Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 25.05.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Je česká protidrogová politika úspěšná?
ČT 2 | 24.5.2004 | 18:05 | pořad: Na hraně

osoba
--------------------
Přístup k marihuaně je teďka daleko jednodušší, než byl předtím a na středních školách se vlastně o drogové problematice hrozně málo mluví a myslím si, že kdyby se o ní mluvilo víc a vlastně rozebíralo by se tohle to téma, takže by ještě těch narkomanů mohlo ubýt.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Na hraně reality a populismu, aneb je česká protidrogová politika úspěšná? To je téma dnešního vydání pořadu Na hraně. Přejeme vám hezký večer.
Co si myslíte o těch, kdo berou drogy, o toxikomanech či narkomanech, odsuzujete je nebo je spíš litujete?

osoba
--------------------
Já osobně nemám žádné vztahy s narkomany a rozhodně nemůžu říct, že bych je odsuzovala za to, co dělají, protože určitě k tomu mají svůj důvod, ale určitě bych je ani nepodporovala a snažila bych se jim pomoci co nejvíce.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Třeba tady nahoře.

osoba
--------------------
No, tak já pracuju jako dobrovolník v K-centru, takže já vlastně jsem téměř každý den ve styku s narkomany nebo s drogově závislými a já teda taky právě souhlasím s tím, že si myslím, že to vždycky není jenom třeba záležitost toho jedince a že vždycky to není tak černobílý, jakože on chce fetovat a je hrozně špatnej, takže ho odsoudíme.

osoba
--------------------
Samozřejmě, že v mnoha případech asi to bude věcí jedinců, ale myslím si, že mnohokrát je k tomu doženou podmínky, ať, ať už rodina, nebo, nebo prostě okolní společnost. A jinak osobní vztah, myslím si, nevím, je tam asi lítost a rozhodně ne nějaká nenávist nebo opovrhování.

Alena ČERVENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Když pracujete s lidmi, kteří jsou závislí, jaké to je zbavovat se té závislosti, jaký je to boj?

osoba
--------------------
Já myslím, že to je pro člověka hrozně moc těžký, protože když potom už vlastně objeví to, co mu ta droga může dát, tak když se potom dostává do stádia, kdy už mu spíš bere, tak určitě je to hrozně moc, hrozně moc těžký a není to vyloženě tak jako, že se rozhodnu a teď to tak je, že to tam naráží na plno překážek. Ale jako obdivuju lidi, když se rozhodnou, že přestanou a obdivuju je za to, když to zvládnou.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme, podejte, prosím, mikrofon hned vedle. Jak vy hodnotíte situaci ve vašem okolí, v terénu, ohledně, teď myslím rozšíření vůbec toho drogového problému, myslíte si, že se situace zlepšuje, nebo zhoršuje tam, kde vy žijete?

osoba
--------------------
No, já shodou okolností taky pracuju v K-centru, my jsme tady spolu a já si rozhodně myslím, že, z mýho vlastního pohledu, já se mezi jako toxíkama pohybuju docela dlouho, tak mně přijde, že se ten problém minimálně, minimálně nějakým rozumným způsobem zkulantňuje, jo, že spousta těch lidí už, už to není natolik aktuální záležitost, už to není natolik zajímavý, takže spousta lidí do toho nejde vyloženě jenom kvůli tomu, že by to bylo možná imageová záležitost, dá se to tak říct, minimálně u těch experimentátorů, takže si myslím, že už to rozhodně není natolik velikej problém, jako to bylo dřív. I ten problém se zmenšuje, podle mě počet lidí je mnohem menší a menší.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
A co tady zafungovalo, co pomohlo teda?

osoba
--------------------
Já si myslím, že mnohým pomáhá to, že se po dlouhý době konečně říká, co, co ty drogy dělají, nejenom to, že budu říkat: "Drogy jsou špatný, protože jsou špatný." Ale budu říkat tady, co ty drogy lidem dávají a co jim berou. A když ty lidi, když ty mladý lidi především uviděj obě dvě ty strany, tak mají šanci to posoudit. Zatímco když jim budu říkat jenom tu špatnou, tak každýmu rozumnýmu člověku dojde, no dobře a když je to špatný, tak proč to ty lidi dělaj, jo, a už tohle to stačí k tomu, aby někdo podle mýho názoru začal minimálně s tím experimentovat.

osoba
--------------------
Mladý lidi jsou chytrý a mají informace, tak si to porovnají a zjistí, že když si dají jointa, tak na tom v celku není nic, protože, jak jistě mnozí z nás vědí, tak na trávu nevzniká fyzická závislost, myslím, že dokonce žádná a já jako největší problém vidím dneska cigarety a jsem rád jako, že Evropská unie a zákony dneska a bude končit reklama na cigarety a docela by mě zajímaly názory na cigarety, protože jsem tady venku viděl spoustu lidí, kteří kouří. Já považuji cigarety za drogu jako všechno ostatní s jediným rozdílem, že zabíjí pomalu.

Ladislav CSÉMY, psycholog, Psychiatrické centrum Praha
--------------------
To, co říkají mladí lidé tady, to perfektně koresponduje s těmi výsledky, které jsme získali z té studie ESPAT, a to je taková velká studie mezinárodní, která nám říká, že šestnáctiletí Češi mnohem více než dříve užívají marihuanu. V tom roce 2003, kdy se ten výzkum konal, tak čtyřicet čtyři procent šestnáctiletých uvedlo, že už užili marihuanu, zatímco v těch dřívějších vlnách studie to bylo dvacet dva procent a potom třicet pět procent. To je trend, pokud se týká těch drog, které bývají označovány jako drogy lehké nebo někdy jako drogy taneční. Potom jsou další skupiny drog a tam my jsme zjistili v podstatě příznivý trend ve smyslu tom, že drogy opiátového typu, především heroin a stimulancia jako pervitin, jsou užívány v mnohem menším rozsahu nebo v podstatně menším rozsahu než dříve a spolu s tou prevalencí toho užívání také se změnily ty postojové charakteristiky, to znamená, jako kdyby mladí lidé, kteří mají teď už mnohem více informací, než třeba měli v roce 95 nebo 99, tak rozlišovali trošičku ty rizika drog, zejména těch tvrdých, a pokud jde o užívání třeba heroinu a pervitinu, tak zejména u těchto drog udávají jaksi menší toleranci k jejich užívání, více odsuzují užívání těchto drog, více jsou si vědomi zdravotních rizik a tak dále. Tady náš mladý kolega před chvílí říkal, že nevzniká závislost na marihuanu, tak ona závislost na marihuanu vzniká i fyzická a je to dokázáno i na pokusech se zvířaty, že a když současně s tím zdůrazňoval nebezpečnost nebo škodlivost kouření, tak já s tím naprosto souhlasím, ale devadesát procent lidí, kteří užívají marihuanu, jsou současně také každodenními pravidelnými kuřáky, čili tady v podstatě dochází spíš jako ke znásobení rizik nebo k expozici těch škodlivin u těch mladých lidí.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Z vašeho pohledu je tedy dosavadní česká protidrogová politika spíše úspěšná, nebo spíše neúspěšná?

osoba
--------------------
Já bych se měl představit, takže já jsem uživatel drog, užívám kofein a užívám alkohol pravidelně.

Alena ČERVENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A dobře se vám daří s kofeinem a s alkoholem?

osoba
--------------------
No, mně je v tom celkem fajn, no, a pokud jde o otázku protidrogové politiky státu, já, já nevím, o čem je řeč, já o žádné nevím. Já jsem si ničeho nevšiml. No, a pokud by nějaká byla, tak pak bych byl pro tu cestu prevence, nikoliv represe. Děkuji.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
A jakto, že jste si nevšiml, že máme nějakou protidrogovou politiku?

osoba
--------------------
Chodím po ulicích, koukám na televizi, čtu noviny, ničeho jsem si nevšiml, asi žádná není.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Tak, já si dovolím tady oslovit pana vicepremiéra Mareše, pane Mareši, jak byste tady odpověděl na tuto výtku, že žádná protidrogová politika není.

Petr MAREŠ, vicepremiér vlády České republiky /US-DEU/
--------------------
Skutečnost, že se snižuje v tuhle chvíli počet uživatelů takových drog, jako je pervitin nebo heroin, snižuje a zcela jednoznačně se snižuje počet těch, kteří s ním chtějí experimentovat v nižších věkových kategoriích, to je podstatně, ve srovnání s před deseti lety je to podstatně míň lidí, kteří by ve věku šestnáct, sedmnáct, osmnáct let tohle zkusili, to je nesporně úspěšné. A pak je tady jedna kategorie, podle které musíme posuzovat tu drogovou scénu v Čechách a která tady nebyla zmíněná, a to jsou zdravotní důsledky. Tady je na tom Česká republika v některých ohledech až podivuhodně dobře. Já nechci říkat, že to je pouze díky, díky vládní politice v téhle oblasti, asi máme taky trochu ...

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Čí je to konkrétně úspěch?

Petr MAREŠ, vicepremiér vlády České republiky /US-DEU/
--------------------
Asi máme taky trochu štěstí, ale ta politika se na tom jistě podílí a já tady chci mluvit o dvou takových ukazatelích, které jsou velmi, velmi důležité. To je počet lidí nakažených HIV a počet lidí, kteří se nakazí těmi typy žloutenky, které jsou nejnebezpečnější a my v obou těchto ukazatelích jsme na tom ve srovnání s Evropou, pokud jde o HIV, tak tam až neuvěřitelně dobře, pokud jde o hepatitidy, tak velmi slušně. A tady se ukazuje, že část té politiky, která se tady podporuje, to je ta politika, která má omezovat ty rizika vyplývající z užívání drog, nesporně úspěšná je.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Vy jste zmínil především ty klady, ale za jak velký neúspěch považujete vlastně to, že se nedaří ovlivnit tu míru experimentování a rekreačního užívání?

Petr MAREŠ, vicepremiér vlády České republiky /US-DEU/
--------------------
To je, to je nesporně neúspěch. Stejně tak jako neúspěch je narůstající spotřeba alkoholu mezi, mezi velmi mladými lidmi. A to jsou také věci, na které bychom se chtěli, chtěli soustředit v tom příštím období. My jsme teď v takovém vyhodnocování toho, co se udělalo za, za uběhlých deset let a tyhle ty dvě kategorie, to znamená nárůst těch, kteří experimentují s extází, nárůst těch, kteří považují za zcela bezproblémovou drogu konopí a různé její podoby a nárůst těch, kteří se domnívají, že vůbec žádný problém neexistuje s alkoholem. A to platí i pro ty děti, které to zkoušejí, i pro jejich rodiče.

osoba
--------------------
Já bych jenom si dovolil, jestli by bylo možné odlišovat od sebe něco, co označujete jako drogová nebo protidrogová politika a něco, co bychom mohli označit i třeba jako trendy. Jestliže budeme dávat něco za zásluhu drogové politice, když tady páni politikové teda sedí a mohli by se teda i hrdinně bít v prsa, že oni se o to zasloužili, tak jestli věci, ke kterým teďko dochází, není vliv nějakých trendů a ty trendy se velice rychle můžou otočit v souvislosti s dlouhodobým užíváním třeba tanečních drog, nemáme zatím takové zkušenosti, drogy některé další putují sem na náš trh a můžou napáchat velice rychle veliké zlo, protože naše populace je zvyklá na užívání drog, ať už se jedná o kofein, alkohol, cigarety a tak dál, běžně rozšířené a velmi i podporované. Když se podíváte na české filmy, tam běžně se vyskytuje něco, co může podporovat v očích mladých lidí popularitu užívání takovýhle látek. Takže obecně, jestli budeme hovořit o protidrogové politice, zkusme rozlišovat, jestli je to věc trendu, nebo nějakého zásahu nějakého zákonu. Já bych se chtěl zeptat, jaké si myslíte, že měly třeba důsledky zákony, které byly přijaté. Já se ptám, protože si myslím, že prachmizerné.

Josef JANEČEK, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
Já bych jenom řekl, tabák je běžná droga. Všichni ho považujeme, když se budeme ptát, kam patří, tak asi budeme říkat, že to je mezi ty měkké nebo ještě měkčí. Každý den i dneska zemře šedesát lidí v téhle republice. Já jenom, když si říkáme, že jako o nic nejde. Šedesát lidí, než skončíme tenhle pořad, tak zemřou zhruba tři lidé. Podíváme-li se, kolik je rozpadlých a zničených rodin díky alkoholu. Jestliže my tedy řekneme, že ony ty drogy, ty měkké, že to vlastně zase tak hrozné není a že to ovlivníme nějakým zákonem, tak ten zákon musí přijít do prostředí, které je k tomu zákonu vstřícné. Jestliže my ho budeme bagatelizovat, budeme předvádět ty scénky, které se děly kolem toho zákona, že je to hloupost a nesmysl, dochází přesně k tomu, co dělá tabákový průmysl u dětí. Stane se z toho symbol vzdoru, protože přeci ty blbce nahoře, co si to myslí, že jo, takže naopak udělám z toho symbol vzdoru a symbol odporu a tím vlastně podpořím šíření té drogy stejně přesně tak, jak to dělá ten tabákový průmysl, protože ...

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Pane Janečku, ale vy nepřímo potvrzujete, že ten zákon nebyl skoro k ničemu.

osoba
--------------------
Teda nakolik vy politici byste si měli sáhnout do svědomí, protože vy přeci získáváte na DPH největší podíl právě z tabáku a z alkoholu, takže nezlobte se na mě, reklama na alkohol a na cigarety je přece běžnou marketingovou záležitostí a vaše vláda a všichni poslanci by přece měli mít ve vlastním zájmu, aby ta tabáková reklama byla co nejvíce rozšířená. A já bych se tomu vůbec nebránil, vždyť přece neberte lidem ty drogy, na kterých mohou závislí, aby vy jste od nich za ně získávali peníze. Vy jste vlastně ti největší dealeři.

Josef JANEČEK, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
Já do toho musím vstoupit.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Počkejte, počkejte, počkejte, vy máte, vy máte obecně pravdu, ale dlužno se zastat pana Janečka, protože on se angažuje právě v tom.

Josef JANEČEK, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
Já jsem autorem zákona, který zakazuje reklamu v České republice od 1. 7. tohoto roku. Trvalo to deset let, než zvítězil rozum nad penězi, protože ta argumentace je naprosto černobílá a trvalo to deset let, než rozum porazil peníze. Vážení přátelé, a ty drogy to není o ničem jiném než o penězích. A ono se velmi těžko argumentuje proti něčemu, za čímž jsou peníze. Tady, když jsme s tím začínali, tak reklamní agentury vyvěšovaly billboardy "Nesahejte nám na svobodu" a já se domnívám, že když potom posloucháte diskusi o měkkých drogách, o marjánce, tak ti mladí lidé říkají: "Nesahejte nám na svobodu, legalizujte marjánku." Pro ně je to to samé.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Jak vy hodnotíte tedy tu dosavadní českou protidrogovou politiku a jestliže tady máme na jedné strany úspěchy a na druhé straně, řekněme, neúspěchy?

Josef JANEČEK, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
Ono samozřejmě je to vždycky tak, že musíte mít prevenci a represi. A nelze oddělit prevenci od represe, represe samozřejmě, pokud je dělaná kvalifikovaně, chrání lidské životy a chrání lidské zdraví a jestliže někdo říká, že ji lze odtrhnout, že lze pouze prevence, tak je to ...

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Ne, to tady vůbec zatím nepadlo.

Josef JANEČEK, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
... demagogie a hloupost, já to říkám otevřeně.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Ne, ne a ta represe funguje tedy kvalifikovaně u nás?

Josef JANEČEK, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
Když je prováděna kvalifikovaně, tak funguje.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
No a je? Funguje?

Josef JANEČEK, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
Jak je prováděna u nás, to by musel někdo z policejního prezidia říct.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Čili nevíte, nemáte na to názor?

Josef JANEČEK, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
Nemohu to dokázat.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Jaký na to máte názor vy?

osoba
--------------------
Co se týká té represe, bych chtěl jenom, utkvěla mi v mysli jistá statistika, kdy v několika státech USA byly zakázány barbituráty a hned po zákazech spotřeba přibližně do roka, pokud se nepletu, stoupla o osm set procent. Represe podle mě není protidrogová politika. Protidrogová politika by bylo vytvoření kulturního a společenského prostředí, kde by drogy nebyly moderní možná nebo nemám lepší slova, ale represe podle mě není protidrogová politika, protože naopak dává prostor rebelům, kteří, myslím si, že v tomhle státě je plno lidí, kteří s vládou nejsou spokojeni a jenom proto, že jsou rebelové, tak proto ty drogy zkusí.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Vy si tedy myslíte, že bychom se bez represe obešli?

osoba
--------------------
Já osobně si myslím, že ano.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Aha, souhlasíte s tím tady vy ostatní? A dáme hned slovo tady hostům.

osoba
--------------------
Já bych jenom upozornil na jeden historický faktum, to je, vzpomeňte si na Ameriku třicátých let a na represe vůči alkoholu, kdopak na tom vydělával. Bez represí obešli bychom se? To je otázka. Je represe politika? To je další otázka. Je vůbec něco jako protidrogová politika, není to nonsens? Není to opravdu otázka trendu, jak tady říká můj kolega? Já nejsem přesvědčenej o tom, že já bych páchal nějaký zločin, když bych si dal špeka, protože je to čistě můj problém a já se můžu přiznat, že si ho čas od času dám. A nevidím v tom zásadně žádný problém, že bych překračoval zákon a že bych tím někoho ohrožoval, protože jsem člověk, kterýmu je čtyřiadvacet let, můžu se přiznat k tomu, že učím na gymnáziu a můžete mě zatknout. Já jsem přiznal veřejně k tomu, že požívám marihuanu a zatkněte mě.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Proč, to není trestné.

Petr MAREŠ, vicepremiér vlády České republiky /US-DEU/
--------------------
Vážení pánové, politika tohohle státu v oblasti drog a v češtině se nedá říct drogová politika, protože to nikdo nebere, my musíme říkat protidrogová, i když je to v mezinárodním kontextu nesmysl, spočívá v tom, že u nás je do téhle té činnosti zatažené obrovské množství nevládních neziskových organizací. Ta spočívá v tom, že tady funguje Drop-in, spočívá v tom, že se tady dělá spousta akcí, která jde mnohem dál, nežli v celé řadě jiných zemí. To je drogová politika. To není jenom v tom, že parlament přijmul blbej zákon, to je taky v tom, že víme, na co vydáváme peníze a my je vydáváme v jiných případech velmi efektivně. Takže já bych jenom prosil, když se, když se hovoří o tom, jak politika je nanic, já bych prosil se zamyslet na tím, jak by bez téhle politiky to taky mohlo vypadat. Ta politika spočívá v tom, že to není pouze represe.

osoba
--------------------
Já jsem řekl, odlišujme od sebe slovo represe a politika. Politika nerovná se represe. A za tím si stojím a myslím si, že jsem to řekl docela dost důrazně na to, aby se to tady překrucovalo.

Petr MAREŠ, vicepremiér vlády České republiky /US-DEU/
--------------------
Ne, důraznější byl ten špek, ale to nevadí.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Já bych si teď dovolila oslovit pana Estievenarta, ředitele Evropského monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti. Pane Estievenarte, vám určitě nepřísluší hodnotit české politiky a českou protidrogovou politiku, nicméně jak vnímáte strategie, které se u nás v naší zemi uplatňují právě v problematice drog a drogových závislostí?

Georges ESTIEVENART, ředitel Evropského monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti
--------------------
Musíme si především uvědomit, že žijeme v reálném světě a je pochopitelně obtížné vám přednést nějaký ideální model. A právě z toho, že žijeme v existujícím světě, tak v Evropské unii se uplatňuje především prohibiční systém, to znamená, že všechny státy bez výjimky se řídí mezinárodními úmluvami, které se zaměřují především na prosazování práva. Ty úmluvy jsou v zásadě tři. Samozřejmě je možné si představovat nějaký alternativní model a také se to děje. Například známý týdeník The Economist pravidelně publikuje zprávu, která se zabývá tím, jak by to vypadalo, kdyby drogy byly zlegalizovány. Je to tedy velmi zajímavé téma k zamyšlení, ovšem musíme si uvědomit, že v současném světě není možné dosáhnout nějaké radikální změny v protidrogové politice bez změny veřejného mínění a ke každé takové změně je potřeba dosáhnout demokratické většiny, protože země, v Evropě alespoň, se řídí demokratickými zásadami. Všechny evropské státy tedy vypracovávají svou protidrogovou politiku na základě závazků plynoucích z mezinárodního práva. Mezi jednotlivými modely existují rozdíly. Vezměme například dva extrémní příklady z Evropské unie, na jedné straně to bude Švédsko, na straně druhé to bude Nizozemsko. Oba systémy jsou velmi odlišné a předpokládá se, že oba dva systémy respektují ty mezinárodní závazky. Švédové se rozhodli zakročit proti drogám velmi tvrdě, zatímco v Nizozemsku se uplatňuje flexibilnější model, který rozlišuje mezi jednotlivými produkty a snaží se opatření v protidrogové politice adaptovat jednak na jednotlivé situace a jednak na jednotlivé produkty. Mimochodem oba státy jsou přesvědčeny, že mají vynikající protidrogovou politiku, která je navíc úspěšná. Pokud jde o Českou republiku, tak tam se za posledních deset let podařilo vypracovat takový poměrně propracovaný a integrovaný přístup a Česká republika se snažila vycházet především z vědecky ověřených poznatků, protože právě vědecky ověřené informace a postupy založené na vědeckém přístupu jsou klíčem pro nějaké efektivní řešení.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme. Dozvěděli jste se, že lze tu politiku dělat různě. Tvrdě, poměrně tvrdě jako ve Skandinávii, poměrně volně jako třeba v Holandsku. Jaký je vlastně váš názor a jak by to mělo být, jestli bychom měli teď v současné situaci se k problému postavit, řekněme, rázněji než dosud, anebo pokračovat v té dosavadní politice, jakou tato země uplatňovala?

osoba
--------------------
Považuji v podstatě za úplně scestný mluvit o protidrogový politice jako takový, protože politika drog sama o sobě je naprosto k ničemu, protože drogy jdou vždycky ruku v ruce s kulturou. Obrovskej boom zažily drogy za doby květinovejch dětí a vezlo se to na kultuře vždycky, a proto si myslím, že kdekoliv v Evropě, kdekoliv na světě je naprosto scestný řešit drogy jenom politikou zaměřenou na samotný drogy.

Alena ČERVENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy jste to už jednou říkal před chvílí a mě by strašně zajímalo, co byste navrhoval, protože samozřejmě by bylo asi nejlepší vytvořit ve společnosti ovzduší, že drogy prostě nejsou dobré, ale jak toho docílit, je to pro mě trošku utopická, utopická myšlenka, nezlobte se na mě.

osoba
--------------------
Zbavit se drog v rámci státu je naprosto utopická myšlenka, ale jedna z věcí třeba, u nás na škole visí už asi dvacet let, já tam teda jsem jenom tři, ale to nevadí, plakát o tom, drogy přináší osamělost, osamělost přináší drogy a mrtě textu okolo a já osobně si myslím, že tenhle plakát v podstatě, v podstatě nikomu nic neřekne a málokde málokdy jsem viděl akce nebo, no, v postatě nějaký akce, který by mladým lidem ukazovaly, že bavit se člověk může i bez drog a že, že hudba, která je teda prolezlá minimálně alkoholem úplně všude, snad jde taky bez drog a minimálně poslouchat a myslím si, že tohle to jsou důležitý věci.

Alena ČERVENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A myslíte si, že rodiče ví o tomhle problému dost, že prostě ví, jak se zachovat, pokud ...

osoba
--------------------
Mám pocit, že situace se zlepšuje v poslední době díky, díky různým preventivním programům a takhle, takže už i rodiče jsou informovanější, než třeba kdysi bývali a možná i díky tomuhle vzniknul ten pokles užívání těch tvrdých drog, avšak je tady další omyl, že nebyla, nebyla společnost dostatečně informována transparentně o všech účincích těch drog, že jsou tady určité mýty, který právě se zjistily, že tak nejsou, jak se třeba kdysi říkalo a právě z toho mi připadá nebo domnívám se, že z toho ta situace vzrůstu uživatelů marihuany implikuje.

osoba
--------------------
Podle mě je hlavní problém v tom, že chybí prevence v tom směru, že lidi nevědí, co s nima ty drogy udělají do budoucnosti. Třeba spousta mých známých užívá marihuanu, ale nemá absolutně ponětí o tom, že třeba v budoucnosti nebudou mít zdravý děti, jestli je vůbec budou moct mít, a to jsou takový celkem důležitý věci a kolem mě jsou chytrý lidi, který o tomhle nemají vůbec páru a kdyby se jim to dalo nějak vědět, tak myslím, že to trochu omezí.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
A čí je to vina, ty informace jsou dostupné, nikdo jim to neříká?

osoba
--------------------
Já nevím.

osoba
--------------------
V tuhle tu chvíli já vedu drogové informační centrum, takže to bych možná na tohle i zareagovala. Určitě chytří mladí lidé mohou, existujou internetové stránky, více internetových stránek, drogový informační server, támhle drogy-info, drogová poradna online, kde můžou i zadávat dotazy, je jim odpovězeno odborníkem a děje se to, opravdu se tam hodně varuje, ty otázky jsou, je vidět, že ty lidi mají občas respekt, právě když jsou třeba chytří a sháněj informace. Máme spoustu experimentátorů, kteří opravdu dřív, než to vyzkouší, tak se na to zeptají. A dá se tam najít, je tam víc než pět tisíc dotazů a opravdu, když si tam zadáte extázi, vyběhne vám pět set dotazů a můžete si i zadat, když vás přímo něco zajímá, takže jo.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Takže je to tak, že neví jenom ten, kdo prostě nechce vědět?

osoba
--------------------
Nevím, v tomhle tom asi neumím odpovědět, možná, jestli asi, zrovna když se bavili, jsme se bavili o protidrogové nebo drogové problematice a politice, záleží asi i na tom, že třeba všichni víte o represi, všichni víte o tom, že se někde zavřel student, kterej si pěstoval tři kytky, je pravda, že třeba média tolik se nenechávají asi od nás informovat v tom, že fungujeme, že existujeme, je to druhá věc i zase, co ta společnost, jo, jestli prostě víc ty lidi zajímá, že je někdo zavřenej, tak ty média to spíš napíšou. To, když my vydáme tiskovou zprávu, že máme pět tisíc dotazů, tak média na to většinou nereagují.

osoba
--------------------
Mně přijde, že pokud se člověk sám nemá zájem informovat o drogách, tak se k těm informacím nedostane, protože co se týče toho, podle mě aspoň minimum by mohlo být, kdyby se ve škole zavedla diskuse na téma drogy, kdyby aspoň nějaké sezení, to, co je třeba tady, kdyby se to zavedlo ve škole a myslím si takhle.

osoba
--------------------
U nás to je tak, že když už se mluví o drogách, tak to je formou dotazníků, že se nás rovnou ptají, co jsme zkusili, jaký jsme měli zkušenosti, ale aby přišly právě ty informace důležitý těm lidem, tak to se moc neděje.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
A co byste chtěla vědět, co byste se chtěla dozvědět?

osoba
--------------------
Já, jako já se osobně nepotřebuju nic dozvědět, já k tomu nějak sklony nemám, jo, ale myslím si, já si prostě myslím, že potřebujou přijít dřív ty informace těm lidem, co jim hrozí, když to budou užívat, než aby oni to pak hledali, až když už budou prostě mít problémy s tím.

osoba
--------------------
Já bych chtěla akorát říct, že teda chodím na střední školu a zatím mi přijde, jakoby se ta společnost snažila tomuhle tématu úplně vyhnout, protože nějak informace podávané v hodinách, nic prostě není, nikde se to neobjevuje a chtěla bych se tady zeptat, jak si představujete, aby ta prevence ve školách měla vypadat?

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Možná, že za vámi slečna vám odpoví na to.

osoba
--------------------
Ne, já jsem chtěla ještě podotknout, že u nás na školách to vypadá spíš stylem, že se řekne: "Drogy jsou špatné a prostě neberte je," a to je veškerá prevence proti drogám, takže ...

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Vy jste se sama zeptala, jak by ta protidrogová prevence na školách měla vypadat a vy na tu otázku máte odpověď, jak by měla vypadat?

osoba
--------------------
Myslím si, že by se o tom mělo ve školách daleko víc mluvit, měly by se říct protiklady, mělo by se říct ano, co to sice přináší, ale přesně, jak tady říkaly kolegyně, co to znamená do budoucna, jaký vlastně to má nebezpečí a říkám, prostě ve školách se o tomhle nemluví.

osoba
--------------------
Já se přímo živím tím, že chodím po školách a říkám o tom dětem. Těch preventivních programů, já nevím, odkud jste, ale v Praze běží velká spousta. Je velká spousta občanských sdružení, které se tím živí. Já bych si dovolil zareagovat trošinku zpátky na pana vicepremiéra, on říkal, že tady ta protidrogová politika, že jsou občanská sdružení, která nějakým způsobem fungují a že to všechno patří do protidrogové politiky, já bych si dovolil malinko nesouhlasit, protože v občanským sdružení už se nějaký čas pohybuju a každý rok, každý rok se chvějeme, jestli dostaneme peníze, každý rok propouští občanská sdružení zaměstnance, několikrát se mi stalo, že mi neprodloužili smlouvu, nevíme pořád, jak to bude, my víme, co máme dělat, víme, jak to máme dělat, jenom bychom trošinku potřebovali, aby nám naopak ten stát chvilinku jenom dával tu podporu, to by mohla být forma té protidrogové politiky, ne represe, s dovolením, teda.

Petr MAREŠ, vicepremiér vlády České republiky /US-DEU/
--------------------
Velmi těžko může někdo podezírat z toho, že jsem mluvčím represe, já doufám, že jste si všiml, že letos už ty peníze odešly včas, což je taky jeden z důsledků ...

osoba
--------------------
Ale v jakém množství taky, pane předsedo.

Petr MAREŠ, vicepremiér vlády České republiky /US-DEU/
--------------------
V maximálním množství, které je možné.

Alena ČERVENKOVÁ, moderátorka
--------------------
V menším než malém?

osoba
--------------------
Větším než malém.

Petr MAREŠ, vicepremiér vlády České republiky /US-DEU/
--------------------
Větším než malém.

osoba
--------------------
Větší než malé množství.

Petr MAREŠ, vicepremiér vlády České republiky /US-DEU/
--------------------
Možná, že by stálo za to, kdybyste sledovali tu debatu politickou, to neříkám ironicky, jako kdyby jste sledovali pečlivě tu debatu politickou, která probíhá, protože taky jedním z jejich výsledků bude, že příští rok už nedostanete nic, to je docela zajímavé, možná, že by kolega Janeček k tomu mohl něco říct, takové jsou alespoň návrhy, které jsem já jako člověk zodpovědný za to na stůl dostal.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Já mám jenom informaci pro vás, že jsme zvali z KDU-ČSL předsedu strany, pana Miroslava Kalouska, který před časem vyvolal koaliční jednání na téma protidrogové politiky, omluvil se nám, že nehodlá změnit program, tak jsme velice rádi, že tady je mezi námi poslanec Janeček, ale, pane Janečku, je to na vás, pokuste se, prosím, obájit, proč vaše strana vlastně přišla se zpochybněním vůbec celého toho segmentu služeb preventivních a léčebných programů, se zpochybněním neziskového sektoru, dále váš předseda Kalousek v podstatě napadl Národní monitorovací středisko a sekretariát rady vlády s tím, že manipulují daty a vaše strana nikdy nepřinesla žádnou studii, žádné relevantní důkazy, proč by tyto zmíněné instituce těmi daty měly manipulovat?

Josef JANEČEK, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
Ta kritika od nás šla tím směrem, že protidrogová politika nefunguje, ten komplex. Já si myslím, že tu debatu, jak jsme ji sledovali, tak nám dala za pravdu, prostě ta nespokojenost a nefunkčnost je naprosto zjevná, a to jak v té oblasti prevence, tak pravděpodobnosti v té oblasti represe, pokud je pravda, co tady bylo řečeno a pak, pokud vím, co byla námitka u těch studií, tak ty námitky vycházely spíše z takového principu, že jestliže někdo něco provádí, dejme tomu tu drogovou politiku, tak by neměl být zároveň jedním z hlavních autorů studie, která to kontroluje, čili že ty dvě věci by měly být odděleny.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Máte na mysli koho konkrétně?

Josef JANEČEK, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
Já nemyslím osobu, já myslím orgán, ale říkám, je to to samý, jako je, jako je to prostě v medicíně, jestliže si nějaká firma zadá studii, aby byl prozkoumán její lék, tak většinou ta studie vyjde ve prospěch té firmy. Čili abychom dostali pravdivá data, tak ten záměr byl oddělit tedy, řeknu, činnost vládní, která organizuje tu protidrogovou politiku, od toho, kdo jí bude hodnotit.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Ale máte tedy důkaz, tě někdo manipuloval daty nebo ne?

Josef JANEČEK, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
No, víte, to bychom museli zaplatit jinou další studii a já třeba, ne, to je tak. Víte, tady třeba bylo řečeno, že je studie, která prokazuje, že zákon nefunguje. Nezlobte se na mě, ale to přece z metodologického hlediska něco tak povrchního, protože ...

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Ale ta studie neřekla, že zákon nefunguje, ta studie řekla, že vznikly zbytné náklady pro stát, a to bylo vypočteno.

Josef JANEČEK, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
Jestliže tady je nějaká studie, která, kterou napsal někdo, kdo zároveň něco kontroluje, že to, že to je prostě systematicky chybně ...

Petr MAREŠ, vicepremiér vlády České republiky /US-DEU/
--------------------
My jsme vytvořili nezávislý orgán, a to, co vy požadujete, je, abychom ho zrušili a předali ho ministerstvu zdravotnictví. Vy jste špatně informován o tom, co oni dělají.

Josef JANEČEK, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
Pokud já vím, tak to má ...

Petr MAREŠ, vicepremiér vlády České republiky /US-DEU/
--------------------
Já to mám černé na bílém od vás.

Josef JANEČEK, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
Pod ministerstvem zdravotnictví to má být, ano, ale vy děláte protidrogovou politiku.

Petr MAREŠ, vicepremiér vlády České republiky /US-DEU/
--------------------
To znamená, aby ministerstvo zdravotnictví to dělalo a zároveň kontrolovalo. My jsme vytvořili nezávislý orgán a vy jste proti tomu.

Josef JANEČEK, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
Já chci říct, takhle to není, ale to je jedno.

Ladislav CSÉMY, psycholog, Psychiatrické centrum Praha
--------------------
Já si myslím, že tohle to je hluboký nedorozumění, protože Národní monitorovací středisko, jehož vedoucí je tady, skutečně má jeden z hlavních úkolů produkovat, ne produkovat výsledky, ale produkovat zprávu a ta zpráva shrnuje data, která existují, z nejrůznějších zdrojů. To není tak, že by monitorovací středisko si vymyslelo data, který se jí hodí, opublikovalo a tady máte od nás, jak to vypadá, jo. Skutečně ta data jsou získávána z nejrůznějších zdrojů a je to v podstatě nezávislé středisko, protože ta data nejsou jenom třeba o léčbě nebo o infekčních onemocněních nebo o HIV nebo preventivních aktivitách, ale jsou tady data z toho kriminálního sektoru, od policie, z celnictví a tak dále, čili tady nešlo o to, že by vyrobilo nějakou zprávu monitorovací středisko z nějakých svých dat, že by dělalo svůj výzkum, ale nejméně dvacet nezávislých organizací dalo svá data do této zprávy a ta naše komise se schází proto, abychom před vydáním té zprávy posoudili, zda ta data jsou opřena o dostatečně věrohodné zdroje. Vy jste mluvil o tom, že ta debata tady říká něco o nefunkčnosti český protidrogový politiky, já nejsem tvůrce protidrogový politiky, a proto můžu celkem nezávisle k tomu něco říct i vám, tady funguje skutečně síť více než dvě stě zařízení, skutečně funguje, ne tak jako v některých sousedních zemích, kde píšou zprávy různý, ale já tu situaci mnohde znám, a to je naprosto nesrovnatelný s tím, co je tady. Tady skutečně je možná problém, že velký procento mladých lidí zkouší tu marihuanu, ale nemůže mít každý za sebou policajta, kterej by mu ji hnedka čapnul, že jo, prostě ta represe tak nikdy nebude do té míry fungovat, aby ta nabídka zmizela. A ne každý, kdo si zkusí marihuanu nebo prostě vezme tabletku extáze na taneční nějaké párty, se stane hnedka drogově závislým. Ale pro mě to, že funguje protidrogová politika, je v tom, že když už někdo má problém, tak že je tady systém, od nějakého kontaktního centra, od denního stacionáře, po fungující léčebná zařízení zaměřená na abstinenci, terapeutický komunity, doléčování a tak dále jako, jo. Že existuje systém podpory pro prevenci a že ta prevence leccos vykonala jako, jo. Prostě říct u nás, že u nás protidrogová politika je neúčinná a neefektivní a nemá výsledky, to skutečně není pravda.

Alena ČERVENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane Janečku, vy jste přikyvoval, zatímco pan Csémy hovořil, tak souhlasíte s ním nebo jaký na to máte názor?

Josef JANEČEK, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
Já si myslím, já si myslím, že ve spoustě údajů samozřejmě, ale on sám říkal, že to je sbíráno, já nevím, asi z dvaceti, dvaceti organizací, jde o to, jestli je /nesrozumitelné/. Hlavní asi ten problém byl, že třeba údaje, které šly, myslím, z pražské hygienické služby, že byly, že byly nějaké, čili jde o kvalitu těch dat, o kritéria, na základě kterých se ty studie dělají a potom je porovnejme ...

Ladislav CSÉMY, psycholog, Psychiatrické centrum Praha
--------------------
Ne, vůbec ne, všechna, všechna ta data z hygienické stanice, alespoň ta hlavní, zde jsou, protože ta jejich zpráva taky má asi sto čtyřicet stránek a tam je otázka, dejme tomu, nějakých našich různic, pokud jde o interpretace těch dat, nicméně tu zprávu oponoval profesor Šejda, to je vedoucí Centrálního pracoviště pro drogovou epidemiologii a on k tomu neměl žádné výhrady. A najednou prostě se dostaneme do situace, kdy se zdá, jako kdyby ta data, ta stejná čísla, která jsou tady a v jejich zprávě a tady v této zprávě jsou z jejich zprávy, jako kdyby říkala něco jiného o tý protidrogový politice.

Jiří RICHTER, ředitel Sananim
--------------------
Mně to, co tady předvedl pan Janeček, připadá jako hlavně velká urážka všech, kteří tady jsou a kteří hlavně těch, kteří prostě v zařízeních dělají. Já myslím, že tam byly tři nebo čtyři klíčový body, který KDU-ČSL označilo prostě za nutné změnit. Protidrogová politika, něco kolem sběru dat, nulová tolerance, tuším, že byla tím klíčovým bodem a ten čtvrtý bod byl, tuším, žádné, žádné dělení drog, žádné rozdíly mezi drogami. A nic z toho jste vlastně vy tady nezmínil, jo, jediný, co jste tady zmínil, bylo, bylo jakési pochybení prostě v nějakých datech, takže, prosím, jsou tady mladí, mladí lidé, vysvětlete jim, proč navrhujete nulovou toleranci, vysvětlete jim, prosím, proč navrhujete nerozdělovat, nerozlišovat drogy na ne tvrdé a měkké, ale na ty, které způsobují velké a ty, které způsobují menší rizika.

Josef JANEČEK, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
Já vám děkuji za tu otázku, samozřejmě, že té otázky se ujmu. Nulová tolerance je proto, protože prostě drogy zabíjejí a já jsem říkal v úvodu, ta nejmírnější droga, jako je tabák, zabije, vážený pane, jenom dneska, v tento den šedesát lidí.

Jiří RICHTER, ředitel Sananim
--------------------
To už jsme slyšeli.

Josef JANEČEK, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
No, čili, čili je to váš názor, jestli vy říkáte, budeme liberalizovat, tak to znamená, že ty, že ty dneska zakázané drogy se dostanou na úroveň těch legálních, to znamená, jestliže dneska, dnešní den tabák zabije šedesát lidí a za rok přibližně dvacet tři tisíc, tak dneska ty nelegální drogy, pokud si pamatuju to číslo přesně nebo přibližně, zabijí za rok přibližně sto lidí, čili nějaké promile z toho. Jestliže vy to zlegalizujete, no, tak to bude řádově něco jiného.

Ladislav CSÉMY, psycholog, Psychiatrické centrum Praha
--------------------
Ale myslím, že o legalizaci nejde.

Jiří RICHTER, ředitel Sananim
--------------------
Myslím, že to tady nikdo nevyslovil.

Alena ČERVENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nechme reagovat slečnu nahoře, prosím.

osoba
--------------------
Já jsem se jenom chtěla zeptat, jestli kvůli tomu, že se denně zabije, já nevím, kolik tisíc lidí na světě v autech, tak jestli zakážeme jezdit autem?

Josef JANEČEK, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
Na to vám samozřejmě velmi rád odpovím. Jestliže všichni budou dodržovat dopravní předpisy, tak se nic nestane, ale jestliže všichni budou používat ty drogy k tomu, k čemu se používají, tak je to zabije.

osoba
--------------------
To, než člověk začne jezdit autem, tak projde takovým divným kurzem, kterýmu se říká, ve výsledku potom dostane řidičský průkaz, říká se tomu autoškola. Ta autoškola je kvůli tomu, aby se ten člověk v tom autě nezabil a aby nezabil lidi kolem sebe. A z toho samýho důvodu my se snažíme o tu protidrogovou prevenci, proboha, my tam lidem říkáme ty informace o těch drogách, aby se s nima nezabili. O to jde.

Josef JANEČEK, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
Ne, my jim říkáme: "Nenastupujte do té drogy." A vy říkáte: "Nastupte a my vám naučíme v tom chodit." To je ten rozdíl, tak je to ...

osoba
--------------------
Víte, ona ta chyba je, že tahle ta politika je výborná v případě, že nebudou existovat lidi přední, který by lidi drogy brali, ale vy vůbec nepočítáte s lidma, který drogy berou, my jsme tu kvůli nim.

Josef JANEČEK, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
Ale samozřejmě, že ano, proto hovoříme o prevenci, proto hovoříme o resocializaci a tak dále. Mě jenom mrzí, že se tady říká a zapomíná se na tu koncovku, že je to rozhodnutí každého. Ono v počátcích možná jo, ale co v těch koncích, tam samozřejmě se bez podpory společnosti neobejde, jo, takže ono ze začátku je to jakoby individuální rozhodnutí, ale přece, když ten člověk je nemocný, tak mu musíme pomoci a musíme mu pomoci na základě veřejných financí.

osoba
--------------------
Co se týče tý protidrogový politiky, kterou vy se tu snažíte takovým způsobem propagovat, potom tady vlastně kolega mluvil o tom, že K-centra nedostávají peníze a ty protidrogový centra nedostávají peníze a několikrát jsem se setkal s negativním, negativním ohlasem na mojí škole, co se týče toho, že jsem se snažil prosadit, prosadit přednášku protidrogovou. Jenom z toho důvodu, protože to K-centrum ty peníze nemá, tak s městama, který jim prostě nedávají peníze, tak má prostě takový podivný vztahy, takže třeba chtějí pětistovku za tu přednášku dvouhodinovou. A ta škola jim řekne: "Ne, my nedáme pětistovku, my to radši dáme nějaký ...," já je nazývám, s odpuštěním, sektou prostě, který jsou sice strašní nadšenci, ale těm drogám zhola nerozumí prostě vůbec. A je sice hrozně hezký, že budou říkat nějaký informace, ale když ty informace budou na úrovni podobných sekt, jako ty lidi běhají po školách a křičí něco o tom, že prostě zakážeme potraty, to, fakt mi promiňte, ale to je fakt děsivý prostě. A většinou to bývají ti samí lidé, jo, v čele s magistrou Šimsovou, to si fakt jako neodpustím, opravdu to tak je prostě.

Alena ČERVENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak by podle vás měla vypadat protidrogová politika České republiky do budoucna, co si myslíte, že by se především podle vašich zkušeností mělo změnit?

osoba
--------------------
Já si především myslím, že by se mělo změnit to, že když už teda máme tu natolik rozdrolenou protidrogovou prevenci mezi tyhle ty, mezi tyhle ty neziskový nestátní organizace, příspěvkový a tak, tak by ten stát měl podporovat je a nesnažit se vymyslet něco novýho. Ty lidi to dávno ví a proč já budu vymejšlet něco novýho, když se můžu zeptat lidí z oboru.

osoba
--------------------
U nás to nevypadá tak jako, že bychom těm lidem říkali: "Berte drogy, pojďte k nám, my jsme tady od toho jako, že berete drogy." Ale říkáme: "Neberte drogy, když už je berete, tak my se vám budeme snažit pomoci, abyste se s tím dokázali vyrovnat, abychom zmírnili vaše rizika, aby jste na ty drogy neumřeli, protože si píchnete nějakou naškrábanou omítku." A snažíme se zmírňovat ty rizika tím způsobem, aby ty problémy, který z těch drog plynou, byly co nejmenší, proto si myslím, že tady ty organizace jsou, a proto tady mají bejt, a proto se mají podporovat co nejvíce. Jako my můžeme se tady bavit hezky o tom, jak teda letos dostaly peníze včas, ale jako, promiňte, ale mostecký K-centrum bylo do března zavřený, respektive nebylo zavřený, ale fungovalo zadarmo a teprve potom, co jsme v březnu vyhlásili čtyři dny, kdy jsme opravdu zavřeli káčko a jediný, co se vedlo dál, byl /nesrozumitelné/ program, který prostě nemůžeme zavřít, tak po čtyřech dnech, kdy se vyhlásil humbuk, museli jsme zavřít, nemáme peníze, tak nám teprve přišly peníze.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Co má podle vás větší úspěch u nejširší veřejnosti, to znamená u voličů. Evidence-based politika, to znamená politika založená na faktech, na informacích, na vědeckých studiích, anebo jaksi možná mnohdy líbivé, leč třeba někdy populistické teze prostě proto, že, jak už zde někdo z vás před časem řekl, lidé by raději ten problém možná zametli pod koberec, než aby ho řešili a do důsledku diskutovali?

osoba
--------------------
Lidi nechtějí slyšet pravdu, lidi chtějí slyšet věci, který chtějí slyšet prostě. To znamená, když lidem řeknu: "Navezeme všechny feťáky prostě někam na hromadu a tam je zasypeme," tak lidi, věřím tomu, že budou radši, než když jim budu povídat o tom, jak já potřebuju podporu ze strany státu, abych těm lidem mohl pomoct, to je první věc. A druhá věc celkem podstatná je to, že prostě ten stát skutečně nedává tu podporu těm určitým organizacím, kterým by měl prostě. A jednoduše zapomíná na věci, jako je /nesrozumitelné/ program, který se nezaměřuje na lidi, který neberou, ten se naopak zaměřuje na lidi, který berou a ty byste teda zrušil, ten /nesrozumitelné/, on funguje všude po světě, protože je výbornej a protože, protože má výsledky a my ho zrušíme, protože vlastně nás zajímají lidi, který neberou, aby nebrali. A co lidi, co berou?

Josef JANEČEK, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
Přece my nechceme, aby lidé brali drogy, a pokud je berou, tak je musíme léčit, ale já říkám, že primárně je přeci prevence, aby je nebrali, proto jsem říkal, radši do toho nenasedejte.

osoba
--------------------
Mám pocit, že asi političtí analytikové vypočítali, že by se části voličstva líbilo prostě razantní zásah v tomto směru, a proto prostě KDU-ČSL přišla zase s nějakým nesmyslným zákrokem, jaké už tady byly a rozhodně nepřispějí tomu. Já bych měl takový malý vzkaz. Jestliže se chtějí něčím zviditelnit v rámci politiky, tak ať, prosím, jdou do něčeho, čemu třeba trošinku alespoň rozumějí a ne do takovýchhle šílených gest.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Pardon, omlouvám se, abychom ale nebyli nespravedliví, cožpak se populismus týká jenom KDU-ČSL? Copak jiné politiky to nezajímá?

osoba
--------------------
Já si myslím, že je dost dobře vidět, že funkce K-center je dobrá, funguje a ta prevence, opravdu je to na dobrý úrovni a pakliže by z vlády, ze státu nebyla ta podpora K-center a ony se zrušily, tak věřím tomu, že přibude problematických uživatelů drog.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
A jak hodnotíte politiky, je jedno z jaké strany?

osoba
--------------------
No, jelikož jsem nedávno navštívil parlament, tak docela ne kladně, aby nebyl hnusný, protože to, co jsem tam viděl, to se mi opravdu nelíbilo, kdybych měl být upřímný.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Pane Mareši, vezmete si to k srdci, tady v postatě se zatím, skutečně všechna kritika padá jenom na KDU-ČSL, proč vy nejste víc vidět na téma drog?

Petr MAREŠ, vicepremiér vlády České republiky /US-DEU/
--------------------
Česká politika v téhle té oblasti zůstane založená na těch třech principech, na kterých založená být musí, aby vůbec fungovala. To je na omezování poptávky, na omezování nabídky, na omezování rizik s tím spojených. Já vím, že vždycky vy, kteří pracujete v té oblasti omezování rizik, budete mít pocit, že dostáváte málo. Stejně tak ale říkají policajti, že dostávají málo na represi. Nebudeme, já to tady nechci rozebírat, snaha je o to, aby byla vyvážená. A druhá snaha je odpověď na to, na co jste se ptala. Tahle ta politika vznikla systémem, který umožňuje překračovat hranice funkčního období vlády. Já se neptám těch lidí, kteří pro mě dělají, koho volí a k jaký partaji patřej a politika, která má být úspěšná, musí být formovaná tímhle tím způsobem, není závislá na KDU a není závislá na tom, jestli je Mareš v Unii svobody, s tím to nesouvisí, ona musí být dlouho trvalá, protože mluvit o drogové politice v rozmezí čtyřech let vlády jedné koalice nebo jedné partaje, to by byl holý nesmysl. Tady tu kontinuitu máme a teď se bavme o tom, kam ji posunout, ale je třeba zachovat tu kontinuitu a pak to, o čem jste hovořila, drogová politika založená na ověřených faktech, nikoliv založená na přání politiků. To je druhá věc.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Poslední slovo.

osoba
--------------------
Já jestli můžu k té kontinuitě, já se jenom trapně vrátím zpátky, vy tady hovoříte o čtyřech letech, kdy se toho moc nedá dělat, proboha, my jsme v ročním zase vždycky cyklu, kdy zase přemýšlíme, jestli budeme tím živi, tak usnadněte nám situaci v tom, abychom nepřemýšleli, jestli budu mít zítra výplatu, nebo nebudu. Vy přemýšlíte ve čtyřech letech a zdá se vám to málo.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Proč problém drog zajímá právě vás, proč v téhle oblasti pracujete?

osoba
--------------------
Nevím, asi jsem se rozhodl páchat dobro nebo něco takového. Nijak se mě to netýká, nikdy jsem drogy nebral, ale nějak mě to zajímá v podstatě, asi tak.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Všem vám děkujeme, že jste přišli v hojném počtu, že jste se zúčastnili a s diváky se těšíme na viděnou opět za čtrnáct dní, mějte se hezky, děkujeme mockrát.
breeder
MfD: Nejvíce drogově závislých v kraji je v Karlových Varech
Zpravodajství ČTK | 24.5.2004 | 09:53 | rubrika: Sociální problémy - Karlovarský kraj | autor: VLM

KARLOVY VARY 24. května (ČTK) - Nejvíce výrobců, prodejců i konzumentů drog v Karlovarském kraji je stále v sídelním městě. Karlovy Vary jsou také na prvním místě v regionu co do nabídky drog. Vyplývá to ze statistik i zkušeností policistů, píše Mladá fronta Dnes (MfD) v dnešní regionální příloze.

Loni bylo karlovarské krajské hygienické stanici hlášeno 101 drogově závislých, v kraji pak bylo evidováno celkem 185 uživatelů návykových látek. Nejvíce rozšířenou drogou je marihuana, výrazněji se objevuje i heroin, uvádí list. Drogy podle něj našly cestu také do základních škol. Potvrzuje to šest případů z loňského roku, kdy bylo zaregistrováno šest nových uživatelů návykových látek ve věku od 13 do 15 let.

"Drogová scéna se hodně změnila. Došlo k nárůstu stimulačních drog, hlavně pervitinu, a mezi vietnamskou komunitou se vyskytuje hodně heroin. Dost Vietnamců sem přijíždí z Německa už s návykem. Heroin hodně ředí pervitinem a k distribuci používají cigarety, které tu ve velkém vyrábějí," řekl MfD karlovarský policista Ivan Zajíc, který se drogovou problematikou zabývá.

Přístup dealerů, kteří se dříve drželi víc v ústraní a zájemce je musel nějakým způsobem kontaktovat, se podle policisty změnil. Dnes jsou klasičtí pouliční dealeři natolik drzí, že často oslovují možné zájemce sami.

S protidrogovými koordinátory, jejichž funkce je zřízena na každé škole, je podle policisty spolupráce v podstatě dobrá. Někdy koordinátoři problematice nerozumí, uvedl Zajíc. "Jde o to, aby se vybraný člověk o problematiku sám zajímal. Leckdy je to místo obsazené někým jen proto, že to tak musí být. Máme připravený program na doškolování koordinátorů. (Jeho) výsledná podoba bude záviset i na školách, aby vznesly své požadavky," připomíná Zajíc.

Uživatelé návykových látek mohou využívat takzvaný výměnný program, kdy mohou v kontaktních centrech dostat za použité injekční stříkačky nové. Například karlovarské K-centrum vyměnilo loni 8786 stříkaček, z toho v terénu 5431. Na Sokolovsku to bylo 632 výměn v hygienické stanici a na Chebsku si vyměnili drogově závislí 2512 stříkaček v kontaktních centrech a 3111 v terénu. V Karlovarském kraji působí v současnosti devět léčebně-kontaktních center.

vlm mhm
breeder
Drogy už jsou dostupné v každé vsi
Mladá fronta DNES | 25.5.2004 | rubrika: Kraj Hradecký | strana: 3 | autor: TOMÁŠ KUČERA

Téma

V porovnání s Prahou či Ostravou je však výskyt drog na východě Čech menší

Hradec Králové - Místa obchodu s drogami jsou v každém městě policii i narkomanům dobře známá. Přesto narkobyznys nerušeně kvete dál. Nejinak tomu je i v Hradeckém kraji. Nejvíce možností mají dealeři a narkomani v Hradci Králové, kde mezi místa spojená s prodejem drog patří hlavní železniční nádraží a jeho okolí, noční podniky, diskotéky a některé restaurace. Problém s drogami se však dostává i na venkov do malých obcí.
Drogová scéna v kraji se podle odborníků přesto drží v rozumných mezích. „V porovnání s drogovou scénou v Praze, v Ostravě nebo v severních Čechách si Hradecký kraj stojí poměrně dobře. Náš region patří k těm klidnějším,“ říká protidrogový koordinátor Hradeckého kraje Jaroslav Šmíd.

Omamné látky jsou stále dostupnější

Obecně platí, že drogy jsou stále dostupnější. Minulý týden například policie a lékařská záchranná služba zasahovaly v nevelké obci Bukovině u Hradce Králové, kde se osmačtyřicetiletý narkoman zřejmě předávkoval drogami. Jeho tělo našli v domě spolubydlící.
Mrtvého muže i další obyvatele domu kriminalisté v minulosti stíhali pro drogové delikty. „Je tu podezření na intoxikaci léky nebo drogami,“ potvrdil Roman Knížek, zástupce okresního velitele kriminální služby policie v Hradci Králové.

Dealerů a výrobců je nejvíc v Hradci

Zejména v Hradci Králové se drogovým dealerům a výrobcům daří lépe než na venkově, i když i tam se drogy na různých zábavách vyskytují stále častěji. V porovnání s ostatními městy v kraji je to pochopitelné. V Hradci je větší koncentrace mladých lidí i větší anonymita. Zdejší drogové scéně napomáhá i to, že město leží nedaleko stejně velkých Pardubic a je odtud i lepší spojení s Prahou, odkud drogy do regionu přicházejí nejčastěji.
Marihuana, pervitin a extáze jsou nejrozšířenější drogy v Hradeckém kraji. Žádanou drogou je i heroin a papírky napuštěné LSD, takzvané tripy. V posledních měsících se v regionu stále častěji vyskytuje speciálně vyšlechtěné konopí s vysokým obsahem látek s omamnými účinky, které se pěstuje hydroponně v uzavřených místnostech s umělým osvětlením, výživou a zajištěnou klimatizací. Takto vypěstované rostliny mají až dvojnásobný obsah omamných látek a svou kvalitou dosahují hodnot hašiše. Pachatelé ukrývají hydroponní pěstírny v rodinných domech i v sídlištních bytech.
Dalším problémem v Hradeckém kraji jsou výrobny pervitinu a taneční droga extáze, která se šíří hlavně mezi mladými lidmi na tanečních zábavách. Situaci na venkově ovlivňuje především vzdálenost obcí od měst. V poslední době se stává, že skupinky narkomanů a výrobců drog vyhledávají ústraní a klid venkova. Zájem mají hlavně o rekreační místa.

***

Drogy ve východních Čechách (údaje za rok 2003)

* nejčastěji se objevuje marihuana, pervitin a extáze
* policisté od svědků zjistili, že dealeři obchodovali s různými druhy drog v celkové hodnotě přes 9 milionu korun
* skutečný objem drog, s nimiž se ve východočeském regionu obchoduje, je podle policistů daleko vyšší
* v souvislosti s drogami policisté zadrželi 116 lidí
* policisté řešili 70 drogových případů
* odhalili 15 varen na výrobu pervitinu a jednu varnu na přípravu pseudoefedrinu
Zdroj: Policie České republiky
breeder
Učitelé byli v šoku: mnoho dětí bralo drogy
Mladá fronta DNES | 25.5.2004 | rubrika: Kraj Liberecký | strana: 3 | autor: ANTONÍN VIKTORA

„Byli jsme naivní, mysleli jsme, že děti jen kouří. Mnohé se ale přiznaly, že zkusily i tvrdší drogy.“ Tato slova pronesla ředitelka krásnolipské základní školy po vyhodnocení ankety mezi žáky.

Krásná Lípa - Učitelky krásnolipské základní školy byly v šoku. Šedesát procent žáků deváté třídy se jim před týdnem v anonymní anketě přiznalo, že už vyzkoušelo marihuanu. Děti měly také zkušenosti s pervitinem a extází. Drogy navíc podle žáků není problém ve škole sehnat.
Anketu uspořádalo vedení školy mezi žáky druhého stupně v rámci týdenní preventivní akce, ve které formou přednášek a besed varovalo před škodlivými účinky drog. „Minulý rok jsme dělali podobnou akci, to jsme se ale naivně zaměřovali více na kouření. Letos už jsme se věnovali pouze nelegálním drogám,“ uvedla ředitelka školy Ivana Preyová.
Na konci týdne rozdali mezi školáky lístečky s několika otázkami. „Chtěli jsme zjistit, jestli už děti nějaké drogy vyzkoušely. A když ano, tak jaké, a jestli jsou pro ně drogy snadno dostupné. Doufali jsme, že výsledky nebudou tak otřesné, ale dopadlo to naopak,“ zhodnotila výsledky ankety Preyová. Anketa proběhla ve všech třídách druhého stupně. Zatímco v šesté třídě nemělo s drogou zkušenosti žádné z dětí, v sedmičce se jich už přihlásilo deset procent. Osmý ročník je zřejmě zlomovým, protože zde se ke zkušenostem se zakázanými omamnými látkami přiznalo pětačtyřicet procent žáků, v deváté třídě to bylo šedesát procent.
Podle pedagogů je na vině i vysoká nezaměstnanost, která v Krásné Lípě dosahuje dvaceti procent. „Mnoho rodičů tady řeší své problémy alkoholem. Když některé děti přijdou ze školy, naleznou své rodiče už podnapilé. Proto radši tráví čas v partách, kde se ti mladší snaží vyrovnat těm ostříleným mazákům,“ zkusila odhalit příčiny Preyová.
„Drogy ale zkusili právě i takoví žáci, kteří pochází z relativně slušných rodin. Viděli jsme u nich dobrý prospěch a mysleli jsme si, že jich se to netýká, ale přitom to tak vůbec není,“ varovala organizátorka preventivní akce Jindra Windermannová.
Děti z deváté třídy často nevidí na kouření marihuany nic špatného. „Hulili jsme s kámošema, ale to je všechno,“ říká zcela otevřeně jeden ze žáků krásnolipské školy.
„Já jsem to zkusila taky a vím, že ještě hodně lidí tady na škole,“ dodává jeho spolužačka. S drogami jsou spojené i další potíže. Loni v červnu zde policie musela řešit případ, kdy jeden školák prodával marihuanu ostatním. Učitelé mají podezření, že kvůli drogám probíhá na škole i šikana. „Vypadá to, že jeden kluk, který zřejmě jede v drogách už více než ostatní, nutí násilím mladší a slabší děti, aby mu dávaly peníze,“ říká jedna z učitelek. Rodiče, jejichž děti školu navštěvují, kupodivu otřesné výsledky ankety příliš z klidu nevyvedly. Někteří sice chtějí s vedením školy spolupracovat, většina jich ale nad celou akcí mávla rukou.
„Začínat s osvětou v deváté třídě je pozdě. Škola, policie a neziskové organizace by toho měly dělat víc. Hlavně by měly chytit toho, kdo ty drogy do školy nosí,“ myslí si Milena Prchalová, jejíž dcera chodí právě do deváté třídy.
„Většina rodičů o tom problému vlastně nic neví. Proto pro ně chceme zahájit cyklus přednášek, na kterých by se dozvěděli, co mají dělat, jak mají poznat na svém dítěti, že má problémy s drogami, nebo třeba jak vlastně vypadá marihuana,“ plánuje další osvětu Preyová.
breeder
:)Pošlete marihuanu poslanci Severovi:)
Blesk | 25.5.2004 | rubrika: Politika | strana: 2 | autor: (vasa/poe)

PRAHA - Pošlete jointa marihuany poslanci Severovi! K tomu vyzývá na internetové stránce českého parlamentu neznámý mstitel! Na webu parlament.cz umístil odkaz s výzvou škodit lidoveckému poslanci Pavlu Severovi. A proč? Severa je podle mstitelů populistou, který si jako svůj terč vybral konzumenty marihuany.

»Svůj postoj založil na tezi, že každý, kdo spořádaně nepije alkohol, je asociál a špína a je třeba ho zavřít, až zčerná. Byl jedním z těch, kteří vytvořili postavu dealera stojícího před školou a nutícího drogy našim dětem. Myslíme si, že žádná sviňárna by neměla zůstat bez odplaty. Každý, kdo sklidí nějakou marihuanu, by měl poslat Severovi v obálce jointa,« uvádí se ve výzvě, kde je uvedena i adresa poslance a telefon. "Občas mi něco přišlo. Dohromady tak asi dvacet kousků. Pokud nebyly rozsypané, odnášel jsem je na policii," řekl Blesku Severa.
breeder
Američtí protidrogoví experti školí své české kolegy
Zpravodajství ČTK | 24.5.2004 | 17:34 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: LP

PRAHA 24. května (ČTK) - Tým amerických expertů z ústřední protinarkotické služby začal dnes v Praze školit své české kolegy. Dvoutýdenní školení je určeno pro odborníky české protidrogové centrály, celníky a specialisty ze státního zastupitelství.

Školení zahájil v Národní protidrogové centrále americký velvyslanec William Cabaniss, informovala ČTK mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová. "Pan velvyslanec ... poděkoval za spolupráci v dané oblasti a vyjádřil společnou vůli bezpečnostních a policejních složek obou států neustupovat liberalizačním a legalizačním snahám v drogové oblasti," uvedla.

Ve vládní koalici nyní nabrala na síle diskuse o tom, jak bude stát řešit otázku drog v dalších třech letech. Vicepremiér a předseda Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Petr Mareš (Unie svobody-DEU) je pro mírnější přístup státu k uživatelům konopných látek, a naopak chce přitvrdit sankce proti nejnebezpečnějším drogám. Rozlišování mezi drogami ale odmítají lidovci.

Česká protidrogová politika stojí na čtyřech pilířích, kterými jsou prevence, léčba, odstraňování následků škod a represe. Už deset let republika uplatňuje meziresortní přístup a úzkou spolupráci s regionální samosprávou a neziskovými organizacemi.

Evropské monitorovací centrum považuje český přístup k drogám za plně kompatibilní s unijními trendy a klade jej za vzor novým členským státům. Svou tvrdostí se mezi ostatními unijními státy řadí do hlavního proudu.

lp kar
breeder
V Hradci Králové začal soud s šéfem kosovského drogového gangu
Zpravodajství ČTK | 24.5.2004 | 14:30 | rubrika: Právo a krimi - Královéhradecký kraj | autor: RY

HRADEC KRÁLOVÉ 24. května (ČTK) - U Krajského soudu v Hradci Králové začal dnes proces se čtyřicetiletým kosovským Albáncem Alim Eminim, který byl údajně vysoce postaveným šéfem kosovsko- albánského drogového gangu. Emini podle obžaloby řídil distribuci drog z Turecka přes Českou republiku do západní Evropy. Spolu s Eminim je souzeno pět Čechů, kteří pro něj jako kurýři drogy pašovali do Německa a Švýcarska.

Emini řídil pašování drog, zejména heroinu a kokainu, přes Českou republiku od roku 1992 do svého zatčení v červnu roku 1997. Podle obžaloby zorganizoval přepravu nejméně 148 kilogramů drog za několik desítek milionů korun. Emini, kterému hrozí osm až 12 let vězení, dnes u soudu veškerá obvinění odmítl. K soudu se případ dostal až nyní proto, že jej hradecký soud jednou vrátil k došetření a zdlouhavá byla i právní pomoc z ciziny.

Policie Eminiho zatkla před sedmi lety v Brně při rozsáhlé mezinárodní akci proti drogové mafii Andromeda. Při zadržení se strhla potyčka, při níž policisté Eminiho lehce postřelili do ruky. Emini měl v okamžiku zatčení u sebe falešný cestovní pas, žádné drogy ani zbraně u sebe neměl.

Obchody s drogami Emini, přezdívaný svými spolupracovníky Pepíno, řídil z Havlíčkova Brodu. Kurýři drogy podle obžaloby pašovali v půlkilogramových balíčcích v nádržích aut. Zásilky v cizině předávali Albáncům spojeným s Eminim, který se sám na přímé distribuci drog nepodílel. Na Vysočině Emini podle svých slov podnikal jako obchodník s bramborami.

Po dvou letech od zatčení, v roce 1999, byl Emini z vazby propuštěn. Pro podezření z pokračování trestné činnosti jej detektivové Národní protidrogové centrály (NPC) znovu zatkli letos v dubnu na letišti v Praze-Ruzyni poté, co přiletěl z Balkánu. Jen pár dní před ním zatkla policie při jiné bezpečnostní akci na pražském hlavním nádraží jeho českou manželku s půlkilogramem heroinu v kabelce.

"A.E. byl na poměrně velmi vysoké úrovni v hierarchii organizovaných zločinných uskupení působících nejen na území ČR, ale v rámci celé Evropy," uvedl v dubnu ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous. Dodal, že velel organizaci, jež zabezpečovala transfer drog z Balkánu do Německa a Švýcarska. Emini je nyní ve vazbě a za trestnou činnost po roce 1999 je teprve vyšetřován.

Líčení u hradeckého soudu je naplánováno do 27. května.

Zdeněk Rychtera kš
breeder
Týden bez drog startuje v pondělí
Boleslavský deník | 25.5.2004 | rubrika: Mladoboleslavsko | strana: 20 | autor: EVA KUČEROVÁ

V pondělí 31. května vypukne druhý ročník akce Týden bez drog, kterou pořádá o. s. Helianna ve spolupráci s Magistrátem města Mladá Boleslav. Položili jsme několik otázek ředitelce Helianny Heleně Bartoňové.
Kdy nápad uspořádat takovou akci vznikl a co je jejím cílem?
Než jsme uspořádali první ročník, nosila jsem ten nápad rok v hlavě. Inspiroval mě k tomu postoj představitelů města, kteří se tvářili, že drogy nejsou. Byla jsem ráda, že Eva Pešková dostala tuto problematiku na starost. Od té doby se totiž spolupráce s magistrátem zlepšila a ve spolupráci s ním jsme mohli nápad zrealizovat. Cílem je ukázat veřejnosti, že problém drog kolem nás je a hlavně že se s ním dá něco dělat.
Jaké zkušenosti vám loňský ročník přinesl?
Když se s něčím začíná, vždy se najdou nějaké nedokonalosti. Vloni byl zásadní chybou nevhodně zvolený termín. Z toho důvodu byla malá účast veřejnosti. Poučili jsme se a letos vše začíná dřív. Řekla bych, že letošní ročník bude profesionálnější. Uvidíme, co přinesou další dny.
A co plány na příští rok? Určitě bude trochu obměněn program, abychom lidi zaujali. Letos máme jako novinku abstinenční běh, příští rok by to měl být štafetový abstinenční běh z Mladé Boleslavi na Mukařov. Každopádně ale zachováme den otevřených dveří v terapeutické komunitě, to vidím jako velmi důležité.
breeder
Sokrates: Kontakty s narkomany rostou, potvrzují to počty sesbíraných stříkaček
Děčínský deník | 25.5.2004 | rubrika: Děčínský region | strana: 18 | autor: (top)

Ústí nad Labem - O tisíc kontaktů navíc eviduje s narkomany na ulici v meziročním srovnání občanské sdružení Sokrates.
Jeho ředitelka Marie Reitingerová uvedla, že zatímco v prvních měsících loňského roku to bylo 2 154 kontaktů, letos již 3 230. "Potvrzují to i čísla sesbíraných odhozených injekčních stříkaček, která narostla o 400 na 1 701 kusů. Podle našich zkušeností patří mezi nejvíce postižené lokality, pokud jde o výskyt rizikově se chovajících klientů, Mírové náměstí a Krásné Březno," řekla Marie Reitingerová.
Poskytování sociálních služeb v problematice drogových závislostí má podle sdružení za cíl ochránit veřejnost, hlavně děti. "Chceme proto zvýšit povědomí občanů a podnikatelůl jak dny otevřených dveří, tak preventivními projekty jako je třeba Světlo pro AIDS či veletrh sociálních služeb," dodala Marie Reitingerová.
K rizikovým místům se ale řadí například i Severní Terasa, kde před několika týdny občanské sdružení Sokrates 2 zlikvidovalo přes 30 pohozených injekčních stříkaček. Ty ležely pod parkovištěm u Hypernovy v trávě. "Město se na likvidaci těchto důsledků drogové scény přitom ani nepodílí. Hradíme to z vlastních zdrojů," řekl šéf sdružení Patrik Biskup. Doplnil, že obdobná ložiska jsou zdrojem onemocnění jako je žloutenka typu A, B či C nebo viru HIV.
-----------------------------------------------------------------------------------------

Tisíce dostala od města i Policie České republiky
Karlovarské noviny | 24.5.2004 | rubrika: Karlovarsko | strana: 9 | autor: IVANA KALINOVÁSILVIE RISOVÁ

Karlovy Vary - Zastupitelstvo města schválilo v úterý rozdělení finančních prostředků ve výši 280 tisíc korun na projekty prevence kriminality a protidrogové prevence na rok 2004.
Zastupitelé se tentokrát vůbec nedohadovali a rozdělili peníze těmto organizacím:
Na třetí ročník Putovního poháru dostane městská policie 37 tisíc korun, na sportovní den 36 tisíc korun, na výtvarnou soutěž Strážník očima dětí 12 tisíc korun. Na návštěvu policejního muzea pro děti obdrželi městští strážníci 4 600 korun. Celkem jim tak magistrát na dotacích přihrál 98 tisíc šest set kourn.
K Policii České republiky byl magistrát také štědrý. Na soutěž Dobrý skutek pro děti obdržela od radnice 15 400 korun a na Integrovaný záchranný systém 20 tisíc korun.
Kromě policie obdržela peníze i televize Story s.r.o. TV Duha. Ta obdržela 30 tisíc korun.
Dětskému informačnímu centru věnovala radnice na prevenci patologických jevů 10 tisíc korun, Farní charitě na volnočasové aktivity 5 tisíc a Centrum pro mládež a alternativní sporty obdrží 50 tisíc korun. K-Centrum, které je jediným záchranným bodem pro narkomany, obdrželo na testování klientů 60 tisíc korun.
"Museli jsme letos hodně seškrtávat. Peněz bylo málo a požadavků hodně," říká náměstek primátora Tomáš Hybner. Podle jeho slov dostala například Policie České republiky peníze na prevenci kriminality a protidrogovou prevenci ze dvou důvodů. "Za prvé jsme chtěli jako město přispět na úspěšnou osvětovou a preventivní akci Ajax, kterou policie organizuje na školách. Druhým důvodem našeho příspěvku byla připravovaná prezentace všech složek Integrovaného záchranného systému na sportovním stadionu AC Start v Tuhnicích - také pro děti. Zde se jim představí v akci záchranáři, hasiči a podobně a děti se budou nejen dívat, ale i učit a samy předvádět některé způsoby první pomoci a podobně," pokračuje náměstek. Částku pět tisíc korun získala i karlovarská Farní charita. "Za tyto peníze nakoupíme dětem matek, které jsou v azylovém domě charity kvůli krizovým životním situacím, hračky a sportovní nářadí," dodal náměstek.
Naši připomínku, že v tak významné oblasti, jakou je prevence kriminality a protidrogová prevence, se muselo škrtat a škrtat, když na soukromý hokejový klub šlo opět z rozpočtu města letos 16 milionů, Hybner odpověděl: "Bez komentáře."
-----------------------------------------------------------------------------------------

Problémy policistů s drogami
ČT 1 | 24.5.2004 | 21:40 | pořad: Reportéři ČT

Eva HRNČÍŘOVÁ, moderátorka
--------------------
V minulém roce spáchalo devět policistů trestné činy související s drogami. Podobné počty to byly i v předcházejících letech. Kolik českých strážců zákona ale užívá drogy přímo ve službě, nikdo neví. Policie to nekontroluje, prý ani nemůže. Když už se ale takový problém vyskytne a na nějakého policistu padne podezření, že s drogami obchoduje, postaví se k tomu policie po svém. Jak? To uvidíte v reportáži Jakuba Knězů.

policista, student střední policejní školy
--------------------
Samozřejmě jsou to policisté, kteří mají, řekněme, kladný vztah k drogám a bohužel /nesrozumitelné/ dost často přístup k různým drogám a osoba, která je, dejme tomu, předváděná, nebo kontrolována na ulici a má u sebe cokoli, co může být jakoby za drogu označeno a ráda se tohoto zbaví a /nesrozumitelné/ mnoho svých kolegů, kteří samozřejmě, nevěřím tomu, že by tu drogu znehodnotili, nebo ji odevzdali.

Věra DUŠKOVÁ, mluvčí Ministerstva vnitra ČR
--------------------
V případě zjišťování drog nebo závislosti na droze, na drogách u uchazečů o policejní práci by se kromě běžných zdravotních prohlídek mohly dělat testy i na drogy.

Jakub KNĚZŮ, redaktor
--------------------
A proč se doteď neprovádějí takovéto testy?

Věra DUŠKOVÁ, mluvčí Ministerstva vnitra ČR
--------------------
Uvažuje se o tom. Protože doteď, doteď to zase nebyl tak masivní problém, ale je možný, že těch problémů by přibývalo, a proto se zvažuje o tom, že by se takovéto zkoušky zavedly.

Jakub KNĚZŮ, redaktor
--------------------
Uvažuje, uvažuje. Během těchto úvah však policii vznikají problémy. Předminulé úterý se jeden takový řešil ve Střední policejní škole v Praze-Hrdlořezích. Do této školy dochází policisté už ve výkonu služby, kteří se chtějí dále vzdělávat.
Pane řediteli, jaký je váš názor na výskyt drog ve vaší škole?
Myslíte si, že jsme se zbláznili, když se ptáme figuríny a nikoli skutečného ředitele školy? Je to úplně jedno, jestli se ptáme plastového modelu, nebo ředitele. Oba dva jsou ochotni povídat o drogách ve škole úplně stejně.

osoba
--------------------
Pan ředitel je na jednání mimo. Můžete zavolat tak za půl hodinky?

Jakub KNĚZŮ, redaktor
--------------------
Dobře, zavoláme za půl hodiny.

osoba
--------------------
Jo.

Jakub KNĚZŮ, redaktor
--------------------
Můžu, prosím vás, mluvil s panem Zlámalem?

osoba
--------------------
Pan ředitel je na jednání a dneska už asi nebude, nebo bude, ale nevím, možná pozdějc.
Pan Knězů?

Jakub KNĚZŮ, redaktor
--------------------
Ano.

osoba
--------------------
Tak momentíček.

Jakub KNĚZŮ, redaktor
--------------------
Děkuju.

osoba
--------------------
A můžu poprosit ještě odkud, firmu?

Jakub KNĚZŮ, redaktor
--------------------
Česká televize.

osoba
--------------------
Prosím vás, pan ředitel tam má jednání, ale máte se obrátit na tiskovýho mluvčího ministerstva vnitra.

policista, student střední policejní školy
--------------------
Stala se taková nekalá, nebo neblahá událost, kdy někteří studenti této školy měli něco společného s určitými návykovými a psychotropními látkami, přičemž několik jich bylo zadrženo. Zásah proběhl velmi, velmi klidně. Ráno přijeli pro nás na střelby, které máme povinné v rámci výcviku a někteří byli podrobeni odběrům.

Jakub KNĚZŮ, redaktor
--------------------
Tento policista, svědek události, chce zůstat v anonymitě. O zážitky z protidrogového zátahu se s námi ale podělí, protože podle jeho vlastních slov je mu líto, když například policisté pod vlivem drog kazí dobrou pověst svých kolegů.

policista, student střední policejní školy
--------------------
Vedení školy se k tomu nějak nevyjádřilo, nikdo nic, prostě jakoby nic se nestalo, každý běžný den, jako by to tam fungovalo dennodenně, což si myslím, že není správné. Mělo k tomu být něco vyjádřeno, aspoň udělat na ty chovance, tohoto, řekněme, areálu, takového nějakého bubáka a prostě říct: "Takhle ne, takhle by to tady nešlo!"

Jakub KNĚZŮ, redaktor
--------------------
Ostatní lidé, kteří jsou do případu zasvěceni, si zřejmě vzali příklad z mlčícího ředitele školy.

Věra DUŠKOVÁ, mluvčí Ministerstva vnitra ČR
--------------------
Šetřila to Inspekce ministra vnitra a předala to státnímu zástupci, který nadále bude komentovat tuto kauzu a je tam samozřejmě podezření ze spáchání trestného činu.

Michal ZACHYSTAL, dozorující státní zástupce
--------------------
Já bohužel s váma nemůžu nic v podstatě prohodit, protože je na to uvaleno embargo, a to dosud nezrušila inspekce informační.

Jakub KNĚZŮ, redaktor
--------------------
Aha, aha.

Michal ZACHYSTAL, dozorující státní zástupce
--------------------
Já jim nechci v podstatě nic rozkrývat a nemohu vám bohužel nic uvést.

Marie MASAŘÍKOVÁ, tiskový odbor Ministerstva vnitra ČR
--------------------
Já jsem mluvila s kolegy z inspekce a ...

Jakub KNĚZŮ, redaktor
--------------------
No?

Marie MASAŘÍKOVÁ, tiskový odbor Ministerstva vnitra ČR
--------------------
... ti se hrozně, hrozně podivovali, protože inspekce nemůže dát žádné embargo. Pokud se pan státní zástupce rozhodl, že v tuto chvíli ještě nemůže nic říci, je to na jeho rozhodnutí, ale nemůže mu to dát Inspekce ministra vnitra.

Jakub KNĚZŮ, redaktor
--------------------
Po několika dalších telefonátech se ale přes tento poněkud zvláštní nesoulad mezi Inspekcí ministra vnitra a obvodním státním zastupitelstvím podařilo uspět. Obě instituce si vyjasnily kompetence.

Michal ZACHYSTAL, dozorující státní zástupce
--------------------
Můžu sdělit, že na základě toho šetření Inspekce ministra vnitra byl obviněn jeden policista, v současné době frekventant té střední policejní školy a bylo mu ..., zahájil jsem trestní stíhání pro trestný čin podle paragrafu 187 odstavec 1 trestního zákona - nedovolená výroba a distribuce omamných látek a jedů.

Jakub KNĚZŮ, redaktor
--------------------
Měl jste nějaký přímý kontakt s člověkem s policistou, který buď obchodoval, nebo užíval drogy?

policista, student střední policejní školy
--------------------
Na tu distribuci nebo obchod nemám, ale samozřejmě mám jaksi pár přátel, kteří samozřejmě rádi si určitými, řekněme, v uvozovkách drogami zpestří, zábavní, řekněme, život.

Jakub KNĚZŮ, redaktor
--------------------
Třeba ten u policie tím myslíte?

policista, student střední policejní školy
--------------------
Samozřejmě, samozřejmě bohužel u policie.

Jakub KNĚZŮ, redaktor
--------------------
Podle výsledků testů moči těch jednotlivých dalších frekventantů toho kurzu, tak tam se zjistilo, že by třeba i oni byli pod vlivem drog nebo ...

osoba
--------------------
Byli tam dva nebo tři.

policista, student střední policejní školy
--------------------
Řekl bych, že díky takovýmto jednotlivcům se mnohdy pohlíží na policii skrz prsty, protože určitě sami víte, že budovat si dobré jméno, když jste policista, u občanů není samozřejmě snadné a díky takovýmto jednotlivcům ho ztrácíme velice rychle.

Jakub KNĚZŮ, redaktor
--------------------
Jednání policie nebo ministerstva vnitra ohledně drog je svérázné. V případě podezřelých policistů se musí informace z policie doslova dolovat. Nikdo nechce k případům nic říct. Když se zrovna nejedná o kolegy, velmi často sami od sebe do médií nabízejí policisté vlastní záznamy svých protidrogových akcí, a to ještě předtím, než jsou dotyční lidé, proti kterým policie zasáhla, obviněni.

redaktorka /zprávy 4. 2. 2004/
--------------------
Tři podezřelé muže zatkli policisté koncem ledna na Liberecku. Byl mezi nimi i údajný hlavní organizátor pašování drogy extáze. Sedmatřicetiletého muže už policisté znají.

redaktor /Události 10. 4. 2004/
--------------------
Prvního z dealerů drog začala policie pronásledovat, když se třemi kilogramy hašiše za téměř tři sta padesát tisíc korun sjížděl na snowboardu sjezdovku. Policisté ho dostihli dole na parkovišti, když nasedl do auta k zákazníkovi. Druhého dealera zatkla policie na Lidické boudě.

redaktor /Události 3. 12. 2003/
--------------------
Celkem čtyři zatčení muži skončili ve vazbě s obviněním z výroby drog. Policie se domnívá, že minimálně od roku 1998 převáželi z Balkánu drogy do Rakouska a Itálie.

redaktor /Události 2. 10. 2003/
--------------------
Detektivům se podařilo najít na tomto balkóně čtyři rostliny marihuany.

Jakub KNĚZŮ, redaktor
--------------------
Je ale načase, aby se policie po drogách porozhlédla i ve vlastních řadách. Aby se policisté třeba neučili ve škole střílet a byli zároveň pod vlivem drog. Přijetí systémového opatření ale zřejmě brání nejen neochota, ale i zákony.

Věra DUŠKOVÁ, mluvčí Ministerstva vnitra ČR
--------------------
No, tak zatím není možné provádět kontroly přímo třeba ve službě nebo u službu konajících policistů, protože na to bychom museli mít jinou legislativní úpravu. To není stejné jako u alkoholu, kde můžete dát dýchnout člověku a zjistíte, jestli takzvaně požil, ale v případě drog musíte odebrat krev, a to nejde bez důvodného podezření.

Jakub KNĚZŮ, redaktor
--------------------
Tedy, shrňme si tento případ, který by sám o sobě snad ani nestál za tolik pozornosti, kdyby ..., kdyby se neukázalo, že ředitel střední policejní školy se postaví k problému s drogami zády, kdyby se neukázalo, že policie je pravděpodobně schopná odhalit drogového dealera ve vlastních řadách jen náhodou, kdyby tento případ neukázal, že je docela klidně možné potkat zdrogovaného policistu na ulici, který bude chtít občanský průkaz, peníze nebo třeba hašiš.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma