Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 20.04.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Policie rozbila drogový gang
ČT 1 | 19.4.2004 | 12:00 | pořad: Zprávy

Roman PISTORIUS, moderátor
--------------------
Výrobce a dealera drog zadrželi při mimořádné akci policisté v Rožnově pod Radhoštěm. Obviněného muže sledovali několik měsíců. Drogu od něj nakupovali narkomani z celého Vsetínska včetně nezletilých dětí.

Daniel ŠAMÁNEK, redaktor
--------------------
Obviněný dvacetišestiletý muž z Rožnova pod Radhoštěm měl nelegální varnu schovanou v chatě. Policisté jej zadrželi ve chvíli, kdy vyráběl pervitin z běžně dostupných léků a chemikálií. Drogu připravoval nejenom ve varně, ale také ve volné přírodě.

František VACHALA, Policie ČR, Vsetín
--------------------
V průběhu své činnosti, která je ohraničena zhruba půlrokem, vyrobil přesně nezjištěné množství této drogy.

Daniel ŠAMÁNEK, redaktor
--------------------
Podle policie muž mohl vyrobit několik desítek dávek pervitinu. Nebyl členem žádné organizované skupiny překupníků s drogami. Na Vsetínsku patří pervitin spolu s marihuanou k nejrozšířenějším drogám.

Lukáš ŠILC, Kontaktní centrum Klíč - Vsetín
--------------------
Pervitin je nebezpečný právě v tom, že ty jeho negativní dopady se na tom člověku projevují až po delší době užívání.

Daniel ŠAMÁNEK, redaktor
--------------------
Zadržený výrobce a prodejce pervitinu je již ve vazbě a hrozí mu až deset let vězení.
________________________________________________________________________

Policie rozbila gang drogových dealerů
TV Nova | 19.4.2004 | 07:00 | pořad: Zprávy

Monika UMANOVÁ, redaktorka
--------------------
Policie rozbila gang drogových dealerů. Ti si zařídili podnik v Hostivicích nedaleko Prahy. Distributoři drog přitom kryli fingovaným skladem textilu. Po několikatýdenním sledování ale policisté sklad vybrali, přišli zrovna v okamžiku, kdy se tam nacházela čerstvá sklizeň marihuany. Kromě ní si odnesli i chemikálie k výrobě dalších drog.
________________________________________________________________________

Centrum Pardubic zaplavila protidrogová kampaň scientologů
Mladá fronta DNES | 20.4.2004 | rubrika: Kraj Pardubický | strana: 2 | autor: (pav)

Pardubice - Málokterý člověk, který včera odpoledne prošel kolem Zelené brány v Pardubicích, odcházel bez malé brožurky s výstražným názvem Fakta o jointu! v ruce. Dobrovolníci ze sdružení "Řekni ne drogám - řekni ano životu" zde totiž rozjeli pouliční preventivní protidrogovou kampaň.
Každý kolemjdoucí dostal knížečku s informacemi o škodlivosti konopných drog a rozdávající se také snažili zapříst s nimi rozhovor. "Tvrdé drogy se mi nelíbí, ale proti trávě celkem nic nemám," říká otevřeně jeden z dvojice mladíků, kteří tudy míří na třídu Míru. "Já jako ultrapravicový nacionalista jsem proti všem drogám," prohlašuje naopak jeho vyšší kamarád. Většinou ale lidé převezmou letáčky bez většího zájmu.
Celá kampaň stojí na dobrovolnících, kteří jdou na ulici se svou kůží na trh. "Někteří lidé na nás příliš dobře nereagují, zvláště ti, kteří už s drogami mají něco společného. Většinou ale máme dobré zkušenosti, hlavně s mladými nebo s rodiči s dětmi," usmívá se devatenáctiletá studentka střední pedagogické školy Petra Dvořáková. S vyloženě nepřátelským chováním nebo napadením se dosud nesetkala, i když odmítání není nijak výjimečné. "Už na základní škole jsem viděla, jak se u spolužáků marihuana a drogy rozmáhají, proto jsem se do toho zapojila. Takových akcí mám za sebou stovky. Naštěstí ještě studuji, takže se to dá skloubit," tvrdí studentka, která se dobrovolnické práci věnuje již od začátku protidrogového projektu.
Sdružení, které vede kampaň už tři roky, je podporováno Scientologickou církví a odsud pochází i většina dobrovolníků. "Projekt pravidelně funguje v Praze, Brně, Zlíně a dalších městech. Děláme třicet pouličních akcí týdně. Kromě toho pořádáme i přednášky na školách," uvedl organizátor protidrogového projektu Vlastimil Špalek.
Scientologové mají v Česku i jinde ve světě pro svoji náklonnost k bohatství rozporuplnou pověst. Jejich náboženství se zakládá výhradně na názorech svého zakladatele L. Ron Hubbarda.
________________________________________________________________________

Policie zadržela tři prodejce drog
Mladá fronta DNES | 20.4.2004 | rubrika: Severní Čechy | strana: 2 | autor: (čer)

Krátce DNES

Most

Tři mladíky, kteří v Mostě distribuovali drogy, zadržela místní policie. Zjistila, že dva z nich roznášeli po městě v psaníčkách drogu metamfetamin, třetí dlouhodobě obstarával marihuanu. Všechny tři policie obvinila z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Zatím se nepodařilo prokázat, že za poskytnutí drogy obvinění inkasovali peníze.
________________________________________________________________________

Stejně jako krysy se mohou poučit i politikové
Právo | 20.4.2004 | rubrika: Publicistika | strana: 8 | autor: Oldřich Danda

MÍSTOPŘEDSEDA VLÁDY PETR MAREŠ (US-DEU) KE STŘETU O PROTIDROGOVOU POLITIKU STÁTU:

* Rada vlády, kterou vedete, připravuje novou koncepci protidrogové politiky na další čtyři roky. Jaké jsou její cíle?

Ta politika je založená na principu veřejného zdraví. Což je koncepce, kterou jednoznačně přijímá celý rozvinutý západní svět. Spočívá na třech pilířích: Omezování nabídky, poptávky a rizik. Tyhle principy by měly být vyrovnané. Další prioritou je boj proti organizovanému zločinu, který je zapojen do obchodu s drogami, a také osvěta. Podívámeli se na výsledky politiky za předchozí období, jsem si zcela jist, že jsme byli úspěšní.

* Šéf lidovců Miroslav Kalousek a jejich drogový expert Jiří Vacek však před časem tuto politiku drtivě zkritizovali. Iniciovali i vznik politické koaliční skupiny, jež by měla být poslední arbitrem v protidrogové politice.

Jsme v situaci, kdy nejde pouze o drogy, tady jde o celkový přístup k rozhodování na úrovni vlády. O snahu převést veškerou prevenci do kompetencí centrálních orgánů, hlavně na ministerstva zdravotnictví a vnitra. To znamená, že se vzdáme veškerého dialogu s nestátním sektorem i jejich úlohy, kterou jsou schopni odehrát.
V celé Evropě je jednoznačně prokázáno, že toho, co dokážou neziskové organizace, nedosáhne státní úředník. Také podle názoru EU a OSN je základem každé úspěšné protidrogové politiky přístup založený na ověřených a prokazatelných datech. To, s čím přichází Jiří Vacek, je politika, která diktuje podobu dat. Vláda by se tím vzdala nejen spolupráce s neziskovkami, ale i vazeb na odbornou komunitu.
Kolega Vacek prohlásil - nechť koalice zadá odborníkům politické zadání a oni podle něj budou pracovat. Takové zadání tady již bylo: Dokažte, že některé rasy jsou nižší nežli jiné a pak vznikaly ústavy, které to pilně dokazovaly.

* Chápete lidovecké vyhlášení války drogám jako válku proti politice, kterou vedete?

Určitě. Je to snaha zjednodušit českou politiku na to, aby se do ní nepletli ti, kteří nejsou přímo propojeni s mechanickým rozhodováním uvnitř politických stran. Politici si nemohou říci: Odborníci a občanská společnost nám komplikují život, tak je z toho vytlačme a rozhodujme si o tom sami.

* Myslíte, že boj o podobu protidrogové politiky je i bojem o místa?

Určitě. Ten konflikt má v sobě i tuto jednoduchou personální linku.

* Lidovcům, potažmo Vackovi se nelíbí statistiky, v kterých říkáte, že počet heroinistů poklesl. Prý v nich nejsou obsaženi závislí, kteří přešli na substituční léčbu subutexem a závislí ve věznicích. A také nálezy NKÚ, který poukázal na špatné hospodaření v některých neziskových organizacích.

Jistě není dobré, pokud máme mnoho lidí na subutexu. Rada vlády přijala opatření, že subutex a podobné substituční látky se dají předepisovat pouze na předpis s modrým pruhem, a lékařská kontrola je nad tím jednoznačná. Je taky nepochybné, že lidé, kteří žijí na subutexu, žijí na kvalitativně vyšší úrovni než lidé na perníku či heroinu.
Lidovci zpochybňují dvě věci a obě jsou zástupné. Jednou je publikace našeho odhadu vynakládání peněz na represi a prevenci. Tam se vede diskuse. Druhá kritika je, zda nedochází k problémům při distribuci financí. My jsme našim lidoveckým partnerům řekli, že jakýkoli návrh k zprůhlednění dotačního financování přivítáme.

* Lidovecký návrh chce přesunout i několik kompetencí. Monitorovací středisko z rady vlády na hygienickou službu. Celní protidrogové oddělení přiřadit k protidrogové centrále na ministerstvu vnitra a agenturu, která by měla vydávat certifikace neziskovým organizacím, na ministerstvo zdravotnictví. Proč myslíte, že to chtějí?

Je to pokus o centralizaci moci. Například při sběru dat je dokázáno, že nejlepší je kombinovat různé metody. Kdybychom zrušili monitorovací středisko, do kterého EU nainvestovala své prostředky, měli bychom závažný mezinárodní problém. Tady bychom, jak o tom velice rád mluví kolega Kalousek, zneužili peníze EU. Ale hlavně bychom se odchýlili od základního principu, že drogová politika musí fungovat na meziresortním principu. Od 60. let, kdy došlo k boomu alternativních drog v západní civilizaci, s příchodem květinových dětí, hašiše, marihuany, které přestaly být používány pouze některými etnickými skupinami a dostaly se do naší společnosti - prošly vyspělé země delší cestou nežli my. Otestovaly různé přístupy.
Já si říkám: proboha, když jsou schopny ze zkušenosti se poučit krysy, proč nejsou schopni se poučit čeští politikové? Proč na rozdíl od té krysy musí znova vběhnout do pole, které je pod proudem? Je nesmysl říkat, že ověřená cesta je špatná. Odborníci ze světa nás varují, že politika založená na politickém předsudku je v této oblasti smrtelná. Při koaličních jednáních zazněla z úst jednoho nejmenovaného politika slova: I kdybych měl před sebou 150 odborných posudků, já vím, co si o tom mám myslet. To mi naskakuje husí kůže.

* Myslíte, že lidovci chtějí získat protidrogovou oblast pod svoji správu?

V žádném případě by tato věc neměla spadnout pod správu nějaké strany. To, že jsem za to nyní odpovědný, neznamená, že je za to odpovědná Unie svobody. Celá ta akce lidovců je volební kalkulem. Je zaměřená na určitý segment voličů, na voliče starší a lidi žijící mimo města, prostě na volební základnu našich lidovců.

* Je úspěchem lidovců, že se v koaliční protidrogové politice nebudou rozlišovat drogy na měkké a tvrdé?

Já jsem vždy říkal, že nebudeme rozlišovat drogy na tvrdé a měkké, protože je to humpolácké rozlišení. Ale říci v politickém zadání, že drogy nemají různou sociální a zdravotní nebezpečnost, to by se rovnalo zadání, které říkalo, že Země je placatá. Ani země, které mají velice restriktivní protidrogovou politiku jako např. Švédsko, něco podobného netvrdí.
________________________________________________________________________

Božský Maradona bojuje o život!
Blesk | 20.4.2004 | rubrika: Sport | strana: 21

Fotbalisté a drogy

Fabien Barthez. Brankář francouzských mistrů světa byl na dva měsíce potrestán za užití marihuany.
Claudio Caniggia. Argentinský bohém. Dostal distanc kvůli kokainu a za jeho pašování skončil i ve vězení.
Omar Sivori. V roce 1961 nejlepší fotbalista Evropy, rok nato obviněn z užívání drog.
Angelo Peruzzi a Andrea Carnevale. V roce 1990 dostali italští reprezentanti distanc za užití fenterminu.
Junior Baiano. Fenomenální brazilský obránce dostal čtyři měsíce za pozitivní test na kokain.
Fernando Couto. Portugalec potrestaný za nandrolon.
Edgar Davids. Nizozemec, jeden z nejlepších záložníků světa. Pozitivně testován na nandrolon.
Ademir. Slavný Brazilec, nejlepší střelec MS 1950 po letech přiznal: „Dopoval jsem.“
________________________________________________________________________

Vsetínští policisté zadrželi výrobce a dealera pervitinu
Zpravodajství ČTK | 19.4.2004 | 14:55 | rubrika: Právo a krimi - Zlínský kraj | autor: MBR

VSETÍN 19. dubna (ČTK) - Vsetínští kriminalisté zadrželi šestadvacetiletého muže z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku, kterého podezřívají z výroby a prodeje pervitinu. Mladík podle policie vyrobil 75 dávek pervitinu. V případě prokázání viny mu hrozí až deset let vězení, řekl dnes ČTK kriminalista František Vachala.

Policie muže zadržela počátkem měsíce. Drogu distribuoval především na Rožnovsku, v jednom případě ji prodal mladistvému. Vyšetřovatel ho obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a také ze šíření toxikomanie. Je stíhán ve vazbě.

Pervitin je podle odborníků nejužívanější tvrdou drogou ve Zlínském kraji. Loni odhalili policisté tři skupiny výrobců na Vsetínsku, Uherskohradišťsku a Kroměřížsku. Podle zkušeností policistů jednotlivé skupiny vyrábějí drogy i na několika místech
________________________________________________________________________

Za drogy muž zaplatil padělky. Hrozí mu vězení
Mladá fronta DNES | 20.4.2004 | rubrika: Kraj Liberecký | strana: 2 | autor: (pro)

Liberec - Vězení pět až dvanáct let za padělání a pozměňování peněz hrozí podle zákona třiatřicetiletému muži z Nového Boru za to, že za drogy zaplatil dvěma falešnými stokorunami. Případem se nyní zabývá liberecký krajský soud. Věc ale musel včera hned na počátku odročit, protože obžalovaný se na poslední chvíli omluvil.
"Volal mi hodinu před začátkem jednání, že onemocněl," uvedl jeho advokát. Podle obžaloby vloni během září zaplatil sedmatřicetileté ženě ze Cvikova za dávku pervitinu nepravými bankovkami. Na to ale přišla žena až doma a případ policii nehlásila. Mezitím si však peníze vzala její matka a pokusila se jimi platit v obchodě a tím vyšlo najevo, že jde o podvrh.
Podle výroku znalců patřily padělky stokorun mezi méně zdařilé. Listy papíru byly potištěné vždy jen z jedné strany - jeden představoval rub a druhý líc stokoruny. Žena prý si ničeho nevšimla, protože jí je dlužník předal stočené do ruličky. Sám obžalovaný ale tvrdí, že šlo o žert a že peníze nepředával jako pravé.
________________________________________________________________________

Drogoví odborníci v kraji se připojili k protestu
Olomoucký den | 20.4.2004 | rubrika: Olomoucký kraj | strana: 2 | autor: (hah)

nesouhlas s lidovci

Olomoucký kraj * Krajská protidrogová komise Rady Olomouckého kraje je jednou z šesti v republice, které se připojily k otevřenému protestnímu dopisu odborníků v oblasti protidrogové prevence. List podepsaný dvěma stovkami signatářů z celé republiky byl v minulých dnech zaslán premiérovi, členům vlády, senátorům a poslancům. Autoři v něm vyjadřují své znepokojení nad "válkou proti drogám", kterou v minulých týdnech vyhlásili lidovci. Podle KDU-ČSL je totiž protidrogová politika v naší zemi příliš liberální.
"Děje se tak právě v době, kdy stovky odborníků připravují podklady ke koncepci na příští čtyři roky," upozorňují v listě pisatelé, mezi něž patří i olomoucké P- centrum. Také uvádějí, že současný systém se vytvářel přes deset let. Má už proto dostatek mechanismů pro podporu prevence i represe.Mimo jiné se jim nelíbí, že zastánci "války" odmítají drogy rozlišovat na měkké a tvrdé."Chceme-li být vůči mladým lidem důvěryhodní a uskutečňovat kvalitní prevenci, je nutné diferencovat nebezpečnost drog," píšou v dopise. Upozorňují také na to, že by se mělo více investovat do prevence (v současné době pouhá tři procenta z prostředků na protidrogovou politiku - pozn. red.). "Seriozní a dlouhodobé výzkumy jednoznačně ukazují, že se nám peníze mnohonásobně vrátí," uvádějí.Na prevenci hodně vsadilo například olomoucké Pcentrum, jehož programy projde za rok více než 2500 dětí.
________________________________________________________________________

Chytré drogy místo blbých
Mladý svět | 20.4.2004 | rubrika: Dopisy | strana: 5 | autor: Mario Chudý, Ostrava (SPŠCH, SŠCHT)

(MS č. 13, o problému "legální alternativy" návykových látek)

Váš článek z čísla 13 mne tedy zvedl ze židle - ovšem posléze mne zase donutil
na tu sesli sednout zpět a napsat vám. "Chytré" a "blbé" drogy - kde je ona rozdělující čára? Jistě je i stíratelná (legislativou).
Otázka: proč chtějí "výživáři" vyzvat na souboj farmakologický průmysl? Odpověď: protože chtějí "zapomenout", že i farmakologický průmysl legálně vyrábí "chytré" drogy, jimiž jsou aminokyseliny ("umělá výživa") či deriváty vitaminů, dehydrované látky z námele, brčálů a deriváty hormonu GABA (skupina léčiv zvaná nootropní a neurodynamické látky)... a převést tudíž pozornost (a tím i zisk) na sebe!
Otázka: zvednou dealeři drog onu "pomyslnou rukavici"? Já vím, že ano - zde je i odpověď: pročpak mladí lidé berou ony drogy s takovou přímočarostí? (Rozuměj: často věc nepovažují za nějaké "fetování", ale za svůj životní styl.) Protože si jejich, často "pošramocené ego" žádá látky, které je zesilují. A není divu, z biologického hlediska se z veškerých látek chemicky příbuzných hormonům lidskému tělu vlastních a fungujících okamžitě posléze stávají "drogy". Lidé z "Brain Way" mají pravdu. Výrobek "SPEED-8" je - stejně jako v článku uvedené antidepresivum PROZAC - směsí (kompozicí) látek, které je nutno užívat dlouhodobě, často až šest týdnů, než se projeví jejich očekávaný, příjemný účinek...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma