Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 27.05.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
AP: Kolumbijští povstalci slaví výročí zahájení boje mrtvými
Zpravodajství ČTK | 26.5.2004 | 09:09 | rubrika: Monitor tisku - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: HIT

(servis MONITOR)

GAITANÍA (Kolumbie) 26. května (ČTK) - Povstalecké Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) připomínají v posledních dnech řadou útoků po celé zemi, že ve čtvrtek uplyne 40 let od zahájení jejich činnosti. Jak marxističtí povstalci tvrdí na svých webových stránkách, stále si drží "železnou vůli bojovat" a jsou přesvědčeni, že nakonec moc získají. A samozřejmě neopomněli označit kolumbijského prezidenta Álvara Uribeho i jeho kolegu ze Spojených států George Bushe za megalomany a fašisty.

V zelenajících se horách západní Kolumbie, které se staly jejich kolébkou, místní velitel prohlásil, že jeho oddíly si vytvořily podzemní skrýše s potravinami a rozdrobily se na tříčlenné skupinky, jejichž úkolem je napadat vládní vojáky.

Šňůra povstaleckých útoků v posledních několika dnech si vyžádala několik desítek lidských životů a dalších nejméně 100 lidí bylo při nich zraněno.

Jedním z hlavních úkolů, které si stanovil Uribe při nástupu do úřadu, bylo, aby armáda dostala nejdéle "sloužící" povstalce v Latinské Americe na kolena. Kolumbijská armáda, dotovaná miliardami dolarů americké vojenské pomoci a absolvující výcvik, je tvrdě pronásleduje.

Bezpečnostní síly, jimž pomáhá i rozvědka z USA, dopadly několik lokálních vůdců FARC a dokonce se jim podařilo ulovit před pěti měsíci v sousedním Ekvádoru i jednoho z jejich hlavních šéfů Simóna Trinidada.

Avšak Manuel Marulanda alias Tirofijo (Jistá trefa), který se podílel na založení FARC nedaleko obce Gaitanía, se ve svých 74 letech jako nejvyšší velitel FARC těší pověsti, že je stále krok před svými pronásledovateli.

"Má zvláštní čich, který mu dá vědět, odkud se armáda blíží a kdy je čas vypadnout," říká o něm armádní generál ve výslužbě Álvaro Valencia Tovar, který vedl vojenské operace proti Marulandově bandě právě v jejích začátcích.

Před 40 lety byl Marulanda, jehož pravé jméno je Pedro Antonio Marín, demobilizovaným komunistickým povstalcem žijícím v Gaitaníi, vesnici s cihlovými domky tulící se k ohromným zeleným horám 250 kilometrů jihozápadně od hlavního města Bogoty.

Kolumbijská vláda vyslala oddíly vojáků, aby Marulandu a další komunisty rozdrtily, v obavách, že podobně jako pár let předtím Fidel Castro se svými barbudos sestoupil ze Sierry Maestry a svrhl Batistův režim i on podnítí rozsáhlé povstání. "Byla to doba, kdy se říkalo, že Andy se stanou novou Sierrou Maestrou," vysvětluje odborník na Latinskou Ameriku Malcolm Deas z Oxfordské university.

Marulanda, který podle zdejší lidové tradice dostal svou přezdívku Jistá trefa poté, co jednou ranou zavraždil policistu na vzdálenost 500 metrů, se se 40 muži vydal hlouběji do hor a založil FARC.

"Byl to nejchladnější a nejnedůvěřivější člověk, jakého jsem kdy poznal, a právě proto přežil," vzpomíná 85letý Pedro Ardila, který žije v Gaitaníi.

Předpokládá se, že nyní mají FARC asi 15.000 bojovníků - jejich rozmach nastal vstupem do kolumbijského obchodu s kokainem v 90. letech minulého století. Svým zapojením do obchodu s drogami, únosy a vydíráním přiměly Washington, aby je zařadil na seznam teroristických organizací.

Zatímco mnozí pozorovatelé říkají, že FARC se staly jedním z největších gangů organizovaného zločinu na světě, někteří tvrdí, že jejich vůdcové se stále zaměřují na boj za chudé. Zvláštní vyslanec OSN James LeMoyne dokonce v loňském roce vyvolal v Kolumbii bouři kontroverze, když prohlásil, že podle jeho názoru jsou někteří členové FARC ideologicky oddaní.

Valencia Tovar, jenž ve svých 83 letech dnes žije v Bogotě, soudí, že rozhodnutí zaútočit v roce 1964 na rodící se povstalecké hnutí bylo správné, ale mělo být doprovázeno rozvojovými projekty. "Neúspěšná nebyla operace...ale to, že vláda ji nedoprovodila hospodářským a sociálním plánem, aby zařadila (oblast) do života národa," poznamenal.

Podle analytiků ani povstalci ani kolumbijská armáda nemohou nad druhou stranou zvítězit. Sám Uribe, který si drží mezi obyvatelstvem vysokou popularitu díky tomu, že se snaží skoncovat s povstáním, které každoročně zabije na 3500 lidí, říká, že chce FARC natolik oslabit, aby ony samy chtěly vést vážná mírová jednání.

Ale zatím nic nenaznačuje, že by povstalci chtěli zahodit své dlouhotrvající naděje na získání moci.

Zdejší 36letý velitel v maskovací uniformě, který nechce, aby bylo zveřejněno jeho jméno, se s konečným cílem povstalců nepáře. "Jdeme do prezidentského paláce," prohlásil.

hit ank
________________________________________________________________________

Kolumbijská policie odhalila tajnou loděnici obchodníků s drogami
Zpravodajství ČTK | 26.5.2004 | 03:02 | rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: HIT

BOGOTÁ 26. května (ČTK) - Protidrogová policie objevila v úterý v severní Kolumbii tajnou loděnici, kde obchodníci s drogami vyráběli rychlé lodě určené pro pašování drog do zahraničí. Oznámila to v noci na dnešek agentura EFE.

Loděnice byla ukryta v mangrovovém porostu u obce Dibulla asi 1100 kilometrů severně od hlavního města. Vyráběly se zde lodě typu "Go Fast", speciálně používané pro pašování narkotik. V areálu bylo nalezeno mj. ubytování pro dvě desítky osob a množství materiálu pro výrobu plavidel.

Narkoobchodníci v okolí rovněž "těžce poškodili ekosystém vinou nekontrolovaného kácení, které prováděli, aby získali prostor pro vybudování infrastruktury komplexu", sdělily dále policejní zdroje.

Na loděnici upozornila kolumbijská rozvědka a na místo pak dorazil stočlenný tým, který zde ale nalezl "jen" tři lodě, z nichž dvě byly připraveny přijmout náklad drog a třetí sloužila jako model pro výrobu dalších.

Agenturní zpráva neuvádí, jestli byl v komplexu někdo zadržen, případně jestli byla nalezena narkotika.

Plavidla mají kapacitu pro tajný náklad přibližně dvou tun drog. Jejich cíle měly být zřejmě jako obvykle na karibských ostrovech a ve středoamerických zemích. Velká část kolumbijské produkce kokainu však končí teprve na trzích ve Spojených státech.

hit
________________________________________________________________________

Policie odhalila v Ostravě dva výrobce pervitinu
Zpravodajství ČTK | 26.5.2004 | 17:35 | rubrika: Právo a krimi - Ostravský kraj | autor: DVC

OSTRAVA 26. května (ČTK) - Dva výrobce pervitinu obvinili policisté z ostravského Toxi týmu. Drogu vařili v bytě osmadvacetileté ženy z Moravské Ostravy. I ta si vyslechla obvinění. Kriminalisté jednačtyřicetiletého invalidního důchodce zatkli v okamžiku, kdy dokončoval výrobu omamné látky. Navíc zjistili, že v bytě běžně při vaření drogy pobývaly i děti stíhané ženy. ČTK to řekla ostravská policistka.

Akce s krycím názvem "Katovna" se uskutečnila v noci na 18. května. Kriminalisté zjistili, že zadržený invalida se už v minulosti v souvislosti s drogami do problémů dostal. Majitelka bytu dosud trestána nebyla. Drogu ve svém bytě umožnila muži vařit nejméně od loňského prosince. Při prohlídce bytu policisté zajistili kompletní varnu pervitinu a čerstvě uvařenou drogou.

Policistka doplnila, že Katovna bytu přezdívali lidé, kteří tam pro narkotika docházeli. "Mělo to charakterizovat podmínky, které v bytě panovaly," řekla s tím, že muž i žena jsou nyní v policejní cele a soud by měl rozhodovat o jejich vzetí do vazby. O děti se stará matka stíhané ženy.

Během vyšetřování kriminalisté navíc zjistili, že od března do konce dubna vařil v bytě, ale i na dalších místech Ostravy, pervitin, také jednatřicetiletý muž z Frýdku-Místku. Ten je nyní ve vazbě kvůli jinému zločinu.

Starší z výrobců si vyslechl obvinění z nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Obviněné ženy je stíhaná kvůli pomoci. Druhý muž je navíc stíhán i kvůli šíření toxikomanie. Vyrobený pervitin totiž prodával.

David Moravec jpt
________________________________________________________________________

Mladíka obvinili z prodeje drog
Mladá fronta DNES | 27.5.2004 | rubrika: Kraj Hradecký | strana: 2 | autor: (ČTK)

Krátce DNES

Jedlová

Devatenáctiletého mladíka z Poličska policisté obvinili z nedovolené výroby a držení omamných látek. V Jedlové údajně předal další osobě dva sáčky s marihuanou a požadoval její další prodej. Hrozí mu až tři roky vězení.
________________________________________________________________________

Strávil jsem čtrnáct let s pervitinem
Mladá fronta DNES | 27.5.2004 | rubrika: Kraj Hradecký | strana: 2 | autor: (frk)

Zajímavost

Vězeň se zpovídal ze závislosti na drogách

Jablonec nad Nisou - O zkušenostech s tvrdými drogami vyprávěl studentům jabloneckých škol třicetiletý rýnovický vězeň Martin Dlouhý. Rozhodně měl o čem povídat. S pervitinem totiž strávil čtrnáct let. Kvůli drogám si podlomil zdraví a zklamal rodinu.
„Začal jsem kouřit marihuanu. Po třech letech mi ale přestala stačit. Hledal jsem něco jiného, a tak jsem nejspíš ze zvědavosti začal brát pervitin. Ze začátku jsem si připadal dobře, jako ředitel zeměkoule. Pak jsem musel zvyšovat dávky. Objevily se toxické psychózy. Jednou jsem vařil pervitin a začal jsem mít pocit, že ze střechy chce slézt po laně policejní komando a zatknout mě. Celou noc jsem stál u okna s nožem, kterým bych provaz přeříznul,“ líčil odsouzený.
Výroba pervitinu ho přivedla do vězení v Rýnovicích, kde se už dva roky léčí. „Ze spousty kamarádů, s nimiž jsem fetoval, se mi ozvali jen dva. Nikdo mi nepomohl. Přátelství mezi narkomany není silné. Jde pouze o drogy,“ tvrdí Dlouhý.
Jeho poslední oporou zůstala matka. „Když jsem fetoval, vyhodila mě z domu. Ve vězení jsem se s ní ale zase sblížil. Slíbila mi pomoc. Nechci ji už zklamat,“ řekl narkoman a dodal, že rodina ho bude potřebovat.
Mladé posluchače jeho otevřená zpověď zasáhla. Mnozí seděli zabořeni do židlí a poslouchali. Ti odvážnější kladli mnohdy velmi osobní otázky. „Jsem rád, že jsem si mohl s někým o drogách popovídat upřímně a na rovinu. Učitelé jsou staří, nevěřím jim. Teprve když vidím člověka, kterého drogy ničí, uvědomuji si, jak je to ve skutečnosti,“ svěřil se jeden z posluchačů.
Akce Týden proti drogám, v jejímž rámci se beseda v jablonecké knihovně konala, probíhá již počtvrté. „Se studenty pokaždé hovořil někdo z odsouzených, kteří se u nás ze závislosti na drogách léčí,“ uvedla mluvčí věznice Monika Králová.
________________________________________________________________________

Zapálit si cigaretu bude čím dál složitější
Mladá fronta DNES | 27.5.2004 | rubrika: Z domova | strana: 3 | autor: RADEK BARTONÍČEK, HANA LEŠENAROVÁ

Téma DNES

Evropskou unií jde vlna omezování kouření. Také v Česku se chystá protikuřácký zákon

Evropa přitvrzuje ve svém boji proti kuřákům. Také v českém parlamentu leží zákon, který by měl omezit kouření i pití alkoholu.

Praha, Brusel - Tlak proti kuřákům nepolevuje, naopak by měl ještě přitvrdit.
Ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi rozhodně nemíní polevit ve snažení své předchůdkyně Marie Součkové, která patřila k zapřisáhlým nepřátelům kouření.
Ministr poslal do sněmovny návrh, který má po celé zemi ještě více omezit prodávání tabákových i alkoholických výrobků ve stáncích s občerstvením.
"Nemůžeme souhlasit s prodejem tabákových výrobků a lihovin jako doplňkovým sortimentem ve stáncích s občerstvením," napsal Kubinyi do parlamentu.
"Nemůžeme také souhlasit s prodejem rozlévaných lihovin ve stáncích s občerstvením," uvedl.
Přestože evropským kuřákům nastávají horší časy, ti čeští mohou být zatím klidnější. I přes tlak ministerstva dávají poslanci už několik let najevo, že se jim kroky proti kuřákům příliš nelíbí.
Za poslední roky je výsledkem jejich práce pouze to, že zákon, který má omezit kouření i pití alkoholu, prošel doposud prvním čtením. K definitivnímu schválení má tedy daleko, navíc už rok se s návrhem zákona nic nestalo. Například včera o něm měl jednat výbor pro sociální politiku a zdravotnictví, který však projednávání opět odročil až na září. Je tak jisté, že letos žádné omezení kuřáků nenastane.
Mezi největší kritiky patří poslanci Občanské demokratické strany, kteří prohlašují, že jsou pro svobodné chování lidí, které by nikdo neměl v kouření omezovat zákazy.
"Jsme přesvědčeni, že represe nevede k žádnému dobrému výsledku, myslíme si, že je to historicky dokázáno. Žádný zákaz nevede ke snížení čehokoliv, tedy ani kouření," prohlásila včera poslankyně ODS Lucie Talmanová.
Právě poslanci ODS už loni chtěli zamítnout návrh zákona, ale neuspěli.

Kouření v restauracích zakáže i Nizozemsko

To jiné evropské země přijímají omezení jedna za druhou.
Se zákazem kouření v restauracích a hospodách přišli v Evropě jako první letos na jaře Irové.
Od 1. dubna musí v Irsku každý, kdo si v restauraci zapálí, zaplatit pokutu odpovídající v přepočtu více než devadesát tisíc korun. Po nich se přidali Norové, kteří nebudou moci kouřit v restauracích už začátkem příštího měsíce.
A nedávno odhlasoval podobný zákaz také švédský parlament, i když platit by měl až od června příštího roku. Omezit kouření se rozhodl také nováček v Evropské unii Malta. Dokonce i největší evropští kuřáci, Řekové, zavedli ve svých restauracích a barech nekuřácké zóny. A o zákazu kouření v irském stylu už začínají mluvit i ve Velké Británii či v Nizozemsku, jinak známém tolerancí ke kouření marihuany.
"Zákaz v restauracích zatím nemáme, ale je to celkem zřejmé, že se tímto směrem posunujeme. Myslím si, že to nebude dlouho trvat, protože trendy jsou jasně nastavené," tvrdí mluvčí nizozemské vlády v Bruselu Joop Nijssen. V Nizozemsku začne od 1. června platit zákaz kouření na pracovišti.

Zákazy budou následovat i v dalších zemích

Evropskému trendu se zřejmě nevyhne ani Česko.
"Samozřejmě moc doufám, že ostatní země budou následovat irský příklad," sdělila MF DNES Sofie Kazanová z Evropské sítě pro prevenci kouření v Bruselu. "Zatím to pozorujeme hlavně v severních zemích, ale nevidíme důvod, proč by jižní země nemohly následovat."
Kuřáci mají štěstí, že ze své funkce odchází komisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů David Byrne, zarytý bojovník proti kouření. Ten prosazoval zákaz kouření ve všech restauracích po celé Evropské unii. Nový postoj Bruselu vůči kouření tak zatím není jasný. "My můžeme jenom doufat, že jeho nástupce bude podobný," naznačila další cestu Kazanová.
Po Byrneho boku pracuje nyní i český komisař Pavel Telička. A ten tvrdí jasně: Záleží na každé zemi, jaký postup vůči kuřákům zvolí..

***

Co říká návrh zákona

* zakazuje kouření na veřejných prostranstvích, například zastávkách

* zakazuje prodej tabákových výrobků ve stáncích s občerstvením

* zakazuje prodej rozlévaných lilhovin ve stáncích s občerstvením

* nařizuje povinné zóny v restauracícch pro nekuřáky

Kolik Evropanů kouří

Muži

1. Řeckoo 51 %
2. Lotyšsko 49 %
3ˇ. Slovensko 48 %
4. Litva 44 %
5. Maďarsko 42 %
10. Česko 38 %

Nejméně
Finsko 26 %
Velká Británie 26 %

ženy

1. Řecko 39 %
2. Slevensko 32 %
3. Maďarsko 29 %
4. Německo 28 %
5. Nizozensko 27 %
15. Česko 23 %

Nejméně
Litva 12 %
Kypr 8 %
Zdroj: Evropská síť pro prevenci kouření.
________________________________________________________________________

PARTY MONSTER (USA 2002)
Mladá fronta DNES | 27.5.2004 | rubrika: Kultura - Filmy | strana: 10

NOVINKY OD 27. KVĚTNA

Podle knihy Jamese St. Jamese natočili Fenton Bailey a Randy Barbato polodokumentárně laděný hraný příběh o takzvaných "dětech klubů", výstředních oděvech, sexuálně nevyhraněných vztazích a drogových hrátkách klubové scény na newyorském Manhattanu počátku 90. let. Co čeká na konci zdánlivě nekonečné divoké párty na ty, kteří vydrželi tančit až do rána? Abstinenční křeče, osamělost, zoufalství a vražda. Nyní třiadvacetiletý Macaulay Culkin se tu vrací na plátno v hlavní roli po devíti letech nečinnosti - diváci si ho pamatují jako dětskou hvězdu série rodinných komedií Sám doma, naposled hrál v dílu Sám doma a bohatý z roku 1994.
________________________________________________________________________

Nejsme ospalí politikové, kteří potřebují teplou židli
Právo | 27.5.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: Petr Janiš

LÍDR HNUTÍ NEZÁVISLÝCH VLADIMÍR ŽELEZNÝ:

* A otázka marihuany? Ptám se proto, že dvojka na vaší kandidátce Jana Bobošíková se přiznala...

Jana Bobošíková udělala nešťastnou poznámku. Chci připomenout, že v Nizozemsku, kde to zkusila, je marihuana legální. Jestli si dala jeden či dva šluky marihuany, je její věc. Jsem ale v té věci poměrně striktní. Nestavím se za přílišné přitvrzování dosavadních norem, mám pocit, že vytvářejí dostatečný rámec. Přimlouval bych se za zachování určitého odmítnutí volné marihuany, ale samozřejmě bych nehnal speciálně tento typ drogy do nějakých drakonických trestů.

* Máte s marihuanou zkušenost?

Ne, nemám.
________________________________________________________________________

Rekordní mák trápí Afghánistán
Právo | 27.5.2004 | rubrika: Ze zahraničí | strana: 11 | autor: Patrick Wintour, The Guardian

Britští experti a místní afghánští guvernéři uzavřeli dohody o zničení úrody máku na 25 tisících hektarech. Chtějí tak zabránit rekordní úrodě plodiny, z níž se vyrábí heroin. Británie v Afghánistánu odpovídá za mezinárodní akce proti narkotikům. Afghánská produkce se podílí z 90 procent na dodávkách heroinu do Evropy a vláda amerického prezdienta George W. Bushe afghánské úřady opakovaně kritizuje za nedostatečné omezování pěstování máku.
Spojené státy chtějí shromáždit finanční prostředky umožňující ničení úrody máku ještě ve větším měřítku. Tato snaha ale naráží na překážky, na nesouhlas místních úřadů a nedostatek plodin, které by nahradily mák. Názorové rozdíly mezi Británií a USA, pokud jde o snížení produkce afghánského máku, se staly veřejným tajemstvím poté, kdy Británii otevřeně kritizoval americký podtajemník pro boj proti narkotikům Robert Charles. Ten na zasedání Kongresu varoval před liknavostí a zdůraznil, že hrozí nebezpečí vzniku drogových kartelů podobných kolumbijským.
Náměstek britského ministra zahraničí Bill Rammell navštívil nedávno Afghánistán, aby se na vlastní oči přesvědčil, zda jsou pravdivé předpovědi o rekordní výši sklizně máku v letošním roce. "Je jasné, že se Afghánistán nachází v kritické fázi. Příštího půldruhého roku bude rozhodující, nejen pokud jde o produkci máku, ale i pokud jde o hospodářskou stabilitu země," upozornil. Podle britského názoru je třeba v boji proti drogám získat podporu místních afghánských kmenových náčelníků, Američané dávají přednost vojenským útokům na předpokládaná skladiště drog.
Letošní sklizeň máku, pěstovaného na plochách od 90 do 125 tisíc hektarů, by měla být letos asi o polovinu vyšší než v loňském roce a dosáhnout rekordní výše. Mák se právě nyní začíná sklizeň v jižních oblastech Afghánistánu, v dalších měsících bude sklízet postupovat na sever a posléze skončí v září. Mák z jednoho hektaru vynese 12 700 dolarů (343 tisíc korun), zatímco obilí, považované za alternativní plodinu, pouhých 220 dolarů (šest tisíc korun).
________________________________________________________________________

Chcete posílit mozek? Nevěřte všem preparátům
Hospodářské noviny | 27.5.2004 | rubrika: Zdraví | strana: 1 | autor: Markéta Grosmanová, Pavla Skurovcová

MOZEK: Podávání většiny chytrých drog má probíhat pod kontrolou lékaře

Zlepšit paměť, povzbudit činnost mozku - takové přání má čas od času každý. Nejznámější a také nejčastější látkou, která se užívá, je kofein. Na trhu jsou i další přípravky, které mají podobný účinek. Lékaři však doporučují jen část z nich.

Kofein je obsažen v kávě, čaji, cole, kakau, maté a guaraně. Pro kofein se někdy také používají označení guaranin či thein. Jedná se ale stále o stejnou chemickou látku - nejznámější a nejčastěji užívanou chemikálii působící proti únavě, ospalosti a k povzbuzení činnosti mozku. Spolu s nikotinem patří k legálním drogám. Obě způsobují prokrvení mozkových tkání a stimulují systém, který v centrální nervové soustavě distribuuje signály. Zvyšují i krevní tlak, zrychlují tepovou frekvenci, a oddalují tak únavu.
Kofein je také silné diuretikum, což znamená, že odvádí z těla vodu. Jeho přebytek způsobuje podrážděnost, nespavost, třes a nesoustředěnost. Pokud si tedy dáte určité množství kávy nebo jiných nápojů s obsahem kofeinu a již nedoplníte potřebné tekutiny, dostaví se únava a budete ospalí. Tento stav je navíc u řady vnímavějších osob provázen nepříjemnými bolestmi hlavy.
Situaci, kdy se po vypití dvou šálků kávy necítíte "ve své kůži", zřejmě zažil každý. Je to způsobeno hlavně nedostatkem tekutin a důležitých iontů. Odvodněný organismus funguje hůře, než kdyby žádný kofein nedostal. Proto je třeba každý gram kofeinu doplnit vodou. V případě běžného šálku alespoň dvěma decilitry vody. Ne však nápojů typu cola, protože v té je kofein obsažen také.

Guarana je silnější

V čaji se kromě kofeinu nachází i další látka - theobromin. Působí podobně jako kofein, ovšem jeho účinek je několikanásobně nižší.
Nevýhodou je také fakt, že theobromin má větší močopudný účinek. V nápojích typu cola a v kakau se používá kofein získaný z colových bobů rostliny coly, neboli kolovníku.
Součástí stimulujících nápojů nebo preparátů je i výtažek z rostliny guarana. Ta je zdrojem přírodního kofeinu - tedy látky, která oddaluje únavu. Nápoj s obsahem guarany je zpravidla silnější než pravá káva. A pokud budete guaranu konzumovat v odpoledních hodinách, může vám přivodit i nespavost, následně malátnost a nesoustředěnost. Pozor také na její diuretický účinek. Může způsobit i dehydrataci a pak paradoxně ztrátu koncentrace.
Proti užívání kofeinu lékaři v podstatě nic nenamítají. Mozek povzbuzuje jen krátkodobě a záleží na každém, jak ho bude používat či zneužívat. Je však prokázáno, že náhlé vysazení kofeinu při konzumaci pěti a více šálků silné kávy denně může vést k úzkostné neuróze a někdy se vyskytují i záchvaty. "To se projevuje u osob se sklonem k záchvatům vyvolaným nedostatkem hořčíku a k nekontrolovanému hlubokému dýchání, které je podmíněno silnými emocemi," říká Martin Bojar, přednosta neurologické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy ve Fakultní nemocnici Motol.

Pohyb, zelenina a trénink mozku

Podobně pozitivní vztah mají odborníci i k další látce na povzbuzení mozku - lecitinu. Ten je součástí buněčných membrán a podílí se na přeměně tuků. Nachází se zejména ve vejcích a rostlinných semenech. Vzhledem k tomu, že se většinou objevuje v kombinaci se zdraví škodlivým cholesterolem, používají se dnes lecitinové sójové extrakty jako samostatný preparát. Lze jej volně koupit v lékárně.
V mozku lecitin napomáhá obnově nervových spojení a udržuje kvalitní fungování mozku. Do většiny takových výrobků se navíc přidává cholin a inositol, které mají podobné účinky jako lecitin.
Zdaleka nejvhodnější je ale pro mozek dostatečná aktivita, a to včetně pohybové, která zlepšuje prokrvení mozkových buněk a příznivě ovlivňuje mozkový metabolismus. Trénování paměti pomáhá udržet funkce mozku i ve stáří v dobré kondici. Pohyb zase prospívá prokrvení, které je u mozku velmi důležité.
Udržení ideální hmotnosti pak napomáhá ke snížení rizika mozkových příhod. Jak se v posledních letech ukazuje, organismus, a tedy ani mozek, nebude správně fungovat, pokud nebude mít dostatek vitamínů a minerálů. Je třeba proto jíst vyváženou stravu s dostatkem zeleniny a ovoce.

Chytré drogy jen od lékaře

Obecně se o látkách, jako jsou kofein či lecitin, hovoří jako o stimulanciích. Do této skupiny patří ale i další látky, které mají přímo zlepšovat tvorbu a funkci nervových spojení v mozku. Kromě lecitinu jde například o piracetam a pyritinol. Patří do skupiny kognitiv, respektive nootropik. Ty mohou být podle Martina Bojara užívány, ale také zneužívány jako takzvané "chytré drogy" (smart drugs či léky na paměť). "Podávání těchto přípravků má být - tedy pokud vůbec - prováděno pod kontrolou lékaře majícího zkušenosti s jejich působením. Lékař zároveň musí být obeznámen s duševním a tělesným stavem jedince, který o předpis kognitiv a přípravků na zlepšení paměti či myšlení žádá," vysvětluje Martin Bojar.
Tyto preparáty by si tedy člověk sám ordinovat neměl. Přitom část z nich je volně prodejná. Podle Martina Bojara je třeba si také uvědomit, že na mnohé z těchto přípravků vzniká u řady osob návyk. "To vede ke zvyšování dávek a rychlému rozvoji závislosti," dodává lékař.

Nevyjasněná úmrtí

Problematické v tomto směru bylo především užívání látek, jako jsou efedrin a fenmetrazin. Obě látky oddalují únavu a ospalost. "Některé nevyjasněné nehody letadel a noční havárie automobilů byly dávány do spojitosti s užíváním stimulancií a chytrých drog," popisuje Martin Bojar.
Například pseudoefedrin je v malých dávkách obsažen v lécích proti bolesti či chřipce. V těle se přeměňuje na efedrin. Působí podobně jako kofein, předávkování způsobuje třes, nespavost, podrážděnost. Tato látka je často zneužívána narkomany jako excitující droga, a proto je přísně sledována a je i na dopinkové listině.
Jak ukazují lékařské studie, účinek těchto preparátů na mozek zdravého člověka je víceméně sporný. U lidí s poškozením mozku - ať již mozkovou mrtvicí, nebo některou z forem demence, zraněním, lehkou mozkovou dysfunkcí u dětí, poúrazovou epilepsií, po encefalitidě či při deliriu - své opodstatnění a dobrý účinek mají.
Co se týče jiných volně prodejných preparátů k posílení funkce mozku - tedy těch, které jsou prodávány jako potravinové doplňky - ty jsou podle Martina Bojara v podstatě bezpečné. Obvykle obsahují kofein (respektive guaranu, lecitin, vitamíny , výtažek z gingko-biloba či jiných rostlin. "Vzhledem k tomu, že jde jen o potravinový doplněk, není zaručena jejich účinnost. Ale neuškodí a někdy dokonce mohou pomoci," soudí Martin Bojar. Podotýká, že u léků obsahujících extrakt z gingko-biloby ve stabilní podobě je prokázán jak příznivý vliv na funkce cév a mozkového oběhu, tak na metabolismus nervové tkáně.
*
Další látky podporující činnost mozku
Kofein (guaranin) - obsažen v kávě, čaji, cole, povzbuzujících nápojích, kakau a přímo i v tabletách.
Lecitin - obsažen v sóje, vejcích a v preparátech, kde je jen výtažek.
Gingko-biloba - obsažen v preparátech jako součást směsí k povzbuzení mozku ale i jiných částí organismu.
Vitamín B6 (pyridoxin) - urychluje regeneraci, a zvyšuje tak odolnost organismu. Pro mozek je důležitý, protože zlepšuje činnost nervové soustavy. Obsahují jej maso, ryby, játra, vajíčka, obiloviny, luštěniny, celozrnné mouky, mléko.
Kyselina listová - ovlivňuje správný vývoj mozku u novorozenců. Obsahují ji veškerá listová zelenina, maso, játra a vajíčka.
Vitamín E - je dostatečně rozšířen ve většině potravin (oleje, máslo, mléko, vejce) a jeho nedostatek je proto vzácný. Léčebně se podává u nervových a svalových onemocnění, neplodnosti a jako prevence aterosklerózy.
Niacin (vitamín PP, nikotinamid) - ovlivňuje více biochemických reakcí. Nikotinamid a kyselina nikotinová (ta se dostává do těla i při kouření) způsobují silné prokrvení tkáně, které se využívá ke zlepšení svalové výživy, urychluje regeneraci a oddálení únavy. Vyšší množství ale zhoršuje metabolismus kyseliny močové u jedinců se sklonem k tloustnutí, což může vést ke vzniku dny. Obsahují jej játra, maso, ryby, obiloviny, luštěniny a pivní kvasnice. Nikotin z cigaret ale vždy doprovází nebezpečné karcinogenní látky, jež organismu jen škodí.
Ma-huang - rostlina z Číny, která je přírodním zdrojem efedrinu.
Oxymethacil - zvyšuje okysličování molekul v mozku.
Pacient je může užívat i v tabletách bez konzultace s lékařem. V případě kofeinu je třeba mít na paměti, že spolu s ním je třeba dodat organismu dostatek vody a současně i iontů. Nicméně platí, že při náhlém vysazení stimulancií - počínaje kofeinem a guaranou ve vyšších dávkách, zrovna tak jako při vysazení léků na uklidnění či na spaní hrozí nemalé riziko rozvoje abstinenčních potíží a v krajním případě epileptických záchvatů nebo stavů podobajících se deliriu tremens alkoholiků.
Co jsou to nootropika
Léky zlepšující činnost mozku a jeho metabolismus. Užívají se například při některých formách poruch paměti a myšlení, akutních poruchách vědomí, po úrazech hlavy. Často se používá označení kognitiva. Zlepšují využití glukózy v mozku. Mozek pro své základní správné fungování potřebuje především dvě látky, a to glukózu, jako základní zdroj energie, a kyslík. Tělo také vždy upřednostňuje výživu mozku a udržení jeho základních funkcí. Nootropika mimo jiné rozšiřují cévy a zrychlují proudění krve - včetně té v mozku. Nejznámější jsou piracetam a pyritinol.
Piracetam - zlepšuje pozornost, vnímání, orientaci, motivaci a sociabilitu, nikoli však přímo paměťové funkce.
Pyritinol - zlepšuje koncentraci, aktivitu, orientaci v čase a prostoru, únavnost a sociální chování.
Účinek obou látek byl zkoumán u osob s chorobami centrální nervové soustavy nebo jejím narušeným metabolismem. U zdravých lidí je jejich efekt malý nebo dokonce žádný a rovná se placebo efektu - to znamená, že člověk má pocit zlepšení, ale jde zpravidla jen o psychický efekt. Nikdo by je neměl užívat bez porady s lékařem, a to přesto, že jsou volně prodejné.
Nootropika mohou při dlouhodobém užívání u některých lidí ztrácet na účinnosti, a to vede ke zvyšování dávky, takže jsou zaznamenány případy osob závislých na "neškodném" piracetamu, jehož dávka překročila i 15 gramů denně, či pyritinolu. Jejich působení se může rušit, nebo naopak zesilovat jinými léky a je nutno dát pozor na lékové interakce, přičemž nelze podcenit ani vedlejší účinky rostlinných přípravků.
Jak povzbudit mozek
Stárnoucího člověka, jenž má pocit, že mu duševní síly ubývají a přitom netrpí žádnou z forem demencí? Doporučují se přípravky s lecitinem, vitamíny skupiny B a E. Preparáty také mohou obsahovat výtažek z gingko biloba či jiných rostlin s povzbuzujícím či prokrvujícím účinkem na mozek. Nemá-li člověk cukrovku, pak pomáhá také med a hojnost ovoce a zeleniny. Důležitý je dostatek sociálních kontaktů, tělesného pohybu. Prospívají "léčba tancem", klubové aktivity, vzdělávání seniorů. Nejvíce škodí nečinnost, apatie a poddávání se depresi.
Studenta, který se připravuje na zkoušky? Cvičením, dostatečným pitným režimem, relaxací podle Schultzeho (metoda autogenního tréninku), jógou a dostatkem spánku.
Manažera, kterého čeká důležité několikahodinové jednání? V tomto případě platí totéž, co pro studenta. Je také dobré nekouřit a dát si pozor na přílišnou konzumaci kofeinu v kávě, čaji, cole, maté či jiných povzbuzujících nápojích. Všechny totiž odvádějí vodu a minerály z organismu. To může paradoxně způsobit únavu, ospalost, bolest hlavy a nesoustředěnost. Zdroj: Martin Bojar

***

Množství kofeinu v potravinách:
Potravina Množství Obsah kofeinu (mg)
Káva 150 ml 60 - 150
Čaj 150 ml 40 - 80
Horké kakao 150 ml 1 - 8
Čokoládové mléko 225 ml 2 - 7
Dietní kola 360 ml 46
Kola 360 ml 46
Pepsi 360 ml 38
7-Up 360 ml 0
Sprite 360 ml 0
Tabulka čokolády 50 g 3 - 63
Burákové máslo 51 g 5,6
Čokoládová zmrzlina 50 g 2 - 5
Rozinky 10 g 2,5

Ve velkých dávkách je kofein smrtelný, kritické množství bylo spočítáno na více než deset gramů (170 mg na jeden kilogram tělesné hmotnosti). Pro představu, odpovídá to dávce, ze které by se udělalo 80 až 100 hrnečků kávy. Toto množství by pak člověk musel vypít postupně. Ovšem zvládnout to by nebylo jednoduché. Kofein vstupuje do krevního oběhu přes žaludek a tenké střevo. Účinek se začíná projevovat asi 15 minut po jeho požití. V těle pak zůstává několik hodin, zhruba po šesti hodinách zmizí polovina přijaté dávky kofeinu. Některé studie hovoří o možné fyzické závislosti na kofeinu. Projevuje se bolením hlavy, únavou a bolestí svalů. Lékaři odhadují, že k závislosti se lze dopracovat při konzumaci od čtyř šálků kávy denně a více.
________________________________________________________________________

Music bar - ráj narkomanů
Blesk | 27.5.2004 | rubrika: Čechy | strana: 4 | autor: Pavel Smrž

Policisté zatkli už dvě desítky drogových dealerů

LIBEREC - Drogy na barovém pultě! Tak to vypadalo v libereckém Music baru. Marihuana i hašiš patřily k běžnému spotřebnímu zboží. A zcela nepokrytě!
Kriminalisté sledovali bar nedaleko Teplárny půl roku. Když získali jistotu, že se za novou fasádou skrývá drogové doupě, vtrhli dovnitř.
"Do akce se zapojilo čtyřicet policistů a služební pes. Objevili marihuanu, její lepší odrůdu zvanou skunk, a také hašiš. Vše za sto padesát tisíc korun," řekla policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Potvrdila, že zadržený provozovatel (35) a jeho číšník (20) suverénně nabízeli »trávu« jako běžné zboží.
"V baru bylo sedmnáct hostů. Dvě třetiny z nich pod hranicí osmnácti let. Rozbor moči ukázal, že účinné látky THC obsahovalo devět vzorků z deseti. Provozovatel baru je už ve vazbě," dodala.
"Bylo to tam dost drsný a pořád nahuleno. Pro drogy chodili i čtrnáctiletí kluci. O otevřeném prodeji marihuany věděl každý pravidelný návštěvník už před třemi měsíci. Několikrát se v baru objevili streetworkeři, kteří mladé hosty odrazovali od užívání drog," popsal provoz baru jeden svědek.
Po policejní šťáře znovu otevřela Music bar manželka zadrženého provozovatele. Ovšem již bez drog.
________________________________________________________________________

Bývalý izraelský ministr podváděl v ČR
Haló noviny | 27.5.2004 | rubrika: Ze světa | strana: 6 | autor: (rom, čtk)

TEL AVIV - Bývalý izraelský ministr energetiky Gonen Segev, který je obviněn, že se pokusil do Izraele propašovat tablety drogy extáze, je nyní také vyšetřován kvůli podezření, že se v jedné české bance pokusil s pomocí falešných šeků operovat s velkou sumou peněz. Informovala o tom v úterý izraelská policie, kterou citoval deník Haarec.
________________________________________________________________________

Proč školáci kouří? Z nudy
Noviny Chrudimska | 27.5.2004 | rubrika: Pardubický kraj | strana: 6 | autor: PAVLÍNA ROZTOČILOVÁ

Na nemoci z tabáku se umírá. Stále narůstající počet dětských kuřáků je alarmující. Nejčastěji po cigaretě sáhnou ve třinácti a z nudy. Prázdniny se blíží a příležitostí zapálit si bude víc.
Pardubický kraj Čtyřicet procent žáků osmých a devátých tříd kouří, tento smrtelný zlozvyk ovládá i polovinu studentů prvních ročníků středních škol. Vyplývá to z průzkumu, který provedla pobočka Zdravotního ústavu v Chrudimi. Dotazník vyplnilo 209 žáků a 139 studentů.
Výsledky studie budou zveřejněny dnes na Resslově náměstí v Chrudimi v rámci akce ke Světovému dni bez tabáku, který vyhlašuje Světová zdravotnická organizace na 31. května. Podle údajů zdravotníků zemře ročně v České republice osmnáct tisíc lidí na nemoci způsobené tabákem.

Třináct, čas první cigarety

Nejčastěji začínají mladí lidé kouřit kolem třináctého roku. "Jako důvod uvádí většinou nudu nebo touhu přizpůsobit se partě," přiblížila výsledky posledního průzkumu Eva Mikešová z chrudimské pobočky Zdravotního ústavu. Žáci osmých a devátých tříd kouří nejčastěji u piva, tuto verzi uvedlo 19 procent dívek a 31 procent chlapců. Podobné je to i u středoškoláků. Znepokojivé jsou i výsledky týkající se lehkých drog. Například na středních školách okusilo měkkou drogu, kam patří i marihuana, 79 procent dívek kuřaček. U nekuřaček to bylo jen pět procent. "Z těchto čísel je patrné, že cigarety a drogy spolu souvisí," říká Eva Mikešová. Nikotinové alkaloidy také patří mezi návykové látky.
Chrudim, která je součástí Národní sítě Zdravých měst přichystala v rámci protitabákové kampaně i další akci. Sto dvacet jejích občanů v sobotu vystoupá na Sněžku.
V dalším "Zdravém městě" Pardubického kraje, v Moravské Třebové, zase v pondělí 31. května vyrazí veřejnost na kolech. Jízdy spojené s přednáškou se může zúčastnit kdokoliv, obdrží dárek.

Rodiče, nezapalujte si

"Chceme apelovat zejména na rodiče, aby v přítomnosti svých dětí nekouřili, aby pro ně nebylo normální zapálit si v autě nebo v bytě," vysvětluje koordinátorka moravskotřebovského projektu Zdravé město Veronika Cápalová. Podle některých průzkumů je riziko vzniku závislosti na nikotinu u dětí z rodiny kuřáků mnohonásobně vyšší. Čtyřicet procent oslovených žáků osmých a devátých tříd kouří, cigaretám podléhá i polovina středoškoláků.
Děti často kouří u piva a v partě, a to chlapci i dívky.
________________________________________________________________________

Cena pro autora učebnice o drogách
Pardubické noviny | 27.5.2004 | rubrika: Pardubicko | strana: 7 | autor: (td)

VÍTE O TOM?

Praha/Pardubice Letošním držitelem Ceny Jaroslava Skály, kterou uděluje Společnost pro návykové nemoci České lékařské společnosti J. E. Purkyně a občanské sdružení Sananim se stal Kamil Kalina s kolektivem za učebnici "Drogy a drogové závislosti mezioborový přístup". Tento renomovaný odborník na tuto problematiku spolupracoval mimo jiné i s pardubickým občanským sdružením Klub hurá kamarád, kde v minulosti vedl několik seminářů. "Je to skutečně odborník na slovo vzatý. Myslím, že si tuto cenu zaslouží," konstatovala zástupkyně ředitele Klubu hurá kamarád Eva Halbrštátová.
________________________________________________________________________

Proč kouří? Protože mohou!
Noviny Rychnovska | 27.5.2004 | rubrika: Rychnovsko | strana: 8 | autor: LENKA MAZÁNKOVÁ

Vdechováním tabákového kouře, se do organismu dostává více než dva tisíce různých chemických látek schopných dalších reakcí. Ty mají mnohdy významné účinky na lidský organismus. Podle zjištěných průzkumů začíná s kouřením osmdesát procent občanů pod hranicí osmnácti let.
Rychnovsko
Kuřáctví je zařazeno jako nemoc pod číslem diagnózy F 17 (drogová závislost). Na všech okolkovaných krabičkách cigaret, které jsou u nás volně v prodeji se dočteme o varování Ministerstva zdravotnictví. "Kouření vážně škodí Vám i lidem ve vašem okolí". Je to pravdivé tvrzení, ale podle nekuřáků, ale i pedagogů naprosto zbytečné. Druhého dubna letošního roku, byl přijat senátem zákon, zakazující reklamy na tabákové výrobky, který přijde v platnost prvního července dva tisíce čtyři. Reklama bývá vždy mnohdy neupřímná, to platí zvlášť o těchto. Samozřejmě, že tvůrci neukáží spokojeného kuřáka s rakovinovým nádorem, který se pochlubí, že je rád, jak mu stárne pleš a zapáchá dech.

Děti jsou "závisláci"

"Velice by mně zajímal přesný výklad zákona č.37/1989Sb.§4, odstavec 1 písmeno e)," sdělil ředitel základní školy v Rychnově Milan Kotek. Nelíbí se mu, že v zákoně je pouze uvedeno, že tabákové výrobky se zakazují prodávat osobám mladším šestnácti let. To je sice pravda, ale kde je zákon, který zakazuje kouřit osobám do šestnácti let? Je odstrašující, když některé děti musejí před ranním vyučováním si "bouchnout svoje cígo", jelikož by se nemohly soustředit. Nebo sdělení náctilété (ho), že se asi pokusí přestat kouřit. Dříve (myšleno před cca dvaceti lety), když učitel "načapal" žáka základní školy kouřit před vyučováním, nebo po vyučování, měl možnost tento prohřešek řešit ve škole. Teď se učitelé shledávají s názorem, co jim je do toho. Politici, lékaři a jiní mravokárci jsou vzorem pro dorůstající mládež, která tvrdí, že oni taky kouří. Přidávají k nim i názory, že děda kouřil čtyřicet let a dožil se osmdesátky, když přestanu, ztloustnu. Vidět kouřit lékaře je pro ně silný argument, když kouří on, tak to nemůže být škodlivé aj. Milan Kotek dodal, že současné děti nejsou špatné, mají jenom jiné životní podmínky, než byly dříve.

Škola nemůže zasáhnout

Stalo se dříve, že si někteří výtečníci dovolili zakouřit v prostorách školy, ale to jsme mohli vyřešit na místě. TeÔ si to už nikdo z dětí nedovolí. Ale zapálit si cigaretu na ulici jim nevadí, naopak. Největší problém je, že mají přístup k cigaretám, které jim bez problémů prodají, bez ohledu na věk. Bohužel je to na benevolenci rodičů. Nemůžeme jako škola s tím nic dělat, pokud si zapálí mimo objekt," potvrdila ředitelka základní školy v Kostelci Jarmila Kánská. Denně u nás umírá kolem padesáti lidí. To je jako kdyby každý den ve zprávách ukazovali nehodu autobusu, kterou nikdo nepřežil.
________________________________________________________________________

anketa
Týdeník Frýdecko-Místecko | 25.5.2004 | rubrika: Drogy a jejich hrozba | strana: 3 | autor: (lew, sru)

* Myslíte si, že mládež ve Frýdku-Místku má problémy s drogami? Hrozí i vašim dětem nebezpečí? Jaké drogy jsou zde podle vás nejrozšířenější?

Radmila Veverková, 61 let, učitelka, Staříč:
"Mladí lidé s tím tady určitě mají problémy. Učím a vím, že už malé děti vědí, kde je k drogám přístup. A to už od šesté třídy. Je špatné, že drogy berou i vysokoškoláci. Pro rodiče je těžké to uhlídat. Přestože dětem vštěpují, že mají vždycky říkat ne, mládež má úplně jiné vzory, které ji motivují."

Kateřina Urbánková, 21 let, servírka, FM:
"Já drogy neberu, takže nemám představu, jak moc jsou tu rozšířené. Ale ten problém tady určitě je. Děti nemám a ještě je neplánuji, takže jsem nad tím, co jim o drogách řeknu, neuvažovala. Řekla bych, že nejrozšířenější je marihuana. U tvrdých drog nemám ponětí."

Petr Przybyla, 18 let, student, FM:
"Myslím si, že tu lidé s takovými problémy jsou. Hlavně ti, kteří žijí na sídlištích. Nejvíce se užívá pervitin a toluen, ten je rozšířen už mezi dětmi. A samozřejmě marihuana, která je všude. Až budu mít děti, asi budu poukazovat na to, že drogy zhoršují mentální schopnosti a nedovolí člověku zapojit se do normálního života."

Jan Brabel, 57 let, strojník, FM:
"Mým dětem to nehrozí, jsou už velké. Ale drogy tu jsou, myslím si, že třeba v klubech. Z novin vím, že jsou hodně i na školách, což mě překvapuje. Podle mě záleží na výchově, jak moc drží rodiče děti za vlasy. Někdy ale můžete dělat co chcete a stejně se to nepodaří uhlídat."

Jarka Kovaříková, 55 let, důchodkyně, FM:
"Já si myslím, že tu drogy rozšířené jsou, a proto hrozí i nebezpečí. Špatné je to v každém případě. Rozhodně bych si dala pozor na to, jak dítě reaguje a s kým se stýká. V rodině by mělo být vše v pořádku, to je základ. Nejrozšířenější je asi pervitin, ne?"
________________________________________________________________________

Pavlína a Michal: Víme, že drogy už nechceme
Týdeník Frýdecko-Místecko | 25.5.2004 | rubrika: Drogy a jejich hrozba | strana: 3 | autor: stranu připravila Pavla Fucimanová

ČELADNÁ-PODOLÁNKY - V Čeladné Podolánkách zcela na samotě stojí dům. Nachází v něm domov až patnáct mladých lidí. Všichni mají problém zvaný droga. Jsou mezi nimi i Pavlína a Michal. Bez emocí a v klidu povyprávěli oba svůj příběh. Příběh, jenž zatím nemá happyend.

Pavlína

Pavlína spokojeně žila a pracovala v Opavě. Vydělávala si prací u počítače slušné peníze, měla kamarády, žila bohatým společenským životem. Patřily do něj večírky a občas nějaká ta marihuana či LSD. Pak ji ale jednou kamarádka nabídla pervitin. Zprvu váhala, věděla, jak je droga nebezpečná. Pak ale podlehla. Nejprve si ji brala o víkendech. Pak i třikrát týdně. "Bylo to fajn. Vydržela jsem pařit celé noci a necítila jsem únavu. Najednou jsem začala i hubnout, což byl vždy můj sen. Všechno vypadalo tak dobře," vzpomíná nyní bez úsměvu Pavlína. Pak se seznámila s mužem. Od počátku ji k němu pojil především pervitin. On ho totiž sám vyráběl a tak o drogu nebyla nikdy nouze. Přišla svatba, se kterou nesouhlasila celá Pavlínina rodina. A pak i brzký pád do naprosté závislosti. Najednou si Pavlína začala uvědomovat, že pro svou potřebu vyžaduje tři denní tři čtvrtě gramové dávky. Později jí psychiatr řekl, že nechápe, jak mohla tyto koňské dávky přežít. A co hůř, manžel ji zamykal doma a bil. Stávalo se, že i tři měsíce nevyšla z domu. "Nakonec ho chytli policajti a zavřeli a já jsem se pokusila zabít. Nepovedlo se mi to a mamka mě nechala zavřít na psychinu do Opavy. Byla jsem na tom tak mizerně, že jsem nevěděla, jak se jmenuju, jestli jsem vdaná, jestli to všechno nebyl jen zlý sen," vyprávěla Pavlína. Zpočátku léčbu odmítala. Nechtěla žít, leda snad pod vlivem drog. Z dvaašedesáti kil zhubla na osmatřicet. Pak se ale v ní něco zlomilo a po detoxikaci přijela na Čeladnou. Začátky byly těžké. Pevný režim, hodně práce, zodpovědnost, to vše jí vadilo. Jenže taky dobrá parta a vůle ostatních zbavit se závislosti jí pomohla. Dnes už ví jistě jedno. Drogy brát nechce. Za svou minulostí dělá tučnou čáru a požádala o rozvod. "Doufám, že to dokážu. Že vydržím. I když vím, že to bude těžké. Pořád mám na péčko chuť, zdá se mi o něm. Nevím, jestli to někdy přestane, ale věřím, že dokážu nebrat. Vím totiž jistě, že kdybych opět začala brát, tak umřu, nebo skončím ve vězení."

Michal

Michal nechce říct, kde žil. O všem ostatním ale hovořil ochotně, stejně jako o svém životě mluví na přednáškách pro dospívající. Žil v rozvedené domácnosti. Otec alkoholik a matka své dva syny jen ztěží zvládala. Studoval střední průmyslovou školu. Měl dobré známky a učení ho bavilo. Pak ale začal chodit hrát automaty. "Myslím, že tím to všechno začalo. Hrál jsem, půjčoval si peníze a nakonec mě z té školy vyrazili," vzpomíná smutně Michal. Třebaže se mu alkohol hnusil, začal k němu nacházet cestu. Pak přišla marihuana, LSD a když mu kamarádi nabídli pervitin, neváhal. "Stále jsem něco hledal. Nebyl jsem spokojen se svým životem. V péčku jsem se našel. Bylo mi s ním dobře," snažil se vysvětlit Michal. Měl přítelkyni, které se fetování nelíbilo. Tak si bral drogu tajně a pokoušel se i v braní omezovat. Jenže to nešlo věčně. Droga zvítězila a vztah se zhroutil. Michal se pustil do života s drogou na plný úvazek. Kradl, půjčoval si peníze, ale stále dokázal pracovat a svou matku přesvědčovat, že nic nebere. "Od začátku jsem měl různé psychózy, trvaly pět let, co jsem fetoval. Postupně se však zhoršovaly a já najednou stál celý den u kolejí a chtěl jsem se zabít. Stále mě však zdržoval pocit, že mě někdo sleduje. Proto jsem pod ten vlak neskočil," říkal Michal. Poslední kapkou bylo třináct hodin strávených ve sklepě, kdy jen seděl a koukal se do zdi a bál se vůbec pohnout. Na psychiatrii v Opavě se ještě domníval, že mu k vyléčení bude stačit šest týdnů. Až po půl roční intenzivní léčbě je ale rozhodnut drogu nikdy nevzít. Přitom má na ni stále chuť a ví, že i po dvaceti letech abstinence si na ni občas vzpomene a bude ho lákat. Komunita mu nyní pomáhá se se vším vyrovnat. "A na co se těším ze všeho nejvíce? Až půjdu do města a dám si zmrzlinu. Bez všech psychóz a s pocitem naprosté svobody."
Až čas ukáže, zda Pavlína a Michal dokážou vyhrát přetěžký souboj o život s drogou. Mají za sebou zážitky, které si zřejmě nikdo ani neumí představit. Mají dluhy, rodiny, které se jim učí znovu důvěřovat. Přitom oba bývali mladými lidmi, jakých chodí po ulicích tisíce. Oba udělali chybu, za kterou budou platit do konce života.
________________________________________________________________________

Ve Frýdku-Místku vévodí pervitin
Týdeník Frýdecko-Místecko | 25.5.2004 | rubrika: Drogy a jejich hrozba | strana: 3 | autor: stranu připravila Pavla Fucimanová

FRÝDEK-MÍSTEK - Mladým lidem hrozí nebezpečí drog. Ani ve Frýdku-Místku není situace růžová. Mezi drogami zde kraluje pervitin. Zřejmě proto, že si jej narkomani vyrábí sami ve svých provizorních varnách.

Drogy ohrožují mladé lidi i ve Frýdku-Místku. Pavel Matula z protidrogového Kontaktního street centra prozradil, že asi nejfrekventovanější psychotropní látkou je zde bohužel velice nebezpečný pervitin. "K nám dochází dvě skupiny klientů. Jedni užívají pervitin a druzí toluen. O trhu s heroinem ve Frýdku-Místku nemám žádné informace. Naši klienti ho neužívají," prozradil Matula.
Kontaktní centrum existuje ve Frýdku-Místku od roku dva tisíce. Od té doby k němu nachází cestu čím dál více lidí. "Za první rok jsme zaznamenali přibližně dvě stě padesát kontaktů. Loni už to bylo více než čtyři tisíce. Neznamená to ale, že jde jen o drogově závislé. Dochází k nám i jejich rodiče," pokračoval Pavel Matula. Stejně tak stoupl i počet vyměněných injekčních stříkaček. Narkomani si je dochází obměňovat čím dál častěji. Na jednu stranu to znamená, že našli k centru důvěru. "Pravděpodobně je to však i znamení toho, že drogy užívá ve městě čím dál více lidí. Rozhodně bychom toto nebezpečí neměli podceňovat," varoval Pavel Matula.
Obliba pervitinu ve Frýdku-Místku je nezpochybnitelná. Policie sice občas objeví nějakou varnu a výrobce drogy zatkne, téměř okamžitě ale někde vznikne nová kuchyň. Pavel Matula tvrdí, že je výroba této drogy poměrně snadná a dá se velice rychle obkoukat. Uživatelé tedy seženou pervitin přímo ve městě, aniž by museli odjíždět někam jinam. Další oblíbenou drogou je toluen. O jeho dostupnosti není pochyb, dá se zakoupit velice snadno. "A pak je to samozřejmě marihuana, jejíž nebezpečí bych nijak moc nepřeceňoval. Mladí lidí ji sice občas kouří, ale zároveň jen v ojedinělých případech může dojít k závislosti," uklidňoval Pavel Matula. Něco jiného je, když si někdo pořídí vyšlechtěnou odrůdu Skank, která sice pochází z Holandska, avšak v dnešní době se dá vypěstovat i u nás. Bohužel tento silnější typ marihuany už může způsobit vážné zdravotní potíže. "Znám případy, kdy i po jednom šluknutí dotyčný zkolaboval," varoval Pavel Matula.
Protidrogová koordinátorka ostravského magistrátu a členka Rady vlády pro drogovou problematiku Taťána Niklová uvedla, že v současné době má zkušenosti, či experimentuje s drogou v průměru každý čtvrtý teenager. "Zatímco mezi mládeží obecně jsou nejčastěji zneužívanými drogami marihuana a extáze, lidé v produktivním věku od 30 do 50 let zneužívají v kombinacích především léky, alkohol a některé vybrané značky energetických drinků," řekla.

***

Pokud začnou děti koketovat s drogami, rodiče to na nich mohou poznat velice snadno. Potomci v naprosté většině případů změní své chování. Stýkají se s jinými kamarády, začínají vynechávat kroužky, chodí za školu. Doma se mohou ztrácet peníze, děti lžou, jsou nevrlé, drzé a často se hádají. Pokud vdechují toluen, jde jim cítit z úst a pachem mají nasáklé i oblečení. Při omámení zažívají pocity uvolnění a halucinace často spojené s nekoordinovanými pohyby. V případě užívání pervitinu se v době po požití drogy objeví rozšířené zornice. Uživatel má i odlišné chování, je nervózní, má najednou přehršel energie a často i hodně mluví. Obvyklé jsou případy, že dotyčný má tendenci něco rozmontovat a pak to dávat dohromady. Pervitin dodává sebevědomí a jako každá droga na čas umožňuje únik od reality. Následné probuzení a závislost však nezřídka končívá i smrtí.

Graf zobrazuje meziroční srovnání celkového počtu kontaktů a celkového počtuvyměněných injekčních setů v Kontaktním centru ve Frýdku-Místku.

Vedoucí K centra ve Frýdku-Místku Pavel Matula ukazuje dózy zaplněné použitými injekčními stříkačkami, které mu donáší sami narkomani.
foto: FM - PAVLA FUCIMANOV
bigfoot
Chudaci Afganci. ''Mák z jednoho hektaru vynese 12 700 dolarů (343 tisíc korun), zatímco obilí, považované za alternativní plodinu, pouhých 220 dolarů (šest tisíc korun).''
To je pekna hovadina. Ty ubozaci pestujeo mak, protoze jim tam nic jineho neroste. Penize z toho maji minimalni.
Videl jsem zaber na niceni techto poli a je to strasnej pohled. Prijedou vojaci a znici vam jedinej zdroj obzivy.
Postarsi afganec prosil, plakal a akorade dostal holi.

Jestli chteji znizit produkci opia tak ad jim to niak vynahradi. Treba zaplatime ti, jestli nebudes pestovat mak. A myslim, ze by si dali rict.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma