Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 05.05.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Informace policie z Karlovarského kraje
Zpravodajství ČTK | 4.5.2004 | 14:59 | rubrika: Právo a krimi - Karlovarský kraj | autor: PNP

KARLOVY VARY 4. května (ČTK) - Hosty v karlovarském bistru ohrožoval v pondělí devětačtyřicetiletý muž nelegálně drženou pistolí. Na místo byla přivolána hlídka policie. Ta zastihla muže, jak vychází ze dveří WC se zbraní v ruce. Když policisty spatřil, namířil zbraň proti nim. Hlídka muže odzbrojila a zadržela. Incident se obešel bez zranění. Muž byl obviněn z nedovoleného ozbrojování a výtržnictví.

Z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů obvinili policisté tři muže. Začátkem května v Bečově policisté našli u jednadvacetiletého mladíka čtyři igelitové přepravky se semeny konopí a dvě igelitové přepravky s drcenou marihuanou. U o rok staršího muže bylo nalezeno 6 přepravek se semeny konopí. Dalším obviněným je jednatřicetiletý muž, který měl od ledna 2001 do konce letošního února prodat nejméně 200 gramů pervitinu v hodnotě asi 150.000 Kč a dalších asi 100 gramů daroval.

Ve vlaku přišli o věci turisté z Rakouska. V neděli ráno je ve spoji z Prahy do Karlových Varů okradl neznámý zloděj. Ve dvou cestovních taškách měli osobní věci a vybavení na tenis v celkové ceně 113.000 Kč.

Za poškozování věřitele policie stíhá dvaapadesátiletého muže z Kynšperku nad Ohří sokolovská policie. Od dubna 2002 jako soukromý podnikatel v oboru hostinská činnost neuhradil faktury za dodané zboží v celkové výši přes 106.000 Kč. Aby se vyhnul splácení dluhu, převedl veškerý svůj movitý a nemovitý majetek na manželku. Obviněnému hrozí odnětí svobody až na jeden rok.

pnp fez
________________________________________________________________________

Mladí lidé ve Zlínském kraji stále častěji užívají makové opium
Zpravodajství ČTK | 4.5.2004 | 12:27 | rubrika: Sociální problémy - Zlínský kraj | autor: MBR

ZLÍN 4. května (ČTK) - Stále oblíbenější drogou ve Zlínském kraji je opium získávané z nezralých makovic. Drogu nitrožilně užívají především mladí lidé ve věku kolem 15 let. Popularitu makovému opiu zajišťuje hlavně jeho snadná dostupnost a příprava. Novinářům to dnes řekla krajská protidrogová koordinátorka Magda Černická.

Lidé podle ní s touto drogou experimentují především od května, kdy se na polích začínají objevovat mladé rostliny makovic. Nejvíce makových polí se nachází na Kroměřížsku. Podle Černické se do této oblasti sjíždí lidé z celého kraje. "Nedochází k dealerství této drogy, neboť každý z uživatelů si ji připravuje sám pro sebe," upřesnila koordinátorka.

Příprava makového opia podle ní prakticky nevyžaduje žádné finanční náklady. Škody na polích nejsou zjevné, proto o uživatele této drohy bezprostředně neprojevuje zájem policie. Obliba této drogy je spíše sezónní záležitostí. Podle průzkumu v kroměřížské psychiatrické léčebně uvedlo 12 klientů makové opium jako svoji primární drogu a 51 uživatelů jako svoji druhou užívanou drogu.

Naopak méně rozšířenou drogou v kraji je podle Černické heroin. Ve srovnání s rokem 2002 se podle podle evidencí kontaktních center snížil nárůst počtu injekčních uživatelů pervitinu. Nárůst je způsoben spíše většími úspěchy v kontaktování cílové skupiny, celkově situace odpovídá celorepublikovému trendu stagnace v rozšiřování drogové scény.

Tomuto závěru nasvědčuje fakt, že skupina uživatelů pervitinu stárne, podotkla koordinátorka. Vysoký podíl uživatelů drog aplikujících si drogu nitrožilně je na Kroměřížsku. Ve venkovských oblastech je oblíbenou drogou také marihuana, kterou si uživatelé sami pěstují.

V loňském roce uvolnil Zlínský kraj na prevenci téměř 3,5 milionu korun. Dotace obdrželo 21 organizací.

Michaela Bradová mhm
________________________________________________________________________

V liberecké věznici našli strážní marihuanu ve hřbetu knihy
Zpravodajství ČTK | 4.5.2004 | 10:03 | rubrika: Právo a krimi - Liberecký kraj | autor: USM

LIBEREC 4. května (ČTK) - Strážní ve vazební věznici v Liberci objevili marihuanu, kterou se jednomu z obviněných mužů pokoušel propašovat minulý pátek jeden z jeho známých. "Droga byla ukryta ve hřbetu knihy. Kdo ji tam dal, stále ještě vyšetřují policisté," řekl dnes ČTK mluvčí věznice Václav Mitáš.

Podle něj šlo letos již o čtvrtý případ, kdy zaměstnanci věznice odhalili drogu určenou obviněným. V lednu našel dozorce při kontrole dopisu v zalepeném lemu obálky pervitin, zabalený v alobalu. Týž měsíc zabránili strážní předání drogy dalšímu vězni. Měl se k ní dostat při eskortě do liberecké nemocnice.

Při prověřování vytypované korespondence využívají liberečtí strážní speciální protidrogové psy z kynologického střediska v nedaleké věznici v Jablonci-Rýnovicích. Díky nim odhalili letos pervitin také u jedné obviněné ženy.

"Drogy jsou ve stísněných prostorech věznice mnohem nebezpečnější než mimo ni. Pod jejich vlivem mohou vězni ohrožovat své spoluvězně, naše příslušníky i sami sebe," upozornil Mitáš.

Rýnovická věznice pomáhá se svými psy i dalším věznicím. Její mluvčí Monika Králová dodala, že drogy se nejčastěji ukrývají v balíčcích pro vězně.

Miloslav Lubas kar
________________________________________________________________________

Ve metropoli řádí dětské gangy
Mladá fronta DNES | 5.5.2004 | rubrika: Praha | strana: 1 | autor: (lin, hdk)

Libeň - Válka dětských gangů v Praze došla tak daleko, že strážníci museli začít hlídat základní školu. Konkrétně tu na náměstí na Balabence v Praze 9.
Mladí násilníci z jiné školy tady totiž zaútočili na čtrnáctiletého chlapce a surově ho zbili. Důvod? Vyřizování účtů. Chlapci ze sousední čtvrti vyrazili na trestnou výpravu. Žák zdejší školy předtím zbil jednoho z nich. Rozpoutal se tak boj mezi žáky dvou nedalekých škol. Podobné bitky bohužel nejsou neobvyklé. Takových případů je v Praze mnohem více. Ale jen málokdy skončí až na stole policejních vyšetřovatelů.
O válce školáků z Prahy 9 toho policisté zatím moc nevědí. "Víme, kdo se bitky účastnil," oznámila včera mluvčí pražské policejní správy Iva Knolová. Na trestnou výpravu na Balabenku podle ní vyrazili žáci z nedaleké Palmovky. "Šlo ještě o mladší děti, než byl napadený chlapec," podotkla policistka.
Děti se dokonce i vyzbrojily. "Od svědků víme, že jeden z chlapců byl ozbrojen nějakým podomácku vyrobeným pendrekem," řekla Knolová.
Žáci školou povinní mají v hlavním městě na svědomí řadu dalších zločinů. Časté jsou krádeže, loupeže nebo prodej drog.
________________________________________________________________________

Heroin moc neláká, hitem je ale opium
Zlínské noviny | 5.5.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: Karla Havlíková

Zlínský kraj * Zlínský kraj je prakticky posledním z krajů České republiky, jenž nemá problémy s heroinem. Jak řekla krajská protidrogová koordinátorka Magda Černická, z průzkumu mezi mladými lidmi ve věkové kategorii do devatenácti let za rok 2003 vyplývá, že kraj zaznamenal minimální rozšíření zneužívání heroinu. Nebezpečí však Černická vidí v makovém opiu.
"K největšímu zneužívání opia dochází na Kroměřížsku, kde jsou maková pole. I když experimentování s přírodními drogami je sezonní záležitostí,makové opium začíná být výjimkou. Problém s ním na Kroměřížsku narůstá a v kontaktním centru Kroměříž je dvanáct klientů, kteří tuto drogu uvádějí jako primární. Je však hodně lidí, kteří v průběhu roku užívají jiné drogy a v době opiové sezony přecházejí na nitrožilní aplikaci makového opia. V uvedeném kontaktním centru je to jednapadesát klientů a jsou to velmi mladí lidé ve věku kolem patnácti let," uvedla. Rostoucí počet osob, které zneužívají surové opium, potvrdil také Jiří Mareček z resocializační a terapeutické komunity Grunt v Březnici. "Je mylné přesvědčení mnohých lidí, že opium z tuzemských makovic nemá žádné účinky. Právě stále vyšší počet uživatelů této drogy svědčí o něčem jiném. Jako u každého jiného opiátu se prvotně objevují euforické stavy a pak vzniká fyzická závislost na droze," uvedl.
Opium si lidé připravují z makovic a jeho obliba podle Černické roste. Užívání není totiž spojeno s finančními náklady a dávku si připraví každý sám, takže není třeba platit dealerům. Specifikem kraje v oblasti drog je také časté samozásobitelství marihuanou ve venkovských oblastech. "Její pěstování se značně rozšířilo a objevila se už také na Zlínsku," informovala. Dodala, že ve Zlínském kraji má podle průzkumu zkušenosti s marihuanou osmatřicet až dvaačtyřicet procent mladých lidí do devatenácti let věku, když celorepublikový průměr je nad čtyřicet procent.
Pokud se týká pervitinu, počet uživatelů nenarůstá, stárne a neobjevuje se tolik mladých, kteří jej berou.Naopak v případě syntetických drog podle Černické stále narůstá experimentování s nimi. "Jde většinou o lidi, kteří pracují a nemají problémy. Na zábavě si místo alkoholu berou syntetickou drogu. Je to jiný životní styl," komentovala.

***

Opium se získává z máku setého. Ke sklizni jednoho kilogramu surového opia je potřeba asi 2000 makovic. Opiáty konzumentům přinášejí uklidnění s pocity blaha, rozkoše, jistotu, ale na druhou stranu chudost myšlení, poruchy vůle, paměti a lenost.
Zdroj: internet
________________________________________________________________________

Mládež často s drogami experimentuje
Deník Jablonecka | 4.5.2004 | rubrika: Jablonecko | strana: 17 | autor: (jaš)

Jablonec n. N. - Užívání heroinu a pervitinu se na jablonecké drogové scéně stabilizovalo. K takovému závěru došli odborníci, kteří se zabývají protidrogovou politikou města. Naopak mezi mládeží stále narůstá množství kuřáků marihuany a také se zvyšuje počet tak zvaných čichačů.
"Se životním stylem náctiletých souvisí experimentování s měkkými drogami. Velmi vysoká je i spotřeba tabáku a alkoholu mezi mládeží. Naopak za velice pozitivní považujeme fakt, že mezi mladými lidmi nepřibývají uživatelé tvrdých drog," uvedl místostarosta Jablonce Jiří Rudolf.
Nejvíce uživatelů drog je ve věkové kategorii patnácti až dvacetiletých. Poté jejich počet klesá, a to zvláště u žen. Jabloneckou drogovou scénu označují odborníci jako skrytou. "Obecný trend je stejný jako v celé České republice," dodal místostarosta. Na Jablonecku došlo v posledních letech k poklesu trestné činnosti spojené s užíváním drog a také klesl počet nakažených hepatitidou. "Přesto si myslím, že musíme být zapojeni do určitého systému v součinnosti s krajem, což zatím příliš nefunguje," doplnil starosta Jiří Čeřovský.
Se závěrečnou zprávou protidrogové politiky se seznámila minulý týden Rada města, která odsouhlasila cíle na letošní rok. "Důležité jsou hlavně pozitivní příklady. Snažíme se pomocí populárních osobností oslovit děti kolem deseti let, kterým chceme poskytnout co nejvíce informací," připomněl Jiří Rudolf. Součástí protidrogové prevence je také čtvrtý ročník výchovně-vzdělávací akce Týden proti drogám. Ten začne v Jablonci 17. května. "V celorepublikovém měřítku se jedná o zcela ojedinělou akci, zaměřenou na informování žáků a studentů. Loňské přednášky a besedy navštívilo více než osm set mladých lidí," uvedl místostarosta. Také letošní program se bude kromě drog věnovat i anorexii a bulimii, gamblerství, vztahům v rodině i onemocnění AIDS. Ani tentokrát nebude chybět osobní zpověď odsouzeného.
________________________________________________________________________

Jak v Unii?
MF plus | 5.12.2003 | rubrika: ekonomika - aktuálně | strana: 29 | autor: Václav Pašek

Hašiš s kávou

Ministři spravedlnosti z členských zemí Evropské unie se shodli na přísnějších protidrogových zákonech. Jejich dohodě předcházela více než dvouletá ostrá diskuse, během niž se vyhranily dva hlavní postoje. Švédsko a Francie žádaly mnohem tvrdší tresty za přechovávání drog i jejich konzumaci, naproti tomu Nizozemsko obhajovalo volný prodej a užívání takzvaných měkkých drog, zejména hašiše. Ten se v Nizozemsku prodává ve specializovaných obchodech s kávou, kde si ho mohou koupit osoby starší třiceti let. Holanďané nakonec tento prodej obhájili, třebaže Švédové požadovali, aby hašiš z těchto obchodů zmizel.

Pokuta za špinavou vodu

Pokud Španělsko během příštího roku nezlepší kvalitu vody ve veřejně přístupných nádržích, včetně koupališť a plováren, odvede do bruselské pokladny roční pokutu ve výši deseti milionů eur. Rozhodl o tom Evropský soudní dvůr sídlící v Lucemburku.

Kamiony do Alp

Na stole bruselských úředníků leží návrh směrnice, podle které by Rakousko mělo otevřít své alpské silnice pro kamiony. Rakousko dosud mělo jako jediná členská země EU právo provoz těžkých nákladních automobilů přes čarovné Alpy omezovat. To si vymínilo při svém vstupu do unie již v lednu roku 1995. Sousední Švýcarsko, které není členem EU, si za průjezd zahraničních kamionů nechává platit takové peníze, že většinu dopravců od cesty přes jeho území odradí.

V Tyrolsku je hej

Průměrná míra nezaměstnanosti v Evropské unii loni dosáhla 7,8 procenta, ale mezi jednotlivými regiony existují propastné rozdíly. Nejlépe je na tom rakouské Tyrolsko s dvouprocentní nezaměstnaností, nejhůře francouzská oblast Reunion, kde loni bylo bez práce 29,3 procenta lidí v produktivním věku.
________________________________________________________________________

Ani druhý test vlasů nepotvrdil, že by Vasseur užíval kokain
Zpravodajství ČTK | 4.5.2004 | 13:55 | rubrika ČTK: spz spo | autor: GPA

LILLE (Francie) 4. května (ČTK) - Francouzský cyklista Cedric Vasseur podstoupil v boji o očištění svého jména od podezření z užívání drog druhý test vlasů. Stejně jako první analýza i tento test užívání kokainu vyloučil. Oznámil to Vasseurův advokát Bertrand Wambeke.

Stáj Cofidis ale zatím třiatřicetiletého cyklistu, jenž v roce 1997 nosil na Tour de France pět dní žlutý trikot vedoucího jezdce, zpět do týmu nezařadila. Zmešká určitě i závod Čtyři dny v Dunkerque, který začne ve středu.

Právě na severu Francie se Cofidis vrátí po téměř měsíční dobrovolné pauze, ke které se vedení stáje rozhodlo kvůli vyšetřování dopingového skandálu, zpět do světového pelotonu. Na závody funkcionáři přestali vysílat své jezdce začátkem dubna poté, co se v médiích objevily oficiální záznamy z vyšetřování dopingové aféry, v níž figurovali někteří jezdci týmu. Vyslýchán byl mimo jiné i Vasseur.

gpa gi
________________________________________________________________________

Na moskevském happeningu za legalizaci konopí zatčeno 65 lidí
Zpravodajství ČTK | 4.5.2004 | 22:13 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: VAS

MOSKVA 4. května (ČTK) - Několik desítek lidí se dnes zúčastnilo v centru Moskvy pochodu za legalizaci konopí. Happening, který se počátkem května konal v desítkách dalších měst po celém světě, moskevské úřady nepovolily. Podle ruských agentur zatkla policie 65 účastníků.

"Konopného pochodu" se zúčastnili především mladí lidé, kteří podle svých slov chtěli uvést na pravou míru nepravdivé a cenzurované informace o lehké droze marihuaně. Jeden z organizátorů akce Vitalij Melnikov sdělil, že pořadatelé usilovali "o zastavení lží o konopí a jeho užívání, o zrušení cenzury pravdivých a nezávislých informací o marihuaně a o zrušení trestů pro uživatel konopí". Demonstranti připomínali i léčebné účinky marihuany a její využití v textilním a jiném průmyslu.

Zadržené demonstranty rozvezla policie na několik míst v Moskvě. Podle státních úřadů by měla být většina z nich propuštěna po sepsání protokolů.

Tresty za držení a užívaní marihuany jsou v Rusku velice přísné. Za přechovávání i malého množství hrozí až tři roky vězení.

Ve světě se "konopné pochody" konají pravidelně od roku 1997. Většinou se jich zúčastní tisíce lidí. V České republice se akce za legalizaci konopí konaly ve čtyřech městech.

vas mik
________________________________________________________________________

Ve Zlínském kraji narůstá počet uživatelů opia
ČT 1 | 4.5.2004 | 18:00 | pořad: Jihomoravský večerník

redaktorka
--------------------
Ve Zlínském kraji narůstá počet uživatelů opia. Novinářům to dnes řekla krajská protidrogová koordinátorka. Nejvíce mladých lidí, kteří tuto drogu nitrožilně užívají, je na Kroměřížsku.

Magda ČERNICKÁ, krajská protidrogová koordinátorka
--------------------
Popularita je dána zejména tím, že užívání této drogy není spojeno s žádnými finančními náklady a nedochází vlastně ke klasickému dealerství drogy, ani ty škody na /nesrozumitelné/ zatím nejsou zjevné, takže uživatelé nejsou ani v centru zájmu policie.

redaktorka
--------------------
Průměrný věk uživatelů této drogy je pouhých patnáct let. Také počet mladých lidí, kteří kouří marihuanu, ve Zlínském kraji stále roste. Ubývá naopak lidí závislých na heroinu a pervitinu.
________________________________________________________________________

Belgické úřady zabavily 1,66 milionu tabletek extáze
Zpravodajství ČTK | 4.5.2004 | 18:19 | rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO | autor: BOH

(nový údaj o množství zabavené drogy, informace o obvinění zatčených)

BRUSEL 4. května (ČTK) - Belgické úřady zabavily ve vlámských lázních Knokke-Heist 1,66 milionu tabletek drogy extáze, což je dosud vůbec největší množství v této zemi. Oznámilo to dnes státní zastupitelství ve městě Bruggy.

Podle agentury Belga zároveň sdělilo, že v kůlně poblíž nádraží byla odhalena laboratoř na výrobu tohoto ilegálního omamného prostředku a že bezpečnostní síly zatkly osm osob.

Pět zatčených jsou Britové, dva Belgičané a jeden Nizozemec. Belgické úřady je obvinily z výroby, držení a prodeje extáze, z držení a prodeje konopí a z praní špinavých peněz, které pocházely z obchodu s drogami.

Šest obviněných bylo zadrženo v okamžiku, kdy v pěti cestovních zavazadlech přepravovali 472.000 tablet (189 kilogramů). V kůlně policisté nalezli 476 kilogramů tablet. Při zátahu bezpečnostní síly zajistily úhrnem 665 kilogramů omamné látky, což je přibližně 1,66 milionu tabletek.

V březnu belgické úřady objevily dílnu na přípravu extáze a zabavily 400.000 tabletek. Kromě toho tehdy zajistily suroviny na přípravu 75 až 100 milionů tabletek drogy.

boh mik
________________________________________________________________________

Dalo se to čekat
Mladá fronta DNES | 5.5.2004 | rubrika: Východní Morava | strana: 1 | autor: KAREL TOMAN

K věci

Je to tady a dalo se to čekat.
Mladí si prý houfně dělají opium z makovic na hanáckých polích. Bylo jen otázkou času, kdy to někoho napadne. Na vině je chaotická protidrogová politika státu. Za pár rostlinek vcelku neškodného konopí, které kdysi běžně rostlo podle cest, vás mohou zavřít. Podstatně nebezpečnějších makovic rostou vůkol širé lány a nikdo je ani nehlídá. Nemluvě o alkoholismu, který kvete ještě víc než ten mák. Víno se pije i v kostelích. V tom je ten háček - v tradici. A tak lidovci táhnou proti konopí, měkké droze, alkohol (tvrdá) je nechává v klidu. Drogy by měly být členěny podle nebezpečnosti, ne podle tradice. A k tomu je Haná známa tím, že matky na polích odedávna uspávaly křičící kojence odvarem z nezralých makovic. Zkrátka chaos. Co tím chci říci? Jen to, že o drogách by měli rozhodovat odborníci, ne politici.
________________________________________________________________________

Lidé diskutovali na náměstí o škodlivosti drog
Moravskoslezský deník | 5.5.2004 | rubrika: Ostrava | strana: 10 | autor: (per)

Ostrava * Před marihuanou, která patří v České republice k nejužívanější droze, varují organizátoři akce Řekni ne drogám - Řekni ano životu. Včera o této problematice diskutovali s kolemjdoucími na Masarykově náměstí v centru Ostravy.
„Naše preventivní kampaň probíhá již od roku 2001. Chceme informovat veřejnost o škodlivosti drog, zejména marihuany. Navštívili jsme již řadu měst - například Prahu, Brno a Plzeň. V Ostravě jsme poprvé. Tuto jednodenní akci chceme brzy zopakovat. Reakce lidí byly různé. Někteří se s námi normálně bavili, zejména mladí. Ti starší si vzali letáčky a šli dále. Máme pocit, že Ostravané jsou uzavřenější než obyvatelé jiných měst,“ uvedl jeden z organizátorů Vlastimil Špalek, který marihuanu považuje za velmi nebezpečnou. „Každá droga je jed a jako jed způsobuje více či méně otravu organismu,“ zdůraznil Špalek.
V bývalém Severomoravském kraji se marihuana nepřímo podílela na čtrnácti loňských tragédiích, při kterých přišli o život mladí lidé. Měla vliv na dopravní nehody, smrtelné pády či sebevraždy.
bigfoot
Jak se dela opium?
dj dury
hurááá konecne monitorink...hoodne dobra rubrika :)
Ten "Špalek"je ale k...,v zivote marihuanu neskusil a ide ludom vysvetlovat aka je "nebezpecna"...a ze sa "nepriamo" podielala na 14 umrtiach ludi.Alkohol a cigarety sa rocne "priamo"podielaju na niekolko sto tisicich umrtiach.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma