Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 28.04.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Akce za legalizaci marihuany se připojí k oslavám vstupu ČR do EU
Zpravodajství ČTK | 27.4.2004 | 13:01 | rubrika: Sociální problémy - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: VAS

PRAHA 27. dubna (ČTK) - Rozdělení drog podle reálné míry jejich zdravotní a společenské nebezpečnosti a uvolnění marihuany pro lékařské využití budou hlavní požadavky sedmého ročníku mezinárodní akce Million Marihuana March. Kromě Prahy se v Česku k happeningu zaměřenému proti perzekuci uživatelů marihuany připojí i Plzeň, Jeseník a Třebíč. Akce se uskuteční 1. května, v den vstupu ČR do Evropské unie.

"Je to tak trochu náhoda, ale rozhodli jsme se ji využít. Připojujeme se k oslavám vstupu ČR do EU a letošní akci jsme dali podtitul 'Beze strachu do EU'. Byli bychom rádi, kdyby se Česká republika po vzoru Belgie, Portugalska nebo Velké Británie vydala liberalizačním směrem a uvolnila v tuto chvíli přísnou represivní protidrogovou politiku," řekl dnes novinářům spolupořadatel akce Marek Jehlička.

Příkladem evropského státu s liberální protidrogovou politikou je podle Jehličky Nizozemsko, které jasně odděluje měkké drogy od tvrdých. "Byli bychom rádi, kdyby šla Česká republika stejným směrem. Zatím nemluvíme úplně o legalizaci. Prvním krokem, který by měl u nás nastat, je legislativní rozdělení drog podle reálné míry zdravotní a společenské nebezpečnosti," dodal.

Pořadatelé plánují uspořádat pražskou část happeningu opět na Letenské pláni. Stále jim ale chybí patřičná povolení. "Jsme před podepsáním smlouvy o pronájmu. Podpis zbrzdily technické formality," vysvětlil Jehlička.

Na Letenské pláni by se mělo hrát v sobotu od 13:00. Koncertní odpoledne zahájí skupina Garáž. Po ní vystoupí desítka dalších kapel. Vedlejší podium bude patřit dýdžejům. O přestávkách v hudební produkci vystoupí například Hana Sibřinová, mladá dívka trpící roztroušenou sklerozou, které marihuana pomáhá překonávat nemoc. Akce se zúčastní i Ivan Douda, odborník na drogovou problematiku z nadace Drop In.

Loni se poklidné happeningy za legalizaci konopí uskutečnily na několika místech republiky. Na pražské Letné, kde se akce uskutečnila loni poprvé legálně, se jí zúčastnilo asi 1500 lidí.

Martina Vašíčková rot
________________________________________________________________________

Narkomani z EU mohou mířit do Čech
Mladá fronta DNES | 28.4.2004 | rubrika: Kraj Karlovarský | strana: 2 | autor: (zed)

Karlovy Vary - Odborníci na drogovou scénu předpovídají, že volnější poměry na hraničních přechodech po vstupu do unie poznamenají chování narkomanů. Velkou výhodu mohou mít například němečtí čichači.
„V Německu se už nějaký čas nesmí ředit barvy chemickými ředidly. Když si němečtí feťáci vezli domů přes hranice v Chebu či jinde aceton nebo toluen, celníci jim ho posbírali,“ řekl Jiří Pilař z karlovarského magistrátu. Odhaduje, že si od 1. května čichači začnou v pohodě jezdit do České republiky pro ředidla.
Cílem cesty německých narkomanů se v tuzemsku mohou stát kontaktní centra pro drogově závislé. Centrum v Chebu či Karlových Varech totiž nabízí bezplatnou výměnu injekčních stříkaček kus za kus. Ty použité bude možné snadněji převézt z Německa přes hranice.
Jiří Pilař předpokládá, že česká centra zaznamenají větší nárůst cizinců, kteří to mají přes hranice blízko. „Když jde klient do centra v Německu, policie o tom ví, protože jsou tam narkomani hlídaní. U nás mají zachovanou anonymitu,“ předpovídá Pilař.
Nahrává tomu podle něj i skutečnost, že výměna injekčních stříkaček není v Německu běžná. Takže si pro ně budou jezdit k nám. Podobně to může být při volnějším režimu i s marihuanou, jejíž pěstování má u nás obrovskou tradici. Jak odborníci říkají, Němci jsou na pěstování konopí pohodlní, takže si pro něj raději zajedou do ciziny. „Za rok za dva se ukáže, jestli to jsou všechno jen dohady,“ konstatuje Pilař.
Jan Hudák z karlovarského K centra potvrdil, že v Německu nefunguje výměna injekčního materiálu tak jako u nás. Obavy z toho, že by Němci zaplavili karlovarské centrum však nemá. „Je možné, že cizinci začnou využívat naše služby. S nynějším stavem zaměstnanců je i tak zachováme,“ řekl Hudák. Česká policie podle něj navíc v Karlových Varech pročistila řady stálých klientů. Některé zavřela do vězení.
________________________________________________________________________

Za pěstování konopí navrhla žalobkyně i nepodmíněné tresty
Zpravodajství ČTK | 27.4.2004 | 13:18 | rubrika: Právo a krimi - Středočeský kraj | autor: JT

KOLÍN 27. dubna (ČTK) - Pět nepodmíněných a tři podmíněné tresty navrhla dnes státní zástupkyně pro osmičlennou skupinu mladých lidí obžalovaných z výroby a distribuce drog. Hlavní líčení pokračovalo čtením závěrečných řečí. Soudce Jiří Kruml pak jednání odročil na 29. dubna. Přestože důkazní řízení už uzavřel, navrhl ještě předvolat další dva svědky.

Skupina sedmi mužů a jedné ženy podle obžaloby pěstovala v rodinných domcích po celé České republice od začátku roku 2001 do března 2002 vysoce kvalitní konopí. Obžalovaní podle státní zástupkyně Lenky Zikmundové spolupracovali. Někdo obstarával peníze, další překlady z odborné literatury, jiný vhodné objekty k pěstování, dodala. Důvodem trestné činnosti byly podle ní vysoké zisky.

Zikmundová v závěrečné řeči mimo jiné upozornila na vysokou společenskou nebezpečnost jednání obžalovaných. Jde o mladé, inteligentní lidi, ne klasické narkomany, zdůraznila.

Obhájci všech obžalovaných pak vesměs tvrdili, že se trestnou činnost jejich klientů nepodařilo prokázat. Pokud se někteří z nich k něčemu přiznali, šlo prý většinou o prohřešky menšího rozsahu, například že dávali malé množství marihuany přátelům.

Znalecké posudky, podle nichž byla vypěstovaná droga vysoce kvalitní, označila většina obhájců za nekvalifikované a nedostatečné. Navrhli proto obžalované zprostit viny nebo jim uložit jen výchovné tresty.

Obhájkyně jednoho z obžalovaných navrhla případ vrátit zpět policii, protože podle ní nebylo trestní stíhání zahájeno zákonným způsobem. Mimo jiné neobsahovalo popis trestného činu, kterého se měl její klient dopustit. Další z obžalovaných je souzen jako uprchlý a jeho obhájce proto navrhl případ projednat samostatně. O klientovi navíc nemá žádné zprávy.

Trestní stíhání obžalovaných bylo zahájeno před dvěma lety. Podle obžaloby si skupina ke své činnosti vybírala nenápadné domy na Brněnsku, Strakonicku, Lounsku nebo Kolínsku. Drogu pěstovala ve speciálních pěstírnách s řízeným osvětlením, zavlažováním i vytápěním. Marihuana údajně obsahovala více návykových látek, než je zvykem u klasicky pěstovaného konopí.

Marihuanu údajně pachatelé prodávali po celé republice a spolu s ní podle obžaloby někteří nabízeli i drogu extáze.

Jaroslava Tůmová lbn
________________________________________________________________________

Mladík je stíhaný za křivou výpověď
Mladá fronta DNES | 28.4.2004 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 2 | autor: (tš)

Krimi DNES

České Budějovice

Devatenáctiletého mladíka obvinili policisté z trestného činu křivé výpovědi. Loni uvedl vyšetřovatelům, že od svého kamaráda koupil sedm balíčků marihuany, a ti na základě jeho výpovědi obvinili jeho osmnáctiletého známého. Před soudem ale řekl, že si vše vymyslel.
________________________________________________________________________

Policie versus inteligentní mladí lidé
Kolínský deník | 28.4.2004 | rubrika: Kolínsko | strana: 17 | autor: FRANTIŠEK PRCHAL

Foto: X Š: 19.00

V případě osmi obžalovaných z pěstování marihuany se přiblížil okamžik lámání chleba. Kdo se bude nakonec smát? Jsem přesvědčen, že to budou obžalovaní a jejich renomovaní právníci. Obávám se, že vyšetřovatelům se nepodařilo shromáždit takové důkazy, aby verdikt byl odpovídající obvinění. Vždyť, co je to například za důkazy, nekonečné odposlechy telefonních rozhovorů, ze kterých lze dovodit jen hektické organizování schůzek a pilný společenský styk obviněných? Však také obhájci navrhují zproštění obžaloby anebo maximálně nějaký symbolický trest. Zkrátka hrozí, že policie na inteligentní mladé lidi, vzájemně výhodně spolupracující a dobře organizované, nestačí. To by byla ovšem jen hozená rukavice dalším inteligentním mladým lidem.
________________________________________________________________________

Co napsali sousedé
Českobudějovické listy | 28.4.2004 | rubrika: Publicistika | strana: 23 | autor: NMK

Zprávy z rakouského a bavorského tisku potvrzují, že naši sousedé mají podobné starosti jako my.

O dopravě

SEDMNÁCTILETÉ řidiče chce legalizovat Dolní Sasko. Mladí majitelé řidičského průkazu mají mít možnost do plnoletosti jezdit po Německu v doprovodu starších osob. V případě přistižení bez spolujezdce hrozí pokuta 50 eur a odebrání řidičáku do dovršení 18 let. Zastánci této liberalizace tvrdí, že pravděpodobnost způsobení dopravní nehody řidičem začátečníkem klesá po praxi ujetí 5000 kilometrů na třetinu. Spolkové ministerstvo vnitra naléhavě vyzvalo Dolní Sasko k pozastavení novely. Podle statistik zahyne při nehodách v Německu každý týden třicet mladých řidičůzačátečníků, nehodu má průměrně každých pět minut jeden 1825letý řidič. 23 procent mrtvých bylo loni mladších 25 let.
209 DĚTÍ bylo loni v Německu usmrceno při dopravních nehodách, z toho nejvíc - 94 - v autech. Při nehodách bylo účastno 40 209 dětí, tedy každých třináct minut jedno. Třetina kolizí se stala mezi 15. a 18. hodinou.
ZPOPLATNIT "hobbykapitány" motorových člunů a jachet střední a vyšší třídy za užívání vnitrostátních vodních cest chce od příštího roku Německo. Roční známka má stát 60-90 eur.
CYKLISTA na společných stezkách pro kolaře a chodce musí brát na pěšáky ohled. Vrchní zemský soud v Oldenburgu zamítl žalobu 60leté cyklistky, která po kolizi s 67letým chodcem utrpěla zlomeninu nohy a žádala bolestné, protože ze srážky vinila důchodce. Soud ale uzavřel, že kolař v místech smíšeného provozu s chodci musí jezdit třeba jen krokem, tak, aby mohl ihned zastavit.
PŘES MILION pokut udělila loni bavorská policie, z toho 400 000 za překročení rychlosti. V 88 000 případů odebrala řidičský průkaz, z toho v 62 procentech za agresivní vynucování si předjetí a ve 25 procentech za jízdu pod vlivem alkoholu či drog.

Jak se žije

DO NEMOCNIC v Rakousku je ročně přijímáno 2,3 milionu pacientů. 14,1 procenta bylo s nemocemi srdce a krevního oběhu, 12,8 procenta s rakovinou. Ze státních prostředků bylo loni kryto 68,5 procenta nákladů; ty celkově od roku 1997 stouply o dvacet procent.
NA PŘEDÁVKOVÁNÍ drog zemřelo loni v Německu 1477 lidí. Experti varují před rostoucím užíváním marihuany, kterou zkusil už každý druhý ve věku 18-24 let: už 10 000 mladistvých se z této závislosti léčí. Množí se tzv. pití do bezvědomí, počet případů se mezi lety 2000 a 2002 zvýšil o 26 procent. K alkoholu se dostává stále víc mladých přes tzv. alcopops, jejichž prodej se od roku 1998 zečtyřnásobil.
ZA POTRAVINY vydávala německá rodina před 50 lety čtyřicet procent svých příjmů, dnes 12 procent. Trend míří k mraženým a předpřipraveným jídlům - jejich odbyt stoupl od roku 1992 z 985 000 tun na 1,5 milionu tun. Experti varují před glutamatem a chybějícími mastnými kyselinami v těchto jídlech.
REKORDNÍ množství dřeva z domácích lesů bylo loni zpracováno v Rakousku 17,06 milionu plnometrů.
PSI v Horních Rakousích musejí být pojištěni a majitelé jsou vyzýváni obcemi ke splnění povinnosti. Čtyři měsíce od platnosti normy ale tak ještě neučinilo např. 1300 ze 4800 páníčků v Linci a 1100 ze 1855 ve Welsu. Hrozí jim pokuta až 7000 eur, odebrání psů ale ne - útulky jsou plné.
ODVODNÍ praxe bundeswehru porušuje ústavní zásadu rovnosti, prohlásil správní soud v Kölnu. Vyhověl tak žalobě studenta z Kerpenu. V současnosti je do služby povolávána necelá polovina v úvahu přicházejících mladých mužů, takže podle soudu nelze hovořit o všeobecné branné povinnosti: od minulého července nastupují jen mladší 23 let a povoláváni nejsou ani ženatí, abiturienti a zapsaní studenti. Praxe podle stěžovatelů umožňuje libovolnou zvůli při povolávání.
K CÍRKVI katolické nebo evangelické se v Německu hlásí "jen" 63,8 procenta z 82 milionů obyvatel. To je o 1,9 milionu méně než před šesti lety. V důsledku toho získala katolická církev od roku 2000 o 250 milionů eur méně z církevní daně.
ŠKOLY v Ohlsdorfu a Gmundenu v Horních Rakousích zakázaly žákyním nosit trička odhalující pupíky či kalhoty, "které prádlo spíš ukazují, než zakrývají". Jak řekl ředitel školy v Ohlsdorfu Zehetner, "mnohá děvčata se už oblékají tak vyzývavě, že chlapce vyrušují od učení". Ředitelka ze školy v Gmundenu Pleschkeová stejné opatření odůvodňuje tím, že škola musí připravit děti na zaměstnání a i tam že musejí dodržovat určitá pravidla oblékání. Prezident zemské školní rady Enzenhofer má pro nařízení porozumění a i na tento případ omezení užívá klasického výroku, že svoboda jednoho oblékat se, jak chce, končí tam, kde se jiný cítí rušen nebo obtěžován.
K POVZBUZOVÁNÍ běžců při nedávném lineckém maratonu dali pořadatelé školám 500 eur na pořízení píšťalek a jiných "hlučítek". Děti se toho chopily s takovou vehemencí, že druhý den si řada z nich stěžovala na bolesti v uších a zhoršený sluch; některé musely vyhledat lékaře, specialisté vykázali mnohem víc akutních případů.
JMÉNO NICOLA nemůže být zapsáno jako křestní jméno v německé matrice. Okresní soud v Augsburgu potvrdil rozhodnutí první instance. Důvodem odmítnutí je, že ve všech dostupných seznamech jmen je Nicola křestním jménem pro muže i ženy, ale podle německého práva musí být z křestního jména jednoznačně patrno pohlaví dotyčného. Soud rodičům holčičky, která se narodila 14. srpna, ale stále je nepojmenována, navrhli zapsat jméno Nikola, protože to je jednoznačně ženské, ale ti to odmítli.
NA STADIONECH v Norimberku a v Mnichově se bude při MS 2006 v kopané smět podávat pouze americké pivo Budweiser. Předseda poslaneckého klubu SPD v zemském sněmu Maget vyzval k vytvoření "ostrova bavorského piva" kolem stadionů, aby fanoušci nebyli "otráveni nejhorším pivem na světě". AnheuserBusch prý za exkluzivitu zaplatil 40 milionů eur. Podobně oficiální aktéři MS nebudou vozeni v BMW či Audi, ale v hyundaích.
________________________________________________________________________

Policista, který informoval pašeráka drog, dostal podmíněný trest
Zpravodajství ČTK | 27.4.2004 | 10:49 | rubrika: Právo a krimi - Plzeňský kraj | autor: MFI

PLZEŇ 27. dubna (ČTK) - Plzeňský krajský soud dnes opět uložil roční podmíněný trest bývalému policistovi za to, že před čtyřmi lety opatřoval informace Albánci, který byl v té době stíhán kvůli pašování heroinu. Pětatřicetiletý Miroslav Tolar se podle verdiktu dopustil zneužití pravomoci veřejného činitele. Zkušební dobu mu soud stanovil na 18 měsíců. Navíc mu na pět let zakázal sloužit u policie.

Krajský soud rozhodl stejně již v říjnu. Tolar se odvolal, vrchní soud rozsudek zrušil a vrátil případ zpátky. Ani dnešní verdikt není pravomocný, protože se Tolar odvolal.

"Soud nezískal nové důkazy, a proto rozhodl stejně," uvedl předseda senátu Miloslav Štejr.

Žalobce vinil policistu z toho, že jako policejní inspektor na oddělení Plzeň - střed v roce 2000 opatřoval v řadě případů za úplatu různé informace Albánci Dželalu Muričimu. Informace o určitých lidech a o vyšetřování jeho případu sháněl u svých kolegů nebo využíval policejní informační sítě.

Soud uznal Tolara vinným jen v jednom případě. Podle verdiktu poskytl Muričimu informace o jistém muži, který byl zapleten do pašování drog. Tolar dotazem u svých kolegů zjistil, že tento muž je zadržen. Podle soudu bylo zřejmé, že jako policista získal informace, které by jinak získat nemohl. Dopustil se tedy zneužití pravomoci veřejného činitele, uvedl předseda senátu.

Muriči byl loni za pašování drog pravomocně odsouzen na deset let do vězení.

Marie Fialová jpt
________________________________________________________________________

Sourozenci doma vařili pervitin
Mladá fronta DNES | 28.4.2004 | rubrika: Kraj Moravskoslezský | strana: 2 | autor: (les)

Bolatice - Rodinný domek v Bolaticích na Opavsku, kde se scházeli narkomani a výrobci drog, neunikl pozornosti opavské policie.
V minulých dnech tam udělali domovní prohlídku právě ve chvíli, kdy skupina lidí vařila pervitin.
Tři z nich skončili ve vazbě. Jsou stíhaní pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.
„Zajistili jsme chemikálie i laboratorní zařízení určené k výrobě drogy a poslali na expertízu. Hotová droga na místě nebyla,“ líčí mluvčí opavské policie René Černohorský.
Nelegální laboratoř provozovali dva sourozenci. Pervitin vyráběl devatenáctiletý mladík, který už má z minulosti zkušenosti s drogami i soudem. Jeho třiadvacetiletá, dosud netrestaná sestra, drogovému podnikání přihlížela. V domku se přitom střídalo několik skupin výrobců a distributorů pervitinu.
Policisté v Bolaticích zadrželi třicetiletého muže z Ostravy-Poruby, který byl nedávno odsouzený za krádeže. Ten sháněl polotovary a hotový pervitin prodával narkomanům.
Zadrželi i devětatřicetiletého drogového recidivistu z Ostravy-Poruby, který drogu vyráběl.
Toho čeká trest nejen za drogy, ale také za to, že vůbec přespával u kamaráda v Bolaticích. Pobýval tam asi měsíc a porušoval tím nařízení soudu, který mu loni na podzim zakázal pobyt na Opavsku na dobu tří let.
V ostravské vazební věznici skončila kromě obou mužů i dosud bezúhonná dívka ze sourozenecké dvojice. Je obviněná z pomoci k trestnému činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.
„V době od poloviny února do 23. dubna umožnila třicetiletému muži ze Sušic na Klatovsku, aby v rodinném domě, kde žije, v pokoji bratra, nejméně dvakrát vyrobil pervitin,“ uvedl mluvčí opavské policie Černohorský. „Totéž umožnila nejméně pětkrát i devětatřicetiletému muži z Ostravy-Poruby,“ dodal s tím, že její bratr je stíhaný na svobodě.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma