Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
stmívač na lampu??? - Klikni zde pro originální téma
zMazánek
Nazdarek,
Včera jsme se doma trošičku spálili:)a napadla mě taková věc,máme doma totiž takovou tu lampu co se u ní dá regulovat intenzita světla
a mě samozřejmě hned napadlo jestli by něco takovýho nešlo udělat i na sodík?
Absolutně se nevyznám v elektrice a ve FAQu nic nebylo,tak mě omluvte jestli to je úplně mimo.
Ale stejně by mě to zajímalo,tak elektrikáři-sem s odpovědí:)
Asi to ale nepujde,že,to by to měl už asi každý,co?
mydena
Na sodík to asi nepude:(
wolant
Tohle je jedna z mála výhod normálních žárovek. Taky si myslim ze to neni mozny.
KABUTO
Ten kondik je tam proto aby drzel stále stejné napětí pro sodík né?

Jinak u špeka se dá vymyslet spousta (užitečnejch) věcí :) :)
Locki23
No nemyslim, ze to pujde...prece jenom je neco jinyho vyboj v plynu a zhaveni vlakna. Nejaky maly procenta vykonu by ovlivnit sly, ale menit intenzitu od 0 do 100% neni technicky mozny.
deno
stmívač na sodík je v první řadě naprosto zbytečnej ;)
zMazánek
No všem díky za informace.
To Deno:Proč??Já to myslel tak,že bych si pořídil třeba 600w ale na růst bych to nějako omezil(stmívač)aby tam těch 600w nebylo zbytečně a časem bych přidával a přidával....:)
Takže teď už třeba vím že by to tedy asi nešlo,ale že by to bylo v první řadě zbytečný...?
deno
2 zMazánek : jo takle... - já myslel, že chceš stvívač ve smyslu aby si p-o-m-a-l-u zhasínal kytičkám na dobrou noc - což je zbytečný. Jestlichceš omezit výkon lampy, tak by to mělo jít jinou tlumivkou - tušim, že třeba na 400w, ale rači to nedělej - idyby to fungovalo, tak ti to poškodí výbojku nebo by to mohlo celý shořet - hele rači ne...

Nebo pořiď rači na růst metalku s menšim výkonem (400, 250)...

Hele ale obecná pravda je, že čim masivnější světlo - tim líp pro kytku. Nic neomezuj ;)
weider
nieeeeeeeee!!! urcite sa to neda. Ak by aj ano, tak razantne klesa zivotnost. Pracuje totizto na baze uspornych ziaroviek. A tie sa na stmievanie nepouzivaju. Peac
Paran
Na toto téma jsem pátral a je fakt ze to asi nejde ale vymyslel jsem jinej způsob jak si udělat východ a západ slunce.
Až to postavím a bude to chodit tak dam info.
:baby:
Mr. Knorr
Myslím že by to bylo zbytečné, na qet 600 watiku sodiku a na rust to omezit treba na 400 watiku? Doufam ze sem to spravne pochopil. Ale kdyz uz se s tim takhle srat, tak na qet 600w sodik a na rust by stacilo 400w ale METALHALOGENIDovou vybojku. To si myslim já.
Janxu
no, von v tom neni zase az takovej rozdil stim sodikem a metalem, akorat kytka prejde rychlejc do qetu a je trochu lepsi, jinak myslim ze nic. ale zajimalo by me, co vymyslel paran??????
peace
Crat
2 KABUTO: Kondík tam je proto, aby vyrovnal šok při nastartování výbojky. Třeba taková stopadesátka když se zapne, tak prvních pár milisekund může brát až kolem 6A. A ten kondík vyrovná ten ráz. Protože by se ti mohlo stát, že když se ti zapne výbojka, tak ti vyhodí jističe.

Sám si myslim, že stmívač je naprosto nepotřebnej. A zadruhý by to ani nešlo. Při postupnym snižování napětí by výbojka svítila furt stejně a pak by najednou zhasla. A rozhodně by se snížením napětí podstatně snížila životnost výbojky.
Crat
No jasně, fázový posun vyrovnává, ale slouží tam taky k tomu, co sem napsal.

2JardaXXL:Počkej, jestli se nemýlim, tak fázový posun vzniká rezistancí obvodu, takže vlastně je tím větší, čím je větší odpor. Je to tak?
tixo
Vzdy som si myslel, ze ten kondik tam je na kompenzaciu jaloveho vykonu a ucinnika cosfi. Bez neho to pojde uplne v poho, ale bude vecsia spotreba.
Sunrise
Několik připomínek:
1/ 2Janxu: mezi MH a sodíkem je sakra rozdíl - a to ve spektru, tím pádem i v použitelnosti pro různé fáze výwoje kytí (zjednodušeně - MH je "modřejší", tudíž ideální na růst - na qět se pro změnu příliš nehodí)
2/ Paralelní kapacita na svorkách předřadníku nijak nesouvisí se startem - je to kompenzace jalové složky příkonu (indukčnosti tlumiwky). Kdo se na kondík wybobí, má pak v záznamech electroměru bonzy na nekompenzovaný účiník (kdysi na to šlo wcelku kálet, mechanické měřidlo cosFÍ neregistrowalo. V éře dig.elměrů Tě můžou přijít seřvat, protože jim to zwyšuje ztráty v rozvodex).
3/ Stmíwat se dá i sodík - předřadníkem na principu PPS (pro laiky - cosi jako PCčkowý zdroj) namísto klasické tlumivky. Bohužel tím nejen klesá životnost trubice, jak spráwně podotknuto výše, ale především se při nižším příkonu przní barewný podání - klesá chromatičnost (je to žlutý jako xcanky:(!) a poxopitelně též dostřel lampy, takže spodek kytek živoří. VF předřadník má smysl, pokud umí různé wattáže lampy (pak lze bez výměny HW jet třeba 250MH růst a 400HPS qět:) ) - ale qůli stmívání rozhodně ne! To sou praxy hozený do kanálu a pro kytičky v.m.medvědí služba.
Janxu
no, to je jasny ze metal ma vic modryho spektra a tudiz je vhodnej na rust a ne na fazi qetu, myslel sem ze to mu je jasny. ja to myslel tak, ze jesli pojede na rust 400w metal tak mu to po prehozeni vybojky a skraceni periody prejede cca o tyden rychlejc na qet. jinak mas u me kacko za tve odpovedi.
peace


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma