Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 07.05.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Boj proti drogám v Jihlavě
TV Nova | 6.5.2004 | 17:10 | pořad: Právě teď - Vysočina

Dan MORAVSKÝ, moderátor
--------------------
S datem šestého května vás vítám z jihlavského studia při sledování regionálních zpráv z Vysočiny. Hezký podvečer. Marihuana patří mezi takzvané měkké drogy, ale jestli je mezi tvrdou a měkkou drogou rozdíl, na to jsou názory různé. Pravdou ale je, že právě marihuana bývá prvním krůčkem k jiným drogám.

redaktorka
--------------------
Řekni ne drogám, řekni ano životu, tak to je název druhého ročníku cyklu běhů proti drogám, který v těchto dnech zavítal i na Vysočinu.

Zuzana LEOVÁ, koordinátorka projektu
--------------------
Účelem tohoto je informovat správně veřejnost o problematice drog, co způsobují drogy po psychické i fyzické stránce. Teď jsme se zaměřili na marihuanu, protože si myslíme, že je dost podceňovaná.

redaktorka
--------------------
Letáčky, které včera členové organizace v ulicích Jihlavy rozdávali, popisují psychické důsledky a rizika konzumace cannabisu.

Zuzana LEOVÁ, koordinátorka projektu
--------------------
Co si myslíme další, je, že drogy jsou jedy a jako takové vlastně při požití, tak způsobují otravu organismu, proto máme také řešení na tento problém, je to detoxikační program.

redaktorka
--------------------
Organizace tak téměř ve všech městech republiky pořádají běh proti drogám.

Zuzana LEOVÁ, koordinátorka projektu
--------------------
Jsou to všechno dobrovolníci, přes město se poběží a mezi městy se pojede na kole.

redaktorka
--------------------
Ne všichni s názorem ale souhlasí. Je totiž na každém z nás, jestli si drogu vezme.
________________________________________________________________________

O drogové scéně v Brně a okolí
Mladá fronta DNES | 7.5.2004 | rubrika: Jižní Morava | strana: 3 | autor: Vladislav Vaňák

Jak to vidí

Vladislav Vaňák
ředitel střediska Help me

Problémy s výskytem tvrdých drog se v regionu pomalu lepší. Množství narkomanů, kteří berou pervitin či heroin, zůstává zhruba stejné. Dokonce spíše klesá. Domnívám se, že k tomu hodně přispěly preventivní programy. Nejsem stoupencem tvrdých a represivních opatření vůči uživatelům omamných látek. Naše středisko není sice zaměřeno výhradně na drogy, ale z každodenní práce s problémovou mládeží můžeme odvodit, že se například mírně snižuje počet mladých, kteří zkoušejí měkké drogy, hlavně marihuanu. Domnívám se, že někteří mladí lidé považují ochutnání drogy za prestižní. Mohou se tím totiž chlubit před svými kamarády. Ale většina těch, co drogy vyzkoušejí, od nich záhy upouští. Zůstává tak naštěstí u experimentů. Ovšem velkým nebezpečím zůstává alkohol a cigarety. U těchto legálních drog se výrazně snížila věková hranice konzumentů. Jedná se o nebezpečí, které vnímám v této společnosti jako opomíjené. Třináctiletým dětem se v restauracích zcela běžně nalévá alkohol. Nezřídka vidíme už dvanáctileté děti s cigaretou v ruce. V tomto věku se setkáváme i s pravidelnými kuřáky.
________________________________________________________________________

JOINTOVÍ KRÁLOVÉ
Esquire | 28.4.2004 | rubrika: Esquire Reportér - Hudba | strana: 116

CYPRESS HILL

Hip-hop blbne, ale marihuanou zakonzervovaná trojice z Los Angeles si dál jede svoje...

Pistole a hulení se nikdy neomrzí. Alespoň v případě Cypress Hill. Třináct let dělají desky, kde se v podstatě mluví neustále o tom samém - o hulení a o přestřelkách. Přesto jsou stále dobří v tom, co dělají, a nikdy se nesnížili k nějakým opičárnám. Naopak - Cypress Hill dokáží být stále vtipnější. Skladba Ganja Bus, vtipná anglicko-španělská legrácka o tom, jak se celá parta zhuluje v autobuse na cestě do Los Angeles s hostujícím Damianem Marleym, má zvuk a ironii, kterou byste dnes v hiphopovém mainstreamu marně hledali. Jistě, všechny tyhle historky z předměstí nepůsobí zdaleka nově nebo objevně, ale jsou zábavné. Včetně takových detailů, jakým je třeba skladba Bong Hit, postavená pouze na jediném hudebním motivu, podmalovaném potažením z vodní dýmky naplněné trávou. Je to tak trochu jako koukat na televizní seriál pro teenagery - spíš zábava než nějaké závazné životní úvahy. Taková vyhulená groteska s občasnou střelbou. Navíc, B-Real, Sen Dogg a DJ Muggs se celému gangsterismu spíš vysmívají, než aby ho nějak oslavovali. Na Till Death Do Us Apart si navíc poprvé pohrávají vedle rockových hispánských motivů také s motivy jamajskými, což ozvláštňuje typicky temné a pomalé tracky, kterými skupina proslula. Obecně se dá říct, že kariéra Cypress Hill se chýlí k závěru, ale možná spíš proto, že jsou na scéně dlouho. Rozhodně ale ne proto, že by jim docházely nápady. Pokud natočí dvě nebo tři podobná alba, nebudeme se na ně vůbec zlobit a nikdo z jejich věrných posluchačů taky ne.

CYPRESS HILL - TILL DEATH DO US APART ****

DJ Muggs, Sen Dogg a B-Real vypadají, že se ztratili...
________________________________________________________________________

Policie odhalila výrobce pervitinu
Mladá fronta DNES | 7.5.2004 | rubrika: Kraj Moravskoslezský | strana: 1 | autor: (asi)

Krátce DNES

Frýdek-Místek

Policisté zatkli muže a ženu, kteří vyráběli pervitin a prodávali ho dalším narkomanům. Moravskoslezská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková uvedla, že jednadvacetiletá dívka z Frýdku-Místku sháněla pro vařiče suroviny a pervitin pak předávala dalším lidem. Mladík z Přerova drogu vyráběl v bytě ve Frýdku-Místku a také v rekreační chatě v Kunčicích pod Ondřejníkem. "Policisté objevili kompletní varny," podotkla Bednarčíková. Zatím policisté vypátrali dva odběratele.
________________________________________________________________________

Muž na svém místě
Haló noviny | 7.5.2004 | rubrika: Převážně nevážně | strana: 6

Opsali jsme pro dějiny

»I Bushův nedovtipný Bílý dům asi ví, co nás čeká. A tak v pondělí oznámil, že do Iráku coby nového velvyslance - po 30. červnu nejdůležitějšího Američana v zemi - posílá Johna Negroponta, `muže s ohromnou zkušeností a schopnostmi´ (Bush). To ano. Vždyť - podle francouzského tisku - Negroponte osobně řídil známé `eskadry smrti´ ve Střední Americe a obchodem s drogami (kokainem) zajišťoval financování takzvaných contras v tajné válce USA proti sandinistům, která si vyžádala 29 tisíc lidských životů... Irácká svoboda asi skončila. Dřív, než mohla začít.« Opsáno z komentáře Martina Hekrdly »Svoboda skončila«, zveřejněného v Právu.
(Právo, 24. 4. 04)
________________________________________________________________________

Boj za vymýcení drog v Afghánistánu selhává, soudí Británie
Zpravodajství ČTK | 6.5.2004 | 10:45 | rubrika: Právo a krimi - Asie, Austrálie | autor: RV

KÁBUL 6. května (ČTK) - Boj vedený afghánskou vládou ke zničení makových polí v zemi nepřinesl očekávané výsledky. Prohlásil to dnes během návštěvy afghánské metropole Kábulu britský státní tajemník ministerstva zahraničních věcí Bill Rammell.

Podle něho se nelze příliš spoléhat na kampaň vedenou kábulskou vládou, která přesto musí nadále vytrvávat ve svém úsilí. Rammell připustil, že ve vládě je silná politická vůle drogovou problematiku vyřešit.

"Je ale především zapotřebí pozatýkat a postavit před soud známé obchodníky s drogami," podotkl. Dodal, že následujících 15 měsíců bude pro výsledek protidrogové kampaně klíčových.

Velká Británie dohlíží na mezinárodní pomoc dodávanou kábulské vládě pro boj proti pěstování drog a celou pomoc koordinuje.

Produkce opia v Afghánistánu podle expertů OSN po svržení režimu hnutí Taliban prudce roste několik let a země má devadesátiprocentní podíl na dodávkách této drogy do Evropy.

Od zhroucení Sovětského svazu vznikla nová drogová cesta přes střední Asii, Kavkaz, Rusko a pobaltské státy, která konkuruje tradiční balkánské trase.

Sami afghánští pěstitelé máku uvádějí, že výnosy z této produkce jsou pro ně desetkrát vyšší než u jiných plodin. Základní ekonomická pravidla určují, pro co se zemědělci vždycky rozhodnou.

rv hej
________________________________________________________________________

Bude se tuberkulóza dál šířit?
Noviny Chrudimska | 7.5.2004 | rubrika: Chrudimsko | strana: 7 | autor: ROMANA NETOLICKÁKAMIL DUBSKÝ

Pětapadesátiletý učitel z Třemošnice nyní leží s již prokázanou tuberkulózou v havlíčkobrodské nemocnici. Čeká ho dvouměsíční hospitalizace a celoroční sledování jeho zdravotního stavu.
Třemošnice Kdo přišel do blízkého kontaktu s pedagogem zdejšího učiliště, musí být vyšetřen a osnímkován. Už se ví, že mikroskopický rozbor sputa (hlenu) nemocného je pozitivní na tuberkulózu a jde o nebezpečnou infekci.
Podle odborníků nakazí zdroj během roku asi deset jedinců v populaci a ve svém okolí. A například v rodině či

Špatný zdravotní stav se nelíbil kolegům třemošnického učitele. Poslali ho k lékařům a ti neblahé tušení potvrdili. Všichni, kteří do kontaktu s nemocným přišli, musí být pečlivě vyšetřeni. Čeká je snímkování i odběr hlenu. ve škole infikuje asi padesát procent jedinců.
Vše se provalilo, když třemošnický učitel navštívil svou obvodní lékařku Evu Novotnou. "Je to asi týden jeho zdravotní stav se nelíbil kolegům," potvrdila včera Novotná. Mezi příznaky tuberkulózy patří dlouhotrvající kašel a zvýšená teplota, únava, pocení, bolest na plicích, ubývání na váze a neurotické potíže.

Osobní tragédie kantora

"Nechci o tom mluvit, je to hlavně osobní tragédie kantora," řekl ředitel učiliště Stanislav Peca. Jeho učitelé chodí na preventivní prohlídky každé tři roky. Obědy škole zajišśuje stravovací zařízení, které využívá bezmála polovina města. Žádná bezpečnostní opatření proti případnému šíření nákazy v jídelně její majitel Miloš Kořínek zatím neučinil. "Nikdo mě oficiálně neinformoval. Dozvěděl jsem se to jen z doslechu," uvedl podnikatel Kořínek.
Sám pacient je nyní v havlíčkobrodské nemocnici, kde pravidelně vyšetřují jeho sputum a podávají mu účinnou kombinaci léků. "Léčba potrvá půl roku. Po dvou měsícících je zpravidla nález negativní a může se léčit ambulantně," řekla specialistka na tuberkulózu Danuše Hradcová.

Nákaza jen při kontaktu

Děti a kolegové ze školy nyní budou na sérii lékařských prohlídek osnímkováni, prohlédnuti, čeká je rovněž vyšetření sputa a kožní test. Nákaza se podle Hradcové přenáší pouze osobním kontaktem, nikoliv běžným hovorem na ulici.
V regionu se objevují v průměru tři až čtyři případy tuberkulózy do roka. "Onemocnění se ale nesmí spojovat s přistěhovalci, bezdomovci nebo narkomany. Pamatuji si mezi pacienty i zubní lékařku. Stačí mít sníženou imunitu a bacil zaútočí," tvrdí Hradcová.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma