednášce, zaměřené i na požívání drog. Přednášku připravuje škola vždy ve spolupráci s Policií ČR.
Ve škole platí striktní zákaz kouření nejen pro žáky, ale i profesorský sbor a další zaměstnance. "Ve škole byla dříve kuřárna, ale po uzákonění zákazu kouření na pracovišti jsme zakázali kouření po celé budově," vysvětlil ředitel. Učitelé, pokud kouří, musí využít přecházení z jedné školní budovy do druhé, školník prý hodí kouřit na dvůr. Ze studentů kouří ku podivu nejvíc vždy první ročníky, v dalších ročnících, s postupem dospívání, kouření mezi studenty ustává. Profesoři, kteří než by museli s cigaretou na školní dvůr, raději přestali kouřit, prý dnes vedení školy děkují, že jim napomohlo se zbavit nepříjemného i finančně náročného návyku.

Na akademii kouří většina studujících dívek

Také v Žatci se potýkají s kouřením. "Kouření studentů je trvalý problém," připustil ředitel Obchodní akademie v Žatci Ing. Bohuslav Kuneš. Podobně jako na ostatních středních školách, i na OA kouří značná část studentů, navíc ještě děvčat, pro něž by mohl mít návyk na nikotin velmi neblahé důsledky např. v těhotenství. "Nezbývá nám však nic víc, než domluva, kterou studenti mohou nebo nemusí respektovat," uvedl B. Kuneš. Sám se snaží řešit kouření studentů na pravidelném jednání Studentské rady školy. V prostorách školy nesmí kouřit žáci ani personál.
Nikotinu holduje i většina žáků Středního stavebního učiliště v Lounech. "Vysvětlování nebezpečí návyku na nikotin věnujeme hodně času," předeslala zástupkyně ředitele a výchovná poradkyně učiliště Hana Topičová. Problémy s kouřením jsou výraznější zejména u žáků ze vzdálenějších míst, kteří bydlí v žákovském domově a tráví tak v učilišti nepřetržitě celý týden. "Dalo nám hodně práce žákům vysvětlit, že školní zařízení, provozované státem, nemůže mít vlastní kuřárnu," uvedla Hana Topičová. O nepříznivých zdravotních dopadech kouření a nikotinu, jež patří mezi návykové látky, hovoří pravidelně učitelé při předmětech, tvořících základy společenských věd - občanské nauce a občanské výchově. Pravidelně domlouvají pedagogové i zástupcům jednotlivých tříd. "Chceme-li naše žáky připravit pro praktický život, vidíme průběžný boj proti kouření jako pravidelnou součást výchovy," uzavřela H. Topičová.
________________________________________________________________________

Nezaměstnanost mění děti
Deník Mostecka | 2.6.2004 | rubrika: Mostecko | strana: 17 | autor: MARTIN VOKURKA

Oslavy Dne dětí se rozplývají v každodenním dramatu o důstojném přežití rodin a jejich potomků

Most - Radost z Mezinárodního dne dětí pominula. Tisíce lidských bytostí mladších osmnácti let dnes opět procitly do drsné reality Mostecka. Děti jsou tu více než jinde v České republice vydány napospas krizové nezaměstnanosti a všemu, co ji doprovází. Strach, nenávist, drogy, násilí.
Děti, včera nošené na rukách, se dnes právem cítí ohroženy neúspěchy starší generace, za které nemohou. "Najdeme i my na Mostecku práci, nebo se budeme muset odstěhovat po škole jinam?" ptají se.
"O nezaměstnanosti často diskutujeme. Je to tak zapeklitý problém, že nás dosud nenapadlo žádné řešení, ale stále se snažíme na něco přijít," řekl včera Deníku Mostecka David Gregor, předseda Dětského parlamentu Most. Organizace hájí zájmy místních dětí a má zastupce ve většině základních škol.
Děti považují za hlavní problém, že lidé bez zaměstnání, mnohdy jejich rodiče, nechtějí pracovat. Všímají si, že řada dospělých práci dokáže sehnat i na Mostecku. "Tím nechceme naši kritikou urazit ty, kteří tu práci hledají, ale nemohou ji sehnat," dodal Gregor, žák 14. ZŠ.
Dětský parlament nachází při svých jednáních o nezaměstnanosti hodně souvislostí. Aktivní školáci, kterým není osud města lhostejný, se při debatách dostávají až ke kriminalitě dětí a problematice drog.
Policie ČR přiznává, že trvale nejvyšší nezaměstnanost ničí nevinný dětský svět. "Zejména u věkové kategorie mezi patnáctým a dvacátým rokem, kdy je ukončován učební poměr nebo střední škola s maturitou a není u těchto mladých lidí zdárný předpoklad zapojení do pracovního procesu, vytváří se předpoklady k páchání trestné činnosti," uvedl okresní policejní ředitel Václav Jakubík. Mezi pachateli trestné činnosti policie loni šetřila 134 dětí do patnácti let věku, o 29 více než v roce 2002. Sto třicet pět dětí tvořilo loni čtvrtinu všech obětí zločinců.
Závislost na sociálních dávkách zvyšuje beznaděj. Psychologové varují zejména před takzvaným syndromem nezaměstnané rodiny s deformovaným vzorem rodičovských rolí. Když otec a matka nepracují, dítě vzor přebírá. Mostecký magistrát ve své koncepci školství uvádí, že tato "nemoc" je jedna z vážných hrozeb pro budoucí sociální vývoj města. Úřad si v sociologickém průzkumu loni ověřil, že nejmladší generace, především studenti, není přesvědčena, že by Most pro ni byl perspektivní. Masové stěhování mládeže a rodin s dětmi by město ochromilo.
________________________________________________________________________

Brněnská policie je úspěšnější v boji s výrobci pervitinu
Zpravodajství ČTK | 1.6.2004 | 12:28 | rubrika: Právo a krimi - Brněnský kraj | autor: VTK

BRNO 1. června (ČTK) - Brněnští kriminalisté jsou letos úspěšnější v boji s výrobci pervitinu, který je nejužívanější tvrdou omamnou látkou v jihomoravské metropoli. Od ledna policie v souvislosti s pervitinem zadržela 50 podezřelých a objasnila 80 případů. "Počet objasněných kauz se oproti stejnému období loňska zvýšil o téměř 20," řekla dnes ČTK policejní mluvčí Jana Šípková.

Brněnští kriminalisté zlikvidují ročně ve městě a okolí asi 50 laboratoří k výrobě pervitinu. Letos jich zatím odhalili 16 a více se zaměřili nejen na výrobce drog, ale i jejich prodejce a lidi, kteří jim v drogových obchodech napomáhají.

Minulý týden zajistili policisté při přípravě šesti gramů pervitinu v jedné laboratoři devětadvacetiletého muže. Zjistili, že drogy vyrábí i jeho bývalá přítelkyně. Tuto čtyřiadvacetiletou ženu dopadli kriminalisté s její přítelkyní ve chvíli, kdy na zatím neznámé místo převážely chemikálie. Z nich bylo možné vyrobit dalších osm gramů drog. Všem hrozí až tři roky vězení.

Vladimír Klepáč snm
________________________________________________________________________

Informace středočeské policie
Zpravodajství ČTK | 1.6.2004 | 15:27 | rubrika: Právo a krimi - Středočeský kraj | autor: URM

KLADNO 1. června (ČTK) - Policisté v pondělí obvinili z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných látek a jedů šestadvacetiletého muže z Mladoboleslavska. Podle vyšetřovatelů nejméně ve 20 případech prodal nebo poskytl drogu pervitin dalším osobám.
________________________________________________________________________

Policie ne východě Čech zatkla skupinu 11 výrobců pervitinu
Zpravodajství ČTK | 1.6.2004 | 14:32 | rubrika: Právo a krimi - Královéhradecký kraj | autor: RY

HRADEC KRÁLOVÉ 1. června (ČTK) - Jedenáctičlennou skupinu výrobců pervitinu zatkla v noci na pondělí policie ve východních Čechách. Podezřelé kriminalisté spolu se zásahovou jednotkou krajské policie zadrželi v okresech Rychnov nad Kněžnou, Pardubice, Chrudim a Ústí nad Orlicí. V případě devíti zadržených podal vyšetřovatel návrh na uvalení vazby, informovala dnes ČTK mluvčí hradecké krajské policie.

Zadržení, kterým je mezi 20 a 44 lety, drogy také užívali a policie je již v minulosti pro podobnou trestnou činnost stíhala. Při domovních prohlídkách u nich detektivové našli část varny na výrobu pervitinu, 250 plat od léků, látky k výrobě pervitinu, injekční stříkačky a marihuanu.

Devět zatčených policie obvinila z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Dvě osoby obvinila pro předchozí majetkovou trestnou činnost z krádeže a podvodu. V případě odsouzení zatčeným hrozí až pět let vězení.

Zdeněk Rychtera hj
________________________________________________________________________

Jsou dnešní děti hrozné?
Vlasta | 26.5.2004 | rubrika: Téma Vlasty | strana: 12 | autor: MARIE KRÁLOVÁ

"Dnešní mládež je zkažená, to my jsme bývali mnohem lepší." Také si to myslíte? Stejný názor ale měli už staří Římané nebo profesoři z filmu Škola - základ života. Jedno je ovšem pravda: dnešní děti jsou úplně jiné než ty třeba jen o deset let starší.

Supermarketem kráčí matka se čtyřletým synkem, který se zastaví u regálu s hračkami a úporně vyžaduje vybraného medvídka. Když mu matka nevyhoví, začne hlasitě protestovat, následují údery do matčiny nohy a vystoupení klučina završí válením po zemi a srdcervoucím vřískotem. Další máma doma říká čtrnáctileté dceři, aby umyla nádobí. Odpovědí je jí sprška argumentů, proč to teď nejde. Matka trvá na svém, ale pochopení se nedočká. Dcera ji nařkne z omezování svobody, práskne dveřmi a odchází za přáteli. Učitel zadá ve škole téma písemné práce, ale několik kluků se rozhodne nic nepsat, protože jim téma připadá nudné. Učitel jim vysvětlí, že v takovém případě dostanou pětku, ale na chlapce to neudělá žádný dojem a v klidu si vyprávějí děj včerejšího filmu. Co mají tyto příběhy společného? Všechny děti se v nich chovají jinak, než okolí očekává, a dospělí si nevymáhají autoritu násilím ani agresivitou. Jenže jak to je - jde o děti zkažené liberální výchovou a dospělé, kteří nevědí, co si s tím počít? Nebo jsou to děti vědomé si svých práv, zdravě prosazující svou individualitu, a dospělí, kteří to respektují?

Bít, nebo nechat být?

Čeští rodiče skutečně poslední dobou přejímají liberální model výchovy, podle kterého se dětem nic kategoricky nepřikazuje, neštěká se na ně jako na pohůnky, ale diskutuje se s nimi. Každý pokyn je buď podrobněji vysvětlen, nebo předložen jako žádost. Obvyklý dialog ohledně mytí nádobí mezi mámou a dcerou vypadá následovně: "Umyj, prosím tě, to nádobí, protože každý máme nějakou práci a tahle je zrovna tvoje." "Ale já jsem si ji nevybrala, to tys určila, že mytí nádobí je moje." "Ano, protože já vařím... A kdybych ještě k tomu myla nádobí, tak by to byl nepoměr sil, a proto ho musí mýt někdo jiný. Otec to nebude, protože ten byl celý den v práci, abys ty měla na nové kalhoty, takže zbýváš ty." Že je to poněkud zdlouhavé? To jistě. Některým rodičům se ovšem tento způsob komunikace s dětmi nejen zamlouvá, ale i vyplácí. "Prostě s nimi jednám jako s osobnostmi, které mají svůj názor a mohou ho otevřeně říct. Na své děti nekřičím, nebiju je, a přesto moje požadavky respektují," říká Mirka (38) z Prahy, která na liberální výchovu nedá dopustit, a dodává: "Se mnou se doma nikdo nebavil. Otec vyštěkl příkaz a matka nepřipouštěla žádnou diskusi, běda, kdybychom s něčím nesouhlasili! Hned by z toho udělali aféru, jak si jich nevážíme, nemáme je rádi a jsme nevděční."

Není jen rodina

Tak, jako má tento způsob výchovy své zastánce, má i hlasité a zarputilé protivníky. Ti mají hrůzu z dětí, které mluví sprostě, kterým úcta ke starším nic neříká, neudělají nic, co se jim desetkrát neřekne, a jsou i jinak nesnesitelné. V každém případě se ovšem problém s výchovou dětí nedá zúžit pouze na otázku, jestli jim poroučet, či s nimi diskutovat, anebo jim sem tam nějakou vrazit. Dnešní děti jsou totiž jiné, než byli jejich rodiče a prarodiče, ale jiné jsou všechny. Ty, které jsou vychovávané liberálně, stejně jako ty vychovávané tradičně. Na formování jejich osobnosti má totiž vliv ještě mnoho dalších faktorů, než je rodinná výchova. Ovlivňuje je, co vidí v televizi, kolem sebe na ulicích a především škola. A ani ne tak to, co se jim tam říká, ale spíš způsob, jak se k nim učitelé chovají.

Ani škola není, co bývala

Dnešní žáci se nevyznačují jen tím, že nechtějí číst knihy a referáty si stahují z internetu. Dokážou také diskutovat a nestydí se za svůj názor. Podle svých učitelů jsou informovanější a mnohem všestrannější než dříve, a to i přesto, že škola jim vlastně nemůže zaručit vůbec nic. My, jejich rodiče, jsme měli slušnou vyhlídku, že když budeme mít ve škole hezké známky, dostaneme se na vysokou a vybudujeme si živobytí. Oni žádnou podobnou jistotu nemají. Hezké známky a výborné výkony ve škole nezaručují do budoucna téměř nic stejně jako školní neúspěšnost neznamená automaticky neúspěch v zaměstnání. Škola navíc přestala vymezovat potřebné mantinely, hlídat děti i odpoledne a přestala být autoritou, kterou by respektovali bez reptání i dospělí. Vlastně často sama hledá roli, jakou by vlastně měla zastávat. Mnozí rodiče se doma před dětmi značně nevybíravě vyjadřují o učitelích a o škole vůbec. V případě průšvihu pak naopak zase po škole tvrdě požadují, aby zasáhla váhou své autority, kterou předtím sami podrývali.

Volný čas: příliš mnoho, nebo žádný

Denní rozvrh některých dětí si dnes nezadá s rozvrhem špičkového manažera - do školy, na oběd, piano, zpěv, počítače, angličtina... Ambice mnoha rodičů totiž neznají hranice a ostatní se prostě bojí nechávat děti doma samotné. Mají hrůzu z toho, co všechno by se dětem o samotě stalo. Australský psycholog Stev Bidulph ale upozorňuje, že takové děti pak vlastně nemají na dětství čas. "Zatímco v padesátých letech se mohly děti volně toulat kolem domova a nikdo je od snídaně do večeře skoro neviděl, dnes je musíme obezřetně chránit před dopravním ruchem, cizími lidmi, zločinem...," píše ve své knize Tajemství výchovy šťastných dětí. Dítě si přitom období, kdy nemusí vůbec nic, dokáže skutečně užít. Třeba se jen tak válí, ale kdo z nás dospělých po tom občas nezatouží? Pokud děti nebudou umět svobodně nakládat se svým volným časem, budou iv dospělosti vyhledávat jen zábavu, kterou jim někdo jiný zorganizoval. Druhým extrémem jsou děti, jejichž čas je téměř výhradně volný. Tedy s výjimkou toho, který stráví ve škole, nicméně i ten jsou schopné minimalizovat. Jde o děti, kterým rodiče nestanovili žádné mantinely a omezující pravidla.

Zbytečná svoboda

Je přitom jedno, jestli dětem rodiče dávají volnost proto, že na ně nemají čas, nebo jim chtějí dopřát svobodu. Děti mají omezené zkušenosti a rozhodovací schopnosti, a proto trpělivé diskuse o tom, co vlastně chtějí, mohou vést ke zmatku. Svoboda a možnost projevit svůj názor mají totiž i druhou stránku - bezbřehost. Jestliže to rodiče s výchovou k jedinečnosti přeženou, děti ji nemusejí unést. Stejně jako nezvládnou předčasné nároky na ně kladené.

Ty krávo!

Současná generace dětí je agresivnější než generace předchozí. Lze to poznat z toho, jak mezi sebou hovoří a jaké vulgarismy používají: "Ty krávo, ten debil mi to fakt fláknul!" Takto chlapec oznámil kamarádovi, že dostal pětku z fyziky. Agrese totiž nemusí být vždy projevována tím, že někdo někoho bije. Nicméně sprostá mluva a agresivní chování, které starší generaci děsí, má lehce vysledovatelné příčiny. Stejně se mezi sebou baví rodiče, sprosté dialogy na děti tečou z televize... Děti jednoduše napodobují to, co vidí a slyší kolem sebe.

Takže - jsou dnešní děti

horší než my? Kdepak, jsou jen jiné. A pokud se nám jejich projevy nelíbí, pak je to jenom naše vina. My jsme rodiče a my jsme stvořili svět, ve kterém vyrostly a žijí.

***

Dětské HITY

V 80. letech: Sandokan, Vinnetou, zpěváci Kotvald s Hložkem, Barbie, tenisté Lendl a Mandlíková, "céčka", herec Lukáš Vaculík.

V 90. letech: Hobit a další postavy z knih o Pánu prstenů, zpívající rodina Kelly Family, skupina Lunetic, hračka tamagoči, hokejisté Jágr a Hašek, fotbalista Poborský.

Po roce 2000: Harry Potter, policista Simir ze seriálu Kobra 11 , zpěvák Eminem, postavy z filmů o Pánu prstenů, fotbalisté Nedvěd a R osický.

Jak vychovávají v Evropě?

Itálie
Italské děti mohou téměř všechno, hlavním krédem je svoboda. Větší děti se svobodně pohybují po ulicích dlouho do noci a malé dítě v kočárku jako doprovod rodičů při pozdní večeři není ničím výjimečným. Vztahy mezi dětmi a rodiči jsou založené spíše na citu než na rozumu, a proto řada mladých Italů odchází z původní rodiny buď hodně pozdě, nebo vůbec ne.

Německo
Němci jsou na děti zvyklí a nevadí jim v obchodě ani v restauracích. Všude jsou dětské koutky a maminky nejsou odsouzené k vysedávání u televize. Otcové se do výchovy potomků zapojují od jejich útlého věku. Často potkáte tatínka jako klokana s dítětem ve vaku nebo jako rikšu s potomkem v sedačce na kole. Děti jsou vychovávané k tomu, aby znaly svou cenu a nebály se říct vlastní názor.

Anglie
Rodiče věnují pozornost tomu, co jejich děti dělají ve volném čase - vědí, kterému sportu se věnují nebo co je baví. Často společně s dítětem navštěvují jeho tréninky a závody. Nadšeně fandí a účastní se i školních besídek a společenských akcí. Zajímají je samozřejmě také studijní výsledky dětí, ale celkově kladou důraz spíše na všestrannost a harmonický rozvoj osobnosti.

Moderní nebezpečí

* Rodiče, kteří mají jen málo času.
* Rodinné prostředí s neuspořádanými vztahy.
* Vysoké nároky, které na ně rodiče kladou.
* Snadno dostupný alkohol, cigarety a jakékoli drogy, kterých se jim zachce.
* Reklama, která jim vnucuje životní styl.
* Virtuální způsoby komunikace, jako jsou volání mobilem a dopisování si přes e-mail. Mohou být nebezpečné v případě, že děti komunikují s někým neznámým.

Vlasta se zeptala:

* Umíš najít na internetu jméno amerického prezidenta?

Samozřejmě umím. Zadala bych si heslo "historie Ameriky" a pak "hledej". A tam o tom určitě nějaké stránky budou. Internet používám od jedenácti let.
Katka Šimonová, 14 let

To bych nedokázal. Na internetu umím zatím jenom něco dělat na Seznamu a umím tam hrát hry. Internet se učíme ve škole, máme tam počítačovou učebnu.
Kryštof Šrůtek, 8 let

* Byl jsi někdy s rodiči v zahraničí?

Byla jsem už čtyřikrát s maminkou a s tátou v Řecku, jezdíme tam o prázdninách k moři. Letěli jsme letadlem a bylo to tam moc hezké.
Magdaléna Řeháková, 8 let

Jsem z Gruzie. O prázdninách jsme byli v Tunisu. A ještě jsem byl v P aříži, tam jsme jeli autem.
Tengi Skhirtladze, 7 let

* Umíš poslat hlas SuperStar pomocí SMS z mobilu?

To bych samozřejmě zvládl. V televizi bych si přečetl, co se tam má napsat, a pak bych SMS poslal, zpaměti si to nepamatuji. Mobil mám už třetí rok a esemesky posílám kamarádům, ale jenom když mám kredit.
Tomáš Stehlík, 15 let

Ano, počkala bych, až bude v televizi, jak se má SMS poslat. Ještě jsem ale žádnou neposlala. Na SuperStar se dívám, ale posílat nic nebudu. (Maminka dodala, že Míše zakázala posílat SMS do soutěže, protože je to moc drahé.)
Michaela Hrášková, 11 let

Děti třetího tisíciletí

Co dovedou
* bravurně ovládat moderní techniku - počítač, mobil, bankomat
* vyhledávat rychle a přesně informace, které je zajímají - na internetu, v encyklopediích, v časopisech
* věcně diskutovat na nejrůznější, mnohdy velmi odborná témata

Co nedovedou
* kotrmelec, vyšplhat na tyč, běhat
* pracovat rukama
* smysluplně si organizovat volný čas
* postarat se sami o sebe

Co je baví
* počítačové hry
* nakupování
* četba časopisů o celebritách
* nesoutěžní pohybové aktivity

Co je nebaví
* četba knih
* systematické sbírání známek nebo třeba výstřižků
* modelářství
* kutilství

Jágr a Hašek na olympiádě v Naganu

Rodinná hudební skupina Kelly Family

Pavel Nedvěd

Hlavní postavy z filmů Pán prstenů

Sandokan

Idol slečen - panenka Barbie
breeder
Voják rozdával kamarádům drogu
Mladá fronta DNES | 2.6.2004 | rubrika: Kraj Plzeňský | strana: 2 | autor: (pek)

Krátce DNES

Klatovy

Dvacetiletého muže z Dobřan stíhají policisté za šíření drog. Letos v únoru a březnu měl jako voják základní vojenské služby ve své skříňce v klatovských kasárnách marihuanu, kterou si sám vypěstoval a rozdával ji i kolegům.
________________________________________________________________________

Kouření je drahý a nezdravý zlozvyk
Kladenský deník | 1.6.2004 | rubrika: Kladensko | strana: 17 | autor: PETR SKLENIČKA(ps)

POZNÁMKA

Svět stále častěji varuje před kouřením a jeho následky. Cigareta navíc není již v módě. Přesto se každodenně potkáváme s lidmi, pro které je tabákový výrobek něčím, bez čeho by nemohli žít. Zdravotní rizika následků kouření je nezajímají, natož aby pochopili, že jejich přítomnost s doutnající cigaretou je nekuřákům nejen nepříjemná, ale působí jim při dýchání potíže. Osobně si myslím, že za padesátikorunu, kterou většina cigaret stojí, se dají pořídit smysluplnější výrobky. Kdo našel v užívání tabákové drogy zálibu, ať si ji dopřává, ale ne za účasti těch, již se cigaretovému dýmu snaží vyhýbat stejně jako marihuaně, kokainu a jiným omamným látkám. Diskriminováni nejsou kuřáci, ale lidé, kteří před nebezpečím cigaretového dýmu nemohou nikam uniknout.
________________________________________________________________________

Dvě ženy chtěly vyrábět pervitin
Mladá fronta DNES | 2.6.2004 | rubrika: Brno | strana: 2 | autor: (jč)

Brno - Jejich posledním úlovkem byly dvě ženy - pětatřicetiletá a čtyřiadvacetiletá. V jednom z bytů v centru Brna začaly vyrábět pervitin a pak ještě nedokončenou látku přenášely jinam.
Při přesunu je na ulici chytili kriminalisté z týmu Toxi. "Měly u sebe sedm gramů látky," řekla brněnská policejní mluvčí Jana Šípková.
Mladší z žen, čtyřiadvacetiletá, se pervitin naučila vyrábět od svého bývalého devětadvacetiletého přítele. Nejprve vyráběli drogu společně, po rozchodu každý sám. Také v jeho bytě v Brně-Komárově udělali policisté prohlídku a zničili jeho varnu pervitinu. Chytili ho přímo při výrobě drogy. Mohl získat šest gramů pervitinu.
Něco takového dělají policisté z týmu Toxi často. Ročně se jim podaří odhalit kolem padesáti varen pervitinu. Ten je v Brně nejoblíbenější drogou. Gram se prodává zhruba za tisíc korun.
Výroba této drogy je podle kriminalistů jednoduchá a laboratorní sklo i chemikálie jsou snadno dostupné. "Ve srovnání s loňskem se letos podařilo pochytat více dealerů a dalších lidí, kteří v souvislosti s drogami spáchali trestný čin," uvedla brněnská policejní mluvčí Jana Šípková.
Zatímco loni policie za období leden až květen stíhala za drogy čtyřicet lidí, letos to je za stejné období o deset více.
Zvýšila se také objasněnost těchto trestných činů - z dvaašedesáti na devětasedmdesát procent.
Za drogové delikty hrozí pachatelům až pět let vězení.
________________________________________________________________________

Policisté dopadli devět výrobců pervitinu
Mladá fronta DNES | 2.6.2004 | rubrika: Kraj Pardubický | strana: 1 | autor: (tum)

Pardubice - Policisté zadrželi skupinu devíti lidí, kteří buď vyráběli nebo prodávali pervitin a marihuanu na Pardubicku, Chrudimsku, Ústeckoorlicku a Rychnovsku. Další dvě osoby obvinili z krádeží.
"Samotná akce proběhla v noci z neděle na pondělí, a to hned ve čtyřech okresech východočeského regionu. Předpokládáme, že se všichni navzájem znali a vyráběli, užívali nebo prodávali drogy, hlavně pervitin," řekla mluvčí východočeských policistů Lenka Klouzová.
Skupina podle ní vyráběla pervitin hned na několika místech.
Policisté u obviněných provedli domovní prohlídky, při nichž našli použité i nepoužité injekční stříkačky, látky sloužící k výrobě pervitinu, část varny a marihuanu.
Pokud se prokáže jejich vina, hrozí jim trest odnětí svobody až na pět let.
________________________________________________________________________

Policie rozbila gang toxikomanů
Hradecké noviny | 2.6.2004 | rubrika: Z černé kroniky | strana: 11 | autor: JAN ŠAFÁŘ

Pardubice Východočeští policisté v těchto dnech uzavřeli dlouhodobě rozpracovaný případ, ve kterém měli "políčeno" na toxikomany.
Ve spolupráci se zásahovou jednotkou, policisty ze specializovaného týmu toxi a celní správou v Hradci Králové se podařilo zadržet skupinu osob, která je podezřelá z trestných činů nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.
Utajovaná akce se uskutečnila v noci na pondělí mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní, a to hned ve čtyřech bývalých okresech východočeského regionu současně. Jednalo se o Pardubicko, Rychnovsko, Chrudimsko a Orlickoústecko.
"Při akci bylo zadrženo jedenáct mužů a žen ve věku od dvaceti do čtyřiačtyřiceti let. Na dvě osoby byl dán již dříve příkaz k zatčení kvůli majetkové trestné činnosti. Všichni ostatní byli obviněni z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů," uvedla policejní pracovnice tiskového střediska Správy Východočeského kraje Lenka Klouzová.
Podle našich informací byli v Pardubicích zadrženi čtyři toxikomani, na které je nyní podán návrh na vzetí do vazby. Jedno ze "sídel", kde se měl vařit "perník", byl i byt na místním sídlišti Polabiny.
V rámci akce byly u podezřelých osob provedeny domovní prohlídky, při nichž byly zajištěny použité i čisté injekční stříkačky, více než 250 plat od léků sloužících k výrobě drogy, prekursory a další pomocné látky na výrobu pervitinu, část varny a marihuana. Policistům nebyly zadržené osoby neznámé. Již v minulosti byly pro obdobnou činnost stíhány.
Na devět osob byl podán návrh k vazebnímu stíhání. Prokáželi se jejich vina, hrozí jim až pět let odnětí svobody.
________________________________________________________________________

Šest Albánců a Čech stojí před soudem kvůli pašování heroinu
Zpravodajství ČTK | 1.6.2004 | 12:17 | rubrika: Právo a krimi - Plzeňský kraj | autor: MFI

PLZEŇ 1. června (ČTK) - Plzeňský krajský soud se dnes začal zabývat případem šesti cizinců a jednoho Čecha, kteří jsou podezřelí z obchodování s heroinem. Podle obžaloby Albánci zorganizovali dovoz deseti kilogramů drogy z Kosova do České republiky a poté její prodej do Německa. Obžalovaný Čech sloužil jako kurýr. Většině aktérů hrozí až 15 let vězení.

Podle spisu se cizinci ve věku od 33 do 48 let podíleli v roce 2002 a 2003 různou měrou na organizaci dovozu a distribuci heroinu. Na dopravení drogy si najímali české kurýry. Jeden z nich byl zatčen při předávce tří kilogramů drogy loni v lednu Mnichově. Nyní si už odpykává trest v Německu. Dalšího kurýra, Petra Poupala, zadrželi loni v dubnu celníci s pěti kilogramy heroinu na hraničním přechodu Břeclav. Je souzen nyní společně s Albánci.

Jedna z hlavních osob, třiatřicetiletý Brahim Qorri, se rozhodl dnes před soudem vypovídat. Požádal však, aby u toho nebyla veřejnost. Soud jeho žádosti vyhověl. Cizincův advokát žádost zdůvodnil tím, že jeho klient bude mluvit o lidech, jejichž totožnost dosud nebyla policii, státní zástupkyni ani soudu známa.

Líčení pokračuje v následujících dnech i týdnech výslechem dalších obžalovaných, svědků a znalců. Svědčit by měl i kurýr vězněný v Německu.

Marie Fialová snm
________________________________________________________________________

Rozplétají heroinovou síť
Mladá fronta DNES | 2.6.2004 | rubrika: Kraj Plzeňský | strana: 1 | autor: PETR JEŽEK

Událost Prohra obchodníků s bílou smrtí. Soudí je v Plzni

Plzeň - Výjimečný případ distribuce heroinu po celé Evropě začal včera řešit plzeňský soud. Lidem z protidrogového oddělení se totiž podařilo přesně sledovat celou pouť kurýra s drogou z kosovské Prištiny přes všechny hraniční přechody do České republiky a pak dál k odběratelům do Německa.
Policisté společně s celníky loni v lednu a dubnu pochytali v Čechách a Německu dohromady deset lidí zapletených do obchodů s deseti kilogramy heroinu. Akce měla krycí název Ribat. Špičkám gangu hrozí až patnáctileté tresty, protože podle obžaloby byly členy bandy operující ve více státech. Podle expertů se cena drogy propašované z Kosova zvyšuje překročením každé státní hranice. V Česku se na černém trhu cena kilogramu heroinu pohybuje kolem milionu korun, například ve Švédsku už stejný balíček může mít hodnotu až trojnásobnou.
Před soudkyni Ivetu Zítkovou eskorta přivezla z věznice šest Albánců. Jediný obžalovaný Čech, bývalý městský strážník z jižních Čech Petr Poupal, který je stíhán na svobodě, se pro nemoc omluvil.
Hlavními organizátory obchodů byli podle obžaloby třiatřicetiletý Brahim Qorri a o dva roky starší Luzlim Mazreku. "Ve druhé polovině prosince 2002 dohodli a zorganizovali dovoz deseti půlkilogramových balíčků s heroinem z Prištiny do České republiky. Qorri drogu objednal a Mazreku dohodl dovoz do Česka. Kurýrem byl Radek Nejezchleba, do jehož auta byly drogy uschovány. Nejezchleba zásilku dovezl do Českých Budějovic a tam ji předal.
Pokračování na straně C3

Pokračování ze strany C1
Desátého ledna vyslali Nejezchlebu do Německa. Tři balíčky měl předat u Stuttgartu, další tři u Erfurtu. Protože drogy na prvním místě nikdo nepřevzal, kurýr celou zásilku odevzdal v Erfurtu.Na konec ledna 2003 Qorri a Mazreku dohodli další vývoz drogy. Kurýrem byl opět Nejezchleba. Dostal tři kila heroinu a jeho úkolem bylo předat jej v Mnichově.
"Sedmadvacátého ledna 2003 v Mnichově došlo k předání zásilky. Na místě byl zadržen kurýr, příjemce i droga," vysvětlila Brázdová. Nejezchleba už byl v Německu za pašování drog odsouzen a měl by být ve výkonu trestu.
Qorri se nevzdal a objednal si na duben 2003 dovoz dalších bezmála pěti kilogramů heroinu z Prištiny. Novým kurýrem byl Petr Poupal. Třetího dubna mu do octavie v Prištině poschovávali deset balíčků heroinu a kurýr vyrazil do Čech. "Čtvrtého dubna před půlnocí byl Poupal zkontrolován na hraničním přechodu v Břeclavi a drogy byly v autě objeveny," řekla Brázdová. Jihomoravští celníci už čekali na auto, protože od plzeňských kolegů dostali jeho přesný popis včetně poznávací značky. "I když věděli, že auto je prošpikované drogami, nalezení jim trvalo dlouho. Balíčky byly pomazané směsí zubní pasty a kávy, snad aby tato směs přehlušila pach drogy," uvedl tehdy jeden ze členů protidrogové brigády.
Loni šestého dubna zásahové jednotky celníků a policistů současně vnikly do bydlišť pěti Albánců v Plzni, Praze a Českých Budějovicích. V Praze balíček s drogou téměř zranil vyšetřovatele. Když komando se samopaly v rukou vniklo do bytu ve třetím patře, Ekrem Isa se chtěl rychle zbalit balíčku s drogou. Proto jej vyhodil z okna. Balíček dopadl těsně vedle vyšetřovatele. O dva dny později zasáhli specialisté v Německu. Zatkli Albánce, který začátkem ledna přebíral zásilku heroinu v Erfurtu. Následně si zásahovka přišla v Praze i pro Albánce, který řídil Poupala. "Věděli jsme, že má bojového psa. Proto se zásahu zúčastnil i náš specialista na výcvik psů. Ten pozornost psa odlákal pomocí takzvaného kousacího rukávu používaného na cvičištích. Zásah pak už byl bez problémů," sdělila mluvčí plzeňských celníků Jitka Blahutová.
Qorri se včera rozhodl, že bude vypovídat. "Žádám, aby v jednací síni nebyla veřejnost. Budu mluvit o osobách, které v tomto případu ještě nefigurují," vysvětlil soudkyni Zítkové svůj požadavek. Ta mu vyhověla. Soud bude pokračovat ještě o prázdninách.
________________________________________________________________________

Případy Čechů, kteří byli v zahraničí odsouzeni k vysokým trestům
Zpravodajství ČTK | 1.6.2004 | 16:14 | rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO | autor: PED

PRAHA 1. června (ČTK) - Český student, který loni ve Švédsku zavraždil svou krajanku z Česka a kterého dnes poslal soud v Uppsale na doživotí, je čtvrtým Čechem, jenž byl v posledních letech odsouzen v cizině k doživotnímu vězení. Jedné dvojici byl tento trest později snížen. Jeden český občan byl dokonce odsouzen v zahraničí k trestu smrti; trest mu byl však později zmírněn na několik desítek let.

Případy Čechů, kteří byli v cizině odsouzeni k vysokým trestům odnětí svobody:

Červenec 1995 - Bangkokský soud odsoudil Emila Novotného, který byl v březnu téhož roku zatčen v Bangkoku se 4,2 kg heroinu, k 50 letům vězení. Trest mu byl později snížen o 7,5 roku. V lednu 2004 byl na základě česko-thajské smlouvy převezen do Prahy a český soud ho poslal do vězení na 34 let.

Září 1995 - Tomáš Honz z Liberce byl zatčen v britském přístavu Ramsgate poté, co celníci objevili v českém autobusu 50 kilogramů heroinu. Odsouzen byl k 26 letům vězení.

Prosinec 1996 - Radka Hanykovicse, který byl v březnu téhož roku zadržen na letišti v Bangkoku se 2,4 kilogramu heroinu, odsoudil tamní soud k 50 letům odnětí svobody. Trest mu byl později snížen o 25 let. V lednu 2004 byl na základě česko- thajské smlouvy převezen do Prahy a letos v květnu mu byl definitivně potvrzen za pašování heroinu trest 17 let vězení.

Prosinec 1998 - Český řidič Jan Jisl byl v Británii odsouzen za pašování drog k 16 letům vězení, neboť v jeho voze bylo nalezeno 68,5 kilogramu heroinu.

- Muž ze severních Čech, dopadený v dubnu téhož roku spolu se dvěma dalšími společníky se zásilkou 5,5 kilogramu heroinu ve švédském Trelleborgu, byl odsouzen tamním soudem ke 14 letům.

Únor 1999 - V největším procesu s pašeráky drog v Norsku byli odsouzeni k nejvyššímu trestu 15 let odnětí svobody Čech a jedna Rakušanka. Do Norska propašovali 19,8 kilogramu heroinu.

Září 2000 - Český podnikatel František Příplata byl zadržen na rumunsko-maďarských hranicích a obviněn z toho, že se podílel na vraždě odborového předáka Virgila Sahleana. Za vraždu byl odsouzen na osm a za údajné ošizení rumunského státu na 14 let (platí vyšší sazba). Příplata se odvolal a je stíhán na svobodě, nesmí ale vycestovat z Rumunska.

Říjen 2000 - Soud v severosrbské Subotici v procesu s mezinárodním gangem únosců a vrahů řidičů kamiónů odsoudil k trestu smrti českého občana Vlastimila N. V říjnu 2002 obvodní soud v Subotici Vlastimilu N. vyměřil 40 let vězení; v únoru 2002 byl totiž v zemi zrušen trest smrti.

Listopad 2000 - Český imigrant Václav Plch byl v USA odsouzen za brutální vraždu černošské matky pěti dětí Mary Stetsonové k doživotí. Podle obžaloby ženu zavraždil v roce 1999.

Únor 2002 - Milana Lesniaka a Bronislavu Paclovou, kteří byli zadrženi s 32,2 kilogramu heroinu na řecko-tureckých hranicích, řecký soud odsoudil na doživotí. Po odvolání jim tresty zmírnil: Lesniakovi na 20, Paclové na 18 let.

Červen 2004 - Soud ve švédské Uppsale odsoudil k doživotnímu vězení osmadvacetiletého českého studenta, který v loňském roce ve Švédsku zavraždil svou krajanku z České republiky.

David Preisler nob
________________________________________________________________________

Nezletilý násilník je na psychiatrii
Příbramský deník | 1.6.2004 | rubrika: Příbramsko | strana: 17 | autor: FRANTIŠEK ŽÁN

Nezletilý Příbramák, který už několik měsíců terorizuje Příbram, skončil v psychiatrické léčebně v Opavě. Na kontě už má čtyřicet útěků z výchovných ústavů, při nichž spáchal řadu krádeží a násilných trestných činů. Mohou se ho teť lidé přestat bát?

Příbram - Čtrnáctiletý násilník, který má na svědomí desítky krádeží, loupežných přepadení a brutálních útoků, by měl být v současné době v psychiatrické léčebně v Opavě. Tady skončil nezletilec závislý na drogách po posledním útěku z Výchovného ústavu v Dobřichovicích. V léčebně byl umístěn dočasně na tři měsíce.
Chlapec hřešil při všech svých trestných činech na svůj věk. Policisté, kteří ho zadrželi na útěku z ústavu, ho mohli vždy jen vrátit zpět. Příbramáci z něj mají strach.
Poslankyně Eva Dundáčková přinesla případ nezletilce nedávno na parlamentní půdu. V rámci interpelací se obrátila na ministryni školství Petru Buzkovou a ministra vnitra Stanislava Grosse s otázkou, jak je možné dopustit, aby nebezpečný pachatel jen vzhledem k nízkému věku ohrožoval obyvatele Příbrami. Gross tehdy uvedl, že policie může mladíka jen vždy zajistit a vrátit do péče vychovatelů. Buzková se vyjádřila v tom smyslu, že bránění ve volném pohybu či umísďování dětí do oddělených místností je ze strany dozorových orgánů posuzováno jako omezování práv dětí a je v rozporu s Úmluvou o právech dítěte. Kauzu označila za výjimečnou. "Možnosti řešení pomocí pedagogických prostředků se míjejí účinkem, nebo jsou zcela vyčerpány," dodala.
Umístění do psychiatrické léčebny je v podstatě jediným možným řešením, které by mohlo zabránit dalšímu útěku. Podle našich informací se ale obávanému pachateli podařilo už dříve z psychiatrické léčebny jednou uprchnout.
Kash
....zajimave :)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma