Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 19.04.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Policie dopadla drogový gang
TV Nova | 18.4.2004 | 19:30 | pořad: Televizní noviny

Jana ADÁMKOVÁ, moderátorka
--------------------
Našemu štábu se podařilo odhalit utajovanou policejní akci proti drogovému gangu nedaleko Prahy. Policie koncem týdne zatkla jeho šéfy, kteří obchodovali s marihuanou a dalšími drogami v Praze a středních Čechách. Velkovýrobnu drog kryli oficiálně provozovaným velkoobchodem s textilem. Na celý případ je zatím uvaleno informační embargo.

Jiří BOROVEC, redaktor
--------------------
V tomto domě v Hostivích nedaleko Prahy objevili detektivové ze speciálních policejních jednotek velkou výrobnu drog. Celý gang sledovala policie delší dobu. Podivná firma se do objektu nastěhovala před necelým půlrokem.

soused
--------------------
Akorát snad že tam měli nějakej sklad s věcma, jako hadry a takovýdle kožený ty věci, ale jinak nic víc.

Jiří BOROVEC, redaktor
--------------------
Poslední tři neděle ale bylo okolo domu rušno. Hlavně v nočních hodinách. Neustále tam přijížděly luxusní limuzíny s tmavými skly. Do nich se dávalo jakési zboží.

soused
--------------------
Poslední dobou sem tady viděl spoustu mladejch kluků a měli taky jako docela luxusní vozy, bavoráky, mercedesy a tak, no, takže jako byla to docela síla.

Jiří BOROVEC, redaktor
--------------------
Důvodem zvýšené aktivity mladíků byla zřejmě čerstvá sklizeň marihuany, kterou ale detektivové z Útvaru pro boj s organizovaným zločinem spolu s kolegy z protidrogové centrály stačili sklidit dříve než obchodníci s drogami. Policie zajistila i různé chemikálie k výrobě dalších drog.

soused
--------------------
Jo, je to klidná lokalita, tady to je vesnice, je to divný, no, že se tam vůbec něco takovýho vyskytlo.

Jiří BOROVEC, redaktor
--------------------
Celý velkoobchod s drogami odváželo do policejního skladu několik nákladních aut. Policejní prezidium podá k případu informace až v polovině příštího týdne na tiskové konferenci.
________________________________________________________________________

Národní proti vládnímu
Týden | 19.4.2004 | rubrika: Události | strana: 25 | autor: -dst-

Vládní zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab nadzdvihl minulý týden mandle šéfovi Národní protidrogové centrály Jiřímu Komorousovi. Jařab totiž připodobnil tvrdou protidrogovou represi k protipotratovému tažení.

Drsný protidrogový bijec Jiří Komorous chtěl být minulý týden pochválen. V úterý se na všechny strany chlubil, že se policii zdařil mimořádný kousek: zadržela a obvinila šestadvacet obchodníků s drogami. Náladu Komorousovi zkazil vládní zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab. O den později na stránkách Hospodářských novin přirovnal příliš drsný boj proti drogám k tažení proti potratům, jež prosazují lidovci. Právě oni také žádají, aby se narkotika nerozlišovala na tvrdá a měkká. "Na paušální a nediferencované válce proti drogám vydělávají jen dvě struktury: organizovaný zločin a speciální protidrogoví policisté," napsal Jařab. Přehnaná represe totiž
podle něj ženy nahoru ceny, přináší větší zisky narkomafiím a zvyšuje riziko korupce. "Potrefeného" Komorouse popudil Jařab natolik, že kolegu státního úředníka obvinil z úmyslného převracení faktů a lhaní.

FOTO - Policista drsňák Jiří Komorous se zlobí na Jana Jařaba (na snímku dole)
________________________________________________________________________

Drogu odhalí testy na koleni
Deník Mostecka | 19.4.2004 | rubrika: Mostecko | strana: 16 | autor: MARTIN VOKURKA

Rodiče mohou doma zjistit, zda jejich děti užily drogu. Experti varují před unáhlenými soudy

Most - Dítě přijde domů a vymočí se do lahvičky. Rodiče naberou vzorek tekutiny pipetou a kápnou jej na speciální destičku. Už po pěti minutách mohou podle druhu testu určit, zda dítě užilo pervitin, opiáty, barbituráty nebo další drogy.
Komerční testy, které jednoduchým způsobem zjistí u člověka požití drog, lze koupit v lékárnách běžně jako těhotenský test. Jeden z výrobců doporučuje pomůcku k vyšetření dětí doma nebo ve škole. Odborníci ale upozorňují rodiče, že stoprocentní jistotu budou mít až po profesionálním vyšetření. Laici mohou doma chybovat. Neprávem třeba označí dítě za narkomana a zbytečně zhorší křehké mezilidské vztahy v rodině. Děti mohou doma také podvádět.
Testy jsou na trhu rok a zatím je o ně malý zájem. "Pokud si dobře vzpomínám, koupili je u nás jen tři lidé, dva dospělí, pravděpodobně rodiče, a jeden mladík," sdělila lékárnice z Rozkvětu. V některých lékárnách se jimi pro nízkou poptávku ani nezásobují. "Dají se ale objednat," řekla lékárnice ze čvrti Liščí vrch.
"Rodičům bych spíše doporučil spojit se s odborníky," uvedl Luboš Šlapka, výkonný ředitel mosteckého občanského sdružení Most k naději, které už řadu let pomáhá lidem řešit jejich problémy s drogami. "Domácí testy doporučujeme, ale hlavně při kontrolování abstinence," uvedl. Lepší je ověřit své podezření v toxikologické laboratoři nebo požádat o pomoc Most k naději. Jednoznačná expertiza, rady zkušených odborníků nebo ozdravný terapeutický program předcházejí prohlubování problému a krizím v rodinách.
Rodiče jsou většinou laici a nemají potřebnou kvalifikaci. Při domácím testování se mohou dopustit vážných omylů. Někteří ve stresu špatně vyhodnotí test a obviní nevinné dítě. V opačném případě mohou jednat unáhleně, propadnout sebeobviňování nebo být agresivní. Rodič-laik také nerozliší experimentování s drogami a závislost, která je už závažným problémem. Děti také mohou ze strachu z rodičů moč naředit nebo ji zamění za moč "čistého" kamaráda. Profesionální zařízení s podvody už dopředu počítají a po zkušenostech s nimi jsou na ně připraveny.
Podle Šlapky je každá starost rodičů potřebná. Měli by ale vědět, že domácí test je jen první krok. Protidrogová zařízení zaměřená na prevenci nabízejí péči anonymně, bezplatně a bez postihu klientů.
Odborníci používají celou řadu testů. Na trhu se pro domácí použití nabízí i test, který zjistí pět nejběžnějších drog v těle ze slin testované osoby.
________________________________________________________________________

Kampaň zavrhuje i marihuanu
Ústecký deník | 17.4.2004 | rubrika: Ústecko | strana: 16 | autor: TOMÁŠ PRCHAL

Ústí nad Labem - Protidrogový projekt Řekni ne drogám - Řekni ano životu představila včera na Mírovém náměstí jeho koordinátorka ze stejnojmenného občanského sdružení Zuzana Leova.
Akce se zaměřila na informování široké veřejnosti o škodlivosti drog. Dobrovolníci zde rozdávali propagační materiály. "Jde zejména o vstupní drogu marihuanu, která se rozpouští a usazuje v tukových tkáních organismu, kde zůstává dlouhodobě. Od května 2001 jsme takto oslovili jen v ulicích Prahy, Brna, Plzně, Zlína, Mostu a České Lípy přes 600 000 lidí," tvrdí Zuzana Leova.
Lidé, kteří míjeli mladíka chodícího v tzv. áčku či další dobrovolníky v bílých tričkách, včera na Mírovém náměstí a v jeho okolí reagovali na rozdané letáčky a informace vesměs kladně. "Já už jsem generace, které drogy vlastně nikdy nic neříkaly. V partě nikdo nekouří ani cigarety, natož marihuanu nebo že by experimentoval s jinými drogami. Faktem je, že si radši zajdeme na pivko," řekl 351etý Petr Zeman.
Písemné propagační materiály kampaň zaměřila na protidrogové vzdělávání o nebezpečí marihuany a důvodech pro konzumaci drog obecně. "S lidmi také mluvíme a zodpovídáme jejich dotazy. Tyto akce se budou i v Ústí opakovat," řekl mluvčí projektu
Vlastimil Špalek. Akce má zájemce seznámit s fakty o drogách, aby se mohli správně a včas rozhodnout. "Každá droga je jed a jako každý jed způsobuje více či méně otravu organismu, " tvrdí Vlastimil Špalek.
Podle statistik v Česku více než třetina mladých lidí okusila opojení z marihuany nebo ji pravidelně užívá. "Lidé se nestávají závislými na drogách tím, že začnou na pervitinu či heroinu, ale zahráváním si s marihuanou," říká Zuzana Leova.
Projekt Řekni ne drogám -Řekni ano životu vyvrcholí v polovině června Cyklo-během za Českou republiku bez drog 2004 a naváže tak na loňský první ročník.

Dobrovolníci Jan Fiala a Karel Fišer jednak nabízejí kolemjdoucím letáky, informující o drogové problematice, jednak je zajímají názory na užívání drog. Foto Marie Pihrtová
________________________________________________________________________

Pervitin a marihuana stále vedou
Nové přerovsko | 16.4.2004 | rubrika: Zpravodajství | strana: 4 | autor: Pavel Helísek

Šéf hranické Kappy Rybníček:

Hranice - Pervitin a marihuana stále patří mezi nejoblíbenější drogy. Potvrdil to i vedoucí Kontaktního centra Kappa v Hranicích Bohuslav Rybníček.

* Jaká je v současnosti situace na drogové scéně v Hranicích? Kolik klientů máte v evidenci?

Dnes není výjimkou, když s drogami experimentují i děti mladší patnácti let. Obecně lze říct, že stejně jsou postiženy i některé menší obce. Je to především tím, že i tam jsou drogy dobře dostupné, lidé se navzájem znají a nachází se mezi nimi i výrobci. Co se týká počtu uživatelů drog v Hranicích, vloni jsme měli v evidenci 163 klientů, z nichž většina je v anonymitě a vedeme je pod přezdívkou. Jejich průměrný věk je dvacet let. Navázali jsme přes patnáct stovek kontaktů a vyměnili téměř šest tisíc injekčních stříkaček. V nadpoloviční většině se totiž jedná o nitrožilní uživatele.

* Které drogy jsou mezi místními uživateli nejrozšířenější?

Z tvrdých drog je již tradičně nejvíce zastoupen pervitin. Polovina uživatelů, kteří k nám chodí, ho užívají pravidelně. Rozšířená je pak samozřejmě marihuana. Heroin se v Hranicích moc nevyskytuje, setkali jsme se s ním spíše v případě putovních uživatelů. Taneční drogy zatím nemáme zmapovány. Sezónně se pak vyskytuje surové opium z makovic a lysohlávky. Nechybí ani těkavé látky, které mají nejhorší vliv na lidský organismus. Potěšující je, že vloni jsme zaznamenali pouze čtyři případy jejich užívání.

* Pokud už někdo vyhledá pomoc ve vašem zařízení, jaký udává nejčastější důvod, proč začal experimentovat s drogami?

Mezi nejčastější důvody, proč lidé začnou brát drogy, patří nuda a vliv kamarádů. Dále to mohou být vzdor a neshody v rodině. Spoustu lidí však prostě drogy lákají.

* V souvislosti s terénním programem provádíte výměnu použitých injekčních stříkaček. Mnoho lidí tuto službu bere jako podporu narkomanů. Jaké jsou vaše zkušenosti?

Většina lidí to opravdu bere jako podporování feťáků. Neuvědomují si ale, že tento program slouží ke snížení zdravotních rizik spojených s užíváním drog jak pro uživatele, tak pro společnost. Ochrana veřejného zdraví je jedním z hlavních důvodů, proč se tomu věnujeme. Většina narkomanů v republice má žloutenku typu C, nemluvě o přenosu viru HIV. Nehledě na to, že když se chce léčit narkoman se žloutenkou, stát to přijde ročně až na půl milionu korun.
________________________________________________________________________

Marihuanová cigareta zabíjí
Moravskoslezský deník | 19.4.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: Jaroslav Perdoch

nepřehlédněte

Ostrava * Protidrogoví odborníci již delší dobu varují před užíváním novodobé marihuany zvané skank, která má až desetinásobně vyšší obsah psychotropních látek.
Před několika dny zveřejněná policejní statistika jim dává plně za pravdu. V loňském roce se marihuana podílela na čtrnácti tragédiích, při kterých na severní Moravě a ve Slezsku přišli o život mladí lidé. Podepsala se mimo jiné na dvou smrtelných dopravních nehodách. Omámení lidé také padali z výšek nebo zemřeli pod koly vlaku. Další nešťastníci si v depresích sáhli na život. Smrtelná se ukázala i kombinace sušeného konopí s jinými omamnými látkami.
Marihuana patří již delší dobu mezi nejoblíbenější drogy v bývalém Severomoravském kraji i celé České republice. Užívá ji zejména středoškolská a učňovská mládež. "Bohužel v této věkové kategorii je považována za zcela běžnou a neškodnou," uvedla mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíková. Drogu však stále častěji užívají také nezletilí žáci. Pět z nich musela záchranná služba přímo ze školních lavic odvézt na jednotku intenzivní péče. "Vykouření marihuany jim způsobilo velmi závažné zdravotní problémy. Většinu intoxikací zjistili pedagogové během vyučování," dodala Bednarčíková s tím, že severomoravští policisté vloni dopadli dvanáct nezletilých dealerů, kteří na základních školách svým vrstevníkům nabízeli marihuanu. Vzhledem k věku je však nelze trestně stíhat.
Většina konopí se dnes pěstuje tzv. hydroponním způsobem v uzavřených místnostech s umělým osvětlením, klimatizací a výživou. Vše je řízeno elektronikou. Úroda se sklízí čtyřikrát ročně. Za kilogram novodobé marihuany se platí až 180 tisíc korun, což je devětkrát více než u klasické odrůdy.
Hydroponní pěstírny se nacházejí v rodinných domech, garážích i v opuštěných průmyslových objektech. Od roku 2000 se na severní Moravě a ve Slezsku podařilo odhalit osm konopných doupat.

________________________________________________________________________

Informace policie Pardubického kraje
Zpravodajství ČTK | 16.4.2004 | 13:51 | rubrika: Právo a krimi - Pardubický kraj | autor: HNT

PARDUBICE 16. dubna (ČTK) -
Marihuanu pěstoval ve svém pokoji dvaadvacetiletý mladík z Pardubic. Policie jej ve čtvrtek obvinila z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Našla u něj v uzavřených boxech osvětlených zářivkami 26 rostlin konopí. Mladík již byl v minulosti za distribuci a pěstování marihuany stíhán.
________________________________________________________________________

Olomoucká policie dopadla muže, kterého viní z prodeje pervitinu
Zpravodajství ČTK | 16.4.2004 | 12:39 | rubrika: Právo a krimi - Olomoucký kraj | autor: SRD

OLOMOUC 16. dubna (ČTK) - Z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů obvinila policie šestatřicetiletého muže, kterého dopadla v noci na středu. Muž z Uničova je podle policie výrobcem a dealerem pervitinu, policisté ho sledovali již několik týdnů. Dopadli ho na parkovišti v Olomouci, vyvrcholila tak akce zvaná krysa, na níž kriminalisté pracovali asi tři čtvrtě roku. Muži hrozí až pět let vězení.

"Vyšetřování prokázalo, že muž nejméně ve 20 případech prodával drogu v Olomouci a Přerově," řekla dnes ČTK olomoucká policejní mluvčí Marta Vlachová. Podle ní se trestné činnosti dopouštěl od loňského dubna.

Při domovní prohlídce v místě bydliště policisté zajistili digitální váhy, PVC sáčky zvané dealeráky, vyrobený pervitin a sáček s marihuanou. V automobilu našli plynový hořák se třemi náplněmi a několik injekčních stříkaček. V dílně zabavili bohatě vybavenou výrobnu včetně chemikálií a léků.

"Všechny roztoky a látky budou podrobeny expertíze. S největší pravděpodobností se jedná o omamné a psychotropní látky nebo látky na výrobu omamných a psychotropních látek," uvedla severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková.

Obviněný muž je nyní nachází ve vazbě.
________________________________________________________________________

Severomoravská policie: Po požití marihuany loni zemřelo 14 lidí
Zpravodajství ČTK | 16.4.2004 | 13:08 | rubrika: Právo a krimi - Ostravský kraj | autor: DVC

OSTRAVA 16. dubna (ČTK) - Nejčastěji užívanou drogou na severní Moravě a ve Slezsku je už řadu let marihuana. I když ji mnozí řadí mezi lehká a neškodná narkotika, loni severomoravská policie zaznamenala 14 případů úmrtí po požití této drogy. Lidé pod vlivem marihuany umírali při dopravních nehodách, padali pod vlak či v depresích páchali sebevraždy. ČTK to řekla mluvčí krajské policejní správy Dagmar Bednarčíková.

Dodala, že severomoravská policie tyto údaje získala ze záznamů Ústavu soudního lékařství v Ostravě. "V několika případech se uživatelé předávkovali, když kombinovali marihuanu a další drogy. Nebezpečná je i kombinace marihuany s vysokým obsahem THC a alkoholu. Může způsobit vážné negativní dopady na lidský organismus," uvedla Bednarčíková.

Podle policejních statistik dokonce v péči lékařů jednotek intenzivní péče skončilo pět dětí. "Pouhé vykouření marihuany jim způsobilo natolik závažné zdravotní problémy, že musela být přivolána rychlá záchranná služba. Většina těchto případů se stala během vyučování na základních školách," doplnila mluvčí.

David Moravec snm
________________________________________________________________________

Policie rozbila rodinné gangy prodejců narkotik
Mladá fronta DNES | 19.4.2004 | rubrika: Severní Čechy | strana: 1 | autor: (vik)

Trmice, Ústí nad Labem - Ústeckým policistům se v poslední době daří rozbíjet rodinné gangy dealerů pervitinu a heroinu.
"Od začátku roku jsme řešili třináct případů nedovoleného držení a šíření omamných látek. Je to o padesát procent více než ve stejném období loni. Kromě dealerů drog se nám podařilo odhalit pět výrobců pervitinu, u kterých jsme našli mobilní kufříkové laboratoře na jeho výrobu," uvedla ústecká policejní mluvčí Veronika Beranová. Koncem března odhalili kriminalisté rodinný gang dealerů pervitinu v Trmicích. "Jednalo se o druha, družku a jejího syna. V jejich bytě bylo při domovní prohlídce nalezeno pět set dávek pervitinu a hotovost přes sto tisíc korun. Dva z pachatelů jsou ve vazbě," sdělila Beranová.
Počátkem března zatkli kriminalisté kvůli prodeji drog tříčlennou rodinu z Krásného Března. V únoru kriminalisté odhalili skupinu čtyř lidí, kteří falšovali recepty na lék Solutan, který se používá při výrobě pervitinu.
________________________________________________________________________

Policisté našli sklad marihuany
Mladá fronta DNES | 19.4.2004 | rubrika: Praha | strana: 1 | autor: (jaz)

Hostivice - Velkoobchod s drogami objevili a zabavili detektivové ze speciálních policejních jednotek v jednom domě v Hostivicích v Praze-západ. O případu včera informovala televize Nova.
Podle televize policisté již delší dobu sledovali podivnou společnost, která se do domu v Hostivicích nastěhovala před necelým půlrokem.
Majitelé domu maskovali rozsáhlou distribuci marihuany jako velkoobchod s textilem. Místní obyvatelé tvrdí, že rušno začalo být v domě především v posledních třech týdnech, kdy sem v noci přijížděla drahá auta s neprůstřelnými skly. "Viděli jsme tady spoustu mladých kluků, kteří sem jezdili v bavorácích a mercedesech a dovnitř něco nakládali," řekl jeden ze sousedů.
Velké množství marihuany odváželo do policejních skladů několik nákladních aut. Policejní prezidium zatím o případu odmítá podat jakékoliv informace.
________________________________________________________________________

Mezinárodní konference k české protidrogové politice
Zpravodajství ČTK | 16.4.2004 | 12:20 | rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: SIH

PRAHA, 20. dubna 2004

09:00, Poslanecká sněmovna, jednací sál č. 205, Sněmovní 1, Praha 1

Mezinárodní konference na téma Česká protidrogová politika - je důvod k revizi?. Koná se pod záštitou místopředsedy Poslanecké sněmovny Ivana Langera ve spolupráci s CEVRO-Liberálně konzervativní akademií. Akce se kromě něj zúčastní mimo jiné místopředseda vlády Petr Mareš, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petra Buzková, hejtman Středočeského kraje Petr Bendl a pražský primátor Pavel Bém. TK v 10:50.

Zdroj: Gábina Kňourková z Poslanecké sněmovny, e-mail: knourkova@psp.cz

ČTK
________________________________________________________________________

V Kolumbii zabaveny drogy za 35 milionů dolarů
Zpravodajství ČTK | 18.4.2004 | 03:34 | rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: KJ

BOGOTÁ 18. dubna (ČTK) - Drogy za více než 35 milionů dolarů (přibližně miliarda korun) zajistila v sobotu kolumbijská policie na letišti v Cali asi 400 kilometrů jihozápadně od hlavního města Bogoty.

Policie oznámila, že protidrogové komando zabavilo v letištním skladu 1135 kilogramů kokainu a 57 kilogramů heroinu, které byly připraveny na vývoz do zahraničí.

"Byla to jedna z největších operací proti obchodníkům s narkotiky v posledním období. Připravovali jsme ji několik měsíců. S výsledkem jsme spokojeni," řekl novinářům kolumbijský policejní prezident Jorge Castro.

Uvedl, že byli zatčeni i dva policisté a jeden civilní zaměstnanec letiště v Cali, kteří obchodníkům s narkotiky aktivně pomáhali.

Kokain i heroin měly být podle zjištění policie vyvezeny do Mexika v sáčcích na bonbony.

kj hej
________________________________________________________________________

Tvrdé drogy nalezeny na kolumbijské válečné lodi
Zpravodajství ČTK | 17.4.2004 | 05:33 | rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: ZDP

BOGOTÁ 17. dubna (ČTK) - Velké množství kokainu a heroinu bylo nalezeno na kolumbijské vojenské lodi Gloria, jejíž palubu měl dnes navštívit i peruánský prezident Alejandro Toledo. Ten je nyní na návštěvě Kolumbie, kde měl podle agentury AP hovořit právě o protidrogové politice.

Velitel kolumbijského námořnictva Mauricio Soto v pátek večer oznámil, že asi 17 kilogramů kokainu a deset kilogramů heroinu bylo nalezeno v blízkosti strojovny vojenského plavidla, které je chloubou kolumbijského námořnictva. Gloria měla příští měsíc vyplout na šestiměsíční cestu do Spojených států a Evropy.

Toledo se měl dnes nalodit v přístavu Cartagena, aby na palubě poobědval s vojenskými veliteli a jednal o užší spolupráci v boji proti pašování drog.

Kolumbijský prezident Álvaro Uribe postavil celou pětasedmdesátičlennou posádku lodi na dobu vyšetřování mimo službu a cestu do USA a Evropy odložil. Tři námořníci už byli zatčeni.

zdp
________________________________________________________________________

Španělská policie zadržela kvůli atentátu další muže
Mladá fronta DNES | 17.4.2004 | rubrika: Ze světa | strana: 10 | autor: (AP)

Madrid - Španělská policie v souvislosti s krvavými útoky z 11. března v Madridu zadržela Egypťana, Maročana a jednoho muže saúdskoarabské státní příslušnosti. Oznámily to včera španělské soudní zdroje.
Všichni tři muži byli zadrženi v Madridu ve čtvrtek a jsou nyní ve vazbě. Před soud budou zřejmě postaveni v nejbližších dnech.
Dosud bylo v souvislosti s útoky z 11. března, které si vyžádaly 191 obětí, zadrženo 35 osob. Španělský ministr vnitra Angel Acebes tento týden oznámil, že za výbuchy stojí teroristická buňka, která útok financovala z prodeje hašiše a drogy extáze. Vyšetřující soudce Juan del Olmo zatím obvinil 18 podezřelých, čtrnáct Maročanů, dva Indy, jednoho Syřana a jednoho Španěla. Ministerstvo vnitra také oznámilo, že hledá muže z Bosny jménem Sanel Sjekirica. Sjekirica se nechal slyšet, že se úřadům sám vydá, až se vrátí z dovolené ve Švédsku. Trvá na tom, že s útoky nemá nic společného, kromě toho, že s jedním z obviněných Tunisanů sdílel byt.
Soudce del Olmo v noci na včerejšek po výslechu propustil na svobodu šest podezřelých Maročanů, když dospěl k závěru, že na útocích neměli žádný podíl.
________________________________________________________________________

Zvířata umírala v bolestech
Blesk | 17.4.2004 | rubrika: Poslední strana | strana: 16 | autor: (INT, so, jz)

Drogová mafie nacpala živé psy kokainem

MADRID - O bezohlednosti pašeráků drog, kteří se nezastaví doslova před ničím, svědčí případ ze Španělska. Policie tam rozbila kolumbijský gang využívající k pašování drog do Evropy psy. Kokain jim zašívali do žaludků a po uzdravení zvířat s nimi cestovali do Španělska, odkud se dávky po vyoperování z břišní dutiny dostávaly do dalších zemí.
Vyšetřovatelé gang rozbili po několikaměsíčním sledování. Při něm vyšlo najevo, že pašeráci kupují ve velkém psy sloužící k převozu drog přes hranice.
Kokain byl uložen ve speciálních kapslích umístěných odborně do žaludku.
Kolumbijci následně tři měsíce čekali, až se rána zhojí a jizva obroste chlupy. Uzdravená zvířata poté cestovala s kurýry na místa určení. Podle policie byli psi takto zneužiti většinou pouze jednou, maximálně dvakrát - další akci jednoduše nepřežili. Umírali v pekelných bolestech.
„Šesti zlatým retrívrům a labradorům do jejich břicha 49 latexových kapslí s narkotiky. Celkově to dělalo 4,5 kg čistého kokainu. Na trhu má takové množstvé drogy hodnotu skoro 10 miliónů korun. Zachráněná zvířata byla umístěna v útulcích,“ uvedl jeden ze zasahujících policistů.
Vyšetřovatelé při razii zatkli v Madridu a Malaze 14 lidí. Šlo o devět Kolumbijců, dva Španěly, dva Venezuelany a jednoho zvěrolékaře. Zatčeným je 26 až 55 let.

* Rentgenový snímek psích útrob. Jsou přeplněny drogami.
* Pašovaný kontraband způsoboval zvířatům kruté bolesti
________________________________________________________________________

Dlouhý let přes Moskvu
Respekt | 19.4.2004 | rubrika: Domov | strana: 6 | autor: Stanislav Šulc

Připomeňme si

Český cestovatel a muzikant Pavel Pavlíček, odsouzený loni za "pašování" necelého gramu hašiše na 19 měsíců, je stále v ruském vězení. Intervence bývalého prezidenta Václava Havla a šéfa Senátu Petra Pitharta zatím na ruské úřady neměly výraznější vliv. Přesto právě teď znovu ožívá naděje, že by se vězeň mohl dostat domů dřív, než stanoví trest. Po půlce trestu má totiž Pavlíček právo požádat soud o podmínečné propuštění za dobré chování. Termín vypršel desátého února. "Z ruského ministerstva spravedlnosti mi řekli, že jednání by mohlo proběhnout někdy mezi sedmým a dvacátým dubnem, tak čekám a doufám a strašně si přeju, ať se to podaří," říká Pavlíčkova přítelkyně Jitka Hadravová, která vězně navštívila loni na podzim v kriminále Lesní osada, šest set kilometrů jihovýchodně od Moskvy. V tomto pracovním lágru na území republiky Mordovie se dřív kácelo dřevo, dnes je tam továrna na rukavice a pracovní oděvy, Pavel Pavlíček ale pracuje jako vězeňský obuvník. O jeho existenčních podmínkách nejsou informace - vězeňská správa totiž nepředává rodině jeho dopisy. Do svých současných potíží se český cestovatel dostal loni v létě cestou z indického Dillí domů do Prahy, když během mezipřistání v Moskvě prohledala jeho zavazadla ruská policie a objevila v nich necelý gram hašiše. Dávka na zhruba tři cigarety, která by se při nálezu v Praze odbyla jako přestupek pokutou, ovšem cestovateli vynesla zdrcující rozsudek: více než rok a půl nepodmíněně a protidrogová léčba. Ve strachu z dalšího možného zpřísnění trestu (podle tehdejších ruských zákonů mohl za svůj "balíček" dostat pět nebo i sedm let) se pan Pavlíček neodvolal, ale požádal o milost. Jak už bylo řečeno, jeho žádost podpořila řada osobností české politiky a kultury - zatím bez úspěchu. Bude-li Pavel Pavlíček podmíněně propuštěn, ocitne se hluboko v Rusku bez víza (byl zatčen v mezinárodním prostoru letiště) a bez možnosti udělat i na svobodě jediný volný krok. Aby nemusel čekat týdny na vězeňský transport do hlavního města, slíbila česká ambasáda, že jej z lágru do Moskvy odveze. Pokud soud vězňovu žádost o podmínku zamítne, zůstává ještě alespoň šance, že by si zbytek trestu do poloviny letošního listopadu mohl "odsedět" v českém vězení. Díky Havlově a Pithartově iniciativě totiž ruská justice předala do Čech v lednu všechny dokumenty k případu a náš Nejvyšší soud teď na jaře potvrdil původní ruský rozsudek - což byla hlavní podmínka případného převozu. Vyřízení dalších nutných papírů by ovšem podle ruského ministerstva spravedlnosti zabralo ještě "jeden až dva měsíce".

Autor studuje žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK.
________________________________________________________________________

JAMAJKA
HARPER'S BAZAAR | 10.4.2004 | rubrika: Cestování | strana: 156 | autor: JANA KREJČÍ

Skvělé rytmy reggae, slunce po celý rok, šťavnaté ovoce rostoucí na každém kroku a moře... Není to ráj?

Podle staré legendy, kterou Jamajčané s oblibou vyprávějí svým dětem, vznikl ostrov spojením krásné mořské nymfy a mladého rybáře, který se rozhodl zemřít ve vlnách, když nemohl za svou milovanou, protože by se utopil. Jejich nešťastná láska tak došla svého naplnění. Třetí největší ostrov z celého Karibiku byl koncem patnáctého století objeven Kryštofem Kolumbem a následovala éra španělské kolonizace, která trvala přibližně dvě stě let. Když Španělé zjistili, že na ostrově není zlato, jak předpokládali, začali se rozjíždět na jiné karibské ostrovy a k pobřeží blízkého Mexika. V sedmnáctém století se Jamajky zmocnili Britové, a přestože se od poloviny dvacátého století země pyšní částečnou autonomií, jejich vliv - především v oblasti architektury - se udržel dodnes. Co se týče obyvatel, převažují černoši, potomci otroků, kteří byli na ostrov přivezeni z Afriky, ovšem žijí zde i početné skupiny indiánů, Evropanů, Číňanů či Arabů. Původními obyvateli byli indiáni z kmene Arawak, kteří přišli na Jamajku ze Severní Ameriky přibližně v roce 650 po Kristu. Pojmenovali ji jako ostrov dřeva a vody a žili v rákosových chýších nebo na malých vorech u pobřeží. Přestože je tu dnes oficiálním náboženstvím křesťanství, spousta obyvatel se zároveň drží tradic, které se naučila od svých předků. Temné síly a zlé duchy prý není radno si rozhněvat. Když například do domu přijde nemoc, měly by se vchodové dveře natřít krví z podříznutého kohouta, protože krev pomáhá odhánět zlé duchy. Před svatbou by každá nevěsta měla zase vypít šálek kokosového mléka, protože to zjemňuje pleť, zvyšuje plodnost a přináší štěstí.

PERLA KARIBIKU

Turistům nabízí Jamajka celou řadu lákadel. Ve vnitrozemí se nacházejí vysoké hory, z nichž nejznámější se nazývají Blue Mountains, a dále jeskyně a divoké řeky, které lze sjíždět na raftu. Okolo celého ostrova se táhnou kilometry pláží s bílým jemným pískem, ve městech najdete restaurace, kluby, obchody a dokonce i divadla, rušná tržiště s potravinami, jídlem a suvenýry, v přístavech a rybářských vesnicích nabízejí prodavači čerstvé, horké, na otevřeném ohni pečené nebo grilované ryby a v plážových letoviscích si můžete zahrát tenis, golf, vodní pólo či kriket. Fungují tu také půjčovny lodí, kol a v případě zájmu se můžete vydat na dlouhou vyjížďku na koni.

BAREVNÉ ORCHIDEJE

Flóra i fauna je zde úchvatná. Žije tady například druhý největší motýl na světě Papilio homerus, kterého lze pozorovat převážně ve vnitrozemí, a všude rostou kokosové palmy, banánovníky a žádnou vzácností nejsou ani barevné orchideje. Ty jsou chráněné, takže je raději netrhejte. Mezi nejvyhledávanější pláže patří Ocho Bay, na které můžete potkat některou z hollywoodských celebrit, když budete mít štěstí. Jezdí sem třeba Cameron Diaz a Jack Nicholson. Další krásné pláže se spoustou osamělých zátok a zákoutí jsou v okolí Montego Bay nebo Mo Bay na severu ostrova. Právě na severu a na části západního pobřeží jsou nejlepší vlny na surfování, jestli pojedete na prázdniny s dětmi a hledáte místo, kde se dá bezpečně koupat, zamiřte spíše na jih. Tam je moře klidné a neklesá prudce do hloubky. Jamajka se nachází v oblasti tropů a celý rok je zde průměrná teplota 25 °C, takže sem můžete přijet prakticky kdykoli. V dubnu, září a říjnu však raději zůstaňte doma, to zde bývá deštivo. Za nejkrásnější měsíce jsou považovány květen a červen a pak zimní měsíce.

HRÁCH S RÝŽÍ

Přestože je na Jamajce dost restaurací, kde dostanete jídla z britské či francouzské kuchyně, určitě ochutnejte typické místní speciality. Jedním z nejčastějších a nejoblíbenějších pokrmů je rýže s dušenými hrachovými lusky, kuře plovoucí v kokosové omáčce, grilované banány, pečené mango, ryby a mořské plody na tisíc způsobů, vepřové párečky v medu, pepřová polévka či exotické dezerty. Na velká jídla se do restaurací chodí až ve večerních hodinách, protože přes den se jednak dodržuje siesta a jednak by na ně v teplém počasí stejně nikdo neměl chuť. Co se týče pití, musíte ochutnat proslulý jamajský rum. Jamajčané jsou stejně jako obyvatelé ostatních karibských ostrovů milí a přátelští a rádi si s vámi nějakou tu skleničku nebo koktejl dají. Posedávají v kavárničkách, na ulicích a vesměs všichni poslouchají reggae. Jedním z jejich nejslavnějších rodáků byl zpěvák Bob Marley, který se po celém světě proslavil pohodovými písničkami a dlouhými dredy.

NĚCO NAVÍC

Jestliže jedete na dobu delší než čtrnáct dní, budete potřebovat vízum. Za třicet dolarů ho dostanete na hranicích. Po silnicích se jezdí stejně jako v Anglii vlevo a je nutné mít s sebou mezinárodní řidičský průkaz. Očkování není nutné, avšak nezapomeňte se vybavit lékárničkou, v níž budete mít něco proti bolesti hlavy a úpalu. Ve velkých městech si dejte pozor na chudinské čtvrti, pouliční prodavače drog a kapsáře. Zdržujte se raději v turisticky vyhledávaných čtvrtích a nenoste u sebe žádné cennosti. Bydlet můžete v hotelu nebo si můžete pronajmout celou vilku v britském či španělském koloniálním stylu. Více na stránkách www.jamaicans.com.

"Ostrov v Karibiku proslavil rum, krásné pláže a reggae."

1. Výlet na parníku patří k největším turistickým atrakcím. Nalodit se můžete například v přístavu hlavního města Jamajky Kingstonu.
2. Káva a cukrová třtina jsou zde nejpěstovanější plodiny.
3. Každé ráno vyrážejí rybáři za svými úlovky.

1. Písečné pláže rozprostírající se kolem celého ostrova lemují palmy a tropické rostliny.
2. Španělé rozšířili na Jamajce křesťanství a postavili množsví kostelů.
3. Jamajská vlajka.
4. Černošské děti v oblečcích, které připomínají staré koloniální časy.
5. Vedle domků ze sbitých prken je možno spatřit staré vily, které na ostrově postavili Britové. Dnes v nich žijí jenom ti nejbohatší.
6. Plavčík v přístřešku na jedné ze stovek pláží.
7. Moped patří k nejoblíbenějším dopravním prostředkům. Dostane se skoro všude a dá se s ním snadno parkovat. Vy si ho můžete půjčit v některé z půjčoven, které se nacházejí poblíž turistických letovisek.
8. V hornatém vnitrozemí uvidíte divoké řeky, vodopády a jeskyně.
9. Dřevěný domek na pobřeží poničený hurikánem.
________________________________________________________________________

Slepý pasažér pašoval drogy
Impuls | 17.4.2004 | 18:00 | pořad: Zprávy

Jan BENEŠOVSKÝ, moderátor
--------------------
Slepý pasažér pašoval drogy. Policie ho zatkla v přístavu Hamburk.

Rudolf STRÖBINGER, redaktor
--------------------
Jedenáct dní se mezi banány ukrýval na lodi z Kolumbie, která do Německa dopravila zásilku banánů. Když byl šestadvacetiletý slepý pasažér náhodně objeven policií, zjistilo se, že jde o pašeráka kokainu. Měl u sebe tři a půl kilogramu drogy v hodnotě dvě stě tisíc euro, asi šest milionů korun. Téměř současně se podařilo policii rozbít bandu pašeráků heroinu. Jedenáct vedoucích členů bandy, osm Turků a tři Řeci, bylo zatčeno. U bandy bylo nalezeno sto sedm kilo heroinu a čtyři sta padesát tisíc pašovaných cigaret.
robos
maruhuana zabija..., 14 pripadov, kde zabijala marihuana a CO ALKOHOL? KDE JE ALKOHOL? ALKOHOL ZABIL VIAC LUDI, NEZ RAKOVINA...kurva


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma