Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 14.05.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Pití škodí také
Mladá fronta DNES | 14.5.2004 | rubrika: Střední Čechy | strana: 1 | autor: ROMAN JIREŠ

K věci

Rodiče, kteří svým dětem zakazují kouřit marihuanu a přimhuřují oči nad sklenkou vína nebo půllitrem piva jsou pošetilí. Počínají si stejně, jako kdyby měli strach pustit dceru na večírek s vrstevníky, ale poslali ji klidně na prázdniny k pedofilnímu strýčkovi. Podobný nepoměr je v návykovosti na marihuanu a alkohol. Buďte tedy důslední a zakažte všechno, nebo se spolehnětě na zdravý rozum svých dětí.
________________________________________________________________________

Tvrdé drogy: v kraji vede pervitin
Mladá fronta DNES | 14.5.2004 | rubrika: Kraj Hradecký | strana: 3 | autor: TOMÁŠ KUČERA

Drogová scéna v Hradci Králové odpovídá velkoměstu * Dealeři se zaměřují i na venkov

Téma

Marihuana, pervitin a extáze jsou nejrozšířenější drogy v Hradeckém kraji. Jejich výrobci a distributoři hledají odbytiště v malých městech, ale stále častěji pronikají i na vesnice.

Hradec Králové - Dostupnost drog je stále lepší, věk jejich uživatelů se rok od roku snižuje. Návykové látky se z měst stále více přesouvají na venkov. Výjimkou není ani Hradecký kraj.
V Hradci Králové se však drogovým dealerům a výrobcům daří lépe než na venkově. V porovnání s ostatními městy v kraji je v něm větší koncentrace dětí a mladistvých i větší anonymita. Zdejší drogové scéně napomáhá i to, že město leží nedaleko stejně velkých Pardubic a je odtud i lepší spojení s Prahou, odkud drogy do regionu přicházejí nejčastěji.
"Hradec ve srovnání s obdobně velkými městy v zemi není z hlediska drogové problematiky nijak výjimečný," říká policejní komisař východočeské policie Ludvík Berger, který je s drogovou scénou v kraji detailně obeznámen.

Nádraží a diskotéky

Policisté mají v Hradci vytipováno několik lokalit, kde se omamné látky šíří. Stabilních míst v krajském městě spojených s prodejem drog však mnoho není. Tradičním místem je jen hlavní železniční nádraží a jeho okolí, noční podniky, diskotéky a některé restaurace. Takzvaná taneční droga extáze je dostupná hlavně na diskotékách či technoparty. "Letos jsme v Hradci a okolí odhalili již čtyři varny pervitinu a zadrželi zhruba deset lidí, kteří se přímo na vaření drog podíleli. Zaměřujeme se hlavně na výrobce a velké distributory i o drobné uživatele a drobné pěstitele drog nemáme až tak velký zájem," upřesnil Berger.
V Hradeckém kraji se stále častěji vyskytuje speciálně vyšlechtěné konopí s vysokým obsahem THC. Odrůdy se pěstují hydroponně v uzavřených místnostech s umělým osvětlením, výživou a zajištěnou klimatizací. "Ty dosahují až dvojnásobně vyššího obsahu THC. Tímto způsobem produkovaná marihuana se nazývá skank a svou kvalitou dosahuje hodnot hašiše. Existuje velký rozdíl mezi marihuanou vypěstovanou na zahradě obyčejně a marihuanou produkovanou ve skleníku speciálním způsobem," potvrdil Berger.
Pachatelé ukrývají hydroponní pěstírny v rodinných domech, v prázdných průmyslových objektech i v panelákových bytech. Pátrání po nich je pro policisty náročné, přesto za první čtyři měsíce letošního roku několik pěstíren odhalili.

Batoh plný hašiše

Situace na venkově je o něco příznivější než ve velkých městech, ale drogy, byť v menším množství, si najdou cestu i tam. Podle expertů záleží hlavně na vzdálenosti obcí od měst. V poslední době se stává, že skupinky narkomanů a výrobců drog vyhledávají ústraní a klid, které jsou na vesnicích. Zájem mají hlavně o rekreační místa. Příkladem je nedávný případ z Peci pod Sněžkou, kde policisté zadrželi dva mladíky, kteří dojednávali prodej drog přímo v horském středisku. Oba pracovali jako sezonní zaměstnanci na horské chatě a po pracovní době prodávali hašiš.
Třiadvacetiletého mladíka policisté chytili na lyžích při sjezdu do Pece pod Sněžkou, v batohu měl téměř tři kilogramy hašiše. Jeho pětadvacetiletého kolegu zadrželi na horské chatě. V kraji kromě Hradce Králové stabilní drogová scéna není. Ta se podle policistů řídí momentální situací v té které lokalitě. "Na venkově je to značně proměnlivé. V jednom okrese se dá dohromady skupinka lidí, která začne prodávat drogy, a počet případů se rázem zvýší. Za rok tam může být situace zcela opačná," vysvětlil Berger a dodal, že problémy s drogami existují také na středních, a dokonce už i základních školách.
Ceny drog jsou různé. Tabletku extáze lze od překupníků pořídit za sto až dvě stě korun, cigaretu marihuany za padesát až sedmdesát korun, jeden gram pervitinu asi za sedm set až tisíc korun a za gram heroinu se platí mezi 1000 a 1400 korunami.
Drogový obchod se stále vyvíjí. Již delší dobu u nás převládala marihuana a pervitin, ale stále častěji se objevují případy zneužívání léků dostupných na lékařský předpis a také některých prodejných volně.

***

Východočeští policisté bojují proti výrobcům a dealerům drog
(údaje za rok 2003)

* policisté řešili 70 drogových případů
* zadrželi 116 lidí
* odhalili 15 varen na výrobu pervitinu a jednu varnu na přípravu pseudoefedrinu

Drogy ve východních Čechách

* nejčastěji se objevuje marihuana, pervitin a extáze
* policisté od svědků zjistili, že dealeři obchodovali s různými druhy drog v celkové hodnotě přes 9 milionu korun. Policisté tvrdí, že skutečný objem drog, s nimiž se ve východočeském regionu obchoduje, je daleko vyšší
________________________________________________________________________

Největší český drogový dealer působil v Opočně
Mladá fronta DNES | 14.5.2004 | rubrika: Kraj Hradecký | strana: 3 | autor: (ku)

Hradec Králové - Václav Novotný - Urban je považován za jednoho z nejvyšších drogových bossů, které policie vůbec kdy dopadla a česká justice potrestala. Údajně měl kontakty na špičky narkomafie v Kolumbii. Odtud v roce 1997 zorganizoval dodávku 60 kilogramů kokainu za 350 milionů korun. Drogu propašoval v plechovkách od kávy.
Vrchní soud v Praze před třemi lety potvrdil rozsudek královéhradeckého krajského soudu, který ho poslal na čtrnáct a půl roku za mříže. Čtyři a půl tisíce plechovek kolumbijské kávy s kokainem zadržela Národní protidrogová centrála u nádraží v Opočně, kde je měl převzít nic netušící český obchodník. Pro kávu si však přijel Kolumbijec Alfonso Calderon Ramirez, kterého před pěti lety soud odsoudil k jedenácti letům vězení.
Novotný začal v České republice podnikat po roce 1989 a otevřel si v Opočně pražírnu na kávu. Později se přišlo na hospodářské nesrovnalosti, a tak před zákonem raději uprchl do Jižní Ameriky. V Kolumbii žil od roku 1995 a odtud začal organizovat obchod s narkotiky. Kolumbijské úřady vydaly Novotného české justici v roce 1999.
________________________________________________________________________

Mám trávu, jinak žádné drogy
Mladá fronta DNES | 14.5.2004 | rubrika: Střední Čechy | strana: 3 | autor: ZUZANA ČECHOVÁ, JANA SYSLOVÁ

Téma

Návykové látky lze ve středních Čechách někde koupit, ale nejsou masovým hitem

Střední Čechy - Tři sta korun. Tolik zaplatila reportérka MF Dnes, když v největším středočeském městě kupovala balíček marihuany.
Na vlastní kůži vyzkoušela, jak dostupné jsou drogy ve středních Čechách. Sehnat je není příliš těžké - zákazník pouze musí vědět, kde se vyskytují příslušní lidé. A to dnes hlavně kvůli práci médií - není tak těžké. O prodeji drog na různých místech se hovoří naprosto otevřeně.

Kladno má zásoby

Okrajová část Kladna, středa pozdě večer. Stačí zeptat se taxikáře a ten nezaváhá a doporučuje tamní hudební klub.
První oslovený se tváří nedůvěřivě. Nelíbí se mu pražská poznávací značka auta, přesto zavolá kamaráda. "Proč si z Prahy jedete kupovat trávu do Kladna? Tam to seženete na každém kroku," diví se.
Odpověď o náhodném projíždění městem a chuti na marjánku ho uspokojí. "Mám ale jenom trávu, v ničem jiným nejedu," říká. Marihuany má u sebe ale několik napěchovaných sáčků. "Nevezmete si radši za víc? Nechce se mi to rozdělovat," zkouší ještě udat větší množství.
Neuspěje.

Kralupy váhají

Hodinu před půlnocí parkuje reportérka MF Dnes v Kralupech nad Vltavou. Město vypadá opuštěně. Skupinka tří mladých lidí však dokáže poradit.
"Něco se dá koupit támhle v parku, ale je už dost pozdě," říká jeden z nich.
V parku sedí skupinka, tentokrát už starších a ne tak ochotných, lidí. "Tady nic nemám, ale pojďte na sídliště k autu," vyzývá asi třicetiletý muž. Přejít k sídlišti ale znamená projít téměř celým ztemnělým parkem. Odmítnutí ho pobaví. "Co bych si na vás vzal? Přemlouvat vás ale nebudu." Koupě pervitinu, který nabízel, se tedy nezdaří.

Boleslav je bohatá

Sehnat drogy ve středních Čechách není podle zkušeností MFD obtížné. Nejsnazší je to ve velkých městech, jako je Kladno, Kolín, Benešov. Další příklad: Mladá Boleslav.
Město je poměrně bohaté, penězi disponují i děti a mladiství. Navíc je Mladá Boleslav blízko hlavnímu městu, kam si díky snadnému spojení narkomani pro drogu jezdí.
V kraji funguje pět protidrogových K-center. Byly zřízeny, aby pomáhaly lidem od problémů s drogami. Zároveň však zajišťují prevenci - do této oblasti patří například přednášky nebo besedy se studenty.
"Podobné akce jsou pro naše děti velmi důležité," přitakal profesor Obchodní akademie ve Vlašimi Tomáš Lichtenberg.
Zdůraznil, že za poslední čtyři roky se ve škole neobjevil žádný případ drog, což svědčí o tom, že prevence má smysl. "Někteří studenti kouří, ale problémy s drogami nebo alkoholem jsme roky neřešili. Je to především tím, že o drogách s dětmi hodně mluvíme," dodal Lichtenberg.

Mladí mají přehled

Ukázalo se však, že mladí lidé mají o drogách přehled. Vědí, která jak působí a jak se k ní dostat. Přesto nejsou návykové látky tak rozšířené, jak se mnoho lidí domnívá. Jednorázový experiment totiž u nikoho nevyvolá závislost. A do této skupiny patří většina mladých lidí, kteří přiznávají, že s některou drogou již někdy v životě experimentovali. Více náchylné jsou labilní děti nebo ty, které mají některé duševní problémy. Dostupnost drog - zvláště lehkých - v posledních čtrnácti letech se zlepšila. A to platí i pro střední Čechy.
Dnes není problém sehnat drogu i na vesnicích. Většinou se jedná o takzvané lehké drogy.
Problémem je ale blízkost velkých měst. V případě středních Čech se jedná o Prahu, která je většinou lehce dostupná a drogy lze v tamějším anonymním prostředí lehce sehnat.
Přesto je situace v kraji stabilní. Mladí lidé se o drogy nezajímají více než dříve, nepřibývá ani mnoho nových případů a ani počet trestných činů spojených s návykem na drogu razantně nestoupá.

***

Drogy ve středních Čechách

Kontaktní centra

* Benešov - Primární prevence, Harm Reduction, terénní program, poradenství, práce s rodinou, od 15 let

* Kladno - Primární program, následná péče, od 14 let

* Kolín - Harm Reduction, terénní program, krizová Intervence, poradenství, práce s rodinou, následná péče, od 10 let

* Kutná Hora - Primární prevence, 6-10 let

* Mladá Boleslav - Primární prevence, Harm Reduction, krizová Intervence, poradenství, psychoterapie, práce s rodinou, bez omezení

* Nymburk - Harm Reduction, terénní program, kontaktní centrum, krizová Intervence, poradenství, bez omezení

* Příbram - Poradenství, psychoterapie, terénní program, Harm Reduction, kriz. Intervence, od 12 let

* Rakovník - Primární prevence, poradenství, práce s rodinou, do 19 let

Drogy v číslech

* Celkový počet nově evidovaných klientů - 441 osob

* Z celkového počtu nových uživatelů drog bylo 291 mužů a 150 žen

* Nejvyšší výskyt problémových uživtelů drog byl v Benešově a Mladé Boleslavi, nejnižší v okrese Příbram

* Nejčastěji užívanou drogou byla marihuana 43,5 %, pervitin 35,1 %, heroin 17,5 %

* Nejčastější způsob užití drogy bylo kouření a injekční aplikace drogy

* Hlášeny byly celkem 44 případy intoxikace drogou

* Evidováno bylo 167 osob s diagnózou infekční hepatitis

Zdroj: Zpráva o protidrogové politice
________________________________________________________________________

Jednotná prevence padla, řešit ji musí školy samotné
Mladá fronta DNES | 14.5.2004 | rubrika: Brno | strana: 1 | autor: (smo)

Znojmo - Rok a půl po zrušení okresních úřadů a jejich protidrogových koordinátorů spadla systematická péče o školní prevenci na školy. Ty většinou pořádají jen besedy o drogách. Jevy jako alkoholismus, kouření cigaret, šikana, záškoláctví, zneužívání dětí či kriminalita zůstávají na periferii zájmu.
Na všechny negativní jevy je zaměřen pouze Komplexní program primární prevence, na kterém na Znojemsku spolupracují odborníci z pedagogicko-psychologické poradny, domu dětí a mládeže, Českého červeného kříže, protidrogového centra Netopeer, sociální kurátoři, vězeňská služba či státní i městští policisté. "Program vznikl jen díky nadšení lidí všech zúčastněných organizací. Hasit velké problémy, to už by bylo pozdě," říká Helena Pavelková, která stála u zrodu programu. (Viz Téma na str. C3)
________________________________________________________________________

Mladík beztrestně ohrožuje občany Příbrami
Mladá fronta DNES | 14.5.2004 | rubrika: Střední Čechy | strana: 1 | autor: FRANTIŠEK J. KUBÍK

Příbram - Na osmnáctý prosinec letošního roku čeká netrpělivě řada obyvatel Příbrami. Patnácté narozeniny a s tím spojenou trestní odpovědnost totiž oslaví výrostek, jehož jméno již nyní zaznělo i na půdě Parlamentu. "Nezletilý chlapec soustavně utíká z výchovných ústavů. Postupně byl umístěn v Bělči, Liběchově a naposledy i v resocializačním zařízení mládež užívající drogy v Opavě. Odtud také utekl," uvádí poslankyně Eva Dundáčková v interpelacích na ministryni školství Petru Buzkovou a ministra vnitra Stanislava Grosse.
Obávaný hoch páchá závažnou trestnou činnost. Například loni v listopadu způsobil jednomu obyvateli Příbrami těžké poranění hlavy. Naposledy před týdnem oloupil na ulici dva lidi.

Lidé se ho bojí

Ti, kteří se s mladým násilníkem setkali, nechtějí ze strachu z pomsty prozradit své jméno. "Je opravdu krajně nebezpečný. Není postavou nijak velký. Ovšem nemá vůbec žádné zábrany, při jakémkoli náznaku konfliktu okamžitě zaútočí nožem," popisuje agresivitu chlapce jedna z jeho obětí. Tato slova potvrzuje i jeden ze starších případů, kdy chtěl mladík ukrást mobilní telefon stejně starému chlapci. V okamžiku, kdy mobil oběti vytrhl z rukou, rozběhl se za lupičem otec poškozeného. Na toho násilník bleskově zaútočil nožem. "Potřebuje peníze na drogy. Vídám ho s partou jemu podobných mladíků v parku za Milínskou ulicí. Když jsou v transu, jdeme jim z cesty," říká obyvatelka domu nedaleko od bydliště jeho rodičů.

Policie občany nechrání

Obyvatelé Příbrami kritizují nečinnost policistů. "Není přece možné, aby jeden čtrnáctiletý lump takto terorizoval celé město. Copak si s ním opravdu nikdo nedokáže poradit, to máme čekat ještě téměř rok, než mu bude patnáct? Co když někoho do té doby zavraždí?" ptá se starosta Ivan Fuksa. Podobně se ve své interpelaci dotazovala i poslankyně Dundáčková.
Ministr Gross ve vyhýbavé odpovědi sděluje, že v práci policie neshledává pochybení. A to ani v tom, že školáka na útěku nedokážou policisté chytit ani když se zdržuje doma. "Chlapec má zcela zvrácený žebříček hodnot a jakékoliv výchovné působení se míjí účinkem, neboť na ně odmítá přistoupit," uvádí v odpovědi ministryně Buzková. Současně popisuje, jak nepřizpůsobivý mladík jedenadvacetkrát utekl z Liběchova, když při útěcích demoloval zařízení ústavů a napadal výchovné pracovníky.
________________________________________________________________________

Zkušenosti s drogou přiznává třetina dětí
Mladá fronta DNES | 14.5.2004 | rubrika: Střední Čechy | strana: 1 | autor: JANA SYSLOVÁ, VOJTĚCH BLAŽEK

Rodiče i učitelé často podceňují účinky alkoholu

Střední Čechy - Zkušenosti s drogou přiznává ve středních Čechách třicet procent školáků od 14 do 18 let. K jejich užití je často přivedou trable ve škole nebo rodině, jindy pouhá zvědavost.
"Měla jsem extázi, i když jenom dvakrát, když jsem jela s kamarády na taneční party do Prahy. Extáze k tomu prostě patří," přiznává šestnáctiletá studentka z Kutné Hory. Pohybuje se mezi lidmi, pro něž není problém drogy sehnat. "Kamarádi mi dodají cokoliv, když budu chtít. Ale něco tvrdšího bych si nikdy nevzala," dušuje se.
Nejčastěji se v kraji kouří marihuana. Oblíbená je především mezi mladými. Šéfka K-centra v Benešově Hana Slámová upozornila, že na Benešovsku marihuanu vyzkoušela většina školáků a studentů. Často používané jsou v kraji také pervitin, heroin a extáze.
Dětem, které se poprvé napijí alkoholu nebo potáhnou z cigarety, bývá ve středních Čechách kolem třinácti nebo čtrnácti let. Tvrdší drogy zkusí již v patnácti. "Letití pervitinisté, kteří k nám chodí, přiznávají, že první drogy, cigarety, kradli rodičům už ve dvanácti," uvedla Hana Slámová s tím, že první zkušenosti mladí lidé častěji a bez zábran přiznávají. "Věří, že v protidrogových zařízeních mohou promluvit, aniž by se o jejich experimentech dozvěděli rodiče nebo učitelé," zdůraznila Slámová.
Častěji než na středních školách se drogy objevují na učilištích. Zkušenosti s nimi však mají i mladší děti - žáci druhého stupně základních škol. Pijí alkohol a kouří.
"Učitelé bývají schovívajší k alkoholu než k marihuaně. Přitom alkohol je mnohem dostupnější a objevuje se častěji," upozornila krajská protidrogová koordinátorka Pavla Doležalová.
Rodiče také přiznávají, že alkohol svým dětem výjimečně povolí, ale marihuanu či cigarety by netolerovali. "Nedovedu si představit, že by si přede mnou dítě zapálilo, ať už trávu nebo cigaretu. Ale když máme oslavu, víno své čtrnáctileté dceři naleju. Nemám pocit, že by jí dvě deci ublížily," přiznala Karolína Šťastná z Příbrami.
Drogy už dovedly několik lidí ze středních Čech až za mříže. Sedmnáct a půl roku vyměřil naposledy soud v Kolíně skupině mladých velkopěstitelů marihuany. Parta sedmi mužů a jedné dívky ve věku od 25 do 27 let vypěstovala stovky rostlin konopí s vysokým obsahem účinných látek. Konopí pak sušila a prodávala. Podle policistů si parta mohla přijít až na miliony korun.
Soud hrozí také dvojici dealerů heroinu, které v minulých dnech odhalila nymburská policie. Drogu vyráběli a prodávali v domě v Kostelní Lhotě. Za rok vydělali přibližně sto tisíc korun.

***

Nejrozšířenější drogy ve středních Čechách

* Alkohol a cigarety - alkohol pravidelně pije 70 % šestnáctiletých
* Marihuana - nejvíce oblíbená nelegální droga, setkalo se s ní 60 až 85 % studentů
* Pervitin, heroin - tvrdé drogy, jejichž boom se zastavil
* Extáze - taneční droga rozšířená na house nebo techno party
________________________________________________________________________

Byl jsem úplně na dně, říká bývalý narkoman
Mladá fronta DNES | 14.5.2004 | rubrika: Střední Čechy | strana: 3 | autor: JANA SYSLOVÁ

Benešov - Dva roky bral drogy osmnáctiletý David z Benešova. Už rok se snaží abstinovat. Zatím úspěšně, dokonce se vrátil do školy.
"Bral jsem od osmé nebo deváté třídy. Nejdřív to byla tráva, v prvním ročníku se potom přidala extáze a pak přišel i pervitin," vypráví student.
K drogám se nikdy nechce vrátit. Snaží se proto vyhýbat lidem, kteří by ho mohli stáhnout zpátky. "Nedáme se," tvrdí a zároveň pevně věří, že zůstane "čistý" už navždy.
Jeho přítelkyně Jitka se při těchto slovech usmívá. Byla to právě ona, kdo Davidovi pomohl najít správnou cestu. "Bez ní bych to nedokázal," přiznává mladík.
Na začátku byly zdravotní problémy. Kvůli nim vlastně s drogami začal. Časté návštěvy lékaře ho totiž vyčleňovaly z kolektivu. A on nějaký potřeboval. Bylo mu jedno jaký proto se dostal do společnosti mladých závislých lidí.
Pervitin nakonec Davida skoro zničil. Vzpomíná si, že poslední dva týdny, co bral drogu, vůbec nejedl ani nespal, trpěl halucinacemi a stihomamem.
"Pořád jsem měl pocit, že mě někdo pronásleduje. Byl jsem na dně," vzpomíná na nejhorší okamžiky svého života.
Rodiče jeho problémy vytušili. Do protidrogového K-centra ho odvedli už v době, kdy kouřil marihuanu. A on v návštěvách pokračuje dodnes. "Vždycky si tady odpočinu, vypovídám se," rozhlíží se po místnosti K-centra.
Jediné, na čem je nyní David závislý, jsou cigarety.
Ale i je už omezil. Byly doby, kdy si kupoval tři krabičky na den. Teď už potřebuje jenom jednu. Jeho přítelkyně také kouří, takže se snaží přestat spolu.
"Chceme to vydržet, ale zatím se nám to moc nedaří," připouští nepříliš veselým hlasem Jitka.

(Jména jsou redakčně změněna)
________________________________________________________________________

Drogy jsou problém větších měst
Mladá fronta DNES | 14.5.2004 | rubrika: Střední Čechy | strana: 3 | autor: (jas)

Střední Čechy - Velké město slibující anonymitu, odkud je navíc blízko do Prahy. Právě takové místo bývá příznivé pro rozkvět drogové scény.
S drogami se ale setkávají i lidé z vesnic. "Ti do velkých měst dojíždějí do školy nebo za prací," vysvětlila krajská protidrogová koordinátorka Pavla Doležalová. Drogám se tak dnes nedá vyhnout.

* Který středočeský okres nejvíce sužují problémy s drogami?

Dynamika drogové scény se neustále mění, působí na ni demografické, ekonomické, zdravotnické a sociální vlivy. Více jsou však zasažena větší města. V současné době se drogy výrazněji objevují v Mladé Boleslavi, Benešově, Nymburku, Kolíně, ale celkově je vývoj drogové scény ve středních Čechách stabilní.
Lidé kteří jsou závislí a potřebují drogu pravidelně, se raději přemístí do Prahy.

* Drogy jsou tedy častější ve větších městech...

Nelegální drogy jsou skutečně dostupnější ve velkých městech než na venkově. To souvisí s větší anonymitou, ekonomickými a sociálními možnostmi obyvatel a dalšími faktory.

* A venkovské děti?

I venkovské děti se však s drogami setkávají, protože z menších měst a obcí dojíždějí do škol. Drogy seženou od svých kamarádů nebo na různých kulturních akcích. A je to pro ně snazší než si je obstarat na venkovské zábavě.

* Jací lidé berou ve středních Čechách nejčastěji drogy?

Každá sociální skupina či vrstva má svá specifika.
Mladí lidé si přes drogy kompenzují některé deficity v emoční sféře. Během puberty často experimentují se vším možným. Někteří se bohužel dostanou do sestupné spirály, rozvine se u nich závislost a je třeba jim pomoci, pokud na to již sami nestačí.

* Záleží na sociálním postavení mladého člověka? Nebo hrají důležitou roli i jiné faktory?

Na středních školách bývají experimenty s drogami méně rozšíření než na učilištích, záleží na ekonomických možnostech studentů, dostupnosti drog v dané lokalitě, sociálním okolí studentů.
Nejčastěji nabízí drogy kamarádi, převážně jde o marihuanu nebo extázi.
________________________________________________________________________

Jsou drogy v kraji velký problém?
Mladá fronta DNES | 14.5.2004 | rubrika: Kraj Hradecký | strana: 3 | autor: Jaroslav Šmíd, protidrogový koordinátor Hradeckého kraje

Jak to vidí

V porovnání s drogovou scénou v Praze, v Ostravě nebo v severních Čechách si Hradecký kraj stojí poměrně dobře. Náš region patří k těm klidnějším. Krajský úřad spolupracuje s dalšími organizacemi v regionu na několika preventivních programech. Spouštěčů drogové závislosti je celá řada. Patří mezi ně třeba špatné rodinné prostředí nebo i nesprávně trávený volný čas. Ohroženou skupinou je hlavně dospívající mládež. Preventivní činnost nespočívá jen v aktivitách pro "nezasaženou populaci" formou přednášek ve školách. Pro ohroženou mládež podporujeme dlouhodobé programy. Snažíme se také přímo pomoci uživatelům drog výměnou použitých injekčních stříkaček. Cílem těchto akcí je přimět uživatele drog k tomu, aby si aplikovali drogy méně rizikovým způsobem. Mezi nejčastěji zneužívané drogy v kraji patří pervitin, heroin a marihuana. Velkým a neprávem opomíjeným problémem v naší společnosti je i alkohol a tabák.
________________________________________________________________________

Nabízel ti někdo drogy?
Ústecký deník | 14.5.2004 | rubrika: Ústecko | strana: 19 | autor: Ptala se a fotografovala Marie Pihrtová

MINIANKETA

P. KMET (9) ZŠ Předlice
"Ano. Kamarádi mi nabízeli trávu a také něco čichat, ale nevzal jsem si."

B. ŘEŘICHOVÁ (15) stud. gym.
"Nyni už ne, ale na základní škole se drogy nabízely mezi žáky vyšších
tříd."

K. MYDLILOVÁ (10) ZŠ A. České
"Nestalo se mi to ve škole ani jinde a nevšimla jsem si, že by ji někdo nabízel."
________________________________________________________________________

Úřad vlády: Narkomany z EU nečekáme
Ústecký deník | 14.5.2004 | rubrika: Ústecko | strana: 19 | autor: TOMÁŠ PRCHAL

Ústí nad Labem - Obavy z masivního přesunu uživatelů drog ze zemí Evropské unie do nových států společenství včetně Česka, kde by využívali služby výměnných programů, jsou neoprávněné. Uvedla to Eva Škrdlantová z Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti Úřadu vlády ČR.
"Ačkoliv jisté místní rozdíly v pokrytí službami existují a je tudíž možné, že část uživatelů drog využije služby v sousední zemi, v naprosté většině zemí EU včetně Německa je výměna injekčních stříkaček považována za jednu ze základních strategií snižování rizik v rámci drogové politiky," tvrdí Eva Škrdlantová.
Uživatelé drog v Německu mají podle ní k dispozici služby obdobné jako v Česku a navíc snadnější přístup k substituční terapii a aplikační místnosti pro uživatele drog.
Německá drogová politika je stejně jako česká založena na čtyřech základních pilířích - prevence, poradenství a služby pro uživatele, "služby pro přežití" a snižování rizik, represe a snižování nabídky. "Z výroční zprávy o stavu drogové scény vyplývá, že v posledních desetiletích byl v Německu vybudován systém nízkoprahových služeb, který plní důležitou úlohu zejména na drogové scéně ve velkých městech. Zřizování kontaktních míst a aplikačních místností pro uživatele drog má, vedle pomoci vystoupit z koloběhu užívání drog, především za cíl snížení úmrtnosti uživatelů drog," doplnila Eva Škrdlantová.

V rámci terénního programu nabízí narkomanům kompletní servis včetně výměny použitých injekčních stříkaček či základní zdravotní péče i sdružení Drug Out Club.
________________________________________________________________________

Mužům obžalovaným z prodeje drog hrozí vězení i peněžité tresty
Zpravodajství ČTK | 13.5.2004 | 17:40 | rubrika: Právo a krimi - Ústecký kraj | autor: ELI

ÚSTÍ NAD LABEM 13. května (ČTK) - Trojici mužů ze severních Čech, kteří podle obžaloby prodali 40 kilogramů drog, navrhla státní zástupkyně kromě vězení také peněžité tresty, a to až ve dvoumilionové výši. Ústecký krajský soud v případu vynese rozsudek 18. května, uvedla dnes předsedkyně senátu Jana Kurešová.

Nejvíce drog, přes 35 kilogramů pervitinu, prodal podle obžaloby sedmatřicetiletý Josef Holdy z Mostu. Osmačtyřicetiletý Pavel Vlček z Ústí nad Labem má údajně na svědomí rozprodání 1,6 kilogramu drogy. Vlček se sedmatřicetiletým Petrem Kelemenem z Chlumce na Ústecku se podle státní zástupkyně navíc podílel i na distribuci pěti kilogramů heroinu.

Žalobkyně všem třem navrhuje tresty v dolní polovině trestní sazby, která je osm až 12 let. Holdymu a Kelemenovi by měl soud uložit trest při spodní hranici a Vlčkovi blíže ke středu trestní sazby. Kromě toho státní zástupkyně navrhla pro Kelemena peněžitý trest milion korun a pro Vlčka trest ve výši dvou milionů.

Žalobkyně ve své hodinové závěrečné řeči uvedla, že o vině Vlčka a Kelemena svědčí kromě jiného výpovědi utajených svědků Pavla Nováka a Pavla Kratochvíla, odposlechy telefonních hovorů a rozpor mezi finančními příjmy Vlčka a Kelemena a jejich zjištěným majetkem. V případě Holdyho prokazují jeho vinu zejména svědci.

Obhájci ale zpochybnili důvěryhodnost dvou utajených svědků i nutnost jejich utajení. Jeden z nich se také pozastavil nad tím, že ve spise nejsou povolení k telefonním odposlechům. Divil se rovněž tomu, že se nikde nenašla žádná stopa po heroinu, s nímž jeho klienti údajně obchodovali.

Další advokát zpochybnil postup při prohlídce auta, v němž po zadržení Vlčka policisté objevili stopy pervitinu. O prohlídce vozu nebyl Vlčkův obhájce informován, takže se jí nemohl zúčastnit. Další z advokátů uvedl, že v případě jsou "procesní fauly". Nikdo podle něj zatím neodpověděl na otázku, odkud Vlček s Kelemenem heroin brali. Navíc byla podle něj zbytečně utajenými svědky porušena práva obžalovaných na obhajobu.

Holdyho advokát uvedl, že přímý důkaz ani svědectví proti jeho klientovi neexistují. Všichni obhájci navrhli pro své klienty zproštění obžaloby. K nim se přidali i obžalovaní, kteří ve svých závěrečných vystoupeních jakoukoliv vinu popřeli.

Policii se nepodařilo vypátrat, odkud měli obžalovaní drogy získávat. V obžalobě se pouze uvádí, že v letech 2000 až 2001 nakupovali gram pervitinu za 20 až 22 tehdejších německých marek a prodávali toto množství svým německým odběratelům za 30 marek. Z prodeje heroinu podle obžaloby získali "přesně nezjištěnou částku ve výši nejméně milion korun".

Eliška Cesarová khj snm
________________________________________________________________________

Potřebuješ pervitin? Zkus to v Praze
Mladá fronta DNES | 14.5.2004 | rubrika: Kraj Hradecký | strana: 3 | autor: (dou)

Hradec Králové - Z nejstaršího hradeckého rockového klubu U Cikána zní hlasitá hudba jedné z českých bigbítových legend. Je sobota večer, víkend, zdálo by se, že je to nejlepší doba na zakoupení některé z drog.
"Jsi blázen, radši se tady už nikoho neptej, nebo tě vyhodí," kroutí hlavou nad otázkou, zda se v podniku dá sehnat tableta extáze, asi pětadvacetiletý mu. O několik minut na lavičce poblíž klubu, kam si přišel zakouřit dýmku s marihuanou, je už sdílnější. "Jsem tu náhodou, ale pokud vím, tak tady se už roky nesmí kouřit ani tráva, a sehnat něco jiného, když nikoho neznáš, je nesmysl. Ani v centru města se drogy jen tak neprodávají. Většinou se to dělá tak, že jeden z party vyrazí do Prahy, nakoupí větší množství a doma se to rozdělí," popisuje mladík, který má s různými druhy drog letité zkušenosti.
"Jasně, v Hradci drogy jsou, ale kolují v uzavřených komunitách. Nikdo se s nimi nechlubí, ani si netroufne o tom někomu cizímu říkat. Sám jsem jezdil pro pervitin do Prahy nebo severních Čech, občas i do Brna. Občas se ke mně dostal pervitin z místních varen, ale to byla spíš náhoda," říká a vyklepává popel z dýmky.
Překupníka drog může člověk ve východních Čechách potkat většinou jen na velkých tanečních party nebo rockových přehlídkách. "Na festivalu v Trutnově se dá sehnat všechno, ale často se člověk napálí. Pervitin, který jsem si tam koupil, byl nečistý. Překupníci využívají toho, že lidé koupí cokoli," popisuje muž pod podmínkou naprosté anonymity. Nejžádanější tvrdou drogou je extáze a pervitin, pak heroin a papírky napuštěné LSD, takzvané tripy. "Nabídka kolísá. U pervitinu záleží na tom, jestli jsou jeho výrobci zrovna aktivní. Po policejních zátazích často na několik měsíců zmizí, než se objeví další vařič. Heroin byl zase nedostatkový v době konfliktů v Afghánistánu, odkud se pašuje," dělí se o své vědomosti narkoman.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma