Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 20.05.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
EU se neshoduje s lidovci ve způsobu potírání drog
Právo | 20.5.2004 | rubrika: Zpravodajství | strana: 3 | autor: (dan)

PRAHA - Přísnější opatření nejen proti překupníkům drog, ale proti konzumentům, která navrhují křesťanští demokraté, jdou proti trendům, podle kterých se drogovým hrozbám brání ve většině států Evropské unie.
"To není trend, který by sledovala Evropská unie," odpověděl v úterý na setkání s novináři Georges Estievenart, výkonný ředitel Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogové závislosti, na dotaz, co říká snahám českých lidovců vnést do protidrogové politiky represívnější tón. Centrum, které patří do struktur EU, shromažďuje a analyzuje data o drogové problematice.
Evropská unie, která dokončuje hodnocení své protidrogové politiky od roku 2000 a připravuje plán na další čtyři roky, upřednostňuje podle Estievenarta před kriminalizací uživatelů drog ochranu veřejného zdraví.
"Jestliže se přijme zákon, podle kterého člověk, který vykouří jointa, půjde do vězení, tak si budou muset jít sednout jenom ve Francii milióny lidí," uvedl Estievenart, původem Francouz.
________________________________________________________________________

Informace policie kraje Vysočina
Zpravodajství ČTK | 19.5.2004 | 15:25 | rubrika: Právo a krimi - Jihlavský kraj | autor: MI

Z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů obvinil policejní komisař dvacetiletou dívku z Ledče nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Od loňského podzimu do letošního dubna poskytla podle policie v několika případech dalším osobám psychotropní látku pervitin a marihuanu.
________________________________________________________________________

KRÁTCE
Metro | 20.5.2004 | rubrika: Z domova | strana: 2

Praha - Policisté zadrželi 22letého muže z Prahy, který v jednom z klubů v Praze 5 nabízel k prodeji marihuanu a hašiš. Při následné prohlídce klubu policisté zajistili 71 sáčků s těmito drogami. Mladík byl obviněn.
________________________________________________________________________

Honit kuřáky trávy nemá smysl
Mladá fronta DNES | 20.5.2004 | rubrika: Kraj Pardubický | strana: 1 | autor: MAGDALENA NOVÁ

K věci

Patří to k jaru podobně jako pylové alergie nebo milostné exploze. Jakmile se ohřejí lavičky v parku, obsadí je po večerech skupinky mladých, kteří se nad společnou cigaretou marihuany dokáží zadarmo dlouho a dobře bavit. Policii tak začínají hody, stačí projít několik parků a zahrádek před kluby a statistiky boje proti drogám se začnou potěšeně plnit. Za všechny pokašlávající a usmívající se konzumenty marihuany bych ale chtěla policisty poprosit: Neztrácejte letos energii na nesmyslné represi mladých kuřáků trávy a věnujte ji například kapsářům a zlodějíčkům v hypermarketech.
________________________________________________________________________

Drogy v klubu? Jen marihuana
Mladá fronta DNES | 20.5.2004 | rubrika: Kraj Plzeňský | strana: 3 | autor: (vav)

Pardubice - Při vstupu do rockového klubu Ponorka v Pardubicích postává kolečko mladých lidí ve volných mikinách podávají si marihuanový smotek a družně se baví.
Ze dveří podniku se line kovová řež elektrických kytar v divokém rytmu hardcoreové kapely. U baru si dávám pivo. Na parketu divoce poskakuje desítka nadšenců, metaloví vlasáči v extázi hází svými pěstěnými účesy.
Drogové doupě to ale rozhodně není. Nikdo na stolech nevysypává "lajničky", na záchodě se nepovalují žádné použité jehly, ani zde nebloudí narkomani v heroinovém opojení. V rohu se jen hlučně baví parta pivařů, další popíjejí přímo na baru. Jednoho z nich se ptám, kde bych tady mohl něco sehnat.
"Já jsem tu i čtyřikrát do týdne a o tvrdý drogy tady opravdu nezavadím. To bys musel někam na disco. Tady dost lidí kouří trávu a sem tam haš, ale to máš snad úplně všude," plácá mě otcovsky po ramenou návštěvník klubu, který se představil jako Patrik.
"Mě už ani ta travka netankuje, možná tak někde na výletě v přírodě, ale tady ne. Když to kombinuješ s alkoholem, tak jsi rychle out a já jsem tady proto, abych se pobavil s kámošema. Pivko mi bohatě stačí," dodává Patrik s tím, že podobné je to ve všech rockových klubech v Pardubicích.
Třeba extázi je proto daleko snazší získat na velké diskotéce nebo house party.
"S tvrdými drogami tady problémy nemám. Kouří se tráva, ale to se dneska děje i před základními školami. Sežene se opravdu všude. Pro naši generaci to byla určitá zvláštnost a kouřit jí byl jistý obřad, dneska to má v kapse každej trouba," míní majitel podniku Lumír Sokol.
________________________________________________________________________

V kraji vede marihuana a pervitin
Mladá fronta DNES | 20.5.2004 | rubrika: Kraj Plzeňský | strana: 3 | autor: PAVEL DOSOUDIL, JAN VÁVRA

Téma

S drogami experimentuje osmdesát procent mladých lidí. Zkoušejí marihuanu a extázi

Pardubice - Drogy v Pardubickém kraji nejsou ani zdaleka rozšířeny tak jako třeba v Praze, Brně nebo Ostravě. To ale vůbec neznamená, že dětem a mladým lidem nehrozí nebezpečí.
I zde jsou vedle nejrozšířenější marihuany běžné tvrdé drogy. V oblibě však není jako jinde heroin, ale převážně domácí specialita pervitin.
Problémových uživatelů pervitinu, heroinu a dalších tvrdých drog je v kraji kolem osmi stovek. "Skupina mezi patnácti až osmnácti lety z toho může tvořit možná dvě stovky," míní Markéta Lukáčová z pardubického Kontaktního centra, které narkomanům pomáhá překonat největší rizika jejich zhoubné vášně - infekci a nemoci.

Obchod s drogami je v kraji zatím malý

Na rozdíl od Prahy se v kraji nedá mluvit o významné roli narkomafií, ačkoliv v souměstí Hradec Králové Pardubice je možné podle ní hovořit o zárodcích profesionální obchodní sítě s narkotiky. Narkomani si spíše vyrábějí narkotika pro vlastní potřebu, často sahají k přírodním drogám. "Jen dvě procenta problémových uživatelů jsou na heroinu, zbytek je hlavně pervitin," tvrdí vedoucí K-centra Dan Dvořák.
"Jsme uprostřed republiky, takže i obchod s heroinem u nás moc rozšířený není. Tady je spíše pervitinový trh," potvrzuje protidrogová koordinátorka Pardubického kraje Jiřina Ludvíková. K-centrum vyměňuje závislým uživatelům drog alespoň injekční stříkačky. Měsíčně jich tak vyexpeduje stovky. Kromě toho s narkomany přijdou do styku také lékárny. V Pardubicích jim každý měsíc prodají padesát až sedmdesát kusů injekčních stříkaček a jehel, pro které si chodí několik málo desítek lidí, nápadných už na první pohled. Ti kupují také modafen a paralen, z kterých se dá derivovat pseudoefedrin a dále pervitin. "Je to smutné, ale my proti tomu nemůžeme nic dělat. Kdybychom se je pokoušeli přesvědčovat, ať toho nechají, ještě by nám dali do zubů," líčí Igor Simon z lékárny na pardubické třídě Míru. Pokud jde ale o marihuanu či extázi, kraj se od zbytku republiky nijak neliší. Alespoň jednu zkušenost s jakoukoliv nelegální drogou má podle Ludvíkové kolem osmdesáti procent mladých lidí. "Experimentuje tak kolem osmi tisíc lidí, ale jednorázovou zkušenost jich udělalo určitě mnohem víc. V devadesáti procentech případů jde o marihuanu a extázi," říká Ludvíková.

Narkomani nejsou jen v Pardubicích

Podle výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách okusil v celé zemi drogu téměř každý druhý šestnáctiletý, v regionu to byl přibližně jen jeden ze tří.
Drogy se neobjevují jen v Pardubicích. Větší problémy jsou i v Chrudimi, Prachovicích, Heřmanově Městci, České Třebové a městech na železniční trati na Moravu. "Ani Svitavsko na tom nebude jinak, jen to není tolik vidět," tvrdí krajská koordinátorka.

***

Drogová scéna v Pardubickém kraji

NEJČASTĚJŠÍ DROGY

* pervitin, heroin, opiáty
* marihuana, lysohlávky, syntetické taneční drogy (extáze)

ODHAD POČTU PROBLÉMOVÝCH NARKOMANŮ

* celkem v kraji 700 - 800
* v Pardubicích 350 - 400

ZKUŠENOST S DROGOU

* experimentátoři 8000
* jednorázová zkušenost až 80 000 osob

MÍSTA, KDE SE DROGY NEJVÍCE VYSKYTUJÍ:

* Pardubice, Chrudim, Prachovice, Heřmanův Městec, Česká Třebová, Žamberk, Ústí nad Orlicí
________________________________________________________________________

Andrej ví, co umí drogy, a teď varuje ostatní
Mladá fronta DNES | 20.5.2004 | rubrika: Vysočina | strana: 1 | autor: LINDA KADLECOVÁ

Příběh

Pacient želivské léčebny vypráví mladým lidem, co sám zažil

Želiv - Mladí lidé, kteří se v želivské psychiatrické léčebně snaží zapomenout na drogy, si řekli, že se pokusí udělat něco proto, aby do budoucna bylo narkomanů méně. Jedním z nich je i šestadvacetiletý Andrej z Rychnova nad Kněžnou. Má za sebou závislost na pervitinu a čtyřikrát pykal v kriminále. Před tím, co prožil, chce uchránit mladé lidi, kteří jsou teď ve věku, kdy on s drogami začal.
"Já sám mám dobrý pocit z toho, že se mohu s těmi lidmi podělit o své pocity a zkušenosti, hlavně ty nepříjemné, které nakonec pomohou někoho ujistit v tom, že tato cesta je opravdu špatná," říká Andrej. "Každý si z toho může vzít ponaučení, protože opravdu není o co stát." Podle Andreje by tato forma protidrogové prevence mohla být mnohem účinnější a prospěšnější, než odborné přednášky od lidí, kteří sice vědí o této problematice hodně, ale jen z vyprávění.
"Mladí lidé si tu závažnost mnohdy ani neuvědomují a neznají ta rizika. Dnešní doba je taková, že se drogy objevují na každém rohu, v mnoha filmech, hovoří se o legalizaci marihuany a celý problém se zlehčuje," míní Andrej, kterého besedy baví, protože vidí, že to posluchače zajímá a že je nějakým způsobem užitečný.
"Říkám jim všechno tak, aby si na mém případu uvědomili, o co všechno by mohli přijít a jak by mohli dopadnout," dodává s tím, že nikoho nechodí zachraňovat, ale varovat.
Želivská léčebna už tyto besedy organizuje delší dobu - nejen proto, že mají smysl pro mladé lidi, se kterými toxikomani hovoří, ale protože veliký smysl mají právě pro drogově závislé. "Zpočátku pomáháme pacientovi sami a později on sám pomáhá jiným potencionálním pacientům. Tím se dostává na druhý břeh, kde je abstinence a touha po tom být dobrý. A to jim pomáhá," říká terapeut z želivské léčebny Antonín Vápeník.
Andrej má drogovou kariéru bohatou a dostal se k ní po vyloučení z druhého ročníku na učilišti, kdy se rozhodl odejít z domova do Prahy. Právě tento krok teď popisuje jako svou největší chybu v životě. V Praze se totiž velmi snadno dostal k marihuaně a později ze zvědavosti vyzkoušel i pervitin. Kvůli tomu pak přišel o práci, a jelikož peníze potřeboval na další dávky drogy, dostal se do střetu i se zákonem.
Nyní už 14 měsíců abstinuje a chce před svým těžkým životním příběhem varovat i ostatní. O svém životě se nestydí hovořit a po odchodu z léčebny plánuje, že začne pracovat a splácet všechny dluhy, které si za dobu devítileté drogové kariéry nadělal.
________________________________________________________________________

Bobošíková si dala marihuanu
Právo | 20.5.2004 | rubrika: Zpravodajství | strana: 3 | autor: (trj)

Jana Bobošíková, dvojka na kandidátce hnutí Nezávislých do Evropského parlamentu, včera v Press klubu Rádia Frekvence 1 přiznala, že zkoušela kouřit marihuanu. "Je to asi čtyři týdny, dva šluky v Amsterodamu," prozradila, a pak se opravila: "Řekla jsem šluky, ale prostě jsem to vtáhla do pusy, nevím, jestli je to šlukování, neumím to pojmenovat. Našli jsme si s přáteli bar, kde prodávali marihuanové cigarety, a chtěli jsme je okusit."
________________________________________________________________________

Jezdil prodávat marihuanu
Právo | 20.5.2004 | rubrika: Plzeňský kraj | strana: 11 | autor: (her)

PLZEŇ - Do konfliktu se zákonem se kvůli distribuci marihuany dostal 19letý mladík z Plzně. Tu jezdil prodávat do hlavního města. V Praze na hlavním nádraží prodal padesát gramů za 12,5 tisíce korun. O den později prodal tamtéž stejné množství drogy, za kterou dostal vyplaceno ještě o pět set korun víc. Je pravděpodobné, že marihuanu získal od zatím nezjištěných osob na jednom z plzeňských internátů.
________________________________________________________________________

Drogy ohrožují nejvíc Pardubice
Mladá fronta DNES | 20.5.2004 | rubrika: Kraj Pardubický | strana: 1 | autor: (pav, vav)

Mezi narkomany v Pardubicích je nejoblíbenější pervitin, heroin ani kokain neberou

Pardubice - Skupinka mladých posedává v podvečer na lavičce v Tyršových sadech v Pardubicích. Chvíli pokašlávají, vyměňují si mezi sebou cigaretu a za chvíli je z hloučku slyšet tlumený smích.
Právě tak vypadají typičtí uživatelé lehčích drog v Pardubicích. Mladí lidé v krajském městě jsou podle odborníků ohroženi nejvíce z celého kraje. Pohybuje se tam polovina všech lidí v regionu, kteří berou tvrdé drogy. Z nich se dá ve městě sehnat zejména pervitin.
"Většinou si jej lidé vaří podomácku. S pervitinem se samozřejmě i obchoduje, ale často jde o obchod v naturáliích, tedy výměnou, nebo třeba způsobem "vyspíme se spolu, dostaneš". Někdy je to i tak, že se navaří pro skupinu přátel. To je standardní postup, který byl už za komunistů," popsal před časem zvyky narkomanů dřívější vedoucí pardubického K-centra Michal Zahradník.
Dostat se k "perníku" vyžaduje mít skutečně dobrého známého z okruhu uživatelů této drogy. Když jde ale o marihuanu, je situace mnohem jednodušší. "Mladší ročníky si ji hodně pěstují a vyměňují. Postupně ale klesá domácí výroba a i tráva se stává komerčním artiklem," říká šéf "Káčka" Dan Dvořák.
"Jsme na tom podobně jako Hradec Králové, Jihlava nebo České Budějovice, ale nemůžeme se srovnávat s městy v severních Čechách a na severní Moravě. Ta jsou spolu s Prahou mnohem více postižená tvrdými drogami," tvrdí protidrogová koordinátorka Pardubického kraje Jiřina Ludvíková. Podle ní souvisí tato skutečnost se skladbou obyvatel měst, nezaměstnaností a nízkou životní úrovní. "V Praze, Brně a Ostravě přibývá více lidí závislých na heroinu, stejně jako v severních Čechách. Je to díky rozvinuté prostituci a početné romské komunitě, která jej používá," vysvětluje Dvořák. Narkomanů závislých na heroinu je podle něj v kraji jen do dvou desítek. Městská policie tvrdí, že riziková místa v Pardubicích kontroluje. "Jsou to hlavně parky, kde nacházíme použité injekční stříkačky, nebo parkoviště u bývalé Delvity," říká mluvčí městské policie Pavel Čejka.

Více viz Téma na str. C3

***

Napište nám!

* Máte obavu z šíření drog? Proč je mladí lidé berou?

* Napište nám do MF Dnes na adresu: nám. Republiky 56, Pardubice, 530 02, e-mail: redpa@ mfdnes.cz

EXTÁZE. S drogami, zejména extází, se mohou mladí lidé v kraji nejčastěji setkat na velkých tanečních festivalech či houseparty v Pardubicích. Přestože se někteří organizátoři podobných akcí snaží užívání drog omezit na minimum například osobními prohlídkami, kdo chce, pár tabletek vždy propašuje. ILUSTRAČNÍ FOTO: MAFA - MONIKA TOMÁŠKOVÁ
________________________________________________________________________

Čeští a němečtí policisté zatkli rozsáhlý gang pašeráků pervitinu
Zpravodajství ČTK | 19.5.2004 | 14:26 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: TJA

PRAHA 19. května (ČTK) - Čeští kriminalisté ve spolupráci s bavorskými kolegy dopadli na konci dubna rozsáhlý gang, který do Německa pašoval drogy. Mezi lety 2001 až 2003 vyvezlo podle policie 18 pachatelů téměř deset kilogramů pervitinu v ceně 580.200 eur (asi 17 milionů korun). To představuje nejméně 190.000 dávek drogy. Dva z nich byli Češi, ostatní mají německé občanství.

Obvinění podle vyšetřovatelů prodávali koncovým uživatelům v Německu jeden gram za 120 eur (3900 korun). Všichni jsou už ve svých zemích ve vazbě. Čechovi a jeho družce hrozí za výrobu a držení omamných látek až 15 let vězení. Muž je navíc stíhán za vydírání.

pokr. jhr tja kar

O policejním zátahu dnes novináře informoval šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous. Upřesnil, že obchodování s pervitinem vedl sedmatřicetiletý Čech s pětadvacetiletým Němcem. Droga podle něj pocházela většinou z Příbramska, cílovou oblastí bylo severní Bavorsko, zejména okolí Norimberku.

Pervitin byl do Německa přepravován dvěma způsoby - buď si pro něj do Česka Němci přijeli sami a přes hranice ho propašovali ve svých osobních automobilech, nebo jej gang převezl přes státní hranici po železnici. "Převáželi to vlakem v tělních dutinách žen," upřesnil kriminalista Libor Vávra, který se případem zabývá. Na českém trhu se gram pervitinu podle něj nyní prodává za zhruba 1000 korun, je tedy dražší než například kokain.

"Pervitin je fenoménem, který se u nás objevil v posledních letech," řekl Gerhard Roider ze severobavorské policie. Dodal, že s touto drogou se lze setkat zejména v těch spolkových zemích, které mají společnou hranici s Českou republikou.

Pervitin patří mezi nejoblíbenější tvrdé drogy. Česká republika patří mezi země, kde se droga většinou vyrábí na export. Německo, kde se pervitinu říká cristal speed, je jejím hlavním trhem.

Jakub Hornek kar
________________________________________________________________________

Ve vagíně provezla deset kilo pervitinu
Právo | 20.5.2004 | rubrika: Kronika dne | strana: 4 | autor: Tomáš Urban

Českoněmecký gang, který pašoval pervitin do severního Bavorska, se podařilo zlikvidovat českým policistů ve spolupráci s německými kolegy. Téměř deset kilogramů drogy, v Německu nazývané crystal nebo speed, provezla přes hranice během dvou let ve vagíně 27letá žena.
Šéfem skupiny pašeráků byli 37letý Čech a 25letý Němec. Manželka Čecha metamfetamin převážela do Německa vlakem ve svém těle.
"Skupina prodala v Německu nejméně 9670 gramů drogy v ceně 580 200 eur, to znamená asi sedmnáct miliónů korun. Představuje to téměř dvě stě tisíc dávek. Gram pervitinu prodávali obchodníci za sto dvacet eur, zatímco v Čechách stojí asi tisíc korun. Zisk je tedy skutečně vysoký," řekl šéf národní protidrogové centrály Jiří Komorous.
Kromě Čecha a jeho manželky zadržela policie i šestnáct Němců, kteří drogy distribuovali v Norimberku a jeho okolí.
Český pašerák navíc donutil jednoho z Němců s namířenou zbraní, aby mu napsal plnou moc na jeho vůz BMW. Za obchod s drogami hrozí obviněným až patnáct let vězení.
"Pervitin je fenomén, který se u nás objevil v posledních letech," uvedl komisař Gerhard Roider z bavorského policejního ředitelství. "Problém s touto drogou máme nejvíce ve spolkových zemích, které hraničí s Českou republikou. Spolupráce s Českou policií je však na opravdu vysoké úrovni," prohlásil Roider.
Pervitin patří mezi nejužívanější tvrdé drogy. Dokáže stimulovat lidský výkon přinejlepším stejně jako kokain. Za druhé světové války si pervitin často aplikovali bitevní piloti. V České republice je tato droga rozšířená a vyrábí se i pro zahraničí. "V Německu získal pervitin obrovskou popularitu. Je totiž účinnější než kokain a jeho cena není rozhodně vyšší. Navíc speed jako syntetickou drogu s pevným složením nemohou překupníci nijak naředit, jako třeba práškový heroin nebo kokain," sdělil Roider.
Podle odborníků je pervitin jednou z nejnebezpečnějších drog a návyk na něj vzniká už po několika aplikacích.
________________________________________________________________________

Na stadionu čichal toluen
Týdeník Frýdecko-Místecko | 18.5.2004 | rubrika: Události | strana: 5 | autor: (sru)

JABLUNKOV - Neobvyklé místo k čichání toluenu si vybral mladý muž v Jablunkově. Látku čichal na tribuně fotbalového stadionu.
Při kontrole sportovního areálu Spartaku v Jablunkově hlídka městských policistů spatřila na tribuně podezřele se chovajícího mladíka. "Policisté se za ním vydali. Když k němu přišli, zjistili, že tam čichá toluen z igelitového sáčku. Na místě našli i plechovku od této látky," popisoval ředitel Městské policie v Třinci Josef Kužma s tím, že čichač nesouvisle artikuloval a byl dezorientovaný. "Jednalo se teprve o patnáctiletého Š. T. z Jablunkova. Předali jsme ho matce. Vzhledem k tomu, že to nebyla jeho první zkušenost s drogou, bude hoch po konzultaci s odborem sociálních věcí umístěn v ústavu," doplnil Kužma.
________________________________________________________________________

Kostarické úřady našly kokain v kolumbijském letadle
Zpravodajství ČTK | 19.5.2004 | 06:40 | rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: DK

SAN JOSÉ 19. května (ČTK) - Celkem 34 kilogramů kokainu ukrytých v zádi kolumbijského letadla se podařilo zabavit kostarickým úřadům. Jak oznámila agentura AP, letoun patří soukromé společnosti, která tvrdí, že s ukrytou drogou nemá vůbec nic společného.

Velmi čistý kokain byl rozdělený do kilogramových balíčků a ukrytý v plátěných sáčcích v klimatizačním potrubí na zádi letadla. V souvislosti s nalezenou drogou nebyl zatím nikdo zatčen. Kostarické úřady případ nadále vyšetřují.

dk ko
Taker
AD EU se neshoduje s lidovci ve způsobu potírání drog

"To není trend, který by sledovala Evropská unie..." aneb lidofci serete se do něčeho čemu vůbec nerozumíte debilové.

Parádní zpráva myslim, skoro to vypadá jako kdyby se proti nim postavil celej swjet :)
Doufám že s takovou to už brzo zabalí a odejdou do věčných lovišť a bude klid.:smoker:
vrrn
Taky doufam, vzdyt to je na hlavu postavene a v liberalnich evropskych
zemich si asi tukaji na celo. Tak se mi zda, ze nasi mili krestane ve vlade
hraji podle vladnoucich stran, ktere jsou zrovna kdy u moci jako
chameleoni, udrzuji si sva mistecka ritolezectvim jak vlade tak hlavne
neinformovanym lidem ve jmenu dobra a boha, sakra! kdy uz je nekdo
posle do pekla hrisniky!
Prvni zprava me opravdu potesila...:angel:
bigfoot
Koukam, ze zacinate mit problem jak u nas na Slovensku. Mame hovadinu ze "za akekolvek mnozstvo" nastesti to maji poldove u prdele.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma