Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
Pomoc s rizkama - Klikni zde pro originální téma
bigfoot
Rizky delam poprve tak privitam nake rady.

Po precteni clanku o rizkovani sem zvolil rizkovani do filmovky a do substratu. Mam je za voknem.
Ve filmovse sem to nechal tyden a po male kontrole sem zjistil, ze mi to uhniva :( (3 rizky 2 vetci mnekky hnedy stonky 1 minirizek nic). Tak sem vymnenil vodu, tentokrat sem do ni nedaval stimulax, nahnity konechy sem uriz a ovalel ve stimulaxu.

V substratu rizky nehnijou ale ani naznak korinku.

Mnel sem to v parnicku, ale kvuli naznaku plisni sem ho odstranil. ted asi udelam novej z mikroten. sacku.

Rizky sou z my Shivy http://grower.cz/forum/showthre...?threadid=10317 ktera si uz tyden vegetuje venku. Ta jedina prezila drastickej zasah cloveka a chtel sem mit z ni vic kytek (chudak 3 dny zavrena ve skrini).

Prave koukam, ze minirizeceku zloutne z kraje listek a druhymu filmarovi taky. Ty v subsratu vypadaji v poho.
bigfoot
Koukam, ze na mne vsichni ..... z vysoka

To fakt nikdo nevi proc mi ty rizky nechtej zakorenit?
Bruce
Tak za prvé na řízky bys měl svítit aspoň nějakou zářivkou nebo pokuď řízkuješ v létě ,venkovní stanoviště kde ti celý den svíti sluníčko .
6 z 5 growerů :-, doporučuje něčím zastínit přez dopolední vedro aby ti to nechcíplo.Já jsem měl při venkovním řízkování 100% ůspěšnost.

Za druhé řízky strkej buď do sterilizovaného substrátu, Jiffy tablet nebo "čistého" rockwolu. Mně se nejvíc osvědčily Jiffyny.
Doporučuju zalévat odstátou vodou s Ph 5,5.
U rockwolu nech namáčet kostky do 1/2 koncetrace živného roztoku než je v bubleru (Pozor koncetrace živin pro bubler jsou 1/3 oproti uváděným na obalu) Třeba u AH dávám0,25- 0,5ml na 1l zalívky.

Za třetí nenechávat zakořeňovat řízky při jiných rostlinách , třeba vypadaj dobře ale nikdy nevíš co po nich leze.Řízky v počatečním stádiu jsou velice poddajné veškerým škůdcům a výkyvům teploty.

Za 4té pravidelná kontrola a je nutností .
bigfoot
Mam je strceny v biohumusovym substratu. Svitit nemam cim, ale pres den maji svetla celkem dost (az na to, ze sou mraky). Rockwol bohuzel a zivinovej roztok ani bublak nemam. Ani zadny jiny kytky nemam (kromne zivocicha vypesteneho v hrnci s vodou od testovin).
Ty rizky v substratu vypadaj zatim dobre, ale ty ve filmovce... parnicek jsem vynechal
viridis
Jestli nemas RW, je mozno rizkovat do kousku molitanu z (i pouzite, ovsemze vyprane) houbicky na myti nadobi (osobne vyzkouseno). Kostka cca 1cm3, do 1/2 nariznuta, at je kam ten rizek strcit, pochopitelne obalen ve stimulaxu. Da se to pak omotat niti (silonovou, at nehnije), at rizek nevypadne, nacez postavit do cca 2-3 mm vody, treba na talirek a priklopit PET flaskou s malym otvorem pro vzduch. Svetlo minimalne 18/6 je podminkou !!! Nejpozdeji za 10-14 dni mas koreny pres 1 cm.

P.S. Houbicka na myti nadobi (na jedne strane opatrena takovym drsnym hadrem, ten se pri rizkovani odstrani) byla pri zakorenovacich testech substratu stejne uspesna jako RW nebo pisek, na rozdil od jinych vzorku molitanu - a to byla jiz duuukladne pouzita.
viridis
Jeste k tem ruznym 'molitanum':

na strankach vyrobce zde je popis:

Skupina pen : Sweepex

polyuretanova pena, polyeterove nebo polyesterove baze, s nestejnorodou dvojitou strukturou bunek. (...)
... vynikajici trvanlivost a mechanickou pevnost

budu muset udelat nejaky srovnavaci testy... jenom se k tomu dorvat :(
hary
už jsem taky pár řízků udělal a vyzkoušel spoustu technik ale asi nejlepší je řízkovat do RW a hlavně to neuhnívá jako v substrátu a pak taky je strašně důležitý kořenový stimulátor já používal ty naše levné mrchy a byl jsem tak na 50procentní uspěšnosti ale pak jsem koupil od plagronu roots a jsem skoro na 100 používám normální zařivku a ten klasickej skleníček asi za 65kč řežuje asi 6cm dlouhé svítím 20/4 kvůli plísni postřik provádím jednou deně na víko skleníčku a funguje to jestli budeš mít nějaké dotazy rád ti odpovím
Hellboy
Mam ted podobny problem a to uz nejakou chvilku rizkuju, nejdriv sem je mel v parnicku, ted jsem ho dal pryc, aby rockwool rychleji vyschl (cetl jsem o metode malo vyschleho rockwoolu tady na groweru-kvuli vice vzduchu na rust korenu)-ale efekt je opacny. Nake dolni listy zezloutli, tak to spise vypada na moc vody ...uz fukt nevim, co dal.... strikam je tak jednou denne, va vode nestoji, jak sem rikal jen vlhke kosticky-strihal sem je teda dost kratke... svitim na ne minimalne 20 h slabim svetilkem.....vodu ph sem necheckoval, coz mozna byla chyba, stimulaxu praskoveho sem dal hromadu a roztok byl pripraven s polyversem.....

a je to nejak v prdeli...co by to mohlo byt, kdo mi poradi a pomuze to ma u me rezone :-) dle vyberu
bigfoot
Hellboy
To je to. Mne to taky zaclo zloutnout, ale ty v subsrtatu vypadaj porad v pohode a ani nezloutnou ani nehnijou. Akorat porat nemaj zadny korinky, a to je mam uz 2tydny.

Ostatnim: dik za rady
hary
přesně problém substrátu kořeny né a né se ukázat já nevím ale to co jsem popisoval fakt fuguje tak zkusten tan stimulátor od toho plagronu jinak nevím
bigfoot
Prece by to mnelo byt celkem jedno v cem to je. Nebo ne? Stimulator mam stimulax I a zatim mi jde jen o to, jestli se mi to povede narizkovat. Jestli jo, tak za rok usetrim na semcach protoze na zarivky se zmuzu. Snad. Mozna.
Jen tak ze zvedavosti. jaka zarivka staci na matku?
Hellboy
No jo, ale kolik stoji ten stimulator od Plagronu ?
A proc to jindy a jinejm de v poho s prask. stimulaxem-da se to snad nejak posrat tim, ze se tam da moc ????
hary
stojí 850 kč a je ho 0,5 l já jsem měl prostě podobné problémy co tady uvádíte už jsem byl tak neštastnej že jsem se ptal každého od koho jsem kupoval řízky a dokonce jsem si psal jejich postup jak to dělají a pořád nic až mi jeden týpek poradil plagron roots a je to OK ale není to tak snadné u všech modelů možná tam je zakopaný pes já mám HAVAIIAN INDICA a ta svinka taky moc neposlouchá
bigfoot
Tak rizky zacli rust.
Trochu sem je zalil - H2O + stimulax + krystalon start
Neco vsak neni v poradku. 2 hod od zaliti mi nako zacli vadnout.
PROC?
hary
máš je pořád ve skleníčku????
bigfoot
Hnojkou to neni. Ja je vybral z paracku a nechal venku.

Ted uz maji novej paracek a zacli se mit k svetu.

Proc vadnou, kdyz sou bez paracku?
viridis
Vice vody se odparuje, nez je kytka schopna nacucat. Pri zakorenovani nehnoj, at se rostouci mikrokorinky nespali, a vubec, kytka musi mit nejakou motivaci - kdyz ji hnojis, tak ji tolik netlaci nedostatek zivin a zakorenuje pomaleji - napr v cistem pisku, kde nejsou ziviny, zakoreni za 10 az 14 dni, kdezto v substratu, kde prece jen nejake ziviny jsou, to trva 3 tydny i vice (u stejneho modelu), pricemz je vetsi odpad.

P.S. jestli je chces mit bez paraku (tak zakoreni rychleji, asi protoze je rychlejsi vymena vody - odparovani/nasavani), je zahodno sestrihnout vetsi listy zruba na 1/2, i vice. Docela dobra vychytavka je obcas (denne, obden) porosit algastimem (poradil mi to kdysi dr. Smokalot a vyborne to funguje).
bigfoot
Nevim, ale ty rizky uz zakoreneny asi jsou kdyz rostou. Nebo ne?
kozzy
Já řízkuji takto s 100% úspěšností no možná 99%:
1.Vemu malé rockwolové kostky, dám do misky s vodou(ani ne odstátou , ani neupravuju PH) a celý je namočím, aby nasály vodu.
2. Uříznu řízek z matičky(řez ze šikma a odstraním spodní listy, aby ta část stonku která bude v kostičce byla bez lupenů) samozřejmě ostrou žiletkou, aby řezy byli čisté.
3. Do kostičky udělám špejlí díru na skrz a zastrčím řízek, ale aby nekoukal z druhé stany ven.
4. Kostičku jemně zmáčknu, aby se vyždímala voda a kostička zůstala jen vlhká.
5. Takto připravený řízek strčím do mimiskleníčku.
6. Mimiskleníček poprvé otvíram tak za cca 3-4 dny a pokud jsou kostičky stále vlhké tak nic nedělám a zase zavřu. V případě že jsou skoro suché tak řízky rozprašovačem postříkám a zavřu. A toto provádím již každý den až do doby prokořenění.
Řizky mi tímto postupem přokořeňují za cca 7-10 dní. Případně že chci aby prokořenily pomaleji, kostičky nijak neždímám a udržuji ja stále hodně mokré. Asi rostlinku nemotivuje nic dělat rychle kořeny, když má dost přísunu vody.
Stimulax jsem kdysi používal, ale nepozoroval jsem žádný rozdíl tak ho nyní již nepoužívám.
Na řízky svítím zářivkou 18 hod denně.
hary
jestli májí už kořeny tak si je nepopálil jestli né tak má PHEKDA pravdu
bigfoot
Rak sem se koukal na ty moje rizecky chudaky. Sice povyrostly, ake pak se sekly. Ted mi na jednom zacly zloutnout spodni listky. Proveroval sem taky koreny a zjistil sem, ze zadny nemaj. Jenom malinky naznaky.

V sobotu pujdu praktizovat metodu seru na ne. Proste je prasknu k mamince na policko. Jeden si necham na pozorovani a pripadne zatemnovani.

Myslite, ze venku prezijou?
sadnbow
tyvoe mam taky problemy s rizkama ale jenom v WW furt mi nejak zloutnou a maji spomaleny rust a jeste k tomu se na mi ted na listech objevily takove hnedo cerne skvrny ...pritom BB a GWS ktery sem sadil uplne stejne jako WW uz pekne vali...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma