Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 24.05.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Policie zatkla dealara extáze, měl u sebe 10.000 tablet
Zpravodajství ČTK | 21.5.2004 | 11:13 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: STK

PRAHA 21. května (ČTK) - Detektivové Národní protidrogové centrály zatkli koncem dubna přímo při prodeji extáze pětatřicetiletého muže. Byl zadržen při akci Quick nedaleko hotelu Holiday Inn v Praze 4.

Při zadržení pachatele policisté zajistili téměř 10.000 tablet extáze, sdělila dnes ČTK mluvčí policie Blanka Kosinová.

Jednu tabletu podle ní muž prodával za tři eura (asi 90 korun). "Cena takového množství uvedené drogy na nelegálním trhu by se mohla pohybovat kolem dvou milionů korun," uvedla Kosinová. Muž měl podle ní u sebe ve chvíli zatčení asi 30.000 eur (asi 900.000 korun).

Policejní komisař zadrženého obvinil za prodej drog, hrozí mu až desetileté vězení. Pachatel byl podle mluvčí v minulosti stíhán justičními orgány v Itálii za nelegální převoz deseti kilogramů heroinu. "V Itálii byl odsouzen k pětiletému trestu odnětí svobody, ze kterého byl propuštěn nedlouho před svým zadržením v České republice," doplnila Kosinová.

stk rot
________________________________________________________________________

Nevědomost zabíjí
Mladá fronta DNES | 24.5.2004 | rubrika: Kraj Karlovarský | strana: 1 | autor: LEV HAVLÍČEK

K věci

Po patnácti letech informování veřejnosti o drogové problematice stále nejsou vědomosti rodičů a protidrogových koordinátorů ve školách na dostečné úrovni. Alespoň taková je konkrétní zkušenost konkrétního policisty, který se dané problematice věnuje i v oblasti prevence. Navíc se snižuje věk uživatelů i těch, kteří „to“ jenom chtějí zkusit. Drogy provázejí člověka od nepaměti, žádné zřízení je nedokázalo dosud vymýtit. Chtějí-li tedy dospělí smysluplně vést děti k opatrnosti a bezpečí, nezbývá nic jiného, než překonat stud, pohodlnost a dosavadní nezájem a snažit se být informováni lépe, nebo alespoň stejně jako jejich ratolesti. Ne kvůli sobě. Právě kvůli dětem.
________________________________________________________________________

Zlatá mládež si užívá ve stínu úspěšných rodičů
Mladá fronta DNES | 22.5.2004 | rubrika: Kraj Karlovarský | strana: 1 | autor: TOMÁŠ KÁBRT

Kolektiv ve třídách bývá nekompromisní, nikdo se nemůže povyšovat příliš, myslí si ředitel gymnázia

Karlovarský kraj - Mnohatisícové odměny za školní známky, nákladné oblečení a zábavy, zahraniční cesty a studia, ale i nebezpečný hazard s rychlými auty, alkoholem, drogami a násilí. Tak vnímají lidé v Karlovarském kraji mládež z nejbohatších rodin regionu.
"V Karlových Varech teď chodí zlatá mládež hlavně do diskoték California na Vyhlídce, Las Vegas ve Staré Roli nebo do Irish Pubu na Růžovém Vrchu," uvedl provozovatel jednoho z místních nočních podniků.
Mladíci a dívky přijíždějí luxusními limuzinami svých bohatých otců nebo vlastními, všelijak vylepšenými vozy VW Golf.
Movití výrostci se někdy baví tím, že vyvolají rvačku. Minulý týden jedna taková parta vytloukla hudební klub Véčko v Rybářích, na Silvestra se stejní mladíci pěstmi utkali s vyhazovači karlovarského baru Retro pod Cimexem.
Zvláštní skupinou jsou mladí karlovarští Rusové a Dagestánci. "Přijedou luxusně oblečeni v hodně drahých autech rodičů a často terorizují své okolí. Třeba si někoho vyberou a násilím jej nutí, aby jim rychle sehnal marihuanu," popsal zaměstnanec karlovarského klubu.
Ze Sokolova putují děti milionářů za zábavou do Karlových Varů nebo do hudebních klubů Aqua na sídlišti Michal a Labamba na Starém náměstí.
V Chebu láká zlatou mládež nejvíce bar Na lodi v ulici Svobody, taneční parket restaurace v kempu Ronak na pláži Jesenické přehrady nebo diskotéka Mexico u Kauflandu. "Předvádějí se ve svém drahém módním oblečení, za večer utratí tisíce, znají je i ve veřejných domech," řekl spolupracovník jednoho z chebských nočních podniků.

Ruská ruleta v ulicích

Syn majitele chebské topenářské firmy nedávno se dvěma kamarády havaroval při noční hře na ruskou ruletu, kdy na plný plyn naslepo přejížděli křižovatku z vedlejší Valdštejnské přes rušnou Evropskou ulici. Hazardující mladíci odnesli vražednou zábavu zraněními. S kamarády si v otcově silném BMW vyjel na Vyhlídce i patnáctiletý syn známého chebského obchodníka s restauračním zařízením. U léčebny Carvac narazili do několika stojících vozů, z nichž dva zcela zničili.
"Otec mladíka mi pak asi na dva měsíce půjčil jiné auto, částečné finanční odškodnění jsem ale dostal jen od pojišťovny," svěřil se jeden z postižených zdravotníků.
"Děti z bohatých rodin žijí ve stínu úspěchů svých rodičů," uvedl třiadvacetiletý syn známého majitele regionální stavební firmy. "Ne vždy se jim povede nastavenou laťku dosáhnout, a to může způsobit jejich rezignaci a traumata, která si pak léčí známými manýry," vysvětlil.
Podle něho velmi záleží na tom, k jakým hodnotám rodiče své děti vedou. "Nejsou-li těmi prioritními hodnotami síla a moc peněz, ale pokora, láska, zdravý rozum a skromnost, myslím si, že je z poloviny vyhráno," řekl mladík.

Budí pozornost

Ve školách vzbuzují děti milionářů pozornost chudších spolužáků nejen oblečením a vybavením, ale také vozidly, kterými na vyučování dojíždějí. Například syn úspěšného rychnovského podnikatele přijíždí do stavebního učiliště v Královském Poříčí vlastním golfem nebo na terénním japonském motocyklu. "Když v zimě auto naboural, jezdil do školy každý den taxíkem," usmívají se spolužáci. Jiný zdejší žák, syn majitele kamionové dopravní firmy ze Sokolova, loni ve svém volkswagenu vážně havaroval a zahynul.
Podle ředitele karlovarského gymnázia Zdeňka Papeže se ve školních lavicích sociální rozdíly mažou. "Kolektiv mladých lidí ve školní třídě je velmi nekompromisní, nikdo se nemůže moc povyšovat nad ostatní, protože by se tím sám vyřadil."

JSI IN? Podle toho, do jaké společenské kasty děti patří, volí i noční podniky, v nichž předvádí nákladné modely oblečení a kam jezdí na silných motocyklech či otcovým automobilem.
________________________________________________________________________

"Tvrdý boj" s drogami jde proti trendům EU
Lidové noviny | 24.5.2004 | rubrika: Domov | strana: 4 | autor: Petr Kolář

tvrdí ředitel Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogové závislosti Georges Estievenart

Česká protidrogová politika je zcela v souladu s tím, čemu se v Evropské unii říká nejlepší praxe, tvrdí ředitel EMCDDA Georges Estievenart, který byl minulý týden v České republice na pracovní návštěvě.

LN: Na návštěvě České republiky jste měl možnost poznat tuzemskou protidrogovou politiku a strategii pro příští roky. Jak ji hodnotíte?

Připravovanou strategii české protidrogové politiky zatím detailně neznám, takže mohu mluvit pouze o té dosavadní. Ta je zcela v souladu s akčním plánem Evropské unie, který byl přijat v roce 2000. Ten klade důraz na prevenci, na léčbu, na vyváženost mezi represivními a sociálními a zdravotními aspekty, jakož i důraz na vědecky ověřené informace. Myslím, že česká protidrogová politika je zcela v souladu s tím, čemu se v EU říká nejlepší praxe.

LN: Také v české vládě jsou ovšem o protidrogové politice velké spory. Zatímco nová strategie vicepremiéra Petra Mareše počítá s pokračováním v této "nejlepší praxi", lidovci volají po represi a "válce drogám". Který přístup je vám osobně bližší?

Takové diskuse probíhají také v jiných státech unie. Pokud však jde o tendence v Evropě, tak v EU je v posledních letech jednoznačným trendem realističtější stanovování cílů.
To znamená, že se uvolní snaha a sníží se investice do kriminalizace drog pro osobní občasnou spotřebu a více se zaměříme na obchodníky a dealery. Nikoli tedy na uživatele. Tak to je ve většině členských států Evropské unie. Neznamená to, že jsme rezignovali například na ambice snížit spotřebu drog mezi mladými lidmi. Ale nelze chtít vyřešit vše naráz. Jak už jsem řekl, Česká republika jde dobrou cestou.

LN: Takže EU praktikování hesel jako "nulová tolerance" či "totální válka drogám" neuznává?

Nejde o to, co Evropská unie uznává nebo neuznává. Je to postoj na základě předchozích zkušeností. V sedmdesátých letech minulého století byla praktikována restriktivnější politika vůči drogám, a to zejména na základě amerického přístupu. Pak se ale ukázalo, že drogy není možné takovouto válkou vykořenit. Proto se změnil evropský přístup.
Co to vlastně je "válka drogám"? Znamená to třeba poslat letadla, ať vybombardují místa, kde se vyrábějí drogy? Samozřejmě, že v některých případech by to šlo. Ale to bychom museli vybombardovat půlku měst, a to je pochopitelně absurdní. Tvrdá represe může sehrát značnou roli, zejména ve vnějších aspektech protidrogové politiky, jako je obchod s chemickými látkami či praní špinavých peněz. Tam nás čeká ještě dlouhá cesta. Ale jinak nelze vyhlašovat válku drogám a uživatelům drog.

LN: Jednotlivé členské státy Evropské unie mají v současné době v přístupu k protidrogové politice jinou praxi. Od liberálního Nizozemska až po konzervativní Švédsko. Je podle vás vůbec myslitelné vytvořit jednotnou protidrogovou politiku států EU, která by stanovila například dělení drog na tvrdé a měkké?

Tak daleko ještě nejsme. A to zejména z důvodu, že členské státy Evropské unie společnou protidrogovou politiku nechtěly. A nemáme k tomu ani právní základ.
Je ale evidentní, že postoj jednotlivých členských států Evropské unie k protidrogové politice se stále více sbližuje. Jsou věci, na kterých se dnes EU shodne. Například substituční léčba pro uživatele heroinu. I když ve Švédsku bude probíhat v omezenějším rozsahu než v Nizozemsku.
Není proto možné vyloučit, že v nějakém střednědobém horizontu budou společná opatření v oblasti prevence a léčby drogových závislostí. Ale bude to nějakou dobu trvat.
________________________________________________________________________

S pitím, kouřením a drogami začínají stále mladší děti
Českobudějovické listy | 22.5.2004 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 7 | autor: MAREK PRÁŠIL

Vyšší Brod - Pátrání po dětech popíjejících alkohol zostřili městští strážníci. S mimořádnými večerními obhlídkami restaurací a veřejných prostranství začali první víkend v květnu. "Narazili jsme na sedmnáctiletého mladíka, který měl vypito několik piv. Zavolali jsme jeho rodičům, aby to s ním vyřešili," sdělil strážník Roman Kozel.
Problémy s alkoholem, kouřením a dalšími omamnými látkami se však týkají i mnohem mladších dětí - z posledních ročníků základní školy. V obci se mluví o žákyni, která spolykala prášky a skončila v nemocnici. Tento případ byl poslední kapkou, která odstartovala aktivitu městské policie.
"Ke konkrétnímu případu nemohu oficiálně nic sdělit. Nestal se ve škole a zatím nám ho ani nikdo nenahlásil," sdělil ředitel školy Milan Holek. Problému, kdy s alkoholem a cigaretami začínají čím dál mladší děti, je si však vědom. "Městské policii jsme oznámili místa, o kterých se domníváme, že se tam děti scházejí, aby tam popíjely a kouřily. Máme vlastní preventivní program a kromě toho jsme kontaktovali i středisko výchovné péče Spirála v Českém Krumlově. Od nového školního roku navážeme spolupráci i s českokrumlovskou policií," sdělil ředitel.
Strážníci, kteří mají nyní služby posunuté do nočních hodin, dělají kontroly nepravidelně. "Kromě restaurací procházíme i kemp, klášterní zahradu a další veřejná prostranství. Problémy s opilými nezletilými se zvětší, až začnou jezdit do místního kempu školní výlety," upozornil Kozel.
________________________________________________________________________

Dítě s cigaretou? Žádná zvláštnost
Deník Mostecka | 22.5.2004 | rubrika: Mostecko | strana: 16 | autor: JOSEF SLOUP

Most - Spatřit dnes na ulici dítě školou povinné s cigaretou v ústech není žádná zvláštnost. Děti zkouší kouřit velice záhy. Reklama na cigarety je téměř všude a děti snadno podlehnou svodům. Je to lákadlo, které musí zkusit. Pokud se dítě dá do party se staršími školáky, má na problém zaděláno.
"Každý den sem chodí děti a chtějí kupovat cigarety. Když je požádám o občanský průkaz, tak ho většinou nemají. Ty přes patnáct let třeba ano, ale nejsou ještě plnoleté. Když je upozorním, že si cigarety mohou koupit až po dasažení věku osmnácti let, dělají se sebe hlupáky a říkají, že to nevěděly. Někdy zkouší fintu, že cigarety jsou pro rodiče, " prozradil Miroslav Bamboshek, prodavač v trafice u sportovní haly.
Pokud dětem neprodají cigarety v jedné trafice, zkouší to v jiné. Většinou se najde prodejce, kterému je to jedno a cigarety jim prodá. Kšeft je
kšeft. Do očí to však nikdo nepřizná. Potvrzují to i tři asi čtrnáctiletí kluci před Priorem. "V naší třídě kouří asi čtvrtina žáků. Jsou mezi námi i děvčata. Koupit si cigarety je občas problém, ale vždy se najde trafikant, který nám cigarety prodá. Nebo požádáme o jejich zakoupení někoho staršího," potvrdili kluci. Kde cigarety kupují, však nechtěli povědět.
"Občas mi do restaurace přijdou děti a chtějí cigarety. Nic nedostanou a okamžitě jim ukazuji dveře. V lokále nemají co pohledávat," sděluje vietnamský hospodský na tř. Budovatelů.
Děti kouří při cestě do školy i o přestávkách třeba na záchodcích. Většina z nich to ani nedělá tajně. Ve školním
věku si děti samozřejmě vůbec nelámou hlavu se závislostí na cigaretách nebo s možnými zdravotními následky. Cena cigaret je také neodradí. Dostávají velké kapesné na svou osobní potř
bigfoot
Vůbec nic jsem nikdy neměl. Slyšel jsem akorát o trávě a to mě vůbec neláká. To já, kdybych měl na něčem ulítnout, tak to je spíše něco sladkého. Mám strašně rád sušenky.

SUSENKY SUSENKY.....do toho susenky. Nebo i kolacky s mlickem

hehehe


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma