Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 26.04.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Lži o drogové problematice
Mladá fronta DNES | 26.4.2004 | rubrika: Názory | strana: 6 | autor: JIŘÍ KOMOROUS

Polemika

V drogové problematice zaznívají dlouhá léta různé názory a různá stanoviska. V řadě případů nepřesnosti a bohužel také zřejmé dezinformace a nepravdy.
Do této kategorie naprosto zřejmě patří článek pana Zábranského, publikovaný v MF DNES 22. 4. a nazvaný "Neúspěchy protidrogové politiky".
Nemá asi cenu zabývat se většinou nesmyslů pana Zábranského, nicméně některé myšlenky nebo lépe řečeno přání a dedukce autora, vlajkové to lodi proliberalizační a prolegalizační lobby v České republice, jsou tak nehorázné, že alespoň k nim několik poznámek Národní protidrogové centrály.
1) NPC není známo, že by vláda přijala jakoukoliv vědeckou analýzu na konci roku 2001 (Zábranský pravděpodobně myslí tzv. "PAD").
2) Zábranský uvádí, že policejní výsledky se zhoršily. K tomu je možno uvést, že je to pravděpodobně autorovo přání, opak je pravdivý. Odborná i laická veřejnost je informována.
3) Zábranský uvádí, že lidovci ani Komorous a jeho ministr na kvalitní analýze, založené na tvrdých datech, nemají zájem. Opak je pravda! Je však nutno zdůraznit, že Národní protidrogová centrála má zájem na kvalitní, a to skutečně kvalitní, pravdivé a nezkreslující analýze a datech.
4) Pan Zábranský tvrdí, že Komorouse dráždí úspěchy celníků tak, že po léta vykazuje drogy zabavené celníky jako vlastní úspěch a nyní by se rád zbavil nemilé konkurence a srovnávání vůbec.
Kdyby tato nehorázná lež nebyla k pláči, tak k úsměvu by byla zcela určitě. Koneckonců i tato zřejmá nepravda usvědčuje Zábranského, přestože je stipendista americké vlády na John Hopkins University v Baltimoru, jak neopomíná připomenout. O tom, že má autor k realitě protidrogových aktivit státních institucí a informovanosti obecně hodně daleko. Zcela odpovědně prohlašuji, a to ve shodě s B. Markem, dlouholetým šéfem protinarkotického oddělení GŘC, že Komorous dlouhá léta nevykazuje úspěchy celníků za svůj úspěch, nic jej nedráždí, a jak B. Marek konstatoval 20. 4. tohoto roku v Parlamentu České republiky, spolupráce mezi celníky a NPC je dobrá a dlouholetá.
Závěrem bych panu Zábranskému doporučoval místo publikovaných nepravd, myšlenek a přání seriózně se seznámit s problematikou protidrogových aktivit policie a celníků a možná místo studia na John Hopkins University studovat reály drogové problematiky doma v České republice.

Autor je ředitelem Národní protidrogové centrály
________________________________________________________________________

I po konopí člověk může umřít. Proto nechci dělit drogy
Hospodářské noviny | 26.4.2004 | rubrika: z domova | strana: 3 | autor: ADÉLA ČTVRTEČKOVÁ, ALEŠ VOJÍŘ

Pavel Severa, lidovecký poslanec a autor protidrogového zákona, by nejraději přitvrdil tažení státu i proti alkoholu či tabáku a říká:

Rozdělovat drogy na tvrdé a měkké je špatné, už nyní máme dost velké problémy s alkoholem a tabákem, říká poslanec Pavel Severa, který se podílel na tvorbě nyní platného protidrogového zákona.
"Nelze říci, že některé drogy škodí více a některé méně, když na konci jejich požívání může být smrt," míní Severa. Stát by podle něj měl spíše mladým lidem důrazněji vzkázat, že drogy jsou špatné. A to všechny.

* hn: Nevadí vám, že se o víkendu na Letné sejdou lidé podporující mírnější přístup státu k marihuaně?

Pokud chtějí propagovat legalizaci marihuany, mají na to právo. Ale já s tím nesouhlasím. Už nyní máme ve společnosti dost problémů s alkoholem a tabákem. Rozhodně je nevyřešíme tak, že zlegalizujeme další drogu.

* hn: Přitvrdil byste tedy spíše postup státu proti legálním drogám?

Je to skvělá myšlenka. Ale bohužel civilizace si na ně velice navykla a bude těžké změnit její myšlení. Určitě ale navrhneme zpřísnění reklamy, ať už na tabák nebo alkohol, která je cílena na mladé lidi.

* hn: S legalizací marihuany nesouhlasíte. Ale proč nechcete rozdělit drogy podle nebezpečnosti?

Jak by se ale měly rozdělit?

* hn: Asi budete souhlasit, že pervitin a heroin má horší dopady na zdraví konzumentů než marihuana...

To možná může platit dnes. Souhlasím, že existují drogy razantnější v následcích, než má marihuana. Ale nedávno jsem četl článek, že v Británii prokázali první smrt po dlouhodobém požívání marihuany.
A pokud je následkem smrt, nelze dělit drogy na měkké a tvrdé.

* hn: Ale sám tvrdíte, že na marihuanu zemřel jediný člověk...

Nejsem si jistý, zda to byl opravdu první člověk. Když zemře například na zástavu srdce, neuvádí se, jestli to náhodou nebylo po dlouhodobém požívání drog. Proto jsou statistiky nepřesné.
Pokud bych ale přistoupil na filozofii, že nyní marihuana ani tolik neškodí, je to zhoubné pro budoucnost. Její kvalita se stále zvyšuje. Člověk nikdy neví, jaké konopí dostane. A třeba astmatik může mít problém, když dostane právě příliš silnou dávku.

* hn: V Česku si ale kvůli podmínkám vypěstujete spíše horší rostliny, než jsou ty dovezené. Nepomohlo by tedy, kdyby si člověk mohl marihuanu pěstovat?

Nesouhlasím. Češi byli vždy velmi šikovní a určitě by si našli způsob, jak rostlinky přihnojovat a vypěstovat si tak velmi kvalitní.
Ale zase zde jde o princip. Nejde o to, jestli jsou více či méně kvalitní. Pokud ustoupíme nelegálním aktivitám, které produkují nelegální peníze, tak podpoříme organizovaný zločin, nepřímo podpoříme i obchodování se zbraněmi, se ženami. Protože to je vše propojené.

* hn: Není to naopak? Když si lidé na zahradě budou moci vypěstovat marihuanu, tak si jí přeci nebudou kupovat od narkomafie?

To si nemyslím.
Považuji za zoufalé, že se u nás zlehčuje problém drog tím, že se říká, že některé škodí a některé méně. Měli bychom naopak říci mladým lidem, že drogy jsou špatné. Někdo je zkusí a stane se závislým. Pak na něj všichni budeme platit, aby se mohl léčit. Neměli bychom to brát jako normální fakt, se kterým se máme smířit.
Navíc nás drogy neohrožují jenom užíváním. Ale také například tím, že mohu přecházet na zelenou a řidič pod vlivem drogy si nemusí všimnout, že by měl zastavit na červenou. A i kdybych byl k drogám tolerantní, tak to už mě zajímá. To už je i můj problém. Ačkoli drogám neholduji, jsem jimi ohrožen.
________________________________________________________________________

EXPRES
Blesk | 26.4.2004 | rubrika: Poslední Strana | strana: 24

* Drogy zlevnily
STOCKHOLM (ČTK) - Ceny narkotik na švédském trhu se výrazně propadly dolů. „Je to varovný signál, že na trhu je drog nadbytek,“ varují švédští specialisté.
________________________________________________________________________

Ceny narkotik na švédském trhu výrazně opadly
Zpravodajství ČTK | 25.4.2004 | 08:25 | rubrika: Zdravotnictví - Evropa, ES, NATO | autor: TJA

STOCKHOLM 25. dubna (dopisovatel ČTK) - Ceny narkotik na švédském trhu se v posledních letech výrazně propadly dolů. Jak naznačila studie, kterou pořídily organizace zabývající se bojem proti drogám a o níž o víkendu informoval veřejnoprávní Švédský rozhlas, za posledních patnáct let se ceny nelegálně prodávaných omamných látek snížily až o polovinu.

"Pokles cen bohužel ukazuje, že zásoby narkotik na černém trhu jsou vysoké a přístup k nim dobrý. Jde o vážný varovný signál," uvedl k tomu jeden z autorů průzkumu Daniel Svensson.

Jeden gram hašiše stál v největší skandinávské zemi podle studie v roce 1988 asi 160 švédských korun (v dnešním přepočtu asi 560 Kč), zatímco nyní přijde na 280 Kč. Jeden gram amfetaminu stál pak vloni asi 250 SEK (cca 875 Kč), gram kokainu asi 800 SEK (asi 2 800 Kč) a gram hnědého heroinu asi 1 100 švédských korun (přes 3 800 Kč). Ve všech třech případech jsou ceny o 40-60 procent nižší než před patnácti lety.

Část narkotik se do země tří korunek dostává od počátku 90. let z Asie a východní Evropy i přes Českou republiku. Ve švédských věznicích ještě stále sedí skupina českých pašeráků, kteří si zde odpykávají vesměs desetileté tresty za nelegální převoz narkotik. Kromě pádu železné opony je dalším faktorem usnadňujícím přístup pašeráků na švédský nelegální trh odstraňování bariér v rámci Evropské unie.

Tomáš Sniegoň šeb
________________________________________________________________________

Zinovjev dopoval
Sport | 26.4.2004 | rubrika: MS v ledním hokeji | strana: 8

OSTRAVA - Ruský útočník Sergej Zinovjev si na mistrovství světa nezahraje. Vedení sborné totiž forvarda Kazaně v tichosti vyřadilo z kádru poté, co byly podle neoficiálních zpráv v jeho těle nalezeny stopy marihuany. Tuto informaci však nikdo z týmu zatím oficiálně nepotvrdil. Problémy s dopinkem měli na šampionátu dvacetiletých Jevgenij Malkin a Dmitrij Pestunov.
________________________________________________________________________

Nová droga DOB má na svědomí už jednu oběť
Boleslavský deník | 24.4.2004 | rubrika: Česká republika | strana: 4

KRÁTCE

Praha - Halucinogenní drogu DOB, která si v Česku vyžádala již jednu oběť, zachytili čeští odborníci vůbec poprvé. Dosavadní zjištění organizací zaměřených na protidrogovou prevenci i policie zatím nenasvědčují tomu, že by tato nebezpečná látka byla v Česku distribuována ve větší míře. Kapslí s bílým práškem, který DOB obsahoval, se 15. dubna přiotrávili dva mladí muži. Jeden z nich zemřel, druhého již lékaři propustili z nemocnice.
________________________________________________________________________

Novinku mezi drogami na Ústecku neznají
Ústecký deník | 24.4.2004 | rubrika: Ústecko | strana: 15 | autor: TOMÁŠ PRCHAL

Ústí nad Labem - Nebezpečná syntetická droga s halucinogenními účinky a vysokým rizikem úmrtí, která se jmenuje DOB, se objevila zřejmě zatím jen v Praze. Informovala o tom Eva Škrdlantová z Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti.
Na Ústecku se droga, na kterou v důsledku otravy ve středu v Praze jeden mladík zemřel, se podle sdružení, která se zabývají protidrogovou prevencí, ještě nebyla zjištěna. Pozření umělohmotné kapsle s práškem, kterou mladík konzumoval s alkoholem, marihuanou a kokainem, vyvolává halucinace, nevolnost, zvracení a následné bezvědomí. "Velmi pravděpodobně byla tato droga v Česku dosud distribuována jen v omezené míře. Upozornila na ni občanská sdružení, která monitorují situaci o uživatelích tanečních drog a návštěvnících tanečních akcí," řekla Eva Škrdlantová.
Aleš Tůma z iMedia Publishing, která zastřešuje časopisy o taneční muzice a mladé scéně, doplnil, že látka má mít podobné účinky jako LSD.
Marie Reitingerová ze sdružení Sokrates uvedla, že u jejich ústeckých klientů převládá nitrožilní podávání heroinu a pervitinu. "Mezi našimi klienty je jen minimum lidí, kteří experimentují s tanečními drogami," řekla.
Radka Kobližková ze sdružení Drug Out Club rovněž potvrdila, že mezi drogami, které preferují jejich klienti, jasně vede kombinace pervitinu s heroinem. "Tady tu novinku nikdo nezná. Lidé si na Ústecku většinou píchají zmíněné dvě drogy a tito narkomani určitě nebudou experimentovat se syntetickou látkou," řekl Petr Biskup z dalšího sdružení, a to Sokrates 2.
________________________________________________________________________

OSLÍK chce na 1. máje na Letnou
Večerník Praha | 24.4.2004 | rubrika: Praha | strana: 4 | autor: JAKUB MRAČNO

Aktivisté Občanského sdružení za legální konopí (OSLÍK) se připravují na tradiční prvomájový happening na Letné. Stejně jako každý rok, iletos akci provázejí bouřlivé diskuse a pokusy o její zákaz zejména ze strany radnice Prahy 7.

Letná - Jasný nesouhlas s pořádáním happeningu Milion Marijuana March dává již delší dobu najevo radnice Prahy 7.
„Happening je aktivita, která není shodná s programovým prohlášením radních, ale také s národní strategií protidrogové politiky státu i hlavního města,“ uvedla nedávno Radka Bartošová, protidrogová koordinátorka Prahy 7.
Dodala také, že úřad jako takový musí dodržovat dané zákony a předpisy. „Pořádání a podpora podobných akcí se neslučuje se snahou radnice o snižování počtu uživatelů drog hlavně mezi mladistvými,“vysvětlila Bartošová s tím, že loni se na Letné potulovaly stovky mladých lidí pod vlivem alkoholu a drog.
Podle pořadatelů happeningu se ale právě na loňském Milion Marijuana March nic podobného nedělo a samotná akce proběhla bez jakýchkoli problémů. Zároveň upozornili na fakt, že hlavním cílem letošního happeningu má být podpora jednomu z usnesení vlády. „Naprosto souhlasíme a podporujeme současný směr vlády, která odsouhlasila rozhodnutí o legislativním rozdělení drog podle rizika,“ vysvětlil Marek Jehlička, mluvčí sdružení OSLÍK.
Snahy úřadu Prahy 7, ale například i podivné „čachry“ v anketě o drogách na webových stránkách KDU-ČSL považuje za zbytečné. „Zatím nemáme ani smlouvu, ani povolení, ale počítáme s tím, že bude letos akce naprosto legální. Právě loni byly problémy podobné, a nakonec se za pořádání akce postavili z pohledu svobody projevu i pražský primátor Pavel Bém či vládní zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab,“dodal Jehlička.
Na Letné by se podle jeho slov mělo na první májový den konat hned několik akcí. „Vedle tradičního setkání komunistů, s nímž se náš happening nekryje, budou patrně na letenské pláni ještě další shromáždění ke vstupu do Evropské unie,“sdělil mluvčí. Akce by podle něj měla začít ve třináct hodin někde na ploše letenské pláně a vedle skupin jako například Apple Juice by se měli představit i další umělci.
________________________________________________________________________

Mladík prodával lysohlávky
TV Praha | 25.4.2004 | 18:00 | pořad: Pražský deník

Martin POUVA, moderátor
--------------------
Přeji hezký večer, připraven je nedělní Pražský deník. V Praze se dají koupit drogy dokonce i na inzerát. Například halucinogenní houby lysohlávky. Jistý mladík je prodává prostřednictvím letáku vylepeného v pražském metru. Jde však o nezákonný prodej, za který mu hrozí i vězení.

Luděk JÍRA, redaktor
--------------------
Na zdech východu z metra Hradčanská visel několik týdnů leták z nabídkou prodeje lysohlávek, které jsou podle odborníků na drogovou prevenci velmi nebezpečné. Mě zajímá, jestli vlastně je to ještě aktuálně ten prodej?

prodejce lysohlávek
--------------------
No, už ne.

Luděk JÍRA, redaktor
--------------------
A za kolik byly, jestli se můžu zeptat?

prodejce lysohlávek
--------------------
Dvě pade.

Martin VĚTROVEC, sdružení SANANIM
--------------------
Lysohlávky obecně jsou relativně nebezpečnou drogou, protože je to vlastně přírodní produkt, kde nikdy nevíme, jaký množství tý účinný látky se v tý houbě objeví. To znamená, je docela rizikový ji užít.

Luděk JÍRA, redaktor
--------------------
Nebezpečný je však i prodej těchto hub, které rostou většinou na podzim a našem území se jich vyskytuje řada druhů. Většinou se užívají sušené a ve větším množství. Mladý prodejce však zvolil opravdu riskantní způsob, jak svůj sběr zpeněžit.

Andrea FILIPOVÁ, mluvčí policejního prezidia
--------------------
Se rozhodně vystavuje nebezpečí trestního stíhání, a to pro trestný čin nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Za tento trestný čin je možné uložit trestný čin až do výše pěti let.

Luděk JÍRA, redaktor
--------------------
Odborníci na drogovou prevenci odhadují počet uživatelů lysohlávek v metropoli jen na několik tisíc. Leták zmizel, policie prodejce nestíhá. Je tedy možné, že po letošní houbařské sezóně bude mladík lysohlávky prodávat stejným způsobem.
________________________________________________________________________

Tolerance je nebezpečná
Vysočina - noviny Havlíčkobrodska | 24.4.2004 | rubrika: Zprávy z Havlíčkobrodska | strana: 5 | autor: (sad)

cizinci

Havlíčkův Brod * Ze vzdělávacích akcí a přednášek, které pořádá pro školy pravidelně sociální odbor městského úřadu Havlíčkův Brod, je největší zájem o takzvanou multikulturní výchovu.
„Do školy s českými dětmi chodí dnes již malí Vietnamci, Mongolci, Romové i příslušníci ještě dalších národností, proto je dobré, aby se české děti o těchto odlišných kulturách a jejich zvycích dozvěděli co nejvíc,“ vysvětluje Renata Plachtová ze sociálního odboru městského úřadu v Havlíčkově Brodě. Při přednáškách o multikulturní výchově, které se uskutečňují pravidelně například v Základní škole Nuselská, Plachtová spolupracuje s různými odborníky, kteří v různých exotických státech dlouhodobě žili, studovali nebo pracovali. Dalším ožehavým tématem jsou především drogy a alkohol. Přednášky a besedy na toto téma organizuje sociální odbor především pro žáky 6. tříd, kteří se nacházejí v takzvaně kritickém věku. To znamená, kdy v rámci hledání sebe sama a vyrovnání vlastního sebevědomí, často s těmito návykovými látkami experimentují. „Za velmi nebezpečné považujeme v současné době vysokou toleranci k legálním drogám, konzumní styl života a pojetí zdraví jako zboží, také velkou politizaci a medializaci především drogové problematiky,“ zdůraznila Plachtová. Podle jejího názoru chybí mládeži především vhodné využití volného času.
To ukázala v poslední době především návštěvnost Centra volného času Ponorka, kterou jen za březen navštívilo více než 1600 dětí a mládeže.
________________________________________________________________________

Drogu DOB zachytili odborníci v ČR poprvé, má už jednu oběť
Zpravodajství ČTK | 23.4.2004 | 17:29 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: KTK

PRAHA 23. dubna (ČTK) - Halucinogenní drogu DOB, která si v Česku vyžádala již jednu oběť, zachytili čeští odborníci vůbec poprvé. Dosavadní zjištění organizací zaměřených na protidrogovou prevenci i policie zatím nenasvědčují tomu, že by tato nebezpečná látka byla v ČR distribuován ve větší míře. ČTK o tom dnes informovalo Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti.

Kapslí s bílým práškem, který DOB obsahoval, se 15. dubna přiotrávili dva mladí muži. Jeden z nich zemřel, druhého již lékaři propustili z nemocnice. "Lékařská pomoc by měla být přivolána ke každému, kdo je rozrušený, má halucinace, reaguje psychoticky nebo upadl do bezvědomí poté, co užil látku, o které byl přesvědčen, že je extáze," zdůraznili pracovníci střediska. Připomněli, že vážné následky může mít ale i konzumace extáze.

DOB je syntetická droga, která nemá lékařské využití. Vzniká v ilegálních laboratořích. Ani v zahraničí nepatří k často užívaným, vyskytne se zřídka. Bývá nabízena jako prášek nebo jako tablety, které jsou vydávány za extázi. Svými účinky se od ní ale liší. Kromě počátečního povzbuzení vyvolává totiž výrazné halucinace. První projevy se mohou objevit až po třech hodinách po požití. "V případě, že je DOB vydáván za extázi, může to uživatele vést k domnění, že se jedná o slabou extázi. Pak užijí více tablet, čímž se vystavují velmi vážným rizikům," upozornili pracovníci střediska.

Zatímco tablety extáze obsahují nejčastěji 60 až 80 miligramů účinné látky MDMA, DOB stačí již jeden až tři miligramy. Předávkování nastává obvykle po požití více než 3,5 miligramů. Větší dávky vedou ke ztrátě paměti a zvyšují pravděpodobnost sebepoškození. Odborníci zaznamenali u uživatelů i stahy cév v nohách, které způsobily až odumření tkání.

DOB působí podle užitého množství osm až 24 hodin. Kvůli síle a délce účinku mohou pak konzumenti extáze propadnout po pár hodinách panice, protože tak dlouhý efekt nečekali.

ktk mal
________________________________________________________________________

Drogový boss za mřížemi
TV Nova | 23.4.2004 | 07:30 | pořad: Zprávy

Monika UMANOVÁ, redaktorka
--------------------
V Mexiku byl dopaden jeden z nejhledanějších překupníků drog. Policie zatkla významného guatemalského drogového bosse, který je považován za jednoho z hlavních pašeráků narkotik ze Střední Ameriky přes Mexiko do Spojených států. Figuruje na jednom z předních míst seznamu hledaných osob v Americe. Kvůli pašování drog na něj vydala zatykač i guatemalská justice, Salvador a Panama.
________________________________________________________________________

Informace severomoravské policie
Zpravodajství ČTK | 23.4.2004 | 18:51 | rubrika: Právo a krimi - Olomoucký kraj | autor: ORV

OLOMOUC 23. dubna (ČTK) –
Z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů viní policisté dva mladíky a jednu dívku z Olomoucka ve věku 19 až 23 let. Podle vyšetřovatelů distribuovali pervitin a marihuanu. Trestných činů se dopouštěli nezávisle na sobě.
________________________________________________________________________

Policie stíhá mladé lidi za prodej drog
Mladá fronta DNES | 26.4.2004 | rubrika: Střední Morava | strana: 2 | autor: (šot)

Krátce DNES

Olomouc

Dva mladíky a jednu dívku z Olomoucka a okolí stíhají policisté za to, že prodávali drogy. Všem třem hrozí tresty za nedovolenou výrobu a držení narkotik. Devatenáctiletá dívka z Troubelic a o rok starší mladík z Olomouce nezávisle na sobě obchodovali s pervitinem. „Dívka drogu prodala v několika případech. Mladík loni v dubnu prodal dávku pervitinu za tisíc korun,“ řekla mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíková. Poslednímu z obviněných je třiadvacet let. „Muž ve svém vozidle přechovával konopí a nabízel ke kouření marihuanu osmnáctiletému mladíkovi,“ uvedla policejní mluvčí.
________________________________________________________________________

Pavlíček je zase doma
Respekt | 26.4.2004 | rubrika: Komentáře | strana: 3 | autor: Tomáš Němeček

Příběhy s dobrým koncem jsou povzbudivé, tak proč nemít radost z jednoho šťastného návratu? V minulém čísle Respekt připomínal osud českého cestovatele a hudebníka Pavla Pavlíčka (37), odsouzeného loni na 19 měsíců do ruského lágru za "pašování" necelého gramu hašiše. Když čerstvé výtisky vyjížděly z tiskárny, Pavlíček byl už na svobodě, jen o tom ruské úřady nikomu neřekly. Čtyři dny čekal na převoz do Moskvy, v pátek večer přistál v Praze.
Toto není oslava pašeráků drog. Pavel Pavlíček není zločinec jako "thajští vězni" Hanykovics a Novotný s jejich kily heroinu. Dokonce ani v Rusku by už dnes odsouzen nebyl, zákon byl mezitím změkčen. Kostička hašiše, suvenýr z Indie, kterou v jeho batohu při přestupu na lince Dillí-Praha vyčmuchal pes ruských celníků, by i tam dnes znamenala přestupek. I proto se za Pavlíčka přimlouvali Václav Havel, ruský obránce lidských práv Sergej Kovaljov nebo velvyslanec Jaroslav Bašta. "Je to příšerné místo, kde je člověk odříznutý od zpráv a od světa. Přes cenzuru neprojde ani žádný dopis, který není v ruštině. Snad mi ta zkušenost bude dobrá, abych poznal, co je v životě důležité," říká Pavlíček po návratu z lágru v republice Mordovia, kam ruské soudy posílají narkomany a dealery. Teď se chystá "najít si práci, pracovat na zahrádce, pomáhat mámě a oženit se". Je to jedna z nejlepších zpráv minulého týdne.
________________________________________________________________________

Policie dopadla brutální násilníky
Boleslavský deník | 24.4.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: (les)

Rakovník - Pachatele brutálního znásilnění, k němuž došlo v noci tři dny po Štědrém dnu loňského roku, dopadli rakovničtí policisté. Třiadvacetiletou ženu přepadli, znásilnili, zbili a okradli dva mladíci v Čermákových sadech v Rakovníku.

"Staršímu muži bylo sděleno obvinění z trestného činu znásilnění. Mladší byl obviněn z pokusu o znásilnění, ublížení na zdraví a podílnictví. Hrozí jim trest odnětí svobody v délce trvání dvou až pěti let,"řekl k případu Stanislav Čapek, zástupce ředitele Policie ČR Rakovník.
Z policejního šetření vyplývá, že pětadvacetiletý M. T. mladou ženu, která krátce po útoku upadla do bezvědomí, znásilnil - a jeho o rok mladší komplic J. B. se o to pokusil. Tomu se ale násilný pohlavní styk nepodařilo vykonat, a tak ze vzteku dívku brutálně zbil. Násilníci navíc ženu ještě okradli. Ta se s mnohačetnými podlitinami a tržnými ranami, otřesem mozku a zlomeným nosem ocitla v rakovnické nemocnici. Mladíci se před útokem posilnili cigaretou marihuany.
"Je to strašné. Ještě že tu noc tolik nemrzlo. Kdyby se neprobrala a nedomohla pomoci, mohla na místě umrznout," kroutí nad hrůzným činem hlavou místní lidé.
________________________________________________________________________

Z ČERNÉ KRONIKY
Plzeňský deník | 24.4.2004 | rubrika: Plzeňsko | strana: 10 | autor: (tbp, sk)

Prodával marihuanu a hašiš
Plzeň - Trestnímu stíhání za nedovolenou výrobu a držení psychotropních látek a jedů teď čelí šestnáctiletý Plzeňák. Policisté jej viní, že mezi loňským listopadem a letošním dubnem prodal svým spolužákům gram marihuany a gram hašiše.
________________________________________________________________________

Legalizovat marihuanu? To se nám prosadit nepodaří
Hospodářské noviny | 26.4.2004 | rubrika: z domova | strana: 3 | autor: ALEŠ VOJÍŘ

Marek Jehlička, konopný "ombudsman" a jeden z pořadatelů sobotního setkání uživatelů lehkých drog Million Marihuana March, říká:

Chceme, aby zákon rozdělil drogy na měkké a tvrdé podle zdravotní a společenské nebezpečnosti, říká Marek Jehlička, který příští sobotu spolupořádá na pražské Letné české setkání příznivců marihuany - Million Marihuana March.
"Nyní jsou u nás do stejného pytle házeni lidé, kteří si pro sebe vypěstují jednu kytku marihuany, s dealery pervitinu a heroinu. A to je špatné," tvrdí Jehlička.

* hn: Čeho chcete dosáhnout?

Hlavním cílem je upozornit na rizika a problémy spojené s represivní protidrogovou politikou.
Naproti tomu liberální politika jasně ukazuje, že snižuje počet uživatelů tvrdých drog. Pokud jsou drogy rozděleny podle společenské a zdravotní nebezpečnosti, tak se lidé uchylují k měkčím a nepřecházejí na tvrdé. Mýtus, že marihuana může být odrazovým můstkem k tvrdým drogám, je ve vědeckém světě už řadu let vyvrácený.
Cílem akce je tedy postavit se za vládní usnesení z roku 2001 - chceme, aby republika rozdělila drogy podle míry nebezpečnosti.

* hn: Nejde vám ale spíše o legalizaci marihuany?

To je už příliš. Slovo "legalizace" nemám rád, v Česku je zatížené drogovou hysterií.
Marihuanu nyní nechceme legalizovat. Reálná politická situace tomu není nakloněna. Chceme, aby stát alespoň vzal na vědomí situaci na ulicích a rozdělil drogy.
Pokud se drogy nedělí podle nebezpečnosti, tak jsou lidé, kteří si vypěstují několik kytek "trávy", stíháni stejně jako dealeři heroinu.
Například Libora Friče odsoudil krajský soud v Liberci k nepodmíněnému osmiletému trestu za to, že vypěstoval dvě rostliny a rozdával marihuanu přátelům. Takové tresty se přitom neudělují mnohdy ani za vraždu.

* hn: Nebudou vaši akci lidé chápat jako propagaci drog?

To není propagace drog, ale propagace zdravého rozumu. Chceme, aby se politici odklonili od populistického přístupu, kdy je pro ně snadné získat pozornost lidí prosazováním tvrdé represivní politiky. Říkáme: podívejte se na situaci na ulicích a přizpůsobte tomu zákon.

* hn: Jenže ani marihuana není bez rizika. Může nastartovat psychózy...

Netvrdím, že je marihuana bez rizika. Ale u nás hrozí daleko vyšší nebezpečí, že se člověk uchlastá k smrti.

* hn: Proč tedy podle vás stát toleruje legální drogy - alkohol a tabák?

Alkohol a nikotin jsou u nás tradiční drogy. A existuje kolem nich velký byznys, stát z nich má mnoho peněz na daních.
Přitom si myslím, že alkohol je společensky mnohem nebezpečnější než třeba marihuana. Stačí se podívat na statistiky dopravních nehod, které zavinil alkohol.

* hn: Když porovnáte legální drogy a marihuanu. Co je nebezpečnější?

Jako člověk, který je silným kuřákem tabáku, vím, jak je těžké zbavit se závislosti na cigaretách. Naopak marihuanu jsem kouřil hodněkrát, ale nikdy jsem se na ní nestal závislým.

* hn: I v Nizozemsku ale přestávají být otevření. U hranic s Německem dokonce zavřeli coffee shopy...

Pokud je zavřeli, jde spíše o důsledek mezinárodní politiky, raději ustoupili Němcům. Ale právě holandská liberální politika ukazuje, že je úspěšná. Snižuje se například počet mladistvých uživatelů. Navíc se tam jednoznačně oddělil trh měkkých a tvrdých drog.
Rádi bychom, aby se něco podobného stalo i u nás. Aby člověk nekoupil u jednoho dealera heroin i marihuanu. Protože dealer se snaží vnutit člověku právě pervitin, jelikož tak mnohem více vydělá.
Kdyby si každý mohl marihuanu vypěstovat, nechodil by pak pro ní za dealerem, který zároveň prodává i tvrdé drogy. Tím by se marihuana dostala z nelegálního drogového trhu a přestala by být problémem.
________________________________________________________________________

Výroky týdne
Týden | 26.4.2004 | rubrika: Lidé | strana: 86

"Není Evropa rájem sexuálních výstřelků, homosexuálních svazků, potratů, konzumace drog, přehnaného, až bezmála komického feminismu? Všechno k nám již v menší či větší míře dorazilo včetně satanismu a přitroublého sprejerství."
Katolický jestřáb, poslanec KDU-ČSL Jiří Karas o důsledcích vstupu Česka do EU

***

"Já si říkám, proboha, když jsou schopny ze zkušenosti se poučit krysy, proč nejsou schopni se poučit čeští politikové? Proč na rozdíl od té krysy musejí znovu vběhnout do pole, které je pod proudem?"
Šéf unionistů Petr Mareš o represivním kursu KDU-ČSL v protidrogové politice

***

"Buď tato vláda umí tak bezvadně lhát, anebo je nekompetentní. Jestli ale umí takhle bezvadně obelhávat lidi, tak nechť se věnuje karetním hrám, protože tam je to velká výhoda."
Poslanec ODS Martin Kocourek v televizní debatě s ministrem Zdeňkem Škromachem

***

"Válka proti teroru, to je pro mne nicneříkající formulace. Je to, jako kdyby se říkalo, že druhá světová válka nebyla vedena proti nacistům, ale proti bleskové válce. Teror je technika."
Zbigniew Brzezinski (76), politolog
________________________________________________________________________

Změny v odbavování na hranicích
ČT 1 | 23.4.2004 | 06:20 | pořad: Regiony - JM

Jitka VOLEJNÍKOVÁ, redaktorka
--------------------
Odbavení na hranicích bude od května rychlé a jednoduché. Zavedeme kontrolu na jedno zastavení - přesně takto mluvili policisté z referátu cizinecké a pohraniční policie v lednu. Plánovali, jak pracoviště našich a sousedních policistů spojí v jedno, přesunou evidence a veškeré počítačové sítě. Dnes je tomu jinak. Zrychlené odbavení bohužel nebude fungovat všude.

Marie MASAŘÍKOVÁ, tiskový odbor Ministerstva vnitra ČR
--------------------
Buďto je to otázka financí a technického dovybavení nebo je to otázka nutné mezinárodní smlouvy, která musí být uzavřena.

Jitka VOLEJNÍKOVÁ, redaktorka
--------------------
Rychlá, takzvaná jednozastávková, kontrola má být v provozu na všech česko-slovenských přechodech a většině česko-rakouských, ale bohužel jen na těch malých s minimálním provozem. V Mikulově nebo na Hatích budou stejné kontroly jako dosud. Zastavovat budeme několikrát.

Marie MASAŘÍKOVÁ, tiskový odbor Ministerstva vnitra ČR
--------------------
Tyto případy budou postupně odbourávány tak, jak se bude postupně dařit realizovat kontrola na jedno zastavení.

Jitka VOLEJNÍKOVÁ, redaktorka
--------------------
Celníci z přechodu v květnu úplně zmizí. Jejich funkci už dnes pomalu přebírají policisté.

Eva GONDÁŠOVÁ, vedoucí Celní pobočky Mikulov
--------------------
Provádějí i kontroly zavazadlových prostorů s tím, že mohou být nelegálně převáženy například drogy nebo nelegální přeprava osob.

Jitka VOLEJNÍKOVÁ, redaktorka
--------------------
Kromě cestovních dokladů budou policisté na hranicích po 1. květnu nadále kontrolovat technické průkazy, doklady o vozidle nebo například pojištění. Chtějí tak zabránit volnému pohybu kradených aut.
________________________________________________________________________

Bohové a kokain
Týden | 26.4.2004 | rubrika: Svět | strana: 48 | autor: Alice Horáková

V Andách vzývají indiáni obnovu incké říše

Jihoameričtí indiáni byli donedávna vystaveni diskriminaci a opovržení. Z "žebráků" se ale stala vlivná skupina, velkou měrou určující politiku svých zemí.

Do roku 1531, kdy se objevil Španěl Francisco Pizzaro, spravovali Inkové impérium od jižní Kolumbie po Chile. Z malého andského kmene expandovali jen sto let před Španěly (viz TÝDEN č. 13/00). Kolonizátoři uchvátili zlato a stříbro a domorodce na 450 let odsunuli na vedlejší kolej. V zemích bývalé říše to však vře. Z latinskoamerických zemí zachovaly v populaci největší podíl indiánů Bolívie, Peru a Ekvádor. Bída přetavila indiány, kteří se bouří, v militantní marxisty s malou tolerancí pro politické taktizování.
V Bolívii touží radikální indiáni po vlastním státu; tvoří sedmdesát procent populace. Loni v říjnu vyhnala koalice odborářů, studentů, ale hlavně indiánů z hor i tropické části státu proti vývozu plynu do Kalifornie prezidenta Gonzala Sáncheze de Lozadu (viz TÝDEN
č. 43/03). Tažení rudých Inků na La Paz, při němž zemřelo osmdesát lidí, organizovali indiánský odborový předák Roberto de La Cruz a Felipe Quispe zvaný Mallku, Kondor, předseda Hnutí indiánů Pachakuti, oba Aymarové. Prezidentské křeslo získal jejich chráněnec: historik a novinář, de Lozadův viceprezident Carlos Mesa (50). Jako bezpartajní a odpůrce korupce sice má jistou důvěru, jeho pozice je však vratká. Vesluje totiž mezi silami, které snadno mohou rozbít andský stát na dvě části: na chudé hory a zemědělskou nížinu s kokovými políčky.
Aymar Evo Morales, hlava parlamentní opozice, Mesu zatím podporuje, dlouhodobě si dělá zálusk na prezidentskou funkci, jež mu o vlásek unikla v roce 2002. Jeho Hnutí k socialismu (MAS) sdružuje pěstitele koky v nížinné části Bolívie, kteří po Amerikou vynucené likvidaci polí přišli o obživu. Řada z nich byla předtím propuštěna z dolů v horách. V Moralesově kanceláři visí plakáty Che Guevary a Castra, s nímž se přátelí stejně jako s Chávezem a Kaddáfím. Pro Američany je ovšem Morales "narkoterorista".
Od Mesy se začíná odvracet Quispe: reformy označuje za povrchní a pomalé, nelíbí se mu prezidentův slib dodržet závazky vůči MMF ("Donesli jsme Mesu na ramenou do paláce, ale nic pro nás nedělá"). Quispe se již dříve proslavil povyšováním tradičního práva nad státní legislativu. Aymarsky vzývá božstvo Pachamamu a jeho snem je vytvořit na části bývalé incké říše indiánský stát Qullasuyo, kde "kapitalismus vyměníme za starodávný ekonomický systém tří pilířů: nebuď krysa, nelži a pracuj". Typické je Quispovo motto: "Jsme indiáni, žádní Bolivijci."
Mesa vyhlásil na červenec referendum o využití zásob plynu, které zlomilo vaz de Lozadovi, ale indiáni chtějí pouze jedno řešení: zestátnění celého projektu a využití plynu doma. Za půl roku má Mesa už třetího ministra energetiky...

Peruánské vystřízlivění

Lima, léto 2001. Alejandro Toledo (58) v čelence a s vlasy svázanými do culíku po vzoru cholů, indiánských mesticů, kyne davům. První prezident z řad původních obyvatel měl šestnáct sourozenců a na uznávaného ekonoma se vypracoval z leštiče bot. Ve volbách mu fandilo šedesát procent Peruánců. Po autoritářské vládě syna japonských přistěhovalců Alberta Fujimoriho, kterého sesadil skandál zfalšovaných voleb, se zdálo, že se konečně blýská na lepší časy.
O třicet měsíců později je všechno jinak. Toledo, po inckém vládci přezdívaný Pachacutec, pětkrát změnil složení kabinetu, dvakrát vyhlásil výjimečný stav v reakci na masové protesty státních zaměstnanců a pět členů vlády čelí nařčení z korupce. Jeho obliba klesla na pouhých sedm procent. Nesplněné předvolební sliby o vytvoření tisíců pracovních míst trpce zklamaly hlavně indiány. Vadí jim také Toledova spolupráce s USA v oblasti privatizace a likvidace kokových polí. Vytáhli proto do boje s heslem "Koka, naše kulturní dědictví"; koka byla pro Inky kultovní bylinou. Skutečným důvodem protestů proti snižování produkce jsou však peníze: i legální produkce koky je pro pěstitele až desetkrát výhodnější než v případě jiných plodin. V japonském exilu si zatím na nový souboj brousí zuby Fujimori, na jehož vládu vzpomíná nostalgicky až třetina voličů.

Plukovníkův tanec

Také kariéra prezidenta Ekvádoru Lucia Gutiérreze (47) je úzce spjatá s andskými indiány. Do povědomí se dostal již v roce 2000, kdy zemi ochromily protesty proti záměru prezidenta Jamila Mahuada dolarizovat ekonomiku. Velitel Gutiérrez neuposlechl rozkaz k rozprášení indiánských demonstrantů a naopak dal rebelům k dispozici polní kuchyně.
Pod tlakem Spojených států a Mezinárodního měnového fondu (MMF) se moc brzy vrátila zpět do rukou volených politiků a novým prezidentem se stal banánový miliardář Gustavo Noboa (záhy ovšem dotáhl přechod na dolar do konce). Gutiérrez si odseděl půl roku a byl propuštěn z armády. V listopadu 2002 přišel s kampaní proti korupci a za lepší sociální podmínky; díky podpoře odborů a indiánských hnutí Nobou porazil.
Spojil se s Leónidasem Izou, vůdcem levicové indiánské Konfederace ekvádorských domorodých národů (CONAIE). Již v prvním projevu označil dluh Ekvádoru vůči Západu za politický a sociální problém: "Naše země nemůže nadále platit čtyřicetiprocentní úroky věřitelům," řekl.
Plukovník, jak mu většina národa přezdívá, ale také tancuje podle taktovky MMF. Podmínky pro získání úvěru na 205 milionů dolarů (zmrazení mezd státních zaměstnanců, škrty sociální podpory, zdražení energie) přitom dopadnou hlavně na indiány. Od prezidenta se za neoliberální otočku odvrátili, dokonce ho obviňují z naplánování nedávného pokusu o vraždu Izy. Indiánští předáci organizují stávky a vyzývají Plukovníka k odstoupení. Dobře vědí, jak na jejich podpoře závisí: za posledních deset let nevydržel v Ekvádoru po celý zákonný termín ani jeden prezident. V parlamentu přišel začátkem dubna o podporu největší ze stran, křesťanských sociálů, a indiáni se ohlížejí po novém "koni". Jako v Bolívii a Peru ani v Ekvádoru už není možné bez indiánů vládnout: Latinská Amerika zažívá renesanci dávné incké říše. Jenom namísto králi bude teď prý patřit všechno všem...

V inckých drogových oblastech. Kokové lístky se zpracovávají v amazonské oblasti jižní Kolumbie na pastu (nahoře). Pro Inky byla koka předmětem kultu. Aymarové v Peru v okolí města Puno při jezeru Titicaca (vpravo). * Čekání na ránu z milosti. Ekvádorský "Plukovník" Gutiérrez. * Bolivijští protagonisté indiánského hněvu: revolucionář Morales (uprostřed) a "Kondor" Quispe. * Indiány nedávno milován, nyní zatracován: Peruánský prezident Alejandro Toledo na svazích Machu Picchu (s holí).
________________________________________________________________________

Z chemičky unikl chlór, obyvatelé dostali varování pozdě
Mladá fronta DNES | 26.4.2004 | rubrika: Severní Čechy | strana: 4 | autor: (mko)

Události týdne

Jedenáct let za tři metráky hašiše

K jedenácti a půl letům žaláře odsoudil Krajský soud v Ústí nad Labem Petra Klementa, který organizoval pašování 298 kilogramů hašiše ze Sýrie do Holandska. Muž si loni v březnu najal dva řidiče z Ústí nad Labem, kterým pomáhal v Sýrii drogu schovat do dodávky. Tu později zadrželi policisté na hranicích Rakouska a Švýcarska. Krátce poté byl v Česku zadržen i Klement. Jen v tuzemsku se cena jednoho gramu hašiše pohybuje od sto padesáti do dvou set padesáti korun.
________________________________________________________________________

Inspiraci čerpá Macháček z krabice
Chebský deník | 26.4.2004 | rubrika: Chebsko | strana: 9 | autor: MICHAELA KRECHLEROVÁ

Mariánské Lázně - Leader skupiny MIG 21 Jiří Macháček zavítal se svou kapelou do mariánskolázeňského podniku D - CLUB Dyleň. Tohoto zpěváka, textaře, herce a scénáristu jsme požádali o rozhovor.

* Kde berete inspiraci k psaní textů pro vaše písně?
"V krabici."
* Můžete nám sdělil v jaké?
"V papírové krabici od Ikey. Ukládám si tam své myšlenky a nápady ke druhotnému zpracovnání. Když je třeba, krabicí protřepu, vyberu papír a kreativně své idey dotvářím. Tuto krabici mám dva roky. Předtím jsem měl ještě jednu, a to tak čtyři, pět let. Byla už opotřebovaná, tak jsem si pořídil novou."
* Ve filmu Samotáři jste ztváril hlavní roli Jakuba milovníka Marihuany. Jaký máte vztah k této droze?
"Momentálně mám pauzu, Marihuanu neužívám. V celku jsem ji předtím kouřil. Každá droga je jedem či lékem, je však třeba umět s ní zacházet. Vztah k Marihuaně se u mě nemění."
* Při koncertech hrajete na nafukovací kytaru. Proč? Umíte hrát na nějaký skutečný hudební nástroj?
"Hraji i na jiné hudební nástroje. Mám k dispozici i tamburínu. Ale ta má nevýhodu v tom, že vydává zvuk. Na nafukovací kytaru hraju, protože nevydává žádný zvuk. Žádný z posluchačů neslyší, když mi to občas ujede."
* Zbývá vám čas na nějaké koníčky?
"Věnuji se leteckému modelářství, zahradničení, občasnému výletování a autoturistice."
* Název MIG 21 vznikl díky vašemu hobby?
"Vymyslel ho kamarád a tvůrce prvního plakátu MIG 21 Robert Geisler. My jsme mu ho sprostě ukradli. Za to se mu veřejně omlouváme a děkujeme mu."
* V Mariánských Lázních koncertujete poprvé. Byl jste tu už někdy?
"Mariánské Lázně jsem několikrát navštívil s divadlem Sklep. Je zde překrásné divadlo a krásné publikum."
* Je něco, čeho byste chtěl ještě dosáhnout?
"Chtěl bych si vydělat pořádný balík peněz a pořádně bych ho rozfofroval. Koupil bych si tryskové letadlo nebo pojídal chráněné druhy zvířat." Zpěváka kapely MIG 21 Jiřího Macháčka zaujalo v Mariánských Lázních, kde koncertoval, tamní divadlo. Několikrát v něm totiž hostoval s divadlem Sklep.
Foto Michaela Krechlerová
________________________________________________________________________

Hodlám žalovat Klause za velezradu
Nedělní svět | 25.4.2004 | rubrika: Rozhovor | strana: 5 | autor: Milan Palán

Návrh žaloby pro Ústavní soud už mám hotový, říká nezávislý senátor za KDU-ČSL Zdeněk Bárta

rozhovor

V senátním klubu lidovců je Zdeněk Bárta bílou vránou: podporuje zákon o registrovaném partnerství i legalizaci marihuany.

NS: Nedávno jste způsobil rozruch, když jste prezidenta Klause obvinil z velezrady kvůli způsobu, jakým vybírá kandidáty na post ústavního soudce. To je těžký kalibr. Nepřehnal jste to trochu?

Nemyslím si, že to byl neuvážený výrok. Podle paragrafu 96 zákona o Ústavním soudu je velezradou mimo jiné jednání prezidenta směřující proti demokratickému řádu republiky. Ústavní soud je veledůležitá instituce, je to jeden z pilířů naší ústavnosti a znehybnění Ústavního soudu vytváří závažnou ústavní krizi.
Slovo velezrada zní velmi ošklivě. Já jsem se ale na tom jednání Senátu snažil říct, že Senát má také možnost podat podání k Ústavnímu soudu pro podezření z velezrady, což je vlastně jediná možnost, jak může prezident republiky přijít o svůj úřad. Chtěl jsem jen poukázat na to, že tuto možnost Senát má.

NS: Využijete této možnosti? Hodláte podat žalobu, která prezidenta Klause připraví o jeho úřad?

Pracuji na tom. První nástin té žaloby už mám. Samozřejmě si uvědomuji, že k tomu, aby tu žalobu horní komora parlamentu začala projednávat, je podle jednacího řádu potřeba získat hlasy třetiny senátorů. Osobně si nemyslím, že to je reálné. Nicméně, chci se tím dál zabývat a také budu. Ten první nástin jsem už také konzultoval s právníky.

NS: Proč prezident posílá své kandidáty do Senátu postupně po jednom, tzv. salámovou metodou? Je snad málo vhodných osobností?

To skutečně nevím. To je věc pana prezidenta, kterou nehodlám nijak komentovat. Co se dá jeho způsobu výběru kandidátů vytknout, je především neprůhlednost celého procesu. Jeho předchůdce Václav Havel oslovil všechny významné instituce s žádostí o dodání kandidátů. Také po sobě nechal seznam se jmény padesáti kandidátů. Ten samozřejmě nemusí být přijat. Já si ale nemyslím, že by osobnosti nebyly.
NS: Zatím posledním kandidátem prezidenta Klause je bývalý šéf advokátní komory Stanislav Balík. Senátor Richard Falbr se už nechal slyšet, že by mohl projít. Jakou má v Senátu naději na úspěch?

Já myslím, že naději má. Ten proces, kterým musí každý kandidát projít, je ale ještě velmi složitý.

NS: Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek v reakci na váš výrok o velezradě v Senátu prohlásil: "Je to úlet, kterým pan senátor překonal pana Hušáka v soutěži
o největší nehoráznost roku." Jak se cítíte v této společnosti? Mluvil jste už od té doby s panem Kalouskem?

Já jsem byl sice nominován KDU--ČSL, ale nejsem členem strany. Pan předseda má samozřejmě právo říkat takové věci a mě to nestojí za to, abych to nějak zvlášť komentoval...

NS: Mluvili jste už spolu o tom?

Ne. Ještě jsme spolu od té doby nemluvili.

NS: Do Senátu jste kandidoval jako nezávislý na kandidátce KDU-ČSL, jste evangelický duchovní, jste ženatý a máte čtyři děti. Jak se díváte na zákon o registrovaném partnerství, kterým se bude v příštích měsících zabývat sněmovna?

Doufám, že projde parlamentem alespoň dílčí norma, která by umožnila téhle významné minoritě mít stejná práva jako ostatní.
Právě proto, že jsem křesťanem, že jsem věřícím křesťanem, tak si myslím, že tento zákon je správný a potřebný. A to nejenom z hlediska legislativního a morálního, ale i křesťanského.
Křesťanskou politiku totiž můžete pojímat buď jako soubor bigotních náboženských dogmat, anebo jako politiku, která sleduje ty hlavní cíle, které v křesťanství jsou - totiž právo a spravedlnost. V tomhle směru bohužel dnešní křesťanští demokraté promeškávají svou velkou šanci.

NS: V pondělí spatřil světlo světa návrh zákona o registrovaném partnerství, pod který se kromě KDU-ČSL podepsali představitelé všech parlamentních stran. Jakou šanci má podle vás v Senátu?

Já myslím že velkou. Senát je přeci jenom džentlmenštější klub než sněmovna. Je to dáno možná vyšším věkem, možná většinovou volbou, nevím. V klubu KDU-ČSL se rozhodně setkávám s prostředím plným porozumění.

NS: S většinou členů KDU-ČSL se rozcházíte i v otázce protidrogové politiky. "Válka proti drogám" vám nic neříká?

Mám v této věci vůbec nestandardní názor, který jde na nervy nejen lidovcům, ale i mnohým jiným. Myslím si, že restriktivní politika je v této záležitosti kontraproduktivní. Faktor "zakázaného ovoce" působí zvláště u mladých lidí výrazně prodrogově. Každý jsme si to v nějaké podobě prožili sami.

NS: Jste tedy výrazně "preventivní typ". Hlasoval byste pro legalizaci marihuany?

Já sám bych byl pro to, aby byla marihuana legalizována, protože tím by odpadlo to velké lákadlo.

NS: A vy sám jste někdy marihuanu kouřil?
Zkusil jsem to jednou, abych věděl, o čem mluvím. Dostal jsem... myslím, že se tomu říká joint, který jsem vykouřil. Takže znám ten pocit. Bylo to jednou jedinkrát.

Jak odvolat prezidenta

Podle § 96 zákona 182/1993 Sb. je možné obžalovat prezidenta republiky z velezrady za jednání "směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu". Návrh, aby Senát podal k Ústavnímu soudu žalobu proti prezidentu republiky, musí podle § 137 zákona 107/1999 Sb. předložit nejméně třetina senátorů.
V návrhu musí přesně vylíčit jednání, kterým se měl prezident republiky dopustit velezrady, a uvést důkazy.
Ústavní žalobu lze stáhnout - opět na návrh nejméně jedné třetiny senátorů. Odvolat ústavní žalobu je možné do okamžiku, než se v řízení o ní Ústavní soud odebere k závěrečné poradě.
Po ní soud žalobě buď vyhoví a rozhodne, že se prezident velezrady dopustil, anebo ho zprostí viny. Pokud soudci rozhodnou, že je vinen, ztrácí prezident republiky prezidentský úřad a způsobilost jej znovu nabýt.

Zdeněk Bárta (55)
Vystudoval teologii a stal se duchovním Českobratrské církve evangelické. Po podpisu Charty 77 pracoval jako odečítač vodoměrů. V letech 1990-1992 byl poslancem České národní rady za Občanské fórum. Od roku 1995 do roku 2000 předsedal představenstvu humanitární organizace Diakonie. Je členem Rady vlády ČR pro lidská práva. Do Senátu kandidoval v roce 2002 jako nezávislý na kandidátce KDU-ČSL za Litoměřicko. Na počátku letošního roku se zúčastnil experimentu, v jehož průběhu žil po dobu jednoho měsíce za minimální mzdu, tedy 6700 korun.

MŮJ NÁVRH ASI NEPROJDE. Přesto jej chci předložit Senátu, říká Bárta.
Foto NS - Jan Schejbal
bigfoot
Astmatik problém mýt nemúze, protoze koureni marihuany uvolnuje prúdušky.

tohle je pekny:
"* hn: V Česku si ale kvůli podmínkám vypěstujete spíše horší rostliny, než jsou ty dovezené. Nepomohlo by tedy, kdyby si člověk mohl marihuanu pěstovat?

Nesouhlasím. Češi byli vždy velmi šikovní a určitě by si našli způsob, jak rostlinky přihnojovat a vypěstovat si tak velmi kvalitní."

a tohle posral, protoze je to pravda:
"Když si lidé na zahradě budou moci vypěstovat marihuanu, tak si jí přeci nebudou kupovat od narkomafie?

To si nemyslím. "

pane boze pomoz nam:
Plzeň - Trestnímu stíhání za nedovolenou výrobu a držení psychotropních látek a jedů teď čelí šestnáctiletý Plzeňák. Policisté jej viní, že mezi loňským listopadem a letošním dubnem prodal svým spolužákům gram marihuany a gram hašiše.

cista pravda:
lanek: Legalizovat marihuanu? To se nám prosadit nepodaří

A ostatni tezke zvasty.
greedy23
k tomu znasilneni....jaxe nekdo muze tzv. "posilnit marihuanou" a potom spachat takovy zverstvo....nejhorsi je ze plno lidi si bude myslet ze za to muze onen joint a ze kdyby si ho nedali taxe nic nestalo...
To samy k tomu clanku ze se "nadopoval marihuanou"...chjo to snad ne uz ste nekdy videli ze si nekdo da jointa a pak treba beha dvakrat rychlejs?
lidi v tyhle republice jsou kolikrat opravdu ulitly


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma