Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 03.05.2004 - reakce na MMM - Klikni zde pro originální téma
breeder
Příznivci konopí žádali uzákonit dělení drog podle nebezpečnosti
Zpravodajství ČTK | 1.5.2004 | 16:52 | rubrika: Společnost, životní styl - Praha, Středoč. kraj,ČR | autor: KTK

(ČTK vydává k této zprávě foto)

PRAHA 1. května (ČTK) - Uzákonit dělení drog podle jejich nebezpečnosti požadovali dnes v Praze na Letné účastníci akce s názvem Million Marihuana March. Skupinky příznivců a konzumentů konopí odpoledne postupně zaplnily trávníky před pódiem, na němž se vystřídala téměř desítka kapel. Na happening Občanského sdružení za legální konopí OSLÍK dorazilo několik set lidí.

Akce, která se ve stejný den koná ve více než stovce měst na světě, se v ČR odehrála posedmé. S povolením ale teprve podruhé.

"Nechceme legalizovat konopí. Chceme docílit toho, aby stát konečně udělal jasný rozdíl mezi drogami a přestal házet do jednoho pytle lidi, kteří pěstují a konzumují marihuanu, s distributory a výrobci heroinu nebo pervitinu," řekl dnes ČTK na Letné konopný ombudsman a mluvčí pořadatelů Marek Jehlička.

Sdružení netvrdí, že by užívání marihuany bylo bez rizika, představuje ho hlavně pro lidi s psychickými poruchami. Jehlička řekl, že konzumace konopí má menší zdravotní a společenské důsledky než pití alkoholu. "Fyzická a psychická závislost na alkoholu může vzniknout daleko snadněji než na marihuaně. Mohou to doložit i čísla z psychiatrických léčeben, kde se léčí neporovnatelně více lidí ze závislosti na alkoholu," řekl.

Členové sdružení OSLÍK by proto podle něj rádi sněmovnu přesvědčili o tom, "aby problém začala vnímat z odborného hlediska". Přáli by si, aby se zákonodárci seznámili s analýzami expertů. Ztotožňují se s usnesením české vlády z roku 2001, které s dělením drog podle nebezpečnosti souhlasilo.

Na zrušení rozlišování drog na tvrdé a měkké se nedávno shodli lídři koaličních stran. Učinili tak na návrh lidovců, kteří v únoru vyhlásili válku drogám. Česká protidrogová politika je podle nich příliš liberální a vyžaduje zpřísnění. Jejich postup kritizovali čeští protidrogoví odborníci.

Jen několik okamžiků před zahájením "marihuanového pochodu" skončily na druhé straně letenské pláně prvomájové oslavy komunistů. Policisté, kteří střežili pořádek na komunistickém svátku práce, pak dohlíželi z vnějšího ochozu fotbalového stadionu i na příznivce konopí.

Kateřina Krausová rot
________________________________________________________________________

Na Million Marihuana March přišly stovky lidí
Hospodářské noviny | 3.5.2004 | rubrika: z domova | strana: 7 | autor: (čtk)

Drogy by měly být děleny podle nebezpečnosti, a to zákonem, požadovaly v Praze na Letné stovky účastníků akce Million Marihuana March. Happening se včera konal ve stovce měst po celém světě.
________________________________________________________________________

Příznivci konopí žádali uzákonit dělení drog
Lidové noviny | 3.5.2004 | rubrika: Domov | strana: 5 | autor: čtk

KRÁTCE Z DOMOVA

DROGY

PRAHA - Uzákonit dělení drog podle jejich nebezpečnosti požadovali v sobotu v Praze na Letné účastníci akce s názvem Million Marihuana March. Skupinky příznivců a konzumentů konopí odpoledne postupně zaplnily trávníky před pódiem, na němž se vystřídala téměř desítka kapel. Na happening Občanského sdružení za legální konopí OSLÍK dorazilo několik set lidí. Akce, která se ve stejný den koná ve více než stovce měst na světě, se v ČR odehrála posedmé. "Nechceme legalizovat konopí. Chceme docílit toho, aby stát konečně udělal jasný rozdíl mezi drogami a přestal házet do jednoho pytle lidi, kteří pěstují a konzumují marihuanu, s distributory a výrobci heroinu nebo pervitinu," řekl konopný ombudsman a mluvčí pořadatelů Marek Jehlička.
________________________________________________________________________

Pochodem za dělení drog
Večerník Praha | 3.5.2004 | rubrika: Praha | strana: 2 | autor: (fia,ČTK)

Letná - Uzákonit dělení drog podle jejich nebezpečnosti požadovali v sobotu na Letné účastníci happeningu Million Marihuana March, který pořádalo Občanské sdružení za legální konopí OSLÍK. Několik set jeho příznivců zaplnilo trávníky před pódiem, na němž se vystřídala téměř desítka kapel. "Chceme docílit toho, aby stát konečně přestal házet do jednoho pytle lidi, kteří pěstují a konzumují marihuanu, s distributory a výrobci heroinu nebo pervitinu," řekl mluvčí pořadatelů Marek Jehlička. Podle něj má totiž konzumace konopí menší zdravotní a společenské důsledky než pití alkoholu.
________________________________________________________________________

24 hodin
Nedělní svět | 2.5.2004 | rubrika: Události | strana: 2 | autor: Foto ČTK

MARIHUANA NA HLAVĚ.
Výtvarník včera v Praze na happeningu Million Marijuana March nastříkal na hlavu mladého muže symbol konopí.
Foto ČTK
________________________________________________________________________

Prvomájové protestní akce
TV Praha | 1.5.2004 | 18:00 | pořad: Pražský deník

Jorga HRUŠKOVÁ, moderátorka
--------------------
První květen je v Praze každoročně ve znamení demonstrací. Ani dnešek nebyl výjimkou.

redaktorka
--------------------
Stovky komunistů se dnes sešly na Letenské pláni. Svátku práce využili k představení svých kandidátů do Evropského parlamentu a k získávání voličů. K tanci i poslechu zahráli i zazpívali zpěvák řeckého původu Statis Prusalis a dechovka Mistříňanka. Setkání se tradičně zúčastnil někdejší generální tajemník KSČM Milouš Jakeš. I letos přišla proti komunistům protestovat pravicová mládež.

redaktorka
--------------------
Do ulic metropole vyšli zástupci extrémistických skupin, aby u příležitosti oslav svátku práce připomněli veřejnosti svůj pohled na svět. Anarchisté se sešli v poledne na Střeleckém ostrově a pak se vydali na pochod městem. Z obav před násilnými střety mezi ultralevicovými skupinami a skinheady byla v pohotovosti pražská policie.

redaktorka
--------------------
Sedmý ročník mezinárodní akce Milion Marihuana March se konal dnes odpoledne na Letenské pláni. Cílem happeningu je upozornit na rozdělení drog podle míry jejich zdravotní a společenské nebezpečnosti a legalizace marihuany pro lékařské využívání. Za vzor dávají organizátoři některé evropské státy, například Nizozemsko.
________________________________________________________________________

Příznivci konopí bojují s předsudky veřejnosti a s přístupem politiků
Vysočina - noviny Havlíčkobrodska | 3.5.2004 | rubrika: Zprávy z Vysočiny | strana: 2 | autor: Vladimíra Valová

Třebíč * Na nespravedlivý přístup státní politiky ke konopí upozornili příznivci této rostliny, kteří se v den Svátku práce a vstupu naší země do Evropské unie sešli u Žižkovy mohyly na Hrádku. Kdo by na druhém Třebíčském Milion Marijuana Marchi očekával mračna marihuanového kouře, nedočkal se. Příchozí diskutovali, četli si vystavené tiskoviny, nebo se prostě natáhli na trávě. To vše za dozoru strážníků městské policie.
"V 60. letech se ve Spojených státech poprvé sešla skupina lidí, která začala bojovat za legalizaci konopí. Založili akci Milion Marijuana March, která se rozšířila po celém světě," zrekapituloval Zdeněk Bručoun Prukner, jeden z hlavních organizátorů Třebíčského Milion Marijuana Marche. Tato výjimečná akce proběhla v sobotu i v Praze, v Brně a letos poprvé také v Jeseníku.
Její pořadatelé by rádi změnili náhled veřejnosti na konopí. "Lidé pořád žijí v tom, že je to droga jako každá jiná. Setkal jsem se ve vlaku s učitelkou, která mi tvrdila, že marihuana se píchá do žil," zavzpomínal Prukner na vlastní kuriózní zážitek.
"Chtěli bychom legalizaci, ale ta tady nebude ani za deset let. Takový optimista nikdo z nás není. Chceme upravit přístup státu v tom, aby se marihuana nedostávala k mládeži do 18 let, a aby lidé nad 18 let mohli svobodně pěstovat jakékoliv množství konopí, které si zkonzumují. Prodej mladším bych udělal více trestným, než je dnes," doplnil Bručoun.
Na Hrádek zavítali i ti, kteří nepatří mezi ortodoxní vyznavače marihuany, ale s přístupem státu ke konopí nesouhlasí. "Cestovala jsem po různých zemích, Izraelem, Egyptem, Marokem. Všude je to napůl legální, i když ne samozřejmě státem uznávané," říká Jana Kudrnáčová z České Skalice. "Bylo by dobré, kdyby lidé neodsuzovali to, co neznají. Já marihuanu nekouřím, jen výjimečně, abych věděla, o co jde. Nikdo by v tom lidem neměl bránit, rozhodně ji nelze srovnávat s jinými drogami," tvrdí Jana Kudrnáčová.
Městská policie byla s průběhem akce spokojena. "Žádný problém se nevyskytl," konstatoval místostarosta Stanislav Mastný, který řídí městské strážníky.
________________________________________________________________________

Za protidrogovou politiku se v Evropě nemusíme stydět
Vysočina - noviny Třebíčska | 3.5.2004 | rubrika: Zprávy z Třebíčska | strana: 5 | autor: Vladimíra Valová

Třebíč * Jak obstojí česká protidrogová politika mezi zeměmi Evropské unie? Více než dobře, domnívá se Jaroslav Žák, vedoucí Kontaktního centra drogových závislostí. Česká republika si podle jeho mínění vede ve vztahu k drogové problematice místy dokonce lépe, než členské země EU.

Unie chválí naše K-centra

Česká republika se během tvorby své protidrogové politiky nechala výrazně inspirovat britským modelem. Odráží se především v oblasti léčby a resocializace narkomanů a v tzv. programu harm reduction, jehož smyslem je minimalizace zdravotních a sociálních rizik při užívání drog. „Evropskou unií jsme chváleni jako jedna z postkomunistických zemí, ve které se podařilo prosadit vznik kontaktních center. Ta nejsou obvyklá ani v západních zemích,“ konstatuje Jaroslav Žák. Tzv. K-centra pracují s drogově závislými, kterým nabízejí sociální a zdravotní servis. Poskytují například výměnu použitých injekčních stříkaček za čisté, zprostředkovávají pobyt v léčebnách, provádějí testy na virus HIV či žloutenku typu C a řadu dalších služeb. Existence K-center má základ v tzv. Drop In centrech, které vznikly ve Spojených státech. Jejich model postupně přijímaly další země, starý kontinent nevyjímaje. V každé zemi je však nastaven trochu odlišně.
„Obdobná zařízení fungují v každém okrese naší republiky a díky nim jsme odpověděli včas na boom šíření viru HIV a podobně, čímž vybočujeme z evropských norem. Hodně jsme ale podcenili otázku alkoholu a nikotinu, marihuany, extáze a podobně,“ podotýká Žák.

Jsme špičkou starého kontinentu

Priority české protidrogové politky však byly podle vedoucího K-centra zvoleny správně. V její koncepci na období let 2005 až 2008 je navíc zmíněna nutnost intervence krajů proti fenoménu alkoholu, tabáku nebo konopných produktů. „Myslím si, že naše protidrogová politika je vyspělá. Její standardy jsou v souladu s normami Evropské unie, v něčem vidím dokonce předstih. Náš systém vznikl na základě průřezu modelů jednotlivých evropských zemí. Z koncepce každé země jsme si vzali to nejlepší, slízli jsme tu smetanu. Nejen že je naše protidrogová politika srovnatelná se zeměmi Evropské unie. Patří dokonce k těm špičkám,“ tvrdí Jaroslav Žák.

Evropa je pragmatická

V české protidrogové politice se dnes protínají dva odlišné proudy. První vychází ze zkušeností amerického kontinentu. Druhý je formován zeměmi Evropské unie, ke kterému máme nejblíž. „Amerika řešila úplně jiné problémy a jde více cestou represe. Evropský přístup vychází z evropské kulturní tradice a jejího vývoje. Možná je trochu nesprávně označován za liberální. Myslím si, že je hodně pragmatický. Vychází z toho, že drogy tady byly, jsou a budou. Nevyhlašuje válku proti drogám, ale proti vztahu k drogám,“ říká Žák, který oceňuje fakt, že Evropa se nebojí alternativních směrů. Snaží se odlišovat nebezpečnost jednotlivých drog, z čehož vychází i příslušná legislativa.
Unie také pravidelně přináší srovnání účinnosti legislativy v rámci protidrogové politiky. Ale například práce léčeben svých členských zemí neporovnává. „Naší protidrogové politiky si velice cením. Máme hodně pragmatickou, dobře cílenou politiku,“ opakuje Jaroslav Žák a zároveň zmiňuje jisté obavy: „Jen aby nám současná snaha některých politických stran nerozházela ten kousek dobrého, který jsme vybudovali.“
________________________________________________________________________

Pěstiteli konopí hrozí trest až pět let vězení
Vyškovské noviny | 30.4.2004 | rubrika: Vyškovské noviny | strana: 1 | autor: (van)

NEMOCHOVICE - Z trestného činu neoprávněné výroby a držení omamných látek a jedů obvinil státní zástupce 27letého Milana B. z Nemochovic. Nezaměstnaný muž na zahradě u svého domku vysadil několik desítek rostlin indického konopí.
Policisté uMilana P. našli sáček s dvaatřiceti gramy marihuany, kterou z usušených rostlin vyrobil. Ten mu zabavili. Po lékařském vyšetření navíc přišli na přítomnost látky cannabinoid v jeho moči. Přitěžující okolností může být pro Milana P. to, že byl v minulosti opakovaně soudně trestán. Za pěstování konopí mu nyní hrozí až pětileté vězení.
________________________________________________________________________

Dávejte pozor na děti
MF plus | 30.4.2004 | rubrika: Téma - Drogy | strana: 19 | autor: Tomáš Syrovátka

Nová a velmi nebezpečná droga D.O.B. se zřejmě šíří po našem území. Na svědomí už má jeden lidský život. A to vše v době, kdy mají policisté plné ruce práce se zajištěním bezpečnosti hokejového šampionátu. Dokáží tedy muži zákona proti smrtelnému narkotiku zakročit? Nebo bude mrtvých přibývat?

Mít na poplach začali na konci minulého týdne pracovníci Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti. Na území České republiky se totiž objevilo nové, vysoce nebezpečné narkotikum. Dva mladíci, kteří kapsle se syntetickou drogou požili, museli být okamžitě převezeni s otravou do nemocnice. Jednoho muže se podařilo lékařům zachránit, druhý však minulou středu zemřel. Podle Viktora Mravčíka z Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti obsahovalo narkotikum nejspíš vysoké množství halucinogenní látky D.O.B. Tato substance přitom byla v Česku zachycena vůbec poprvé. D.O.B. je podle střediska velmi nebezpečná syntetická droga. Riziko úmrtí je po jejím požití vysoké. "Zdraví ohrožující množství se pohybuje již v řádu několika miligramů," upozornil Mravčík.

15 minut a konec!

Mladíci si drogu vzali ve čtvrtek 15. dubna. Už po pár minutách začali cítit nevolnost. "Nástup účinků s halucinacemi, zvracením a následným bezvědomím byl přibližně patnáct minut po požití, což svědčí o pravděpodobně vysokém množství D.O.B., přítomném v kapsli," píše se v oficiálním vyjádření střediska. Rozšíření substance v Česku zatím není podle Mravčíka velké, distribuována byla dosud zřejmě jen v omezené míře. Malá umělohmotná kapsle, kterou mladí muži snědli, obsahovala bílý prášek. Požili také alkohol, marihuanu a kokain. "Právě proto zatím nevíme, jestli to úmrtí má přímou souvislost s požitím drogy, nebo jestli je to předávkování po jiných drogách," tlumil obavy ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous. Látku nyní zkoumají odborníci ze soudní patologie i chemici. Podle specialistů je nicméně souvislost smrti mladíka a drogy D.O.B. velice pravděpodobná. "Prověřuje se to ze všech dostupných biomateriálů, které jsou k dispozici," uvedl Komorous. Kapsle s práškem ale podle něj k dispozici není. Policie pátrá i po tom, jak se dvojice k droze dostala.

Rána do zad

Objevení nového, a navíc takto nebezpečného, narkotika na českém trhu je pro policii doslova ránou do zad. V poslední době totiž zaznamenala v boji proti drogovým gangům řadu úspěchů a před veřejností si libovala, jak se u nás černý trh s omamnými látkami zmenšuje.
Před čtrnácti dny například detektivové Národní protidrogové centrály (NPC) rozprášili několik významných gangů obchodujících s heroinem a kokainem. Při operacích Kámen, Befel, Sapa a Mlha pozatýkali 26 lidí, vesměs Vietnamců a Albánců. Většina z nich skončila s obviněním z držení a výroby drog ve vazbě. V policejní síti dokonce po letech již podruhé uvízl albánský šéf velké organizace působící na drogovém trhu po celé Evropě.
"V dubnu vyvrcholily čtyři velké operace, které byly zaměřeny proti cizojazyčným zločineckým organizacím působícím na našem území," řekl novinářům ředitel NPC Jiří Komorous.
Ve skladu policie zajistila 25 tisíc dávek heroinu v hodnotě dvou milionů korun, pět tisíc dávek kokainu za milion korun a 32 kilogramů paracetamolu. Detektivové ve skladu zabavili i zařízení pro balení, vážení a lisování drog. Našli i revolver s větším počtem nábojů. "Drogy byly určeny k distribuci na tuzemský trh i na území Spolkové republiky Německo," upřesnil nedávno Komorous.

Ochromená policie

Teď je ale všechno jinak. Nová droga se pravděpodobně šíří na černém trhu, a je jen otázkou času, kdy se otráví další mladý člověk. Překupníci si navíc na její distribuci na trh nemohli vybrat lepší období. Většina policejních složek má totiž plné ruce práce s hokejovým šampionátem v Praze a Ostravě. Celkem dohlíží na zajištění hladkého průběhu mistrovství světa a také pořádku v metropoli, kde se očekávají i akce související se vstupem ČR do Evropské unie, se Svátkem práce a s výročím konce druhé světové války, tři a půl tisíce pražských policistů. Počátkem května navíc zřejmě dorazí policejní posily z krajů v počtu asi čtyři sta lidí. Zvláštní bezpečnostní opatření budou policii stát zřejmě až 20 milionů korun. "O nové droze jsme slyšeli, ale problém je v tom, že máme teď k dispozici hrozně málo lidí. Pomáháme totiž s bezpečností při mistrovství světa," řekl MF Plus jeden z šéfů pražské protidrogové "kriminálky." Své jméno však odmítl prozradit. Podle něho teď policie v Praze jen těžko zabrání rozmachu nové drogy na černém trhu. Budou tak umírat i další lidé? Mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová však obavy, že by policii scházely síly na boj s drogovými dealery, rozptyluje. "Národní protidrogová centrála funguje normálně. I na pražských protidrogových odděleních musí být zajištěn běžný chod," tvrdí Kosinová.
Substance D.O.B. je podle odborníků velice podobná jako známé narkotikum LSD.
Halucinogenní drogy jsou vůbec jednou z nejrozšířenějších a nejvíce vědecky zkoumaných skupin drog. Velikou pozornost vědců i laiků přitahují nejen jejich velmi neobvyklé vlastnosti a účinky na psychiku člověka, ale především jistá nevyzpytatelnost, tajemnost, možná až mystičnost spojované s těmito účinky a využívané lidskou kulturou od nepaměti. Podle odborníků z Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti se však může stát, že bude D.O.B. distribuován v tabletové formě a vydáván za extázi. To může vést k ohrožení životů tisíců mladých lidí, kteří tuto taneční drogu berou. Pokud v domnění, že se jedná o extázi, užijí tablet více, vystavují se velmi vážným rizikům. Podle odborníků by si měli dát občasní uživatelé dobrý pozor na to, co kupují.

Nový heroin?

Znepokojující je však i to, že D.O.B. není v poslední době jediná nová droga na našem území. V minulém roce se začal šířit na pražském černém trhu lék Subutex nahrazující drogy.
Tablety, které patří do stejné skupiny jako heroin, mohou podle odborníků uživatelům způsobit závažné dýchací a jaterní potíže, halucinace a v krajním případě i smrt!
Jen v centru hlavního města tehdy policie dopadla dva dealery těchto opiátů. "Pokud se tato látka užívá bez lékařského dohledu, je velice nebezpečná," potvrdil primář bohnické psychiatrické léčebny Karel Nešpor. Černý obchod s novým opiátem odhalili kriminalisté Prahy 1. Z jeho prodeje obvinili několik dealerů. "Tato látka je silnější než rohypnol. O její kvalitě svědčí i cena. Jednu tabletku lze pořídit až za 400 korun," uvedl zdroj obeznámený s případem, podle něhož může narkoman po užití tablety i zkolabovat. Subutex je navíc snadno dostupný: Komukoliv ho může předepsat i obvodní lékař. Stačí, aby se zájemce se svým doktorem nebo lékárníkem "domluvil". Podobný případ se stal v červenci roku 2002, kdy provozovatelka lékárny v Praze 4 nelegálně prodala téměř 225 kilogramů diazepamu a rohypnolu. A o jaký lék se jedná? "V medicíně se zmíněný přípravek paradoxně využívá kvůli jeho odvykacím účinkům při léčbě závislosti na heroinu," vysvětlil primář bohnické léčebny Karel Nešpor a dodal: "To ale musí být pod dohledem lékaře. Tato látka totiž i přes své léčebné účinky zůstává opiátem. Stejně jako heroin, takže si na ni lze snadno vypěstovat závislost."

***

CO JE D.O.B.?

D.O.B. (2,5DIMETHOXY-4BROMOAMPHETAMINE) je velmi nebezpečná syntetická droga s halucinogenními účinky a vysokým rizikem úmrtí vzhledem k tomu, že zdraví ohrožující množství se pohybuje již v řádu několika miligramů. D.O.B. je silný halucinogenní amfetamin, který má odlišné účinky než extáze. První účinek se může dostavit až po třech hodinách po požití. V případě, že je D.O.B. distribuován v tabletové formě a vydáván za extázi, může to vést jeho uživatele k domnění, že se jedná o slabou extázi; pak užijí tablet více, čímž se vystavují velmi vážným rizikům. Účinek D.O.B. trvá 8 až 24 hodin, podle množství, které člověk užil. V důsledku obojího - síly účinku D.O.B. a délky jeho trvání dochází ke zvýšení rizika, že uživatelé extáze, kteří užijí D.O.B. poprvé v životě, prožijí po 4 až 6 hodinách záchvaty paniky, protože tak dlouhý účinek neočekávali. Kromě počátečního povzbuzujícího efektu způsobuje D.O.B. výrazné halucinace, které ji právě odlišují od extáze. Větší dávky D.O.B. vedou ke ztrátě paměti a zvyšují pravděpodobnost sebepoškození. Byly zaznamenány také cévní spasmy dolních končetin vedoucí k nekróze. Účinná dávka D.O.B. se pohybuje v rozmezí 1-3 mg (množství extáze je nejčastěji 60-80 mg), k předávkování D.O.B. dochází v dávkách vyšších než 3,5 mg. Ve světě byla popsána smrtelná otrava po požití 9 mg D.O.B. Ve většině případů předávkování připisovaných D.O.B. nebyla totožnost drogy určena.

Přehled zátahů proti drogovým dealerům
1993 134
1994 98
1995 103
1996 114
1997 84
1998 128
1999 167
2000 110
2001 118
2002 74
2003 94
Zdroj: Národní protidrogová centrála

Přehled zadržených drogových dealerů
1993 231
1994 187
1995 196
1996 197
1997 130
1998 206
1999 243
2000 200
2001 241
2002 174
2003 232
Zdroj: Národní protidrogová centrála

Uživatelé drog by si v těchto dnech měli dát dobrý pozor na to, co kupují. Na černém trhu se totiž šíří nová smrtící droga.

Nebezpečné narkotikum D.O.B. mohou dealeři nabízet na diskotékách jako extázi. Jeho účinky jsou však několikanásobně silnější než u taneční drogy.
________________________________________________________________________

Informace policie Pardubického kraje
Zpravodajství ČTK | 30.4.2004 | 16:07 | rubrika: Právo a krimi - Pardubický kraj | autor: HNT

Pětadvacetiletého muže z Pardubicka stíhá policie za distribuci drog. Déle než tři roky nabízel v Pardubicích a Chrudimi drogy, převážně pervitin. Prodejem získal podle dosavadního šetření asi 10.000 korun. Část pervitinu měl také směnit za marihuanu. Policejní komisař muže obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.
________________________________________________________________________

Bratislavané v ulicích slavili EU; ozvali se ale i skeptici
Zpravodajství ČTK | 1.5.2004 | 21:28 | rubrika: Politika - Evropa, ES, NATO | autor: IMA

Do pozdních nočních hodin se chce v centru Bratislavy bavit i skupina mladých lidí, kteří na dnešek zorganizovali akci na podporu legalizace marihuany. Vstup do EU považují za šanci, že Slovensko by se časem mohlo připojit k několika zemím, kde tato droga není zakázána. "Je chybou, že se u nás nerozlišuje mezi měkkými a tvrdými drogami. Myslím, že více škody než tráva napáchá třeba alkohol," dala se slyšet asi dvacetiletá Bratislavanka. Zdravotníci i většina společnosti se ale k takovýmto pokusům staví odmítavě; podle jejich názoru je pro člověka nebezpečná jakákoli návyková látka.

ima ank
________________________________________________________________________

Afghánská policie zabavila 860 kilogramů hašiše
Zpravodajství ČTK | 2.5.2004 | 09:10 | rubrika: Právo a krimi - Blízký východ | autor: PKT

CHÓST (Afghánistán) 2. května (ČTK) - Afghánským bezpečnostním silám se v sobotu v jihovýchodní provincii Chóst podařilo zadržet zásilku 860 kilogramů hašiše. S odvoláním na policejní zdroje o tom dnes informovala agentura AFP.

Drogy byly objeveny při kontrole, kterou na jedné z místních komunikací prováděly provládní milice. Provincie Chóst, která leží u hranic s Pákistánem, patří v Afghánistánu tradičně mezi jednu z hlavních oblastí výroby hašiše.

Řada světových představitelů dala najevo, že je znepokojena rostoucí produkcí drog v Afghánistánu, z níž se údajně financují i skupiny islámských radikálů. "Existují jasné vztahy mezi teroristickou sítí Al-Káida a obchodováním s drogami," prohlásil před několika týdny před senátní komisí pro ozbrojené síly Thomas O'Connell, který řídí na ministerstvu obrany USA zvláštní operace.

Afghánistán je dlouhodobě největším světovým producentem opia vyráběného z máku, které slouží k výrobě heroinu. Jen v roce 2003 se zisky z obchodu s drogami v této oblasti pohybovaly kolem 2,3 miliard dolarů. V posledních letech vzrůstá také výroba hašiše.

pkt ank


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma