Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 10.05.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
EFE: I obchod s drogami už má své muzeum
Zpravodajství ČTK | 9.5.2004 | 09:20 | rubrika: Monitor tisku - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: HIT

(servis MONITOR)

MEXIKO 6. května (ČTK/EFE) - K poznání podzemního světa drog, zvyků narkobaronů i jejich extravagance není nutné se do jejich zločinecké činnosti zapojit - stačí navštívit v mexické metropoli "narkomuzeum" ministerstva obrany této latinskoamerické země, které je otevřené pro odborníky i obyčejné zájemce. Napsala to agentura EFE.

Výstavní prostor se snaží ukázat vliv narkotik od předhispánských dob, jejich kulturní i náboženské používání, vývoj, výskyt i šíření. Největší pozornost ale vábí předměty, které patřily nejvyšším bossům, i důmysl, jaký vyvinuli, aby se vyhnuli úřadům.

Prohlídka muzea nabízí ucelenou představu o významu obchodu s drogami v Mexiku i o moci drogových kartelů nad rozsáhlými oblastmi v zemi, především na tichomořském pobřeží a na severu země. První část expozice přivádí návštěvníka do prostoru nazvaného "narkokultura", která nabízí nejfolklornější tvář mexických obchodníků s drogami. Je tu kaple Jesúse Malverdeho, jakéhosi mexického Robina Hooda, jenž na konci 19. století bohatým bral a chudým dával.

Nechybějí tu luxusní zbraně - pozlacené a vykládané drahými kameny. V jedné z vitrín je uložen revolver značky Colt ráže 38 se zlatou pažbou a inkrustací ze smaragdů. Iniciály napovídají, že patřil Amadovi Carrillu Fuentesovi, šéfovi kartelu ze Ciudad Juárez, známému pod přezdívkou Pán nebes díky letadlům, která úspěšně používal při pašování kokainu do Spojených států.

Zbraň mu daroval Joaquín Guzmán alias Mrňous, boss kartelu ve státě Sinaloa, jemuž se v lednu 2001 podařilo uprchnout z vězení s nejvyšší ostrahou ve voze na prádlo, a to pod ochranou strážců.

Vedle revolveru je automatická puška AK-15. Na zásobníku je vyrytá palma potvrzující, že zbraň patřila Héctoru Luisi Palmovi, Mrňousově zástupci.

Browning 38 se stříbrnou rytinou rostlin máku, z něhož se vyrábí opium a heroin, a konopí, tedy marihuany; kolt ráže devět milimetrů, na jehož zásobníku je vyryta mexická patronka Panna María Guadelupská, či kalašnikov (AK-47) s tygry a lvy vyrytými na zásobníku. Všechny tyto zbraně patří k nejvzácnějším exponátům.

Jiní narkoobchodníci si na zbraně nechali zobrazit názvy oblasti, v nichž operovali, například El Dorado, nebo své činnosti - El matador (zabíječ). Ti nejsmělejší se chlubí logem policejních korporací.

"Dědictví" nájemných vrahů zahrnuje nejen granátomety a samopaly s laserovými paprsky a teleskopickým hledím, ale i domácí ručnice s hlavněmi ze svářkového železa, které si vyráběli vesničané placení kartely, aby se mohli bránit během "sklizně".

Košile kolumbijské výroby s dvojím "brněním" v srdeční krajině patřila Osielu Cárdenasovi, vůdci kartelu z Mexického zálivu. Ve stejném sále jsou i náprsní tašky, čepice, prsteny, škapulíře s obrázkem Malverdeho, dále listy marihuany, desky s "narkohity" v podání nejznámějších skupin severomexické hudby: Los Tigres del Norte, Los Tucanes de Tijuana, Exterminador.

V dalším oddělení návštěvník sleduje, jak ozbrojené konflikty typu druhé světové války nebo války ve Vietnamu napomohly konzumaci drog.

V krabičce první pomoci vojáci mívali i kapsle s morfiem, které používali, když byli ranění střelnou zbraní nebo když potřebovali potlačit hlad, případně odolat nepřízni počasí.

V muzeu nechybí ani replika tábora na výrobu drog v přirozené velikosti - včetně ozbrojených mužů hlídajících oseté plochy na náhorních plošinách, s technologicky vyspělými přístroji, jídlem i pastmi na vojáky.

Předvádějí se tu i způsoby a mechanismy používané pro přepravu drog na místo určení - výrobky z hrnčířských dílen, tenisové míčky, dvojitá dna trajlerů, nádrže na pohonné hmoty, květináče, knihy i časopisy. Patří sem i krabice s osvěžujícími nápoji, kmeny stromů, sušená zvířata, hračky, čokolády, potraviny, nápoje v plechovkách, pneumatiky i dorty.

Neméně "koumácké" jsou i způsoby samotných pašeráků, kteří se převlékají za těhotné ženy, polykají pastilky a zacházejí tak daleko, že podstupují bolestivé operace, při nichž jim jsou implantovány hýžďové protézy, které nejsou ničím jiným než plastovými pytlíky s kokainem.

hit ml
________________________________________________________________________

Kostarická policie zabavila marihuanu za 10 milionů dolarů
Zpravodajství ČTK | 8.5.2004 | 00:54 | rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: CAS

SAN JOSÉ 8. května (ČTK) - Specialisté z protidrogového odboru kostarické policie zabavili na jihu země 2,4 tuny marihuany a zadrželi dva překupníky. Hodnota zásilky se pohybuje kolem deseti milionů dolarů, oznámil v pátek ministr vnitra Rogelio Ramos.

Ministr označil zásilku za rekordní a policejní operaci, která vyústila v noci na pátek zabavením drogy, za "historickou".

Droga uložená ve 42 plastických pytlech po 50 baleních byla ukryta pod organickým odpadem, který dvojice pašeráků přepravovala na nákladním vozidle. Následující pátrání vedlo k nálezu dalších 15 pytlů a 25 balení po kile. Celkem policisté zajistili 2475 kilogramů marihuany.

Operace se sice soustředila na oblast kolem města San Vito de Coto Brus, které leží asi 400 kilometrů jižně od metropole San José, kostarické úřady jsou ale přesvědčeny, že droga pochází z Kolumbie a do země se dostala přes Panamu.

Kostarika je stejně jako další státy Střední Ameriky tranzitní zemí pro přepravu drog směřujících z Kolumbie a z dalších jihoamerických států do USA a dále do Evropy.

čas
________________________________________________________________________

Vědci potvrdili souvislost mezi užíváním konopí a schizofrenií
Zpravodajství ČTK | 7.5.2004 | 10:56 | rubrika: Zdravotnictví - Evropa, ES, NATO | autor: BEP

PAŘÍŽ 7. května (ČTK) - Vědecký výzkum ve Francii potvrdil teorii, že užívání konopí zvyšuje nebezpečí výskytu schizofrenie. Vyplývá to z nedávných studií, jejichž výsledky prezentuje francouzský Národní ústav zdraví a zdravotnického výzkumu (Inserm) u příležitosti výstavy o konopí v Paříži.

Tyto studie "jak se zdá, ukazují, že nebezpečí schizofrenie roste při užívání konopí v závislosti na ranosti užívání a na jeho intenzitě", uvádí Inserm v aktualizaci své expertizy o konopí z roku 2001.

Francouzský ústav ovšem současně upozorňuje, že tato droga je pouze jedním z faktorů, které mohou vést k rozvoji schizofrenie; užívání konopí prý samo o sobě není ani nutnou, ani dostatečnou příčinou této choroby.

Jak Inserm dále uvádí ve své expertize, nové studie ukazují, "že riziko schizofrenních symptomů je vyšší, když je konopí užíváno v době dospívání, a že konopí by mohlo mít jistou specifičnost při výskytu schizofrenních potíží ve srovnání s jinými drogami".

Jedna nizozemská studie prý prokázala, že "vliv konopí je výraznější, když osoby již prokazují závažnější symptomy (schizofrenie)".

Novozélandská studie citovaná v expertize Inserm zase dospěla k závěru, že "nebezpečí schizofrenie je vyšší v případě jeho užívání v raném věku ve srovnání s osobami začínajícími s konzumací v 18 letech".

Nedávné studie prý ovšem nepotvrdily teorii "eskalace", podle níž užívání konopí s sebou nese zvýšené riziko pozdějšího užívání jiných drog, například heroinu.

bep hej
________________________________________________________________________

Atitlán, magická hladina mezi sopkami
Nedělní svět | 9.5.2004 | rubrika: Cestování | strana: 30 | autor: Pavel Novotný

Z nejkrásnějšího guatemalského jezera pijí vodu Mayové, jejich koně, turisté i svérázný světec Maximón

Praly košile manželům, synům i těm turistům, kteří jim za to zaplatili. Smály se, když s nimi mlátily o kameny. Stály téměř po kolena v jednom z nejkrásnějších jezer světa a praly. Když jsem na ně namířil svůj starý fotoaparát, výhružně pleskly košilí o nejbližší šutr. Pohrozily mi pěstí, ale smály se dál. Vím, nemyslely to tak...
"Nemyslely to tak. Ještě jedno, pane?" prohodila mayská dívenka, když přede mě postavila již otevřené, v pořadí druhé pivo značky Gallo (česky Kohout). Nevím, odkud znala zvyky pražských číšníků. Bylo pozdní odpoledne a já seděl u stolu z nahrubo ohoblovaných prken nad guatemalským jezerem Atitlán. Jeho voda pozvolna měnila barvu z modré na zelenou. Průvodci se shodují, že toto jezero, obklopené vulkány, patří k nejkrásnějším místům na světě. Mají pravdu.
Guatemale se turisté vyhýbali a měli k tomu důvod. Občanská válka, která v letech 1960-1996 ruinovala již tak neduživé guatemalské hospodářství, učinila chudé mayské rolníky ještě o něco hladovější. Spíše než o spor idejí tehdy šlo o sociální konflikt mezi původními mayskými obyvateli země a bohatými Ladinos, potomky někdejší koloniální elity.
Nyní se již v horách kolem jezera neprohánějí ani zdivočelé armádní bojůvky, ani levicoví povstalci. Země má od loňska nového prezidenta Oskara Bergera, který je sice Ladinos, přesto se však tváří, že mu na chudých Guatemalcích záleží.

Vítejte v Cizákově!

Do Panajachelu, největšího z městeček u jezera, tak opět dorazili turisté. Hlavně ti bohatí, severoameričtí. Místní proto Panajachel překřtili na Gringotenango, což lze s trochou taktu přeložit také jako Cizákov.
Chudší turisté do Cizákova zpravidla doputují autobusem, často ze zhruba 230 kilometrů vzdálené mexické hranice, záhy jej však opouštějí. Nasednou na člun a několik minut smlouvají, aby se za nejvýše dva dolary a půl hodiny ocitli na břehu vesnice San Pedro La Laguna.
V tomto ráji chudých cestovatelů pak tráví dny, týdny, roky. Učí se tu od mayských učitelů španělsky, provozují bary či vyrábějí šperky pro movitější turisty. Nebo prostě jen lenoší na břehu impozantního jezera, které leží ve výšce půl druhého kilometru nad mořem a zabírá téměř 130 kilometrů čtverečních. Tedy území, na které by se vešla čtvrtina Prahy.
V okolních kopcích se kromě partyzánů a výtečné kávy rodí i kvalitní konopí, takže si tu na své přijdou rovněž milovníci marihuany. Restauratéři proto bez rozpaků prodávají papír na balení cigaret, aniž by se namáhali nabízet tabák.

Na návštěvě u Maximóna

U jezera Atitlán nebydlí jen lidé a zvířata, ale také Maximón.
Stvořili ho staří mayští kouzelníci, aby bojoval se zlem obecně, především však s chorobami. Mayští rolníci z jiných částí vrchoviny jej znají pod jménem Hermano San Simon, respektive Ry Laj Man.
Spojuje v sobě moc, šarm i vlastnosti křesťanského světce, nehodného Jidáše, mayského boha stejně jako španělského dobyvatele.
Maximón, ze dřeva stvořený mužík s tváří rockového veterána, se mnohokrát projevil jako duch škodolibý, ba krutý, který je schopen z rozmaru také zabíjet. S oblibou měnil pohlaví i nálady; moc a plodnost však neztratil nikdy.
Za Maximónem jsem se vydal do vesničky Santiago Atitlán. Poté, co jsem jej konečně v zapadlé uličce našel, rozšafně usazeného mezi muži v nevelké místnosti jednoho z přízemních domků, odevzdal jsem mu bankovku v hodnotě dvou malých lahví piva.
Maximónovi se totiž jako dar - kromě peněz a nezbytných svící - přinášejí lahve s alkoholem, doutníky, cigarety a tabák, popřípadě pak hedvábné šátky. Nebo nový klobouk. V této souvislosti není bez zajímavosti, že o Maximóna pečují výhradně mužská bratrstva, která si tuto povinnost předávají.
Toho dne byla sobota a obyvatelé Santiaga se navečer vydali do ulic. Oblíbená smažená kuřata, prodávaná z pojízdných vyhřívaných vozíků, mizela v jejich žaludcích stejně rychle jako vařená kukuřice či nejrůznější a vždy přeslazená cukrátka.
Drobné mayské ženy v tradičních krojích pluly ulicemi ve skupinách, jejich pestrobarevné chumly zdánlivě blokovaly ulice, ačkoliv cesta kolem nich byla vždy volná.
Tyto ženy vyšly z důstojně omšelého katolického kostela, kde se klaněly starému a osvědčenému Bohu, ke kterému se modlili i jejich prarodiče. Na ulici je pak míjely jejich sousedky, nadšené vyznavačky čerstvého, také křesťanského, ale amerického protestantského Boha. V městečku, které mayští rolníci odjakživa považovali za "pupek světa", se tak nyní nevrle obcházejí dva Bozi jedné víry.
Všechny ženy pak s vystrašeným pohrdáním sledovaly dveře místního výčepu. Jejich synové, bratři, otcové a vůbec všichni Mayové nepříliš dobře snášejí alkohol.
Bohabojní a svědomití muži ze Santiaga přijímají líh jen na počest Maximóna: jednou ročně, zato pořádně. Vědí, že kdyby pili často, špatně by dopadli: do škarpy, daleko od rodiny.
Spotřeboval jsem toho večera tři třetinky nepříliš silného piva, v žíznivém okouzlení atitlánským Santiagem, přímo v restauraci malého betonového hotelu.
Recepční, která mě po očku sledovala, pokud právě nelistovala v Americe vytištěnou biblí, se mě nakonec odvážila pološeptem upozornit: "Víte, pane, že když budete moc pít, tak se zblázníte?"
________________________________________________________________________

Koka přispívá k návratu teroristů ze Světlé stezky
Hospodářské noviny | 10.5.2004 | rubrika: ze zahraničí | strana: 5 | autor: Martin Ehl

AUTOR-WEB: www.ihned.cz/ehl
Více než deset let o ní nebylo slyšet. Její zakladatel Abimael Guzmán oslavil ve vězení sedmdesátku. Zároveň ale minulý týden vyhlásil hladovku kvůli propuštění válečných zajatců.
Jméno Světlá stezka (španělsky Sendero luminoso), pod nímž se peruánští levicoví teroristé stali legendárními, se začalo opět objevovat v médiích. Nový vůdce nepočetné skupinky, dosud neznámý "soudruh Artemio", totiž dal vládě šedesátidenní ultimátum na propuštění vězňů. Kabinet odpověděl vylepením plakátů s jeho portrétem a vypsáním částky v přepočtu padesát tisíc dolarů za informaci vedoucí k jeho dopadení.
Světlá stezka je zpět. "Obnovíme boj, pokud vláda nezahájí politická jednání a nepropustí vězně," řekl podle stanice BBC nový vůdce rebelů v projevu, který se objevil na videokazetě. Artemio byl oblečen v maskovací uniformě a obličej měl zakrytý kuklou. V pozadí stálo několik dalších členů skupiny.

Zárodky přežily

Coby mocná organizace, terorizovala Světlá stezka se stovkami ozbrojenců peruánský venkov i města hlavně během osmdesátých let. V roce 1992 však tehdejší vláda prezidenta Alberta Fujimoriho většinu vedení zadržela, včetně duchovního otce a vůdce Abimaela Guzmána, který si odpykává doživotní trest v limské věznici Callao.
Peruánské tajné služby tehdy tvrdily, že na svobodě zůstalo jen asi pětadvacet členů maoistické skupiny kdysi populární zejména mezi univerzitní mládeží. Nynější oživení souvisí s bojem nepopulární vlády prezidenta Alejandra Toleda proti pěstitelům koky, z níž se vyrábí kokain. Spojené státy tlačí na Toleda, aby armáda a policie ničily co nejvíce polí koky. Na ní však závisí živobytí desítek tisíc venkovanů, kteří se bouří a podobně jako v sousední Bolívii tvrdí, že koka se může využít nejen jako droga, ale i jako součást nápojů, léčiv nebo kosmetiky.
Nová generace členů Světlé stezky prohlásila, že bude pěstitele koky chránit. Samozřejmě za peníze, podobně jako levicoví partyzáni v Kolumbii vydělávají na spolupráci s drogovými mafiemi.
"Protesty pěstitelů koky znamenají pro prezidenta Toleda dva problémy - propad popularity vlády až na osm procent a oživení gerilové skupiny Světlá stezka," napsal prestižní časopis Jane's Intelligence Review. "Pokud vláda v Limě bude pokračovat v likvidaci kokových plantáží, jak to požadují USA, dává to Světlé stezce mnoho možností oživit podporu mezi pěstiteli koky."

Složitá sociální situace

Peruánská opozice ostře kritizuje podle listů Expreso a El Comercio jmenování nového ministra vnitra Javiera Reáteguiho, který údajně není schopen vyjednávat ve složité sociální situaci, kdy se šíří protesty venkovanů, kteří například 20. dubna zablokovali mnoho silnic. Rozhovory by měly zabránit i nové podpoře senderistů. Podle předchozího ministra vnitra Fernanda Rospigliosiho už armáda a policie operují v údolí Huallaga, bývalé i současné základně senderistů, aby v zárodku zničily obnovenou skupinu.
Peruánci v poslední době masově protestují proti vládě Alejandra Toleda, od kterého si slibovali mnoho především právě vesničané indiánského původu, protože Toledo je jedním z nich. Prezident však své populistické sliby neplní.
Oživení a nové útoky senderistů by mohly přispět k pádu slabé a skandály rozpolcené Toledovy vlády. Peruánci však ještě stále mají v paměti útoky teroristů z osmdesátých let, které tehdy přispěly k politickému chaosu a ekonomickému zaostávání země. Teroristy porazil až prezident Fujimori, který musel po deseti letech autoritářské vlády odejít do japonského exilu.
O návrat neusilují jen teroristé, ale i jejich pokořitel. "Chci se vrátit a opět dostat zemi na správnou cestu," řekl před týdnem listu Financial Times Fujimori, za jehož největší úspěch se považuje porážka Světlé stezky, v roce 1992 považovaná za definitivní.
________________________________________________________________________

Hvězdy s drogovou minulostí
Nedělní svět | 9.5.2004 | rubrika: Společnost | strana: 48 | autor: jan

Mají podobný příběh. V Česku i v Americe je kokain a pervitin přivedl před soud

Minulý týden dostihla drogová minulost vdovu po Kurtu Cobainovi Courtney Love i bývalou moderátorku Esa Terezu Pergnerovou. Ve čtvrtek městský soud potvrdil Pergnerové roční podmíněný trest za to, že dávala pervitin bývalé přítelkyni svého bratra.
Courtney Love hrozí dokonce tři roky natvrdo. Přitížilo jí obvinění, že se pod vlivem toxických látek pokoušela vniknout do domu svého bývalého milence. Policie ji zadržela a odvezla na lékařské testy. V její krvi byly stopy kokainu. "Je nešťastné, že státní zástupce nemá nic jiného na práci než se zabývat čistě soukromými záležitostmi mé klientky," řekl právník Courtney Love Michael Rosenstein. Jediné co by herečku a zpěvačku mohlo zachránit před vězením, je ústavní léčba.
Kariéru popové hvězdy může ohrozit i pouhé podezření z užívání drog. Zpěvák Petr Muk letos v únoru vystupoval jako svědek u soudu s drogovými dealery, protože jeden z nich, Michael Wicherek, byl jeho známý. O tom, že kokain nebral ani ho nedistribuoval, však soud nepřesvědčil.
________________________________________________________________________

MÁK NA PEČIVU
100+1 zahraniční zajímavost | 10.5.2004 | rubrika: Zajímavosti | strana: 21 | autor: FOCUS, Londýn

Zrnka máku na housce nebo rohlíku obsahují opium. A samozřejmě ho obsahuje i maková náplň v buchtách, na koláčích či v jiném pečivu. Ne sice tolik, aby mák působil jako droga, ale dost na to, aby se daly zbytky morfinu a kodeinu zjistit v moči i po osmačtyřiceti hodinách. Názorným příkladem je případ policisty v St. Louis, který neprošel protidrogovým testem, protože den před tím snědl čtyři koláče plněné mákem. Byl suspendován, ale po čtyřech měsících snažení prosadil, aby byl proveden kontrolní test s někým, kdo sní stejné množství pečiva s mákem. Test prokázal rovněž obsah morfinu a kodeinu a policista byl rehabilitován. V současné době v amerických věznicích nesmějí ani vězni, ani strážci konzumovat makové pečivo, aby prováděné kontrolní zkoušky byly průkazné.
________________________________________________________________________

Čichači toluenu nahání lidem z Chodova strach
Mladá fronta DNES | 10.5.2004 | rubrika: Kraj Karlovarský | strana: 1 | autor: RADEK DUCHOŇ

Zkušenost s nebezpečnou drogou mají už i šestileté děti

Chodov - Čichat nebezpečný toulen začínají v Chodově už šestileté a sedmileté děti. Kromě malých dětí se po městě téměř po celý den pohybují dospívající ´čichači´, kteří svou přítomností na veřejných prostranstvích každodenně děsí obyvatele města.
Proti počínání mladých uživatelů drog jsou pracovníci občanských sdružení zabývajících se drogovou problematikou ve městě, drogoví preventisté a mnoho dobrovolníků i přes veškerou snahu a mnohdy mravenčí práci, bezmocní. Bezmocní jsou i strážníci městké policie, kteří nemají represivní možnosti boje s narkomany. Úzce tedy spolupracují s Policií České republiky. Ta má ovšem složitou práci. Aby mohla zasáhnout, musí přistihnout člověka přímo při činu, což je například prodej drog či nabádání k jejich konzumaci.
"Situace v Chodově je opravdu velice vážná. S drogou se setkávají už předškolní děti a věková hranice uživatelů drog se i nadále snižuje," uvedl terénní sociální pracovník občanského sdružení Kotec Slavomír Čonka.
"Z našich klientů je padesát procent takzvaně na jehle a druhá polovina z nich čichá toulen. Bohužel se tato situace nedá nějak výrazně zlepšit. Problémové děti pocházejí často ze sociálně slabých rodin, takže je zde práce opravdu složitá," dodal Čonka.
Lidé z Chodova mají z mladých markomanů strach a drží si od nich odstup. "Potkat za bílého dne zfetovaného romského mladíka na ulici není vůbec nic příjemného. Agresivní nejsou, ale když přijdou do parku v centru města mezi hrající si děti, je lepší odejít. Jde z nich strach. Mají nepřítomný výraz, jsou cítit chemikálií a jejich chování je více než podivné," říká Lenka Malá z Chodova.
Drogovou problematikou mládeže se v Chodově zabývá celá řada zařízení. Na třech základních školách působí drogoví preventisté, což jsou lidé z řad pedagogů, kteří úzce spolupracují se strážníky městské policie. Drogová prevence je rovněž na každodenním programu Domu dětí a mládeže Bludiště.
Ve městě navíc působí i občanská sdružení Khamoro, Kotec či centrum Útočiště, na jejichž činnost každoročně přispívá chodovská radnice.
"Spolupracujeme s mateřskými, základními i středními školami, kam docházíme na pravidelné besedy zaměřené na několik témat. Ve školách by měli drogoví preventisté zachytávat prvotní signály problémů s drogou a reagovat na ně. Naše besedy ve školách mají úspěch. Děti si na nás při častých návštěvách zvykly, takže nemají z uniformy takový ostych," říká zástupce velitele Městské policie Chodov Ladislav Staněk.
"Nemáme represivní možnosti, jak mladé čichače toulenu postihnout. Proto v těchto záležitostech úzce spolupracujeme s policií. My můžeme v konkrétních případech udělovat pouze pokutu do výše jednoho tisíce korun za přestupek, jako je třeba veřejné pohoršení," doplňuje velitel Městské policie Chodov Jan Mikač.
Podle strážníků se mladí narkomané kryjí i tím způsobem, že si toluenem napustí tričko, aby nemuseli mít u úst kapesník či hadr. Velice oblíbenou náhražkou toluenu je prý i propan - butan.
Policie se případy mladých čichačů toluenu v Chodově zabývá. Aby ovšem mohli policisté zakročit, musí chytit mladíky přímo při činu. "Samotné požívání návykových látek je beztrestné. Abychom dokázali spáchání trestného činu, je nutné osobu chytit přímo při činu. Trestním činem lze rozumět takovou událost, kdy osoba starší osmnácti let například osobě mladší návykovou látku nabízí, prodává, či podněcuje k jejímu užití. Každý takovýto případ by měli lidé rozhodně hlásit na policii," doplňuje Staněk.
________________________________________________________________________

Policie pozatýkala rodinu olašských Romů za obchod s heroinem
Zpravodajství ČTK | 7.5.2004 | 11:57 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: STK

PRAHA 7. května (ČTK) - Detektivové protidrogové centrály pozatýkali v polovině dubna příslušníky rozvětvené rodiny olašských Romů zapojené do obchodu s heroinem. Drogy gangu dodával kosovský Albánec, který v České republice žádá o azyl.

"Policisté ze zásahových jednotek zadrželi devět organizátorů trestné činnosti a též ozbrojeného nebezpečného pachatele, dodavatele drog, občana bývalé Jugoslávie," sdělila dnes ČTK mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

Kriminalisté prověřovali olašské Romy od roku 2002 a postupně zadokumentovali trestnou činnost celé rozvětvené rodiny. Práce policistů vyvrcholila podle Kosinové v polovině dubna zatýkací akcí Nano, pojmenované podle romského výrazu pro hlavního organizátora - takzvaného strýčka. Do akce bylo nasazeno přibližně 100 policistů.

pokr. stk rot

Vyšetřování trestné činnosti této skupiny je teprve na počátku, přesto však první výsledky ukázaly, že nejde jen o pouliční kriminalitu, ale o závažnou formu organizované trestné činnosti páchané soustavně, dlouhodobě a výdělečně," uvedla Kosinová.

Zatýkání se podle ní odehrálo v jednu chvíli na osmi místech v Praze, Středočeském a Moravskoslezském kraji. Při následných domovních prohlídkách detektivové zajistili jeden kilogram drog a předměty sloužící k jejich distribuci jako lis, váhy, distribuční sáčky. Ve spolupráci s policejním útvarem zaměřeným na výnosy z trestné činnosti zajistili 1,5 milionu korun.

Všech deset zatčených policejní komisař obvinil z trestného činu nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů, ozbrojený cizinec je navíc stíhán za nedovolené ozbrojování. Osm pachatelů vzal soudce do vazby.

stk rot
Frank Krank
Snazil som sa predstavit si ake velke mnozstvo
moze byt 2475 kg :eek: marihuanoveho shalatu.
Ale po upornej snahe som to naozaj nedokazal:mutant:

Musim vypestovat 2476 kg a potom si to snaad uz dokazem lepsie predstavit.:D :D


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma