Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 16.04.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Komorous: Jařab převrací fakta, policie z represe neprofituje
Zpravodajství ČTK | 15.4.2004 | 16:08 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: KTK

PRAHA 15. dubna (ČTK) - Ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous se dnes ostře ohradil proti tvrzení vládního zmocněnce pro lidská práva Jana Jařaba o protidrogové represi. Jařab podle Komorouse úmyslně převrací fakta a lže. Zmocněnec ve středu v Hospodářských novinách uvedl, že "na paušální a nediferencované válce proti drogám vydělávají jen dvě struktury - organizovaný zločin a speciální protidrogoví policisté".

Válku drogám vyhlásili nedávno lidovci. Protidrogová politika je v Česku podle nich příliš liberální. Navrhují přísnější postup. Koalice se například již dohodla na zrušení rozlišování drog na tvrdé a měkké.

Aby represe mohla zasáhnout co největší počet osob, je nutné potlačit osvětu, míní Jařab. Dodává, že mladí se pak nedozvědí, jaký je rozdíl mezi "trávou a heroinem". Komorous odmítá tvrzení, že represivní složky potřebují co nejvíce lidí závislých na drogách. "Když bude problém drog vymýcen, je snadné pro pracovníky Národní protidrogové centrály pracovat na odhalování násilných, majetkových, mravnostních a jiných trestných činů," uvedl. Připomněl také to, že součástí policejní protidrogové centrály je i pracoviště zaměřené na prevenci.

Jařab připodobnil protidrogovou represi k protipotratovému tažení. Podle něj je hnutí za kriminalizaci potratů aktivní právě v době, kdy počet zákroků klesá. "S tím, že prevence funguje, se přece zastánci represe nemohou smířit," napsal. Uvedl, že pokud se podaří dostat potraty mimo zákon, ihned množství nebezpečných zákroků vzroste. Podobný účinek má tvrdý postup podle Jařaba i v oblasti drog. Větší represe vyvolají jen větší ceny, a tím i větší zisky narkomafiím.

ktk kar
________________________________________________________________________

»Sklízeli« drogy
Blesk | 16.4.2004 | rubrika: Čechy/Morava | strana: 8 | autor: (mad)

HOSTIVICE Přesná rána do černého! Tak lze nazvat středeční policejní akci Útvaru pro boj s organizovaným zločinem a Národní protidrogové centrály v Hostivicích v okrese Praha-západ. Bývalá hospoda tu zřejmě hezky dlouho sloužila k velkovýrobě drog. Zabavené drogy až do pozdního odpoledne odváželo několik náklaďáků. O osudu výrobců drog policie zatím mlčí.
________________________________________________________________________

Jak poznat, že dítě bere drogy?
Nymburský deník | 16.4.2004 | rubrika: Servis | strana: 20 | autor: Jana Zatřepálková, kontaktní pracovnice

S touto otázkou se na naše Kontaktní centrum v Nymburce obrací stále více rodičů a rodinných příslušníků. Odpověď však není tak jednoduchá jako otázka.
Jednak proto, že zneužívání návykových látek lze poměrně dlouhou dobu "s úspěchem" tajit a maskovat a k jejich "provalení" dochází až tehdy, když jsou obranné mechanismy utajování oslabeny, a jednak proto, že mnoho signálů ukazujících na užívání návykových látek se může shodovat s normálním průběhem dospívání.
Jedná se zejména o: změnu zájmů, životního stylu, přátel, obhajoba lidí, kteří užívají, deprese, střídání nálad, zanedbaný zevnějšek, útěky z domova, narůstající potřeba peněz, zhoršený prospěch, zamykání se v pokoji, v koupelně atd.
Relativně více typické pro braní drog jsou např. nevysvětlené ztráty peněz, krádeže v rodině, stopy po vpichách, nález drog nebo pomůcek k jejich užívání a soubory příznaků lidí čichajících těkavé látky, červené spojivky u lidí kouřících marihuanu, nadměrná aktivita a posléze několikadenní nepřetržitý spánek u lidí užívajících stimulující látky atd.
Nejprůkaznější je samotné přiznání dítěte, že drogy užívá a dosti průkazný je také test na přítomnost drog v moči, který v K-centru rodičům anonymně nabízíme. K dispozici jsou testy na přítomnost THC (marihuana, hašiš), Metamfetaminů (pervitin, extáze), opiátů (heroin) a test na přítomnost samotné extáze (MDMA). Testy se dělají doma a výsledek je znám během několika minut. Vedle testů na drogy nabízíme rodičům poradenství a informace ohledně drog a drogové problematiky. Vaše dotazy můžete adresovat e-mailem na info@os-semiramis.cz či se ozvat telefonicky na naši poradenskou linku č. 325 514 424. V neposlední řadě je možné Kcentrum v Nymburce navštívit, a to na adrese Velké Valy 995, od 10 do 17 hodin, v pátek od 10 do 16 hodin.
________________________________________________________________________

Zfetovaná dívka ničila lavičky v parku
Mladá fronta DNES | 16.4.2004 | rubrika: Brno | strana: 2 | autor: (jan)

Kriminalita DNES

Brno- sever

Dvě dívky braly drogy a ničily lavičky. Zjistili to brněnští strážníci v parku v Jugoslávské ulici. Nedaleko poškozených laviček byly dvě dívky ve věku 17 a 15 let. Starší z nich jevila známky požití drogy, a tak strážníci povolali sanitku. Dívka, snažící se hlídku napadnout, byla převezena na protialkoholní záchytnou stanici.
________________________________________________________________________

Za pytlík trávy čelí soudu
Týdeník Karvinsko | 13.4.2004 | rubrika: Události | strana: 5

Policejní zprávy

HAVÍŘOV - Po dlouhých měsících vyšetřování padlo obvinění z výroby a držení drog na jednadvacetiletého muže. Policejní komisař sdělil obvinění za to, že loni v září byl u něj doma nalezen mikrotenový sáček obsahující 4,12 gramu sušené rostlinné hmoty, která obsahuje 11,72 procent látky THC. Mladík je stíhán na svobodě.
________________________________________________________________________

Psi na hranicích budou minulostí
Týdeník Krnovské noviny | 13.4.2004 | rubrika: Krnovské noviny | strana: 1 | autor: (tau)

KRNOVSKO - Neocenitelný význam mají pro příslušníky celní správy na hraničních přechodech služební psi. Jejich činnost však bude v nejbližší době radikálně omezena.

Důvodem je vstup České republiky do Evropské unie, kdy naše hraniční přechody budou tvořit její vnitřní část. Na pracovišti Celní správy v Krnově přitom pracují dva zkušení psovodi, jejichž "rajón" představuje rozsáhlá oblast od Jesenicka po Opavsko a ročně každý z nich provede okolo dvaceti úspěšných záchytů omamných látek.
"Nejedná se sice o nějaké velké zásilky, ale už jenom naše přítomnost na hranicích dostatečně odrazuje pašeráky od jejich aktivit," přiblížil význam psů na hranicích jeden z psovodů Stanislav Konečný a doplnil, že kromě běžné služby na přechodech spolupracují také s Policií České republiky při domovních prohlídkách u dealerů a výrobců drog.
Vyhledávání omamných látek však není tím jediným, čím může zkušený a dobře vycvičený pes policistům pomoci. "V poslední době roste zájem také o psí specialisty, kteří jsou vycvičeni na vyhledávání pašovaných cigaret, výbušnin nebo alkoholu," vysvětlil Konečný další využití čtyřnohých "odborníků" a zároveň dodal, že někteří z nich budou po 1. květnu převedeni k policejním složkám, k armádě nebo k vězeňské správě.
"Ideální jedinci pro tuto činnost jsou ve věku od jednoho a půl roku do tří let a jejich výběr provádí výcvikové středisko. Tomu však předchází náročné zdravotní testy, které prokáží jejich dispozice pro tuto práci," popsal původ psů pracovník celní správy a dodal, že následně prodělávají tříměsíční základní kurs po jehož absolvování jsou přiděleni do výkonu.
"Na plemenu psa až tak nezáleží a používáme labradory, dobrmany, německé ovčáky nebo kokršpaněly. Důležité jsou především vlohy psa k pachovému procesu," vysvětlil psovod s tím, že podobně jako jeho kolegové má i on svého čtyřnohého svěřence doma. Po ukončení aktivní služby, ke které většinou dochází ve věku devět až deset let, pak zůstávají tito psy u psovodů na dožití.
________________________________________________________________________

Red Light District: ráj sexu a legální marihuany
Metro | 16.4.2004 | rubrika: EU | strana: 13 | autor: (kva)

Prostituce je v Nizozemsku od roku 1912 legální. Od roku 2000 pak už neplatí starý zákon, který zakazoval veřejné domy. Do amsterdamské čtvrti Red Light District tak každou noc míří davy sexuálních turistů.

Město prostituci reguluje a stanovuje přesné podmínky, za jakých může fungovat. Podobné je to i s coffee-shopy, kde můžete v klidu kouřit marihuanu a které jsou tu doslova na každém rohu. I tady platí jasná pravidla. Coffee shopy například nemohou provozovat reklamu a nesmějí mít v zásobě víc než půl kilogramu drogy. Marihuanu si také smí koupit jen ten, komu je víc než 18 let, policie navíc tato místa pravidelně kontroluje. I tak však doba coffee-shopům příliš nepřeje. I když se měkké drogy v Nizozemsku tolerují, někteří ministři si myslí, že jenom lákají turisty a působí spoustu problémů. Například v Utrechtu a dalších místech jsou vůči marihuaně městské úřady čím dál přísnější. Vláda také zvažuje zakázat v coffee-shopech hodně oblíbenou silnou marihuanu - nederwiet.
________________________________________________________________________

Komu dnes zatopí v Kotli Michaela Jílková?
Ústecký deník | 16.4.2004 | rubrika: Česká republika | strana: 7

Nenechte ji v tom samotnou
TV Nova 21.45

Otázky na tělo:
Jste spokojen se svým vládnutím? V rámci té politické síly, kterou nám dali voliči, jsem přesvědčen, že ve vládě děláme maximum proto, aby křesťanskodemokratický program byl realitou i vládního programu. Není to o vyjmenování vlajkových lodí, ale je to o míře kompromisu mezi ČSSD a KDU.
Říkáte, že resorty lidoveckých ministrů jsou spravovány mimořádně úspěšně. V čem ten mimořádný úspěch vidíte?
Myslím si, že je velmi jasná dopravní i ekologická politika, že ministerstvo zahraničí zvládlo svůj úkol při integraci do EU a že všechny tři resorty jsou velmi dobře připraveny na vstup do EU.

Astropředpověď

Řekli o Miroslavu Kalouskovi :

Miroslav Kalousek, znamení Střelec, živel Oheň: Předseda KDU-ČSL je romantik nejen v osobním životě, ale i ve věcech obecných. Dokáže vzplanout tam, kde cítí lumpárnu a podvod, ale jeho řešení nemá ten správný dopad. Vychází to z jeho osobního horoskopu, kde hlavní osou je Saturn s Jupiterem v Kozorohu. V opozici stojí energie Marsu v Raku. Když to rozluštíme, tak nám vychází jeho štěstí a síla jako strážce pořádku, angažující se pro širokou veřejnost. Ale nesmíme zapomínat na to, že Střelec je tulákem po hvězdách, někdy jsou to
nenaplněné ideály a vize.
Astrolog Petr Messany

Martin Říman (ODS): Miroslav Kalousek je skutečně reálně pravicově smýšlející politik, ale toto své smýšlení obětuje na oltář základního zákona lidovecké politiky - být za každou cenu u toho.
Jaroslav Zvěřina (ODS): Je zajímavý tím, že znovu zaktualizoval řadu zákonů a otevřel mnoho populisticky represivních témat, do kterých se ostatním vládním politikům příliš nechtělo, jako například drogy, třikrát a dost a podobně.
________________________________________________________________________

Neškodná droga?
Zdravotnické noviny | 16.4.2004 | rubrika: Z pošty | strana: 7 | autor: MUDr. Karel Hampl, CSc.

viz Změny u buprenorfinu?, ZDN 14/2004

Poslankyně Lucie Talmanová (ODS) uplatnila při projednávání zákona o návykových látkách pozměňovací návrh, jímž chtěla převést buprenorfin do kategorie přípravků s méně přísným kontrolním režimem se zdůvodněním, že jeho zneužití narkomany je takřka nulové. Ve skutečnosti jsou rizika zneužití buprenorfinu naopak velmi rozsáhlá a závažná. Jedná se o opioid užívaný kromě jiného k substituční léčbě při závislosti na heroinu. Tato léčba musí být ale pod přísným dohledem ošetřujícího lékaře - specialisty, protože jinak dochází k nesprávnému užívání nebo zneužívání předepsaného opioidu. Při nedostatečné kontrole dostávali předpis na buprenorfin i dealeři předstírající závislost na heroinu. Buprenorfin pak prodávali na černém trhu za daleko vyšší cenu, než jakou zaplatili v lékárně. Toto nevymizelo zcela ani po zpřísnění předpisu buprenorfinu na "opiátový recept". Černý trh je zaplaven buprenorfinem. Začali ho užívat i někteří nezávislí na heroinu, kteří se pak stali závislými na buprenorfinu. Buprenorfin je určen k perorálnímu užívání, ale často je užíván injekční cestou - nitrožilně, se všemi důsledky, které z toho plynou. Jde zejména o přenos virových hepatitid typu B a C a HIV/AIDS. Může dojít i k dalším komplikacím: tromboflebitidě, flebotrombóze, zničení povrchového žilního systému. Někteří uvádějí po injekčním užití horečky a přiznávají i zvyšování tolerance, které se prakticky při perorálním podávání nevyskytuje. Je proto nezbytně nutné ponechat buprenorfin v kategorii pod přísným kontrolním režimem. Kontrolu užívání buprenorfinu umožňuje v současnosti i toxikologické vyšetření moče na buprenorfin.

Autor je vedoucí lékař ordinace pro prevenci a léčbu závislostí, Mělník
________________________________________________________________________

Forstová: Mladiství páchají stále více trestných činů
Rovnost - deník pro Brno-město a Brno-venkov | 16.4.2004 | rubrika: Lidé - rozhovory, názory | strana: 6 | autor: Josef Ševčík

rozhovor

Břeclav * Pokud bylo v roce 2002 u Okresního státního zastupitelství v Břeclavi podáno 20 žalob pro trestné činy spáchané mladistvými, pak v loňském roce už bylo ze stejného důvodu obžalováno 42 mladistvých. Při počtu 1200 hlavních soudních líčení, u kterých vloni bylo šest kmenových pracovníků břeclavského státního zastupitelství, by se to mohlo zdát zanedbatelné, ale opak je pravda. Proto nás zajímalo, co je příčinou takového markantního nárůstu trestné činnosti u dospívající mládeže? Z čeho pramení stoupající trestná činnost mladistvých na Břeclavsku? O tom jsme hovořili s vedoucí Okresního státního zastupitelství v Břeclavi Anežkou Forstovou.

* O jakou trestnou činnost se u mladistvých jedná?

Hlavně jde o majetkovou trestnou činnost, zejména krádeže. Narůstá i počet případů sprejerství, ale co je alarmující, stále více se na Břeclavsku objevuje požívání drog. Především marihuany, ale také pervitinu. Drogy se objevují nejen na různých tanečních zábavách, ale bohužel i ve školách.

* Z jaké skupiny jsou pachatelé trestné činnosti?

Trestných činů se v drtivé většině dopouštějí mladiství, kteří od ukončení základní školy nepracují a žijí ze státní podpory. Spoustu volného času tráví pácháním trestné činnosti, ze které si obstarávají další finanční zdroje.

* Je podle vás náš právní řád v případě potrestání mladistvých vyhovující a účel splňující?

K prvnímu lednu letošního roku nabyl účinnosti nový zákon číslo 218/2003 Sbírky O odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže. Právě tento zákon nutně vyplynul z potřeby reagovat na prudce narůstající trestnou činnost páchanou mladistvými. Podobný zákon o trestním soudnictví nad mládeží ale není zase až takovou novinkou. Existoval již v roce 1931. Samostatná právní úprava v tomto směru existuje například v Rakousku, Německu a v neposlední řadě například i ve Francii.

* Co nového tento zákon do trestní odpovědnosti mládeže vnesl?

Zákon o soudnictví ve věcech mládeže dnes rozlišuje řízení v trestních věcech nezletilých a mladistvých. Jedná se o řízení ve věcech dětí mladších 15 let a řízení ve věcech od 15 let do dovršení 18 let věku. Trestný čin spáchaný mladistvým se nazývá proviněním. Za provinění lze mladistvému uložit pouze opatření. A to buď výchovná opatření, ochranná opatření anebo trestní opatření.

* Můžete jednotlivá opatření blíže specifikovat?

Výchovným opatřením je dohled probačního úředníka, který dohlíží na tzv. probační program. Jedná se o to, aby mladistvý bydlel alespoň s jedním z rodičů nebo jiným dospělým, který je zodpovědný za jeho výchovu, aby jednorázově nebo ve splátkách uhradil obětem trestné činnosti uložený peněžitý trest. U drogově závislých jde o to, aby se podrobili léčení ze závislosti, a tak podobně. Při výchovných omezeních jde také o to, aby nenavštěvoval některé akce, zařízení, případně se neúčastnil hazardních her. Ochranná opatření mohou být nařízena v případě, že není o mladistvého náležitě postaráno, jeho dosavadní výchova byla zanedbána, nebo prostředí, ve kterém žije, neposkytuje záruku odpovídající výchovy. Při trestních opatření může být uložena obecně prospěšná práce, peněžité opatření, propadnutí věci, vyhoštění, podmíněné odsouzení až po nepodmíněné odnětí svobody. Odlišná je situace v řízení ve věcech dětí mladších patnácti let. Dítě mladší patnácti let u nás není trestně odpovědné. Dopustí-li se však činu jinak trestného, lze mu na návrh státního zástupce uložit opatření. Státní zastupitelství je povinno podat návrh na uložení opatření bezodkladně po předložení policejního spisu a pravomocného usnesení policejního orgánu o odložení věci z důvodu, že trestní stíhání dítěte je nepřípustné.

* Je narůstající kriminalita mládeže jediným bolavým místem z pohledu trestné činnosti na Břeclavsku?

V poslední době přibývá trestných činů zanedbání povinné výživy. Lidově řečeno, tatínci zapomínají platit výživné na své děti. Největší procento spáchaných trestných činů je ale nadále z oblasti podvodů, zpronevěry a v neposlední řadě trestných činů v dopravě.

* Jsou na druhé straně nějaké obecně známé trestné činy, které jste vůbec nemuseli řešit?

V loňském roce jsme vůbec nezaznamenali trestnou činnost spojenou s rasovou nesnášenlivostí nebo s prostitucí. Právě u prostituce je to z pohledu polohy našeho okresu jev víceméně nevídaný.
________________________________________________________________________

Milovala rockovou hvězdu, zastřelila se jako on!
Blesk | 16.4.2004 | rubrika: Čechy/Morava | strana: 5 | autor: Slávka Červená

ZLÍNSKO - Záhadná smrt! Žákyně (14) 9. třídy ze Zlínska se před odchodem do školy zastřelila v koupelně otcovou pistolí! Neobvyklá sebevražda je zatím pro všechny záhadou. Není ale vyloučeno, že se dívka inspirovala smrtí zpěváka Kurta Cobaina z americké rockové kapely Nirvana. Ten se před deseti lety rovněž zastřelil.

V obci koluje řada fám špatně se učila, doma neměla dobré zázemí, s kamarádkou kouřila marihuanu a hrozilo, že se to donese jejím rodičům. Ani jedna však není pravdivá. "Dívka chodila do výběrové matematické třídy, učila se dobře, byla jedničkářka a byla oblíbená," dozvěděli jsme se ve škole. V učení trochu polevila až v poslední době, když byla přijata na střední školu. Dostala jednu čtyřku.
"Povídá se ledacos, jsou to výmysly. Zázemí měla i s mladší sestrou skvělé," vyjádřila se dívčina babička. "Vnučka u nás byla každý den. Měla ráda zvířata, půjčovala si vlčáka a chodila s ním na procházky. Pořád ale básnila o tom Cobainovi. Byla do něho zamilovaná. V pokojíku měla spoustu jeho fotek. Pustila mně i jeho muziku. Moc chtěla knížku - jeho životopis. Tu měla otevřenou na stránce, kde bylo napsán: Jestliže se vykoupíš v den svého výročí, tvá duše bude spasena. Zabila se 2. dubna. V den, kdy měla svátek," svěřila nám babička. "Musel to být momentální zkrat. Puberta, Cobain... Jinak si to nedovedu vysvětlit," dodala.
Těžko říct, co se v dívce odehrálo. Během čtvrt hodiny, v době, kdy otec odvezl její mladší sestru do školy a vracel se pro ni, vytáhla otcovu legálně drženou pistoli ráže devět milimetrů a... "Výsledky pitvy ještě neznáme, ale vyloučili jsme cizí zavinění. Není jasné, jestli si dívka pistoli nabila sama nebo byl náboj v nábojové komoře," uvedla policie.
________________________________________________________________________

Klíma: Zlo to alespoň nemá tak lehké
Vysočina - noviny Havlíčkobrodska | 16.4.2004 | rubrika: Oči | strana: 16 | autor: Vladimíra Valová

Třebíč * V netradiční roli do Třebíče zavítal neohrožený televizní reportér Josef Klíma, známá tvář pořadu Na vlastní oči. Z pódia velkého sálu Národního domu promlouval o rizicích a nástrahách života k žákům osmých a devátých tříd základních škol. A když měl pocit, že se adolescenti nudí, vytáhl kytaru a zahrál jim některou ze svých písniček.

* Školáci přišli na váš pořad Na vlastní uši. O čem vlastně je?

Jak točím samé zločiny, tak jsem před lety začal zjišťovat, že u mladých lidí se hůř odlišuje, kdo je pachatel a kdo je oběť. Spousta mladých pachatelů naletěla někomu jinýmu a spousta obětí, což se týká především dívek, si takzvaně nakročily, protože jsou mladý a nezkušený. Začal jsem proto jezdit mezi študáky, hlavně středoškoláky. Vyprávím jim skutečný příběhy z natáčení o těch mezních situacích, kdy se člověk dostane do maléru, aniž by věděl jak. Stane se bílým koněm a pak ho zabijou. Stane se drogovým kurýrem, protože mu někdo nabídne převézt auto, a pak je na deset let ve vězení třeba ve Švédsku, což je konkrétní případ. Studenti mi zároveň píšou svoje otázky, který jsou vždycky stejný: jestli je Kajínek vinen, jestli se bojím před natáčením, jak se stýkám s vrahama a co si myslím o legalizaci marihuany, což je pro ně velice důležitá věc.

* Co si myslíte o legalizaci marihuany?

Mám začít? Za chvíli to budu vyprávět! (Smích) My jsme hodně tolerantní pořad a drogovej zákon jsme kritizovali od začátku, protože málo rozlišuje tvrdý drogy od měkkejch. Říkám, že marihuana samozřejmě není tak nebezpečná, což by mělo být v zákonu vidět. Nicméně jsem proti legalizaci, protože když něco zlegalizujete, vysíláte signál: je to v pořádku, hulte, co to dá, nic se vám nestane. Posune se hranice. Říkám jim, že mně kouření taky znepříjemňovali, když jsem byl mladej. Jsem za to vděčnej, dneska vidím, že mi to říkali správně. Ale už je pozdě. (Smích)

* Chcete tedy mladé lidi varovat a upozornit na to, co by se jim taky mohlo stát<

Přesně tak. Podobný pořad dělám i pro dospělé, ale trochu jinou formou. Je to veselejší povídání. Napsal jsem asi dvacet knih a hlavně z nich vycházím. V poslední době mi vyšly dvě. První je román ze zákulisí komerční televize, kde jsem řekl spoustu věcí, které jsem nikdy nemohl říct naplno. Tento týden mi vychází nová knížka „Jsi mrtvej, tak nebreč“, ještě ztracená z totality. Tenkrát vyjít nesměla, protože byla kritická vůči tehdejším poměrům. Po letech jsem ji našel a s nakladatelem jsme zjistili, že je naprosto aktuální, protože se tam odráží střet syrového materialismu s tehdejším idealismem, což se dnes odehrává taky. Takže pro dospělé je to víc o knížkách, o cestování, o buddhismu, protože jsem byl nějaký čas v buddhistickým klášteře, ale taky o natáčení.

* Co by si osmáci a deváťáci měli odnést z vašeho dnešního pořadu?

Chci, aby si odnesli vědomí toho, co jim hrozí. Někde v hlavě se jim to zasune a možná za rok za dva, až budou mít konečně řidičák a někdo jim nabídne, aby převezli auto, tak si řeknou: No, je to za dobrý prachy, ale tenkrát jsem někde slyšel, že se za to tehdy kluci dostali na deset let do kriminálu. Mělo by to v nich zůstat zasetý.

* V těchto dnech je aktuální kauza tří českých novinářů unesených v Iráku. Láká vás vydat se profesně do války?

Když jsem byl ve věku, kdy tam lidi jezdí, tak se to nedalo. Dnes jsem starej a jezdí můj kolega Kroupa. Já ho vždycky přesvědčuju, že je blázen. Samozřejmě, že je to pro novináře výzva. Kdybych byl v jeho věku, tak bych tam taky chtěl. Ale dovedu si představit, jaké to tam je a nemusím to prožít. Znám se dobře s Mirkem Štětinou a s Petrou Procházkovou a vím, jak věřili, že novinařinou něčeho dosáhnou, něco změní. Po letech jsou znechucení, nedosáhli ničeho. Akorát se tam opakují ty hrůzy, utrhaný ruce a nohy, jednou v Čečensku, podruhé v Bosně. Deziluze se dostaví, protože novinář v té válce ztrácí smysl.
Já jako novinář vidím daleko víc průserů tady. Tepeme do nich, ale ne, že by se něco nějak moc změnilo. Tady je to už tak prohnilý, že jsou všichni neprůstřelní. Ale aspoň, jak říká Karel Havlíček Borovský, to zlo to nemá tak lehké. Tady máme přece jenom větší šanci něco změnit.

Milovník cigaret Josef Klíma.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma